Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Μάρτυρας σε μήνυση του Ρέστη ο Γιώργος Οικονομέας με το… θαλασσοδάνειο των 400.000 ευρώ

restis oikonomeas 30-1-2014
Δάνειο ύψους περίπου 400.000 ευρώ, χωρίς καμία απολύτως υποθήκη έλαβε από την τράπεζα FBB - όταν αυτή ανήκε στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη...
ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Οικονομέας.
Αυτό προκύπτει από επίσημο δικαστικό έγγραφο που δημοσίευσε το περιοδικό HOT DOC, σύμφωνα με το οποίο ο Β. Ρέστης, προκειμένου να αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό, αναγκάστηκε να καταβάλει στον εκκαθαριστή που τοποθετήθηκε στην FBB το συνολικό ποσό των 22.625.333, 89 ευρώ και 1.179.000 δολαρίων ΗΠΑ, προς εξόφληση των επισφαλών δανείων που είχε χορηγήσει επί των ημερών του η τράπεζα.
Ανάμεσα στα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το έγγραφο της ανακρίτριας Κυριακής Κατσιβέλη, περιλαμβάνεται και το ποσό των 393.249,32 ευρώ που ήταν προς εξόφληση του δανείου που είχε λάβει ο Γιώργος Οικονομέας.
Σημειώνεται, ότι ο Β. Ρέστης κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Το περιβάλλον του εφοπλιστή όπως αναφέρει το HOT DOC, υποστηρίζει ότι «… ο Οικονομέας ζήτησε δάνειο από τον Ρέστη, με μεσολάβηση στελέχους του ΔΟΛ. Για το δάνειό του δεν υπήρξε καμία υποθήκη και δόθηκε με εγγυητή τον ίδιο τον τραπεζίτη. Ο Γιώργος Οικονομέας δεν εξυπηρετούσε το δάνειο και έτσι ο Ρέστης, προκειμένου να αποφυλακιστεί, έπρεπε να καταβάλει το σύνολο του ποσού για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος απέναντι στην τράπεζα».
Σε επικοινωνία που είχε το περιοδικό με το δημοσιογράφο δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται «για μία καθαρή ιδιωτική συναλλαγή».
Μάρτυρας του Ρέστη κατά του directnews.gr
Με περίπου 400.000 ευρώ λοιπόν στην τσέπη ο Γιώργος Οικονομέας και αφού καμία δόση δεν κατέβαλε προς την τράπεζα, θεώρησε καθήκον του... να ξεπληρώσει αλλιώς το χρέος του προς τον εφοπλιστή.
Έτσι, δέχθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας του Β. Ρέστη στη μήνυση που έχει υποβάλει ο τελευταίος κατά της δημοσιογράφου και διαχειρίστριας του directnews.grΔέσποινας Μπρούσαλη, για συκοφαντική δυσφήμηση.
Η μήνυση αφορούσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας (26-7-2011) για την έρευνα που γινόταν από το ΣΔΟΕ σε βάρος του εφοπλιστή σχετικά με φοροδιαφυγή ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (διαβάστε εδώ).
Ειδικότερα, ο Οικονομέας προσήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2012 στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατέθεσε ενόρκως για τη συνάδελφό του Δέσποινα Μπρούσαλη τα ακόλουθα:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επιθυμείτε να δώσετε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιθυμώ να δώσω θρησκευτικό όρκο. Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτα.
Στη συνέχεια εξετάζεται ως ακολούθως:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσήλθες να καταθέσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω προ πολλών ετών τον κ. ΡΕΣΤΗ Βίκτωρα, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο μου είχε περιγράψει τα γεγονότα που ενέπλεξαν το όνομά του στα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να αμφιβάλω για τα όσα μου είπε. Συνεπώς επιβεβαιώνω ως αληθή όλα όσα αναφέρονται στις μηνύσεις το περιεχόμενο των οποίων έλαβα γνώση.
Καταλήγοντας, μάλιστα, ο γνωστός δημοσιογράφος που πήρε τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την FBB, δεν ξεχνάει να παραδώσει και… μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού αναφέρει τα εξής:
«Επιπροσθέτως, πιστεύω ακραδάντως ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα ή ανάρτηση αφορά επώνυμους ή ανώνυμους πολίτες θα πρέπει εκτός του ότι να φέρει υπογραφή να είναι υπεύθυνο γιατί από αναληθή δημοσιεύματα, γνωρίζω από τα 35 χρόνια που ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί οι ζωές ανθρώπων». (διαβάστε εδώ)
Δικαίωση των δημοσιευμάτων
Η μήνυση του Β. Ρέστη κατά του directnews.gr δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Ωστόσο, δύο μήνες μετά την κατάθεση Οικονομέα σε βάρος του directnews.gr και συγκεκριμένα στις 6-12-2011 η ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά με την υπ.αριθμ. 409 απόφασή της επέβαλε στην εταιρεία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη «ΦΑΝΤΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» πρόστιμο 31.455.950,4 ευρώ (διαβάστεεδώ).
Εξάλλου, καταπέλτης για τις έκνομες δραστηριότητες του εφοπλιστή ήταν και το πόρισμα του ΣΔΟΕ που είχε δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2012, λίγες μέρες δηλαδή, πριν την κατάθεση του Οικονομέα και αφορούσε τις διασυνδέσεις της «ΦΑΝΤΟΜ» με τις εταιρείες KAROUZOS DEVELOPMENT A.E και KAROUZOS CONSTRUCTION, μέσα από ένα πλέγμα offshore εταιριών με έδρα την Κύπρο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο αποτελείται από 250 σελίδες, κατά τις μεταβιβάσεις δύο μεγάλων ακινήτων στη Γλυφάδα από τις παραπάνω εταιρείες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται στα 8,7 εκατ. ευρώ (διαβάστε εδώ).
Νομίζουμε, λοιπόν, ότι ήρθε πλέον η ώρα ο Γιώργος Οικονομέας να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το “δάνειο” των περίπου 400 χιλιάδων ευρώ που πήρε από την FBB με την προσωπική εγγύηση του Βίκτωρα Ρέστη...

oikonomeas 30-1-2014

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-1-2014 από directNEWS.gr