Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Μια έκθεση του οίκου Standard & Poor΄s αποκαλύπτει γιατί καθυστερούν την αναδιάρθρωση του χρέους.



Αντιγράφω από τα συμπεράσματα της έκθεσης:

-         Όσο περνά ο χρόνος τόσο περιορίζεται η έκθεση του κυπριακούτραπεζικού συστήματος στη Ελλάδα.

-         Aναδιάρθρωση της τάξης του 70% στα ελληνικά  ομόλογα φέτος, θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της Κύπρου με 1,8 δις ευρώ (9,67% του ΑΕΠ). Αν γίνει το 2012 το ποσό μειώνεται στο 1,1 δις (5,9% του ΑΕΠ).

-         Όσο προχωρεί ο χρόνος αρκετά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αποπληρώνονται με την βοήθεια του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ. Υπολογίζεται ότι φέτος Ομόλογα 900 εκατ. ευρώ που κατέχουν κυπριακές τράπεζες θα αποπληρωθούν.
Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση φέτος, τότε το κόστος για αυτές αλλά και η απαιτούμενη δημοσιονομική στήριξη θα είναι πολύ μικρότερη.

-----------------------------------------------------------


Η έκθεση αφορά τις τράπεζες τις Κύπρου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Θυμίζω ότι όρος στο μνημόνιο είναι το δάνειο να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποπληρωμή του χρέους. Όσο καθυστερούμε την αναδιάρθρωση τόσο λιγότερα χρήματα «χάνουν» οι πιστωτές μας.
Όταν γίνει η αναδιάρθρωση οι πιστωτές μας θα έχουν μια μικρή απώλεια από τα υπερκέρδη που υπολόγιζαν και εμείς θα βρεθούμε με ένα χρέος που έχει ως εγγύηση δημόσια περιουσία και με το πιστόλι όχι στο τραπέζι αλλά στον κρόταφο.
Read more

ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: 10 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ



του Σεραφείμ Κοτρώτσου

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν έντονα την εντύπωση περί ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου εξαπάτησης του ελληνικού λαού, με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σταχυολογούμε τα εξής ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
1. Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και γερμανοί τραπεζίτες και βιομήχανοι προεξοφλούν πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση,
2. Η κυβέρνηση το διαψεύδει κατηγορηματικά,
3. Η Βάσω Παπανδρέου (παλαιό και... σεβάσμιο ΠΑΣΟΚ) δημοσιοποιεί την άποψή της πως πρέπει να πάμε άμεσα σε αναδιάρθρωση,
4. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομικών το διαψεύδουν,
5. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει τα σχετικά σενάρια από το υπουργικό συμβούλιο,
6. Λίγες ώρες αργότερα μεγάλη ομάδα βουλευτών θέτουν ξανά θέμα αναδιάρθρωσης ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου, στη συνεδρίαση της Κ.Ο., δείχνοντας πως δεν θεωρούν αξιόπιστες τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού,
7. Η γερμανική και η αγγλική έκδοση των Fianancial Times προεξοφλούν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, την επικείμενη -όπως λένε- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ακολουθούν εκ νέου ξένοι οίκοι και αναλυτές,
8. Το Βερολίνο το διαψεύδει ...χαλαρά, λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο "αυτή τη στιγμή",
9. Η έγκυρη Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει μυστικές επαφές Παπακωνσταντίνου- τρόϊκας για επιμήκυνση και αναδιάρθρωση (εικάζουμε πως τη σχετική διαρροή δεν την έκαναν τα στελέχη της τρόϊκας, άρα απομένει το υπουργείο Οικονομικών),
10. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης -πολιτικός με απευθείας επαφές με το Βερολίνο και το ευρωπαϊκό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο- βάζει ευθέως θέμα αναδιάρθρωσης από δύο μεγάλης κυκλοφορίας κυριακάτικες εφημερίδες.
Δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε "ποιος κοροϊδεύει ποιόν" και να εκτιμήσουμε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο. Και άμεσο. Το ζήτημα είναι να μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς θα σημάνει κάτι τέτοιο για τη χώρα και την κοινωνία.
http://anatropi2020.blogspot.com/2011/04/10.html
Read more

Δημοσκοπήσεις: Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει


Επιδοκιμάζει -δημοσκοπικά τουλάχιστον- το εκλογικό σώμα την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σε δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αύριο, η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (και όχι πρόθεση ψήφου), που καταγράφεται από τους ερευνητές της έχει ως εξής:

το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,5%,
η ΝΔ 27%,
το ΚΚΕ 12%,
ο ΛΑΟΣ 8,5%,
ο ΣΥΡΙΖΑ 5,5%,
η Δημοκρατική Αριστερά (Κουβέλης) 3%
οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%.
η Δημοκρατική Συμμαχία (Μπακογιάννη) 2,5%,
ενώ η αποχή φτάνει στο 40%.
Η Public Issue ακολουθεί ξεχωριστή μεθοδολογία από τις υπόλοιπες εταιρείες ερευνών, κάνοντας εκτίμηση εκλογικής επιρροής και όχι πρόθεση ψήφου.

Διαβάστε εδώ τι έδινε η ίδια εταιρεία, πριν 3 μήνες στις 14-1-2011
http://taxalia.blogspot.com
Read more

Για “κούρεμα” μας πάει η Γερμανία


Σε αναδιάρθρωση χρέους και μάλιστα «φιλική προς την αγορά» πιέζει την Ελλάδα η Γερμανία, σε περίπτωση που η χώρα μας αποτύχει να εκπληρώσει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times,
Επικαλούμενη πηγές από το Βερολίνο, η εφημερίδα επισημαίνει την ύπαρξη σχεδίου, που προβλέπει την ανταλλαγή ελληνικού χρέους σε τρέχουσες τιμές, έναντι τίτλων εγγυημένων από την ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μια άλλη επιλογή σχετίζεται με την προσφορά βοήθειας «ανακούφισης» από το χρέος, μέσω της εξαγοράς ομολόγων από το επενδυτικό κοινό και απόσυρσής του ή επιμήκυνσης της ωρίμανσής του, σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει το ΔΝΤ για την εξυγίανση φτωχών και υπερχρεωμένων χωρών.
«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εδώ και καιρό για μία ελληνική αναδιάρθρωση», σημειώνει πηγή που επικαλούνται οι Financial Times.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο εξετάζει και άλλες επιλογές, «φιλικές προς την αγορά», για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/44031/gia-koyrema-mas-paei-h-germania
Read more

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012- 2015...


Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 που δόθηκε στη δημοσιότητα και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται μέτρα 3 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά 26 δισ. ευρώ έως το 2015.

Με τις παρεμβάσεις των 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλύπτονται οι κίνδυνοι και οι...
αποκλίσεις που ήδη υπάρχουν, ενώ με τα 23 δισ. ευρώ (τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων και τα 14 δισ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων), υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 14,5 δισ. ευρώ, αφού περίπου 8,5 δισ. ευρώ είναι η αυτόνομη αύξηση των δαπανών για τόκους.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε και σε μια αναλυτική περιγραφή των κινήσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, από όπου προσδοκόνται έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015.

Με τα έσοδα αυτά, αναμένεται να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2015 (μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ).

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάιο από τη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015 

- Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ

- Πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνα

- Πώληση της ΛΑΡΚΟ

- Επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας

- Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στον ΟΠΑΠ

- Πρόσκληση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

- Μετοχοποίηση κρατικών λαχείων

- Ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια)

- Επέκταση σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Από το 2012 το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται, καθώς το Παρακαταθηκών διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του προκειμένου να χρηματοδοτεί τους δήμους. Το εμπορικό κομμάτι θα πωληθεί εντός του 2012. 

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μετεξελιχθεί ως το 2013 και η συμμετοχή του δημοσίου σε αυτό θα μειωθεί. 
Στα ΕΛΤΑ θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. 

Στον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Ιπποδρομιών) θα ξεκινήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης. 



Read more

“Βόμβα” Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ


Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, υποστηρίζοντας πως θα απελευθερώσει δυνάμεις.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σημίτης αναφέρει πως μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση της χώρας.
Προσθέτει δε, πως πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπληρώνει, εξάλλου, πως ακόμα κα ανι η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.
Ωστόσο επισημαίνει πως « η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια» γι αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, ούτε απαλλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Read more

Οι "γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι" ξαναχτυπούν! Καλώς τα παιδιά!!!



Καλώς τα παιδιά!!!Οι "γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι" ξαναχτυπούν!
Τους είχαμε χάσει μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία! Εν όψει των κρίσεων των Διευθυντών σχολικών μονάδων "έσκασαν μύτη" από τα λαγούμια τους!!!

http://dakepech.blogspot.com/2011/04/blog-post_3617.html
Read more

ΔΝΤ: Το σενάριο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι ίσως ένα από τα καλύτερα νέα των τελευταίων μηνών


Δείτε τι είπε ο Antonio Borges (IMF European Department Director) , σε χθεσινή συνέντευξή του σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
"Το σενάριο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι ίσως ένα από τα καλύτερα νέα των τελευταίων μηνών.....
Η ελληνική κυβέρνηση, επιμένω σε αυτό, έχει πάνω από 100 % του ΑΕΠ “ιδιωτικοποιήσιμα” περιουσιακά στοιχεία"
ΔΕΙΤΕ ΤΟ συγκλονιστικό VIDEO

Η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους, και έτσι αυτό είναι μεγάλη ανησυχία σε όλους μας. Αλλά είναι η κυβέρνηση με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν.Έτσι, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, του τρόπου που ο καθένας κοιτάζει τώρα την Ελλάδα.
Και στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη πολύ αξιόπιστα 
Think tanks, που μας πληροφορούν ότι, από το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης, μια μεγάλη μερίδα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μάλλον γρήγορα, κάτι που είναι καθησυχαστικό. Σύμφωνα με τους δικούς σας εμπειρογνώμονες , αυτό θα μπορούσε να γίνει σχετικά γρήγορα. Έτσι, αυτό είναι, πάλι, πολύ καθησυχαστικό.
Επιπλέον, υπάρχει τώρα ένα μεγάλο αντίτιμο: Εάν κάνετε την ιδιωτικοποίηση, οι Ευρωπαίοι θα είναι στην ευχάριστη θέση να μειώσουν το επιτόκιο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, που δεν είναι άνευ σημασίας, είναι πολύ σημαντικό. Έτσι, το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό εδώ.
Και επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι, όταν καταρτίστηκε το πρόγραμμα δεν είχαμε κανένα από αυτά τα σενάρια ιδιωτικοποίησης στο μυαλό. Η ελληνική κυβέρνηση, επιμένω σε αυτό, έχει πάνω από 100 % του ΑΕΠ “ιδιωτικοποιήσιμα” περιουσιακά στοιχεία, είναι μια ακραία τιμή στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένας άλλος σε αυτή την κατάσταση. Έτσι, αν υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που είναι ένα νέο στοιχείο που πρέπει να μας καθησυχάσει, είναι αυτό. Έτσι, παραμένουμε σίγουροι.

Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω: Κάναμε μια μελέτη των ιδιωτικοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 20 χρόνια περίπου. Πολλές χώρες έχουν ιδιωτικοποιήσει περισσότερο από αυτό, πολύ περισσότερο από αυτό, μέχρι 30 % του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης όπου υπήρχε πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την ιδιοκτησία και για τον τίτλο και το νομικό καθεστώς. Έτσι, αυτό μπορεί να γίνει. Φυσικά, δεν έχει γίνει στην Ελλάδα μέχρι τώρα, διότι οι Έλληνες δεν αισθάνονταν την ανάγκη να το κάνουν. Αλλά τώρα, το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την προτεραιότητα και ξέρετε, οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα. Ειδικότερα, αν αποφασίσετε να βάλετε εμπειρογνώμονες μέσα και το αναθέσετε, βρίσκοντας τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να συμβεί πολύ, πολύ γρήγορα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω.
Read more

Ο Έλληνας Γιέλτσιν ξαναχτύπησε ταπεινώνοντας για άλλη μια φορά “συντρόφους” και πολίτες.


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 16, 2011
Άγνωστο που βρισκόταν αυτές τις ημέρες. Κάτι βγήκε για μυστικά ταξίδια με Lear Jet Έλληνα επιχειρηματία από το Παρίσι προς άγνωστη κατεύθυνση, αλλά ουδείς δημοσιογράφαρος ασχολήθηκε.
Τον εμφάνισαν λοιπόν πάλι με τις κάρτες αναγνωστικού μπροστά του, χωρίς να ξέρει ακριβώς τι διαβάζει. Ανάγνωσε το περιεχόμενο τους με φανερή βαρεμάρα και μετά ξαναεξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Όπως ακριβώς ο Γιέλτσιν, την εποχή που παρέδιδε την Ρωσία στο ΔΝΤ. Στον λήθαργο της βότκας επί εβδομάδες, τον συνέφεραν για πέντε λεπτά ώστε να κάνει δηλώσεις μπροστά στις κάμερες (χωρίς και αυτός να ξέρει γιατί μιλάει) και μετά τον άφηναν πάλι στην καταστολή.
Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχε ένας δαιμόνιος Τσουμπάις υπουργός οικονομικών, μευπερεξουσίες. Παπακωνσταντίνου στα Ελληνικά.
Την ώρα λοιπόν που οι “αχυράνθρωποι” ηγέτες απείχαν βυθισμένοι στα βίτσια τους, οι δαιμόνιοι Τσουμπάις ξεπουλούσαν την Εθνική περιουσία. Βάσει σχεδίου, από αυτούς που τους έφεραν στην εξουσία.
Ρωσία. Ολιγάρχες. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, το νερό κλπ κλπ. Τα πάντα ξεπουλήθηκαν στους διεθνείς τραπεζίτες και το ΔΝΤ ζητούσε “και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές”, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στον Τσουμπάις. Ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους από το κρύο και την πείνα. Εξαθλίωση της κοινωνίας.
Ελλάδα. Βάσει σχεδίου όπως αποκαλύψαμε εδώ: Ξεσκεπάζουμε με στοιχεία, τα ψέματα για την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Βλέπουμε την επανάληψη της ίδιας ιστορίας. Την μεθοδευμένη εκποίηση των δημόσιων αγαθών, από την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ μέχρι και την ΑΟΖ με τα δικαιώματα της. Η κοινωνία οδεύει επίσης στην εξαθλίωση ενώ οι υπουργοί και οι βουλευτές ανέχονται έναν απίστευτο εξευτελισμό στα πρότυπα της οθωμανικής διακύβέρνησης. Την ίδια στιγμή οι ξένοι περιγελούν και με το δίκιο τους, αυτά που οι υπουργοί – μαριονέτες τα ακούν με υποκριτική σοβαρότητα: Στο “ψιλό” πήραν οι ξένοι αναλυτές τις δηλώσεις Παπανδρέου – “Κι εγώ λέω στη γυναίκα μου να κάνουμε οικονομίες” λέει η Unicredit!
Ένα άθλιο θέαμα λοιπόν, όπου ο δαιμόνιος, ωραιοπαθής βαψομαλλιάς τύπος με τα γυαλάκια υπογράφει μνημόνια ενώ ο πρωθυπουργός “χαραμίζει” δέκα λεπτά από την ζωή του για να διαβάσει ασυναρτησίες. Το απόλυτο μηδέν.
Στην Ρωσία ο Γιέλτσιν κατάφερε να ξεπουλήσει τα πάντα, να εξαθλιώσει τον λαό του, να συναινέσει στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κλπ. Εκεί όμως βρέθηκε ένας Πούτιν για να επαναφέρει με αριστοτεχνικό τρόπο την Εθνική περιουσία και υπερηφάνεια στον λαό του, δια πυρός και σιδήρου.
ΕΑΝ το πράσινο συφερτό καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του τότε δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο “ανώδυνος” όπως τον περιγράψαμε εδώ: Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν Πούτιν.
Ή ο πλέον επώδυνος: Εάν δεν βρεθεί Πούτιν, νομοτελειακά θα υπάρξει Μάο.
Read more

Πιστοποίηση εκπαιδευτικών στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α Επίπεδο) για τη συμμετοχή στην επιμόρφωση Β επιπέδου



Γίνεται γνωστό ότι στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, πρόκειται να υλοποιηθούν προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση Β' επιπέδου, για την οποία η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Στην επιμόρφωση Β΄ επιπέδου μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05/06/07, ΠΕ19/20, ΠΕ60, ΠΕ70, καθώς και εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, δηλαδή εκπαιδευτικοί που έχουν τη δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων των παραπάνω κλάδων ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.

 Στα προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπεδου, που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2011 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ), μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των κλάδων της επιμόρφωσης Β' επιπέδου, εκτός των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ19/20 για τους οποίους η πιστοποίηση Α' επιπέδου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση αυτή. Οι αναπληρωτές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου.
 Από τη Μ. Δευτέρα 18.04.2011, θα είναι διαθέσιμος ο Οδηγός Ενημέρωσης Εκπαιδευτικών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 
http://b-epipedo2.cti.gr→ «Υλικό Επιμόρφωσης» → «Υλικό Πιστοποίησης (Δείγματα)», εδώ), ο οποίος θα περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες και υλικό σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης, τον τρόπο απόκτησης κωδικών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, οδηγίες χρήσης του υπολογιστικού περιβάλλοντος πιστοποίησης, καθώς και ένα δείγμα τεστ και ερωτήσεων της εξέτασης.
  Τα προγράμματα πιστοποίησης προβλέπεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου 2011, οπότε και θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων, ενώ η έναρξη της διεξαγωγής των προγραμμάτων πιστοποίησης τοποθετείται στα μέσα του ίδιου μήνα.

Για πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα, τις αιτήσεις συμμετοχής, τις σχετικές προθεσμίες κλπ., παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην παρούσα Πύλη ενημέρωσης και Συνεργασίας Β' Επιπέδου:
 
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=29529
Read more

200 προσωπικότητες καλούν την Ελλάδα να συγκροτήσει Επιτροπή Χρέους



Της Παναγιώτας Μπίτσικα, από tovima.gr: Εκκληση για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας απευθύνουν περισσότερες από 200 προσωπικότητες , υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανοιχθούν τα βιβλία του δημόσιου χρέους. Από το εξωτερικό την έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών Τόνι Μπεν, πρώην υπουργοί από τον Ισημερινό (όπου δημιουργήθηκε αντίστοιχη επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους), βουλευτές και ευρωβουλευτές από την ΕΕ.
Στην πρωτοβουλία μετέχουν και Έλληνες βουλευτές, συνδικαλιστές, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, κ.ά.
Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές κ. Π. Λαφαζάνης και κυρία Σοφία Σακοράφα, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και ακαδημαϊκός κ. Γιώργος Κασιμάτης, οι οικονομολόγοι-πανεπιστημιακοί κ. Κώστας Βεργόπουλος και Κ. Λαπαβίτσας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμήματος Νομικής ΑΠΘ κ. Κώστας Χρυσόγονος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ. ΄Αρης Καζάκος, οι πανεπιστημιακοί Αριστείδης Μπαλτάς, Σάββας Ρομπόλης, Ευτύχης Μπιτσάκης και κυρίες Πέπη Ρηγοπούλου και Τζίνα Πολίτη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επ. καθηγητής Ιστορίας Ιδεών, τμ. Πολ. Επιστημών ΑΠΘ κ. Σπύρος Μαρκέτος, ο πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ κ. Μιχάλης Δεκλερής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος (υπογράφει ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο πρώην βουλευτής κ. Π. Κοροβέσης, η σκηνοθέτης κυρία Αλίντα Δημητρίου, οι συγγραφείς κυρίες Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη και Νάντια Βαλαβάνη, οι μουσικοσυνθέτες Διονύσης Τσακνής και Γιάννης Αγγελάκας, ο σκιτσογράφος κ. Στάθης Σταυρόπουλος, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γιώργος Δελαστίκ , Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Αρης Χατζηστεφάνου, Αντ. Νταναβέλλος , ο δικηγόρος κ. Δήμος Τσακνιάς.
Μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, όπως ο συνταγματολόγος κ. Γ. Κατρούγκαλος, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου, ότι υπάρχει η δυνατότητα της μη αποπληρωμής του χρέους με επίκληση των καταστροφικών συνεπειών για την κοινωνική συνοχή που έχει η εξυπηρέτησή του. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Παπασπύρος ζήτησε να υιοθετηθεί αυτό το αίτημα από τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς και να μην είναι μόνο ένα αίτημα των ειδικών ενώ η συγγραφέας κυρία Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι το αίτημα πρέπει να στηριχθεί από όλο τον κόσμο που αγωνίζεται κατά του μνημονίου. Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε σε εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου αναδεικνύεται ο παράνομος χαρακτήρας του χρέους, ενώ η κυρία Σακοράφα τόνισε την κινηματική διάσταση της πρωτοβουλίας, που την ξεχωρίζει από συνήθεις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Read more

ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ… ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!


Τους τελευταίους μήνες κάποιοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ του χώρου της εκπαίδευσης έχουν πραγματικά ξεφύγει από το ρόλο τους και έχουν μετατραπεί σε εκπροσώπους τύπου του Υπουργείου Παδείας.
Με ανακοινώσεις τους προς τους συναδέλφους, είτε από τα προσωπικά τους ιστολόγια, είτε από τον κόμβο ενημέρωσης του ίδιου του Υπουργείου για τα σχολεία ανακοινώνουν πριν από το Υπουργείο κάθε απόφαση πριν ακόμη πάρει υπογραφή… προσπαθώντας να δείξουν ότι φροντίζουν για την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων.
Χαρακτηρηστικό παράδειγμα η τελευταία ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις καταργήσεις και η αποστολή του υπογεγραμμένου κειμένου όπως έγραψαν στα σχολεία…
Φαίνεται πως το κακό παράγινε και το ίδιο, το  δικό τους Υπουργείο, με χθεσινό δελτίο τύπου απόφάσισε να τους διαψεύσει με τον επισημότερο τρόπο…
Είναι αστείο… αλλά καταντάει και γελοίο το γεγονός της ανάληψης των καθηκόντων εκπροσώπων Τύπου από τους συναδέλφους της ΠΑΣΚ… είναι τόσο περήφανοι για το έργο της κυβέρνησής τους, που βιάζονται να το παρουσιάσουν… και να το διαχύσουν…
Εγώ απλά τους επισημαίνω πως αν συνεχίσουν να παραπληροφορούν τους συναδέλφους ή να εξυμνούν με τις ενέργειές τους,την ανατροπή των πάντων στην εκπαίδευση , θα πάρουν ακόμη σκληρότερες απαντήσεις… όχι από εμένα, αλλά κυρίως από τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων.
Μείνετε συνδικαλιστές… στο ρόλο σας… δυστυχώς  για όλους μας το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αρκετά φερέφωνα και παπαγαλάκια και σίγουρα δε χρειάζεται βοήθεια και από  εσάς.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ: ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ Η ΑΙΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ κ. ΤΖΙΩΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ- ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΦΕΚ! ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΓΚΥΡΗ. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: 

 Δελτίο Τύπου                                             15/04/2011

Σχετικά με αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αφορούν συνενώσεις, καταργήσεις, ιδρύσεις σχολικών μονάδων διευκρινίζουμε:

Το τελικό σχέδιο για τις συνενώσεις, καταργήσεις, ιδρύσεις σχολικών μονάδων θα ανακοινωθεί επίσημα και αποκλειστικά από το Υπουργείο Παιδείας,  Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όταν υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Από το Γραφείο Τύπου

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙ ΕΓΚΥΡΟ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ -ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΝΑ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΠΥΣΠΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ!
Η ΜΠΑΧΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
Read more

Οι bloggers ξεβρακώνουν καθημερινά την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου...



ΞΕΣΚΕΠΆΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΊΑ, ΤΑ ΨΈΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΏΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΌΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑΣ.




Δείτε στο Βίντεο στο τέλος του άρθρου όλο το ιστορικό για τα ψέματα, σχετικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας..
O κ πρωθυπουργός στις 22 Σεπ.2010 σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Economic Club  (Νέα Υόρκη 2010), μεταξύ άλλων είπε :
"Για αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για απευθείας πωλήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding»....
Στις 15 Φεβ.2011 ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του , στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που τόνισε:


"Πάγια θέση μας είναι – και το επαναλαμβάνω για όσους, εντός ή και εκτός Ελλάδας, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει – ότι ναι, θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία. Θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη. Θα αξιοποιηθεί για την αποκλιμάκωση του χρέους.... αλλά κανείς μας να μην συγχέει τον όρο «αξιοποίηση» με τον όρο «πώληση». Η Ελλάδα δεν πουλάει  τη γη της"
Σήμερα (15/4/2011) ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, τοΜεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-­2015 . 
Δείτε τι αναφέρεται στις σελίδες 21 και 22 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας...
Διαδικασίες
– Πώληση
– Συμβάσεις Παραχώρησης
– Στρατηγικός επενδυτής
– Μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου
– Εταιρία συμμετοχών
 
Σας θυμίζουν κάτι τα πιο πάνω;;
Είναι ακριβώς ότι είχε πει ο πωθυπουργός στις 22 Σεπ.2010 σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Economic Club  (Νέα Υόρκη 2010):
Για αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για απευθείας πωλήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding»....
Μετά από όλα αυτά έχετε καμιά αμφιβολία για τα ψέματα;;
Έχετε καμιά αμφιβολία για την πώληση γης και δημόσιας περιουσίας;;
Read more

Νέο ΣΟΚ για την Παιδεία Πρωθυπουργική εντολή για μείωση κατά 300 εκατομμύρια ευρώ των δαπανών για την Παιδεία


Έντονο προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η πρωθυπουργική εντολή προς την Υπουργό Παιδείας για μείωση των δαπανών κατά 300 εκατομμύρια ευρώ για τη φετινή χρονιά.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι ήδη μειωμένες δαπάνες για την Παιδεία θα περιοριστούν κάτω από το πενιχρό 2,75% του ΑΕΠ που είχε ψηφιστεί στον προϋπολογισμό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που για μια ακόμα φορά αναιρεί τις υποσχέσεις της.
Αυτό σημαίνει: λιγότερους διορισμούς μονίμων και λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μείωση λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία και περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Από τις βαρύγδουπες «παπανδρεϊκές» υποσχέσεις:
*    «5% για την Παιδεία και 1 δις ευρώ  από την πρώτη κιόλας χρονιά…»
*    «Λεφτά υπάρχουν…»
*    «Η Ελλάδα θα γίνει Δανία του Νότου…»
φτάσαμε στον εξευτελισμό και στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση της ζωής μας.
Μας ζητούν θυσίες την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες δεν έχουν σχέδιο, όραμα και είναι οι δημιουργοί του σπάταλου κράτους.
Οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν την απάντηση με τη διαρκή επαγρύπνηση και τον αγώνα τους.
ΟΧΙ ΘΥΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ - ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος
Read more