Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Απεργούν στο Γενικό Λογιστήριο, ζητούν ενιαίο φορέα διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων και βάλλουν κατά του ΟΔΔΗΧ - Στα 9 δισ. ευρώ η ρευστότητα


« Η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων  θα πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών».
Αυτό διαμηνύουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους οι οποίοι θα βρίσκονται σε απεργία μέχρι την Παρασκευή, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης  να εκχωρήσει τη διαχείριση του κρατικού χρήματος στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Τα ταμειακά διαθέσιμα συνιστούν «κόρη οφθαλμού» για το κράτος αφού μέχρι πρότινος παρείχαν  την δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να «εξουδετερώνει» τις όποιες πιέσεις υφίσταται η πολιτική του κρατικού δανεισμού κυρίως από τις ανοδικές τάσεις στα επιτόκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο  τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στο ποσό των 8-9  δις. ευρώ από 7,1 δις. ευρώ που ήταν στο «κλείσιμο» του 2010.
Μέρος αυτού του ποσού ήτοι 1,2 δισ. ευρώ χρησιμοποίησε ο ΟΔΔΗΧ  για να πληρώσει ομόλογα ύψους 4,48 δις. ευρώ που έληγαν τον Ιανουάριο.
Η εκταμίευση αυτού του ποσού έγινε σε συνεννόηση με την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου η οποία είχε την διαχείριση του κρατικού χρήματος.
«Αυτό βέβαια συνέβαινε πάντα», τονίζουν αρμόδιες πηγές, αφού η τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου γίνεται με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών.
«Με τη νέα νομοθετική διάταξη, ο ΟΔΔΗΧ θα λειτουργεί αυτοβούλως» λένε οι  εργαζόμενοι του Γενικού Λογιστηρίου εκφράζοντας την αντίθεση τους για τις υπερεξουσίες αυτού του φορέα.
Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου πρότειναν  στον Υπουργό τη  δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης διαθεσίμων και δημόσιου χρέους. Κάτι το οποίο απέρριψε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Να σημειωθεί ότι στην αρχική του μορφή, το σχετικό νομοσχέδιο προέβλεπε ακόμα και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, χωρίς διαγωνισμό, απευθείας σε συμβούλους -εταιρείες από τον ΟΔΔΗΧ.
Η σχετική διάταξη αποσύρθηκε, αλλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμμένει στην απόφαση για την διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων από τον ΟΔΔΗΧ, όταν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τις έχει ο στενός δημόσιος τομέας.
Ο Σύλλογος εργαζομένων του ΓΛΚ, με χθεσινή ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα για την πληρωμή του Δώρου 250 ευρώ και των συντάξεων τονίζοντας πως "θα καταβληθούν κανονικά". Αλλωστε, τα τελευταία εντάλματα πληρωμών εκδόθηκαν χθές από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ παρότι ήταν ημέρα απεργίας.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν αποκλείουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr