Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Όρθιοι, ωρέ, μη σκιαχτούμε τα σκιάχτρα!

Όρθιοι, ωρέ, μη σκιαχτούμε τα σκιάχτρα!

Και πού ξέρεις; Ενίοτε οι κάμποι της σιωπής γιομίζουν από πλήθος μέγα.
Και μια σπίθα αρκεί να βάλει φωτιά στους κάμπους. Και στους κάμπους της σιωπής...

Του Μάρκου Μουζάκη
Ναι, σε εμφύλιον κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν.
Μα τους ξέρουμε τους ένοχους. Κι είναι γνωστές οι αιτίες...
Τα σκιάχτρα του φασισμού μούγκα θέλουν να μας επιβάλλουν, τρόμο θέλουν να σταλάξουν στις ψυχές μας, ώστε να περάσουν όλα. Και η ανεξαρτησία της πατρίδας να παραμείνει όνειρο, μακρινό.
Κι αν επικρατήσει κλίμα εμφύλιου, θα είναι ό,τι πρέπει, για να τα περάσουν.
Να, για να φυσήξει αέρας και να πάρει τη σημαία της πατρίδας, της αντίστασης και να τις ρίξει στο θολό πέλαγος της απραξίας, της λησμονιάς, του φόβου...
Μα θα τα σκιαχτούμε τα σκιάχτρα;
Ή θα αντισταθούμε;
Θα ενωθούμε, σε μιαν ενότητα με στόχους, με οράματα, όρθιοι και «άνω σχώμεν τας καρδίας»;
Από δω οι αγώνες, το συναπάντημα με την Ιστορία.
Από κει οι φασίστες, που αποφασίζουν, θέλουν να αποφασίζουν αυτοί ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν...
Αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αν δε σηκωθούμε, τότε θα σέρνουν το δικό τους χορό τα σκιάχτρα.
Μα θα τα σκιαχτούμε τα σκιάχτρα;
Θα αφήσουμε τους λαθρεμπόρους των ιδεών να μολύνουν τον αγέρα της ζωής μας, της πατρίδας μας;
Όχι, ανυπάκουοι και αμετανόητοι θα ξανασμίξουμε στις πλατείες, στις ρούγες της αντίστασης. Ενωμένοι, σε μιαν ενότητα με περιεχόμενο, που θα διαλύσει το έρεβος των σκιάχτρων!
Θα ανταμώσουμε στους δρόμους του no pasaran.
Δεν θα σκιαχτούμε, πως τα γεγονότα μας ξεπερνούν. Δεν πρέπει να μας ξεπεράσουν!
Την Ιστορία δεν θα τη γράψουν τα σκιάχτρα, ούτε τα μνημόνια, ούτε οι Μήδοι που στο τέλος ΔΕΝ θα διαβούνε!
Τούτος ο λαός δεν θα υποκύψει, ούτε στην τρομοκρατία, ούτε στην αναβίωση ναζιστικών θιάσων, ούτε στη δράση παρακρατικών μηχανισμών, ούτε σε άλλα ποντίκιαπου (νομίζουν ότι) βρήκαν ευκαιρία να βγούμε απ' τα λαγούμια τους.
Έχει αξιακό φορτίο!
Έχει ιστορική μνήμη!
Δεν υποτάσσεται, ούτε στους διακινητές του τρόμου, ούτε στα φερέφωνα της υποτέλειας, ούτε στην τηλεδημοκρατία που θέλει να επιβάλλει το «ορθόν», το «φρόνιμον» και να δώσει (και) αυτό το σκιάχτρο πιστοποιητικά νομιμότητας κι ορθοφροσύνης!
ΔΕΝ «ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ»! 


Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/markopedio/story/365040/orthioi--ore--mi-skiahtoyme-ta-skiahtra#ixzz2jWPpl8Ao
Read more

Καληνύχτα... ένα αμάξι με φτερά

Χέρια που παίζουν χωρίς πιάνο αλλά τ’ακούς, 
σαν χίλια κύματα που με στεριά παλεύουν.
Αυτός ο άνθρωπος που στέκεται σκυφτός
για να ξεχάσει, δεν μπορεί αυτούς που φεύγουν.

Είναι η αγάπη ένα αμάξι με φτερά
από τη γη στον ουρανό για να πετάξεις.
Αυτούς που φεύγουν να τους βρει δεν είναι αργά, 
όλα η αγάπη μπορεί να τα αλλάξει.

Κοίτα τα μάτια είναι σίγουρα αυτός
που πρώτος πάλι το φεγγάρι θα αγγίξει, 
σε ένα αμάξι με φτερά είναι οδηγός, 
αυτούς που φύγαν να τους βρει να τους μιλήσει.

Είναι η αγάπη ένα αμάξι με φτερά
από τη γη στον ουρανό για να πετάξεις.
Αυτούς που φεύγουν να τους βρει δεν είναι αργά, 
όλα η αγάπη μπορεί να τα αλλάξει.

Είναι η αγάπη ένα αμάξι με φτερά
από τη γη στον ουρανό για να πετάξεις.
Αυτούς που φεύγουν να τους βρει δεν είναι αργά, 
όλα η αγάπη μπορεί να τα αλλάξει.
http://www.youtube.com/watch?v=8DORLXrDalw
Read more

Συγκλονίζει η μητέρα του τραυματία: Δεν είναι δυνατόν Έλληνας να σκοτώνει Έλληνα!

Read more

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ - Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΤΥΧΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ‏


*Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΜΠΡΩΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΒΡΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

*Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ ΚΑΙ Μ.ΚΑΠΕΛΩΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥΣ , ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ,ΒΕΡΟΛΙΝΕΖΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.

*ΟΛΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΦΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ.ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΒΑΙΜΑΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

*ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΗΡΙΧΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ, ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ....ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ.ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΝΟΣΗΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ.ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ....ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΟΥΝ....ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ....

*ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΔΩ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΛΟΙ....ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΥΧΙΡΡΑΓΟΥΝ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΑΣΤΩΝ ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ, ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΑΧΘΕΣΤΑΤΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΜΑΣ. ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΣΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΘΩΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ....ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ!!!Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΣΕ ΤΟΥΝΕΛ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΟ, ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΙΧΛΗ ΧΩΡΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΟΔΟΥ. ΑΣ ΜΗΝ ΓΕΛΙΕΜΑΣΤΕ. ΟΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΑΖΟΥΣΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ. ΑΡΑ Η ΕΜΦΥΛΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΔΙΑΧΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΜΙΧΛΗ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΔΕΙΞΕΙ.ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ...

*ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΦΟΝΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ. ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ, ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΑ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ ΠΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΩΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΠΗ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ.

*Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΙΜΑ ΤΑΧΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΜΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ. ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΛΙΤ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ ΛΑΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΙΜΑΡΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΔΩ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΤΟΥ. ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Η ΧΩΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΜΕ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ...ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΙΣΧΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΡΕΝ-ΑΚΕΡΜΑΝ -ΡΟΜΠΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ 'ΝΑ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ". . ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.ΟΙ ΕΔΩ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΝΕ ΑΣ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΣΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΒΟΥΝΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

*Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΝΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ....ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΑΠΕΧΘΕΣΤΑΤΟ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!!!!ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΑΣΤΗ.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ-ΛΑΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ. ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ. Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ. ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΜΟΝΟ Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ. ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ....
drougos.gr
Read more

Οχι βρε συνωμοσιολόγοι… Ο Παπανδρέου έσωσε την Ελλάδα από τον κακό Καραμανλή που πούλαγε το πετρέλαιο θέρμανσης 0.40 στους βρωμοελληνες.

Αυριανό πρωτοσελιδο:
20131102-184840.jpg
Πρωτοσελιδο απο τον καιρό της πορτοκαλί επανάστασης Παπανδρεου – Αλαβάνου – Καρατζαφέρη που γκρέμισε τον Βούδα της Ραφήνας (που έλεγε και ο Σπέκχαρντ).

20131102-185612.jpg
Read more

Και όμως... ο Σημίτης έχει το θράσος να κάνει και παρεμβάσεις

Και όμως... ο Σημίτης έχει το θράσος να κάνει και παρεμβάσεις
«Δεν είναι δυνατή τώρα μια πολιτική διαπραγμάτευση» τιτλοφορείται η νέα παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου - άρθρο του πρώην πρωθυπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, το οποίο φιλοξενείται σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου
Με τους υπουργούς των κυβερνήσεών του, Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή, Γιάννο Παπαντωνίου και Τάσο Μαντέλη να ελέγχονται και με τον ίδιο υπόλογο για τις πολιτικές του έναντι του ελληνικού λαού και της νεότερης τραγικής ιστορίας του και όμως... ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης έχει το θράσος να κάνει και παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή του τόπου.
Υποστηρίζοντας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές εδώ και τώρα για το σύνολο του προβλήματος, όπως το επιδιώκει η κυβέρνηση, δεν είναι δυνατή τώρα, ο Κώστας Σημίτης, με άρθρο του σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου επιχειρεί για άλλη μία φορά την διαμόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας, λες και τους ζητήθηκε από κάποιον, πολύ περισσότερο δε από τον πολύπαθο ελληνικό λαό.
«Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και η αδυναμία της Ε.Ε. να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η ευρωζώνη καρκινοβατεί», εκτίμησε μέσω του άρθρου του στην εφημερίδα.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξωπραγματική» την άποψη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, τα οποία, όπως αναφέρει, «θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μονόπλευρη αποδέσμευση της χώρας από τις υποχρεώσεις της προς την ευρωζώνη και με καταγγελία των δανεικών συμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το θέμα της παραμονής στην ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «ηρωική έξοδος χωρίς σοβαρότατες αρνητικές επιδράσεις για τη χώρα και τους πολίτες της θα ήταν μόνο δυνατή, αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια των ΗΠΑ ή της Κίνας».
«Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής επίμονη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Σαφώς και σε μία χώρα δημοκρατική, όπως η Ελλάδα, καθένας έχει το δικαίωμα της άποψης, ειδικότερα όταν έχει διατελέσει πρωθυπουργός και μάλιστα την πλέον κρίσιμη για την Οικονομία της χώρας οκταετία (1996 - 2004). Όμως, αποτελεί τουλάχιστον θράσος εκ μέρους του το να κάνει δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, σφυρίζοντας αδιάφορα τόσο για τις πολιτικές, μεταξύ των οποίων και οι δικές του, που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό της κατάντημα, όσο και για τα ελεγχόμενα από την Δικαιοσύνη μέλη των υπουργικών του συμβουλίων, για τα έργα και για τις ημέρες τους.
Αλήθεια, δεν γνώριζε, δεν άκουσε, δεν είδε;


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/365028/kai-omos-o-simitis-ehei-to-thrasos-na-kanei-kai-paremvaseis#ixzz2jV6FWH00
Read more

Ελύτης: "Της αγάπης αίματα με πορφύρωσαν"

102 χρόνια από τη γέννηση του Ελύτη
Ελύτης: Έφερα τη ζωή μου ως εδώ
Έλληνας ποιητής και ζωγράφος. Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές μας, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 
Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά του Λέσβιου επιχειρηματία Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της συμπατριώτισσάς του Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του εγκαταστάθηκε το 1895 στο Ηράκλειο, όπου ίδρυσε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελουργίας, και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη μητέρα του.
 
Με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, ο Παναγιώτης Αλεπουδέλης μεταφέρει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Αθήνα και εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην οδό Σόλωνος 98α. Σε ηλικία έξι ετών ο Οδυσσέας εγγράφεται στο ιδιωτικό Λύκειο Μακρή, που βρισκόταν τότε στην οδό Ιπποκράτους. Το 1918 πεθαίνει η μεγαλύτερη αδελφή του Μυρσίνη, σε μόλις ηλικία 20 ετών. Το 1923, ένα έτος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια Αλεπουδέλη ταξιδεύει στο εξωτερικό (Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία). Το 1924 θα γνωρίσει στη Λωζάνη τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που αποτελούσε το πολιτικό ίνδαλμα της οικογένειάς του.
 
Το φθινόπωρο του 1924 μετεγγράφεται στο Γ' Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και τον επόμενο χρόνο χάνει τον πατέρα του. Σ’ αυτή την περίοδο των μαθητικών του χρόνων εκδηλώνονται τα πρώτα πνευματικά του ενδιαφέροντα. Συνεργάζεται με το περιοδικό Διάπλασις των Παίδων, διαβάζει ελληνική και γαλλική λογοτεχνία και το 1927 έρχεται σε επαφή με την ποίηση του Καβάφη. Το 1928 παίρνει το απολυτήριο του τότε Γυμνασίου και γνωρίζει την ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη. Όλα αυτά τα χρόνια ο Οδυσσέας επισκεπτόταν σχεδόν κάθε καλοκαίρι κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που θα επηρεάσει το λυρικό υπόστρωμα της ποίησής του.
 
Το 1929 αποτελεί καθοριστικό έτος για την ποιητική του διαδρομή. Ανακαλύπτει τον σουρεαλισμό και διαβάζει Λόρκα και Ελιάρ. Γράφει τα πρώτα του ποιήματα και τα στέλνει με ψευδώνυμο σε περιοδικά. Το 1930 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οικογένειά του μετακομίζει στην οδό Μοσχονησίων 146 (Πλατεία Αμερικής). Το 1933 γίνεται μέλος της Ιδεοκρατικής Φιλοσοφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους Ιωάννη Συκουτρή, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Κωνσταντίνο Τσάτσο.
 
Το 1935 θα γνωρίσει τον ποιητή και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο, που θα επηρεάσει καθοριστικά την ποίησή του, όπως και τη λαϊκή ζωγραφική του Θεόφιλου,  η οποία θα ασκήσει σημαντική επίδραση στον εικονιστικό προσανατολισμό της ποίησής του. Τον ίδιο χρόνο, ο φίλος και ομότεχνός του Γιώργος Σαραντάρης τον φέρνει σε επαφή με τη λογοτεχνική συντροφιά, που εξέδιδε το πρωτοποριακό περιοδικό Νέα Γράμματα. Την αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Σεφέρης, Γιώργος Θεοτοκάς, Γιώργος Κατσίμπαλης και Ανδρέας Καραντώνης. Στα Νέα Γράμματα θα δημοσιευτεί το πρώτο του δόκιμο ποίημα με τίτλο Του Αγαίου, με την υπογραφή: Ελύτης.
 
Το 1936 γνωρίζεται με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο και από τότε θα τους συνδέσει μια μακρόχρονη και στενή φιλία. Στην παρέα τους εντάσσονται οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και Γιάννης Μόραλης, καθώς και ο ποιητής Νίκος Καρύδης, δημιουργός του εκδοτικού οίκου Ίκαρος, ο οποίος θα εκδώσει τα περισσότερα από τα βιβλία του Ελύτη. Τον ίδιο χρόνο θα διακόψει τις σπουδές του στη Νομική και θα στρατευθεί. Θα απολυθεί ως έφεδρος αξιωματικός το 1938.
 
Τον Δεκέμβριο του 1939, όταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεσπάσει, θα εκδώσει σε 300 αντίτυπα την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Προσανατολισμοί, μια φωτεινή αχτίδα μέσα «στη συννεφιά του κόσμου». Το 1940 η οικογένεια Αλεπουδέλη μετακομίζει στην οδό Ιθάκης 31 και την ίδια χρονιά ο Σάμουελ Μπο-Μποβί μεταφράζει τα πρώτα ποιήματα του Ελύτη στα γαλλικά.
 
Με την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940) επιστρατεύεται ως ανθυπολοχαγός και ο παγωμένος χειμώνας του '40, τον βρίσκει στην πρώτη γραμμή του πυρός. Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 προωθείται με το λόχο του εντός του αλβανικού εδάφους. Στις αρχές του 1941 παθαίνει κοιλιακό τύφο και μεταφέρεται ετοιμοθάνατος στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Γλυτώνει τον θάνατο ως εκ θαύματος και μεταφέρεται στην Αθήνα. Η μακριά του ανάρρωση συμπίπτει με την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και την επακολουθήσασα Κατοχή.
Το 1943 κυκλοφορεί τη δεύτερη ποιητική του συλλογή Ήλιος ο Πρώτος μαζί με τις παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα, μια αλληγορική αντίσταση μέσα στην Κατοχή, καμουφλαρισμένη σε μια υπερρεαλιστική φόρμα, όπως η Αμοργός του Γκάτσου και ο Μπολιβάρ του Εγγονόπουλου, που κυκλοφορούν την ίδια χρονιά.
 
Το 1945 συνεργάζεται με το υπερρεαλιστικό περιοδικό Τετράδιο. Δημοσιεύει μεταφράσεις ποιημάτων του Λόρκα κι ένα δικό του έργο, την ελεγεία Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. Την ίδια χρονιά, με εισήγηση του Γιώργου Σεφέρη, τοποθετείται διευθυντής προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), θέση από την οποία παραιτείται μετά από λίγο. Την περίοδο αυτή ασχολείται με τη ζωγραφική, που ήταν μια παλιά του απασχόληση, συμπληρωματική της ποίησης του.
 
Το 1948 φεύγει από την Ελλάδα, που δοκιμάζεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο, για την Ελβετία και από εκεί στο Παρίσι, όπου εγκαθίσταται. Εκεί γνωρίζεται με την πρωτοπορία της γαλλικής διανόησης (Μπρετόν, Ελιάρ, Τζαρά, Καμί) και έρχεται σε επαφή με εικαστικούς καλλιτέχνες, όπως οι Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ και Τζιακομέτι. Το 1950 επισκέπτεται την Ισπανία και στο τέλος του ίδιου χρόνου εγκαθίσταται στο Λονδίνο, όπου συνεργάζεται με το BBC.
 
Το 1952 επιστρέφει στην Ελλάδα και τον επόμενο χρόνο επανακάμπτει στο ΕΙΡ ως διευθυντής προγράμματος, θέση που θα κρατήσει για ένα μονάχα χρόνο. Το 1959 κυκλοφορεί το Άξιον Εστί, μια κορυφαία στιγμή της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο ποιητής καταδύεται στις ρίζες του ελληνικού μύθου και αντλεί υλικό και μορφές, εικόνες και ήχους, επιτυγχάνοντας μια δραματική σύνθεση, στην οποία το λυρικό «εγώ» ταυτίζεται με το επικό «εμείς» και η σύγχρονη γραφή συνδυάζεται με μια περιουσία, αρχαία βυζαντινή και νεώτερη. Το έργο αυτό του Ελύτη θα γνωρίσει πλατιά αναγνώριση και θα γίνει «κτήμα του Λαού», όταν θα μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1964.
 
Το 1967 το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου τον βρίσκει να μεταφράζει αποσπάσματα της Σαπφούς, στη νέα του κατοικία επί της οδού Σκουφά 23. Το 1969 φεύγει για δεύτερη φορά από την Ελλάδα και εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου θα παραμείνει έως το 1971, οπότε επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα. Μετά την πτώση της δικτατορίας, διορίζεται πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι.Ρ.Τ. και μέλος για δεύτερη φορά του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (1974 - 1977). Παρά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των βουλευτών Επικρατείας, ο Ελύτης αρνείται, παραμένοντας πιστός στην αρχή του να μην αναμιγνύεται ενεργά στην πολιτική πρακτική. Το 1977 αρνείται, επίσης, την αναγόρευσή του ως Ακαδημαϊκού.
 
Το 1979 έρχεται η μεγάλη στιγμή για τον ποιητή. Στις 18 Οκτωβρίου η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει ότι θα του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίησή του, που με βάθρο την ελληνική παράδοση περιγράφει με αισθητική δύναμη και υψηλή πνευματική διακριτικότητα, τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και τη δημιουργία». Στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας επισημαίνεται ότι το Άξιον Εστί αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της ποίησης του 20ου αιώνα. Ο Ελύτης παρέστη στην καθιερωμένη τελετή απονομής στις 10 Δεκεμβρίου 1979 στη Στοκχόλμη, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο Γουσταύο και γνωρίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα.
 
Τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκούντως δημιουργικά για τον Ελύτη, με σημαντικές εκδόσεις έργων του στην ποίηση, το δοκίμιο και τη μετάφραση. Οι διακρίσεις και οι τιμές για το έργο του, εντός και εκτός της Ελλάδας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης θα φύγει από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996, σε ηλικία 85 ετών.
 
 
Ο Οδυσσέας Ελύτης αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του τριάντα, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξε το ιδεολογικό δίλημμα ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Ο ίδιος ο Ελύτης χαρακτήριζε τη δική του θέση στη γενιά αυτή ως παράξενη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «από το ένα μέρος ήμουνα ο στερνός μιας γενιάς, που έσκυβε στις πηγές μιας ελληνικότητας, κι απ' την άλλη ήμουν ο πρώτος μιας άλλης που δέχονταν τις επαναστατικές θεωρίες ενός μοντέρνου κινήματος».
 
Εργογραφία
 
Ποιητικές συλλογές
 
Προσανατολισμοί («Πυρσός», 1939)
Ήλιος ο Πρώτος μαζί με τις παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα ( «Γλάρος», 1943)
Το Άξιον Εστί («Ίκαρος», 1959)
Έξι και μία τύψεις για τον ουρανό («Ίκαρος», 1960)
Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας («Ίκαρος», 1962)
Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας («Ίκαρος», 1971)
Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά («Ίκαρος», 1971)
Το Μονόγραμμα («Ίκαρος», 1972)
Τα Ρω του Έρωτα («Αστερίας», 1972)
Τα Ετεροθαλή («Ίκαρος», 1974)
Μαρία Νεφέλη («Ίκαρος», 1978)
Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας («Ίκαρος», 1982)
Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου («Ύψιλον», 1984)
Ο μικρός ναυτίλος («Ίκαρος», 1985)
Τα ελεγεία της Οξώπετρας («Ίκαρος», 1991)
Δυτικά της λύπης («Ίκαρος», 1995)
Εκ του πλησίον («Ίκαρος», 1998)
 
Δοκίμια
Η αληθινή φυσιογνωμία και η λυρική τόλμη του Ανδρέα Κάλβου («Νέα Εστία», 1946)
Ο ζωγράφος Θεόφιλος («Αστερίας» 1973)
Ανοιχτά χαρτιά («Αστερίας», 1974)
Η μαγεία του Παπαδιαμάντη («Ερμής», 1976)
Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο («Ύψιλον», 1980)
Ιδιωτική Οδός («Ύψιλον»,1990)
Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά («Ίκαρος», 1990)
Εν λευκώ («Ίκαρος», 1993)
Ο κήπος με τις αυταπάτες («Ύψιλον», 1995)
 
Μεταφράσεις
 
 
Ζαν Ζιρωντού: «Νεράιδα - Ονειρόδραμα σε τρεις πράξεις» (Εταιρία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη, 1973)
Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Ο κύκλος με την κιμωλία» (Εταιρία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη, 1974)
Δεύτερη Γραφή («Ικαρος», 1976)
Σαπφώ (1976)
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη («Υψιλον», 1985)
Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης χρησιμοποίησε ψευδώνυμο για το λογοτεχνικό έργο του, επειδή ήθελε να αποστασιοποιηθεί από το οικογενειακό του επίθετο, το οποίο ήταν «συνυφασμένο με ό,τι εγώ μισώ στη ζωή, το πρακτικό δηλαδή πνεύμα, την εμπορική πίστη, τον άκρατο ωφελιμισμό». Το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ελύτης μπορεί να προέρχεται από τον συνδυασμό της συλλαβής «ελ», αρχικής σε ονόματα σημαδιακά, όπως Ελλάδα, Ελπίδα, Ελευθερία, Ελένη, με τη γενική τοπωνυμική κατάληξη των ελληνικών ονομάτων ανάλογα με το «Πολίτης», όπως προτείνει ο ελληνιστής Κίμων Φράιερ. Παλαιότερα οι φίλοι υποστήριζαν τρεις εκδοχές του ψευδωνύμου Ελύτης: το όνομα Eluard (Ελιάρ) και τις λέξεις elite (ελίτ) και αλήτης.
 
 
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/biographies/557#ixzz2jT33wLzi
ΕΠΕΤΕΙΟΣ
ΕΦΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ ΕΔΩ
στο σημάδι ετούτο που παλεύει
πάντα κοντά στη θάλασσα
νιάτα στα βράχια επάνω, στήθος
Με στήθος προς τον άνεμο
Πού να πηγαίνει ένας άνθρωπος
Που δεν είναι άλλο από άνθρωπος
 
ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΟΣΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ
Στιγμές του, με νερά τα οράματα
Της ακοής του, με φτερά τις τύψεις του
Α! Ζωή
Παιδιού που γίνεται άντρας
Πάντα κοντά στην θάλασσα όταν ο ήλιος
Τον μαθαίνει ν’ ανασαίνει κατά εκεί που σβήνεται
Η σκιά ενός γλάρου
 
ΕΦΕΡΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ ΕΔΩ
Άσπρο μέτρημα μελανό άθροισμα
Λίγα δέντρα και λίγα
Βρεγμένα χαλίκια
Δάχτυλα ελαφρά για να χαϊδέψουν ένα μέτωπο
Ποιο μέτωπο
Κλάψαν όλη νύχτα οι προσδοκίες και δεν είναι πια
Κανείς δεν είναι
Ν ακουστεί ένα βήμα ελεύθερο
Ν ανατείλει μια φωνή ξεκούραστη
Στο μουράγιο οι μνήμες να παφλάσουν γράφοντας
Όνομα πιο γλαυκό μες στον ορίζοντά τους
Λίγα χρόνια λίγα κύματα
Κωπηλασία ευαίσθητη
Στους όρμους γύρω από την αγάπη
 
ΕΦΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΝΟΥ ΩΣ ΕΔΩ
Χαρακιά πικρή στην άμμο που θα σβήσει
όποιος είδε δύο μάτια ν’ αγγίζουν τη σιωπή του
Κι έσμιξε τη λιακάδα τους κλείνοντας χίλιους κόσμους
Ας θυμίσει το αίμα του στους άλλους ήλιους
Πιο κοντά στο φως
Υπάρχει ένα χαμόγελο που πληρώνει τη φλόγα
Μα εδώ στο ανήξερο τοπίο που χάνεται
Σε μια θάλασσα ανοιχτή κι ανέλεη
Μαδά η επιτυχία
Στρόβιλοι φτερών
Και στιγμών που δέθηκαν στο χώμα
χώμα σκληρό κάτω από τ’ ανυπόμονα
Πέλματα, χώμα καμώμενο για ίλιγγο
Ηφαίστειο νεκρό
 
ΕΦΕΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ ΕΔΩ
Πέτρα ταμένη στο υγρό μου στοιχείο
Πιο πέρα από τα νησιά
Πιο χαμηλά από το κύμα
Γειτονιά στις άγκυρες
όταν περνάν καρίνες σκίζοντας με πάθος
ένα καινούργιο εμπόδιο και το νικάνε
και μόλα τα δελφίνια της αυγάζ’ η ελπίδα
Κέρδος του ήλιου σε μι ανθρώπινη καρδιά
Τα δίχτυα της αμφιβολίας τραβάνε
Μια μορφή από αλάτι
λαξεμένη με κόπο
Αδιάφορη άσπρη
Που να γυρνάει προς το πέλαγος τα κενά των ματιών της
Στηρίζοντας το άπειρο.
 
ΔΩΡΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΠΟΙΗΜΑ
ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΟΛ’ ΑΥΤΑ και πως η γλώσσα που μιλώ δεν έχει αλφάβητο. Αφού και ο ήλιος και τα κύματα είναι μια γραφή συλλαβική που την αποκρυπτογραφείς μονάχα στους καιρούς της λύπης και της εξορίας.
 
KΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ Μ’ ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ, φράγκικες ή σλαβικές, που αν τύχει και βαλθείς για να την αποκαταστήσεις, πας αμέσως φυλακή και δίνεις λόγο.
 
Σ' ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ. Εξουσίες ξένες μέσω της δικής σου πάντοτε.
Όπως γίνεται για τις συμφορές.
 
ΟΜΩΣ ΑΝ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΑΛΩΝΙ, που μπορεί να ‘ναι και σε πολυκατοικία, ότι παίζουνε παιδιά και ότι αυτός που χάνει.
Πρέπει σύμφωνα με τους κανονισμούς να πει στους άλλους και να δώσει μιαν αλήθεια.
 
OΠΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ να κρατούν στο χέρι τους ένα μικρό δώρο ασημένιο ποίημα.
 
ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)
Σ’ ΑΓΑΠΑΩ Μ’ ΑΚΟΥΣ;
Κλαίω, πώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι
κλαίω για τα χρόνια που έρχονται χωρίς εμάς
και τραγουδάω για τα άλλα που πέρασαν, εάν είναι αλήθεια.
Για τα «πίστεψέ με» και τα «μη».
 
ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ,
εάν αυτά είναι αλήθεια τραγουδάω
κλαίω για το σώμα που άγγιξα και είδα τον κόσμο.
Έτσι μιλώ για ’σένα και για ’μένα.
 
ΕΠΕΙΔΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
ξέρω να μπαίνω σαν πανσέληνος
από παντού, για ’σένα
μέσα στα σεντόνια, να μαδάω λουλούδια κι έχω τη δύναμη.
Αποκοιμισμένο, να φυσάω, να σε πηγαίνω παντού,
σ’ έχουν ακούσει τα κύματα πώς χαϊδεύεις,
πώς φιλάς, πώς λες ψιθυριστά το «τι» και το «ε».
 
ΠΑΝΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΩΣ ΚΙ Η ΣΚΙΑ.
Πάντα εσύ τ’ αστεράκι και πάντα εγώ το σκοτάδι,
πάντα εσύ το πέτρινο άγαλμα και πάντα εγώ η σκιά που μεγαλώνει.
Το κλειστό παντζούρι εσύ, ο αέρας που το ανοίγει εγώ.
 
Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911-18 Μαρτίου 1996): Ποιητής από το Ηράκλειο της Κρήτης. Το πραγματικό επίθετο ήταν Αλεπουδέλης. Έγινε γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο Ηλιάτορας, Το Μονόγραμμα, Ο Μικρός Ναυτίλος, Τα Ρω του Έρωτα, Προσανατολισμοί. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.
 
doctv.gr/ - sansimera.gr/
Read more

"Δείξε μου την Παιδεία σου, να σου πω ποιος είσαι"...


Στον "πάτο" η Ελλάδα των μνημονίων ως προς τις δαπάνες και άλλα δεδομένα για την εκπαίδευση 

Σημαντική μείωση δαπανών, υψηλό ποσοστό σχολικής διαρροής για τους αλλοδαπούς μαθητές (εκτός ΕΕ), αρνητικό ρεκόρ απασχόλησης για του αποφοίτους, μη προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας από το σχολείο, δημογραφικό πρόβλημα και μία από τις τελευταίες θέσεις στη δια βίου μάθηση είναι τα αρνητικά στοιχεία που καταγράφει η έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση της ΕΕ. 

Στα μόνα θετικά είναι η συνολική μείωση της σχολικής διαρροής στο 11,4% (11η θέση για την Ελλάδα) το υψηλό ποσοστό των νέων που μαθαίνουν δυο ξένες γλώσσες άλλα και η αύξηση των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών που έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

4η η Ελλάδα στη μείωση δαπανών για το 2010-2011. Στις τρεις τελευταίες θέσεις ως προς τις συνολικές δαπάνες 

Όλο και μειώνονται οι δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδαόπως αποδεικνύεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος όσον αφορά τις δαπάνες για την εκπαίδευση με βάση το ΑΕΠ. Πιο χαμηλά από την Ελλάδα βρίσκονται άλλες δυο Βαλκανικές χώρες, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στον αντίποδα οι Δανοί και οι Κύπριοι διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα. Όσον αφορά το ποσοστό της μείωσης των δημόσιων δαπανών αυτό ανέρχεται στο 4,4% για το 2010-2011. Πρόκειται για την 4η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε σύνολο 28 χωρών. Πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό αναδεικνύεται άλλη μια «μνημονιακή» χώρα η Πορτογαλία όπου η μείωση φθάνει τις 11,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν στη 2η και 3η θέση η Σλοβακία με 5,2%και η Ουγγαρία με 4,7%. 

Διαρροή σχολικού πληθυσμού 

Στην εν λόγω έκθεση υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για την εγκατάλειψη του σχολείου από τους μαθητές. Στην Ελλάδα το ποσοστό της εγκατάλειψης ανέρχεται στις 11.4% ποσοστιαίες μονάδες και είναι λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο των 28 κρατών που διαμορφώνεται στο 12,7%. Με βάση το φύλο τα αγόρια εγκαταλείπουν το σχολείο σε ποσοστό 13.7% και η σχολική εγκατάλειψη για τα κορίτσια ανέρχεται σε 9.1%. Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό της εγκατάλειψης για τους αλλοδαπούς μαθητές εκτός χωρών της ΕΕ που φθάνει για τη χώρα μας στο 45.8% ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε 16 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία. Δηλαδή 1 στους 2 αλλοδαπούς εγκαταλείπουν το σχολείο όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες μαθητές είναι μόλις στο 8,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με βάση το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο κατατάσσεται στην 11η θέση. Η σχολική εγκατάλειψη μειώθηκε το 2012 συγκριτικά με το 2009 κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες και ο στόχος για το 2020 είναι να διαμορφωθεί το ποσοστό στο 9,7%. 

Ξένες γλώσσες: 4η θέση για την Ελλάδα 

Στα θετικά στοιχεία της έκθεσης είναι το γεγονός ότι η χώρα μας είναι 4η ως προς την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Το ποσοστό των νέων που μαθαίνουν δυο ξένες γλώσσες ανέρχεται περίπου στο 95% και είναι αυξημένο συγκριτικά με το 2008. Υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα έχουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Φιλανδία. Στο άλλο άκρο λιγότερο φιλομαθείς ως προς τις ξένες γλώσσες είναι οι Αυστριακοί, οι Ούγγροι και οι Ιρλανδοί. 

Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ηλικίες 30-34 ετών. Κάτω από το μέσο όρο η Ελλάδα. Ελάχιστοι οι αλλοδαποί με τριτοβάθμια εκπαίδευση 

Όσον αφορά το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών που έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση η Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά συγκριτικά με άλλα κράτη. Για τη χώρα μας το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 30.9% και είναι κάτω από το μέσο όρο του 35,7% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι ενώ στις δυο τελευταίες θέσεις είναι οι Ιταλοί και οι Ρουμάνοι. Σε απόλυτα νούμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 18η θέση σε σύνολο 28 κρατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο συγκριτικά με το 26.5% του 2009. Στους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται στο 27.6% και στις γυναίκες στο 34.2%. Αρνητική πρωτιά έχουμε για τους αλλοδαπούς όπου μόλις το 8,4% των ξένων (εκτός ΕΕ) έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων: αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα 

Όσον αφορά τους απόφοιτους που έχουν τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ μειώθηκε συγκριτικά με το 2009 κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι το χαμηλότερο ανάμεσα στα 28 κράτη της ΕΕ και διαμορφώθηκε για το 2012 μόλις στο 42,9%. Για τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται στο 45,9% και είναι ελαφρά καλύτερο από το 40,5% που έχουν οι γυναίκες. Η μείωση της απασχόλησης μέσα σε τρία μόλις χρόνια φθάνει το 21,8% γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει τόσο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Ακόμα και η Ισπανία που συναγωνίζεται την Ελλάδα στο ποσοστό ανεργίας η απασχόληση ανέρχεται στο 62,4%. Η μοναδική χώρα που πλησιάζει την Ελλάδα είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με 44.8%. Άλλο ένα αρνητικό στοιχείο που καταγράφει η έκθεση είναι το γεγονός ότι 1 στους 5 νέους απασχολούνται σε θέσεις κατώτερες των δεξιοτήτων τους. 

Σχολείο και επιχειρηματικότητα: χαμηλά η Ελλάδα 

Ένα σημαντικό στοιχείο στο οποίο μπορεί να αποδοθεί και η επιθυμία των περισσότερων νέων για διορισμό στο δημόσιο είναι η έλλειψη επιχειρηματικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Η έκθεση καταγράφει το ποσοστό των νέων ηλικίας 15+ που πιστεύουν ότι το σχολείο τους έχει βοηθήσει για να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση σε σύνολο 27 ευρωπαϊκών κρατών και είναι πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στο σχολείο είναι οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι, οι Φιλανδοί και οι Τσέχοι ενώ ικανοποιητικά τα πηγαίνουν οι Κύπριοι που καταλαμβάνουν την 7η θέση. 

Στις τελευταίες θέσεις στη δια βίου μάθηση η Ελλάδα 

Όσον αφορά τη Δια Βίου μάθηση η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το ποσοστό συμμετοχής ατόμων ηλικίας 25-64 ετών ανέρχεται μόνο στο 2.9% παρουσιάζοντας μείωση συγκριτικά με το 2009 (5η χειρότερη επίδοση). Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 9%. Χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα στη δια βίου μάθηση εμφανίζουν η Ρουμανία (1,4%), η Βουλγαρία (1,5%), η Κροατία (2.4%), η Ουγγαρία (2,8%). Δανία, Φιλανδία και Σουηδία εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις με ποσοστό που ξεπερνά το 24% και φθάνει το 31.6% στην περίπτωση της Δανίας. 

Έντονο το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα 

Έντονο είναι το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το πρόβλημα καταγράφεται και στην έκθεση της ΕΕ όπου το 2020 ο πληθυσμός της ηλικιακής ομάδας έως 5 ετών θα μειωθεί κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Την Ελλάδα ξεπερνούν στη μείωση μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Μείωση αναμένεται το 2020 και στις ηλικιακές ομάδες από 15 έως και 34 ετών για τη χώρα μας ενώ η μόνο ηλικιακή ομάδα που θα σημειωθεί αύξηση είναι αυτή των 5-14 ετών όπου θα αυξηθεί κατά 5,4%. 

Πηγή:News.gr 
http://kostasxan.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4626.html
Read more