Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ανοίγει ξανά το πακέτο στήριξης- Παράταση για το τμήμα των εγγυήσεων

ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 2 Απριλίου 2010
Ξανανοίγει άμεσα το «παροπλισμένο» από τον Δεκέμβριο του 2008 πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είχε νομοθετήσει ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, παίρνοντας παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ που έμειναν ανεκμετάλλευτες. Χθες οι τέσσερις τράπεζες με τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, Εθνική, Εurobank, Αlpha Βank και Πειραιώς, προχώρησαν και επίσημα, έπειτα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, στην κατάθεση αιτήματος στις υπηρεσίες του υπουργείου και στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρήση των παροχών του Δημοσίου. Το συγκεκριμένο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη κ. Γ. Προβόπουλο τη Μ. Τρίτη. Εως σήμερα από τα δύο σκέλη του πακέτου που αφορούν τη ρευστότητα του συστήματος μόλις το 32% των προβλεπόμενων εγγυήσεων έχει αξιοποιηθεί. Συγκεκριμένα, από το κομμάτι των ειδικών ομολόγων του Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ υπάρχει περιθώριο έκδοσης νέων τίτλων 3,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι μπορούν να κατατεθούν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη λήψη δανείων με πολύ χαμηλά επιτόκια. Από το δεύτερο τμήμα, αρχικού ύψους 15 δισ. ευρώ, οι τράπεζες μπορούν να εκμεταλλευθούν εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από τις αγορές με τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.

Με την άντληση αυτών των κεφαλαίων με ελκυστικούς όρους θα επιδιωχθεί το επόμενο διάστημα η επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομικής «μηχανής», μετά το πρώτο σοκ των μέτρων μείωσης του ελλείμματος που «πάγωσαν» την αγορά. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα διοχετεύσουν ρευστότητα κυρίως προς επιχειρήσεις και δευτερευόντως προς νοικοκυριά, εν αναμονή καλύτερων ημερών από το τρίτο τρίμηνο του έτους στο μέτωπο των spreads, η αποκλιμάκωση των οποίων θα επιτρέψει την αποκατάσταση μιας φυσιολογικής ροής χρηματοδότησης προς το ελληνικό πιστωτικό σύστημα από τη χονδρική αγορά χρήματος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και τη χορήγηση δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Οι συνθήκες ασφυξίας που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη γίνει αισθητές στην αγορά με την άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες. Από τη μία πλευρά τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, εξέλιξη που σηματοδότησε τη στροφή τους στην καταθετική βάση για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από 12 μήνες συνεχούς πτώσης εμφανίστηκαν εκ νέου αποδόσεις που έφθασαν ακόμη και το 6% στους «κλειστούς» λογαριασμούς. Από την άλλη, όμως, για να περιοριστούν οι απώλειες στα καθαρά έσοδα από τόκους, αποφασίστηκαν αυξήσεις και στο κόστος των δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έχουν καταγραφεί στις εταιρικές χορηγήσεις.

Οι αρχικές προβλέψεις των τραπεζιτών για το 2010 κάνουν λόγο για μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης των υπολοίπων των δανείων έναντι 4% το 2009. Ωστόσο, μετά τα νέα μέτρα και με την αρωγή των κοινοτικών κονδυλίων, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιωθεί και φανούν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια στον δρόμο προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν αποκλείεται τελικά να σημειωθούν θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τον εφετινό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=323755&dt=02/04/2010#ixzz0k4KnA4Ls


ΣΧΟΛΙΟ του dakepekoz: Ως πότε θα κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό; Μέχρι πότε θα μπορούν να παίζουν με τη νοημοσύνη μας; Μήπως ζούνε σε εικονική πραγματικότητα όπου ο πολίτης αυτής της χώρας είναι χωρίς μνήμη και κρίση; Έξι μήνες ήταν αρκετοί για να καταρριφθεί όλη η προεκλογική υποσχεολογία και επιχειρηματολογία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ! ΚΡΙΜΑ!!!
Read more

Φταίνε κι δύο...για την κακή οικονομική κατάσταση

Δεν ήταν ανάγκη να πραγματοποιηθεί δημοσκόπιση για το ποιες κυβερνήσεις μετά το 1981 μέχρι σήμερα ευθύνονται περισσότερο για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας.Η απάντηση ήταν δεδομένη ότι φταίνε από κοινού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτό έδειξε ωστόσο και η έρευνα της RASS για λογαριασμό της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Δηλαδή ότι το 46,3% πιστεύει και οι δύο και και οι υπόλοιποι είναι μοιρασμένοι στα δυο, οι μισοί (26,9%) λένε οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι (26,6%) της ΝΔ.

Τώρα ότι το 66,8% πιστεύει ότι δεν κέρδισε κάτι η Ελλάδα στις Βρυξέλλες και ότι δεν έπρεπε να εμπλακεί το ΔΝΤ για το 68,3% των ερωτηθέντων ...ε αυτή θα είναι πασχαλινή άσκηση περισυλλογής για την κυβέρνηση. Επιτυχία πάντως δεν το λες...

parapolitika.gr
Read more

Goldman Sachs: H Siemens της «Νέας Διακυβέρνησης»;

Read more

Άντε, να φωνάξουν και τον Αλογοσκούφη για υπουργό Οικονομικών!

Read more

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Έπρεπε να πεθάνει ένα παιδάκι 1ος έτους για να πάρουν γιατρούς!




ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 120 ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Η Ελλάδα είναι η χώρα της τελευταίας στιγμής. Πρέπει να γίνει το κακό για να πράξουμε το αυτονόητο. Τώρα που έχει πεθάνει ένα παιδάκι...
...που γυρνούσε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Μακεδονίας, χωρίς να μπορούν οι γονείς να βρουν παιδίατρο, τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με γιατρούς.

Αναρτήθηκε από troktiko
Read more

ΕΥΧΕΣ!!

Η Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΚΑΙ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Read more

“Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ”

Από Factorx Παρ. 02 Απρ 2010, 00:23 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε αξιωματούχος του, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην έδρα του Ταμείου, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα εκτιμά πως το κόστος δανεισμού θα μειωθεί και επομένως δεν θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Ταμείου, συσκέψεις τέτοιου είδους, όπως αυτή για την Ελλάδα, αποτελούν κοινή πρακτική.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να βοηθήσει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ελλάδα.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας, σημειώνοντας μόνο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ένα κράτος-μέλος προσεγγίζει το Ταμείο και ζητά οικονομική βοήθεια, επεσήμανε: «στέλνουμε μια αποστολή στη χώρα για διαβουλεύσεις με τις Αρχές και συμφωνούμε στον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε. Υπό αυτή την έννοια το Ταμείο έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο στην υποστήριξη του πλέον βιώσιμου οικονομικού προγράμματος. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό έχει χαραχθεί, η διοίκηση του Ταμείου και τελικά η εκτελεστική επιτροπή το επικυρώνουν. Αυτή είναι η διαδικασία».

«Στις συζητήσεις μας με χώρες της ευρωζώνης έχουμε, φυσικά, διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις Αρχές της χώρας αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και είναι μέλη του συστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ναυτεμπορική
Read more

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πως το «περίστροφο στο τραπέζι» έγινε «πιστόλι στην πλάτη»!

Από Factorx Πεμ. 01 Απρ 2010, 22:03 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.


Σαν Σοβιετικός μηχανισμός προπαγάνδας…

Τις τελευταίες μέρες δεν χρεοκόπησε η Ελληνική Οικονομία…

Δεν χρεοκόπησε ούτε το Πολιτικό σύστημα (ακόμα)…

Χρεοκόπησαν, όμως, τα ελληνικά ΜΜΕ!

Ή μάλλον αποκαλύφθηκε ότι η «ούτω καλούμενη» δημοσιογραφία – ιδιαίτερα η ηλεκτρονική – είναι σοβιετικού τύπου χειραγώγηση της κοινής γνώμης:

Την περασμένη Παρασκευή πληροφορηθήκαμε (στην Ελλάδα) ότι «είχε συμφωνηθεί (στις Βρυξέλλες) μηχανισμός οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας».

Μάλιστα πολλά πρωτοσέλιδα αναστέναξαν με ανακούφιση (Ούφ!)…

Κι ύστερα διαλύθηκε το «ροζ συννεφάκι» κι άρχισαν να ξυπνούν σε μια πραγματικότητα πολύ πιο «γκρίζα»…

— Τα spreads υποχώρησαν λίγο και για λίγο…

Αλλά την επομένη άρχισαν ξανά να ανεβαίνουν για να ξαναβρεθούν πάνω από τις 300 μονάδες.

— Τη Μεγάλη Τρίτη ξεπέρασαν τις 330 μονάδες.

— Στον νέο δανεισμό για το 7ετές ομόλογο προσφέρθηκαν αισθητά λιγότερα κεφάλαια (από τις συνήθεις υπερδιπλάσιες προσφορές) και σε επιτόκιο 6%, δηλαδή «απαγορευτικό».

– Κι ύστερα ήλθε η εξαγγελία ενός 20ετούς ομολόγου, πάλι γύρω στο 6%, το οποίο όμως, δεν μπόρεσε να μαζέψει ούτε το – ελάχιστο – εξαγγελθέν ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (μάζεψε μόλις 390 εκατομμύρια!)…

— Κι ύστερα τα spreads ανέβηκαν κι άλλο – ψηλότερα από πριν….

Μέχρι στιγμής ο φετινός δανεισμός της Ελλάδας έχει εγγράψει στα επόμενα χρόνια πρόσθετες δαπάνες κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ετησίως!

Κι αν συνεχιστεί έτσι θα πλησιάσει το 1,5 δισεκατομμύριο…

Που σημαίνει ότι, μέρος των αιματηρών οικονομιών που γίνονται πάνε πια για αυξημένους τόκους τα επόμενα χρόνια. Όχι για μειωμένα ελλείμματα.

Και κυρίως δεν υπάρχει «ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης» για την Ελλάδα.

Αυτό, όμως, δεν χρειαζόταν τα δραματικά γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, με τον νέο ακριβό δανεισμό της Ελλάδας. Το ξέραμε από πριν.

* Πρώτον, η Συμφωνία των Βρυξελλών έλεγε σαφώς ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει μόνον αν δεν μπορέσει να βρει «επαρκή» κεφάλαια από τις αγορές. Δηλαδή, αν προσπαθήσει να δανειστεί και δεν τα καταφέρει…

Δηλαδή, αν φτάσει στο σημείο της τυπικής χρεοκοπίας!

Μα η Ελλάδα δεν ζήτησε «σωτηρία» αφού χρεοκοπήσει.

Ζήτησε στήριξη για να μη χρεοκοπήσει!

* Δεύτερον, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Βρυξελλών η βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνον κατόπιν ομοφωνίας των χωρών της ευρωζώνης και μόνο υπό όρους…

Που σημαίνει ότι μια χώρα μόνο να μη θέλει – ας πούμε η Γερμανία ή η Ολλανδία – βοήθεια δεν θα δοθεί!

Και αρκεί μια χώρα μόνο να θέσει «δρακόντειους» όρους, για να δοθεί η «ευρωπαϊκή βοήθεια» υπό τέτοιους όρους.

Κι επειδή ήδη η Γερμανία έχει διακηρύξει ότι οι Έλληνες πρέπει να «τιμωρηθούν» με ακόμα πιο σκληρά μέτρα, αυτό σημαίνει ότι έτσι και βρεθούμε στην ανάγκη τους θα μας επιβάλλουν αυτό ακριβώς που δεν αντέχει ούτε η Οικονομία μας ούτε η Κοινωνία μας…

* Τρίτον, έτσι κι αλλιώς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μέρος της Συμφωνίας. Αντίθετα απ’ όσα μας διαβεβαίωναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ θα παίξει κεντρικό ρόλο. Διότι ενώ όλοι οι άλλοι θα ψάχνουν να βρουν την απαραίτητη «ομοφωνία», το ΔΝΤ θα προσέλθει αμέσως να μας δανείσει θέτοντας και τους όρους του.

Κι ενώ το ΔΝΤ θα είναι εκεί, έτοιμο να μας δανείσει από την πρώτη στιγμή, οι εταίροι μας θα ψάχνουν απελπισμένα ομοφωνία για να μας δανείσουν με όρους ίδιους ή χειρότερους από εκείνους του ΔΝΤ…

Συμπέρασμα:

– Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και ο κ. Παπανδρέου, ζήτησαν μια συμφωνία που θα λειτουργήσει ως «αποτρεπτική απειλή», ως «περίστροφο στο τραπέζι» για τους κερδοσκόπους, ώστε να μη μας ωθήσουν σε χρεοκοπία…

Και πήραν μια «Συμφωνία» που ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους να μας σπρώξουν στη χρεοκοπία!

– Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε ένα «πιστόλι πάνω στο τραπέζι», και του έβαλαν ένα πιστόλι στην πλάτη!

– Ο Ελληνικός Τύπος… πανηγύρισε για τη «νίκη της Ελλάδας», κι αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για πλήρη επιβολή της Μέρκελ!

Ο Ελληνικός Τύπος αποδείχθηκε αναξιόπιστος γιατί εμφάνισε:

* την εγκατάλειψη (της Ελλάδας από την Ευρώπη) ως «Αλληλεγγύη» (της Ευρώπης προς την Ελλάδα),

* την Αποτυχία ως «Επιτυχία» (της Κυβέρνησης)

* και την «πισώπλατη μαχαιριά» (στην Ελλάδα) ως «πιστόλι στο τραπέζι» (των κερδοσκόπων).

Σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αποτύχει κάπου. Αλλά ο Τύπος δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως Σοβιετικός μηχανισμός προπαγάνδας.

Γιατί αυτό ακριβώς θυμίζουν πλέον: Σοβιετικό μηχανισμό προπαγάνδας!

Με τη μόνη διαφορά ότι οι δικοί μας έκαναν ένα σφάλμα που δεν έκαναν ποτέ οι Σοβιετικοί:

Πίστεψαν οι ίδιοι το ψέμα τους!

Κι αυτό είναι πλέον κρίσιμο:

Γιατί την ώρα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης χρειαζόμαστε ένα Τύπο που τηρεί τα ελάχιστα προσχήματα αξιοπιστίας. Ώστε να υπάρξει σχετικά ομαλή μετεξέλιξη…

Ο Τύπος είναι «βηματοδότης» της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης.

Αλλά εδώ κοντεύει ο Τύπος να απαξιωθεί πλήρως, πριν καταρρεύσει η πολιτική τάξη την οποία στηρίζει πεισματικά.

Κι αυτό δεν είναι απλά ανησυχητικό.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο…

NZ
Read more

Ερχεται νέο κύμα κερδοσκοπίας

Καταστροφικό ήταν χθες το κλίμα που περνούσαν για τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας οι σοβαρές εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής. Με μεγαλύτερη ή μικρότερη οξύτητα στις διατυπώσεις, όλες θεωρούσαν αποτυχημένη την έκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου. Ο λόγος είναι φυσικά το ότι το επιτόκιο δανεισμού κρίνεται υπερβολικά υψηλό.

Αυτό το 6% θα καταβροχθίσει ουσιαστικά και θα μεταφέρει στους ξένους δανειστές όλα τα χρήματα που περικόπηκαν από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από το πάγωμα των συντάξεων, αλλά και τα έσοδα από τους νέους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Θυσίες χωρίς κανένα νόημα και κανένα αποτέλεσμα καθίστανται έτσι τα όσα υπομένει ο ελληνικός λαός, αφού καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων κερδοσκόπων.

"Οι ελληνικές ελπίδες τσακίστηκαν από την ασθενή ανταπόκριση στην πώληση ομολόγων", ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας...
..."Γκάρντιαν", η οποία σημειωτέον είναι φιλοσοσιαλιστική. "Η Αθήνα πουλάει περισσότερα ομόλογα, αλλά πληρώνει βαρύ αντίτιμο. Η επίδειξη υποστήριξης από την ΕΕ απέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών", έγραφε στους πρωτοσέλιδους τίτλους της η παγκόσμια έκδοση των "Τάιμς της Νέας Υόρκης", η οποία άρχιζε σαρκαστικά το ρεπορτάζ της: "Ποια είναι τέλος πάντων η αξία μιας υπόσχεσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης;

Οχι και μεγάλη, όπως φαίνεται", έγραφε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι δεν στάθηκε επαρκές το σχέδιο βοήθειας της ΕΕ για να ρίξει τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας. Την ίδια κατ' ουσίαν άποψη εξέφραζε και η γερμανική "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Δεν εκπληρώθηκε μέχρι τώρα η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης για αισθητή μείωση των αποδόσεων (των ελληνικών ομολόγων), μετά την υπόσχεση βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους".

Απογοητευμένη ήταν και η σοσιαλιστική ισπανική "Ελ Παΐς", η οποία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως γιατί δεν αποκλείεται καθόλου στο σύντομο μέλλον να βρεθεί και η Ισπανία σε κατάσταση ανάλογη με αυτή της Ελλάδας. "Η Ελλάδα πέρασε οριακά το πρώτο τεστ της αγοράς μετά την υποστήριξη της ΕΕ", ήταν ο τίτλος σχεδόν ολοσέλιδου σχετικού ρεπορτάζ της.

"Δεν πείστηκαν" ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος και των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου, που αναφερόταν στις αγορές και την άποψή τους για το υποτιθέμενο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που κατάρτισε η ΕΕ.

Η αλήθεια είναι πως κανένας σοβαρός αναλυτής δεν περίμενε αποκλιμάκωση των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού, αφού, όπως έχουμε ήδη αναλύσει, η απόφαση της Ευρωζώνης ναι μεν διακηρύσσει ότι η χώρα θα βοηθηθεί όταν φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα απαγορεύεται να βοηθηθεί από την ΕΕ πριν φτάσει στο σημείο αυτό, πράγμα που αντικειμενικά ενθαρρύνει, δεν αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους.

Στο προχθεσινό μάλιστα φύλλο τους οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" είχαν ανάλυση ενός από τους κορυφαίους αρθρογράφους τους, του Βόλφγκανγκ Μινχάου, με τον άκρως αποκαλυπτικό τίτλο "Η Ευρώπη δεν έλυσε τίποτα γύρω από την Ελλάδα". "Καπνό και καθρεφτάκια που μπορούν να κοροϊδέψουν κάποιον για ένα λεπτό", χαρακτήριζε απερίφραστα το περιβόητο σχέδιο στήριξης.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου μέσω της αποτυχίας της έδειξε ότι επρόκειτο για πολιτικό σφάλμα. Σφάλμα με σοβαρές οικονομικές, αλλά επιπροσθέτως και επικοινωνιακές - ψυχολογικές διαστάσεις. Η ασθενής προσέλκυση δανειστών, που επισημαίνεται από τους πάντες, επιδείνωσε σοβαρά το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα.

Η κατάσταση χειροτέρευσε περισσότερο από το δεύτερο πολιτικό σφάλμα, τη χθεσινή αψυχολόγητη έκδοση 20ετούς ομολόγου, ύψους μόλις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο στάθηκε αδύνατο να καλυφθεί, καθώς τελικά αγοράστηκαν μόνο 390 εκατομμύρια.

Ούτως ή άλλως αναμενόταν νέο κύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων, δεδομένης της πιεστικής ανάγκης της Ελλάδας να δανειστεί μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ ακόμη. Με αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, αυτό το κύμα θα έχει σίγουρα ισχυρότερη ένταση, δυστυχώς.

Οι Γερμανοί


Να δανειστούμε ακριβότερα, λένε!

Αποφασισμένο να μη βοηθήσει την Ελλάδα ακόμη και αν φτάσει στο σημείο να δανείζεται και με 7% και με 8% και με 9% δείχνει το Βερολίνο! "Πότε επέρχεται κατάσταση ανάγκης; Σίγουρα όχι όταν οι Ελληνες πρέπει μόνο να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια", γράφει σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" και συνεχίζει: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθεί αύριο υπερχρεωμένη. Τα τοκοχρεολύσια ως τμήμα των συνολικών εξόδων βρίσκονται με 11% σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Παλαιότερα βρίσκονταν στο 30%", τονίζει. Χρωστάμε λίγα, επομένως, κατά τους Γερμανούς, οι οποίοι στην πραγματικότητα απαιτούν να δανειστούμε περισσότερα και με ακριβότερα επιτόκια!

citypress.gr
Read more

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Moody's

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε συνολικά ελληνικών τραπεζών, προχώρησε τη Μ.Τετάρτη η Moody's, διατηρώντας τις «αρνητικές προοπτικές», γεγονός που σημαίνει ότι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Ειδικότερα, μείωσε τη «βαθμολογία» της Εθνικής Τράπεζας σε A2 από A1, της Eurobank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, της Alpha Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa1/Prime-2 από A2/Prime-1.

Επίσης, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους της Εμπορικής σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, ως αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης της πιστωτικής ενίσχυσης που συνδέεται με τη συστημική υποστήριξη της τράπεζας.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή οφείλεται στις αποδυναμωμένες μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στην ποιότητα του ενεργητικού και τη δυνατότητα παραγωγής κερδοφορίας των τραπεζών.
Όπως αναφέρει...
..., το αρνητικό κλίμα στην αγορά προς την Ελλάδα έχει περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές ομολόγων και τη διατραπεζική αγορά χρήματος.
«Μπορεί τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών να έχουν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι δημοσιονομικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα» σημειώνει.
H Moody's εκτιμά πως η ανοδική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεκίνησε το 2008 θα συνεχιστεί το 2010 και πιθανότατα και το 2011.
Με την απόφαση της για τις υποβαθμίσεις, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των συγκεκριμένων τραπεζών που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου.

citypress.gr
Read more

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Read more

Ανοιξε μέτωπο με τους πρώην

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

«Μέτωπο» προσπάθησε να ανοίξει και με τους πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ, εκτός από την νυν υπουργό του κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος! Ο κ. Πανάρετος αποφάσισε να ασχοληθεί με τις καταγγελίες περί υπέρογκων αμοιβών στη διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) την περίοδο 1997-2003 κατά την οποία υπουργοί ήταν οι κκ. Γερ. Αρσένης και Π. Ευθυμίου. Ο σχετικός φάκελος όμως είχε ήδη σταλεί στον εισαγγελέα από τον κ. Ευθυμίου ενώ, έπειτα από πρόσφατο έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, έλεγχος είχε ξεκινήσει και από τη νυν υπουργό. Η έρευνα της κυρίας Διαμαντοπούλου μάλιστα αφορά την περίοδο ως και το 2008.

Συγκεκριμένα, παρ΄ ότι η λειτουργία του ΟΕΕΚ ανήκει στις αρμοδιότητες της υπουργού Παιδείας, ο κ. Πανάρετος αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση του Γενικού Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε αυτός να εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να επιστραφούν οι υπέρογκες αμοιβές σε στελέχη του Οργανισμού κατά την περίοδο 1997-2003.

Το σχετικό έγγραφο «κοινοποίησε» στην κυρία Διαμαντοπούλου, στην υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου , με τον ίδιο τρόπο που το κοινοποίησε και στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Καστανίδη αντίστοιχα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έγινε καμία συνεννόηση μεταξύ τους προτού σταλεί το έγγραφο και ο υφυπουργός Παιδείας δεν ζήτησε ποτέ τη γνώμη της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία χειρίζεται και τα θέματα του ΟΕΕΚ.

Ανθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Πανάρετου έλεγαν μιλώντας προς «Το Βήμα» τις προηγούμενες ημέρες, ότι είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα ή «κουκουλωμένο» σκάνδαλο, αδιαφορώντας για την πολιτική ταυτότητα όσων ενέχονται σε αυτό. Η νέα «πρωτοβουλία» του κ. Πανάρετου βάθυνε το ρήγμα στις σχέσεις του με την κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία σε ερώτηση του «Βήματος» απάντησε «κανένα σχόλιο επί του θέματοςπλέον» .

«Αντί να ερευνήσει τα όργια που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεων της Δεξιάς κυνηγάει τις προηγούμενες διοικήσεις του ΠαΣοΚ» έλεγε μιλώντας στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Η υπόθεση του ΟΕΕΚ αφορά καταγγελίες περί παχυλών αποζημιώσεων της διοίκησης του Οργανισμού. Τις αμοιβές αυτές είχε κρίνει παράνομες το υπουργείο Οικονομικών με πόρισμά του το 2003, παρ΄ ότι είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα από τον κ. Ρακιντζή λόγω καθυστέρησης στην εξέλιξη της διαδικασίας, ενώ ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε να ληφθεί υπ΄ όψιν ο κίνδυνος να παραγραφούν οι υποθέσεις.

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια των κκ. Ευθυμίου και Αρσένη για τις κινήσεις του κ. Πανάρετου ενώ την υπόθεση σχολίαζαν τις προηγούμενες ημέρες ειρωνικά και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία δήλωναν προς «Το Βήμα» ότι το θέμα πρέπει να απαντηθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή ώστε να καλυφθούν δημόσια οι πρώην υπουργοί του κόμματος.




Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=296319&dt=31/03/2010#ixzz0jq81I4zD
Read more

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ...


4/01/2010
Πρωταπριλιά σήμερα και μην περιμένετε να διαβάσετε σε εμάς τίποτα...περίεργες ειδήσεις.

Εξάλλου, το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει υπονομευθεί από το πολιτικό μας σήμερα που έχει επιλέξει συνειδητά να μας λέει ψέμματα 365 μέρες τον χρόνο.

Πιο πολύ κι από τις καθιερωμένες φάρσες της Πρωταπριλιάς, η Ελλάδα χρειάζεται μια επέτειο Αλήθειας. Μια μέρα που θα μας μιλούν όλοι ειλικρινά χωρίς ψεύδη κι ανακρίβειες.

Αλλά η μέρα αυτή αργεί...
Δημοσιεύθηκε από Παραπολιτική
Read more

Σε τεχνητό αδιέξοδο θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα τα hedge funds – Πιθανή επιδείνωση του κλίματος στα ομόλογα

01/04/10 - 07:13 Σε σημαντική επιδείνωση του κλίματος στην αγορά και την οικονομία συνηγορούν όλες οι ενδείξεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Με βάση αξιόπιστες πηγές το επόμενο διάστημα οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα και ως χειρότερα θεωρούνται
1)Η μη εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ήδη παρατηρούνται αποκλίσεις σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Μάρτιο.
2)Η παράμετρος αυτή δηλαδή των αποκλίσεων θα ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο σχέδιο των hedge funds που είναι να οδηγήσουν την Ελλάδα σε τεχνικό αδιέξοδο.
Με βάση πληροφορίες από πηγές σε hedge funds και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αναφέρεται ότι «ήρθε η ώρα να αποδειχθεί η αλήθεια να τεστάρουμε τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ» Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων με πιθανό ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα ιστορικά υψηλά κοινώς δηλαδή να σπάσει εκ νέου το φράγμα των 400 μονάδων βάσης.
Ποιος είναι ο στόχος των hedge funds; Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές οι short οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν αξιόλογες θέσεις στα ελληνικά CDS θα επιδιώξουν να οδηγήσουν στα όρια , στα άκρα την Ελλάδα προκαλώντας ακόμη και τεχνική χρεοκοπία.
Επειδή η τεχνική χρεοκοπία λόγω του μηχανισμού ΕΕ με ΔΝΤ θα αποφευχθεί αυτό που θα συμβεί είναι να υπερακοντιστεί το spread ώστε η Ελλάδα να μην μπορεί να δανεισθεί.
Έτσι η χώρα θα ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ποια θα μπορούσαν να είναι τα ακραία σενάρια.
Το επόμενο διάστημα οργανωμένα hedge funds και επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν να επιτίθενται στο spread επιθετικότερα εκτοξεύοντας το προς τις 400 μονάδες βάσης.
Θα στηριχθούν και στο ότι ήδη αρχίζουν να υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
Ο στόχος τους είναι διπλός να τεστάρουν τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ , πολλοί ξένοι αμφισβητούν ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα ώστε να υποχρεώσουν η χώρα να οδηγηθεί στο ΔΝΤ.
Επίσης και σύμφωνα με πηγή στο Λονδίνο σε ένα από τους μεγαλύτερους brokers αναφέρεται ότι προβληματίζονται και θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές των ομολόγων στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν περαιτέρω.
Σε αυτό το αρνητικό κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που θεωρούν ότι ίσως τα επιτόκια που δανείσθηκε η Ελλάδα πρόσφατα να θεωρούνται άκρως ελκυστικά σε σχέση με αυτά που μπορεί να εμφανισθούν στην αγορά.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr .
petros@bankingnews.gr
Read more

Μήπως μας πάνε για πτώχευση ;;

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010
«Η ακριβή Ελλάδα», είναι ο τίτλος σχολίου του Βόλφγκανγκ Μινχάου στους Financial Times Deutschland: «Η φοβία από την κρίση στην Ελλάδα φαίνεται ότι εδραιώθηκε στην συνείδηση της γερμανικής κυβέρνησης. Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραβιάζει όμως, όχι μόνον τα γερμανικά συμφέροντα, αλλά είναι και παράλογη: διότι όσο υπάρχει επιτόκιο αγοράς θα υπάρχουν και κάποιοι που θα αγοράζουν με αυτό το επιτόκιο ελληνικά ομόλογα...Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η πρόσβαση στις αγορές, αλλά το ύψος των επιτοκίων που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 6%. Με τέτοια επιτόκια και ονομαστική ανάπτυξη της τάξεως του 2% -μια ιδιαίτερα αισιόδοξη υπόθεση- ο συντελεστής θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η συνολική προσαρμογή δηλαδή θα εκτιναχθεί γύρω στο 13%, που ισοδυναμεί με αύξηση φορολογίας ή μείωση των δαπανών κατά 30%.
Ακόμη και αν οι Έλληνες ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια τέτοια προσαρμογή, θα λειτουργούσε μόνον με μία προϋπόθεση: ότι θα υπήρχε οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια αναχρηματοδότησης του χρέους θα έπεφταν κάτω από το σημερινό 6%.


Η πτώχευση είναι τελικά η πιο απλή λύση;
«Πρόκειται επομένως για ίδια κατάσταση με εκείνη που έζησε η αμερικανική οικονομία στη δεκαετία του ‘30. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει.
Η πτώχευση φαίνεται η πιο απλή λύση για την ελληνική κρίση, διότι το 70% των χρεών της η χώρα το οφείλει σε ξένους επενδυτές και κυρίως σε γαλλικές, ελβετικές, γερμανικές τράπεζες, αλλά και σε γαλλικές και ιταλικές ασφάλειες. Έτσι ο πειρασμός είναι μεγάλος να λυθεί το πρόβλημα με ματαίωση πληρωμών. Η γερμανική πολιτική δε αναγκάζει την Ελλάδα να δρομολογήσει μια τέτοια λύση.»
«Επειδή όμως στη Γερμανία το κράτος εγγυάται για το τραπεζικό σύστημα οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν ακριβά ή μάλλον ακριβότερα μια τέτοια λύση από ό,τι θα πλήρωναν για ένα δάνειο προς την Ελλάδα.»
«Η μόνη λογική ερμηνεία για την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική είναι να εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα κηρύξει πτώχευση, άρα εξοικονομεί μια κίνηση οικονομικής στήριξης για να μην χάσει δυο φορές χρήματα.»
Aπό: Deutsche Welle
Read more

200.000 μετατάξεις ή απολύσεις στο Δημόσιο

Νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Πέμπτη 1 Απριλίου 2010
Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο επέρχονται με νομοθετική ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη». Πάνω από 200.000 υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά ή και απολύονται τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων. Η μεταρρύθμιση, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του νέου έτους.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν ως τότε οριστικά περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες. Η αλλαγή δεν θα συνοδευτεί από καμία ανανέωση σύμβασης έργου, θα επέλθει αντίθετα ευρεία ανακατανομή του μόνιμου προσωπικού, ώστε τα νέα διοικητικά σχήματα που θα προκύψουν να αρχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2011. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου, προβλέπει τα εξής:

* Κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 6.000. Κάθε δήμος έχει ανάλογα με τον πληθυσμό του από 5 ως και 50 ΝΠΔΔ. Αποστολή τους είναι η συντήρηση βιβλιοθηκών, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η διαχείριση των ΚΑΠΗ και κληροδοτημάτων κτλ., ενώ πολλά δεν έχουν καν ουσιαστικό αντικείμενο. Μόνο στα Διοικητικά τους Συμβούλια έχουν τοποθετηθεί πάνω από 60.000 άτομα, ενώ ανέκαθεν, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών, υπήρχαν εστίες διαφθοράς και ρουσφετολογικών προσλήψεων. Με τη ρύθμιση της κυβέρνησης επιτρέπεται σε κάθε νεοσύστατο «καλλικράτειο» δήμο να διατηρεί μόνο δύο Νομικά Πρόσωπα, ένα για την εξυπηρέτηση «κοινωνικών - προνοιακών αναγκών» και ένα για την άσκηση «πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας» . Ετσι να νέα Νομικά Πρόσωπα δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 700 ή 740.

* Αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πολλές εξ αυτών είναι ανενεργές ή και ζημιογόνες. Στη θέση τους θα επιτρέπεται η σύσταση μόνο μιας δημοτικής επιχείρησης ανά δήμο, η οποία θα ονομάζεται «κοινωφελής δημοτική επιχείρηση». Δηλαδή θα περιοριστούν σε 350-370.

* Εξακολουθούν, προσώρας, να λειτουργούν 46 μονομετοχικές ΑΕ, οι οποίες με βάση και τον νέο νόμο για τις προσλήψεις θα έπρεπε να κλείσουν, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των δημάρχων. Παράλληλα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων το αν θα διατηρήσουν ή θα κλείσουν άμεσα τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρείες.

* Καταργούνται περίπου 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε δήμο να έχει μία σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα.


Απολύσεις και μετατάξεις
Μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους δήμους. Ολοι οι συμβασιούχοι, που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή και με συμβάσεις έργου θα απολυθούν μετά τη λήξη τους, ανεξαρτήτως του χρονικού ορίου που έχει τεθεί για την εν γένει ανανέωσή τους (31.12.2011). Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, επισήμαναν ότι «οι ανάγκες θα καλυφθούν κυρίως από μόνιμο προσωπικό». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των συμβασιούχων που τελικά θα απολυθούν θα υπερβαίνει τις 35.000.

Για το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή μεταφορά υπηρεσιών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετατάξεις, αφού όμως προηγουμένως δοθεί «περίοδος χάριτος» τριών μηνών, ώστε οι εργαζόμενοι να επιλέξουν που επιθυμούν να μεταταγούν.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που μετά τις αναγκαστικές μετατάξεις δεν θα αποδεχθούν το νέο καθεστώς εργασίας, θα πρέπει να απολυθούν.


Θ. Πάγκαλος: Αν χρειαστεί θα απολυθούν
Ανοικτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος το ενδεχόμενο να απολυθούν υπάλληλοι στους οργανισμούς του Δημοσίου που πρόκειται να συγχωνευτούν. «Το προβλέπει το Σύνταγμα. Προς το παρόν θεωρούμε ότι η λύση μπορεί να είναι η μετάταξη σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκες γιατί είναι μικρός ο αριθμός των υπαλλήλων» δήλωσε στην εκπομπή «Ζoom» της ΝΕΤ. Οπου όμως είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων, είπε ότι δεν αποκλείει τίποτε. «Ο,τι επιτρέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και το νομικό της καθεστώς και είναι ωφέλιμο οικονομικά πρέπει να εξεταστεί. Εχουμε αποφασίσει να κυβερνήσουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πολιτικό κόστος. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».
Από ΤΟ ΒΗΜΑonline

Read more

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Παιχνίδι Πανάρετου με το 10


31/3/2010
Ανοιχτό άφησε ο υφυπουργός το θέμα της κατάργησης ή τροποποίησης της βάσης από φέτος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Ανοικτό άφησε και επισήμως το θέμα της κατάργησης ή τροποποίησης της βάσης του δέκα από φέτος ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ούτε καν ήξερε πως ο υφυπουργός της θα έκανε δηλώσεις!

O υφυπουργός Παιδείας δήλωσε χθες (στον ραδιοσταθμό Θέμα 98.9) ότι το ζήτημα της βάσης του δέκα- την κατάργηση ή τροποποίηση της οποίας η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό υποσχεθεί αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν οι αποφάσεις θα ισχύσουν από εφέτος- είναι «δευτερογενές ζήτημα», αλλά πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Για το ποιες θα είναι οι αποφάσεις, περιμένετε λίγο».

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Πανάρετος παρενέβη ακόμη μια φορά αυτοβούλως σε ζητήματα που αφορούν την υπουργό Παιδείας, κύκλοι της οποίας έλεγαν χθες ότι δεν γνώριζε ότι ο υφυπουργός της θα έκανε δηλώσεις σχετικά με ανακοινώσεις σε σύντομο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαίωσε πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για τους φετινούς εισακτέους, από το οποίο προέκυπτε ότι «παίζεται ακόμα η βάση του δέκα».

65.000 κενές θέσεις
Όπως εδώ και καιρό έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», στο τραπέζι του υπουργείου Παιδείας έχουν πέσει ήδη τρεις προτάσεις για την πολυσυζητημένη βάση του δέκα, εξαιτίας της οποίας, από το 2006 που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, έχουν μείνει κενές περισσότερες από 65.000

θέσεις κυρίως σε περιφερειακά ΤΕΙ. Η πρώτη αναφέρεται στον προσδιορισμό της βάσης όχι στο δέκα, αλλά στο ήμισυ των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος. Αν δηλαδή οι πέντε πρώτοι έχουν εισαχθεί με βαθμούς που βγάζουν μέσο όρο 17, τότε η βάση στο τμήμα αυτό δεν θα είναι 10 αλλά 8,5. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει δεύτερη κατανομή των κενών θέσεων που μένουν αδιάθετες λόγω της βάσης στα τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, με κριτήρια κυρίως τοπικά και βαθμολογικά. Τέλος, την τρίτη πρόταση έχει κάνει ο κ. Πανάρετος ύστερα από ταξίδι του στις ΗΠΑ και σύμφωνα με αυτήν τα τμήματα με κενές θέσεις, αλλά και τα ΙΕΚ που λειτουργούν στην περιφέρεια θα μετατραπούν σε «τοπικά κολέγια». Πάντως όταν διατύπωσε αυτή την πρόταση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για «προσωπικές του απόψεις».
ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Στο τραπέζι τρεις προτάσεις για τη βάση του δέκα, η οποία έχει αφήσει κενές 65.000 θέσεις σε ΤΕΙ


13.000 «παραπανήσιοι» φοιτητές στα Πανεπιστήμια

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ χιλιάδες φοιτητές περισσότεροι από όσους δηλώνουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν τα πανεπιστήμια με τους υπάρχοντες πόρους θα εισαχθούν για ακόμα μια φορά φέτος στα Ανώτατα Ιδρύματα!

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων για τους φετινούς εισακτέους στα 22 πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία είχαν δηλώσει προς το υπουργείο Παιδείας ότι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν 27.124 νέους φοιτητές συνολικά. Ωστόσο το υπουργείο, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν ακολούθησε τις προτάσεις των πανεπιστημίων και αποφάσισε την εισαγωγή 40.125 φοιτητών συνολικά, δηλαδή 13.001 περισσότερων από όσους μπορούν να εκπαιδευτούν με επάρκεια βάσει των υπαρχουσών υποδομών και του προσωπικού.

Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά συμβαίνει χρόνια τώρα με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια- και ειδικά τα κεντρικά- να διαμαρτύρονται μονίμως για υπερπληθυσμό φοιτητών. Αυτό καθώς δεν είναι μόνο οι, κατά τα ιδρύματα, «παραπανήσιοι» που εισάγονται κανονικά, αλλά και όσοι εισάγονται σε δεύτερη φάση από το «παράθυρο» των μετεγγραφών, οι οποίοι σε αρκετά τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων μπορεί και να είναι έως και ισάριθμοι με τον αριθμό των εισακτέων με τις Πανελλήνιες!

Για παράδειγμα, πέρυσι τα ΑΕΙ είχαν προτείνει 26.509 εισακτέους συνολικά και το υπουργείο Παιδείας, με την προηγούμενη ηγεσία, είχε εγκρίνει 40.180. Με βάση το περσινό νούμερο λοιπόν, η αναλογία είναι φέτος λίγο καλύτερη.

Οι περισσότεροι εισακτέοι κόβονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (-420), οι οποίοι όμως μεταφέρονται σε σχολές του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, που απορρόφησε σχολές από τα Ιωάννινα.

Εξάλλου, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε χθες δίνοντας στη δημοσιότητα ελλιπή στοιχεία για τον αριθμό των φετινών εισακτέων με ευθύνη του υφυπουργού κ. Ι. Πανάρετου, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε σήμερα τα πλήρη στοιχεία για τον αριθμό εισακτέων ανά κατηγορία υποψηφίων και ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και συγκριτικά στοιχεία με προηγούμενα έτη. Τα αναλυτικά στοιχεία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www. ypepth. gr/exams.

Έκρηξη Άννας για το «ποιος διοικεί ένα υπουργείο»

ΘΕΜΑ «ποιος διοικεί ένα υπουργείο», ο υπουργός ή ο υφυπουργός, έθεσε- και με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα- η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και με αφορμή, όπως είπε, «διάφορα μικροπολιτικά σχόλια», κατέστησε «σαφές» ότι «ανεξαρτήτως κατανομής αρμοδιοτήτων και σχέσεων, την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο του υπουργείου μου την έχω εγώ».

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, ο οποίος νωρίτερα είχε «προαναγγείλει» την κατάργηση της βάσης του 10, η κ. Διαμαντοπούλου κατέστησε σαφές, και μάλιστα ενώπιον του Πρωθυπουργού, ότι οι διαταραγμένες εξαρχής σχέσεις της με τον υφυπουργό κ. Πανάρετο έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι μπροστά στην ένταση με την οποία έθεσε η κ. Διαμαντοπούλου το «θέμα Πανάρετου», ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να συμφωνήσει με την τοποθέτηση της υπουργού, με τη φράση «είναι αυτονόητο, Άννα μου».

Το περιβάλλον της υπουργού Παιδείας ανέφερε αργότερα στα «ΝΕΑ», ότι η πρωτοβουλία της κ. Διαμαντοπούλου να φέρει το θέμα της δραστηριότητας του υφυπουργού κ. Πανάρετου στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» με τον υφυπουργό Παιδείας.
«ΤΑ ΝΕΑ»

Read more

ΥΓΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Read more

Credit Agricole: 13 δισ. ευρώ επιπλέον τόκους θα πληρώσει η Ελλάδα για την αναχρηματοδότηση του χρέους- Χιονοστοιβάδα το χρέος

Επιπλέον τόκους 13 δις. ευρώ σε σύγκριση με τους τόκους που θα πλήρωνε αν οι αποδόσεις των ομολόγων της είχαν μείνει στα προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστεί να πληρώσει η Ελλάδα για το χρέος που πουλά μέσω κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν το Bloomberg και η Credit Agricole Corporate and Investment Bank.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι τόκοι για τα τρία ομόλογα που δημοπρατήθηκαν φέτος, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου 7-ετούς, θα ανέλθουν στα 7,7 δις. ευρώ, σε σχέση με τα 3,8 δις. ευρώ που θα ήταν αν είχαν πωληθεί με τον μέσο όρο του spread που επικρατούσε την περίοδο 2000-2008 μεταξύ του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου ελληνικού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Agricole η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με τόκους 18,9 δις. ευρώ για τις εναπομένουσες εκδόσεις ομολόγων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,4 δις. ευρώ που θα πλήρωνε πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη 10,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Μαϊου για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Αναλυτές: Χιονοστοιβάδα και μη-διατηρίσιμο το χρέος

«Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση σε αξιοπρεπή επίπεδα ώστε να μην γίνει χιονοστοιβάδα το πολύ μεγάλο χρεός που έχει» τόνισε ο αναλυτής της Credit Agricole, Peter Chatwell. «Η αγορά είναι απογοητευμένη από την έκδοση του 7-ετούς ομολόγου που δεν πήγε καλά και τα ελληνικά spreads αναμένεται να παραμείνουν στα παρόντα επίπεδα προς το παρόν».

«Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και η ιστορία αυτή θα συνεχίζεται καθώς αυτά τα επίπεδα δανεισμού δεν είναι διατηρήσιμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank. Η Credit Agricole προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δημοπρατήσει μέσα στο 2010 5-ετή ομόλογα ύψους 8 δις. ευρώ, 15-ετή ύψους 4 δις. ευρώ, 10-ετή ύψους 8 δις. ευρώ, ομόλογα 30 ετών ύψους 3 δις. ευρώ και 5ετή ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 5 δις. ευρώ. Υπενθυνμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πούλησε χρέος ύψους 8 δις. ευρώ σε 5ετή ομόλογα με απόδοση 381 μ.β. πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά, ενώ στις 4 Μαρτίου πούλησε 5 δις. ευρώ σε 10-ετή ομόλογα με απόδοση 3,25% πάνω από το Bund.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία: Bank Insider
bankingnews.gr
Read more

Με τι είναι γεμάτο το περίστροφο

Δεν πήγε καλά, ο δανεισμός μέσω επταετούς ομολόγου, που έγινε στις 29.3.2010.

Ανεμική προσφορά μόλις επτά δις όταν συνήθως αυτές οι εκδόσεις καλύπτονται δύο και τρεις φορές.

Το επιτόκιο εξαιρετικά ψηλό, άγγιξε το 6%, παρότι είχε επιλεγεί αντί για δεκαετής η επταετής διάρκεια. Όπως είναι δε γνωστό, τα επιτόκια στα δεκαετή είναι ακόμα πιο ψηλά και εάν είχε επιλεγεί αυτή η λύση, κατ’ αντιστοιχία το επιτόκια θα ήταν γύρω στο 6,4%.

Μετά από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη η οποία και εξάτμισε το κλίμα πανηγυρισμών που είχε προσπαθήσει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση, υπήρξε μια ακόμα δυσμενής εξέλιξη.

Ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Στρος-Καν, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του δανεισμού δήλωσε στο Μπλούμπεργκ: «Το Δ.Ν.Τ. όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα παντού, θα θέσει και στην Ελλάδα συγκεκριμένους όρους. Αν δε χρειαστεί νέο πρόγραμμα, αυτό θα είναι πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ.»

Δηλαδή ο Στρος-Κάν, εκτίμησε με άλλα λόγια ότι με την τροχιά που διανύει η Ελληνική Οικονομία, έχει αυξηθεί η πιθανότητα να καταλήξει στο καλάθι του Δ.Ν.Τ. Εκτίμησε ακόμα ότι αν αυτό γίνει, το πιθανότερο είναι να επιβληθούν επιπλέον μέτρα τα οποία θα αποφασίσει και θα επιβάλλει μονομερώς το Δ.Ν.Τ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε τι έλεγε μόλις προχθές 28.3.2010 ο Υπουργός Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, δυστυχώς για όλους μας, φαίνεται ότι διαψεύδεται για άλλη μια φορά. :

«Η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. δεν συνεπάγεται και νέα μέτρα»

Μια ακόμη παρενέργεια του χθεσινού δανεισμού, ήταν και η άμεση εκτίναξη των spread των δεκαετών ομολόγων, που ξεπέρασαν το 330, αποτυπώνοντας έτσι την άποψη των αγορών.

Όπως έχουμε επανειλημμένα γράψει πλησιάζουμε την 16η Μαΐου οπότε και θα αποτιμηθεί η πορεία του πρώτου τετραμήνου του έτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εάν υπάρξει αστοχία στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, η επιδείνωση θα είναι εντυπωσιακή.

Και αν όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα των ενδιαφερόντων των Χρηματιστών, των Τραπεζιτών και των Διεθνών Οικονομικών Αναλυτών, στη σφαίρα του Ελληνικού Λαού, βρίσκονται τα εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής πορείας της χώρας:

Εκτίναξη της ανεργίας, άρα και της εγκληματικότητας. Βαθειά ύφεση, αγκαζέ με πληθωρισμό.

Είναι αυτή η σφαίρα που βρίσκεται στη θαλάμη του περιστρόφου για το οποίο μιλούσε ο Παπανδρέου. Τώρα μένει να δούμε που θα στραφεί η κάνη.

taseis
Read more

Συνεδριάζει το Δ.Ν.Τ για να θέσει τους ΌΡΟΥΣ μας...


Το Δ.Ν.Τ συνεδριάζει σήμερα για να θέσει το περίγραμμα των όρων που ΘΑ θέσει στην Ελλάδα ΟΤΑΝ ζητήσει η χώρα μας την βοήθεια του.
Ο Dominique Strauss-Kahn δήλωσε ότι : "Το πακέτο που θα αποφασισθεί για την Ελλάδα θα είναι ένα πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ όπως ακριβώς έκανε και για κάθε άλλη χώρα που προσέφυγε σε αυτό".

Η δήλωση του αυτή διαλύει κάθε παραφιλολογία περί "μή ανάγκης λήψης νέων μέτρων" που διαρρέουν διάφοροι και αναμασώνται καθημερινά από τα ΜΜΕ.
Το Δημοσίευσε ο Antilogos-gr
Read more

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ:1,4 εκ ευρώ για τις εκδηλώσεις του Καινοτόμου εκπαιδευτικού !!!-

Δευτέρα, 29 Μάρτιος 2010 18:14 . .Aποκλειστικό Ρεπορτάζ:esos.gr

To ποσό του ενός εκατομμυρίου και τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ , το οποίο περιέργως δεν συμπεριλήφθη στις σχετικές ανακοινώσεις του υπ. Παιδείας που προωθήθηκαν στους εκπαιδευτικούς συντάκτες , θα στοιχίσει η βράβευση των καινοτόμων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και την αποκαλύπτει το esos.gr.

Πρόκειται για ένα ποσό «μαμούθ» για τέτοιες πρωτοβουλίες , σε μια περίοδο που το ελληνικό κράτος «ψαλλιδίζει» τους μισθούς των 180.000 εκπαιδευτικών για να ξεφύγει η χώρα μας από την ελληνική κρίση.

Το έργο, προυπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ δίνεται σε ιδιώτες . Αυτό προκύπτει από την προκήρυξη διαγωνισμού την οποία έχει ετοιμάσει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με την Ειδική Γραμματέα Ιφ. Ορφανού, η οποία περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες δράσεις:
Σχεδιασμός μεθόδου επιλογής και ανάδειξης καλών πρακτικών και αριστείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης της λειτουργίας του θεσμού της αριστείας
Δημιουργία βάσης δεδομένων καλών πρακτικών
Ενέργειες δημοσιότητας και προβολής του θεσμού της αριστείας

1.Η ΕΥΔ δύναται να επικαιροποιήσει τη συνολική δημόσια δαπάνη ή/και την προς διάθεση κάθε έτους συνολική δημόσια δαπάνη με ανακατανομή της ανά θεματική προτεραιότητα ή/και κατηγορία πράξεων καθώς και να προβεί σε αιτιολογημένη ανάκληση ισχύος της πρόσκλησης ενημερώνοντας σε κάθε περίπτωση τους δικαιούχους μέσω της οικείας ιστοσελίδας.
2.Η ΕΥΔ, μετά τη λήξη κάθε κύκλου αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων, επικαιροποιεί στην οικεία ιστοσελίδα τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη έως εξαντλήσεώς της.
3.Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ενταχθούν πράξεις έως το ύψος της διαθέσιμης συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Read more

Το Σικάγο και η Καμπούλ μπροστά στην Αθήνα είναι παιδική χαρά...192 ληστείες σε 12 ημέρες

Δεκαέξι ληστείες κάθε 24 ώρες σημειώνονται κατά μέσο όρο στην επικράτεια τις τελευταίες μέρες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Αττική, όπου οι ληστείες φτάνουν μερικές φορές και τις 15 ημερησίως. Ο μεγαλύτερος αριθμός ληστειών καταγράφεται στους δρόμους, με θύματα κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένα άτομα, μεταφορείς χρημάτων και ανήλικους, ενώ ακολουθούν αριθμητικά οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα κάθε είδους και τράπεζες.

Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός ληστειών που γίνεται σε σπίτια, ύστερα από εισβολές ένοπλων κακοποιών, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε υψηλή θέση στην κατηγορία των θυμάτων ληστειών εξακολουθούν να βρίσκονται οι οδηγοί ταξί, οι υπάλληλοι πρατηρίων υγρών καυσίμων και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών. Ο κατάλογος των στόχων των ληστρικών συμμοριών συνεχώς διευρύνεται, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα και άτομα που δεν το περίμεναν ποτέ. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε το φαινόμενο της εισβολής ενόπλων σε ταβέρνες, όπου οι δράστες ληστεύουν ιδιοκτήτες και πελάτες.

Εγιναν επίσης στόχος ληστών...
ιατρεία, ζαχαροπλαστεία, Ιντερνετ καφέ και άλλες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Οι δράστες των ληστειών δεν στοχεύουν πάντα σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Τους αρκεί πολλές φορές το κινητό τηλέφωνο ενός μαθητή ή το μεροκάματο ενός ιδιοκτήτη περιπτέρου ή οδηγού ταξί. Το τραγικό όμως είναι ότι υπάρχουν μέλη ληστρικών συμμοριών, που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν για ασήμαντο λόγο. Πριν κλείσει ένα 24ωρο από τη δολοφονία ενός 60χρονου στα Πατήσια, από άγνωστο που εκτιμάται ότι είχε κίνητρο τη ληστεία, σημειώθηκε η χθεσινή ληστεία μετά φόνου και μάλιστα στην ίδια περιοχή.

Τα στοιχεία από το Έθνος

city-press
Read more

Ο Τιτανικός του Γιώργου οδεύει ολοταχώς προς το παγόβουνο του ΔΝΤ

Από Factorx Τρ. 30 Μαρ 2010, 19:28 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Σε νέα δίνη βρίσκεται η ελληνική οικονομία καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς το ΔΝΤ μόνο που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το γνωρίζει ή δε θέλει να το παραδεχθεί για προφανείς λόγους.

Μετά την αποτυχία του 7ετούς ομολόγου που συγκέντρωσε μόλις 7 δισ. με επιτόκιο 5,9%, σήμερα ο ΟΔΔΗΧ βγήκε με 20ετές (στην ουσία 12ετές) και με στόχο να βγάλει έως ένα δισ. ευρώ και τελικά μόλις και μετά βίας πήρε 390 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η χαλαρή στήριξη των αγορών στην… επιτυχία των Βρυξελλών οδήγησε σε νέα εκτίναξη του spread το οποίο άγγιξε τις 340 μονάδες βάσης δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το παγόβουνο είναι ακόμη μπροστά μας και ο Τιτανικός οδεύει ολοταχώς προς τα εκεί.

Αποτέλεσμα του κακού κλίματος είναι να βουτήξει το χρηματιστήριο κοντά στο 2% προκαλώντας αναταραχή στην κυβέρνηση.

Ήλθε και ο Στρος Καν του ΔΝΤ για να πει ότι αν η Ελλάδα προσφύγει στο Ταμείο αυτό θα επιβάλλει τους δικούς του όρους, για να… δέσει το γλυκό.

Μάλιστα, η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όσα γράφαμε το βράδυ της Πέμπτης όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για τη συμφωνία. Γράφαμε τότε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι ούτε ήταν ποτέ διακοσμητικός, όσο κι αν θέλει να το εμφανίσει έτσι η ελληνική πλευρά. Επομένως, ο μηχανισμός στήριξης έχει ξεκάθαρα τη σφραγίδα του ΔΝΤ και να πάμε εκεί να πάρουμε δάνειο τότε ο πέλεκυς των σκληρών μέτρων θα πέσει βαρύς. Με τα επιτόκια να μην πέφτουν, παρ’ ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε σταδιακή αποκλιμάκωση, είναι αυτονόητο ότι δανειζόμαστε πανάκριβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιτόκιο κοντά στο 6% καλούμαστε να πληρώσουμε τόσους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο για το επταετές κοινοπρακτικό που έκλεισε χθες. Άρα στη λήξη του, το 2017 πρέπει να βρούμε 7,1 δισ. ευρώ (5 + 2,1 δισ τόκους) να δώσουμε πίσω.

Πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να δανείζεται με τέτοιους όρους είναι το ερώτημα. Αν δεν αντέξει πολύ η αγκαλιά του ΔΝΤ είναι “ζεστή” για την κυβέρνηση, καυτή όμως για τους πολίτες.

ΝΔ

Ο χθεσινός δανεισμός της χώρας επιβεβαιώνει τις πρώτες δηλώσεις και εκτιμήσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μιλήσει για ώρες περισυλλογής, τονίζοντας πως το ανακοινωθέν της Συνόδου δεν μπορεί να οδηγεί σε θριαμβολογία αλλά σε προβληματισμό.

ΚΚΕ

Ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ που η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσίαζε ως μεγάλη επιτυχία και ένδειξη ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, αποδεικνύεται ότι είναι μόνο ένας μηχανισμός που στηρίζει τη λήψη νέων, πιο άγριων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία είναι προαποφασισμένα και τα χρειάζεται η ελληνική πλουτοκρατία για να διασφαλίσει την κερδοφορία της και την ισχυρή της θέση στην περιοχή.

ΣΥΡΙΖΑ

Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί άλλο ένα σκληρό πακέτο λεηλασίας λαϊκών εισοδημάτων και περεταίρω οικονομικής ύφεσης. Μετά από κάθε τέτοιου είδους αντικοινωνικά κυβερνητικά πακέτα, αντί να μειώνονται τα spread του δανεισμού του δημοσίου, ξεκινάει μια νέα κούρσα ανόδου τους σε ένα ατέλειωτο φαύλο κύκλο. Ζούμε μια διπλή και παταγώδη χρεωκοπία.
Read more

ΥΓΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ!
Read more

“Πρώτα το δάνειο και μετά η… χρεοκοπία”

Μία ακόμη “οριακή” σύνοδος στις Βρυξέλλες. Μία ακόμη συμφωνία αργά τη νύχτα, την οποία ακολούθησαν αλληλοσυγχαρητήρια των Ευρωπαίων πολιτικών. Επρόκειτο για τη “συμφωνία έκτακτης βοήθειας” προς την Ελλάδα, η οποία έμοιαζε με σημαντική υπόθεση το βράδυ της Πέμπτης. Όμως, όταν ξύπνησες το πρωί της Παρασκευής και εξέτασες καλύτερα την όλη υπόθεση, ανακάλυψες ότι ήταν “αέρας κοπανιστός”. Για μία στιγμή είχαν κατορθώσει να σε ξεγελάσουν.

Αυτό που με μπέρδεψε περισσότερο απ’ όλα ήταν το σημείο που τόνιζε ότι η βοήθεια θα προσφερθεί υπό μορφή δανείου με επιτόκιο βασισμένο σε αυτά της αγοράς. Δηλαδή, υπονοείται ότι η αγορά δεν είναι πρόθυμη να δανείσει την Ελλάδα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αφηρημένη πρόταση.

Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να φανταστείς, ακόμη και σε ένα καθ’ όλα φανταστικό σενάριο, την Ε.Ε. να προσφέρει έκτακτο δάνειο. Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί, εκ νέου, στις αγορές. Άλλωστε, είναι αδύνατον να φανταστείς πώς ένα δάνειο από την Ένωση -και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια- θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Κρίνοντας από κάποιες δηλώσεις Ελλήνων, υποψιάζομαι ότι η βασική ιδέα είναι να προσπαθήσουν να τα καταφέρουν μόνοι τους και να χρησιμοποιήσουν την υπόσχεση για παροχή βοήθειας ως καθαρά ψυχολογική στήριξη προς τις αγορές. Πρόκειται, όμως, για ένα επικίνδυνο ψυχολογικό τρικ. Θα έχει επιπτώσεις, πιθανώς όχι αμέσως, αλλά κάποια στιγμή. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να αλλάξει την αξιολόγηση που ο οίκος δίνει στην ελληνική οικονομία.

Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων -άλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο- αλλά τα επιτόκια τα οποία καλείται να πληρώσει η χώρα για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Επιτόκια εξαιρετικά υψηλά που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία. Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα λιτότητας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Όταν μία χώρα εφαρμόζει πρόγραμμα τόσο σκληρής λιτότητας έχει ανάγκη από κάποια κίνηση ανακούφισης, προκειμένου να κατορθώσει να επιβιώσει μέσα στην ύφεση. Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτό σημαίνει είτε υποτίμηση του νομίσματος, είτε παροχή χαμηλότοκων δανείων, συνήθως από το ΔΝΤ, είτε ακόμα και τα δύο. Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει πρόσβαση σε κανένα.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα κατανοήσει πως η χρεοκοπία είναι η μόνη οικονομικά βιώσιμη λύση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το 70% των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε χέρια ξένων. Εάν, δε, είναι έξυπνοι (οι Έλληνες), πρώτα θα πάρουν τα χρήματα της Ε.Ε. και κατόπιν θα κηρύξουν χρεοκοπία. Οτιδήποτε πάντως και εάν επιλέξουν, η χρεοκοπία είναι το βασικό θέμα, όχι το πρόγραμμα στήριξης. Όσοι επενδύουν σε ομόλογα καλό θα είναι να το έχουν στο μυαλό τους.

Η συμφωνία και ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε προκάλεσε αρκετά ερωτήματα για το πώς “κυβερνάται” η ευρωζώνη και για την ετοιμότητα των πολιτικών της να τη στηρίξουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όπως το έθεσε και η Γαλλίδα οικονομολόγος, κ. Agnes Benassy-Quere: ο συνδυασμός μη διάσωσης, μη χρεοκοπίας και μη ομαλής αναχρηματοδότησης του χρέους δεν είναι βιώσιμος. Ένα πακέτο βοήθειας με επιτόκιο αγοράς, ενάντια στο οποίο οι 16 ηγέτες της ευρωζώνης μπορούν να ασκήσουν βέτο, δεν πρόκειται να λύσει το όλο θέμα.

Η Ε.Ε. έφτασε σε αυτήν τη συμφωνία όχι γιατί θέλει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, αλλά λόγω συμβιβασμού δύο αντίθετων απόψεων.

Προτεραιότητα για τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Angela Merkel ήταν να μην υπάρξει παράβαση του κανόνα μη διάσωσης και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα άσκησης βέτο ενάντια στην παροχή έκτακτης βοήθειας. Το Βερολίνο δεν θέλει να πληρώσει ούτε ένα σεντς.

Η προτεραιότητα για την ΕΚΤ ήταν να μειωθεί η βαρύτητα του ρόλου του ΔΝΤ. Ο λόγος ήταν ότι ο ενισχυμένος ρόλος του ΔΝΤ θα πρόσφερε στον οργανισμό “λόγο” για τα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη και πιθανώς θα αμφισβητούσε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Ο μόνος λογικός τρόπος να ενώσεις αυτές τις δύο πλευρές ήταν η δημιουργία ενός τόσο δαιμόνιου και παράλληλα περιοριστικού μηχανισμού ο οποίος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Η συμφωνία δεν λύνει τα προβλήματα ούτε της Ελλάδας ούτε οποιασδήποτε άλλης χώρας που μπορεί να βρεθεί στην ίδια θέση. Όμως, λύνει τα προβλήματα της κ. Merkel και έως έναν βαθμό και αυτά της ΕΚΤ. Σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια της συνόδου οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν προσπάθησαν να βρουν λύση για το δίκοπο μαχαίρι που κρέμεται πάνω από την περιοχή: την έλλειψη μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και το τεράστιο πρόβλημα των ανισορροπιών στο εσωτερικό της.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούμε να έχουμε τα ίδια ερωτήματα με αυτά που είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα: Είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας; Θα καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της; Τι θα συμβεί εάν και η Πορτογαλία αντιμετωπίσει προβλήματα; Τι συμβαίνει στην Ισπανία; Τι συμβαίνει στην Ιταλία; Υπάρχει ατζέντα που να αφορά στις ανισορροπίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης; Η Γερμανία θα αποδεχτεί ποτέ την ευθύνη που έχει για την προώθηση της ενοποίησης ή θα συνεχίσει να θεωρεί ότι το σωστό είναι και οι υπόλοιποι να της μοιάσουν;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις εξακολουθούν να μένουν αναπάντητες.

Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι οι βραδινές σύνοδοι, η δραματική ανακοίνωση της συμφωνίας και η συνέντευξη Τύπου των Ευρωπαίων ηγετών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να πείσεις τους εκτός ότι όλα είναι καλά. Άλλωστε, η κ. Merkel διαθέτει εξαιρετική πειθώ. Όμως, η πολιτική του αέρα κοπανιστού δεν μπορεί να ξεγελά για πάντα. Άλλωστε, δεν πρόκειται να έχει καλή κατάληξη.
antinews.gr
ΠΗΓΗ: The Financial Times Ltd
Read more

Χάνουμε τα παιδιά μας από το άρρωστο Ε.Σ.Υ.

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010, 15:38

Ηλιοπούλου Ελένη
zougla.gr

Διαμαρτύρονται και στην Κοζάνη για τις τρομακτικές ελλείψεις του Ε.Σ.Υ.

«Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του μωρού, του 12μηνου Γιαννάκη» λέγεται το group στο Facebook που αριθμεί ήδη 11.691 φίλους και δημιουργήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας, απόγνωσης και αγανάκτησης για τον άδικο χαμό ενός βρέφους, του μικρού Γιάννη Μωυσιάδη.

Το μωρό μεταφέρθηκε από τη μητέρα του το πρωί του Σαββάτου 6 Μαρτίου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, σε παιδίατρο του Ο.Α.Ε.Ε. στην Κοζάνη. Η τραγική μητέρα δεν πήγε το παιδί της στο Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς, τόσο στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο όσο και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, η παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί!

Το βρέφος μεταφέρθηκε τελικά στο Νοσοκομείο Βέροιας. Στη Βέροια, παρόλο που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο αφυδάτωσης, δεν του χορηγήθηκε ορός, με αποτέλεσμα μία ημέρα μετά να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων στη Θεσσαλονίκη και μετά στο Ιπποκράτειο με πολυοργανική ανεπάρκεια.

Μετά από περίπου 10 μέρες, το παιδί τελικά εξέπνευσε από πνευμονική και καρδιακή εμβολή.

Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, έξω από το δημαρχείο, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις 18:30, οι κάτοικοι της πόλης φωνάζουν δυνατά χρησιμοποιώντας τη σιωπή τους και αναμένουν τη δική τους ανάσταση!

Διαμαρτύρονται για το ανύπαρκτο σύστημα υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Διαμαρτύρονται για το διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θύμα του οποίου έπεσε το 12μηνο αγοράκι. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφέρουν: «Διεκδικούμε όλα αυτά που μας υπόσχονται ένα σίγουρο και καλύτερο αύριο. Διεκδικούμε ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».
Read more

Και τελικά τί έγινε;;;

Εχθές :
"Πετύχαμε μια πολύ σημαντική απόφαση και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη μαζί με τον ελληνικό λαό, όχι απλώς για βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά για την δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, που όχι μόνο ξεπερνά τις δυσκολίες αλλά δημιουργεί και πρότυπα.
Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση και εκφράζουμε την βούλησή μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση στόχων και αλλαγών για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός.
Η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία αποτελεί και μια θετική ανταπόκριση και αναγνώριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός και αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το να πάμε καλά «έξω» ήταν αποτέλεσμα του να πάμε καλά «μέσα», οι αποφάσεις μας, η βούλησή μας και η αξιοπιστία μας «μέσα» έπεισαν και «έξω».
Έχουμε πρωτοστατήσει στο να γίνει η Ελλάδα η πιο διαφανής οικονομία της ευρωζώνης.
Σήμερα υπάρχει η ξεκάθαρη δήλωση: Μην παίζετε με την Ελλάδα.
Κανένας δεν ζήτησε νέα μέτρα, είχαμε πει ακόμα και για προσφυγή στο ΔΝΤ, όμως προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση, είχαμε διαβουλεύσεις, είχε έλθει κλιμάκιο και με το ΔΝΤ, και αυτοί έδωσαν «πράσινο φως» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μόνο όταν φθάσουμε στο σημείο να εμπεδωθεί βαθιά μέσα μας η αξιοκρατία μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει."

Σήμερα :
Άλμα πάνω από τις 334 μονάδες πραγματοποιεί το spread του 10ετούς ομολόγου, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής έκδοσης 7ετούς ομολόγου ύψους 5 δις. ευρώ με επιτόκιο 5,9%.

exomatiakaivlepo.gr
Read more

ΥΓΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Αύριο, Μ. Τετάρτη, όλοι μαζί στις 6.30 μπροστά από το Δημαρχείο! Γιατί έχουμε όλοι δικαίωμα στη ζωή! Έχουμε δικαίωμα στο αύριο!
Read more

Αφύλακτες πολιτείες

Κατηγορία Blogosfaira

Ημερομηνία ανάρτησης: 30 Μαρτίου 2010.

ΤΥΦΛΑ τρομοκρατικά χτυπήματα, ασύλληπτοι βομβιστές, εγκλήματα βίας χωρίς προηγούμενο στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων. Και όμως, το ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, είχε μετονομάσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε Προστασίας του Πολίτη, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία που έδινε στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, η αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της δημόσιας ασφάλειας είναι ολοκληρωτική. Παρά τις καυχησιολογίες και τους βερμπαλισμούς του νέου υπουργού, η καθημερινή εγκληματικότητα καλπάζει, ενώ τα παρακλάδια των τρομοκρατικών οργανώσεων χτυπούν διαρκώς, με τελευταία θύματα την άτυχη οικογένεια των Αφγανών μεταναστών.

ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΦΟΝΟΥ έχουν γίνει ρουτίνα, οι βανδαλισμοί στα γήπεδα συνοδεύουν κάθε Κυριακή, η απαξίωση της Αστυνομίας συνεχής. Η πολιτική κατά του εγκλήματος, που είχε εξαγγείλει στις αρχές Δεκεμβρίου ο υπουργός, έμεινε στα χαρτιά. Είναι σαφές ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή διαταράσσεται από το αίσθημα του φόβου που γεμίζει τους πολίτες.
Σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι είναι μία απολύτως ασφαλής χώρα, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την τουριστική ανάκαμψη και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η οπισθοχώρηση στο ζήτημα της δημόσιας τάξης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ οφείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση να αφήσει τα λόγια και να περάσει στο διά ταύτα, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του εγκλήματος. Η δημόσια ασφάλεια δεν είναι μόνο στοιχείο που καθορίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη Δημοκρατία μας, αλλά επηρεάζει και την οικονομία σε βαθμό που ενδεχομένως αγνοεί ο αρμόδιος υπουργός με τις καυχησιολογίες του.
politis-gr
Read more

Μια κυβέρνηση με … ιδεολογική πλατυποδία

Κατηγορία Politis-gr blog

Ημερομηνία ανάρτησης: 30 Μαρτίου 2010.

Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου ,με την εφαρμογή του νέου συστήματος τεκμηρίων αποκαλύπτει τη πολιτική απάτη σε βάρος των πολιτών που επί μονίμου βάσεως επωμίζονται τα φορολογικά βάρη .
Με το νέο σύστημα τεκμηρίων οι έχοντες και κατέχοντες αντιμετωπίζονται προκλητικά ευνοϊκά εν αντιθέσει με τα όσα ευαγγελίζονται οι αρμόδιοι και ….αναρμόδιοι παράγοντες του τόπου μας.

Έχουμε μια παράκτια κυβέρνηση. Εκλεγμένη στην Ελλάδα, αλλά νηολογημένη εκτός χωρικών υδάτων. Μια κυβέρνηση Σοσιαλιστική στον τίτλο , αλλά ακραία νεοφιλελεύθερη στην πράξη. Μια κυβέρνηση με ιδεολογική πλατυποδία.

Θα παραθέσω ( το έξυπνο χρήμα) , ένα τεκμηριωμένο παράδειγμα προς επίρρωση των λεγομένων μου.
Έστω : Εισοδηματίας , ιδιοκτήτης νεόκτιστης βίλας 300 τ. μ στην Εκάλη και υπερπολυτελούς Ι.Χ αυτοκινήτου 3.000 κυβικών εκατοστών. Με το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης που προωθεί η κυβέρνηση θα βαρύνεται:

Α) Για τη βίλα:
60 ευρώ ανά τ.μ για τα πρώτα 80τ.μ……………….4.800 ευρώ
80 ευρώ ανά τ.μ για τα επόμενα 120 τ.μ …………..9.600 ευρώ
150 ευρώ ανά τ.μ για τα επόμενα 100 τ. μ ………..15.000 ευρώ
Αρχικό Σύνολο ……………………………………29.400 ευρώ
Προσαύξηση 20% λόγω μονοκατοικίας……………5.880 ευρώ
Νέο Σύνολο ………………………………………35.280 ευρώ
Προσαύξηση 40% λόγω τιμής ζώνης …………….14.112 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: ………………………………………...49.392 ευρώ

Β) Για το Ι.Χ :
Μέχρι τα πρώτα 1.200 κ. εκ. ……………………….3.000 ευρώ
300 ευρώ για κάθε 100 κ.εκ μέχρι τα 2.000 κ.εκ…..2.400 ευρώ
400 ευρώ για κάθε 100 κ.εκ. μέχρι τα 3.000 κ.εκ…..4.000 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ:…..………………………………………9.400 ευρώ

Γ) Ατομική αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ………3.000 ευρώ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ (Α+Β+Γ) των ΝΕΩΝ τεκμηρίων
διαβίωσης της ….Σοσιαλιστικής κυβέρνησης………61.792 ευρώ

Φόρος που αναλογεί σύμφωνα με τα ΝΕΑ τεκμήρια
Της …Σοσιαλιστικής κυβέρνησης: …………………16.317 ευρώ

Να δούμε τώρα πόσο πληρώνει ο ίδιος εισοδηματίας του παραδείγματος με την βίλα στην Εκάλη και το υπερπολυτελές Ι.Χ, με το ΙΣΧΥΟΝ σύστημα της….επάρατης δεξιάς. .
Α) Για τη βίλα:
Το τεκμήριο προκύπτει από τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
Τεκμήριο = Επιφάνεια σε τ.μ Χ τιμή ζώνης / τ.μ Χ συντελεστής παλαιότητας Χ διορθωτικός συντελεστής Χ 3.5% Χ 2 , δηλαδή:
300 τ.μ Χ 4.550ευρώ /τ.μ Χ 1 Χ 1,4 Χ3,5% Χ 2 = ……133.770 ευρώ

Β) Για το ΙΧ αυτοκίνητο :……………………………….75.700 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ σύμφωνα με ΙΣΧΥΟΝ
σύστημα της …. επάρατης δεξιάς ….. 209.470 ευρώ

Φόρος που αναλογεί με το ΙΣΧΥΟΝ σύστημα
Της …..επάρατης Δεξιάς:…………….74.263 ευρώ

Όπως βλέπετε ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στο ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα του πλούσιου εισοδηματία με την βίλα στην Εκάλη και το υπερπολυτελές αυτοκίνητο ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ από τα …74.263 ευρώ που τον υποχρέωνε να πληρώνει η επάρατη δεξιά σε …..16.317 ευρώ που θα τον «υποχρεώνει» να πληρώνει η …Σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Αν τώρα , ύστερα και από αυτό το τεκμηριωμένο παράδειγμα , κάποιοι συνεχίζουν να «τρώνε κουτόχορτο» που τους σερβίρεται από τη κυβέρνηση και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ , τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Read more

Η αντι-αναπτυξιακή λογική του φορολογικού νομοσχεδίου

Μετά από μισό χρόνο αναποφασιστικότητας και αναβλητικότητας, τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε το φορολογικό νομοσχέδιο στη βουλή. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και της αναγκαιότητας λήψης μέτρων, η κυβέρνηση έγραφε και έσβηνε χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Η πολύμηνη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου είχε προκαλέσει την αγανάκτηση και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Τα άσχημα νέα είναι, όμως, ότι τελικά το φορολογικό ν/σ αντί να κάνει τις αναγκαίες τομές για την αλλαγή πορείας της οικονομίας εισάγει αντι-αναπτυξιακά μέτρα που απειλούν να βυθίσουν την οικονομία σε διαρκή ύφεση.
Περιγραφικά θα λέγαμε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κτυπά κυρίως:
Α. Τους μικρομεσαίους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, καθώς είτε ως παραγωγοί είτε ως καταναλωτές συνιστούν το βασικό μοχλό της οικονομικής λειτουργίας. Και αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, με :
· την επιβολή ενός ιδιαίτερα αυστηρού συστήματος «αυτοπεραίωσης» για 800.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της φορολογικής τους επιβάρυνσης,
· την υποχρεωτική έκδοση φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερους επαγγελματίες, όχι με την είσπραξη, αλλά με την ολοκλήρωση της παρεχόμενης υπηρεσίας,
· την παρακράτηση ποσού 8% στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ.
Επιπλέον, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι κοινωνικά άδικο γιατί επιβάλει τεκμήρια όχι διαβίωσης αλλά ασφυξίας που πνίγουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ευνοούν σκανδαλωδώς τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.


Β. Την κτηματαγορά, η οποία κατά ένα τρόπο αποτελεί και την ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Γύρω από τα ακίνητα δραστηριοποιούνται πάνω από 150 επαγγελματικοί κλάδοι. Το νομοσχέδιο θα δώσει καίριο κτύπημα με:
· την επιβολή τεκμαρτού φόρου ιδιοκατοίκησης,
· την κατάργηση της απαλλαγής από το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία,
· την ήδη νομοθετημένη επαναφορά καταργημένων φόρων, όπως των φόρων δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών.
Με την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα έχουμε φορολογική επιδρομή σε βάρος των μικρομεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων.
Γ. Τέλος πλήττει τη ψυχολογία της αγοράς, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της.
Η αύξηση, για παράδειγμα, της φορολογίας των διανεμομένων κερδών (μερισμάτων) στις επιχειρήσεις στο 40%, που συνιστά το μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινείται σε αυτήν την αντι-αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Εν γένει, η καταιγίδα μέτρων μόνο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα πολλαπλασιάζει τους φόβους για το αύριο και αναστέλλει τη διάθεση του επιχειρηματικού ρίσκου.
Πρόκειται λοιπόν για ένα φορολογικό νομοσχέδιο άτολμο, άνευρο με ανεπαρκείς, διαχειριστικές απλές αλλαγές που δεν μπορούν να του χαρίσουν τον τίτλο της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι συντάκτες του.
Τεκμαρτό εισόδημα ή λογιστικός προσδιορισμός
Η γενική επιβολή λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος ακόμη και σε μικρές επιχειρήσεις, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, οδηγεί σε αυξημένη επιβάρυνση του λειτουργικού τους κόστους και της γραφειοκρατίας, χωρίς να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα.
Γι’ αυτό προτείνουμε να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα επιλογής, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις εμπορίας ή παροχής υπηρεσιών, κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο εσόδων, μεταξύ αφενός του λογιστικού προσδιορισμού και αφετέρου ενός ορθολογικού τεκμαρτού καθεστώτος.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιλέγοντες το τεκμαρτό καθεστώς φορολόγησης απαλλάσσονται της τήρησης βιβλίων και στοιχείων ή της δυνατότητας, του φορολογικού μηχανισμού ελέγχου της περιουσιακής τους κατάστασης. Θα είναι όμως ένα σύστημα απλό, άμεσης και σίγουρης φορολογικής απόδοσης από μικρές επιχειρήσεις, που σε διαφορετική περίπτωση, πρακτικά δεν πρόκειται ποτέ να ελεγχθούν.

exomatiakaivlepo.gr
Read more

Το σύστημα της διαπλοκής ποτέ δεν «πήγε» τον Σαμαρά και ποτέ δεν θα τον πάει

Με …πρόλαβε ο Σαμαράς με την σύσκεψη των Τομεαρχών που συγκάλεσε χθες το πρωί, με θέμα την ενίσχυση της αντιπολιτευτικής και επικοινωνιακής τακτικής (http://www.antinews.gr/?p=39136), αλλά έτσι γίνεται και πιο επίκαιρη η ανάρτηση που είχα ετοιμάσει:
Αναφορικά λοιπόν με τα «επικοινωνιακά» προβλήματα της ΝΔ η αλήθεια είναι – μία καταρχήν: Εκείνοι που οδήγησαν την χώρα μέχρι εδώ, ποτέ δεν τον «πήγαν» τον Σαμαρά. Και ποτέ δεν θα τον «πάνε». Τα παραδείγματα πολλά και καθημερινά, σε όλους τους τομείς.
Θυμηθείτε τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Αν θυμάμαι καλά, για πρώτη φορά από το 1974, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πήγε μαζί με τον Πρωθυπουργό στο εξωτερικό για να δώσει δίπλα του την ίδια μάχη. Να πετύχει κάτι θετικό για τη χώρα. Έκανε δηλαδή το αυτονόητο.
Για θυμηθείτε όμως τι έκανε ο κ. Παπανδρέου πριν από ένα μόλις χρόνο; Περιόδευε την Ευρώπη και μιλούσε για μια χρεοκοπημένη χώρα και μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση. Και γινόταν πρωτοσέλιδο από τα ίδια ΜΜΕ που σήμερα δεν βρίσκουν να πουν μια καλή κουβέντα για τον Σαμαρά .
Πλην ορισμένων μπλόγκερς, ουδείς έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός ότι η πρόταση Τρισέ, ήταν η πρόταση που διατύπωνε εδώ και εβδομάδες στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ο Σαμαράς. Φαντάζεστε τι θα γινόταν στα ΜΜΕ, αν στην θέση του Α. Σαμαρά ήταν ο Γ. Παπανδρέου; Θα ακούγαμε και θα διαβάζαμε καθημερινά για τον «ηγέτη που έσωσε τη χώρα».
Και πρέπει να επισημάνουμε ότι και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν βρήκε να πει μια λέξη για τον Σαμαρά στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, επιδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά μικροψυχία.
Από την άλλη όμως και η Ν.Δ, πρέπει να επανεξετάσει την επικοινωνιακή της πολιτική. Επειγόντως Πορεύεται σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, αλλά ιδέες υπάρχουν.
Όταν ξεκίνησε ο Κλίντον, είχε να αντιμετωπίσει την παντοδυναμία του πατρός Μπούς. Άνισος αγώνας. Πάνω στην απελπισία του, έβαλε μπροστά έναν, παγκοσμίως άγνωστο, αλλά πανέξυπνο πιτσιρικά, με συμπαθητική φατσούλα, τον George Stefanopoulos, ο οποίος μετά από κάθε εμφάνιση των Ρεπουμπλικάνων έβγαινε σχεδόν αμέσως να τους απαντήσει, με έξυπνο και αιχμηρό λόγο! Αυτό ήταν!
Ο Ομπάμα, έπεσε πάνω στον πανίσχυρο μηχανισμό Μπίλ-Χίλλαρυ! Φαίνονταν χαμένος από χέρι! Έτσι κατέφυγε στο μόνο μέσο που ήταν διαθέσιμο: το διαδίκτυο! Κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να επικοινωνεί ο ίδιος με 22 εκατομμύρια άτομα!!! Τα υπόλοιπα τα ξέρετε!
Αδέξιος Δεξιός


Aπό: antinews
Read more

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

H διαφορά

3/29/2010 05:41:00 μμ Δημοσιεύθηκε από Παραπολιτική
Siemens, MAN, Daimler-Benz και αρκετές εταιρίες εξοπλιστικών προγραμμάτων χρησιμοποίησαν "λάδι" για να εξασφαλίσουν κρατικά συμβόλαια ανα τον κόσμο.

Καθόλου τυχαία, είναι όλες γερμανικές και όλες "λάδωσαν" αξιωματούχους χωρών που δεν φημίζονται για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία τους.

Οι ισχυροί δεν παίζουν πάντα τίμια, ούτε πάνε με το σταυρό στο χέρι...

Οι Γερμανοί λοιπόν ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους με τρόπο ανήθικο. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε απαιτήσεις από αυτούς. Οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν λαδώθηκαν με το ζόρι, δεν τους πίεσε κανείς να πάρουν τις μίζες. Το έκαναν με τη θέληση τους, γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να τους τιμωρήσει κανείς. Κι αυτή είναι η διαφορά...

Όλα τα σκάνδαλα των γερμανικών επιχειρήσεων αποκαλύφθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη και κυρίως από την Εισαγγελία του Μονάχου! Ο τίτλος της ανάρτησης θα μπορούσε να ήταν και "Όταν οι θεσμοί λειτουργούν"
Read more

Δεν είναι για πανηγύρια αυτό το επιτόκιο...

Η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί !!!

Το "Πιστόλι Στο Τραπέζι" όμως είχε πάθει "εμπλοκή" η ήταν "άσφαιρο"...

Παλιά "χαρτόμουτρα" οι Traders των αγορών πούλησαν 5 Δισ. € στην Ελλάδα για 7 χρόνια με Spread 5 φορές μεγαλύτερο ( Spread 315 M.B -εκτιμώμενο Μ.Ο-) από αυτό που έχει η Ισπανία ( Spread 61 M.B) η αλλιώς με Spread 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει η Πορτογαλία (114 M.B) ...
Δυστυχώς οι βερμπαλισμοί και οι "Απειλές" δεν έχουν καμία βαρύτητα στην ελεύθερη αγορά του χρήματος και δυστυχώς δεν μπορεί να μπει "Πλαφόν" όπως βάζει εδώ η κυβέρνηση στα καύσιμα...
Η κυβέρνηση (αλλά ελπίζω όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης , και τα συνδικάτα , και εν γένει οι πολίτες) κατάλαβε/-βαν (αν όχι θα καταλάβει/-βουν την επόμενη φορά...) ότι οι ελεύθερες αγορές δεν χειραγωγούνται ούτε με ευχές , ούτε μέ ύβρεις , ούτε με κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης.
Τα αστεία έχουν τελειώσει για όσους έχουν την έδρα τους στην χώρα μας.
Αναμένουμε πλέον την "Φοροεπιδρομή" που θα φέρει εισπράξεις (λογιστικές αρχικά που το οικονομικό επιτελείο θα ελπίζει να γίνουν μετρητά ) στα ταμεία του κράτους με ελπίδα να βελτιωθεί η σχέση εξόδων πρός έσοδα, αλλά δύσκολα θα συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό και το 2011 η είσπραξη χρημάτων αφού η οικονομία θα παγώσει...

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος για να βελτιωθεί η σχέση Εξόδων/Εσόδων το 2011 και 2012 θα είναι η περικοπή ΕΞΟΔΩΝ του δημοσίου με ότι αυτό σημαίνει...

Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα δανεικά που θα πάρει η Ελλάδα να είναι σε Spread κάτω από 300 Μ.Β...

antilogos-gr
Read more

Σαμαράς: κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση

Από Factorx Δευτ. 29 Μαρ 2010, 17:09 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε πως στη σημερινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος υπό τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, εστιάζοντας την προσοχή στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τους μηχανισμούς άμυνας της ευρωζώνης απέναντι στους κερδοσκόπους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς είπε επί λέξη: «Ποιό είναι αυτό το έσχατο σημείο που μας έθεσε η καγκελάριος Μέρκελ; Δηλαδή από πότε θα αρχίσει να ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός που συνδυάζει ΕΕ και ΔΝΤ; Αν το επιτόκιο είναι 6%, αν είναι 8%; Και δεύτερον ποια είναι η διαδικασία με την οποία θα τίθεται σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός και θα φτάνει στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, στην παροχή οικονομικής στήριξης δια δανείων που θα συνάπτονται σε διμερές επίπεδο; Πως θα γίνεται αυτό; Θα περνάει από το Εurogroup; Θα εγκρίνεται και από τα κοινοβούλια της κάθε χώρας;».

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι “ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια πολιτική μπλόφα. Κάνοντας επίκληση, στις δηλώσεις που έκανε πριν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, της απειλής της προσφυγής στο ΔΝΤ, το αποτέλεσμα ήταν αυτή η επίκληση περί ΔΝΤ να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Και αυτή τη στιγμή με την απόφαση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο μπαίνει εξωευρωπαϊκός παράγοντας όπως είναι το ΔΝΤ“.

“Μια δεύτερη ανάγνωση δείχνει πως τελικά αν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο – αχρείαστο να είναι – αυτή η λύση θα μας πάει στο ΔΝΤ“, συνέχισε και ανέφερε πως όπου εφαρμόστηκε η συνταγή του ΔΝΤ αποτέλεσμα ήταν η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του ελληνικού λαού σ’ αυτή την κρίσιμη φάση που περνούμε.

Αναφερόμενος τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος στη χθεσινή έκρηξη, αφού εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου, τόνισε: «Οι συμβολισμοί κι οι μοιραίες συμπτώσεις ξεπερνούν τα όρια του τραγικού», «το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

Ζήτησε επίσης την άμεση λήψη μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ”δεν πάει άλλο“.
Read more

Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα, 29/03/2010 οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
Από τις 10.221 αιτήσεις μεταθέσεων ικανοποιήθηκαν 3.550 (ποσοστό 34,73%).
Οι ονομαστικοί πίνακες μετατιθεμένων εκπαιδευτικών είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ.
Το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων μετάθεσης το 2010 είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αφού ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας είναι 45,39%. ( 2009 – 48,1%, 2008 – 51,35%, 2007 – 50,4%, 2006 – 39,63%, 2005 – 43,78%, 2004 – 41,52%, κ.λ.π.).
Η μετάθεση αποτελεί σημαντικότατη μεταβολή στην υπηρεσιακή και οικογενειακή κατάσταση του κάθε εκπαιδευτικού. Η μείωση του αριθμού των μεταθέσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβολή περισσότερων αιτήσεων απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
Επιγραμματικά σας ενημερώνω:
Α) Το ΚΥΣΠΕ έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις ανακλήσεων μεταθέσεων που υποβλήθηκαν μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης των μεταθέσεων.
Β) Οι μεταθέσεις στα Πειραματικά και Διαπολιτισμικά σχολεία πραγματοποιήθηκαν με κριτήρια τα οποία είχα γνωστοποιήσει εγκαίρως με ενημερωτικό σημείωμα.
Γ) Και φέτος είχαμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων για ένταξή τους στην ειδική κατηγορία με βάση το άρθρο 13 του Π.Δ. 50. Θέλω να γνωρίζετε ότι έγινε πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας χωρίς διασταλτικές ερμηνείες, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας με σοβαρότατα προβλήματα των ιδίων ή των παιδιών τους να μην ενταχθούν.
Δ) Ομοφώνως το ΚΥΣΠΕ δεν ικανοποίησε τις αιτήσεις μετάθεσης των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων (ΟΤΑ), με το σκεπτικό ότι με βάση το άρθρο 139 του Ν. 3463 δεν προβλέπεται υποχρεωτική ένταξη αυτών στην ειδική κατηγορία και για τη διευκόλυνσή τους στην άσκηση των καθηκόντων τους το ΚΥΣΠΕ κάνει δεκτές τις αιτήσεις αποσπάσεων.
Για την πληρέστερη, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωσή σας, επισυνάπτω πίνακα βάσεων μετάθεσης, όπως αυτός διαμορφώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, πίνακα με στατιστικά στοιχεία μετατιθεμένων εκπαιδευτικών καθώς, επίσης, και τον πίνακα περιοχών διορισμού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για το έτος 2010-2011, όπως προκύπτει μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων.
Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Υποβλήθηκαν 15 αιτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. για παραίτησή τους από την υπηρεσία κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Το ΚΥΣΠΕ εισηγήθηκε θετικά για 12 οι οποίες πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Read more

Μορια μεταθεσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης

ΔΑΣΚΑΛΩΝ: 50,65
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: 35,32
ΑΓΓΛΙΚΩΝ: 30,21
ΜΟΥΣΙΚΩΝ: 16,31
ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ: ΚΑΝΕΝΑΣ
Read more

Εφυγαν από την Καμπούλ και σκοτώθηκαν στην Αθήνα, από βόμβα

Από Factorx Δευτ. 29 Μαρ 2010, 12:00 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.


Το ενδεχόμενο η βόμβα που εξερράγη χθες το βράδυ στα Πατήσια να είναι ίδια με αυτή που είχε εξουδετερωθεί έξω από το προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη το 2009 και την ευθύνη είχαν αναλάβει οι “Πυρήνες της Φωτιάς” εξετάζει η αστυνομία. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σωλήνα και βρισκόταν μέσα σε σακούλα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, άγνωστος τηλεφώνησε στις 8.46 χθες το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER» και είπε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην «ΕΒΕΕ» στα Πατήσια και επρόκειτο να εκραγεί σε 6 λεπτά. Η αστυνομία αναζήτησε υπηρεσία με αυτά τα αρχικά, αλλά δεν υπήρχε, ενώ και η έκρηξη δεν έγινε στο χρονικό διάστημα που είχε δώσει ο άγνωστος. Αντίθετα, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το κτίριο της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων) με τα τραγικά αποτελέσματα.

Όπως διηγείται η μητέρα του άτυχου 15χρονου, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, το τραγικό συμβάν έγινε όταν η 10χρονη κόρη της βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων ένα ταξιδιωτικό σάκο και άνοιξε να δει τι περιείχε. Ο γιος της που πλησίασε είδε ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι’ αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.
Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα είναι αν η βόμβα είχε σχέση με το τηλεφώνημα, αλλά απλώς δόθηκε λάθος ο στόχος, γιατί δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση, αφού δεν εξερράγη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι ίσως να τοποθετήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ανεύρεσή του από την οικογένεια των μεταναστών και οι δράστες δεν είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν.
Read more

Tο τέλος των ψευδαισθήσεων

Tου Αλεξη Παπαχελα

Είναι απίστευτο, αλλά υπάρχουν ακόμη σοβαροί άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα οι οποίοι πιστεύουν ότι το μεγάλο λάθος αυτής της κυβέρνησης ήταν να εισακουσθούν οι κ. Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος όταν απεφασίσθη να ανακοινωθεί η πραγματική εκτίμηση για το έλλειμμα. Είμαστε τόσο βαθιά εμποτισμένοι με την κουλτούρα της «λαμογιάς», που πιστεύουμε πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε επ’ άπειρον να ζούμε με ψεύτικα στοιχεία, μαγειρεύοντας τις στατιστικές μας και πείθοντας τις διεθνείς αγορές να μας δανείζουν χωρίς να ερευνούν ποτέ αν τα θεμελιώδη μας νούμερα βγαίνουν ή όχι. Αυτό δείχνει, δυστυχώς, πως ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού μας συστήματος δεν καταλαβαίνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη χώρα. Δεν «το πιάνει» όπως λέει και ο λαός μας και συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορούμε να μην παράγουμε τίποτα, να είμαστε ακριβοί και μη ανταγωνιστικοί, αλλά κάποιος άλλος να φροντίζει να έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο.

Θα είναι καταστροφικό να λάβουμε πάντως το μήνυμα από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως χώρα σαν να μην τρέχει τίποτα. Ο κ. Τρισέ διέγραψε με την απόφασή του τον κίνδυνο κατάρρευσης μιας ελληνικής τράπεζας. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, και τώρα που είναι σίγουρο ότι η κάνουλα της ΕΚΤ θα μείνει για καιρό ανοιχτή, απομακρύνθηκε. Ο κ. Τρισέ μάς βοήθησε, γιατί μια ενδεχόμενη κατάρρευση ελληνικών τραπεζών θα συμπαρέσυρε στη δίνη και ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ παράλληλα δεν ήθελε για λόγους θεσμικού εγωισμού να αφήσει το ΔΝΤ να εμπλακεί στην Ελλάδα.

Kαι τώρα τι γίνεται; Στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση υπάρχει αφθονία στελεχών, τα οποία θα υποστηρίξουν πως «περάσαμε τον κάβο» και πως δεν χρειάζονται άλλες τομές και αποφάσεις πέραν του γραφικού ταμείου στήριξης... Οσο απίστευτο και αν ακούγεται άλλωστε, στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν στελέχη της τα οποία επιχειρούν με τη σειρά τους να κρύψουν τα ελλείμματα των υπουργείων τους από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τους Ευρωπαίους ελεγκτές. Εγιναν, βλέπετε, πολιτικοί για να διορίζουν ψηφοφόρους και κομματικά μέλη και να επανδρώνουν τη διοίκηση με γνωστούς, γυμναστές και «ταμίες» άλλων κομματικών στελεχών. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτή η νέα εποχή στην οποία μπήκε η Ελλάδα και, αν αναγκαστούν να το αντιληφθούν, είναι βέβαιο ότι θα δηλώσουν αδυναμία.

Η Ελλάδα έχει καλυμμένο το τραπεζικό της σύστημα, αλλά ουσιαστικά στέκεται πάλι μόνη απέναντι στις αγορές. Το πού θα πάει το spread θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί εδώ, όχι στις Βρυξέλλες. Και το ζήτημα δεν είναι να δανειστούμε μόνο αύριο αλλά να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος δανεισμού και το φθινόπωρο και –ειδικά– το 2011 και το 2012, οπότε φουσκώνει δυστυχώς θεαματικά η ανάγκη δανεισμού για αναχρηματοδότηση του χρέους.

Aυτό που φάνηκε καθαρά τις τελευταίες ημέρες είναι πως ουδείς Ευρωπαίος, ούτε και οι Γάλλοι, θα μας βοηθήσει από φιλελληνισμό να δανειστούμε φτηνά χωρίς να κάνουμε εμείς οι ίδιοι θυσίες. Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν να εθιστούμε σε ένα παρατεταμένο τέλμα, όπου θα δανειζόμαστε ακριβά, αλλά θα ζούμε με την ψευδαίσθηση πως «τα βγάλαμε πέρα και σήμερα». Δεν είναι αυτό.
kathimerini.gr
Read more

Ένα κείμενο όπως το έστειλα στους 300 της Βουλής... με αφορμή το θάνατο του παιδιού που πέθανε στην Κοζάνη

Από τον Αθανάσιο Καλαμπούνια

...Χθες ήταν ένα ξένο παιδί, αύριο μπορεί να είναι το δικό μου παιδί ...
Αυτά είναι τα λόγια ενός πολίτη αυτής της χωράς, ενός ανθρώπου που πρόκειται να γίνει γονιός, ενός ανθρώπου που ανησυχεί.
Αυτά είναι λόγια που δεν ξέρω αν μπορούν να περιγράψουν την οργή, το θύμο και την απογοήτευση μου, την απογοήτευση όλων των Ελλήνων σε αυτή τη χώρα.
Είναι τα λόγια και οι σκέψεις όλων εκείνων των Ελλήνων νέων ανθρώπων που πρόκειται να γίνουν γονείς και αναρωτιούνται, αγχώνονται μήπως θα είναι...

αυτοί οι επόμενοι που μπορεί να τους τύχει ένα τέτοιο γεγονός.
Όλοι μας πληρώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να υπάρχουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας, το απαραίτητο ιατρικό - επιστημονικό προσωπικό για να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτές τις υπηρεσίες κοινωνικές πρόνοιας, οπότε παρουσιαστεί ανάγκη.
Και σας ρωτώ κύριοι, που είναι όλα αυτά για τα οποία πληρώνουμε;
Που είναι τα νοσοκομεία;
Που είναι το προσωπικό να επανδρώσει τα νοσοκομεία;
Γιατί αυτό το παιδί έπρεπε να πεθάνει;
Γιατί αυτό το παιδί έπρεπε να γεννηθεί για να προσφέρει δυστυχία σε αυτούς τους γονείς;
θα γίνει αυτό το παιδί αρχάγγελος της αλλαγής στην πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλειας του Έλληνα πολίτη;
Και αναρωτιέμαι:
Ποιανού λάθη πλήρωσε αυτό το παιδί;
Ποιανού λάθη πληρώνουμε όλοι εμείς οι Έλληνες πολίτες που μας φορολογείτε;
Σαν Έλληνες πολίτες πληρώνουμε γι' αυτά τα οποία θα έπρεπε να απολαμβάνουμε για την υγεία μας, τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. να μην χρειάζεται να σπαταλάμε άλλο χρόνο και χρήμα για τα αυτονόητα, που πολλές φορές, όπως φάνηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να αποβούν μοιραία.
Και σας ρωτώ όλους εσάς τους 300 της Βουλής:
Ποια είναι η ευαισθησία σας για τους πολίτες;
Ποιο είναι το ενδιαφέρον σας για τους πολίτες;
Μα τι ρωτώ ήθελα ναξερα... ποιο είναι αυτό το παιδί, ποιος είναι αυτός που πέθανε, νεκρός μέσα στους νεκρούς, ανώνυμος μέσα στο πλήθος ..
Ξέρει κανείς σας αλήθεια πως λέγετε αυτή η οικογένεια;
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως λέγεται;
Φυσικά και όχι , δεν είναι κάποιος επώνυμος, πολίτικος, δημοσιογράφος, μεγαλοεπιχειρηματίας είναι είπαμε ένας κοινός θνητός!
Το δράμα του Έλληνα πολίτη δεν σταματά όμως εδώ, συνεχίζεται στους ελληνικούς "δρόμους", όπως θέλετε να τους βαφτίζετε.
Πόσοι ακόμα άνθρωποι θα πεθάνουν στο δρόμο, πόσο ακόμα ελληνικό αίμα θα χυθεί σε αυτό που θέλετε να λέτε "δρόμο";
Ο κατάλογος είναι μεγάλος και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος ΑΝ δεν πάρετε απόφαση να κάνετε κάτι.
Εσείς κύριοι οι 300 της Βουλής, μας ζητάτε να σας δώσουμε τα λεφτά μας, σας δίνουμε και το αίμα μας. μονό που και αυτό δεν φαίνετε να είναι αρκετό!
Εσείς οι 300 της Βουλής πρέπει να καταλάβετε ότι σαν Έλληνας πολίτης που πληρώνω ΑΠΑΙΤΩ για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!
Γιατί να με φορολογείτε για την υγεία όταν δεν υπάρχουν νοσοκομεία και προσωπικό; Γιατί να πληρώνω διόδια όταν δεν υπάρχουν δρόμοι; Πόσο μάλλον σαν μέλος της ΕΕ που υπάρχει ΣΑΦΗΣ οδηγία για το ΠΟΤΕ πρέπει να πληρώνουμε τα διόδια!
Δυστυχώς πληρώνουμε για υπηρεσίες δίχως αντίκρισμα. Πληρώνουμε την κοροϊδία και την πολιτική αναλγησία.
Αντί επιλόγου:
Σε εσάς που μου απαντήσατε στο πρώτο e-mail που έστειλα και ανοίξατε μια δίοδο επικοινωνίας, σας ρωτώ,
Τι θα κάνετε γι' αυτή την οικογένεια;
Πως θα την στηρίξετε αυτή την οικογένεια;
Τι θα πείτε σε αυτή την οικογένεια;"προσπαθήστε να κάνετε ξανά ένα παιδί;"
Θα συνδράμετε οικονομικά να υπάρξει ψυχολόγος να τους στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που πέρνανε;
Θα αναλάβετε τα έξοδα της γέννησης στο επόμενο παιδί τους; (αν το αποφασίσουν)
P.S. Γι'αυτα τα οποία δεν μπορείτε να μου προσφέρετε ή δεν θέλετε να μου προσφέρετε δώστε μου τη δυνατότητα να τα προσφέρω εγώ στον εαυτό μου!
Μετά Τιμής

Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.com
Read more

Κύριε Παπανδρέου, δεν θέλετε να είστε ο καπετάνιος του Τιτανικού

Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Η Ευρώπη δίνει σωσίβιο σωτηρίας στην Ελλάδα και η ΕΚΤ προσφέρει γραμμές χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες. Από εδώ και πέρα, όμως, χρειάζεται κι εμείς να κάνουμε τα πρέποντα. Έχουν ήδη χαθεί έξι πολύτιμοι μήνες. Δεν πρέπει στο εξής να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Κύριε Παπανδρέου, αφήστε τις διαβουλεύσεις και ξεκαθαρίστε τα πράγματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα...

Τι έχει αλλάξει τους τελευταίους έξι μήνες; Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Φόροι, φόροι, φόροι. Το σπάταλος κράτος εξακολουθεί να είναι το ίδιο σπάταλο και τα τρωκτικά να κάνουν πάρτι. Στα νοσοκομεία, στις εφορίες, στους δήμους, σε κάθε δημόσια υπηρεσία η διαφθορά κυριαρχεί. Τι έχετε κάνει κύριε Παπανδρέου γι αυτό; Τι έχουν κάνει οι υπουργοί σας;

Ότι είμαστε επιβάτες στον Τιτανικό, αυτό το γνωρίζαμε ήδη, πολύ πριν το εκστομίσει ο κύριος Παπακωνσταντίνου. Όταν τους το λέγαμε το καλοκαίρι, εκείνοι μας έλεγαν ότι τα λεφτά υπάρχουν. Οι απλές διαπιστώσεις δεν βοηθούν, όπως δεν βοηθά και το συνεχές αυτομαστίγωμα.

Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται...
...ένας σαρωτικός αέρας αλλαγής. Ήταν πολύ πετυχημένο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός προεκλογικά: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Προς το παρόν το μόνο που αισθανόμαστε είναι να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας. Τις αλλαγές δεν τις έχουμε ακόμη δει. Το αντίθετο, σε εποχή λιτότητας βλέπουμε τους γιους και τις θυγατέρες των πολιτικών να προσλαμβάνονται στη Βουλή με 16 μισθούς το χρόνο...

Επιτέλους, από κάπου πρέπει να κάνουν την αρχή. Ας ξεκινήσουν από το περίφημο ΕΣΥ. Αντί να διορίζουν συνταξιούχους στις νέες διοικήσεις των ετοιμοθάνατων δημόσιων νοσοκομείων, πιστούς υπηρέτες του κομματικού τους μηχανισμού, ας αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων. Ας αλλάξουν τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων και μηχανημάτων. Ας στείλουν μερικά τρωκτικά εκεί που ανήκουν, στα σίδερα της φυλακής.

Είναι θέμα συζήτησης αν θα πάρουμε 10 ή 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων είναι στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα φτάσουν τα 10 και τα 12. Τότε τι θα μας κάνουν τα λεφτά του ΔΝΤ;

Πάρτε τη σκούπα κύριε Παπανδρέου και αρχίστε να πετάτε τα σκουπίδια έξω. Και ξεκινήστε από τα ίδια σας τα στελέχη. Εκείνα που ασκώντας σήμερα εξουσία πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 1980, όταν αυτή ήταν χωρισμένη στους πρασινοφρουρούς και στα παιδιά της γαλάζιας γενιάς.

Ήταν ωραία χτες η εικόνα της συμπόρευσης του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή την εικόνα θέλουμε να κρατήσουμε. Και μόνο με σύμπνοια μπορεί να κατεδαφιστεί το μοντέλο του κομματικού κράτους.

Κύριε Παπανδρέου, αρπάξτε την ευκαιρία από τα μαλλιά και αλλάξτε τα όλα. Αν θέλετε να μείνετε στην Ιστορία σαν ένας άνθρωπος που ευεργέτησε τη χώρα του όσο κανένας άλλος και όχι σαν ο καπετάνιος του Τιτανικού...

Θανάσης Μαυρίδης
Read more

Έκρηξη στα Κάτω Πατήσια με έναν νεκρό

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε επί της οδού Ιακωβάτων στα Πατήσια. Ο νεκρός, ο οποίος στην κυριολεξία διαμελίστηκε από την έκρηξη, όπως αναφέρουν πηγές ασφαλείας, μετέφερε βόμβα, η οποία εξερράγη κατά τη μεταφορά της έξω από το κτήριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη συμβολή της Ιακωβάτων με τη λεωφόρο Ιωνίας, ακριβώς πάνω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ και την οδό Αχαρνών στο ύψος των Κάτω Πατησίων.

Το άτομο που τραυματίστηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι ένα ανήλικο κορίτσι, διερχόμενο από την περιοχή μαζί με τη μητέρα του, το οποίο ήδη διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το αραβικής καταγωγής κορίτσι έχει τραυματιστεί ελαφρά.

Η πληροφορία αυτή δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το αν ο άνθρωπος που σκοτώθηκε ήταν κάποιος που περνούσε από την περιοχή ή το άτομο που μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Σε περίπτωση που το πρώτο σενάριο αληθεύει, τότε θα έχουμε να κάνουμε με τυφλή τρομοκρατική ενέργεια, για την οποία δεν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ούτως ώστε να αποκλειστεί η περιοχή.

Από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, προκλήθηκαν υλικές ζημιές, κυρίως θραύση σε τζάμια παρακείμενων κτηρίων.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκεται ήδη στην περιοχή, όπως και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε αποκλεισμό της περιοχής σε ακτίνα περίπου 300 μέτρων.

Η είδηση από το MEGA
Read more