Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! H αμερικανική πρεσβεία π αρακολουθούσε τον Καραμανλή!

AMERICAN%20EMPASSY.jpg
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα βρίσκεται πίσω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Κώστα Καραμανλή και άλλων αξιωματούχων την περίοδο 2004 – 2005, όπως αποκαλύπτει η σχετική εισαγγελική έρευνα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η σύνδεση των 4 από τα 14 κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροπή των συνομιλιών στα κομπιούτερ καταγραφής, είχε αγοραστεί στο όνομα της αμερικανικής πρεσβείας.
Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό,παρακολουθούνταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της αστυνομίας,υπουργοί και δεκάδες πολίτες.
tomkorios.jpg
Ries_1.jpg
Read more

Συνέντευξη – βόμβα στο Θέμα: Ζητά εκλογές ο Λοβέρδος

Συνέντευξη – βόμβα στο Θέμα: Ζητά εκλογές ο Λοβέρδος
Μια συνέντευξη – βόμβα που θα συζητηθεί έχει παραχωρήσει στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των όσων λέει ο υπουργός, συνδέεται με την απάντηση που δίνει σχετικά με τις προωρες εκλογές. Τα όσα λέει ο υπουργός αναμένεται να προκαλέσουν συζητήσεις και νέα εκλογικά σεναρια.
Πέραν των εκλογών, ο Λοβέρδος ανοίγει τάσσεται υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Μιλάμε για μια συνέντευξη που βγάζει πολλές και ΜΕΓΑΛΕΣ ειδήσεις. Περισσότερα αύριο στο Θέμα, σε μια συνέντευξη που δρομολογεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Read more

Νέο ψαλίδι 20% στις συντάξεις

Νέο χτύπημα της κυβέρνησης σε 2.887.873 συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου 2012.

Νέο χτύπημα της κυβέρνησης σε 2.887.873 συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου 2012. Το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις θα αφορά όλα τα Ταμεία, είτε έχουν πρόβλημα είτε όχι.
Κατά μέσο όρο, ο περιορισμός των επικουρικών συντάξεων θα είναι της τάξεως του 20>% και σε περιπτώσεις που το επικουρικό ταμείο είναι «πνιγμένο στα χρέη», τότε η περικοπή μπορεί να είναι διπλάσια, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 2.800.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και πάλι.
Και όλα αυτά, ενώ από 1ης Σεπτεμβρίου, λόγω Μεσοπρόθεσμου, οι επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα υποστούν «σφάξιμο» από 3% έως 10%.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, από τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν για το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης της χώρας, δείχνουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είτε άμεσο (Ταμείο ΕΥΔΑΠ) είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα (ΕΤΕΑΜ), γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές συντάξεων. Μοναδικό ενδεχόμενο να γλιτώσουν κάποιες από τις επικουρικές συντάξεις, όπως υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι να προκύψει συμφωνία με τους εν ενεργεία ασφαλισμένους (κατά το πρότυπο του Ταμείου των αστυνομικών), να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι περικοπές θεωρούνται βέβαιες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, στα επικουρικά ταμεία των τραπεζών και σε εκείνα των ΔΕΚΟ. Το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των 40 επικουρικών ταμείων, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 750.000.000 ευρώ.
Read more

Αρκεί ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ για να ξεριζώσει τη Siemens, αφού το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί.


Οι “έγκριτοι δημοσιογράφοι” έγραφαν με “θλίψη” ότι η υποθεση Siemens θα κουκουλωθεί από το πολιτικό σύστημα και αυτό, έσπευσε να τους δικαιώσει.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε η εξεταστική να γίνει επί των ημερών του, για να μπορέσει να κουκουλώσει τα πορίσματα της και να πάει στο κλασσικό “Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός” ντέρμπι της γελοιότητας ώστε να “καθαρίσει”. Φρόντισε όμως να απαξιώσει και την δικαστική έρευνα που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πριν την εξεταστική, όπως είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του “κουρασμένου” που είχε σφυροκοπήσει την εταιρεία σε όλα τα επιχειρησιακά μέτωπα. Γι’ αυτό το θέμα, ετοιμάζουμε ειδικό αφιέρωμα την επόμενη εβδομάδα.
Πέραν όμως των λαδωμένων ή τρομοκρατημένων πολιτικών, η κύρια ευθύνη είναι της δικαιοσύνης. Διότι οπως έχουμε αποκαλύψει εδώ και έναν χρόνο, αρκεί η επίκληση της απόφασης του δικαστηρίου του Μονάχου για τον Μαυρίδη, ώστε η Siemens να πεταχτεί έξω από την ΕΕ βάσει του κοινοτικού δικαίου. Τόσο απλά.
Όμως, 12 μήνες μετά, ΟΥΔΕΙΣ δικαστικός έχει ζητήσει αυτή την απόφαση που αποδεικνύει ότι το λάδωμα δεν ήταν “μαύρα ταμεία του Μαυρίδη” αλλά ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ SIEMENS. Τόσο απλά, χωρίς φανφάρες.
Απο την ερχόμενη εβδομάδα λοιπον, θα δείτε στοιχεία φωτιά που δεν έχουν ξαναβγει στην δημοσιοτητα για το πως ο πανικόβλητος Χριστοφοράκος έβγαλε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία από την Ελλάδα και το όνομα του όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στην Αμερική. Ποιοί δικηγόροι, επιχειρηματίες και άλλοι συμμετείχαν, ο ρόλος μεγάλης εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο με έδρα έναντι της βουλής και άλλα πολλά. Μέχρι να λιώσουμε θα τους ξεφτιλίζουμε.
Δείτε την αποκάλυψη μας:
Ήρθε η ώρα να φανούν ονομαστικά ποιοί καλύπτουν την διαπλοκή. Πολιτικοί και εκδότες προ των ευθυνών τους.
Ο Πρόδρομος Μαυρίδης προτίμησε την τελική ρήξη με τη Siemens αντί να δεχτεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με πολύ καλύτερους όρους από τους υπόλοιπους.
Πανικόβλητη η εταιρεία, ήρθε σε συνενόηση με τον Χριστοφοράκο για να “καταθέσει” στην εξεταστική για την υπόθεση της Siemens. Αυτό δείχνει και τον πανικό της εταιρείας αφού ο Χριστοφοράκος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ! Όπως και όλοι οι κατηγορούμενοι άλλωστε που συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά με την εταιρεία και έχουν υπογράψει λεόντεια συμβόλαια εχεμύθειας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δικαίωση του από το Γερμανικό δικαστήριο, γεγονός που θέτει αυτόματα υπό αναιρεση όλες τις αποφάσεις πίσω από τις οποίες έγιναν τα εξής εγκλήματα:
  • Η Siemens έμεινε αμέτοχη ευθυνών, αφού όλα τα εγκλήματα τα τέλεσαν οι υπάλληλοι της εν αγνοία της μητρικής εταιρείας – καταρρίφθηκε με την απόφαση της δικαιοσύνης για Μαυρίδη.
  • Ο Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται στην Ελλάδα αφού η υπόθεση τελεσιδίκησε στην Γερμανία – καταρρίπτεται και αυτό αφού η υπόθεση πήρε άλλη τροπή και οι νέες κατηγορίες είναι διευρυμένες και διαφορετικές. Έχουμε κοινώς νέα υπόθεση.
  • Η Ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει τη Siemens και τις υπόλοιπες Γερμανικές εταιρείες αφού δεν τεκμηριώνεται η εμπλοκή τους – Καταρρίφθηκε. Πλέον η Ελληνική πολιτεία βάσει της απόφασης του Γερμανικού δικαστηρίου, οφείλει να στραφεί ενάντια στη Siemens ώστε να απαιτήσει πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου και αποζημίωση.
Εδώ ακριβώς είναι και το ζητούμενο: Η Ελλάδα οφείλει άμεσα να ασκήσει διώξεις στην εταιρεία για κάθε Ευρώ που ζημιώθηκε η χώρα, κάθε Ευρώ που διακινήθηκε, κάθε Ευρώ που δόθηκε σε επίορκους λειτουργούς. Μπορεί να υποχρεώσει τη Siemens να συνεργαστεί και να δώσει όλα τα ονόματα πολιτικών και άλλων που χρηματίστηκαν.
Γιατί είμαστε τόσο απόλυτοι; Γιατί η Siemens βάσει αυτής της απόφασης μπορεί να δικαστεί και να καταδικαστεί στην Ελλάδα για σύσταση συμμορίας και διακίνηση χρήματος προερχόμενου απο εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, η Siemens βγαίνει εκτός από κάθε διαγωνισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Πρακτικά, καταστρέφεται.
Δεν θέλουμε να αγιοποιήσουμε τον Μαυρίδη. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πραγματικά αθώοι σε τέτοιες εμπλοκές. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η όλη στάση του, δηλαδή η επιμονή του να μην δεχτεί τον ευεργετικό διακανονισμό και να πάει μέχρι τέλους την υπόθεση, στο στόμα του λύκου μάλιστα, αν μη τι άλλο εκτός από την προσωπική του δικαίωση λύνει τα χέρια της Ελληνικής πλευράς ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή το πολιτικό σκηνικό.
Υπάρχουν όμως και τα λογικά συμπεράσματα: Εάν ο Μαυρίδης είχε χρηματίσει πολιτικούς όπως ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, το πιθανότερο είναι να ακολουθούσε και την πορεία τους σε εξωχώριους παραδείσους. Ο Μαυρίδης όμως, σύμφωνα με το Γερμανικό δικαστήριο, δεν διακίνησε ούτε ένα Ευρώ. Άρα εκ των πραγμάτων δεν χρημάτισε πολιτικούς γι’ αυτό και ήταν ο εύκολος στόχος.
Εδώ λοιπόν ανοίγει το άλλο μεγάλο θέμα: Η στάση των ΜΜ”Ε” της Ελλάδας.
Με το που άνοιξε ο ασκός του αιόλου από τις αποκαλύψεις για τη δράση της Siemens, ενώ οι ανακρίσεις είχαν ξεκινήσει για τον ρόλο των προσώπων και στην Ελλάδα, ξεκινά ένα κρεσέντο δημοσιευμάτων κατά του Μαυρίδη ως φυσικού και ηθικού αυτουργού του σκανδάλου. Από τις συγκεκριμένες αναφορές “αγνοούνται” οι Χριστοφοράκος μα κυρίως ο Καραβέλας! Το ευτράπελο είναι πως οι Πουαρώ της Ελληνικής δημοσιογραφίας δεν φαντάστηκαν όπως αποκάλυψε πρόσφατα η επιτροπή πως οι επίμαχες εταιρείες, MARTHA OVERSEAS και ΜΑΡΤΗΑ HOLDINGS CORP φέρουν το όνομα της συζύγου του Καραβέλα! Πως διέφυγε των δημοσιογράφων κάτι τέτοιο;
Προσέξτε της ημερομηνίες: 19/6/2006 ο Μαυρίδης ανακρίνεται και υποστηρίζει ότι δεν έχει καμμία σχέση με τις πληρωμές. Αρχές του 2007 όμως και μέσα σε κρεσέντο επιβαρυντικών δημοσιευμάτων για τον Μαυρίδη, η μητρική Siemens ασκεί αγωγή εις βάρος του. Παρ’ ότι στις αρχές του 2007 ο κ. Μαυρίδης επέστρεψε 7,8 εκατομμύρια ευρώ στη μητρική Siemens, η οποία όμως εξαιτίας προφανώς της συνεχιζόμενης έρευνας από τη SEC απέφυγε να αποσύρει την αγωγή της κατά του κ. Μαυρίδη.
Προσέξτε τώρα την φοβερή (ίσως την σημαντικότερη που έχει γίνει στο διαδίκτυο) αποκάλυψη του Antinews σχετικά με τα τιμολόγια της Civitas προς τη Siemens. Η Siemens εξαπολύει ένα διαφημιστικό κρεσέντο προς όλες τις εφημερίδες ακριβώς στο μεσοδιάστημα της υπόθεσης. Προσέξτε τις ημερομηνίες των τιμολογίων και των καταχωρήσεων.
//


Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που τα ΜΜ”Ε” έστρεψαν τα βέλη τους στον Μαυρίδη αφήνοντας στο απυρόβλητο Χριστοφοράκο – Καραβέλα – Siemens; Μήπως οι πολιτικοί που γνώριζαν καλά από που τα πήραν ενδυνάμωσαν την δίωξη του Μαυρίδη υποσκελίζοντας τον κραυγαλέο ρόλο των υπολοίπων αφού αυτοί διακινούσαν το πολιτικό χρήμα; (ρητορικές οι ερωτήσεις).
Ρητορικές διότι ήδη βλέπουμε πως το σύστημα πάει να “αντεπιτεθεί” καλύπτοντας τα νώτα του. Κοιτάξτε τι έγραψε ο κύριος Γιώργος Βότσης στην Ελευθεροτυπία εν μέσω αυτών των κοσμογονικών εξελίξεων: Χωρίς εκπλήξεις και εντυπωσιακές αποκαλύψεις προεξοφλείται ότι θα κυλήσει και ο Σεπτέμβριος, τελευταίος μήνας εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το διαχρονικό σκάνδαλο της Ζίμενς. Το μαύρο χρήμα, που έρρεε, επί δεκαετίες, από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού, θα παραμείνει στο μαύρο σκοτάδι!!!!
Ή ζει σε άλλη χώρα ο άνθρωπος ή μοιράζεται το ίδιο “προοδευτικό” υπόβαθρο με τους Μαντέληδες και τους Καρακώστες ώστε να βιάζουν την Ελλάδα ως δείγμα “διεθνισμού”. Πάλι, τα συμπεράσματα δικά σας όπως και για τα βαρύγδουπα άρθρα που θα ακολουθήσουν σχετικά με την “σημασία της κατάθεσης Χριστοφοράκου”.
Για πρώτη φορά από το μεγάλο πλιάτσικο της κυβέρνησης Σημίτη, οι πολιτικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τον δρόμο της εξιλέωσης ή τον δρόμο της προδοσίας του λαού.
Για πρώτη φορά, η Ελληνική πολιτεία έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την ζημία που της προκλήθηκε από την διαπλοκή Γερμανικού κεφαλαίου – επίορκων πολιτικών – ΜΜ”Ε”.
Για πρώτη φορά η Ελληνική πολιτεία μπορεί να διαλύσει τη Siemens και να την υποχρεώσει όχι μόνο να επιστρέψει τα δικά της “υπερκέρδη”, αλλά να ομολογήσει και τις υπόγειες διαδρομές των μιζών που οφέλησαν και τις υπόλοιπες Γερμανικές εταιρείες.
Αρπάξτε την χρυσή ευκαιρία και ξεπλύνετε την ντροπή της δημοκρατίας.
Εμείς δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει τη δουλειά του. Θα καταγράψουμε όμως όλους όσους θα ενεργήσουν και όλους όσους θα σιωπήσουν ή θα συγκαλύψουν. Πολιτικούς, δημοσιογράφους κλπ. Όταν υπάρξει δικαιοσύνη και υγεία σε αυτόν τον τόπο, θα αξιολογηθούν ανάλογα.
Read more

Παπανδρέου για ΔΝΤ 3-6-2009

Το WikiLeaks αποκαλύπτει Υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του ΔΝΤ σε διεθνές επίπεδο εμφανιζόταν ο Γ. Παπανδρέου πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός
Read more

GIORGO ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΛΕΞΗ ''FILOTIMO''?????


GIORGO ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Η ΛΕΞΗ ''FILOTIMO'';

Στο 5μηνο το έλλειμα εκτοξεύθηκε στα 15.57 δις!

Μέσα σε 16 μήνες οι πραγματικά άνεργοι, αυξήθηκαν κατα 750.000.

Μέσα σε 16 μηνες το χρηματιστήριο γύρισε 15 χρόνια πίσω.

Μέσα σε σε 16 μήνες το έλλειμα αυξήθηκε κατά 100δις.

Μέσα σε 16 μήνες η ύφεση έφτασε στα επίπεδα του 1945.

Μέσα σε 16 μήνες 10% του πληθυσμού πέρασε στην κατηγορία "κάτω απο το όριο της φτώχειας".

Μέσα σε 20 μήνες έχουν χαριστεί στις τράπεζες - και τα χρέη αυτά καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες - 100 δις.

Μέσα σε 20 μήνες τα έσοδα του κράτους συρικνώθηκαν σε ποσοστό 15%.

Αν μπορούσαμε να μεταφράσουμε στα Ελληνικά τη λέξη "FILOTIMO" ίσως να είχαμε και άλλη κυβέρνηση.

Στα ιαπωνικά η λέξη δεν μεταφράζεται. Εκεί θα είχαν κλείσει χρόνο απο το "XARAKIRI".
Στα ελληνικά ...;

Μέσα σε ένα μήνα ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές σε 4 νησιά και στα πιο ακριβά ξενοδοχεία αυτών.

Θέλετε κι άλλα;

Read more

ΓΑΠ. Ιδρυτής και εμπνευστής του μεγαλύτερου μπάχαλου κράτους στο κόσμο

images.jpgΌλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη συμφωνούν σε ένα γεγονός: Ο Τζέφρυ Μινέϊρο Τσαντ Παπανδρέουσυνεπικουρούμενος από τους άξιους συμπαραστάτες Μπένυ Βενιζέλο, Θεόδωρο Πάγκαλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μπορούν να καυχώνται για το επίτευγμα της διαμόρφωσης του μεγαλύτερου κράτους – τσίρκου – αλλαλουμ ΜΠΑΧΑΛΟΥ παγκοσμίως.
Τα επιχειρήματα των διεθνών οίκων είναι αδιαμφισβήτητα:
Α) Είχε λεφτά αλλά τα έχασε μέσα σε μια νύχτα (
31/12 – 1/1) όταν και ανέλαβε πρωθυπουργεύων.
Β) Έκανε αγώνα για το μνημόνιο για να το ακυρώσει με ένα μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα ακυρωθεί επειδή κάποιοι ζητάνε εγγυήσεις σε cash collateral για να συμφωνηθεί νέο μνημόνιο το οποίο θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην αρχική επιλογή: χρεωκοπία
Γ) Είναι οι μοναδικοί στο κόσμο που κατάφεραν ένα σάντουιτς να φορολογείται με 3 τρόπους
κατ’επιλογή και προέλευση μασώντος: ΦΠΑ 6,5% – 13% και 23%.
Δ) Απορούν και ενίστανται για τις πυρκαϊές, αλλά νομιμοποιούν τα αυθαίρετα σε πρώην δασικές εκτάσεις για να εισπράξουν χρήματα. Χρήματα τα οποία δεν καταφέρνουν να εισπράξουν παρά τις 3.450 νέες διατάξεις και νόμους που έχουν “εφεύρει” για αυτό το λόγο.
Ε) Κατάφερε -εδώ βοήθησε και ο Pablo Geroulano- να εξυγιειάνει το Ποδόσφαιρο. Έριξαν τον Ολ. Βόλου και την Καβάλα για να τους δικαιώσουν, και μετά να τους ρίξουν πιο κάτω. Έριξαν τον Ηρακλή για να τον δικαιώσουν 1 ημέρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Και ποιός θα πέσει στη θέση του; O Αστέρας Τρίπολης. Και γιατί να πέσει ο Αστέρας; Και ποιός να πέσει……. Μετά απαγόρευσαν να αναπληρώσει κάποια ομάδα αυτές που έπεσαν. (και δεν έχω ακόμα αρχίσει…)
ΣΤ) Είναι οι μοναδικοί Έλληνες(
χαχαχαχα άπαιχτος είμαι σήμερα με τα αστεία μου) που έκλεισαν τα Ελληνόφωνα σχολεία εκτός Ελλάδος και καταργούν τα πειραματικά και μουσικά εντός Ελλάδος. Προφανώς ο GAP είδε ότι τα Ελληνόφωνα σχολεία εκτός Ελλάδος δεν αποδίδουν, αφού στον ίδιον δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά, άσε που δεν μπορείς να τα φορολογήσεις, οπότε;;
Ζ) Μαζί με τα “άλλα παιδιά” κατήργησαν το άσυλο στα Πανεπιστήμια, αλλά για τους ίδιους στο άσυλο της Βουλήςδιατηρούν όχι μόνο ασυλία, αλλά και πλήρη ατιμωρησία
Η) Είναι η μόνη “τρελλοπαρέα” πουανακοίνωσε τον νυν υπερ πάντων αγώνα για τα σκάνδαλα για να καταφέρει να τα κουκουλώσει όλα.

Να συνεχίσω;;; Άστο καλύτερα. Στο κάτω κάτω ποιός είμαι εγώ μπροστά στην παγκόσμια αναγνώριση της απίστευτης επιτυχίας του GAP και της παρέας του;Loutraki One
Read more

Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τις αρμοδιότητές τους και το προσωπικό τους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κλειώ Ιωάννου / alfavita.gr, 27/8/2011
 
 
Στο Σχέδιο Νόμου «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις» στο Άρθρο 33 γίνεται αναλυτική αναφορά για τα Γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, τη μεταφορά των αρμοδιοτητών τους και το προσωπικό τους:
 
 
 
 
Άρθρο 33
Κατάργηση των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης
1. Οι παρακάτω  αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταργούνται:
α) Τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προβλέπονται στα άρθρα 2, 5, και 8 του ν. 1304/1982 (Α΄ 144), όπως τροποποιήθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167).
β) Τα γραφεία φυσικής αγωγής που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ν. 1304/1982, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, και την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 2986/2002 (Α΄ 24).
γ) Τα γραφεία επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως μετονομάστηκαν με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3475/2006 (Α΄ 146) τα γραφεία τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 2043/1992 (Α΄ 79).
2. Οι αρμοδιότητες, οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 μεταφέρονται, αυτοδικαίως, ως εξής:
α) των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και
β) των γραφείων φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
3. Εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με απόφαση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γίνεται η περαιτέρω κατανομή των θέσεων που μεταφέρονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 καθώς και η τοποθέτηση του προσωπικού στις οικείες υπηρεσιακές μονάδες. Η τοποθέτηση του προσωπικού γίνεται ύστερα από γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.
4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 ανατίθενται ως εξής:
α) των προϊσταμένων των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και
β) των προϊσταμένων των γραφείων φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
5. Υφιστάμενες μισθώσεις για τη στέγαση και λειτουργία των αποκεντρωμένων υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 λύονται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μπορεί να παραταθεί υφιστάμενη μίσθωση έως και ένα έτος, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος που μνημονεύεται στην απόφαση αυτή. Με όμοια απόφαση ρυθμίζεται και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λύση των μισθώσεων.
6. Οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα των οποίων μεταφέρονται οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 ευθύνονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς των κάθε μορφής αρχείων που τηρούνται στους χώρους στέγασης των καταργούμενων υπηρεσιακών μονάδων καθώς και για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά των υλικών ή αξιών που ανήκουν στη δημόσια περιουσία. Για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της προηγούμενης παραγράφου οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκδίδουν νομικές πράξεις και αναθέτουν την πραγματοποίηση υλικών ενεργειών σε υπαλλήλους των καταργούμενων μονάδων.
7. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρονται:
α)  το γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοούνται η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προβλέπονται στις παραγράφους 1 των άρθρων 4 και 7 του ν. 1304/1982, όπως είχαν τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, αντίστοιχα.
β) ο προϊστάμενος του γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο προϊστάμενος του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοούνται ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπονται στο άρθρο 2 και στις παραγράφους 2 των άρθρων 4 και 7 του ν. 1304/1982, όπως οι τελευταίες είχαν τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, αντίστοιχα.
γ) το γραφείο φυσικής αγωγής και το γραφείο επαγγελματικής εκπαίδευσης νοείται η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν. 1304/1982, όπως είχε τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985.
δ) ο προϊστάμενος του γραφείου φυσικής αγωγής και ο προϊστάμενος του γραφείου επαγγελματικής εκπαίδευσης νοείται ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπεται στο άρθρο 2 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ν. 1304/1982, όπως η τελευταία είχε τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985.
Read more

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σχολικά Βιβλία 2011: Είδος εν ανεπαρκεία...



Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης συνεχίζεται…
Η δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου ότι μόνο μέρος των βασικών βιβλίων, και όχι το σύνολο, θα βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί την κυνική ομολογία της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.
Οι κυβερνώντες που τόσο κομπάζουν για τον «έγκαιρο προγραμματισμό»(;;;) περίμεναν τις αρχές Αυγούστου (2/8/11) για να συγκροτηθεί η επιτροπή στον ΟΕΔΒ για την παραγγελία του χαρτιού για την εκτύπωση των βιβλίων.
Τέτοια καθυστέρηση στην εκτύπωση και παράδοση των βιβλίων δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα στο φως της δημοσιότητας (εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ
21/8/2011 και περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» 25/8/2011) έρχονται καταγγελίες για υπερκοστολογημένη προμήθεια χαρτιού αξίας 10,5 εκ. ευρώ από τον ΟΕΔΒ για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και για τη μεθόδευση του διαγωνισμού. Δημιουργούνται έτσι πολλά ερωτηματικά με «οσμή σκανδάλου», αναμένεται εισαγγελική παρέμβαση και κατατίθενται ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο. Επισημαίνουμε ότι έχει προηγηθεί η με αριθμό 2094 αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση το προσυμβατικό έλέγχο που αυτό διενέργησε.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι και στην με αριθμό Φ.3/788/95795/Γ1-25/08/2011 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αφορά στις «Βασικές Κατευθύνσεις και Οδηγίες για τη λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012» δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα σχολικά βιβλία!!!
Τα προβλήματα με τη νέα σχολική χρονιά θα είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα.  
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην Εκπαίδευση απέτυχε και στην έγκαιρη διανομή των σχολικών βιβλίων!!!
Καθημερινά δείχνουν την ανικανότητά τους.
Αδυνατούν να πετύχουν το αυτονόητο και την ίδια ώρα ισοπεδώνουν τα πάντα!
Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος
Read more

Ζητούν σύγκληση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ!

Για να "τιμωρηθούν" οι βουλευτές της ΝΔ που εισηγήθηκαν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου της Διαμαντοπούλου...

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ένταση στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ για την ψήφιση και απο τη Νέα Δημοκρατία του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά καταργεί τον ρόλο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μέσα στα Πανεπιστήμια. Εσχάτως, μάλιστα, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται απο διάφορους πυρήνες εντός της Γαλάζιας Νεολαίας το αίτημα για άμεση σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι δυναμικής αντίδρασης απένατι σε αυτό το γεγονός, αλλά και να "τιμωρηθούν" οι γαλάζιοι εκείνοι βουλευτές που εισηγήθηκαν τη... συναίνεση στο νέο νόμο-πλαίσιο της Άννας...
Read more

Ε, κι επειδή είναι η κορούλα μου μέτοχος ξενοδοχείων κλπ, να μην την προσλάβω σύμβουλό μου;

Read more

Έδωσα ένα κομματάκι ψωμί στην κορούλα μου, κακό είναι;

Read more

O καλός μπαμπάς πρέπει να φροντίζει για την κόρη, έτσι δεν είναι;

Read more

Ο ορισμός της διαπλοκής, κύριοι Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών για πολλοστή φορά, μίλησε πάλι σήμερα για “πράσινη ανάπτυξη και πράσινη επιχειρηματικότητα”.
Επειδή ουδείς έχει το θάρρος ως φαίνεται να τον αναχαιτίσει (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων),
επειδή οι ελληνόφωνοι δημοσιογράφοι διαπλέκονται με τον αδερφό του πρωθυπουργού σε ταξιδάκια αναψυχής,
επειδή όλοι συνεχίζουν να σιωπούν την ώρα που το Έθνος καταρρέει και η κοινωνία ληστεύεται,
εμείς θα σας αποκαλύψουμε την απόλυτη διαπλοκή του πρωθυπουργού, που έχει ανάγει ακόμα και την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης του ως πεδίο διευκόλυνσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Να δούμε εάν θα αποκρύψουν και αυτά που έρχονται οι ενημερωτές του λαού
ή αλλιώς, οι δολοφόνοι της Εθνικής, Λαϊκής Ψυχής.
Read more

Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ τη Δευτέρα 29 -8- 2011 , για εξέταση των αποσπάσεων στα Πειραματικά , τα ΚΕΔΔΥ και από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

1. Τη Δευτέρα 29 -8 -2011 , στις 9.00 π.μ., θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ με θέματα ημερήσιας διάταξης :
α) «Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. για απόσπαση σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και διαμόρφωση σχετικής πρότασης».
β) «Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. για απόσπαση σε Πειραματικά Σχολεία και διαμόρφωση σχετικής πρότασης».
γ) «Επικύρωση πινάκων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το σχολικό έτος 2011-2012».
2. Οι αιτήσεις απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ανέρχονται σε 6835. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί 6344 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν στην α’ φάση 3997 (ποσοστό 63,00%).
3. Οι αιτήσεις αποσπάσεων για τα ΚΕΔΔΥ είναι: 53 δασκάλων, 21 νηπιαγωγών, 7 φυσικής αγωγής και 1 αγγλικής γλώσσας. Από το τμήμα ειδικής αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκαν σήμερα στο ΚΥΣΠΕ τα λειτουργικά κενά των ΚΕΔΔΥ όλης της χώρας , τα οποία και σας κοινοποιώ για ενημέρωσή σας.

Δημήτρης Μπράτης

http://www.mpratis.gr/index.php/2010-09-03-17-59-29/428--29-8-2011-
Read more

Άρχισαν τα όργανα! Το Πολυτεχνείο αναβάλει την εξεταστική

Πρόκειται για την πρώτη δυναμική αντίδραση στα όσα προβλέπει ο νέος νόμος πλαίσιο για την Παιδεία. Το απόγευμα της Παρασκευής, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε να μεταφέρει την εξεταστική περίοδο, που άρχιζε την προσεχή Δευτέρα κατά μια εβδομάδα (θα αρχίσει στις 5 Σεπτεμβρίου).

Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, αποφάσισαν να αρχίσουν την προσεχή Τρίτη γενικές συνελεύσεις με στόχο καταλήψεις των σχολών.

Τη Δευτέρα, συνεδριάζουν οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων της Αθήνας και της Πάτρας, ενώ θα ακολουθήσει και έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.

Στην απόφασή της η Σύγκλητος τονίζει μεταξύ άλλων «την αντίθεσή της με το νόμο, γιατί αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, εγείρει κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας, όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση, στην ελεύθερη δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του, αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα, διαγράφει φοιτητές που αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, υποβαθμίζει τις σπουδές και τα διπλώματα που απονέμονται, και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος διαμηνύει: «αναλαμβάνει τις ευθύνες της ώστε:

1. Να διαμορφωθούν οι όροι της δημοκρατικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας και διοίκησης του Ε.Μ.Π. Σε πρώτη φάση καλεί όλα τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων να παραμείνουν και να αγωνιστούν, έτσι ώστε να διασφαλίσουν τη λειτουργία του ιδρύματος.

2. Να προβάλλει και να συμβάλλει με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο στην κατάργηση των αντιδημοκρατικών, αντισυνταγματικών επιταγών του νόμου».
Read more

SOS εκπέμπουν χωριά της Τρίπολης


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχτεί τέσσερα χωριά στην Τρίπολη, λόγω των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει εκεί…
Οι πυρκαγιές απειλούν τη ζωή και τα αγαθά των κατοίκων των χωριών Μανιάτι, Πάπαρι, Λιανός και Δάφνη. Όπως αναφέρει το moriasnow.gr, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος βρίσκεται στα μέτωπα της πυρκαγιάς και ενημερώνεται επιτόπου για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.
Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου στην Πελοπόννησο ξέσπασαν 16 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 8 ξεκίνησαν ταυτόχρονα.
Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα στις φλόγες - Κόλαση φωτιάς στον Έβρο
Read more

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2011-2012… ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Το Υπουργείο όπως κάθε χρονο απέστειλε την εγκύκλιο (Φ.3/788/95795/Γ1/25-8-2011) που περιλαμβάνει σε συντομία μεγάλο μέρος της νομοθεσίας με την οποία θα λειτουργήσουν τη φετινη χρονιά τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεια της χώρας… κάτι το οποίο θα είνα αρκετά χρήσιμο και για τους/τις νέους/νέες Δ/ντές/Δ/ντριες που προέκυψαν από τις τελευταίες κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης και κατα γενική ομολογία, μια και η διοικητική εμπειρία και η παρουσία στο σχολείο μπήκαν σε δεύτερη μοίρα… πολλοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα κατά την έναρξη… επειδή πραγματικά το ζητούμενο όλα αυτά τα χρόνια της συνδικαλιστικής μου πορείας ήταν η καλύτερη λειτουργία του σχολείου υπέρ των μαθητών και των εκπαιδευτικών… εύχομαι ολόψυχα να πετύχουν όλοι αυτοί στο έργο τους και να δημιουργήσουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στα σχολεία…
Για το πως έγιναν οι κρίσεις και πόσο στοχευμένες ήταν οι βαθμολογίες στη συνέντευξη είναι φανερό στην εκπαιδευτική κοινότητα… παρόλο που με μια πρώτη ματιά αυτό δύσκολα διακρίνεται… ο καθένας όμως που γνωρίζει τα γύρω του αντιλαμβάνεται πως ένα και μόνο στοχευμένο 12άρι μπορεί να σε στείλει και 40 χιλ. μακρύτερα από την έδρα σου… ή ακομη και να μη σε κάνει Δ/ντή… όλοι θα κριθούμε και πρώτα από όλους οι συντάκτες του συγκεκριμένου νόμου με τον οποίο έγιναν οι φετινές κρίσεις…
Ας έλθουμε όμως στην εγκύκλιο και ας σχολιάσουμε το γεγονός πως για πρώτη φορά σε εγκύκλιο έναρξης δεν περιλαμβάνεται το μοίρασμα των βιβλίων την πρώτη ημέρα του σχολείου και απλά γίνεται αναφορά για τον αγιασμό και τις οδηγίες που θα δοθούν για τη λειτουργία του σχολείου… τι άλλο πρέπει να μας πουν για τα βιβλία όταν οι ίδιοι ομολογούν το πρόβλημα που υπάρχει… ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με την έναρξη… Το σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» από την πρώτη κιόλας μέρα ανατρέπεται σε βάρος του μαθητή.
Όσο για τα υπόλοιπα θέματα να επισημάνω πως και πάλι διατηρείται η ασάφεια για τις αναπληρώσεις των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν… το πρόβλημα είναι τεράστιο αν αναλογιστούμε πως τα κενά τη φετινή χρονιά υπολογίζονται στα περισσότερα των τελευταίων χρόνων… διατηρούνται από ότι φαίνεται και δεν αλλάζουν τα προεδρικά διατάγματα 200 και 201 για τα οποία είχε φτιαχτεί και επιτροπή, η οποία ξόδεψε και χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά ακόμη δεν έδωσε τα αποτελέσματά της… και όπως δηλώθηκε όταν δημιουργήθηκε θα έβαζε τέλος στις ασάφειες…
Σε αυτή τη φετινή χρονιά συνάδελφοι ας επιστρατεύσουμε το φιλότιμό μας και ας δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό… έτσι ώστε το έλλειμα της Κεντρικής Διοίκησης να το αναπληρώσουμε εμείς οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που τόσο κατηγορηθήκαμε από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου… γιατί τα παιδιά και το μέλλον της Ελλάδας δεν έχουν χρώματα… αλλά πρέπει να αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για όλους μας.
Read more

Διορισμοί Εκπαιδευτικών στην Π.Ε.: Επιστροφή στο… 1950!!!


Η αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται…
Χωρίς αιδώ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με προκλητικό τρόπο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξήγγειλε το διορισμό 133 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (16 ΠΕ06, 6 ΠΕ11, 6 ειδ. κατηγοριών + 55 ΠΕ60 και 8 ειδ. Κατηγοριών + 42 ΠΕ70).
Αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών είχε προσληφθεί στη δημόσια εκπαίδευση το 1950, δηλαδή μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου!!!
Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ «υποδούλωσε» τη χώρα στο ΔΝΤ και τις συνέπειες της πολιτικής αυτής βιώνει καθημερινά το σύνολο του ελληνικού λαού.
Σε περίοδο κρίσης, αντί να επενδύουν στην Παιδεία και στην Ανάπτυξη, προχωρούν σε διαρκείς περικοπές.
Δημιουργούν στρατιές ανεργίας ακόμα κι εκεί που δεν υπήρχαν.
Παρά τις μεγάλες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό (5.500 καταγεγραμμένα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις αρχές Αυγούστου και με πιθανό το διπλασιασμό τους λόγω συνταξιοδοτήσεων, αναρρωτικών αδειών κλπ. μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους), το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τον μικρό αριθμό προσλήψεων, περιορίζει δραστικά των αριθμό των αναπληρωτών, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονταν τα τελευταία χρόνια και αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα του πώς θα καλυφθούν τα κενά με την έναρξη των μαθημάτων.
Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με μεγάλα προβλήματα.
Το ιστορικά αρνητικό ρεκόρ προσλήψεων σηματοδοτεί νέες αρνητικές εξελίξεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Την ίδια ώρα που οι εκπαιδευτικοί θα βιώνουν την ανεργία και την αδιοριστία, ο ελληνικός λαός θα αναζητά εκπαιδευτικούς στις τάξεις και οι μαθητές θα χάνουν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι… το θαύμα του!!!


Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος
Read more

Όταν καίγονταν όλη η Ελλάδα...

αυτός φωτογραφίζονταν χαμογελαστός με φόντο τα αποκαΐδια....σήμερα που ξανακαίγεται...που βρίσκεται;;;;;
...τότε οι νταβατζήδες των ΜΜΕ με δάκρυα θρηνούσαν για τους νεκρούς και την καμμένη γη....σήμεραπου είναι τα φαντασμαγορικά τους πρωτοσέλιδα;;;;

...τότε λέγανε Καραμανλή φταις,σήμερα τι λένε;;;

Εμείς του λέμε ΟΥΣΤ κοπρίτες δοσίλογοι του ΕΘΝΟΥΣ.....
http://citypress-gr.blogspot.com/2011/08/blog-post_9485.html
Read more

Θα κάνετε δημοψήφισμα για την παιδεία αν βγείτε κυβέρνηση; ΓΑΠ: «Σαφέστατα!

Συνέντευξη του Γ.Α. Παπανδρέου για την Παιδεία (ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/12/06)
- Κατά βάση, να ξεκινήσω με την επικαιρότητα. Αληθεύει ότι ζητήσατε την επιτάχυνση της συζήτησης για το άρθρο 16, ώστε να ψηφιστεί προ των εορτών;
«Οχι, ήταν λάθος το ρεπορτάζ. Καταγγείλαμε την προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιάσει ότι είχαμε κάποια κρυφή συμφωνία. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Είπαμε να ακολουθηθεί η σειρά των άρθρων τηρώντας τη διακομματική συνεννόηση που είχε γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την αντιπολίτευση».

- Τι θα ψηφίσετε για το άρθρο 16; Το ΠαΣοΚ τι θα ψηφίσει στη Βουλή; «Η θέση μας είναι καθαρή. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16».
- Θα ψηφίσετε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16; «Αυτή είναι η θέση του ΠαΣοΚ».
- Μαζί με τη ΝΔ. «Δύο γραμμές που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις μπορούν κάποια στιγμή να τέμνονται, αλλά τέμνονται για μια στιγμή και μόνο. Από 'κεί και πέρα η πορεία μας είναι τελείως διαφορετική. Εχουμε δική μας πρόταση και διαφορετική αντίληψη για το ποιος θα είναι ο εκτελεστικός νόμος.
Η ΝΔ υποβαθμίζει οικονομικά και ελέγχει γραφειοκρατικά το δημόσιο, ενώ παρουσιάζει το ιδιωτικό ως την εναλλακτική λύση. Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδιαχείριση του δημόσιου πανεπιστημίου με οικονομική του ενίσχυση και αναβάθμιση της ποιότητάς του».
- Θα ψηφίσετε το άρθρο 16 παρά τις συστάσεις που λένε ότι ακόμη κι αν συμφωνούμε με την αναθεώρηση δεν θα έπρεπε να δώσουμε από τώρα την πλειοψηφία των 180 βουλευτών στη ΝΔ, ώστε να μην μπορεί η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να αλλάξει; Δεν συμφωνείτε με αυτό το επιχείρημα; «Πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρχει ευρύτερη διαβούλευση με τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό μίλησα για δημοψήφισμα. Οχι για το άρθρο 16 αλλά για τη δικιά μας πρόταση μεταρρύθμισης. Η συναίνεση στην Παιδεία είναι ένα ζητούμενο. Με την πρώτη μου ομιλία στη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Καραμανλή, έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία εθνικών στόχων μεταξύ των οποίων και της Παιδείας. Λέγοντας ότι ήμουν έτοιμος να βάλω πλάτη σε διάφορα θέματα: εξωτερικά, διαφθορά, αξιοκρατία στο Δημόσιο, Παιδεία. Η ΝΔ όμως δεν ήθελε την ουσιαστική συναίνεση...».
- Γιατί να μην τη θέλει; Δεν τη συμφέρει; Πάντα μια κυβέρνηση τη συμφέρει να έχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. «Τη θέλει αποκλειστικά στα μέτρα της. Κι όταν τη θέλεις στα μέτρα σου, ουσιαστικά δεν θέλεις τη συναίνεση - απλώς την επικαλείσαι. Στην πράξη έκανε τα αντίθετα.
Η ΝΔ ζητάει συναίνεση και το πρώτο που κάνει η κυρία Γιαννάκου είναι να αλλάζει όλους τους διευθυντές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να βάζει κομματικούς εγκάθετους. Οταν δεν έχεις αξιοκρατία στον χώρο της εκπαίδευσης, πώς περιμένεις συναίνεση για κάποιους κανόνες που θέλεις να βάλεις»;
- Είχατε ψηφίσει και το 1999, ήδη από την προηγούμενη αναθεώρηση, υπέρ της αλλαγής. «Το είχα ψηφίσει, αλλά και προεκλογικά μίλησα δημοσίως για αυτό το θέμα. Η ΝΔ κατάφερε με την πολιτική της τα αυτονόητα να τα κάνει επίμαχα».
- Σήμερα υπάρχει αυθαιρεσία; «Σύντομα θα έχουμε χάος στον χώρο της ελληνικής Παιδείας. Θα επιβληθεί ένα καθεστώς το οποίο δεν θα έχουμε ρυθμίσει εμείς ως ελληνικό κράτος. Με το να μην αλλάζουμε το άρθρο 16 κόβουμε τα χέρια του κράτους. Αποποιούμαστε την ευθύνη μας και το δικαίωμά μας να ρυθμίσουμε έναν τομέα που σήμερα ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να βάλουμε τάξη στον λεγόμενο ιδιωτικό χώρο, να βάλουμε κανόνες. Οταν δεν έχεις κανόνες στην Πολεοδομία, έχεις αυθαιρεσία. Οταν δεν έχεις κανόνες στη Χωροταξία, δεν έχεις ελεύθερους χώρους και πράσινο. Και σε μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να έχεις κανόνες, να μην υπάρχει αυθαιρεσία».
- Θα κάνετε δημοψήφισμα αν βγείτε κυβέρνηση; «Σαφέστατα! Θα υπάρχει ένα πακέτο προτάσεων, το οποίο θα έχει τη μορφή νόμου. Μια βαθιά μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Οι προτάσεις μας για την Παιδεία θα τεθούν προς έγκριση μέσα από το δημοψήφισμα. Ενα δημοψήφισμα που δεν θα εμπεριέχει μόνο το άρθρο 16 αλλά θα θέτει σε νέα τροχιά μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στην Παιδεία».
- Θα είναι δηλαδή μια πρόταση νόμου γενικά για την Παιδεία; Και το δημοψήφισμα θα γίνει για όλα αυτά; «Προτείνουμε ρηξικέλευθες αλλαγές που θα ξεκινήσουν από την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλω αυτές να συζητηθούν με τον ελληνικό λαό. Θέλω και να αποφανθεί ο έλληνας πολίτης. Αυτό που προτείνω δεν είναι πυροτέχνημα, όπως του κ. Καραμανλή που σήμερα μας λοιδορεί. Ας θυμηθεί τι ζητούσε αυτός με τις ταυτότητες!».
- Είπατε ότι το πρόβλημα της Παιδείας δεν είναι το άρθρο 16. Και ότι επομένως κακώς επικεντρώθηκε η συζήτηση μόνο πάνω σε αυτό, και ότι η Παιδεία είναι ένα ολόκληρο πρόγραμμα. Σας λέει από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, ότι διά της επιτροπής του κ. Βερέμη κάναμε δέκα, δεκαπέντε προτάσεις. Πολλές ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά το ΠαΣοΚ ήταν αντίθετο. «Οταν εστιάζουμε στο άρθρο 16 κάνουμε μεγάλο λάθος. Δεν είναι το άρθρο 16 το πρόβλημα της εκπαίδευσης. Εμείς έχουμε καταθέσει 15 προτάσεις για την Παιδεία που αναμορφώνoυν το σύστημα ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες της οικογένειας. Να εξασφαλίσουμε το ολοήμερο σχολείο. Να πετύχουμε στόχους και όχι απλή αποστήθιση. Να αγαπήσει ο νέος τη γνώση. Να μειωθεί το κόστος που είναι δυσβάστακτο για την οικογένεια. Να μη χρειάζονται φροντιστήρια - αλλά μόνο ενισχυτική διδασκαλία για όσους έχουν ανάγκη. Να αλλάξει ριζικά το εξεταστικό σύστημα. Να έχει ο φοιτητής ουσιαστικές επιλογές και ελευθερία διαμόρφωσης καριέρας. Να φύγει το δημόσιο Πανεπιστήμιο από τα γραφειοκρατικά δεσμά του κράτους».
- Δεν είσαστε αντίθετοι στις προτάσεις Βερέμη; «Σε πολλές από τις προτάσεις μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν συνιστούν όμως ουσιαστική μεταρρύθμιση. Εμείς είμαστε πολύ πιο μπροστά από τις προτάσεις αυτές και η κυβέρνηση Καραμανλή που μιλάει συνεχώς για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιο πίσω».
- Δεν υπάρχει, δηλαδή, μεταρρύθμιση; «Από τη ΝΔ καμία! Πρέπει να πάμε σε μιαν άλλη αντίληψη. Εχω ζήσει πέντε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Ξέρω ότι υπάρχει άλλος και πολύ καλύτερος δρόμος. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει συγκεντρωτικό και απολυταρχικό. Δεν αφήνει πρωτοβουλία, δεν προωθεί την κριτική σκέψη, δεν εμπεδώνει νέες μεθόδους μάθησης. Παραμένει εξαρτημένο από τη γραφειοκρατία της Μητροπόλεως. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι σύμβουλος ζωής και όχι μεταφορέας πληροφοριών. Ο μαθητής να αξιολογεί, να αναλύει, να ερευνά, να συνθέτει, να αξιοποιεί την πληροφορία στη ζωή και στη δουλειά του».
- Συμφωνώ. Αλλά θα σας πει ενδεχομένως κάποιος ότι ωραία αυτά, αλλά γιατί χρειάζεται να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πραγματοποιηθούν; «Για μένα δεν είναι απαραίτητα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άρθρο 16, όπως είναι σήμερα, δεν σταματά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτά είναι υπαρκτά».
- Ως παραπαιδεία, όχι επίσημα. «Επίσημα είναι. Μόνο το ελληνικό κράτος δεν τα αναγνωρίζει. Στην πράξη έχουμε παραδώσει το δικαίωμα αξιολόγησης, ελέγχου και τήρησης κανόνων για τα ιδρύματα που βρίσκονται στο έδαφός μας σε κάποιους ξένους τρίτους. Και το κράτος δεν έχει λόγο. Αυτό είναι παράλογο. Το πρόβλημα του ιδιωτικού πανεπιστημίου δεν αντιμετωπίζεται με μια απαγόρευση. Οταν λέμε μη κερδοσκοπικό εννοούμε βέβαια ότι τα έσοδα δεν θα πάνε σε μετόχους αλλά θα επανεπενδύονται στο ίδρυμα - στην Παιδεία.
Βασικό όμως θέμα είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο ώστε αυτό να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Αν υπάρχει και ένα μη κρατικό, αυτό να ρυθμιστεί και όποιος θέλει να πηγαίνει εκεί, να πηγαίνει με συγκεκριμένους κανόνες. Τα τελευταία τρία χρόνια η ΝΔ υποβαθμίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, πρώτα απ' όλα οικονομικά...».
- Το έκανε και το ΠαΣοΚ αυτό. Γέμισε τη χώρα πανεπιστήμια και ΤΕΙ αμφιβόλου ποιότητας και περιεχομένου. «Το ΠαΣοΚ δεν μείωνε τη χρηματοδότηση. Δεν είμαι της άποψης κάθε χωριό και ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η λύση όμως δεν είναι ο στραγγαλισμός. Λύσεις θα βρεθούν όταν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της περιφέρειας συνδεθούν με την ανάπτυξη. Εγώ βλέπω την ΠΑΣΕΓΕΣ να δημιουργεί σχολή με το Γεωργικό Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια Κρήτης να συνεργάζεται με τα εκεί ιδρύματα, την αυτοδιοίκηση, τους ξενοδόχους αλλά και εργαζομένους για τη δημιουργία μιας τουριστικής σχολής, το ΕΒΕΑ να συνεργάζεται με το ΤΕΕ και το Πολυτεχνείο και να οργανώνουν σχολές και κέντρα καινοτομίας για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βλέπω όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να γίνονται διεθνή με προγράμματα που θα προσελκύουν και ξένους φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή.
Για να γίνουν αυτά πρέπει να απελευθερωθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρέπει το κράτος να μη διαχειρίζεται τα ιδρύματα αυτά αλλά να τα αξιολογεί και να πιστοποιεί ότι το πτυχίο είναι ανάλογου επιπέδου. Και να εγγυάται τη χρηματοδότηση των σπουδών του κάθε νέου στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η γνώση θα παράγεται από τους φορείς της κοινωνίας! Από τον τεράστιο πλούτο πολιτισμού μας που πνίγεται σε μια κρατική γραφειοκρατία.
Στον αντίποδα, έρχεται η κυρία Γιαννάκου και λέει "εγώ θα ρυθμίσω πόσοι φοιτητές θα υπάρχουν σε κάθε τμήμα. Πώς γράφονται τα πρακτικά στη σύνοδο των πρυτάνεων...". Αυτό είναι το πρόβλημα;».
- Εδώ όμως υπάρχει μια αντίφαση. Λέτε ότι η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει καμία μεταρρύθμιση και ότι δεν ξέρουμε τι εννοεί όταν μιλάει για μεταρρύθμιση. Λέτε ότι αυτό που κάνει η ΝΔ στην πράξη είναι ριζικά αντίθετο προς αυτό που θέλετε εσείς. Και μετά λέτε, θα ψηφίσω το άρθρο 16 και θα αφήσω τα χέρια ελεύθερα σε όποιον έχει 151 βουλευτές στη άλλη Βουλή, για να κάνει ό,τι θέλει στην Παιδεία. «Οχι. Θα αφήσω τα χέρια ελεύθερα στον ελληνικό λαό γιατί αυτή είναι η πρόβλεψη του Συντάγματος. Αλλά μην ξεχνάμε ότι κάπου μεσολαβεί ο ελληνικός λαός. Και είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και το δίλημμά του είναι σοβαρό. Θα πει "θέλω το ΠαΣοΚ να διαχειριστεί το νομοθέτημα του άρθρου 16" ή "θέλω τη ΝΔ". Εγώ δεν θέλω να στερήσω το δικαίωμα στον έλληνα πολίτη να αποφασίσει ποιος είναι πιο ικανός...».
- Είπατε στην ομιλία σας προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ μια φράση η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Είπατε περίπου «εγώ είμαι υπέρ των ιδεολογικών συζητήσεων αλλά όχι στους τακτικισμούς». Θέλω να μου το εξηγήσετε αυτό. Τι εννοείτε τακτικισμούς; Να βλέπουμε πού πηγαίνει το ρεύμα για να πηγαίνουμε μαζί; «Πιστεύω ότι στο Κίνημά μας έχει λείψει εδώ και πολλά χρόνια η ιδεολογική συζήτηση. Και πίσω από τις ιδεολογικές συζητήσεις υπήρχαν τακτικές κινήσεις οι οποίες είχαν σχέση με προσωπικές αντιλήψεις. Ασφαλώς να συζητήσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Αλλά το θέμα της τακτικής είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της εκάστοτε ηγεσίας του ΠαΣοΚ».
- Το ΠαΣοΚ διά του προέδρου του λέει ότι εγώ θα ψηφίσω την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποια μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν την ψηφίσουν; Και διαφωνούν μαζί σας; «Εδώ υπάρχει η θέση του ΠαΣοΚ, υπάρχει και η δεοντολογία της Βουλής της οποίας και εγώ έχω κάνει χρήση στο παρελθόν παρ' ότι δεν υπήρχε επίσημη θέση του ΠαΣοΚ, τουλάχιστον επίσημη θέση καταγεγραμμένη μέσα από την Κεντρική μας τότε Επιτροπή, να έχει κανείς κατά συνείδηση ψήφο. Η θέση μας θα είναι ξεκάθαρη αλλά κατανοώ ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που έχουν σχέση π.χ. και με τη θρησκεία ή και με άλλα ζητήματα που κάποιοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Υπάρχει όμως η επίσημη θέση του ΠαΣοΚ».
- Εχετε την αίσθηση ότι υπάρχει μια ιδεολογική σύγκρουση μέσα στο ΠαΣοΚ ανάμεσα στους κρατιστές από τη μια μεριά, στους ανθρώπους που ταυτίζουν το δημόσιο με το κρατικό, και στους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι δημόσιο δεν είναι μόνο το κρατικό; Και ότι αυτό αποκρυσταλλώνεται στο άρθρο 16; «Δεν υπάρχει μόνο μέσα στο ΠαΣοΚ. Υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία και σε όλα τα κόμματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι η Δεξιά είναι η πιο κρατικιστική παράταξη στο νεοελληνικό κράτος, διότι αυτή έφτιαξε το κράτος. Δεν είναι ένα κράτος που διαμορφώθηκε από αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Το κράτος στο οποίο ζούμε αποτελεί απόρροια ξένων επεμβάσεων, εμφυλίων...».
- Αλλά και 20 χρόνων διακυβέρνησης ΠαΣοΚ. Δεν μπορούμε να το χρεώνουμε μόνο στη Δεξιά. «Η αντίληψη πάντως της Δεξιάς δεν ήταν μια αντίληψη προοδευτικού κράτους πρόνοιας. Το όποιο κράτος πρόνοιας δημιουργήθηκε από προοδευτικές κυβερνήσεις. Ξεκινώντας με τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, με τη δωρεάν Παιδεία, την αγροτική σύνταξη, το ΕΣΥ, την αποκέντρωση, τις συντάξεις. Πρέπει να πάμε σε μια λογική όχι δημόσιου χαρακτήρα αλλά δημόσιου συμφέροντος. Καμιά φορά ταυτίζουμε το προοδευτικό με τον δημόσιο χαρακτήρα. Εγώ λέω να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον δεν σημαίνει ότι υπηρετείται αναγκαστικά από το κράτος. Μπορεί να υπηρετείται και με κανόνες που βάζεις στην αγορά».
- Για όλα αυτά που λέτε έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια ισχυρή εσωτερική αντίδραση στο ΠαΣοΚ. «Στην ελληνική κοινωνία, η έννοια του κράτους και η παραδοσιακή Αριστερά έχουν μια περίεργη σχέση. Παρ' όλο που η παραδοσιακή Αριστερά ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από το ελληνικό κράτος, είναι αυτή που είναι υπέρμαχος αυτού του κράτους. Είναι μια δογματική αντίληψη που υπονομεύει τη σωστή λειτουργία του κράτους. Το ζητούμενο είναι να φύγουμε από πελατειακές αντιλήψεις, να απελευθερώσουμε τον πολίτη. Αυτή είναι μια έννοια για μένα πολύ δημοκρατική και προοδευτική για το κράτος.
Η ΝΔ και η συντήρηση είναι σήμερα εκείνη που θέλει ένα κράτος πελατειακό. Και ο Μπους αυτή τη λογική έχει. Η αγορά και το κράτος για τη ΝΔ είναι εργαλεία χειραγώγησης. Για μας, η αγορά και το κράτος είναι εργαλεία υποστήριξης του πολίτη. Και αυτή, νομίζω, είναι σήμερα η μεγάλη αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς.
Αλλά, πέρα από την αγορά και το κράτος υπάρχει η κοινωνία. Η κοινωνία των πολιτών. Υπάρχουν μη κρατικοί φορείς, υπάρχουν κινήματα, υπάρχει αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, σύλλογοι, συνδικάτα, συνεταιρισμοί. Δεν είναι τυχαίο η αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα, ότι η Παιδεία τυχαία πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο ευρύτερων φορέων της κοινωνίας».

- Παρ' όλα αυτά η αντίδραση μέσα στο ΠαΣοΚ για όλα αυτά τα πράγματα είναι πάρα πολύ ισχυρή. Θα τη λάβετε υπόψη σας ή θα προχωρήσετε σε αυτό που νομίζετε σωστό; Υπάρχει περίπτωση να καμφθείτε ή να μετέλθετε κάποια άλλη εσωκομματική διαδικασία; Θα προχωρήσετε με την άποψη που θεωρείτε σωστή;
«Εχουμε ήδη κάνει δύο διαδικασίες. Πρώτα στο συνέδριο όπου ομοφώνως ψηφίστηκε η αλλαγή του άρθρου 16. Και η κατάθεση της πρότασής μας στη Βουλή η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές και προβλέπει την αλλαγή του άρθρου 16. Η επόμενη διαδικασία μέσα στο ΠαΣοΚ είναι να συζητήσουμε εντός του προγραμματικού συνεδρίου ποιος θα είναι ο εκτελεστικός νόμος για το άρθρο 16. Η ευκολία είναι να μεταφέρεις τη συζήτηση στο αν θα πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16. Αυτό όμως είναι επιφανειακό. Η δημιουργική ουσία είναι τι κάνεις ως κράτος στον νόμο που θα εφαρμόσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές μας διαφοροποιούν από τη ΝΔ».

- Γράφεται κατά κόρον στον Τύπο, υποθέτω ίσως και μεθοδευμένα, ότι ο κ. Καραμανλής ένα από τα σενάρια που έχει στο μυαλό του είναι να κάνει πρόωρες εκλογές με αντικείμενο την Παιδεία. Επικαλούμενος την ανάγκη μιας μεταρρύθμισης την οποία υποτίθεται κάποιοι παρεμποδίζουν. Το βλέπετε πιθανό;
«Θεωρώ ότι ούτε τον εμπόδισε κανείς ούτε μεταρρυθμίσεις έκανε. Με φόβο ανέβαλε τα πάντα. Και ό,τι έκανε ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Δεν ήταν μεταρρυθμίσεις, ήταν το βόλεμα κάποιων. Εξυπηρέτησε τους ημετέρους και λειτούργησε με πρόχειρη επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Η ΝΔ ήρθε για να κάνει κατάληψη στο κράτος. Καμία μεταρρύθμιση. Στη Θεσσαλονίκη είπε: "Αδυνατώ, να κάνω αλλαγές σε μια χώρα που έχει χρόνιες παθογένειες". Ας εκλέξει λοιπόν ο ελληνικός λαός μια κυβέρνηση που και θέλει και μπορεί».
- Ωραία, αλλά το σενάριο υπάρχει. Θα πει ότι «δεν με αφήνετε να κάνω τίποτα». «Αυτή θα είναι η δικαιολογία. Είχε μια ισχυρή πλειοψηφία και την ανοχή της αντιπολίτευσης. Του έδωσε ο ελληνικός λαός την ευκαιρία που ζήτησε. Απέτυχε.
Εμείς μείναμε συνεπείς, θέλαμε να βοηθήσουμε. Αλλά ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε και δεν θέλησε. Είχε άλλη ατζέντα. Δεν ξέρω αν θα πάει ο κ. Καραμανλής με σύνθημα την Παιδεία. Ενα είναι σίγουρο, για μένα αποτελεί εθνικό στόχο και πρώτη προτεραιότητα.
Είμαι πεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα προτιμήσει το αξιόπιστο, οραματικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ για την Παιδεία με τα 15 σημεία που έχουμε καταθέσει. Να δώσουμε ευχέρεια και ευελιξία στο σχολείο. Να βρουν τα παιδιά ελεύθερο χρόνο. Να πάμε σε ένα σύστημα εισαγωγής που θα μειώσει το φροντιστηριακό σύστημα απορροφώντας κομμάτι αυτού ως δημοσίου, για να ενισχύσουμε τα παιδιά που έχουν αδυναμίες. Ενα σύστημα που δεν εισάγει σε συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά σε μια ευρύτερη σχολή ή σε ένα ευρύτερο πανεπιστήμιο».
- Είναι το αμερικάνικο σύστημα. «Το αγγλοσαξονικό, και προς αυτή την κατεύθυνση αλλάζουν και τα ευρωπαϊκά συστήματα. Είναι πολύ καλύτερο το σύστημα αυτό και ταιριάζει στον χαρακτήρα του Ελληνα. Εχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών και κινητικότητα. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα τα οποία δεν βγάζει σήμερα το Πανεπιστήμιο λόγω της αρτηριοσκλήρυνσης, της μηχανιστικής αντίληψης, μιας σοβιετικής αντίληψης. Η Σοβιετική Ενωση έλεγε κάθε χρόνο θα βγάλω τόσους μηχανικούς, θα βγάλω τόσους γιατρούς, και ήταν κεντρικά αποφασισμένο με σχέδιο. Κεντρικά αποφασίζουμε και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον στη Σοβιετική Ενωση σχεδιάζανε, εμείς δεν έχουμε καν συστηματικό σχεδιασμό. Οταν δημιουργούνται νέα τμήματα συνήθως είναι μέσα σε ένα κλίμα πελατειακών πιέσεων και όχι αναγκών της ελληνικής κοινωνίας ή αγοράς. Αυτά τα αποφασίζει το υπουργείο και όχι η κοινωνία ή το Πανεπιστήμιο όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι να βγάζουμε ανέργους».
- Συμφωνείτε δηλαδή ότι είμαστε η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης; «Θα έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί η εκπαίδευση να σχεδιάζεται και να πραγματώνεται κεντρικά από το υπουργείο σε μια λογική σοβιετικού ελέγχου κάθε λεπτομέρειας».
- Θα αφήνατε την κόρη σας να πάει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο; «Η κόρη μου έχει την ελευθερία να επιλέξει. Εγώ έχω πάει και σε δημόσια και σε ιδιωτικά. Και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες. Θα 'θελα όμως να είναι τόσο καλά τα δημόσια στην Ελλάδα ώστε οι νέοι να τα προτιμούν και να τα θεωρούν εφάμιλλα ή και καλύτερα από πολλά στο εξωτερικό. Αυτό το μπορούμε και θα το πετύχουμε».
www.stat-athens.aueb.gr/~jpan/Papandreou-Vima-10de06.html
Read more