Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική μεσόγειο, εξήγγειλε η Τουρκία εν όψει της γεώτρησης στην Κύπρο..


Την οδό της έντασης επιλέγει η 'Άγκυρα λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τις υπέρ της Κύπρου αντιδράσεις τόσο του State Department, όσο και της Ρωσικής κυβέρνησης, σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να ξεκινήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου εντός των ορίων της ΑΟΖ της σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου, η Τουρκία έχει προγραμματίσει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις.


Αναλυτές εκτιμούν ότι, με αυτό το τέχνασμα, η Άγκυρα θέλει να έχει στην ευρύτερη περιοχή πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, τα οποία θα πλέουν και θα πετούν σε περιοχές πολύ κοντά σε αυτές που η αμερικανική εταιρεία Noble Energy θα κάνει τις γεωτρήσεις.
Επίσης, γεωπολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως η Άγκυρα δείχνει εκνευρισμό, ο οποίος δεν μπορεί μεν να οδηγήσει σε ανατροπή των δεδομένων, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένταση στη περιοχή.

Από πλευράς Noble Energy πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία από τις τουρκικές απειλές.

Εξάλλου, η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, δήλωσε πως ο προγραμματισμός για έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί κανονικά.

«Επειδή αυτή τη στιγμή μόνο η Κύπρος μπορεί να δώσει συνέχεια στην ενταξιακή της πορεία (της Τουρκίας), ο καλύτερος τρόπος να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, είναι να επιτρέψει την ευόδωση των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου, ώστε όλοι μαζί, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να έχουμε σχέσεις συνεργασίας και ανάπτυξης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε η Υπουργός Εμπορίου.

http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5875:naval-exercises-in-the-eastern-mediterranean-turkey-announced-a-view-to-drilling-in-cyprus