Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αλλαγμένο θα παρουσιαστεί στη Βουλή το ν/σ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

thumb
Με αλλαγές που αναβαθμίζουν το ρόλο των πανεπιστημιακών στη διοίκηση των ΑΕΙ αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη.
Ειδικότερα, η πρώτη αλλαγή αφορά στη σύνθεση του συμβουλίου διοίκησης των ιδρυμάτων με οκτώ εκπρόσωπους πανεπιστημιακών, έξι εξωπανεπιστημιακοί και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών.
Ακόμη μία αλλαγή αφορά την αναβάθμιση της Συγκλήτου, η οποία θα αναλάβει ερευνητικές και εκπαιδευτικές αρμοδιότητες.
Τέλος, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να εισάγονται σε τμήματα και όχι σε σχολές. 
Η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποφασίσει να αποδεχθεί ορισμένες τροποποιήσεις που προτείνουν οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί, όπως είναι η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του πανεπιστημιακού συμβουλίου, η ελαστικοποίηση της διάταξης για τις τριετείς σπουδές, η συμμετοχή των φοιτητών στα συμβούλια και η συνεργασία των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα.
Αντιθέτως, δεν διαπραγματεύεται την καθιέρωση των εξωτερικών μελών στα πανεπιστημιακά συμβούλια, την κατάργηση του ασύλου, το θέμα των προαπαιτούμενων μαθημάτων, τη θεσμοθέτηση του +2 ως ανώτατο χρονικό όριο σπουδών και τη χρηματοδότηση με βάση την αξιολόγηση.
πηγή