Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Οι Δύο Ελλάδες….




Σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο»:
(και εδώ δεν πρόκειται για τα «Greek statistics» που προκαλούν τόση ευθυμία στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά για στοιχεία ανεπίδεκτα αμφισβητήσεως από τους κυβερνώντες μας):
Το 96% των Ελλήνων δηλώνουν ότι βλέπουν τη χώρα να βουλιάζει στη φτώχεια.
Ότι το φάσμα της φτώχειας απειλεί το σύνολο του ελληνικού λαού, προφανώς είναι κάτι που το προσμέτρησαν οι – «πατριωτικά» δρώντες – Έλληνες εφοπλιστές, όταν πριν ΑΠΌ δύο βδομάδες (σύμφωνα με τη χτεσινή είδηση που δημοσιοποιήθηκε από το παναμέζικο πρακτορείο – «Panama City
prensa.com») «έκλεισαν» τη συμφωνία για τη μεταφορά ακόμα 200 πλοίων τους υπό παναμέζικη σημαία…
58% των Ελλήνων δυσκολεύεται σε μόνιμη βάση να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, ενοικίου κλπ. ή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του.
Ανάμεσα στους 6 από τους 10 Έλληνες που μετρούν τα ευρώ για να τα φέρουν βόλτα τσίμα τσίμα, προφανώς δεν ανήκει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όπως διαβάζουμε στον Τύπο (εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 17/11/2009), δαπάνησε το ποσό του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ενός πίνακα, δημιουργίας πρωτοποριακού εικαστικού, που εκτέθηκε προ ολίγων μηνών σε καλαίσθητη γκαλερί του Λονδίνου…
Το 73% των Ελλήνων δηλώνουν ότι ζουν με το άγχος της απόλυσης και θεωρούν απίθανο να βρουν δουλειά, αν το επόμενο διάστημα βρεθούν στην ανεργία.
Προφανώς, μεταξύ αυτών των μεμψίμοιρων Ελλήνων δεν ανήκουν οι τραπεζίτες, αν κρίνουμε από την προχτεσινή δήλωση του τραπεζίτη της «Άλφα Μπανκ» σύμφωνα με την οποία: «Δεν υπάρχει λόγος μεμψιμοιρίας και απογοήτευσης. Η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση»…
Θ। antinews
Read more

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Εικόνες από την πρώτη μέρα του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ


Από Factorx Παρ. 25 Ιουν 2010, 23:17 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα

Μας άρεσε η λιτότητα του Συνέδριου – επιβεβλημένη άλλωστε σε τέτοιες εποχές. Το συνέδριο έχει οργανωθεί και διεξάγεται χωρίς “φρου -φρου και αρώματα” και κάθε είδους κορδέλες που παραπέμπουν περισσότερο σε επίδειξη μόδας παρά σε πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο ενός κόμματος. Απουσιάζουν η αφισορρύπανση, το κρέμασμα τεράστιων πανό στις κολώνες της ΔΕΗ, καθώς και τα illustration φυλλάδια που συνήθως καταλήγουν στο δρόμο.
Εντυπωσιαστήκαμε επίσης από τους νέους ανθρώπους που φαίνεται πως αναλαμβάνουν δράσεις ευθύνες και υποχρεώσεις σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Σε άλλα συνέδρια έπηζε το μάτι σου από γερουσία και παραγοντισμό. Αυτή τη φορά η αίθουσα του TAE KWO DO ήταν γεμάτη νέους ανθρώπους, επιστήμονες, επαγγελματίες, ορεξάτους για δουλειά.
Το στάδιο κατάμεστο। Κοινώς δεν έπεφτε καρφίτσα…

Ένα video για την ιστορία, τις κυβερνήσεις της ΝΔ, καθώς για τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις (ένταξη στην ΕΟΚ) προθέρμανε τους συνέδρους και τους θεατές, για τις ομιλίες.
Καταχειροκροτήθηκε μόλις μπήκε ο Κώστας Καραμανλής – πανζουρλισμός όταν αγκαλιάστηκε με τον Σαμαρά διαψεύδοντας έτσι τους γνωστούς σεναριογράφους.
Έκπληξη οι δυο θέσεις αντιπροέδρων που ανακοίνωσε ο Σαμαράς, οπότε διαψεύδονται και τα σενάρια για τον Δ. Αβραμόπουλο. Σημαντική λεπτομέρεια: οι αντιπρόεδροι θα ορίζονται και θα παύονται από τον πρόεδρο.
Πανζουρλισμός στην αίθουσα όταν ο Αντώνης Σαμαρά είπε «τέρμα τα πριγκιπάτα και οι βαρωνίες»

Η διαδικασία ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων και ακολούθησε η προβολή βίντεο με την ιστορική διαδρομή της ΝΔ. Το μεγαλύτερο μέρος όμως ήταν αφιερωμένο στον νυν πρόεδρο, στην ανάδειξή του από την λαϊκή βάση του κόμματος και τις ενέργειές του για την δημιουργία της «καινούργιας ΝΔ».
Όσες βόλτες κι αν έκανε δεν εντόπισα κανένα βαρίδι, μεγάλο τουλάχιστον.
Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος. Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, 100 λιγότερα από την απερχόμενη.
Read more

Σαμαράς: «Αποτρόπαια και πρωτοφανής εγκληματική επίθεση...»

.fullpost{display:inline;}
Σε δήλωσή του για την έκρηξη της βόμβας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για «αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και... προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία». «Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Read more

Στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό



Από Factorx Παρ. 25 Ιουν 2010, 16:18 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και θα εισαχθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Το Ασφαλιστικό θα παρουσιαστεί σε λίγη ώρα,αναλυτικά από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό ενέκρινε το σχέδιο για τις αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα:
Καθιερώνεται το 65ο έτος ως κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα (σταδιακά έως το 2015).
Το 60ό έτος ως ελάχιστη ηλικία για την καταβολή σύνταξης με 40 χρόνια ασφάλισης.
Προβλέπεται αύξηση, για τους ασφαλισμένους από 1/1/83 και μετά της 35ετίας (από τα 58 στα 60) και της 37ετίας (χωρίς όριο σήμερα) στα 40έτη μέχρι το 2015.
Παράλληλα, προβλέπονται ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.
Καθιερώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον υπολογισμό τους, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και για το τμήμα εργασίας από το 2011 και μετά, με τους νέους χαμηλούς συντελεστές που, σε βάθος 40ετίας, θα δίνουν χαμηλότερες συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης περί το 64% μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, έναντι 70% και 80% που είναι σήμερα στα 35χρόνια ασφάλισης).
Read more

Μηχανισμός χωρίς παρελθόν

Από Factorx Παρ. 25 Ιουν 2010, 17:17 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Όπως γράψαμε πρώτοι, μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα ήταν το πακέτο βόμβας που εξερράγη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θύμα τον υπασπιστή του Μ.Χρυσοχοΐδη.
Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από μισό κιλό.
Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί εκείνος.
Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για «αργό» εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας.
Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.
Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.
Παράλληλα, οι ερευνητικές ομάδες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούν το πώς το παγιδευμένο δέμα μπήκε στο κτίριο και έφτασε μέχρι τον 7ο όροφο χωρίς να εντοπιστεί στους ελέγχους.
Ως πιθανότερη εκδοχή εξετάζεται το ενδεχόμενο να έφτασε με το ταχυδρομείο επειδή η αλληλογραφία με τα ΕΛΤΑ φτάνει σε ειδικό χώρο στο ισόγειο, όπου ταξινομείται και διανέμεται στους ορόφους χωρίς έλεγχο, όπως λένε οι αστυνομικοί, επειδή θεωρούνται ασφαλή τα αντικείμενα με το σκεπτικό ότι έχουν περάσει από τους ελέγχους του ταχυδρομείου.
Δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή, όμως, το δέμα να έφτασε με «κούριερ», αλλά στην περίπτωση αυτή υπήρχαν πολλές πιθανότητες εντοπισμού από τα ειδικά μηχανήματα τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία λειτουργούσαν κανονικά.
Πάντως, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα ελέγχου και ασφάλειας που αγγίζει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, για αυτό θα επανεξεταστεί από την αρχή το σύνολο του συστήματος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν για το πώς πέρασε στο κτίριο το φονικό δέμα, από πηγές του υπουργείου έγινε γνωστό ότι δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ και το αν και σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες θα προκύψει από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία।
antinews
Read more

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

800 ολοήμερα σχολεία: Μια πονηρή μέθοδος εξοικονόμησης προσωπικού

Από την 1η Ιουνίου, ημέρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε για να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τη μετατροπή 800 σχολείων διευρυμένου ωραρίου σε σχολεία «αναμορφωμένου προγράμματος», επισημάναμε τη βιασύνη, την προχειρότητα και την έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης του όλου εγχειρήματος.
Σε όλο το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, οι ίδιες οι σχολικές μονάδες, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και οι Γενικές τους Συνελεύσεις ανέδειξαν σε όλο τους το φάσμα την υποκρισία που διατρέχει κι αυτήν την ενέργεια του Υπουργείου, τα τεράστια παιδαγωγικά θέματα που θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί καθώς και τον «αποφασίζουμε και διατάσουμε» χαρακτήρα που αποπνέει ο ορισμός των σχολείων αυτών.
Η συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιβεβαίωσε, δυστυχώς, όλους τους ενδοιασμούς και τις ανησυχίες αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες.
• Το «χωρίς δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού» είναι αυτό ακριβώς που διαβάζουμε. Το Υπουργείο δεν έχει σκοπό να ξοδέψει τίποτα απολύτως πέρα, φυσικά, από ότι χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Γιατί αν υπάρχει έστω κι ένας που δεν το έχει αντιληφθεί, όλες οι «παιδαγωγικές» παρεμβάσεις γίνονται με βάση το τι μπορεί να πληρώσουν τα κοινοτικά κονδύλια κι όχι με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
• Σ΄ αυτήν ακριβώς τη διάσταση θα κινηθεί και ο τρόπος εξεύρεσης των εκπαιδευτικών που απαιτεί το πρόγραμμα. Όλες οι θέσεις που «δημιουργούνται» και χρειάζονται, πέραν των δασκάλων, εκπαιδευτικούς, θα καλυφθούν με γνώμονα τις ώρες που πλεονάζουν στη Β΄/θμια Εκπαίδευση. Κάτω από αυτό ακριβώς το πρίσμα επιλέχθηκαν τα αντικείμενα τα οποία επιβάλλονται στους μαθητές των σχολείων αυτών.
• Το σημαντικότερο όμως για το Υπουργείο είναι η εξοικονόμηση δασκάλων σε μια χρονιά τραγικής μείωσης των προσλήψεων και μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Το μεγάλο «πλεονέκτημα» του τύπου αυτού σχολείου είναι το ότι χρειάζεται μόνο έναν δάσκαλο για τις ώρες μετά τις 2 το μεσημέρι. Οι υπόλοιποι που ως τώρα εργάζονταν στα ολοήμερα τμήματα θα καλύπτουν ανάγκες του πρωινού προγράμματος στο σχολείο τους ή σε άλλα σχολεία στα οποία θα μετακινούνται ως υπεράριθμοι. Μελετώντας προσεχτικά το πρόγραμμα εύκολα φαίνεται κι ο λόγος που δεν εφαρμόζεται σε μικρότερα σχολεία όπου εργάζεται μόνο ένας δάσκαλος στο ολοήμερο.
• Δεν απασχολεί καθόλου την πολιτική ηγεσία το γεγονός το ότι αντί να κινείται προς την κατεύθυνση του Ενιαίου Σχολείου, δημιουργεί έναν ακόμη τύπο σχολείου. Αν, όπως λέει το Υπουργείο, τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά λειτουργήσουν και 160 «νέα πιλοτικά» σχολεία, θα έχουμε:
 28 πιλοτικά που λειτουργούν από το 1998 και σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία «είναι πολυδάπανα» και τώρα γίνεται αποτίμηση της 12ετούς λειτουργίας τους στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
 Τα 160 νέα πιλοτικά (που ενδέχεται να συμπεριλάβουν και τα προϋπάρχοντα 28).
 Τα 800 σχολεία «ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος».
 Τα σχολεία διευρυμένου ωραρίου.
 Τα σχολεία που δεν έχουν καθόλου ολοήμερο πρόγραμμα.
• Αντιμετωπίζει με ανησυχητικά επιφανειακό τρόπο, η πολιτική ηγεσία, όλες τις επιστημονικές ενστάσεις για την είσοδο της ξένης γλώσσας από την Α΄ τάξη, για τον τρόπο εισαγωγής της πληροφορικής, για το πλήθος των εκπαιδευτικών αντικειμένων καθώς και την επιβολή της παραμονής ως τις 2μ.μ. Χρησιμοποιεί το παράδειγμα κάποιων μόνο χωρών αγνοώντας τι γίνεται σε άλλες και δεν προβληματίζεται για το ότι ακόμη και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το πρόγραμμα αρχικά καταψηφίστηκε!!!
• Αρνείται, η πολιτική ηγεσία, να δει τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων που με αριθμητικά και μόνο κριτήρια επέλεξε να «αναμορφώσει» καθώς και τα προβλήματα που διογκώνει η υποχρηματοδότηση των σχολείων, συνεπής στη διαχρονική τακτική της εγκατάλειψης της δημόσια, δωρεάν παιδείας.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στήριξε και στηρίζει το Ολοήμερο Σχολείο με όρους Παιδείας. Ένα σχολείο που θα σέβεται τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και θα λειτουργεί στην κατεύθυνση της ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση καλεί και το Υπουργείο Παιδείας ν’ αποφασίσει επιτέλους να κινηθεί. Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη αβασάνιστη κι επιπόλαιη επιβολή ενός ακόμη τύπου σχολείου που δε θα βάλει ούτε ένα λιθαράκι για το καλό της εκπαίδευσης αλλά αντίθετα θα διογκώσει τα πάρα πολλά προβλήματά της.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει υπόψη τις θέσεις του Κλάδου και μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο να συμβάλλει στην αναμόρφωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση κάνει μονόδρομο τη δυναμική αντίδραση του Κλάδου και την άρνηση του να ανεχτεί τους σχεδιασμούς που για χάρη της εξεύρεσης εκπαιδευτικών, από άλλους πλην των διορισμών δρόμους, μετατρέπουν τα παιδιά του ελληνικού λαού σε αντικείμενα επικίνδυνων πειραματισμών.
Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Read more

«Κλείνει» μέτωπα ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στους βουλευτές κάλυψε πλήρως τον Κ. Καραμανλή. Εκανε θετικές αναφορές ακόμη και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ανέβασε κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ
«Κλείνει» μέτωπα ο Σαμαράς

Απόπειρα να «κλείσει» τα εσωκομματικά του μέτωπα, εν όψει συνεδρίου, καταβάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί κομβική την εικόνα που θα παρουσιάσει το κόμμα του το επόμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του ανωτάτου κομματικού οργάνου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η οποία γίνεται και μέσα από παρασκηνιακές συναντήσεις στελεχών της Ρηγίλλης με διαφωνούντες βουλευτές, εντάσσεται και η ομιλία που έκανε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συνεδρίασε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εργασιών του 8ου συνεδρίου του κόμματός του:

Κάλυψε πλήρως τον προκάτοχο του κ. Κ. Καραμανλή, στηρίζοντας συγκεκριμένα πεδία δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του κόμματός του και να δηλώσει ενώπιόν τους ότι τους υπολογίζει όλους ανεξαιρέτως. «Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να απορρίψει στην πράξη τα όσα λέγονται περί «ανεπιθύμητων».

Εμφανίστηκε ενωτικός, κάνοντας μάλιστα θετικές αναφορές ακόμη και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προέβλεψε ότι σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.

Ανέβασε κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να συσπειρώσει βουλευτές και κομματικά στελέχη.

«Eκοψε» για ακόμη μία φορά τη συζήτηση περί συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καρατζαφέρη εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαίωσε την απόσταση που τον χωρίζει από την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, όταν χαρακτήρισε «ασήμαντο εσωκομματικό τριγμό» τη διαγραφή της. «Η ΝΔ» -τόνισε- «κατάφερε και ανασυντάχθηκε με ασήμαντους εσωτερικούς τριγμούς».

Για το μνημόνιο
Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της θέσης του να πει «όχι» στο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία και επετέθη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. «Οχι, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση», σημείωσε, «μπορεί μόνο να μας βυθίσει περισσότερο...

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί πια να κυβερνήσει με φόβο, με ψεύτικα φοβικά διλήμματα. Δημιουργούν ένα πλέγμα απελπισίας για να καλλιεργήσουν φοβικά ανακλαστικά. Εμείς δημιουργούμε ελπίδα, απορρίπτουμε τα ψεύτικα διλήμματα, αντιστεκόμαστε στα φοβικά σύνδρομα και χαράζουμε νέα προοπτική για τον τόπο».

Αναφορά, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, έκανε και για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, λέγοντας ότι «σήμερα κάποιοι αυτο-προσφέρονται να βάλουν πλάτη στο ΠΑΣΟΚ για πολύ χειρότερα μέτρα, γι’ αυτό και έχουν κερδίσει επάξια τον τίτλο των «εξαπτέρυγων» του ΠΑΣΟΚ...

Στήριξη στις κυβερνήσεις της ΝΔ
«Κάναμε λάθη, αλλά αφήσαμε και σημαντικό, θετικό έργο»

Στη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου ήταν παρών ο πρώην πρωθυπουργός, αίσθηση προκάλεσε η πλήρης στήριξη του κ. Σαμαρά στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε και πάλι σε ψήγματα αυτοκριτικής της μορφής «κάναμε λάθη» και αφιέρωσε πολύ χρόνο στην αναφορά ως επιτευγμάτων της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και της συμφωνίας με την «Cosco».

«Κατά τη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, προχώρησε η Ελλάδα σε στρατηγικής σημασίας επιλογές και αποφάσεις, όταν το ΠΑΣΟΚ, τότε στην αντιπολίτευση, είτε τις αρνιόταν είτε τις υπονόμευε...», σημείωσε. «Εμείς κάναμε λάθη και παραλείψεις, αλλά αφήσαμε και θετικό έργο. Την αυτοκριτική μας για τα σφάλματα την κάναμε. Το θετικό έργο το υπερασπιζόμαστε».

Λίγο νωρίτερα, είχε αναφερθεί και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τότε «μπήκε το πρώτο φρένο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του ΠΑΣΟΚ». Ακόμη, χαρακτήρισε «πόλεμο φθοράς» κατά της ΝΔ τις εξεταστικές επιτροπές και αθώωσε όλους τους πρώην υπουργούς που φέρονται να έχουν εμπλοκή. Από αυτόν τον πόλεμο φθοράς κατά της ΝΔ προέκυψαν μόνο στοιχεία ενοχής... κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ! Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής κατά στελεχών της ΝΔ», τόνισε.

Απάντηση στην κριτική από τον Κυρ. Μητσοτάκη
Επέμεινε κατά της απεργίας των καθηγητών

Στην αντεπίθεση «περνά» ο κ. Κυρ Μητσοτάκης, ο οποίος δέχτηκε κριτική για τη θέση που πήρε κατά της απεργίας των καθηγητών από την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ κ. Ελ. Βόζενμπεργκ και τον κ. Γ. Μανώλη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι δίπλα στους δοκιμαζόμενους εργαζομένους και συνταξιούχους.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, κάλεσε τον γραμματέα οργανωτικού και πρώην βουλευτή της ΝΔ να αποσαφηνίσει «εάν στηρίζει ή καταδικάζει τέτοιου είδους εκβιαστικές πρακτικές».

Αιχμές «Από την απάντησή του, την οποία αναμένω με ενδιαφέρον, θα φανεί ποιος είναι δίπλα στην κοινωνία, δηλαδή με τα συμφέροντα των πολλών, και ποιος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων», προσέθεσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Αλλοι», σημείωσε, «στέκονται δίπλα στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους με υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις, που εάν είχαν εισακουστεί, ούτε η Ελλάδα ούτε η ΝΔ θα ήταν στη σημερινή δύσκολη θέση. Εγώ ανήκω στους δεύτερους».

Η κυρία Βόζενμπεργκ, από την πλευρά της, είχε εκφράσει επίσης δημόσια τη δυσφορία της για τα όσα ανέφερε σε άρθρο του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης περί εκβιαστικών πρακτικών από την πλευρά των εκπαιδευτικών που στηρίζονται και από συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Παιχνίδι τακτικής στη Βουλή για την Προανακριτική

Σε «παιχνίδια τακτικής» εν όψει του Συνεδρίου καταφεύγει η ΝΔ, που μεταθέτει στο... μέλλον τη δική της πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με τη χαρακτηριστική δήλωση «δεν βιαζόμαστε!». Επιπλέον, η Ρηγίλλης προχώρησε σε αλλαγή στάσης, καθώς σε περίπτωση που η δική της πρόταση απορριφθεί τώρα, δεν θα μπορεί να επανέλθει με νέα πρόταση για τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Τσοχατζόπουλο στηριζόμενη στα ίδια γεγονότα.

Ανακοίνωση
Σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κ.Ο. επισημαίνεται ότι «η ΝΔ θα ασκήσει στο ακέραιο το θεσμικό της δικαίωμα για την υποβολή προτάσεως για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις τυχόν ευθύνες των Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς βεβαίως και πιθανών άλλων πολιτικών προσώπων».


Η ΝΔ δηλώνει πως «θα το πράξει με αίσθημα ευθύνης σε χρόνο που η ίδια θα επιλέξει, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης και το άνοιγμα των λογαριασμών». Ειδικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «θα εκφραστεί όποτε εκείνη αποφασίσει». «Εξάλλου» σημειώνει «το αδίκημά του για 5 χρόνια ακόμη δεν θα έχει παραγραφεί...».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με «μικροκομματική λογική με μόνο στόχο την πολιτική ομηρεία της ΝΔ», σπεύδοντας να ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή για έξι πρώην υπουργούς της. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή των πρώην «γαλάζιων» υπουργών Ε. Μπασιάκου, Π. Δούκα, Αλ. Κοντού, Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλο και Κ. Κιλτίδη, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΝΔ.

Λ. Γαλανός

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=16390958

Read more

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να πέσει…»

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη

Η διάλυση της κοινωνίας με … προεδρικό διάταγμα προκαλεί έντονους τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Όπως γράφουν οι σημερινές εφημερίδες οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ για το διπλό πακέτο εργασιακών και ασφαλιστικών μέτρων, που κατεδαφίζουν κατακτήσεις δεκαετιών, τρόμαξε την κυβέρνηση, η οποία φοβάται τώρα ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δεν θα περάσει , επειδή θα τον καταψηφίσουν και δικοί της βουλευτές.

Μέσα στο κλίμα ασάφειας και ρευστότητας που διαμορφώνεται έχει ενδιαφέρον η χθεσινή παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου στο Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που καταλύει την κοινωνική ασφάλεια εκ θεμελίων, τις κατακτήσεις που με αίμα και ιδρώτα κέρδισε μέσα σε ένα αιώνα η εργατική τάξη, πολύ χειρότερο από τις επιθέσεις ακόμα και δικτατοριών, δεν θα περάσει.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου που το προωθεί πρέπει να πέσει. Αν χρειασθεί και μέσα στις δύο επόμενες βδομάδες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισής του.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη.

Ας αφήσουν ορισμένοι τα κόλπα και τα προσχήματα: «Δεν φταίει η κυβέρνηση, φταίει το Μνημόνιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ή, «δεν φταίω εγώ, η κυβέρνηση το αποφάσισε».

Την ιστορική στιγμή, όταν διακυβεύεται το μέλλον ενός λαού, ο βουλευτής μένει απέναντι στη συνείδησή του. Και δικαιώνεται ή στιγματίζεται για όλη του τη ζωή.

Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής καλεί τους εργαζόμενους, με ειρηνικό τρόπο, να «πολιορκήσουν» ηθικά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία τους, στις εκλογικές τους περιφέρειες, στη βουλή, σε πολιτικές εκδηλώσεις. Όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Και τον καθένα χωριστά.

Η πτώση της κυβέρνησης ταχύτατα είναι για πολλούς πλέον ένα σοβαρό ενδεχόμενο..

Το Μέτωπο καλούμε τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει επιτέλους το αίτημα «Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου» ως ένα από τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους, όπως ζητάμε εδώ και τέσσερις μήνες. Δεν είναι δυνατό να εμφανίζεται αυτή η δυνατότητα στον ορίζοντα και η αριστερά να δίνει πίστωση χρόνου και άφεση αμαρτιών σε μια κυβέρνηση που συντρίβει το κοινωνικό κράτος.

Εναλλακτική λύση υπάρχει όσο υπάρχει ο λαός. Σε στιγμές κρίσης, ο χρόνος αποκτά ασύλληπτη πυκνότητα και μέσα σε μια βδομάδα μπορούν να συμβούν όσα σε ομαλές συνθήκες θα χρειάζονταν μια τετραετρία

http://www.antinews.gr/?p=50652

Read more