Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο!!

Το ιστολόγιο θα ενημερωθεί πάλι από 18/08/2012
Καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο!!
Η Παναγία αρωγός και συμπαραστάτης μας!!!

Read more

ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΘΩΜΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΑΚΡΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΗΣ 6.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ FACEBOOK;

Η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά κατάφερε να συγκινήσει και να παρασύρει στο συναίσθημα 6.000 ανθρώπους με μια φωτογραφία και μια ανθρώπινη ιστορία με αίσιο τέλος...
Δες κι εσύ με τι τρόπο προκάλεσε δέος στους διαδικτυακούς φίλους της στο Facebook.

H ηθοποιός, μητέρα και η ίδια ενός μικρού αγοριού, δημοσίευσε στο προφίλ της την ιστορία δίδυμων αδελφών. Δύο νεογέννητα μωρά που κατάφεραν με ένα άγγιγμα ψυχής να σώσει ο ένας τον άλλον για να μην τους χωρίσει η ζωή…

Η Θεοφανία Παπαθωμά μας εξιστόρησε λεπτομερώς ότι το ένα από τα δύο βρέφη ήταν έτοιμο να χάσει την ζωή του και την τελευταία στιγμή το έσωσε μια νοσοκόμα η οποία παρέκαμψε κάθε κανονισμό του νοσοκομείου, προκειμένου να σωθεί το μωρό. Η ηθοποιός δημοσίευσε μάλιστα σχετική φωτογραφία η οποία αποτυπώνει τον δεσμό αίματος μεταξύ δύο αδελφών. Μια εικόνα χίλιες λέξεις συγκίνησης.

Σας παραθέτουμε το κείμενο της ιστορίας των βρεφών όπως ακριβώς μας την γνωστοποίησε μέσω Facebook η Θεοφανία Παπαθωμά γράφοντας στον τοίχο της τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ…
Γεννήθηκαν δίδυμα με λίγα λεπτά διαφορά… Το ένα όμως παρουσίαζε ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα, όπως αρρυθμία στη καρδία και υποθερμία. Αρχικά το κάθε βρέφος μπήκε μέσα στη θερμοκοιτίδα του και το ένα αναμενόταν να μη ζήσει.. Μια νοσοκόμα ενέργησε ενάντια στους κανονισμούς του νοσοκομείου και τοποθέτησε και τα δυο βρέφη στην ιδια θερμοκοιτίδα… Όταν βρέθηκαν μαζί, το πιο υγιές από τα δυο άπλωσε το χεράκι του και αγκάλιασε το αδελφάκι του…. Οι χτύποι της καρδιάς του αδύναμου μωρού αμέσως σταθεροποιήθηκαν και η θερμοκρασία του αυξήθηκε στα κανονικά επίπεδα…Μετά από λίγες μέρες τα πήραν ΥΓΙΕΣΤΑΤΑ οι γονείς τους και πήγαν σπίτι τους!!!”

\


http://www.agioritikovima.gr/%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99-%CE%96%CE%A9%CE%97%CE%A3/8515-theofania-papat
Read more

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ: ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 2,65 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Συστημική καταστροφή του αμυντικού ιστού της χώρας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης υπό την πίεση της τρόϊκας να περικόψει συνολικά επιπλέον 2,65 δισ. ευρώ από το αμυντικό προϋπολογισμό με έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες και τα μισθολόγια.
Εκεί μας έχει οδηγήσει ο περίφημος "εξορθολογισμός" των αμυντικών δαπανών, που βέβαια δεν ήταν τίποτα περισσότερο από προκρούστεια τακτική ευνουχισμού του συστήματος ασφαλείας της χώρας για να επιτευχθουν ανενόχλητοι οι - πάσης φύσεως - στόχοι των ξένων δυνάμεων στην περιοχή.

Οι τροϊκανοί δεν "τσίμπησαν" από το εύρημα Π.Παναγιωτόπουλου για ισοδύναμες περικοπές από τα εξοπλιστικά προγράμματα ίσως γιατί ξέρουν ότι τα συγκεκριμένα ποσά για τα εξοπλιστικά προγράμματα απλά δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξουν έτσι ή αλλιώς, αφού δεν πρόκειται να επιτρέψουν να υλοποιηθούν.

Πλέον μιλάμε για πλήρη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας αφού η άμυνα μιας χώρας και ιδιαίτερα η άμυνα μιας χώρας που αντιμετωπίζει καθημερινή απειλή απλά έχει εισέλθει σε μία διαδικασία συρρίκωνσης μέχρι εξαφάνισης, αφορά τον "σκληρό πυρήνα" της κυριαρχίας της. Αυτή ίσως είναι και η τελευταία πράξη του δράματος που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εθνικό ακρωτηριασμό.

Κάτι που δεν είναι απαραίτητο να συμβεί άμεσα: Σε πέντε χρόνια από σήμερα με τον ρυθμό που οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχονται να απαξιωθεί ο μηχανισμός ασφάλιεας της χώρας, θα είναι πρακτικά αδύνατον να αντιμετωπιστεί η τουρκική πολεμική μηχανή. Και αν σήμερα υπάρχουν ακόμα κάποιες δυνατότητες, αυτές ταχύτατα απομειώνονται.

ΟΙ τροΪκανοί δεν επιτρέπουν να καταναλώνονται καύσιμα για εκπαίδευση, δεν επιτρέπουν να αγοράζονται ανταλλακτικά (τα M1A1 Abrams και την παρτίδα των διαφόρων οχημάτων που παραχωρούν οι ΗΠΑ τα έχουν μπλοκάρει ότι για τα 6-10 εκατ. που θα κοστίσει η μεταφορά τους, αλλά λόγω των ποσοτήτων ανταλλακτικών που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια!), δεν επιτρέπουν να γίνονται μεγάλες ασκήσεις, θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές κλπ κλπ.

Σε ότι αφορά το θέμα του ειδικού μισθολογίου αυτό ήρθε στο προσκήνιο πάλι μετά την πρώτη περικοπή του 1,65 δισ. ευρώ τις οποίες προγραμμάτισε ο Π.Παναγιωτόπουλος, όταν διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να κοπούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για να φτάσουε τα 11,5 δισ. του συνολικού πακέτου.Το 1,5 δισ χρεώθηκε στην υγεία και το 1 δισ. στην άμυνα!

Το βράδυ της περασμένη Πέμπτης ο Π.Παναγιωτόπουλος έλεγε σε στενούς του συνεργάτες ότι: "Πρέπει μέχρι αύριο βράδυ να κόψουμε άλλο ένα δισ. ευρώ επιπλέον των όσων έχουμε περικόψει. Ακούγεται μη λογικό, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Εγώ δεν συμφωνώ και θα μεταφέρω στον Στουρνάρα την άποψή μου και φυσικά στον πρωθυπουργό. Απο εκεί και πέρα ας πάρει αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του".

Γενικά η κατάσταση είναι χαοτική στην κυβέρνηση που δεν φαίνεται να μακροημερεύει. Ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται οι πρώτες συζητήσει για εκλογές τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Μάρτιο, αν καταφέρει να επιβιώσει το κυβερνητικό σχήμα, μέχρι τότε φυσικά... 
defencenet.gr
http://www.agioritikovima.gr/ethnika/8701-pame-gia-neo-et
Read more

Με την οικογένεια Σαμαρά τα έχει το σημερινό ΧΩΝΙ

Read more

«Πολύ μεγάλη πρόοδο» διαπίστωσε η τρόικα


Ικανοποιημένοι εξήλθαν του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. «Εχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.

Οι σημερινές συνομιλίες έγραψαν τον επίλογο του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αναχωρούν από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα μέτρα θα έχουν εξειδικευτεί, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους, που θα κρίνει εν πολλοίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μείωση των κύριων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, περικοπή στο εφάπαξ, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Συζήτηση για τα μέτρα αναμένεται να γίνει και σε επίπεδο πολιτικών αργηγών κατά τις συσκέψεις που θα έχει τη Δευτέρα (στις 16.00) και την Τρίτη (στις 18.00) ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Read more

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα όταν εμείς την σκοτώνουμε
Την ώρα που οι Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν να απλοποιήσουν την ελληνική γλώσσα και να μειώσουν τα σύμφωνα τα φωνήεντα και να αλλάξουν τα όσα μαθαίναμε στην ελληνική γραμματική ως τώρα , το CNN η APPLE και ξένοι επιστήμονες θαυμάζοντας τον πλούτο της τονίζουν ότι αν δεν υπήρχε η ελληνική γλώσσα δεν είχαμε πολιτισμό.

Αξίζει πραγματικά να διαθέσετε λίγο χρόνο και να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο για να κατανοήσετε τι θησαυρό κρύβει η ελληνική γλώσσα και πως άρχισαν οι ξένοι που προφανώς είναι πιο έξυπνοι από μας να την χρησιμοποιούν για το συμφέρον της ανθρωπότητας.

Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. 
Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικώνότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές
ικανότητες.

Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του
προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300..000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται..

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:  Σε όποιον απορεί γιατί τόσα
εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής
απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ'
αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .


Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι
θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων
πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται
ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις
χαρακτήρισαν σημειολογικές .


Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη,
και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα,
κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η
γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο)
εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις
έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές,
σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που
την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ,
γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο
αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις
άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων
αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε
τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες
γλώσσες..

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική
γεωμετρική τους απεικόνιση.


< BR>
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη
=.....LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ......, κυκλο....,
ΦΩΝΟ....., ΜΑΚΡΟ....., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ....., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ...,
ΣΥΜ......, κ.λπ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή
ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες
επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές
εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί
να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η
Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για
Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για
χρώματα.
briefingnews.gr
http://www.agioritikovima.gr/koin%CE%BFnika/8699-pagkomio-endia
Read more

Τί θέλει να πει ο ποιητής;


Του Σάββα Καλεντερίδη
Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, είχε 35λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κύριο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας ήταν οι εξελίξεις στη Συρία.
Την επόμενη ημέρα μονάδες του τουρκικού στρατού κινήθηκαν προς ...
τα σύνορα με τη Συρία, ενώ μονάδα τεθωρακισμένων του τουρκικού στρατού έκανε άσκηση κοντά στο Νουσάιμπιν, την αρχαία Νίσυβι, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κουρδική πόλη Κάμισλο, πρωτεύουσα του Δυτικού Κουρδιστάν, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι την περιοχή της Βόρειας Συρίας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Αμέσως μετά τις κινήσεις του τουρκικού στρατού, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε την Τουρκία να μην προβεί σε ενέργειες στρατιωτικού χαρακτήρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φωτογραφία από την τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Ερντογάν. Μάλιστα, στη φωτογραφία φαίνεται ο Ομπάμα να κρατεί ...μπαστούνι του μπέιζ μπολ, το οποίο, πράγματι πονάει πολύ αν πέσει πάνω σε κάποιο κεφάλι. Είναι περίπου φονικό όργανο.
Μάλιστα η βοηθός του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Caitlin Hayden, αναφερόμενος στο θέμα είπε: “Δημοσιεύσαμε τη συγκεκριμένη φωτογραφία για μόνο και μόνο για να τονίσουμε τη συνεχιζόμενη στενή σχέση του Προέδρου Ομπάμα με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, και τη σημασία που είχε η συνομιλία τους, η οποία αφορούσε την κατάσταση στη Συρία, η οποία επιδεινώνεται".
Το ερώτημα λοιπόν που θέτουμε στους φίλους του ιστολογίου είναι: Τί μήνυμα θέλει να δώσει οι ΗΠΑ στην Τουρκία με τη δημοσίευση της φωτογραφίας, που δεν έλαβε ο Ερντογάν κατά τη συνομιλία, ίσως επειδή δεν γνωρίζει καλά αγγλικά;
ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΛΟΙΠΟΝ;

http://anti-ntp.blogspot.com/2012/08/blog-post_5662.html#more
Read more

ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ!!!


Άμεση παρέμβαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βοήθησε σημαντικά δύο Βρετανίδες οι οποίες έχασαν τη δουλειά τους επειδή φορούσαν θρησκευτικά σύμβολα στο χώρο εργασίας τους, καθώς η υπόθεση προωθήθηκε πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υπάλληλος ελέγχου εισιτηρίων στην British Airways Naida Eweida και η νοσηλεύτρια Shirley Chaplin απολύθηκαν επειδή φορούσαν σταυρό στο χώρο εργασίας τους!!!

Η Βρετανική αεροπορική εταιρία δήλωσε προς την Eweida ότι το ‘σύμβολο παραβίαζε την ομοιομορφία της στολής εργασίας’(!!!)

Το 2007, η British Airways άλλαξε πολιτική και επιτρέπει στους εργαζομένους να φορούν θρησκευτικά σύμβολα.

Η Eweida, από τη στιγμή της απόλυσής της, έχει δημιουργήσει κοινωνικό δίκτυο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Χριστιανών να φορούν σταυρό.
Στην έτερη υπόθεση, η Shirley Chaplin βίωσε την απαγόρευση συνέχισης της εργασίας της σε νοσοκομείο του Exeter, επειδή αρνιόταν να κρύψει το σταυρό που φορούσε.
Τα Αγγλικά Δικαστήρια δεν δικαίωσαν τις δύο γυναίκες, τα οποία και αποφάσισαν ότι ‘το δικαίωμα να φορούν σταυρό δεν είχε ως βάση εγγύησης τον Ευρωπαϊκό νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ (!!!).
Εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου είναι "ανησυχητική" υπό το φως της "απόρριψης της ταυτότητας καταγωγής τους από την Ευρώπη",
και ιδιαίτερα υπό το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις αυτές δεν ισχύουν για τις άλλες θρησκείες…
Πλέον, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει υποβάλει μια νέα ανάλυση σχετικά, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μήπως πρέπει σιγά σιγά να ξυπνήσουμε εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί; Πλέον ο διωγμός μας είναι προ των πυλών για να μην πω μέσα στο σπίτι μας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επανεξετάσει την υπόθεση των δύο γυναικών το Σεπτέμβριο.

http://elladaraorthodoxia.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5.html
Read more

Δελτίο τύπου - επιστολή του Νίκου Νικολόπουλου στον Πρόεδρο της ΝΔ‏


ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Αχαίας
τ. Υφυπουργός Εργασίας
Πάτρα 05 Αυγούστου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Επιστολή Ν. Νικολόπουλου προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαρά

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Νίκος Νικολόπουλος ζητάει να πληροφορηθεί ποια είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας που θα εξετάσει το αίτημα διαγραφής του, ποιοι θα μετέχουν σε αυτή, πότε θα συνεδριάσει, καθώς και το εις βάρος του «κατηγορητήριο» ενώ σημειώνει πως, εύλογα και αυτοδίκαια, περιμένει να κληθεί σε απολογία, προκειμένου να υποστηρίξει τον εαυτό του και τις απόψεις του.

Προσθέτοντας πως μέχρι τώρα, δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. να τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής του από το κόμμα, ο Αχαιός βουλευτής υπογραμμίζει πως δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή Επιτροπή Δεοντολογίας για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς αυτή αποτελείται από ομάδα εκ των 15 βουλευτών του κόμματος με την πιο μακρά κοινοβουλευτική θητεία, στην οποία και ο ίδιος ανήκει, οπότε θα είχε ενημερωθεί εφόσον είχε ληφθεί απόφαση σύγκλησης και συγκρότησης του πειθαρχικού οργάνου. Κατά συνέπεια, η προηγούμενη Επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Τραγάκη δεν υφίσταται.

Πέραν τούτων, ο κ. Νικολόπουλος, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω πως σε ένα κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες και με ελευθερία στην έκφραση πολιτικής άποψης, όπως τα ήθελε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχω το δικαίωμα να πληροφορηθώ όλα τα παραπάνω και φυσικά, να κληθώ ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και τις απόψεις μου. Ελπίζω έτσι να συμβεί και να μην επιλεγούν «αυτόματες» κα συνοπτικές διαδικασίες που θα ενισχύσουν την καταδικασμένη στην νοοτροπία του λαού μας λογική των «μονοκρατορικών» κομμάτων. 
Αντίθετα, πάντως, δεν πιστεύω ότι σε ένα δημοκρατικό κόμμα, η έκφραση διαφορετικής πολιτικής άποψης και εκτίμησης συνιστά «ποινικό αδίκημα», ούτε πως στη συγκεκριμένη δική μου περίπτωση, η πεποίθησή μου για την ανάγκη άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και ανάσχεσης του κύματος φτωχοποίησης του λαού συνιστά αντιδεοντολογική και αντικανονική πράξη. Αν ήταν έτσι, τότε μάλλον θα έπρεπε να…διαγραφούμε όλοι από την παράταξη, από σένα τον Πρόεδρο του κόμματος, μέχρι και τον τελευταίο ψηφοφόρο!».

Ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει επίσης, πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαδικασίες και δεν στοιχειοθετηθεί αρμόζουσα κατηγορία, τότε μάλλον «οι υποψίες και οι υπόνοιες θα γίνουν βεβαιότητες», υπογραμμίζοντας πως, σε αυτή την περίπτωση θα φανεί ξεκάθαρα ότι η απόφαση αποπομπής του στηρίζεται μόνο στην απόφαση του βουλευτή να θέσει υποψηφιότητα ως Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και της πρωτοβουλίας του να πάρει θέση η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. για την ανάγκη άμεσης ή μη, επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, με ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση και μυστική ψηφοφορία.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολόπουλος θέτει τα εξής ζητήματα:

Πρώτον: να συγκροτηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας με βάση τα όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού λειτουργίας της Κ.Ο. (κλήση των 15 αρχαιοτέρων Βουλευτών, κλήρωση των 5 τακτικών μελών και των αναπληρωματικών τους και  ανάδειξη του προέδρου της, εκ των 5 που θα έχουν κληρωθεί. Η κλήρωση πρέπει να γίνει σε τόπο και χρόνο που θα γνωστοποιηθεί και για την  προστασία του αδιάβλητου η κλήρωση να γίνει παρουσία και των 15 αυτών αρχαιοτέρων Βουλευτών).

Δεύτερον: να σταλεί εκ νέου η πρόταση διαγραφής στον νέο πρόεδρο που θα οριστεί, δηλαδή τον αρχαιότερο εκ των 5 κληρωθέντων και όχι στον προηγούμενο κ. Γ. Τραγάκη, η οποία (πρόταση) θα περιλαμβάνει πλήρες σκεπτικό.

Και τρίτον: να οριστεί η σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας μετά την ημερομηνία εκλογής του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, καθώς αυτό επιβάλλει η πολιτική ορθοπραξία, αφού είναι γνωστό πως ο κ. Νικολόπουλος έχει θέσει υποψηφιότητα  για τη θέση, προτάσσοντας μάλιστα την ανάγκη συζήτησης για την κυβερνητική τακτική απέναντι στο μνημόνιο και την τρόικα.
Read more

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των αντικαθεστωτικών ανταρτών ξέσπασαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στις παρυφές δύο χριστιανικών συνοικιών της Δαμασκού, της Μπαμπ Τουμά και της Μπαμπ Σαρκί.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικής κοινότητας είχε προσπαθήσει να μείνει έξω από τη σύγκρουση.

Στη Συρία οι χριστιανοί είναι σαν στο σπίτι τους γράφει η γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό», όπως αποδεικνύεται από τον μεγάλο φωτεινό σταυρό που λάμπει μέσα στη νύχτα στη ... Σίντναγια, ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Δαμασκού. Μειονότητα (υπολογίζονται 8%-12% του συνολικού πληθυσμού), οι χριστιανοί της Συρίας συγκεντρώθηκαν γύρω από έναν πυρήνα αλεβιτών, μια αίρεση του Ισλάμ στην οποία ανήκει η οικογένεια Ασαντ και πολλοί από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Γι' αυτό, τόσο ο Χαφέζ αλ Ασαντ όσο και ο γιος του Μπασάρ πάντα στηρίζονταν στις μειονότητες.

Επειτα από 17 μήνες βίας, πολλοί σύροι χριστιανοί φοβούνται να συνδέουν το μέλλον τους με την οικογένεια Ασαντ καθώς γίνεται όλο και πιο έντονη η προοπτική ανατροπής της από μια πολυκομματική μεταβατική κυβέρνηση. Οι 12 χριστιανικές ενορίες στη χώρα - άλλες ορθόδοξες, άλλες καθολικές - φοβούνται μεταξύ άλλων την ενίσχυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την παρουσία της σε μελλοντικές κυβερνήσεις.
«Εάν έπαιρναν την εξουσία θα ήταν μια απειλή για τη μακροπρόθεσμη παρουσία των χριστιανών στην περιοχή αυτή» λέει ο επίσκοπος Αμπρααμ Νεχμέ της ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας (ουνίτες), μητροπολίτης της Χομς από το 1986 έως το 2005.

Ομως ο επικεφαλής της συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιγνάτιος Ζακά Ιβάς είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η εξέγερση υποκινήθηκε από εξωτερικές δυνάμεις και όχι από μέλη της συριακής κοινωνίας», προκαλώντας πολλές αντιδράσεις μεταξύ των εξεγερμένων. Στη Χομς μερικοί κληρικοί έχουν καταγγείλει ήδη «κυνήγι χριστιανών» από σαλαφιστές, ακραίους ισλαμιστές δηλαδή, που εντάσσονται μαζικά στις τάξεις των ανταρτών.

Η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη, όπως πάντα στην Ανατολή. «Πολλοί χριστιανοί της Συρίας προτιμούν το ισχύον καθεστώς από μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν ισλαμιστές» λέει ο Ιγνάτιος Λεβεριέ, γάλλος, πρώην διπλωμάτης με έδρα τη Δαμασκό. Υπάρχουν όμως και χριστιανοί στην αντιπολίτευση όπως ο δημοσιογράφος και ιστορικός Μισέλ Κιλό, ο οποίος έγραψε πρόσφατα: «Αν ο Χριστός αποφάσιζε να επιστρέψει σήμερα, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να κατέβει στον δρόμο και να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις». 
tanea.gr
http://www.agioritikovima.gr/diethni/8696-oi-chritianoi-t
Read more

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει επίδομα θέρμανσης για φέτος. Από του χρόνου και βλέπουμε…


Δεν έχει προβλεφθεί πίστωση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στον εκτελούμενο Προϋπολογισμό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μεταθέτοντας τις σχετικές πληρωμές για το 2013.
Στο σχετικό έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το 80% του ισχύοντος συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, είναι να υπάρξει έγκαιρα μέριμνα ώστε να καταβληθεί ανάλογο ποσό στους δικαιούχους μέσα από διαδικασίες που θα βασίζονται σε γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει προειδοποιήσει πως αν δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα και δεν δοθεί επίδομα θέρμανσης, έγκαιρα και πριν τις 15/10/2012, ο κλάδος θα εναντιωθεί στην εξίσωση των φόρων και θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη διανομή του πετρελαίου.

Η ΠΟΠΕΚ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να γίνει αποδεκτή η εξίσωση των φόρων είναι να συνοδευτεί από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης και μάλιστα προκαταβολικά, στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου.
Read more

Στουρνάρας: “Πρόεδρε, θέλω να παραιτηθώ”!


20120805-111443.jpgΠροφορικά υπέβαλε την παραίτησή του ο υπ. Οικονομικών στον Αντώνη Σαμαρά, για να πάρει την απάντηση “δεν έχεις να πας πουθενά”.
“Πρόεδρε, θέλω να παραιτηθώ. Αφού με αποδομούν, καλύτερα να φύγω”. Αυτά είπε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Γ. Στουρνάρας στον Α. Σαμαρά, μετά τη θυελλώδη σύσκεψη των αρχηγών.
Σύμφωνα με τη Real News η παραμονή του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας, δεν ήταν σίγουρη ούτε αυτονόητη τη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχείρησαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η πρότασή τους για κατάτμηση των θυσιών σε τέσσερα χρόνια πρέπει να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο Γ. Στουρνάρας βγήκε από τη σύσκεψη μισή ώρα αργότερα σαφώς πιο αμήχανος και ταραγμένος από κάθε άλλη φορά και απέφυγε να μιλήσει για στρατηγική συμφωνία τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί το «βέλτιστο μείγμα».
Στη μισή ώρα που ο κ. Στουρνάς και ο κ. Σαμαράς έμειναν μόνοι τους, ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού αφού ήταν σαφές πως αποτελούσε κόκκινο πανί για τους κυβερνητικούς εταίρους.
«Αφού θέλουν να με αποδομήσουν, καλύτερα να φύγω», είπε. Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να στηρίξει την επιλογή του. «Δεν έχεις να πας πουθενά» του απάντησε κατηγορηματικά.
Newsit.gr
Read more

Η Πειραιώς αγόρασε την ΑΤΕ με 95 μόλις εκατ. ευρώ, την στιγμή που μόνο τα ακίνητα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής έχουν αξία 149 εκατ.ευρώ !!!!


Διαβάστε με προσοχή…
Γράφαμε   ΕΔΩ  για το ξεπούλημα της ΑΤΕ παραθέτοντας και το σχετικό ΦΕΚ.
Η Τράπεζα Πειραιώς, με 95 μόλις εκατομμύρια ευρώ, αγόρασε την “καλή” ΑΤΕ.
Ας δούμε τώρα σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2209 27 Ιουλίου 2012, τι πωλείται και τι δεν πωλείται από την ΑΤΕ ….
Αυτά πωλούνται..Δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, της «Αγροτική» επί αξιόγραφων, έγχαρτων ή άυλων, και επί χρηματοπιστωτικών μέσων, εγχάρτων ή άυλων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, ομολόγων, επιταγών και άλλων
χρεογράφων, εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία. 
Εμπράγματα δικαιώματα της «Αγροτική» επί κινητών και ακινήτων
Σύμφωνα με το nextdeal.gr η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. κατέχει άμεσα 26.093.433 μετοχές, ήτοιποσοστό 95,52% επί του συνόλου των μετοχών της Εταιρίας ΑΤΕ Ασφαλιστική.
Όπως καταλάβατε και συνάγεται από τα πιο πάνω, η Πειραιώς μαζί με την ΑΤΕ αγόρασε και την ΑΤΕ Ασφαλιστική…
Ας δούμε όμως τι περιουσιακά στοιχεία έχει για παράδειγμα η ΑΤΕ Ασφαλιστική…
Αυτή είναι η “ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01.01.2011 – 31.12.2011″

Δηλαδή η ATE Ασφαλιστική κατέχει:
ΑΚΙΝΗΤΑ: 69.559.085,06 ευρώ
Οικόπεδα: 24.582.183,92 ευρώ
Κτίρια: 55.126.002,30 ευρώ.
Σύνολο 149 εκατ. ευρώ έχουν αξία μόνο τα ακίνητα της Ασφαλιστικής !!!
Δείτε τώρα τι γράφει το euro2day.gr : “ATE Ασφαλιστική: Περνά στην Πειραιώς και πωλείται”
Η Πειραιώς μαζί με την ΑΤΕ αγόρασε και ΑΤΕ Ασφαλιστική έναντι πινακίου φακής, με 95 μόλις εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που μόνο τα ακίνητα της  Ασφαλιστικής ανέρχονται σε 149 εκατ.ευρώ !!!!
Και τώρα η Πειραιώς πριν αλέκτωρ λαλήσει, την πουλάει την ΑΤΕ Ασφαλιστική…
Λέτε να μπει μέσα η Πειραιώς ;;;
Read more

Όλο το παρασκήνιο και η αλήθεια για την προδοσία της Ελλάδας από τον ΓΑΠ


- Ποιος ο ρόλος τον Αμερικανών
- Τι είπε ο Στρος Καν και τι έκανε ο ΓΑΠ
- Πώς μεθοδεύτηκε η υποδούλωση στο ΔΝΤ 
- Ο σκοτεινός ρόλος Παπαδήμου - Παπακων/νου (τα "3 Π"
- Όλο το κείμενο, μόνο στο planet-greece

Συγκλονιστικά στοιχεία για το απίστευτο παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στη θανατηφόρο αγκάλη του μηχανισμού στήριξης φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, επιβεβαιώνοντας ότι τα όσα προηγήθηκαν της τραγικής για τη χώρα κατάληξης χρήζουν πολιτικής και δικαστικής διερεύνησης...... 



Οι πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του περιοδικού είναι καταλυτικές και αποδεικνύουν αυτό που εδώ και καιρό λέγεται και γράφεται: Ότι το πρόγραμμα το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα ήταν εξ αρχής καταδικασμένο σε αποτυχία και βέβαιο ότι θα ωθήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν απόλυτη γνώση των όσων εξελίχθηκαν. παρασκηνιακά, ήδη από τον Νοέμβριο του 2009, λίγο μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονταν σε μυστικές συζητήσεις με το ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας σε δανεισμό. Υπενθυμίζεται ότι για μήνες μετά ο τότε πρωθυπουργός όχι μόνο διέψευδε τα περί συζητήσεων με το Ταμείο, αλλά υπογράμμιζε πόσο καταστροφικές είναι οι πολιτικές του. 

Το κρίσιμο όσο και εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο είναι ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκείνη την εποχή Ντομινίκ Στρος Καν είχε ενημερώσει επανειλημμένως τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το ένα πρόγραμμα όπως αυτό που εφάρμοζε το Ταμείο αλλού, στην Ελλάδα δεν θα έβγαινε και ότι έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συνεννοήσεις για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Ο Στρος Καν επικαλέστηκε μελέτες των υπηρεσιών του σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία σε αδιεξόδο και σε χειρότερη κατάσταση. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη θέση των Γερμανών οι οποίοι, όπως και οι Γάλλοι, δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση διότι οι τράπεζές τους ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Την ίδια αρνητική στάση είχε και ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ. Όλοι αυτοί γνώριζαν ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, ήθελαν όμως να κερδίσουν χρόνο ώστε όταν γίνει να έχουν λάβει τα μέτρα τους και οι τράπεζες τους να έχουν "ξεφορτωθεί" όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. 

Οι Αμερικανοί, τηρούσαν ουδέτερη στάση διότι τα τραπεζικά τους ιδρύματα δεν είχαν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να μην γίνει μεγάλη αναταραχή, οπότε συζητούσαν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Ο Στρος Καν εισηγούνταν στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει αίτημα για αναδιάρθρωση και διαβεβαίωνε ότι το ΔΝΤ θα στήριζε την πρόταση παραθέτοντας στοιχεία για τη μη βιωσιμότητα του χρέους, οπότε, με το βάρος που έχει ο οργανισμός, η παρέμβασή του θα ήταν καταλυτική.. 

Ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου μάλιστα επέμεινε να πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ και μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό όταν πλέον, μετά από μήνες εφαρμογής του προγράμματος, σχεδόν ένα χρόνο, είχε καταστεί σαφές ότι το χρέος όχι μόνο δεν καθίστατο βιώσιμο, αλλά αυξανόταν. Η άρνηση της Γερμανίας όμως συνεχιζόταν. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που συνελήφθη ο Ντομινίκ Στρος Καν για τη γνωστή υπόθεση, επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να της παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορριπτική στάση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτός από τον Τρισέ, στην ΕΚΤ, τηρούσε και ο τότε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, απρ' ότι είναι αδύνατον να μην γνώριζε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς "κούρεμα". 

Η ευθύνη βέβαια βαρύνε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι οποίοι είχαν συνεχή ενημερωση για το αδιέξοδο του προγράμματος όχι μόνο από τον Στρος Καν αλλά και από τον τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε επίσημανει, επιπλέον στον Γιώργο Παπανδρέου, ότι το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη ήταν απαγορευτικό και ότι επιβάρυνε ακόμη περισσότερο ένα πρόγραμμα που ούτως ή άλλως δεν έβγαινε. Επίσης ο Στρος Καν του επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ασφυκτικό και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγων που καθιστά την αποτυχία του προγράμματος βέβαιη.

Η εκτίμηση ανθρώπων που έχουν εικόνα από τις διαπραγματεύσεις εκείνη την εποχή - και αυτή η εκτίμηση είχε ειπωθεί στον Γιώργο Παπανδρέου τότε- είναι ότι αν η Ελλάδα δήλωνε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και αρνείτο να το δεχθεί, οι Ευρωπαίοι δεν θα την άφηναν να χρεοκοπήσει διότι δεν είχαν προλάβει να φτιάξουν άμυνες έναντι μιας ελληνικής κατάρρευσης. "Η Ελλάδα είχε διαπραγματευτική ισχύ τότε στα χέρια της, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν την αξιοποίησε, δέχθηκε την επιβολη ενός προγράμματος που ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη της χώρας." Η άποψη ανθρώπων με γνώση της κατάστασης τότε και τώρα είναι ότι αν το "κούρεμα" είχε γίνει από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια εφαρμοζόταν ένα πρόγραμμα προσαρμογής, όχι με ληστρικά επιτοκία και σε εύλογο χρονικό διάστημα, το δημόσιο χρέος σήμερα θα ήταν 90%.

Το ΔΝΤ, λένε αρμόδιες πηγές, παρότι είχε διαγνώσει την αποτυχία του Μνημονίου, αναγκάστηκε να συνεχίσει την εμπλοκή του στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια κρίση ενόσω τα ελληνικό ομόλογα ήταν ακόμα "απασφαλισμένη βόμβα" και διότι ακολούθησε η αποσταθεροποίηση της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τώρα που η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα υψώνει αποτελεσματικό τείχος προστασίας στην Ευρωζώνη (αν δεν το κατεδαφίσει η Γερμανία ) διευκολύνει τις όποιες εις βάρος μας αποφάσεις. Η μια εκδοχή, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των σεναρίων που συζητούνται, είναι να υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και ενδεχόμενως ταυτόχρονα έξοδος της χώρας από το ευρώ. Η ελληνική τιμωρία, όπως είχαν πρώτα αποκαλύψει τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, θα χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας και άλλων χωρών ως εκτόνωση της κοινής γνώμης πρκειμένου να προχωρήσει η σωτηρία των υπολοίπων. Το "κούρεμα" ούτως ή άλλως θα γίνει αφού η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμενες πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση το ΔΣ του ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και γι' αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαίο οι χώρες να εκπονήσουν "contingency plans" ενόψει πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη.

Εκπρόσωπος αναδυόμενης οικονομικής δύναμης είπε ότι "η λιτότητα και η εσωτερική υποτίμηση επιδεινώνουν τη δημοσιότητα του ελληνικού χρέους".

Εκπρόσωπος άλλου μεγάλου κράτους τόνισε ότι "ακόμα και αν το χρέος είναι 120% το 2020, δεν είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητά του χρέους και χρειάζεται OSI ("κούρεμα" και στα ομόλογα του δημόσιου/ κρατικού τομέα). Στέλεχος από λατινική χώρα σημείωσε ότι "η ενεργοποίηση πόρων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βοήθησε μόνο στην αποφυγή της επιμόλυνσης άλλων οικονομιών και δεν ωφελήθηκε η Ελλάδα" και ότι η "εσωτερική υποτίμηση προκαλεί μόνο μεγαλύτερο χρέος". Άλλο μέλος του ΔΣ προέβλεψε περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, ενώ έτερο στέλεχος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα. Επίσης 
κάποιος προειδοποίησε οι "το ΔΝΤ αναλαμβάνει ιστορικό ρίσκο με την έκθεσή του στην Ελλάδα". Επισημάνθηκε επίσης ότι η ΕΕ υποτίμησε πόσο προβληματική είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και λόγω του μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολουμένων και ότι χωρίς ανάπτυξη το πρόγραμμα οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων. Επρόκειτο για έναν επικήδειο του προγράμματος και της Ελλάδας.

Όπως είναι σαφές η ελληνική τραγωδία είναι αποτέλεσμα μιας κανονικής προδοσίας από τους εταίρους, οι οποίοι εκτέλεσαν τη χώρα, και ανίκανοτητας -τουλάχιστον- της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Αν υπάρχει κάτι περισσότερο από ανικανότητα μένει να διευκρινιστεί καθώς μετά από μια καταστροφή εθνικών διαστάσεων, η οποία εξελίσσεται, είναι αδύνατον κάποια στιγμή, μάλλον σύντομα, να μην διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα οδηγήθηκε στους δημίους της. 



Ομολογία - σοκ του ΔΝΤ: "Η εσωτερική υποτίμηση κατά κανόνα αποτυγχάνει"

Η αποτυχία του προγράμματος της τρόικας για τη χώρα μας ομολογείται επισήμως και από πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ (16 Μαρτίου), όπου αναφέρεται ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποδειχθεί από περιπτώσεις άλλων κρατών ότι ελάχιστες φορές λειτουργεί και πάντως όχι σε κράτη που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται: «Η εσωτερική υποτίμηση είναι σχεδόν αναπόφευκτο να συνδέεται με βαθιά και μακρόσυρτη περίοδο ύφεσης και αυτό γιατί οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ρίχνουν το βάρος της προσαρμογής στην ανάπτυξη, στα εισοδήματα και στην απασχόληση. Η διάρκεια της αρχικής περιόδου προσαρμογής έχει κυμανθεί από πέντε τετράμηνα (Χονγκ Κονγκ) μέχρι 15 τετράμηνα και ακόμα περισσότερα, όπως στην Αργεντινή, ενώ το βάθος της ύφεσης ποικίλλει, από τη χαμηλή, στη Γερμανία και στην Ολλανδία, ως την οικονομική κατάρρευση, η οποία συνοδεύτηκε από συντριπτικά υψηλή ανεργία και μετανάστευση, όπως συνέβη στη Λετονία.

Συχνά, οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, επιβαρυνόμενες από περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Παιδεία και στην Υγεία. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποδειχθεί σε περιπτώσεις άλλων κρατών ένα δύσκολο εγχείρημα με πολύ λίγες επιτυχίες. Επιπλέον, η αντιμετώπιση ελλειμμάτων ανταγωνιστικότητας γίνεται πιο περίπλοκη στις περιπτώσεις μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών και δημοσίου χρέους, από τη στιγμή που η εσωτερική υποτίμηση λειτουργεί ως εμπόδιο στην αντιμετώπιση των 
δημοσιονομικών προβλημάτων.

Από τούτες πιο σημαντικούς παράγοντες για μια επιτυχημένη εσωτερική υποτίμηση είναι η ύπαρξη μιας ανοιχτής και ευέλικτης οικονομίας και υψηλής ευελιξίας σε μισθούς και τιμές. Απαιτείται, επίσης οικονομική ολοκλήρωση εντός μιας νομισματικές ζώνης και είτε ένα αναπτυγμένο κεντρικό σύστημα αναδιανομής (Γερμανία) ή ένα περιορισμένο κοινωνικό κράτος (Χονγκ Κονγκ). Παραλλήλως, οι επιτυχημένες εσωτερικές υποτιμήσεις χαρακτηρίζονται από θαρραλέα εμπροσθοβαρή μέτρα δημοσίων δαπανών, τα οποία τυγχάνουν της υποστήριξης τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και των πολιτών για να διατηρήσουν το καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας. Επίσης απαιτείται ένα αρχικό χαμηλό δημόσιο χρέος (...)

Οι περιπτώσεις άλλων χωρών προσφέρουν μία χρήσιμη οπτική στην πιθανή μακροοικονομική δυναμική της Ελλάδας, αν και οι αρχικές συνθήκες στη χώρα μοιάζουν δυσμενείς σε σύγκριση με την προγενέστερη διεθνή εμπειρία. Οι περισσότερες προϋποθέσεις επιτυχίας απουσιάζουν από την Ελλάδα. Στο ξεκίνημα της κρίσης η χώρα συνδύασε διψήφιο δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους, αρνητική διεθνή επενδυτική θέση, μικρή εξαγωγική βάση, βαθιά ριζωμένες αγκυλώσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τεταμένο και ασταθές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Όλα αυτά δείχνουν πως μία αποφασιστική πολιτική και μία θαρραλέα εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση είναι κρίσιμη ώστε να λειτουργήσει η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα και θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση συνεχιζόμενη και μεγάλης κλίμακας υποστήριξη για να μετριάσει τον πόνο της διαδικασίας προσαρμογής…

*αναδημοσίευση του planet-greece από περιοδικό Επίκαιρα, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, 2 Αυγούστου

http://planet-greece.blogspot.com/2012/08/blog-post_6723.html
Read more