Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Αποσταθεροποίηση με πυρκαγιές

Μετα τις παρδαλές επαναστάσεις το USRAEL χρησιμοποιεί τώρα τις πυρκαγιές για την "αποκαθήλωση" ανεπιθύμητων ηγετών και την αποσταθεροποίηση κρατών. Οι οποίες έχουν σχέση με το σύστημα HAARP

Στην Ελλάδα ήταν ο Κώστας Καραμανλής που στέκονταν εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων (ΝΤΠ) του USRAEL και γι’ αυτό έπρεπε με κάθε τρόπο να „αποκαθηλωθεί“: Με την άρνηση του Geoffrey Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ του να συναινέσει έστω και σε ένα απο τα μέτρα που θεωρούσε αναγκαία για την επανίδρυση του κράτους, δηλαδή την ριζική αναδιοργάνωση και τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, με την συνάδουσα καταστροφολογική και σκανδαλοθηρική ειδησεογραφία των μεγάλων ΜΜΕ, με τα καθημερινά συλλαλητήρια και την κοινωνική αναστάτωση, με τις απάτες των δημοσκοπήσεων ή με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ιδίως εκείνες του 2007. Και αφού ο Καραμανλής τελικά „αποκαθηλώθηκε“ και ενθρονίστηκε ο Geoffrey σαν κυβερνήτης της Ελλάδος, έγινε αυτό που επιδιώκετο: Ο εγκλεισμός της χώρας στα μπουντρούμια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), απο τα οποία, κατα τα φαινόμενα, δεν θα απελευθερωθεί σύντομα και ο - μέσω Ελλάδος και ΔΝΤ - έλεγχος της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΕ) απο τους διεθνείς τοκογλύφους της Wall Street και της City of London. Που είναι η άλλη, για τους περισσότερους αθέατη πλευρά των ηγετών της ΝΤΠ και του USRAEL.

Μια παρόμοια κατάσταση επικρατεί εδω και χρόνια τωρα και στην Ρωσία. Με στόχο εκεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που αφού κατόρθωσε να βάλει κάποια τάξη στο χάος που παρέλαβε απο τον παρανοικό Γκορμπατσόφ και τον μεθύστακα Γιέλτσιν, να ελέγξει σε εναν βαθμό τους Εβραίους απατεώνες Michhail Chodorkovsky, Boris Beresowski, Wladimir Gussinsky καί πολλούς άλλους, που με μαύρο χρήμα απο τη Δυση και με την υποστήριξη των δυτικών „συμπατριωτών“ τους είχαν αρπάξει όλες σχεδόν τις πλουτοπαραγωγικές πηγες της Ρωσίας, να ελέγξει τα αφηνιασμένα ΜΜΕ και να δώσει μια ελπίδα στούς ταλαιπωρημένους συμπατριώτες του, στοχοποιήθηκε σαν ο νούμερο ένα εχθρός του USRAEL. Γιατί, όπως και ο Καραμανλής στην Ελλάδα, στέκεται εμπόδιο στην τελική περιθωριοποίηση της χώρας του και στα σχέδια παγκοσμιοποίησης της ΝΤΠ.

Η „αποκαθήλωση“ του Πούτιν γίνεται με τα γνωστά μέσα του USRAEL: Πολέμους γύρω απο την ζωτική ζώνη επιρροής της Ρωσίας, στην Γεωργία, στο Αφγανιστάν, υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τσετσενία, παρδαλές επαναστάσεις στην Κεντρική Ασία, σαμποτάζ μέσα στην Ρωσία (στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μοσχας, στην σιδηροδρομική γραμμή Μόσχας – Αγιας Πετρούπολης, σε στρατιωτικές βάσεις κλπ. κλπ. Παράλληλα οργιάζει η προπαγάνδα των πληρωμένων απο το USRAEL Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, την δικτατορία του Κρεμλίνου ή την ρωσική οπισθοδρομικότητα. Και επειδή όλα αυτά δεν στάθηκαν μέχρι σήμερα ικανά να κλωνίσουν τον Πούτιν, ούτε ακόμη και η εκλογή του „φιλελευθερου“ και φιλοδυτικού Μεντβεντεβ, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο των πυρκαγιών. Που όπως στην Ελλάδα είχε κλωνίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες του Καραμανλή αποσκοπεί στην Ρωσία στην κατασυκοφάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν: „Για πολλούς ο Πούτιν θεωρείται σαν εμπρηστής, τον κατηγορούν ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις πυρκαγιές“, γράφει σήμερα (06.08.2010) η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Βιβλική καταστροφή

Ειναι προφανές, ότι οι κατηγορίες αυτές έχουν σκοπό να δημιοργήσουν ένα κλίμα δυσαρέσκειας, να αναστατώσουν και να ξεσηκώσουν τον πληθυσμό, που ούτως ή άλλως δεν είναι ευχαριστημένος απο την επικρατούσα ανεργία και την αυξανόμενη διευρυνση της ψαλλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Με τελικό σκοπό την αποσταθεροποίηση του συστήματος. Καί μόνο η αποπνικτική και ομιχλώδης ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Μόσχα, τα καμμένα χωριά και τα λαμπαδιασμένα δάση που μεταδίδουν οι τηλεοράσεις, είναι ότι χρειάζεται για να περάσει το σύνθημα, ότι υπάρχουν υπεύθυνοι και αυτοί βρίσκονται στην κυβέρνηση. Οι καταστροφές είναι όμως φοβερές: Μέχρι τίς 04.08.2010 είχαν απανθρακωθεί 48 άνθρωποι και είχαν καταμετρηθεί 800 πυρκαγιές που κατέστρεψαν 188 000 εκτάρια δάσους και καλλιεργημένων εκτάσεων. Μια φωτιά κατέστρεψε την ναυτική βάση της Κολόμνα, άλλη μια εκδηλωθηκε στο εθνικό πάρκο Λοσίνι Οστρόβ. Το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο εκλεισε λόγω μή ορατότητας, ενώ εσπευσμενα απομακρύνθηκαν τα ραδιενεργά υλικά απο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Σαρόβ, όπου κατασκευάζονται και ατομικές βόμβες. Και όλα αυτά σε μια σχετικά μικρή απόσταση περιμετρικά της Μόσχας, όπου και διαπιστώθηκαν και περί τις 200 εστίες φωτιάς.

Οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε και ουρανοκατέβατες, όπως νομίζει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, που παρακαλεί τον Θεό να τις σταματήσει. Ούτε όμως και η εξήγηση, ότι οφείλονται στην αναδιαρθρωση των δασικών υπηρεσιών με την κατάργηση των επιθεωρητών δασών είναι ικανοποιητική. Μια ματιά στους χάρτες που δείχνει καθε βράδυ το 1. ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι (ρωσικα Первый канал) στις ειδήσεις δείχνει ότι οι μεγάλες φωτιές είναι γύρω απο τη Μόσχα. Η Μόσχα, το κέντρο της Ρωσίας, έχει προφανώς στοχοποιηθεί με σκοπό την αποσταθεροποίηση του λεγόμενου συστήματος Πούτιν.

Τι σχέση έχουν όμως οι πυρκαγιές με την αποσταθεροποίηση της ρωσικής κυβέρνησης; Έχουν και παραέχουν, θα το δούμε αμέσως στη συνέχεια. Ας ξεκινήσουμε με όσα στοιχεία υπάρχουν για να δούμε αν θα βρούμε μια άκρη. Και πρώτα με την ανακοίνωση του ηλιακού παρατηρητηρίου TESIS που ανήκει στο ρωσικό Ινστιτούτο Φυσικής „Lebedev“ (FIAN), που λέει, ότι ύστερα απο μια έκρηξη στον Ήλιο την περασμένη Κυριακή, εκτοξεύθηκε ένα τεράστιο σύννεφο πλάσματος προς την Γή προκαλώντας βίαιες αναταραχές στη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη. Απο το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ο δείκτης της γεωμαγνητικής δραστηριότητας άρχισε να αυξάνεται, ανεβάζοντας τα μεσάνυχτα το πλάτος των μαγνητικών διακυμάνσεων στην δεύτερη μεγαλύτερη τιμή που έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί, στα Kp = 6. Και από τις 4:00 η ώρα η μαγνητική καταιγίδα εξακολουθεί να παραμένει αμείωτη (βλέπε και http://de.rian.ru/video/20100805/257050614.html).

Οι περισσότεροι απο μας γνωρίζουν, χωρίς να είναι αστροφυσικοί, ότι στον Ήλιο συμβαίνουν συνεχώς εκρήξεις. Μεταξύ Ήλιου και Γης επικρατούν όμως λόγω των εκρήξεων αυτών „καταιγίδες“, που προκαλούν διακυμάνσεις στις τιμές των μαγνητικών κυμάτων και επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο τα επι της γης τεκταινόμενα. Και βέβαια και την γήινη θερμοκρασία. Όμως πως είναι δυνατόν η Ευρωπαική Ρωσία να έχει εβδομάδες τώρα θερμοκρασίες γύρω στους 38 με 41 βαθμούς και λίγο παραπέρα, στην Κεντρική Ευρώπη, να έχουμε 20 με 25 βαθμούς; Και γιατί, στην άλλη μεριά, το Πακισταν πνίγεται απο καταστροφικες πλημμυρες, που κόστισαν μέχρι σήμερα τη ζωή πάνω απο 1000 ανθρώπων και προκάλεσαν τεράστιες ζημίες σε χωρια και καλλιέργειες; Και την ίδια στιγμή να πέφτει στην καφτή Βραζιλία χιόνι!

Μήπως ο καιρός τρελλάθηκε; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, ότι δηλαδή τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα, όπως ονομάζουν ακόμη και μια απλή αλλαγή καιρού οι παπαγάλοι των τηλεοράσεων, οφείλονται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις, που σκοπό έχουν, στην περίπτωση αυτή, να πληξουν κάποιους στόχους για πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους; Ά, συνομωτικές θεωρίες μας φουρνίζεις, ακούω να λένε πολλοί. Όπως θέλετε. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για θεωρίες, αλλά για μια σειρά απο στοιχεία, απο πετραδάκια, που αν τα αραδιάσεις θα σου παρουσιάσουν το μωσαικό, αυτό που μας αποκρύπτουν επιμελώς τα μεγάλα αφεντικα των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Το σύστημα HAARP

„Η Ρωσία στεγνώνει: Είναι το όπλο κλίμα των ΗΠΑ μέσα σ’ αυτό το παιχνίδι“ διερωτάτο ο δημοσιογράφος Αντρέι Αρέσεβ σ’ ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 31.07.2010 στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Αιτία ήταν οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν απο καιρό στις κεντρικές περιοχές της Ρωσίας, που σήμαιναν, ότι η οικονομία θα πρέπει να λογαριάζει με τεράστιες ζημίες (για άγνωστους λόγους το άρθρο αυτό το απαλήφθηκε απο την ιστοσελίδα του RIA Novosti, την http://de.rian.ru/, το βρήκα όμως στο http://www.dasgelbeforum.de.org/forum_entry.php?id=177737).

„Η θεωρία της «υπερθέρμανσης του πλανήτη", ως μια φυσική διαδικασία, πρέπει πρώτα να αποδειχθεί“, γράφει ο δημοσιογράφος, „αλλά η ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στη Ρωσία αποκλείεται να έχουν μόνο φυσικά και επιστημονικά αίτια“.

Οι εγκαταστάσεις HAARP στην Γκακόνα της Αλάσκας

„Το πρόβλημα ελέγχου του καιρού (ως μια μορφή κοινωνικού ελέγχου) προβλήθηκε απο τον Zbigniew Brzezinski ήδη κατα την δεκαετία του '70 στο βιβλίο του „Between Two Ages" ("Ανάμεσα σε δύο Εποχές"). Στο βιβλίο του εκείνο ο Brzezinski έκανε σκέψεις για την πιθανότητα αλλαγής των γεωπολιτικών συστημάτων όχι μόνο μέσω κοινωνικών, αλλά και κλιματικών αλλαγών“.

„Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα (Καναδά), Μισέλ Chossudovsky έγραφε το 2000, ότι μια μερική αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας νέας γενεάς "μη θανατηφόρων όπλων“. Οι Αμερικανοί προσπαθούν απο καιρό να επηρεάσουν το κλίμα σε διάφορες περιοχές του κόσμου“.

„Μια τέτοια τεχνολογία αναπτύσσεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος με τον τίτλο „High-frequency Active Aural Research Program" (HAARP) και μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα όπως ξηρασίες, τυφώνες, σεισμούς και πλημμύρες. Από στρατιωτικής άποψης το HAARP είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής, ένα μέσο για την αποσταθεροποιηση γεωργικών και οικολογικών συστημάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η τεχνική βάση του προγράμματος είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα, αποτελούμενο απο 360 ραδιοπομπούς και 180 κεραίες, ύψους η κάθε μια 22 μέτρων, και προορίζεται για τη μελέτη διεργασιών στην ιονόσφαιρα. Ο σταθμός που εκπέμπει 3600 κιλοβάτ στον ουρανό, είναι η ισχυρότερη εγκατάσταση που υπάρχει στον κόσμο για τον επηρεασμό διεργασιών επηρεασμού της ιονόσφαιρας…".

Θυμάμαι, ότι πολλοί γέλασαν, οταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ισχυρίσθηκε, ότι οι σεισμοί στην στην Αϊτή τον Ιανουάριο προκλήθηκαν απο δραστηριότητες του HAARP. Οι Κινέζοι όμως προφανώς θα ήξεραν κάτι περισσότερα, όταν ο αρχηγός του Στρατιωτικού Κέντρου της Κίνας, στρατηγός Guo Boxiong, απείλησε τον αμερικανο υπουργό Αμύνης, Robert Gates: „Σταματείστε, γιατί θα σας θάψουμε“. Ο λόγος ήταν, ότι οι Αμερικανοί, κατα την γνώμη του, κατεύθηναν τον τυφώνα Fengshen απο τίς Φιλιππίνες πρός την Νότια κινεζική θάλασσα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοινώσεις κινέζων και ρώσων επιστημόνων, οι Αμερικανοί εχουν τελειοποιήσει το σύστημα HAARP, που έχει πλέον την δυνατότητα να προκαλεί και να κατεύθύνει κυκλώνες, αναφέροντας σαν παράδειγμα τον τυφώνα Ναργκις στην Μπούρμα, που κόστισε τη ζωή 200 000 ανθρώπων. Έχουν επίσης κατασκευάσει και ένα μηχάνημα, το X-37B, που διαθέτει όπλα λέιζερ και το οποίο έθεσαν στις 22.04.2010 σε διαστημική τροχιά. Το κατα πόσον τίς πυρκαγιές στη Ρωσία τις προκάλεσαν σε συννδυασμό το HAARP και το X-37B δεν είναι ακόμη γνωστό. Και επειδή ουδέν κρυφό υπο τον Ήλιο, θα μαθευτεί σύντομα.

Πρός το παρόν έχουμε ορισμένα στοιχεία, που αλληλοσυνδεόμενα μεταξύ τους βγάζουν κάποιο νόημα. Το πρώτο στοιχείο είναι η περιορισμένη γήινη επιφάνεια, γύρω απο τη Μόσχα, όπου σημειώθηκαν ασυνείθιστα υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλης διάρκειας ξηρασία – ενώ οι θερμοκρασίες στην περιφέρειά της (ανατολικοκεντρική Ευρώπη) είναι κατα το ήμιση χαμηλότερες. Το επόμενο είναι οι ισχυρότατες μαγνητικές καταιγίδες στον Ήλιο, που προφανώς δεν μπορούν να επηρεασθούν απο γήινα μέσα, είναι όμως μια ευκαιρία για να τεθεί σε εφαρμογή το γήινο σχέδιο για πυρκαγιές, κοινωνική αναστάτωση και αποσταθεροποίηση στην Ρωσία. Η πρόσφατη μαγνητική καταιγίδα στον Ήλιο είχε προβλεφθεί απο το ηλιακό παρατηρητήριο SDO (Solar Dynamics Observatory) της NASA, που είχε καταγράψει την εκτόξευση εκατομμυρίων τόνων πλάσματος από το ηλιακό στέμμα. Αν το πλάσμα αυτό (ιονισμένο αέριο) φθάσει στη Γη, οδηγεί σε μια διατάραξη της μαγνητόσφαιρα της Γης, δηλαδή, μια μαγνητική καταιγίδα. Έχουμε τελος και το μηχάνημα X-37B που εκτοξεύθηκε πρόσφατα στο διάστημα και διαθέτει όπλα λέιζερ, με τα οποία πιθανόν μπορούν να πληγούν γήινοι στόχοι όπως περιοχές με μεγάλες θερμοκρασίες και ξηρασία.

Για το HAARP και άλλα παρόμοια "όπλα" του USRAEL βλέπε και τα ακόλουθα λινκ

http://de.wikipedia.org/wiki/HAARP
http://www.youtube.com/watch?v=lx0-cEG2CSA&feature=related
http://www.fosar-bludorf.com/artikel.htm
http://www.science-explorer.de/reports/haarpprojekt.htm
http://unserekorruptewelt.wordpress.com/2009/12/13/bluebeam-projekt-der-vorgetauschte-messias/
http://www.wahrheiten.org/blog/2010/02/09/lichtspirale-in-norwegen-von-wegen-russische-rakete/
http://www.youtube.com/watch?v=NDTlHq36kVM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=pvMhYMtW79k&feature=related

Συμπεράσματα

Βγάζουμε συμπέρασμα; Μη όντες ειδικοί επιστήμονες και χωρίς πληροφορίες, ποι οι κυβερνήσεις κρατανε επτασφάλιστες, ασφαλώς όχι. Βάζοντας όμως κάτω όλα τα στοιχεία που έχω αναπτύξει στην αρχή του άρθρου και θέτοντας πάντα, ναί πάντα, την ερώτηση cui bono, ποιός έχει όφελος απο την τρομερή αυτή καταστροφή που επληξε την Ρωσία, μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα. Το πρωτο είναι, ότι το USRAEL ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράν, το μόνο αξίόλογο κράτος, που αντιστέκεται ακόμη στα σχέδια της τοπικής και της παγκόσμιας κυριαρχίας του. Θέλει λοιπόν να έχει μια αποσταθεροποιημένη Ρωσία, που σε καμμία περίπτωση θα ήταν σε θέση να στηρίξει το Ιράν. Το δεύτερο είναι η απομάκρυνση του Πούτιν, που τους κάθεται στο στομάχι. Το τρίτο είναι η επίδειξη δυνάμεως απέναντι στην Κίνα. Και το τελευταίο είναι η αποδυνάμωση μιας ανερχόμενης χώρας, της Ρωσίας, για ννα μην αποτελέσει έναν ανταγωνιστή στην παγκόσμια αγορά. Την σειρά την βάζεται όπως θέλετε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Μην ξενάμε, ότι το USRAEL δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να ξεκινάει πολέμους με γελοίες και αναπόδεικτες αιτιάσεις (Γιουγκοσλαβία, Ιρακ, Αφγανιστάν, Λίβανος, Παλαιστίνη, Σομαλία και αλλού) ή να ξεσηκώνει τον κόσμο για αποκαθήλωση δήθεν αυταρχικών ή διεφθαρμένων ηγετών κρατών και υπερ κάποιας Δημοκρατίας, απο την οποία ο κόσμος μετα μόνο οφέλη δεν έχει. Πρόκειται για παράφρονες και αλαζόνες, που για τα σχέδια που έχουν να κυβερνήσουν τον κόσμο πατούν κυριολεκτικά επι πτωμάτων.

Η αποσταθεροποίηση στη Ρωσία βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει. Θα την παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε την εξελιξή της.

ΠΗΓΗ: berlin-athen.eu

Read more

Το πραγματικό πρόβλημα του δημοσίου τομέα

Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Αυγούστου 7, 2010

Γράφει ο Γιάννης Μ.

Ήθελα να κάνω χαλαρά τις διακοπές μου κι εγώ αλλά δεν με αφηνει το χαζοκούτι. Άκουγα έναν καθηγηταρά να αναλύει πόσο μεγάλος είναι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, ότι πρέπει να μειωθεί, οτι πληρώνουμε πολλά κλπ κλπ. Που να με πάρει η ευχή, αν είναι τοσο μεγάλος ο δημόσιος τομέας γιατί έχει τόσο χάλια υπηρεσίες? Είπα να το ψάξω και εγώ. Λίγο απο εδω κι απο εκεί με την χάλια mobile σύνδεση που έχω κάτι βρέθηκε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Στην Ελλαδίτσα μας με βάση την απογραφή το ποσοστό των δημοσιών υπαλλήλων είναι γύρω στο 8% του πλυθησμού. Ας κάνουμε μια σύγκριση με τις προηγμένες χώρες.

Ελλάδα: 8%
Αγγλία: 20%
Γαλλία: 22%
Καναδάς: 26%

Μάλιστα. Άρα δεν έχουμε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, μάλλον λίγους έχουμε. Πάμε τώρα να δούμε τα έξοδα του δημόσιου τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ελλάδα: 40%
Αγγλία: 43%
Γαλλία: 54%
Καναδάς: sorry δεν βρήκα.

Πως γίνεται με μικρότερο δημόσιο τομέα να έχουμε τόσο ύψηλα έξοδα λειτουργίας του δημοσίου? Παίρνουν τόσα πολλά λεφτά σε σχέση με τους φτωχούληδες Άγγλους και Γάλλους συναδέλφους τους? Η μπας και φταίνε κάτι προμήθειες του δημοσίου, κατι ζήμενς, μήζενς κλπ?

Άπο όπου κι να το πιάσεις καταλήγεις πάντα στην Ελλάδα του Μαυρογυαλούρου. Φάγαν, φάγαν, φάγαν και ψάχνουν κάπου να τα φορτώσουν. Τώρα ο στόχος είναι οι υπάλληλοι.Αν δηλαδή το 8% γίνει 5% θα σωθεί η Ελλάδα. Τρίχες κατσαρές. Απλά δεν θα δουλεύει τίποτα και τα κοράκια θα συνεχίσουν να τρώνε. Οκ, και μένα μου έχει έρθει να κατραπακιάσω υπάλληλο αλλά δεν μπαίνουν όλοι και όλα στο ίδιο τσουβάλι.

Πριν φύγω για μπάνιο αφήνω ένα link για να μην πει κανένας οτι τα έβγαλα απο το μυαλό μου. http://econlog.econlib.org/archives/2005/11/france_uk_produ.html

Βάζω τα κεφτέδια μου στο τάπερ κι ας βρει άλλο κορόιδο ο Ελληνικός Τουρισμός να του πληρώνει 9 ευρώ ένα φραπέ και ενα τοστ “ανάμεικτο”.


Read more

Ένας μπερδεμένος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ομολογεί...

  • Τελικά ποιός κυβερνάει αυτή τη χώρα; O Γιώργος αποκλείεται, εκτός και αν πέρασε σύστημα διακυβέρνησης στο κανό
Νιώθω μπερδεμένος, να το κρύψω; Στο μέσο του καλοκαιριού, εκεί που κανονικά έπρεπε να είμαι στη Λέρο αραχτός στην παραλία, να κοιτάζω γύρω μου τον κόσμο και να καταλήγω -θέλω δεν θέλω- στο συμπέρασμα «πόσο ωραία είναι η ζωή» μέσα σε τόσο λίγα ρούχα..., ενώ είμαι έτοιμος να πάω στη Λέρο, αλλά στο ψυχιατρείο και όχι στις παραλίες της!!!!
Ακούω τα όσα γίνονται στην Αθήνα και είμαι σε κατάσταση μετρίας συγχύσεως το λιγότερο. Κυβερνάει η κυβέρνηση ή αποφασίζει η τρόικα για λογαριασμό της; Παίρνει αποφάσεις η κυβέρνηση που ψηφίσαμε πέρσι τον Οκτώβριο στη θέση της -μαύρη η ώρα- κυβέρνησης Καραμανλή ή απλώς εκτελεί τις αποφάσεις που έχει λάβει για λογαριασμό της η τρόικα; Διότι προχτές, που άκουγα αυτά τα παλικάρια (που έχουν εκείνον τον περίεργο τον δανό επικεφαλής) να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους λέγοντας ότι "εμείς δεν παίρνουμε αποφάσεις, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνησή σας, εμείς τις καλές μας υπηρεσίες προσφέρουμε", έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται: «έργο ΠΑΣΟΚ» είναι όλα αυτά; Γιατί αν έχουν δίκιο οι ελεγκτές της τρόικας και δεν μας δουλεύουν, τότε έχουμε θέμα -κι εγώ προσωπικά- μεγάλο...
Διότι όσο και να το πεις, όσο και να το κάνεις, άλλα μας είχε πει προεκλογικά το κόμμα της τρελής χαράς, κι άλλα εφάρμοσε και εφαρμόζει στη συνέχεια. Ναι, το ξέρω, το ξέρω καλύτερα από τον καθένα ότι η κατάσταση της χώρας όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία ήταν άθλια και έπρεπε να ληφθούν μέτρα γιατί είχαμε φτάσει στο μη περαιτέρω. Γνωρίζω επίσης ότι στη χώρα ίσχυε -και εξακολουθεί εν πολλοίς να ισχύει- το «ο κλέψας του κλέψαντος», όπως και μια σειρά από άλλα «χαρακτηριστικά» του ελληνάρα, του τύπου «δεν βαριέσαι αδερφέ», το «γράψ΄ τα στα... παπούτσια σου όλα μωρέ» και τέτοια. Είμαι κοινωνός επίσης της πρακτικής πολλών, για να μην πω των περισσοτέρων, που θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι καλά αρκεί να αφορούν τους άλλους, οι οποίοι επίσης είναι αυτοί που πρέπει να πειθαρχούν στους νόμους, να πληρώνουν φόρους, να μην κλέβουν το Δημόσιο, να μην αυθαιρετούν, να εργάζονται και να μη λουφάρουν, να είναι ικανοί, ευσυνείδητοι, έντιμοι, και όχι λαμόγια κ.λπ. Αλλά...
Αλλά δικαιολογούν όλα αυτά τα όσα γίνονται στο όνομά τους;
Ακούω τον Γιώργο που λέει συχνά ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ότι βελτιώνεται η κατάσταση, ότι θα τα καταφέρουμε... Απ' έξω τα έχω (και τα έχετε) μάθει. Ομως, πώς γίνεται να λες στον κόσμο προεκλογικά ότι εγώ μόλις γίνω κυβέρνηση θα βρω τρόπο να επανακτήσει το κράτος τον έλεγχο του ΟΤΕ, που η Νέα Δημοκρατία επί Αλογοσκούφη πουλούσε τα ασημικά του σπιτιού, τον έδωσε για ένα κομμάτι ψωμί στην Ντόιτσε Τέλεκομ και τώρα που έγινες κυβέρνηση κλείνεις τα μάτια που ο γερμανικός κολοσσός ετοιμάζεται να φάει και τον υπόλοιπο για ψίχουλα; Εβδομάδες τώρα το φωνάζω, κανείς δεν συγκινείται.
Την πάπια κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Και δεν είναι που δεν κάνει τίποτε για τον ΟΤΕ, είναι που ετοιμάζεται να σπρώξει και τη ΔΕΗ στο... πεζοδρομιο της ιδιωτικοποίησης, σαν άλλη «αγνή του λιμανιού».
Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά εμένα αυτά δεν μου αρέσουν, και δεν αρέσουν και σε πολύ κόσμο ακόμη, που στήριξε μια κατάσταση. Και ο οποίος, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, τρίβει τα μάτια του μ΄ αυτά που βλέπει...
Επίσης δεν μου αρέσει αυτός ο τσαμπουκάς που γίνεται με τους συνδικαλιστές. Ο συνδικαλιστής κάνει τη δουλειά του. Kόβει τις βόλτες του με το τσαντάκι του στο χέρι και εξασφαλίζει εσαεί να μη δουλεύει, καθώς και μια σειρά από διάφορα προνόμια... Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία που κάποια στιγμή θα την πιάσουμε για συζήτηση.
Το αν θα εφαρμοστεί μια πολιτική δεν είναι μια διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης- συνδικαλιστών, όχι. Είναι ένα ζήτημα γενικότερο. Να το πω πιο απλά: η υπόθεση της πώλησης της ΔΕΗ αδέρφια, δεν είναι υπόθεση κανενός Φωτόπουλου (του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) και καμιάς Μπιρμπίλη και κανενός Παπακωνσταντίνου. Είναι υπόθεση όλων μας. Διότι είναι στρατηγικής σημασίας για ένα κράτος να διαχειρίζεται την ενέργεια της χώρας του κι όχι επενδυτές, στρατηγικοί ή άλλοι, που απλώς θέλουν να επενδύσουν τα λεφτά τους κάπου και βρίσκουν πρόσφορο χώρο στη ΔΕΗ, που είναι και κερδοφόρα. Κορόιδα είναι;
Συμφωνώ και υπερθεματίζω να ανοίξει η αγορά της ενέργειας, αλλά αυτό μπορεί να γίνει παραπληρωματικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ. Άνοιγμα δεν συνιστά η πώληση της ΔΕΗ (το 40% συγκεκριμένα απαίτησε η τρόικα), αλλά η παροχή δυνατότητας σε ιδιώτες να παράγουν και εκείνοι ενέργεια. Έτσι κι αλλιώς χρόνια εισάγουμε ρεύμα, που το χρυσοπληρώνουμε, από τις γύρω χώρες. Γιατί να μην επιτραπεί σε ιδιώτες να παράγουν εδώ ρεύμα και να το διοχετεύουν στο δίκτυο της ΔΕΗ, αντί μιας συμφέρουσας τιμής; Απάντηση δεν υπάρχει. Τι υπάρχει; Αυτό που λέγαμε στην αρχή: ό,τι ζητήσει η τρόικα σπεύδουμε να το συζητήσουμε (στην καλύτερη) ή να το υλοποιήσουμε (στη χειρότερη). Εντάξει, εγώ θυμάμαι πάντα ότι ο Γιώργος είχε πει στα τέλη του περασμένου χρόνου ότι λόγω της άθλιας κατάστασης της χώρας εκχωρήσαμε κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά ρε παιδιά, έλεος. Σηκώστε πια τη μέση όρθια. Θα πάθετε λουμπάγκο στο τέλος από το σκύψε σκύψε... και όχι τίποτε άλλο, αλλά αφήνετε την εντύπωση πως είτε συνηθίσατε στο σκύψιμο είτε σας αρέσει αυτό που συμβαίνει όταν σκύβετε...
Θα μου πείτε, αυτά σε μαράνανε εσένα. Δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου; Βλέπω, πώς δεν βλέπω. Το απόλυτο χάος. Ο κλέψας του κλέψαντος που έλεγα στην αρχή. Σε ένα φαρμακείο στο Λαύριο, λέει, έπιασαν ένα ολόκληρο κύκλωμα με βιβλιάρια ασφαλισμένων, στα οποία γιατροί έγραφαν φάρμακα- μαϊμούδες και το κύκλωμα κονόμαγε χοντρά εις βάρος του ΙΚΑ. Θέλω να δω τι θα γίνει:
  • με τον φαρμακοποιό που είναι στο κύκλωμα (και οι συνάδελφοί του επιμένουν ότι το επάγγελμά τους πρέπει να κρατηθεί κλειστό, άμα ανοίξει πώς θα γίνονται λαμογιές αυτού του είδους;),
  • με τους γιατρούς του ΙΚΑ που δεν γράφουν λέει τον αριθμό του μητρώου τους πάνω στη συνταγή γιατί είναι... προσωπικό δεδομένο (προφανώς, αφού πρόκειται για κομπίνα!)
  • με τους ασφαλισμένους - πολλοί από τους οποίους θα πηγαίνουν ασφαλώς στις διαδηλώσεις και φτάνοντας μπροστά στη Βουλή θα φωνάζουν μουντζώνοντας «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή».
Θέλω να δω, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Θα μείνω με τα θέλω μου...
Κι ενώ όλα αυτά τα τραγικά συμβαίνυν, ο Γιώργος κάνει διακοπές μικρής κλίμακας (στις μεγάλης κλίμακας διακοπές δεν θέλω να αναφερθώ, επειδή προσβάλουν βάναυσα τη νοημοσύνη όλων μας), διήμερα, τριήμερα, οι υπουργοί του το ίδιο, και κάποιοι, εκτός κυβέρνησης, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Αθήνα εκεί κατά τις 22 Αυγούστου. Είναι αυτοί που επίμονα «πουλάκια» τους διαβεβαιώνουν ότι ο Γιώργος θα κάνει ανασχηματισμό την εβδομάδα εκείνη, και πάντως πριν από το τέλος Αυγούστου, ώστε να πάει στο Εθνικό Συμβούλιο της 3ης Σεπτέμβρη, και κυρίως στη ΔΕΘ, που είναι στις 11 Σεπτέμβρη, με καινούργια κυβέρνηση.
Πρόκειται ίσως για την επικρατέστερη σήμερα εκδοχή για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με την προσθήκη ότι αυτή η νέα κυβέρνηση θα «χρωματιστεί» από την επιστροφή των έμπειρων στελεχών τύπου Κώστα Σκανδαλιδη, Βάσως Παπανδρέου, Χρήστου Παπουτσή, Πέτρου Ευθυμίου, Γιώργου Φλωρίδη και μερικές σημαντικές μεταθέσεις όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Αννας Διαμαντοπούλου. Η άλλη εκδοχή λέει ότι ο Γιώργος δεν θα κάνει τώρα ανασχηματισμό, αλλά μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα- είναι εκείνοι που προεξοφλούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθεί στις εκλογές. Ανασχηματισμό με τα ίδια χαρακτηριστικά- έμπειροι και μεταθέσεις.
Διαλέγετε και παίρνετε...
Αλλά, μεταξύ μας και μην το πείτε πουθενά. Αδιαφορώ πλήρως για τον ανασχηματισμό των υπαλλήλων του ΔΝΤ, γιατί αυτή τη μορφή έχει η σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Αδιαφορώ ποιός θα πάρει ποιό υπουργείο. Με ενδιαφέρει ποιός και γιατί παίρνει τα δικά μου λεφτά από την τσέπη μου. Λεφτά που δεν βγήκαν από κομπίνες, λαμογιές και άλλες διάφορες δραστηριότητες. Λεφτά που βγήκαν από τον ιδρώτα μου είναι και τα παίρνουν, για να μην βάλουν χέρι στις τσέπες άλλων...
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να γράψω στον Γιώργο, πως οι Έλληνες ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και όχι ΔΝΤ... ΠΑΣΟΚ Γιώργο μου, ΠΑΣΟΚ... Και οφείλεις, εάν είσαι έντιμος πολιτικός και πιστεύεις πως εκπροσωπείς έναν Έλληνα ψηφοφόρο σου (και όχι τα γνωστά λαμόγια) να παραιτηθείς άμεσα, εάν έχεις αφήσει την διακυβέρνηση της χώρας στα τρωκτικά του ΔΝΤ και στους παρατρεχάμενους πλουτοκράτες τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί η τρόικα.
Άντε και έχω να πάω να βάλω και βενζίνη και να δω πόσα θα μου μείνουν...

Υ.Γ.: Όποιος είπε στον Γιώργο πως είναι πρωθυπουργός, να το πάρει πίσω... επειδή ο Γιώργος το έχει πιστέψει...
http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/blog-post_07.html

Read more

Νέες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες

Οι τράπεζες εισπράττουν και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό...

Γιώργος Παπανδρέου...βουλή 21.11.2008



Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα «τεστ αντοχής» πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, (ATEbank), υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής.
Συνολικά, οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές επιλογές και ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μεταξύ των στόχων είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων.

ΠΑΣΟΚ τώρα ξέρεις...


http://citypress-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_928.html
Read more

Δήλωση Σταϊκούρα για το χάρισμα χρημάτων που κάνει το ΠΑΣΟΚ στους Τραπεζίτες... όπως έλεγαν σαν αντιπολίτευση

« Η Ν.Δ. πιστεύει διαχρονικά και σταθερά στην αναγκαιότητα ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας, όσο και σε όρους ρευστότητας, ώστε να διαδραματίζει επιτυχώς τον οικονομικό και κοινωνικό του ρόλο.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., κατά το έτος 2008 (Ν. 3723/2008), στις συνθήκες της τότε κλιμακούμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έγκαιρα -αφού ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- κινήθηκε προς την κατεύθυνση στήριξης της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με το πακέτο των 28 δις ευρώ.

Η πολιτική αυτή αντιμετώπισε τη σφοδρή επίθεση και την τακτική απαξίωσης από το ΠΑΣΟΚ.

Τότε το ΠΑΣΟΚ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, συγκεκριμένα, έλεγε:

Ο κ. Γ. Παπαδρέου (Βουλή, 31.10.2008): «...[Η Κυβέρνηση] διαθέτει 28 δις ευρώ χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτοί οι πόροι θα φτάσουν στο φορολογούμενο, στον εργαζόμενο, στο δανειολήπτη, στον παραγωγό, στο μικρομεσαίο επιχειρηματία...λευκή επιταγή στις τράπεζες. Αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση, έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Η κ. Λ. Κατσέλη (Ραδιοφωνική Συνέντευξη Flash Radio , 04.11.2008): «…Εγώ δεν θα περίμενα ποτέ από κανένα τραπεζίτη να εγγυηθεί ότι η δράση και η συμπεριφορά του θα στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία».

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (Συνέντευξη Τύπου, 29.10.2008): «...[Η Κυβέρνηση] παρέχει δημόσιο χρήμα στις τράπεζες, χωρίς να εξασφαλίζει το ανάλογο και επιθυμητό σ’ αυτή τη φάση έλεγχο και εποπτεία του Δημοσίου πάνω στο τραπεζικό σύστημα...το δημόσιο χρήμα δίνεται άνευ ελέγχου, δίνεται άνευ όρων...γίνεται κατάχρηση της κρατικής ενίσχυσης...»

Τώρα, το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση αποφάσισε διαδοχικά την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με 15 δις ευρώ και 25 δις ευρώ, πλέον των 10 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Αλήθεια, τώρα για το ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτουν ζητήματα «λευκής επιταγής», «εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», «σοβαρότητας του κράτους», «άνευ ελέγχου και όρων παροχής δημοσίου χρήματος», και «κατάχρησης της κρατικής ενίσχυσης»;

Η περυσινή δημαγωγία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τους ακολουθεί. Και οι εφετινές τους προβλέψεις τους διαψεύδουν»



http://dexiextrem.blogspot.com/2010/08/blog-post_2680.html
Read more

Μια πρόταση. Να εκπλήξουμε την Τρόϊκα. Όχι ψήφο στο ΠΑΣΟΚ.

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του είναι εκείνοι που με την υπογραφή τους έχουν βάλει τη χώρα υπό ξένη κατοχή και το λαό στην υποδούλωση και στην εξαθλίωση προκειμένου να εξοφληθούν και με το παραπάνω οι ντόπιοι και ξένοι τοκογλύφοι, χωρίς κάν να ερωτηθεί ο λαός με ένα δημοψήφισμα.Σημειώνουμε, για όσους το ξεχνούν, ότι δεν φταίνε οι πολίτες για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από τα κρατικοδίαιτα παράσιτα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιδράσει ως κοινωνία καθόλου.Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται είναι μια καλή ευκαιρία για…. μια αντίδραση που θα συγκλονίσει την Τρόϊκα, αλλά και τους εδώ εντολοδόχους της.
Έχουμε την αίσθηση ότι οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να πάρουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αποτινάξουμε το ραγιαδισμό και να κόψουμε τη φόρα των σύγχρονων αποικιοκρατών, με το να τους κάνουμε μια έκπληξη στις κάλπες.Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κάθε ψήφος σε υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία σημαίνει έγκριση του μνημονίου, των σκληρών μέτρων και εντολή προς την κυβέρνηση για συνέχιση του διαλυτικού της έργου.Ακόμα και αν εμείς δεν το εκλαμβάνουμε έτσι, δυστυχώς έτσι θα το εκλάβουν οι κυβερνώντες.Γι’ αυτό λοιπόν.Έκπληξη….

http://olympia.gr/2010/08/06/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%AE%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%8A%CE%BA%CE%B1-%CF%8C/
Read more

Στην Χιροσίμα...


http://press-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_6486.html
Read more

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ

Σήμερα είπα να κάνω ένα ζάπινγκ στις 8 η ώρα. Την ώρα που αρχίζουν τα δελτία ειδήσεων.
Προηγουμένως είχα δει και το δελτίο του ΑΛΤΕΡ στις 1845 και το δελτίο του ΑΛΦΑ στις 1900.
Δεν θα το πιστέψετε.
ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα δελτία είχαν το ίδιο ρεπερτόριο.
Ξεκινούσαν με τα εύσημα που μας έδωσε η ΤΡΟΙΚΑ για τα αποτελέσματα της οικονομίας,συνέχιζαν με τις δηλώσεις του ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για το πόσο καλά πάει η οικονομία,μετά για το τι είπαν τα ξένα ΜΜΕ και κάπου εκεί τέταρτο η πέμπτο θέμα,άρχιζαν να ψελλίζουν κάτι για τον πληθωρισμό.
Ήταν πράγματι εκπληκτικό αυτό που συνέβαινε. Λες και κάποιο ΑΟΡΑΤΟ χέρι είχε στείλει με ΦΑΞ την σειρά θεμάτων που θα έπαιζε το κάθε ΚΑΝΑΛΙ.
Μην πάει ο νους σας πονηροί σε τίποτα κακό. Εγώ πιστεύω ότι ήταν ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ.
Ναι ήταν ένα ΘΑΥΜΑ. Από αυτά που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει γιατί το ΑΓΑΠΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ.
Αν δεν με πιστεύετε κάντε και εσείς αύριο το ίδιο πείραμα. Αν αντέξετε βέβαια και δεν σπάσετε την τηλεόρασή σας.
Αλλά τι σας λέω τώρα καλύτερα να πάτε να κάνετε καμιά βουτιά στη θάλασσα,μήπως και ξεθολώσετε
Σοβαρά τώρα αναρωτήθηκα μήπως και δεν είναι το ΠΑΣΟΚ πίσω από αυτή τη πλύση εγκεφάλου που γίνεται,αλλά τα πάντα έχουν ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΘΕΙ εδώ και 5 χρόνια από κάποιους που θέλουν το ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ της πατρίδας μας.
ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ και προπαντώς θα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει η Ν.Δ.
http://dexiextrem.blogspot.com/2010/08/blog-post_3269.html
Read more

ΜΗΝΥΜΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΠΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ : “ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΣΑΝ ΛΑΟ”



Αγαπητοί μου φίλοι,

Το γράμμα σας με συγκίνησε βαθειά. Κατ’ αρχήν για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε κι ακόμα πιο πολύ για τις ιδέες που διατυπώνετε και που με φέρνουν τόσο κοντά σας. Μακάρι να σκέφτονταν και οι υπόλοιποι Έλληνες όπως εσείς, γιατί στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε ελπίδα να σωθεί η χώρα και ο λαός μας από τον μεγάλο κίνδυνο, που για πρώτη φορά στην ιστορία μας στοχεύει στην καταστροφή της πεμπτουσίας της ελληνικότητας, που χωρίς αυτήν αντί Έλληνες θα καταντήσουμε απλά νούμερα στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι και όλες να κατανοήσουμε καλά ότι σκοπός της Τρόικας είναι να μας διαλύσουν σαν λαό με όπλο την οικονομική εξαθλίωση, την καταστροφή του κοινωνικού ιστού και το σβήσιμο της ιστορικής μας μνήμης και της εθνικής μας παράδοσης και πολιτισμού.

Στις άλλες δύο περιπτώσεις που είχαμε καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την ξένη κατοχή και την στρατιωτική χούντα, μας χτύπησαν τις σάρκες, με αποτέλεσμα να στραφούμε προς τον εσωτερικό μας πλούτο, γεγονός που τελικά μεγάλωσε την αγάπη και την εμπιστοσύνη στις εθνικές μας αξίες και ιστορικές παραδόσεις, να γίνουμε δηλαδή δυο φορές περισσότερο Έλληνες και δέκα φορές πιο περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες. Να γιατί ο κίνδυνος σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλος. Γιατί έχει στόχο όπως είπα το μεδούλι της ελληνικής μας αλλά και της προσωπικής-ανθρώπινης μας οντότητας.

Κι εγώ δυστυχώς είμαι αδύναμος για να αντιδράσω, όπως το έκανα σε άλλες περιστάσεις. Γι’ αυτό το μήνυμά μου αυτό είναι μήνυμα προσμονής και αγωνίας. Και θα ήθελα το βραβείο που μου κάνετε την τιμή να μου προσφέρετε, να είναι ο αρραβώνας που θα μας ενώνει σ’ αυτό το νέο μας δύσκολο αγώνα για την σωτηρία της Πατρίδας μας. Σε σας τους νεότερους στηρίζω κι εγώ τώρα όλες μου τις ελπίδες.

Σας χαιρετώ με ευχαριστίες και την αγάπη μου,


Μίκης Θεοδωράκης



http://olympia.gr/2010/08/06/%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%B9/
Read more

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

'Αλλα 25 δις στις Τράπεζες!...

Με τροπολογία στη Βουλή
προβλέπεται επέκταση του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος κατά 25 δισ. ευρώ! Το ποσό αυτό αφορά σε εγγυήσεις που μπορούν να δοθούν προς τις ελληνικές τράπεζες – εφόσον χρειαστεί – προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε ανακοίνωση
του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται ότι...
ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος πρακτικά είχε μείνει ανενεργός ως τα μέσα του 2010 και ότι δεν αφορά στην άμεση οικονομική στήριξη προς τις τράπεζες, αλλά απαιτεί την έκδοση τίτλων από τις ίδιες και απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ.
«Σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στην οικονομία, η παροχή εγγυήσεων προς το χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί αναγκαία κίνηση, για να μπορέσει να στηριχθεί και η πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η ρευστότητα που θα αντληθεί από τις τράπεζες θα διοχετευθεί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών»,
καταλήγει η ανακοίνωση.
http://press-gr.blogspot.com/2010/08/25.html
Read more

Έρχονται 60.000 απολύσεις σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ το ερχόμενο 15μηνο - Απολύσεις προσωπικού και στα ΕΑΣ

Aπολύσεις έρχονται στις ΔΕΚΟ που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερό πρόβλήμα επιβίωσης (ΟΣΕ, ΕΑΣ κλπ)και πρόκειται είτε να συγχωνευτούν είτε να πωληθούν στον ιδιωτικό τομέα (ΔΕΗ). Η κυβέρνηση έστω με απροθυμία λόγω του τεράστιου πολιτικού κόστους που θα έχει μια τέτοια κίνηση έχει συμφωνήσει, προκειμένου να γίνει δυνατή η εκταμίευση της β' δόσης του δανείου της τρόικας. Επίσης έχει συμφωνήσει στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με την ταυτόχρονη πώληση τμήματος της ΔΕΗ. Και μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το Νoέμβριο έρχονται και χιλιάδες απολύσεις στους ΟΤΑ! Υπολογίζεται ότι 45-60.000 υπάλληλοι των κατηγοριών αυτών θα χάσουν την δουλειά τους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει μείωση προσωπικού σε φορείς του δημοσίου, οι εκπρόσωποι της τρόικας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας συγκεκριμένα για τον ΟΣΕ, ο Servaas Deroose, εκπρόσωπος της τρόικας τόνισε ότι η επιχείρηση δημιουργεί ελλείμματα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση. Υποστήριξε ότι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ελλείμματα και προσέθεσε ότι «είναι νωρίς για να δώσουμε λεπτομέρειες».
Όλα αυτά με την προοπτική να επιστρεψει σε 15 μήνες από σήμερα στις αγορές η ελληνική οικονομία. Να επιστρέψει δηλαδή από εκεί που με δική της απόφαση μας έβγαλε η κυβέρνηση Γ.Παπνδρέου, όπως με δική της απόφαση μας είχε βάλει στην επιτήρηση η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή. Φυσικά κανένας και από τους πρώην και από τους νυν κυβερνώντες δεν έχει νιώσει στο πετσί του την ανεργεία, αφού από τα ηγετικά στελέχη σχεδόν κανένας δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του στην ελεύθερη αγορά!
Όσο για τις προβλέψεις του ΑΕΠ, αυτές εξακολουθούν να είναι μαύρες: Ενώ η γειτονική Τουρκίες που εξεδίωξε το 2004 το ΔΝΤ μετράει αυτή την στιγμή αύξηση ΑΕΠ περί το 6% οι εκπρόσωποι της τρόικας και μέλος του ΔΝΤ προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010 ενώ ανέφεραν ότι το 2011 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση 2,5%. Και βέβαια, το κορυφαίο όλων είναι ότι αναθεώρησαν τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 4,75% για το 2010 (από 1,5% που προέβλεπε το μνημόνιο). Απέδωσαν την άνοδο των τιμών στην αύξηση των έμμεσων φόρων και ... καθάρισαν.
Βέβαια ο τετραπλάσιος πληθωρισμός ((κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι αποκλείεται να κελίσει κάτω από 5,5% σημαίνει υπονόμευση του ήδη απωλεσθέντος κατά 30% εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, επιδείνωση της οικονομικής θέσης των όσων ζουν με επίδομα ανεργίας, ελαχιστοποίηση της αγοραστικής δύναμης των ιδιωτικών υπαλλήλων κλπ.
Το ποιο εκπληκτικό όμως οι εκρπόσωποι της τρόϊκας το άφησαν για το τέλος: Υποστήριξαν ότι είναι πιθανόν να υπάρξει αναθεώρηση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 5-7% (!) του ΑΕΠ, δηλαδή να φτάσει το 20%. Η αναθεώρηση συνδέεται με τον έλεγχο της Eurostat στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και ειδικότερα στις εγγυήσεις που έχει παραχωρήσει το δημόσιο σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τίποτα και κανείς δεν θα μπορέσει να εμποδίσει αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να πληρωθεί τέτοιο έλλειμμα.
(defencenet)
Read more

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη…..

Ακούσατε, ακούσατε…

Ο Έλληνας και η Ελληνίδα της Κοζάνης θα έχει την υγεία και την παιδεία που έχει ο Σουηδός στη Σουηδία, ο Άγγλος στην Αγγλία και ο Γάλλος στο Παρίσι…

Τι Λωζάνη τι Κοζάνη…..



http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/08/blog-post_5766.html


Read more

Πως τα ΜΜ”Ε” καλύπτουν τα “πράσινα” λαμόγια. Μια μικρή νησιώτικη ιστορία.

Η είδηση είναι από τα Νέα (κλικ στην εικόνα). Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως μία επιτυχία (και είναι) του κρατικού μηχανισμού ενάντια στην διαφθορά, συλλαμβάνοντας ένα λαμόγιο που πλουτίζει εις βάρος της κοινωνίας και της χώρας.
Αυτό που “ξεχνούν” να αναφέρουν τα Νέα, είναι πως η κυρία είναι ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΛΕΧΑΡΑ, με δημόσιο αξίωμα και διορισμένη σε πλείστες θέσεις κλειδιά στις οποίες ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!
Δείτε τώρα πως θα παρουσίαζε η ίδια εφημερίδα την είδηση, εάν μιλούσαμε ακριβώς για το ίδιο αδίκημα αλλά η ένοχος θα ήταν ΓΑΛΑΖΙΟ ΛΑΜΟΓΙΟ, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.

ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!
(Κεφαλονιαγκέιτ)

Κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας συνελήφθει με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 100χιλ. Ευρώ και προκαλεί τριγμούς στη Ρηγίλλης, αφού διατηρεί σχέσεις με γαλάζιο υπουργό!

Η κυρία Λαμογάτου λοιπόν, νομαρχιακή σύμβουλος του γαλάζιου.....
νομάρχη Υπεξαιράτου οδηγείται στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, ενώ εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από την θέση της ως νομαρχιακή σύμβουλος. 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης όμως ήδη κατέθεσαν επερώτηση αφού η γαλάζια κυρία Λαμογάτου, Είναι το πουλέν του γαλάζιου Νομάρχη Υπεξαιράτου, διορισμένη σε διάφορους τοπικούς οργανισμούς (π.χ. ΟΚΑΝΑ). Διορισμένη επίσης και στο συμβούλιο του Νοσοκομείου (π.χ. Ληξουρίου) από τον ίδιο τον υπουργό Αβραάμ Δημητρόπουλο και μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί παραίτηση της. Ακούγεται και για άλλες δύο, τουλάχιστον, ανάλογες υποθέσεις κατάχρησης.

Το σκάνδαλο αυτό έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα σκανδάλων, όπως αυτό της Βουδιστικής μονής της Κουάλα Λουμπούρ ή της παραχώρησης του λιμανιού του Κατακόλου στην Cosco.


Την παραίτηση του υπουργού Υγείας, του Πρωθυπουργού και του Γιούλ Μπρίνερ ζήτησε από το βήμα της βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.


Κάπως έτσι θα παρουσίαζαν την είδηση εάν το λαμόγιο είχε γαλάζιο χρώμα…


Olympia.gr
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_9362.html#more
Read more

Αποκλειστικό: Η Δήλωση της Τρόικα για τους ελέγχους στην Ελλάδα.




Δελτίο Τύπου: 10/308 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
5 Αυγούστου 2010
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Πρώτο Κλιμάκιο Ελέγχου στην Ελλάδα.
Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και από του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκαν την Αθήνα μεταξύ 26 Ιουλίου και 5 Αυγούστου για τον πρώτο τριμηνιαίο έλεγχο υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο υποστηρίζεται με δάνειο ύψους 80 δισεκατομμυρίων Ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και μέσω της Διευθέτησης Ετοιμότητας Παροχής (SBA) ύψους 30 δισεκατομμυρίων Ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. H στρατηγική και οι πολιτικές στήριξης, όπως περιγράφονται στην Επιστολή Πρόθεσης και στο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών του Μαΐου 2010, παραμένουν ως συμφωνήθηκαν (Αναφορά Χώρας 10/111).
Σύμφωνα με την αξιολόγηση μας, το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο. Εν τούτοις, παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι.
Η συρρίκνωση της οικονομίας εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος: Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4 τοις εκατό το 2010, και περίπου 2 ½ τοις εκατό το 2011. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος απ’ ότι αναμένονταν –αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας για το 2010 σε 4 ¾ τοις εκατό – ωθούμενος κυρίως, από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Χωρίς σημάδια έμμεσων επιπτώσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί.
Στο δημοσιονομικό τομέα, οι αρχές περιόρισαν τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, πέραν των ορίων του προγράμματος. Αυτό αντιστάθμισε αποκλίσεις που προκλήθηκαν από προβλήματα σε επίπεδο πέραν του προϋπολογισμού (τοπικές αυτοδιοικήσεις, νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) και έτσι επιτεύχθηκε ο συνολικός στόχος που είχε τεθεί για το τέλος Ιουνίου σχετικά με έλλειμμα. Προχωρώντας εμπρός, είναι σημαντικό να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων. Άλλη μια σημαντική δυσκολία βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση φορολογικών εσόδων, καθώς και για την προώθηση της δικαιοσύνης του προγράμματος προσαρμογής.

Στον χρηματοοικονομικό τομέα, υπήρξε μια μέση επιδείνωση στην επάρκεια κεφαλαίων γιατί, όπως αναμένονταν, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι πρόσφατες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (στρες τεστ) της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας κάλυψαν πάνω από το 90 τοις εκατό του ενεργητικού του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όλες οι τράπεζες, με την εξαίρεση μιας κρατικής, τις αντιμετώπισαν με επιτυχία, βοηθώντας έτσι τη μείωση της αστάθειας στην αγορά. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή για τη στρατηγική επισκόπηση του τραπεζικού τομέα, καθώς και για τον έλεγχο της δέουσας επιμέλειας σε κρατικές τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, θα παράσχει έναν σημαντικό ανασταλτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση δυνητικής κεφαλαιακής ανεπάρκειας. Κατά τη γνώμη μας, τα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ, που σύμφωνα με το πρόγραμμα έχουν δεσμευθεί για το ΤΧΣ, θεωρούνται επαρκή. Η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα είναι πολύ σημαντική για την επόμενη περίοδο.
Εντυπωσιακή πρόοδο σημειώνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το κλιμάκιο καλωσορίζει το νόμο για την ιστορική και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα. Η υλοποίηση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα και τη διαδικασία ετοιμασίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες για να εφαρμοστούν σύντομα, καλύπτουν τον τομέα των μεταφορών όπου έχει επιτυγχάνεται σημαντική πρόοδος με την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, καθώς και τον τομέα της ενέργειας. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απορρύθμιση, στην εφαρμογή της οδηγίας για τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τη διάθεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν φαίνεται ότι η διάθεση της αγοράς βελτιώνεται. Με την ελάφρυνση από τη διεθνή χρηματοοικονομική αρωγή ευρείας κλίμακας, η δυσκολία της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένει στη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού στην εφαρμογή πολιτικής προκειμένου να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Επόμενα Βήματα. Η συμφωνία που σύναψαν οι Ελληνικές αρχές σε επιτελικό επίπεδο, θα χαράξει το δρόμο για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου κατά τη συμφωνία δανειοδοτικής διευκόλυνσης (Ευρωζώνη) και τη Διευθέτηση Ετοιμότητας Παροχής (ΔΝΤ), που υπόκειται σε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωομάδα (Eurogroup) και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Αυτή η έγκριση θα επιτρέψει την εκταμίευση 9 δισεκατομμυρίων Ευρώ (6,5 δισεκατομμύρια Ευρώ από τα μέλη της Ευρωζώνης και 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ από το ΔΝΤ).
Η αποστολή για τον επόμενο προγραμματικό έλεγχο, έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2010.
http://www.imf.org/external/lang/greek/np/sec/pr/2010/pr10308g.pdf
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/08/blog-post_551.html#more

Read more

JPMorgan: Αναδιάρθρωση χρέους ή νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα το 2012

Καλές οι διαρθρωτικές αλλαγές, καλή η δημοσιονομική εξυγίανση, ακόμα καλύτερο το ύψους 110 δισ. ευρώ πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όμως, το ελληνικό χρέος απέχει πολύ από το να καταστεί βιώσιμο και ως εκ τούτου αποτελεί εστία για μια νέα κρίση στην Ευρώπη, μετά το 2012 (όταν και λήγει η χρηματοδότηση από το εν λόγω πακέτο) και πιθανότατα το 2014.
Αυτό εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της J.P. Morgan Chase, θεωρώντας ότι με τη λήξη του Προγράμματος Σταθερότητας ή και νωρίτερα θα υπάρχουν μόνο δυο επιλογές για την Ελλάδα: ή να προχωρήσει σε μια συντονισμένη και οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους της ή να λάβει και δεύτερο πακέτο στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσει το δανειακό της πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό, τα άνευ προηγουμένου μέτρα που.....
αποφασίστηκαν ή δρομολογούνται φέτος στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, δηλαδή το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ήταν άκρως σημαντικά και απαραίτητα.
Ωστόσο, τονίζουν οι αναλυτές της J.P. Morgan, δεν είναι αρκετά για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση. Όπως επισημαίνουν, σε σχετική έκθεση με ημερομηνία 3 Αυγούστου, ενδέχεται να μην είναι δυνατό η Ελλάδα να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους της αποκλειστικά και μόνο με δικές της προσπάθειες, δηλαδή μέσω της δημοσιονομικής της εξυγίανσης.
Για να αρχίσει να μειώνεται το ελληνικό χρέος, κι επομένως να είναι βιώσιμο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 6% ετησίως, υποστηρίζει η J.P. Morgan. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ποσοστό (για την ακρίβεια 5,9%) που έχει θέσει ως στόχο και η ελληνική κυβέρνηση για το 2014.
Όμως, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, μεσολαβεί μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον στόχο του 6% και το πρωτογενές έλλειμμα 8,5% που κατέγραψε η Ελλάδα το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της J.P. Morgan υποστηρίζουν ότι το 2012 η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει είτε να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ώστε να μειώσει σημαντικά την καθαρή του αξία, ή να εγκρίνει ένα νέο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Σύμφωνα με την J.P. Morgan, η Ευρώπη θα επιλέξει το δεύτερο καθώς το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας αναδιάρθρωσης χρέους είναι τεράστιο.
Με ανανεωμένη τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη το 2012 και απαλλαγμένη από το άγχος να ξαναστραφεί στις αγορές για να δανειστεί, η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου και ?κυρίως- το πρωτογενές πλεόνασμα του 6%, λέει η J.P. Morgan.
Ωστόσο, τονίζει, ακόμα και υπό αυτές τις ιδανικές συνθήκες, υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί ως το 2014 για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον
, η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανείς σε μέγεθος και διάρκεια.

Δεύτερον
, πολλοί αμφιβάλουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί σε μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που αφενός θα επηρεάσει αρνητικά τα δυναμικά του ελληνικού χρέους και αφετέρου θα προκαλέσει σημαντική πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

Τρίτον, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει το υψηλό χρέος της Ελλάδας στο κόστος δανεισμού της, όταν θα κληθεί να ξαναστραφεί για αγορές για χρηματοδότηση.

Τέταρτον, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες το 2014 και το 2015, καθώς συν τοις άλλοις η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει τη βοήθεια που θα έχει λάβει από ΔΝΤ και Ε.Ε.

Ήδη, το 2012 η Ελλάδα θα χρωστά στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 33% του ΑΕΠ της, και αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί κατακόρυφα αν δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους αλλά αντίθετα λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της.

Εκεί ακριβώς έγκειται η ανησυχία της J.P. Morgan για μια νέα κρίση στην Ευρώπη. Το 2012, τονίζει, η Ευρώπη πιθανότατα θα δώσει «πράσινο φως» για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το 2014, όμως, μπροστά στο αδιέξοδο η Ελλάδα να πρέπει να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, το (έστω και μικρό πλέον) έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και επιπλέον να χρωστούμενα από τα δυο πακέτα στήριξης που θα έχει λάβει, η Ευρώπη ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις.

Εφόσον, η προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας θα έχει απορριφθεί ήδη από το 2012, όμως, στην Ευρώπη, σημειώνει η J.P. Morgan, θα έχει μείνει μια μόνο επιλογή: να διαγράψει το χρέος ή μέρος αυτού από τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα. Οπότε, καταλήγει, μένει μόνο ένα -διόλου ρητορικό- ερώτημα να απαντηθεί: Θα είναι ακόμα διατεθειμένοι οι Γερμανοί να πληρώσουν τα... «σπασμένα»;

Ημερησία
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/08/jpmorgan-2012.html#more

Bookmark and Share
Read more

Μύθος το τεράστιο εξωτερικό χρέος. Η El País με στοιχεία από το ΔΝΤ τον γκρεμίζει

Όποιος Έλληνας παρακολουθεί υποτυπωδώς τα στοιχεία που εκδίδουν περιοδικά οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί για το εξωτερικό χρέος των διαφόρων χωρών, αισθάνεται δικαίως οργισμένος για την προδοσία που διαπράττεται από τους ξένους τα ΜΜΕ και τον Γιωργάκη εναντίον της χώρας και του λαού μας.

Δείτε τα στοιχεία που Δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010 από την El País και αφορούν το συνολικό Δημοσιο και ιδιωτικό χρέος διαφόρων χωρών της ΕΕ.

Ιρλανδία! Χρωστάει κυριολεκτικά τα μαλλιοκέφαλά της στους ξένους: το 1.052% του ΑΕΠ της!!! Όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας, δημόσιο και ιδιωτικό, ανέρχεται στο 1.052% του ΑΕΠ της.

Βρετανία: Το 431% του ΑΕΠ της

Η ζάπλουτη Ελβετία λόγω των αδιάκοπων χρηματοοικονομικών παιχνιδιών των πανίσχυρων τραπεζών το χρέος της, ανέρχεται στο απίστευτο 276,5% του ΑΕΠ της!

Πορτογαλίας,του ΑΕΠ της 231% της

Ισπανία το 167,5% του ΑΕΠ της

Ιταλίας! Το 123% του ΑΕΠ της

Ακόμη και η… Δανία έχει εξωτερικό χρέος 197% του ΑΕΠ.

όπως και η Γαλλία με 190,6%.

Γερμανία χρεός 161 % του ΑΕΠ της.

Κρατηθείτε τώρα διότι η Ελλάδα χρεοκόπησε με 163% του ΑΕΠ της χρέος.Και αυτή είναι η απόδειξη της προδοσίας της χώρας μας.

Με αυτό το χρέος ο ΓΑΠ κάλεσε το ΔΝΤ το οποίο μας δάνεισε περίπου 30 δις ευρώ. Το “Ταμείο” πρόθυμα με αυτό το γελοίο ποσό ανέλαβε την Διακυβέρνηση της χώρας μας. Από αυτά έχουμε πάρει μόλις 9 δις άλλα τα σαγόνια δεν κρατιούνται και έχουν αρχίσει να κινούνται.

Για άλλη μια φορά αυτά τα στοιχεία δεν τυγχάνουν δημοσιότητας. Για άλλη μια φορά τα Ελληνικά ΜΜΕ καθίστανται ύποπτα και συλλαμβάνονται με την Γίδα στην πλάτη. Μπορεί ο καθένας πλέον σκεφτεί την πρεμούρα τους να στηρίζουν την τρόικα σε κάθε της μέτρο. Είναι προφανές ότι με την βοήθεια των επιταγών και των εντολών της Τρόικα -και σώζοντας την κυβέρνηση Τσολακογλου από εδικό Δικαστήριο- βάζουν χέρι στον Ορυκτό λιγνιτικό πλούτο της χώρας ενόψει “απελευθέρωσης” και αυτό για αρχή.

Τα σαγόνια των νταβατζήδων δεν κρατιούνται και έχουν αρχίσει να κινούνται.

Και εάν δεν ήταν τα blogs όλα αυτά δεν θα τα μαθαίναμε ποτέ.

Τελεία και παύλα.

http://papaioannou.wordpress.com/2010/08/04/%CE%B7-el-pais-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9/

βασισμένο σε άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=19092952
(δεν βρήκαμε το άρθρο της El Pais στο οποίο αναφέρεται το ΕΘΝΟΣ)

Read more

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Τι ζητούσε πέρσι ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης από τον Πρωθυπουργό Διαβάστε περισσότερα: ΠΥΡΓΟΣ NEWS: Τι ζητούσε πέρσι ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτ


Το 2009 σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) κ.Δημήτρη Μπράτη είχαμε 50% λιγότερους διορισμούς εκπαιδευτικών.Φέτος κύριε Μπράτη έχουμε το 50% του περσινού 50%.Σας θυμίζουμε τι λέγατε πέρσι 5/4/2009.


"Χαιρετισμός Προέδρου ΔΟΕ Δ. Μπράτη στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας 05-04-2009
από Μπράτης Δημήτρης ,Πρόεδρος Δ.Ο.Ε.
Δημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 20, 2009

Μπράτης Δημήτρης

Πρόεδρος Δ.Ο.Ε.

Αθήνα 5 Απρίλη 2009

Χαιρετισμός στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας

Κύριε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ,

Θέλω να ευχαριστήσω, καταρχήν, για την πρόσκληση με την οποία μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση και ειδικότερα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Διάβασα, κύριε Πρόεδρε, πριν έρθω εδώ σήμερα, μια δήλωσή σας που αναφέρει τα εξής: «.Δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω στο παλιό και στο κατεστημένο. Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον πάνω στο νέο με επίκεντρο τον άνθρωπο.». Κι επειδή νομίζω, ότι αυτό είναι το στοίχημα της εκπαίδευσης και το βασικό ερώτημα είναι τι σχολείο θέλουμε, και, πιστεύω, ότι όσο αυτό δεν το ξεκαθαρίζουμε δεν θα μπορούμε να παίρνουμε μέτρα για την εκπαίδευση και για την Παιδεία που χρειάζεται ο τόπος μας, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από μια επιστολή που διαβάζονταν κάθε φορά που συνεδρίαζαν οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής σ' ένα συνέδριο στην Ουαλία. Ήταν μια επιστολή ενός κρατούμενου στο στρατόπεδο Νταχάου.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Βγήκα ζωντανός από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,
Τα μάτια μου είδαν πράγματα, που δεν θα έπρεπε να τα δει ανθρώπου μάτι,
Είδα θαλάμους αερίων που κατασκευάστηκαν από καλά εκπαιδευμένους μηχανικούς,
Είδα παιδιά να φαρμακώνονται από άριστα εκπαιδευμένους γιατρούς,
Είδα βρέφη να θανατώνονται από καλά καταρτισμένες νοσοκόμες.
Είδα γυναίκες και μωρά να δολοφονούνται και να ρίχνονται στην πυρά από απόφοιτους πανεπιστημίων,
Αυτά είδα και γι' αυτό είμαι δύσπιστος απέναντι στην εκπαίδευση,
Τώρα πια ένα ζητώ από τους εκπαιδευτικούς: Να βοηθούν τους μαθητές τους να γίνουν άνθρωποι. Οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών δεν επιτρέπεται να έχουν ποτέ ως αποτέλεσμα εκπαιδευμένα τέρατα, ψυχοπαθείς με διπλώματα, σπουδαγμένους Άιχμαν....



Αξία έχουν η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική, μόνο όταν συμβάλλουν στο να γίνουν τα παιδιά μας άνθρωποι.»

Πιστεύω ότι αυτή την επιστολή πρέπει να την έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με την Παιδεία, από τον Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι και τον τελευταίο εκπαιδευτικό.

Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε από τους μαθητές των Λυκείων ένα φεστιβάλ με σύνθημα: «το σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Λένε οι μαθητές:

«Δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο. Δεν έχουμε ευκαιρίες στη μόρφωση και στην εργασία. Συχνά βιώνουμε τρομοκρατία από «αδιάφορους» δασκάλους και καθηγητές, σ' ένα σχολείο που θα έπρεπε να καλλιεργεί προσωπικότητες, αλλά είναι μόνο χώρος αποστήθισης και παπαγαλίας.».

Το σχολείο, κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται τομές. Δε θα τις έλεγα μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μια νέα αλλαγή. Μετά τη μεταρρύθμιση του 1964, που κατάργησε τους αποκλεισμούς στη μόρφωση, το στοίχημα της ποιότητας δεν κερδήθηκε.

Ο Μίλτος Κουντουράς, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το είχε πει πολύ χαρακτηριστικά: «κλείστε τα σχολειά!» Κύριε Πρόεδρε

Χαίρομαι, ιδιαίτερα, που αυτόν τον διάλογο τον ξεκινάτε από τα θεμέλια που είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που είναι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Απ' αυτό στο οποίο το 70% των διδακτηρίων είναι ακατάλληλα με επίσημη γνώμη της πολιτείας. Που, για τα παιδιά αυτής της τρυφερής ηλικίας των 4-6 χρόνων, αντί να τους έχουμε τα καλύτερα διδακτήρια τους έχουμε τα χειρότερα. Και μιλούμε, συνεχώς, όλοι, δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις για τις αλλαγές στο Λύκειο. Πράγματι, το Λύκειο ως βαθμίδα εκπαίδευσης δεν υπάρχει. Έχει υποκατασταθεί από τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα. Κι αυτό, πολλές φορές, μας αποπροσανατολίζει, και ελπίζω να μη συμβεί κι εδώ μέσα αυτό, από το βασικό στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να έχουμε για την Παιδεία. Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί θεωρούμε ντροπή για τη χώρα μας, την ύπαρξη των ιδιαίτερων μαθημάτων. Να διακινείται ένας άλλος προϋπολογισμός για την Παιδεία από τις τσέπες των γονιών. Ως εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς, αποδοχές κι αυτό είναι υποχρεωμένη να το κάνει η Πολιτεία.

Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιες είναι οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που απαιτεί η σημερινή κοινωνία και η ζωή; Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες στον αιώνα που διανύουμε;
Με ποιο σχολείο, με ποιο πρόγραμμα, με ποιον εκπαιδευτικό και με ποια μέσα παρεμβαίνουμε για να διαμορφώσουμε τον αυριανό πολίτη. Τον πολίτη της Ελλάδας, τον πολίτη της Ευρώπης, τον πολίτη του κόσμου;
Μπορεί το σημερινό δημόσιο σχολείο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να αναλάβει το βάρος της μόρφωσης των μαθητών;
Πιστεύω πως αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα.

Δε θα μιλήσω, φίλες και φίλοι, για την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη γνωρίζετε όλοι. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει τη φετινή χρονιά στην παιδεία το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πενήντα χρόνων. Κι αυτό είναι ντροπή για τη χώρα μας. Από το 3,61% το 2004 οι δαπάνες έφτασαν στο 3,09% το 2009. Αυτό είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις: 50% λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών (νηπιαγωγοί), καμιά επιμόρφωση στους δασκάλους, καμιά καινοτομία στην εκπαίδευση, κλπ.

Εμείς αγωνιζόμαστε, αγαπητοί φίλοι, για ένα σχολείο ανοιχτό, ένα σχολείο δράσης, χαράς και δημιουργίας. Ένα σχολείο στο οποίο όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν πώς να εκφράζονται, να επικοινωνούν, να ανακαλύπτουν, να κρίνουν, να επαναπροσδιορίζουν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν. Ένα σχολείο ανθρώπινο, ικανό να αναπτύξει την κριτική σκέψη του μαθητή και να του εμφυσήσει την αγάπη για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη ζωή. Ένα σχολείο που να μπορεί να διαμορφώσει έναν ελεύθερο, υπεύθυνο διεκδικητικό, κριτικά σκεπτόμενο και κοινωνικά συμμέτοχο πολίτη. Ένα σχολείο Παιδείας και Πολιτισμού. Κάτι που το ξεκινήσατε κ. Πρόεδρε το 1994 ως Υπουργός Παιδείας με την αείμνηστη Μελίνα και δυστυχώς το σταμάτησε η σημερινή κυβέρνηση το 2004.
Για να θα δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σχολείο χρειάζονται πολλά. Χρειαζόμαστε, πάνω απ' όλα, έναν άλλο εκπαιδευτικό. Χρειαζόμαστε έναν εκπαιδευτικό που θα κινητοποιεί, θα δραστηριοποιεί τους μαθητές, θα τους μαθαίνει να αναζητούν τη γνώση και να την κατακτούν μέσα από τη συμμετοχή στην ομάδα. Η σημερινή συνδιάσκεψη περιλαμβάνει στο τρίτο της εργαστήρι ως θέμα: «οι εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστές της αλλαγής» και πολύ εύστοχα το συνδέει με τη μόρφωση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η μόρφωση και η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δεν είναι διαδικασία που επιφέρει αλλαγές στην αίθουσα διδασκαλίας αλλά είναι μια στρατηγική που προωθεί στα σχολεία ένα περιβάλλον και μια νοοτροπία εργασίας που ευνοεί και διευκολύνει την εκπαιδευτική αλλαγή. Μακροπρόθεσμο στόχο έχει την αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας του σχολείου. Να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο. Γι' αυτό και όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων χρειάζονται συνεκπαίδευση, γιατί πώς αλλιώς θα προχωρήσει ο ενιαίος σχεδιασμός όταν κάτι που ξεκινά στο Δημοτικό δε συνεχίζεται στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο;
Χρειαζόμαστε ενιαία αναλυτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που θα υπηρετούν το σχολείο που θέλουμε. Το σχολείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το ολοήμερο σχολείο είναι για μας το σχολείο του σήμερα και του αύριο. Το σύνθημα «Η ΤΣΑΝΤΑ στο σχολείο» μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Στο πλαίσιο δε του ενιαίου σχεδιασμού το σχολείο αυτό πρέπει να επεκταθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Όχι, βέβαια, το Ολοήμερο σχολείο που σήμερα υπάρχει. Γιατί το ολοήμερο που σήμερα υπάρχει εξυπηρετεί κυρίως τις κοινωνικές ανάγκες. Εμείς όμως θέλουμε πρώτιστα να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ενιαίο πρόγραμμα πρωί - απόγευμα, υποδομές και το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η μονομέρεια του ενός βιβλίου πρέπει να καταργηθεί και να οργανωθούν βιβλιοθήκες - αναγνωστήρια σ' όλα τα σχολεία.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα. Θέτουν πολλοί το ερώτημα: Μα αν αύριο το πρωί αυξήσουμε τις δαπάνες για την Παιδεία, πιστεύετε ότι θα έχουμε μια πραγματική αλλαγή στην εκπαίδευση; Φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα μόνο με την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
Η αύξηση όμως των δαπανών για την Παιδεία, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να:

Καταργηθεί η διπλοβάρδια
Χτιστούν διδακτήρια για τις ανάγκες του ολοήμερου και των νηπιαγωγείων,
Να έχουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τους υπολογιστές που χρειαζόμαστε,
Επιμορφωθεί το διδακτικό προσωπικό
Έχουμε οργανωμένες βιβλιοθήκες, κλπ.
Το παράδειγμα του νεοεκλεγμένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μας δείχνει, πιστεύω, την κατεύθυνση. Ο Μπάρακ Ομπάμα υπερδιπλασίασε τις δαπάνες για την Παιδεία για το έτος 2009. Από 60 δις. δολάρια το 2008 στα 130 δις. δολάρια το 2009 και στα 146 δις. δολάρια το 2010.

Είναι θετική η δέσμευση σας, κ. Πρόεδρε, για αύξηση των δαπανών

για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι οι δαπάνες για την Παιδεία, είναι μια, κατ' εξοχήν παραγωγική επένδυση, γιατί η Παιδεία αναπτύσσει τις ικανότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το αίτημά μας να ζούμε με «αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο» ήταν το σύνθημα της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης που έκανε ο κλάδος μας - 42 ημέρες - το 2006 και η κυβέρνηση το αποτίμησε σε 17,5€ το μήνα.

Αν, κ. Πρόεδρε, όπως όλοι υποστηρίζουν, ο εκπαιδευτικός είναι η καρδιά και η ψυχή του εκπαιδευτικού συστήματος τότε θα πρέπει η Πολιτεία να τον αντιμετωπίσει ανάλογα.

Η λογική που επικρατεί στη χώρα μας είναι: Μπορούμε να δίνουμε π.χ. στους δικαστικούς 900.000.000? αναδρομικά το 2009 αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τους δασκάλους γιατί είναι πολλοί.

Είμαστε, πολλοί, λοιπόν, και κοστίζουμε πολλά στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό, όμως, δεν είναι επιχείρημα. Το ερώτημα είναι: είναι σημαντική και αναντικατάστατη η αποστολή μας; ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Είναι ανεπαρκείς οι μισθοί μας; ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Αν αυτά τα ερωτήματα τα απαντήσουμε θετικά τότε πρέπει να βρούμε λύση και στο πρόβλημα.

Είπατε κ. Πρόεδρε στην ομιλία σας για αξιοπρεπείς μισθούς στους εκπαιδευτικούς. ?ς Πρόεδρος της ΔΟΕ, όμως, πρέπει να πω ότι θέλουμε πιο συγκεκριμένη δέσμευση. Πρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο. Αυτό ήταν το σύνθημα της απεργίας που κάναμε το 2006 εμείς οι δάσκαλοι που δεν είμαστε από τα προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας μας. Εμείς οι δάσκαλοι που δίνουμε, καθημερινά, τον καλύτερο εαυτό μας μέσα στην τάξη.

Κι είναι λάθος να λέγεται ότι εμείς δε δεχόμαστε αξιολόγηση -αποτίμηση του εκπαιδευτικού μας έργου. Αυτό που δε δεχόμαστε είναι η αξιολόγηση - χειραγώγηση. Να επανέλθουμε σ' ένα καθεστώς που είχαμε πριν το 1981, το καθεστώς του επιθεωρητισμού. Κι είμαστε περήφανοι που 25 χρόνια τώρα είχαμε παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία μας και γίνονται τόσες δημιουργικές δραστηριότητες απ' τους δασκάλους της πράξης.

Θα χρησιμοποιήσω, κύριε Πρόεδρε, ένα δικό σας σύνθημα:

«Ελλάδα των αξιών και των αξίων». Για τις αξίες παλεύουμε καθημερινά στα σχολεία μας. Η αξιοκρατία στην εκπαίδευση θα λειτουργήσει ως μήνυμα σ' ολόκληρη την κοινωνία. Είναι η ώρα να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, κομματισμού, παραγοντισμού κλπ. Να καθιερωθεί επιτέλους ένα σύστημα που να επιλέγει τους ικανούς και τους άξιους και όχι τους αρεστούς. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών στελεχών εκπαίδευσης έχει επιλεγεί με κομματικά κριτήρια και δεν έχει το απαιτούμενο κύρος για να υπηρετήσει οποιαδήποτε αλλαγή. Χρειάζεται άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι

Οι ανισότητες στη μόρφωση είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας.

Το δημόσιο σχολείο είναι η προσωποποίηση του Δημόσιου χαρακτήρα της

εκπαίδευσης. Είναι ο δείκτης και το μέτρο που αξιολογεί την ποιότητα της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής, την ποιότητα του εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της. Ως κίνημα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θέσαμε διαχρονικά έναν κυρίαρχο στόχο: Την ενίσχυση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Εδραιώσαμε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα, από οικονομική ή κοινωνική θέση και κατάσταση.

Στόχος της εκπαίδευσης και της Παιδείας είναι η καλλιέργεια του ατόμου, ως πολίτη. Μια δημοκρατική εκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να είναι εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη.

Η εκπαίδευση, για μας, έχει ένα ριζικό κοινωνικό σκοπό. Να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στην κοινωνία για να πετύχουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη ισότητα, περισσότερη Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ

Αξία έχουν η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική, μόνο όταν συμβάλλουν στο να γίνουν τα παιδιά μας άνθρωποι.»

Πιστεύω ότι αυτή την επιστολή πρέπει να την έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με την Παιδεία, από τον Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι και τον τελευταίο εκπαιδευτικό.

Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε από τους μαθητές των Λυκείων ένα φεστιβάλ με σύνθημα: «το σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Λένε οι μαθητές:

«Δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο. Δεν έχουμε ευκαιρίες στη μόρφωση και στην εργασία. Συχνά βιώνουμε τρομοκρατία από «αδιάφορους» δασκάλους και καθηγητές, σ' ένα σχολείο που θα έπρεπε να καλλιεργεί προσωπικότητες, αλλά είναι μόνο χώρος αποστήθισης και παπαγαλίας.».

Το σχολείο, κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται τομές. Δε θα τις έλεγα μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μια νέα αλλαγή. Μετά τη μεταρρύθμιση του 1964, που κατάργησε τους αποκλεισμούς στη μόρφωση, το στοίχημα της ποιότητας δεν κερδήθηκε.

Ο Μίλτος Κουντουράς, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το είχε πει πολύ χαρακτηριστικά: «κλείστε τα σχολειά!» Κύριε Πρόεδρε

Χαίρομαι, ιδιαίτερα, που αυτόν τον διάλογο τον ξεκινάτε από τα θεμέλια που είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που είναι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Απ' αυτό στο οποίο το 70% των διδακτηρίων είναι ακατάλληλα με επίσημη γνώμη της πολιτείας. Που, για τα παιδιά αυτής της τρυφερής ηλικίας των 4-6 χρόνων, αντί να τους έχουμε τα καλύτερα διδακτήρια τους έχουμε τα χειρότερα. Και μιλούμε, συνεχώς, όλοι, δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις για τις αλλαγές στο Λύκειο. Πράγματι, το Λύκειο ως βαθμίδα εκπαίδευσης δεν υπάρχει. Έχει υποκατασταθεί από τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα. Κι αυτό, πολλές φορές, μας αποπροσανατολίζει, και ελπίζω να μη συμβεί κι εδώ μέσα αυτό, από το βασικό στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να έχουμε για την Παιδεία. Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί θεωρούμε ντροπή για τη χώρα μας, την ύπαρξη των ιδιαίτερων μαθημάτων. Να διακινείται ένας άλλος προϋπολογισμός για την Παιδεία από τις τσέπες των γονιών. Ως εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς, αποδοχές κι αυτό είναι υποχρεωμένη να το κάνει η Πολιτεία.

Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιες είναι οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που απαιτεί η σημερινή κοινωνία και η ζωή; Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες στον αιώνα που διανύουμε;
Με ποιο σχολείο, με ποιο πρόγραμμα, με ποιον εκπαιδευτικό και με ποια μέσα παρεμβαίνουμε για να διαμορφώσουμε τον αυριανό πολίτη. Τον πολίτη της Ελλάδας, τον πολίτη της Ευρώπης, τον πολίτη του κόσμου;
Μπορεί το σημερινό δημόσιο σχολείο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να αναλάβει το βάρος της μόρφωσης των μαθητών;
Πιστεύω πως αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα.

Δε θα μιλήσω, φίλες και φίλοι, για την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη γνωρίζετε όλοι. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει τη φετινή χρονιά στην παιδεία το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πενήντα χρόνων. Κι αυτό είναι ντροπή για τη χώρα μας. Από το 3,61% το 2004 οι δαπάνες έφτασαν στο 3,09% το 2009. Αυτό είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις: 50% λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών (νηπιαγωγοί), καμιά επιμόρφωση στους δασκάλους, καμιά καινοτομία στην εκπαίδευση, κλπ.

Εμείς αγωνιζόμαστε, αγαπητοί φίλοι, για ένα σχολείο ανοιχτό, ένα σχολείο δράσης, χαράς και δημιουργίας. Ένα σχολείο στο οποίο όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν πώς να εκφράζονται, να επικοινωνούν, να ανακαλύπτουν, να κρίνουν, να επαναπροσδιορίζουν να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν. Ένα σχολείο ανθρώπινο, ικανό να αναπτύξει την κριτική σκέψη του μαθητή και να του εμφυσήσει την αγάπη για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη ζωή. Ένα σχολείο που να μπορεί να διαμορφώσει έναν ελεύθερο, υπεύθυνο διεκδικητικό, κριτικά σκεπτόμενο και κοινωνικά συμμέτοχο πολίτη. Ένα σχολείο Παιδείας και Πολιτισμού. Κάτι που το ξεκινήσατε κ. Πρόεδρε το 1994 ως Υπουργός Παιδείας με την αείμνηστη Μελίνα και δυστυχώς το σταμάτησε η σημερινή κυβέρνηση το 2004.
Για να θα δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σχολείο χρειάζονται πολλά. Χρειαζόμαστε, πάνω απ' όλα, έναν άλλο εκπαιδευτικό. Χρειαζόμαστε έναν εκπαιδευτικό που θα κινητοποιεί, θα δραστηριοποιεί τους μαθητές, θα τους μαθαίνει να αναζητούν τη γνώση και να την κατακτούν μέσα από τη συμμετοχή στην ομάδα. Η σημερινή συνδιάσκεψη περιλαμβάνει στο τρίτο της εργαστήρι ως θέμα: «οι εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστές της αλλαγής» και πολύ εύστοχα το συνδέει με τη μόρφωση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η μόρφωση και η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δεν είναι διαδικασία που επιφέρει αλλαγές στην αίθουσα διδασκαλίας αλλά είναι μια στρατηγική που προωθεί στα σχολεία ένα περιβάλλον και μια νοοτροπία εργασίας που ευνοεί και διευκολύνει την εκπαιδευτική αλλαγή. Μακροπρόθεσμο στόχο έχει την αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας του σχολείου. Να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο. Γι' αυτό και όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων χρειάζονται συνεκπαίδευση, γιατί πώς αλλιώς θα προχωρήσει ο ενιαίος σχεδιασμός όταν κάτι που ξεκινά στο Δημοτικό δε συνεχίζεται στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο;
Χρειαζόμαστε ενιαία αναλυτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που θα υπηρετούν το σχολείο που θέλουμε. Το σχολείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το ολοήμερο σχολείο είναι για μας το σχολείο του σήμερα και του αύριο. Το σύνθημα «Η ΤΣΑΝΤΑ στο σχολείο» μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Στο πλαίσιο δε του ενιαίου σχεδιασμού το σχολείο αυτό πρέπει να επεκταθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Όχι, βέβαια, το Ολοήμερο σχολείο που σήμερα υπάρχει. Γιατί το ολοήμερο που σήμερα υπάρχει εξυπηρετεί κυρίως τις κοινωνικές ανάγκες. Εμείς όμως θέλουμε πρώτιστα να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ενιαίο πρόγραμμα πρωί - απόγευμα, υποδομές και το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η μονομέρεια του ενός βιβλίου πρέπει να καταργηθεί και να οργανωθούν βιβλιοθήκες - αναγνωστήρια σ' όλα τα σχολεία.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα. Θέτουν πολλοί το ερώτημα: Μα αν αύριο το πρωί αυξήσουμε τις δαπάνες για την Παιδεία, πιστεύετε ότι θα έχουμε μια πραγματική αλλαγή στην εκπαίδευση; Φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα μόνο με την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
Η αύξηση όμως των δαπανών για την Παιδεία, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να:

Καταργηθεί η διπλοβάρδια
Χτιστούν διδακτήρια για τις ανάγκες του ολοήμερου και των νηπιαγωγείων,
Να έχουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τους υπολογιστές που χρειαζόμαστε,
Επιμορφωθεί το διδακτικό προσωπικό
Έχουμε οργανωμένες βιβλιοθήκες, κλπ.
Το παράδειγμα του νεοεκλεγμένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μας δείχνει, πιστεύω, την κατεύθυνση. Ο Μπάρακ Ομπάμα υπερδιπλασίασε τις δαπάνες για την Παιδεία για το έτος 2009. Από 60 δις. δολάρια το 2008 στα 130 δις. δολάρια το 2009 και στα 146 δις. δολάρια το 2010.

Είναι θετική η δέσμευση σας, κ. Πρόεδρε, για αύξηση των δαπανών

για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι οι δαπάνες για την Παιδεία, είναι μια, κατ' εξοχήν παραγωγική επένδυση, γιατί η Παιδεία αναπτύσσει τις ικανότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το αίτημά μας να ζούμε με «αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο» ήταν το σύνθημα της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης που έκανε ο κλάδος μας - 42 ημέρες - το 2006 και η κυβέρνηση το αποτίμησε σε 17,5€ το μήνα.

Αν, κ. Πρόεδρε, όπως όλοι υποστηρίζουν, ο εκπαιδευτικός είναι η καρδιά και η ψυχή του εκπαιδευτικού συστήματος τότε θα πρέπει η Πολιτεία να τον αντιμετωπίσει ανάλογα.

Η λογική που επικρατεί στη χώρα μας είναι: Μπορούμε να δίνουμε π.χ. στους δικαστικούς 900.000.000? αναδρομικά το 2009 αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τους δασκάλους γιατί είναι πολλοί.

Είμαστε, πολλοί, λοιπόν, και κοστίζουμε πολλά στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό, όμως, δεν είναι επιχείρημα. Το ερώτημα είναι: είναι σημαντική και αναντικατάστατη η αποστολή μας; ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Είναι ανεπαρκείς οι μισθοί μας; ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Αν αυτά τα ερωτήματα τα απαντήσουμε θετικά τότε πρέπει να βρούμε λύση και στο πρόβλημα.

Είπατε κ. Πρόεδρε στην ομιλία σας για αξιοπρεπείς μισθούς στους εκπαιδευτικούς. ?ς Πρόεδρος της ΔΟΕ, όμως, πρέπει να πω ότι θέλουμε πιο συγκεκριμένη δέσμευση. Πρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο. Αυτό ήταν το σύνθημα της απεργίας που κάναμε το 2006 εμείς οι δάσκαλοι που δεν είμαστε από τα προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας μας. Εμείς οι δάσκαλοι που δίνουμε, καθημερινά, τον καλύτερο εαυτό μας μέσα στην τάξη.

Κι είναι λάθος να λέγεται ότι εμείς δε δεχόμαστε αξιολόγηση -αποτίμηση του εκπαιδευτικού μας έργου. Αυτό που δε δεχόμαστε είναι η αξιολόγηση - χειραγώγηση. Να επανέλθουμε σ' ένα καθεστώς που είχαμε πριν το 1981, το καθεστώς του επιθεωρητισμού. Κι είμαστε περήφανοι που 25 χρόνια τώρα είχαμε παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία μας και γίνονται τόσες δημιουργικές δραστηριότητες απ' τους δασκάλους της πράξης.

Θα χρησιμοποιήσω, κύριε Πρόεδρε, ένα δικό σας σύνθημα:

«Ελλάδα των αξιών και των αξίων». Για τις αξίες παλεύουμε καθημερινά στα σχολεία μας. Η αξιοκρατία στην εκπαίδευση θα λειτουργήσει ως μήνυμα σ' ολόκληρη την κοινωνία. Είναι η ώρα να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, κομματισμού, παραγοντισμού κλπ. Να καθιερωθεί επιτέλους ένα σύστημα που να επιλέγει τους ικανούς και τους άξιους και όχι τους αρεστούς. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών στελεχών εκπαίδευσης έχει επιλεγεί με κομματικά κριτήρια και δεν έχει το απαιτούμενο κύρος για να υπηρετήσει οποιαδήποτε αλλαγή. Χρειάζεται άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι

Οι ανισότητες στη μόρφωση είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας.

Το δημόσιο σχολείο είναι η προσωποποίηση του Δημόσιου χαρακτήρα της

εκπαίδευσης. Είναι ο δείκτης και το μέτρο που αξιολογεί την ποιότητα της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής, την ποιότητα του εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της. Ως κίνημα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θέσαμε διαχρονικά έναν κυρίαρχο στόχο: Την ενίσχυση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Εδραιώσαμε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα, από οικονομική ή κοινωνική θέση και κατάσταση.

Στόχος της εκπαίδευσης και της Παιδείας είναι η καλλιέργεια του ατόμου, ως πολίτη. Μια δημοκρατική εκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να είναι εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη.

Η εκπαίδευση, για μας, έχει ένα ριζικό κοινωνικό σκοπό. Να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στην κοινωνία για να πετύχουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη ισότητα, περισσότερη Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ
http://www.pask-pe.gr/plugins/p2_news/printarticle.php?p2_articleid=37

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Read more