Στις 9 Μαΐου στην ανάρτηση με τίτλο «Τι είναι αυτά ρε προδότες;» είχαμεδημοσιεύσει κάποια έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η αμεριάνικη επενδυτική εταιρία Hayman είχε προτείνει στην Ελληνική Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο να μας δανείσει 20 δις € με spread 125 όταν αυτό ήταν πάνω από 300 μονάδες!

Πολλοί είπαν τότε και δεν αναδημοσίευσαν την είδηση, ότι το έγγραφο είναι πλαστό(και γι αυτό δήθεν το έβαλε και το έβγαλε ο φίλος μας ο Μπόνιος και όχι επειδή μπορεί να έπεσε τηλέφωνο... λέω εγω). Αυτό βέβαια δεν αποκλείεται αλλά το θέμα είναι ότι η είδηση αναδημοσιεύθηκε από εφημερίδες και τελικά έφτασε στη Βουλή... και αυτή είναι και η σωστή διαδικασία: Να το πει ο Παπακωνσταντίνου ή η Κατσέλη ότι το έγγραφο είναι πλαστόμήπως και προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο και μιλήσουν και οι άνθρωποι της Hayman και ο Πρόεδρος του ΤΤ και έκανε τις συζητήσεις μαζί τους όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα στο τέλος της ανάρτησης.

Το θέμα το έφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ με την παρακάτω ερώτησή του:

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τις πράξεις και τις παραλείψεις της μετέτρεψε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος και δημοσίου χρέους, κοινό στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, σε μία κρίση δανεισμού. Κρίση δανεισμού, όπως αυτή εκδηλώθηκε, αρχικά, με το υψηλό κόστος δανεισμού, και στη συνέχεια με το «κλείσιμο» των αγορών για τη χώρα μας. Ο επίλογος της κυβερνητικής αποτυχίας γράφτηκε με την αναπόφευκτη προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, και εντέλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (αν και σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη ήταν η μόνη επιλογή από τον Οκτώβριο του 2009).

Παρά ταύτα, μέχρι την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης υπήρχαν, και είχαν κατατεθεί, εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιστοσελίδας www.axiaplus.gr (31.05.2010) η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να δέχθηκε πρόταση για χρηματοδότηση από το Διεθνές Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο Hayman Private Equity. Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα και τις επιστολές που δημοσιεύονται (οι οποίες σας επισυνάπτονται), « ...;στις 11 Ιανουαρίου 2010 το Hayman [Private Equity] με εμπιστευτική επιστολή στον κ. Γ. Παπανδρέου δηλώνει πρόθεση χρηματοδότησης κατά 7 δις. ευρώ με επιτόκιο Libor συν 1,25% και για 10 χρόνια. Ενώ επανέρχεται στις 2 Φεβρουαρίου με νέα πρόταση και πάλι προς τον πρωθυπουργό προσφέροντας 20 δις. ευρώ με τους ίδιους όρους. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της χώρας και του Private Equity Hayman έπαιξε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το οποίο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο υπέγραψε [στις 8.02.2010] και Memorandum of Understanding (MOU), προκειμένου να διαπραγματευτούν τους όρους.»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός

1. Αληθεύουν οι αναφορές του Δημοσιεύματος και οι επισυναπτόμενες επιστολές;

2. Αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση;

3. Εάν αξιολογήθηκε, για ποιούς λόγους δεν κρίθηκε συμφέρουσα;

4. Υπήρξαν άλλες, αντίστοιχες με αυτή, προτάσεις για δανεισμό της χώρας, καθώς σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα « ...;διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ είχαν προτείνει στην Κυβέρνηση την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας, με κεφάλαια που μάλιστα έφταναν τα 80 δις. ευρώ»;

5. Για ποιούς λόγους το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, παρά την υπερκάλυψη του ζητούμενου όγκου δανειακών κεφαλαίων στις δημοπρασίες της περιόδου Ιανουαρίου - Απριλίου 2010, δεν προχώρησε στον δανεισμό περαιτέρω κεφαλαίων ώστε να καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου και να αποφύγει την μεταγενέστερη προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης;

cstaikouras.gr

Ξαναδείτε και τα έγγραφα για να τα θυμηθείτε:









Τελικά χθες η Λ. Κατσέλη απάντησε στην ερώτηση με άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε:
Δεν ξέρω δεν είδα, δεν άκουσα...
ενώ ο Παπουτσής συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση διάλεξε το δρόμο της διαφάνειας των διεθνών αγορών....
και του spread των 400 μονάδων ή την επικυριαρχία του ΔΝΤ ξέχασε και συμπληρώνω εγώ...

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ HAYMAN KAI TOY TT ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΤ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΗ!!!!

Διαβάστε τι γράφει σχετικά το kerdos.gr

Το fund Hayman ανέβασε τη θερμοκρασία στη Βουλή

Με την δήλωση ότι δεν γνωρίζει τα στοιχεία, ούτε το συγκεκριμένο fund (Hayman Private Equity), η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος ζήτησε να μάθει γιατί απορρίφθηκε πρόταση για φθηνό δανεισμό της χώρας.

Με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα (και στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων) ο κ. Μαρκόπουλος ρώτησε αν αληθεύει ότι στις 11 Ιανουαρίου δέχθηκε επιστολή ο πρωθυπουργός της χώρας, από ένα fund του εξωτερικού, το Hayman Private Equity, για δανεισμό 7 δισ. με επιτόκιο 1,25%;

Αμέσως μετά, είπε - καταθέτοντας την επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου - δέχθηκε πρόταση για δεκαετή δανεισμό 20 δισ. με το ίδιο επιτόκιο και υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Hayman Private Equity και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για αυτό το δανεισμό. "Τους έχετε δει προσωπικά; Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός; Που εστάλη η επιστολή; Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση; Γιατί δεν έγινε αποδεκτή προς συζήτηση η πρόταση;" έθεσε τα ερωτήματα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Έχω δει πολλά τέτοια funds στα 30 χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας που λένε ότι μπορούν να δανείσουν με ευνοϊκούς όρους. Δεν γνωρίζει κανείς ποιοι είναι και τι κάνουν. Άλλο ένα σημαντικό fund που έρχεται να συμμετέχει με συγκεκριμένες διαδικασίες σε ένα σημαντικό πρόγραμμα κι άλλο ο οποιοσδήποτε που θέλει να δανείσει σε μια χώρα. Δεν δανείζουν έτσι ιδιωτικά funds σε μια χώρα εκτός ορισμένων διαδικασιών οι οποίες είναι θεσμοθετημένες», συμπλήρωσε στην απάντησή της η υπουργός Οικονομίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής ρώτησε τον κ. Μαρκόπουλο αν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το fund στο οποίο αναφέρθηκε δεν έχει συμμετοχή σε οποιαδήποτε έκνομη πράξη σε όλο τον κόσμο; "Εσείς που φέρατε το θέμα, όχι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία πράξη, αντίθετα βγήκε στις διεθνείς αγορές. Έκανε την επιλογή της διαφάνειας, της μάχης στην Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού. Δεν προχώρησε σε αυτού του είδους τις διαδικασίες. Τέτοιου είδους funds σε όλο τον κόσμο, σε περιόδους ανάγκης δανεισμού προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, προκειμένου οι ίδιες να πάρουν μια σύμβαση με την εκάστοτε κυβέρνηση και να τρέξουν στις διεθνείς αγορές με τον δικό τους όγκο συναλλαγών για να αποκομίσουν οφέλη" συμπλήρωσε ο κ. Παπουτσής.

"Είναι δυνατόν με ένα μη σοβαρό fund να έρχεται σε επαφή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριοκαι να υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης; Εκεί είναι το θέμα. Υπεγράφη τέτοιο Μνημόνιο; Αν έγινε αυτό είστε εκτεθειμένοι. Αν δεν υπάρχει και διαψεύδεται η υπογραφή του Μνημονίου τότε θα σας δώσω δίκια. Αλλά κατατέθηκαν έγγραφα, στα οποία δεν είδα να δίνετε σημασία", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.