Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Σϋνδρομο Παπουτσή (Όταν το ΠΑΣΟΚ κάνει ρόμπα...το άλλο ΠΑΣΟΚ)


Όταν ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας -χωρίς κανένα κόστος - κάνει ρόμπα τον υφυπουργό Οικονομίας -χωρίς καμία απολύτως αντίδραση -, όπως συνέβη σήμερα με την επίθεση του Χρ. Παπουτσή στον Φ. Σαχινίδη, τότε δύσκολα μία κυβέρνηση μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα διαχειριστεί με επιτυχία τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολίτευσης.Όταν κυβερνητικά στελέχη που γλείφουν τον πρωθυπουργό στις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων δεν βγαίνουν ενώπιον της κοινωνίας να υποστηρίξουν ως αναγκαία τα μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν, τότε ο πρωθυπουργός δεν έχει μεγάλες δυνατότητες θεραπείας της κυοφορούμενης εθνικής μανιοκατάθλιψης.Όταν τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά στον Μανώλη Γλέζο και κανείς δεν τιμωρείται, τότε λίγα μπορεί να περιμένει κανείς από το κράτος στο σύνολό του.Και όταν κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ...ικανοποίηση από τη συνάντηση Μέρκελ -Παπανδρέου στο Βερολίνο, ενώ και μόνο η όψη του έδειχνε περισσότερα από όσα τα λόγια του, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κυβέρνηση έχει πέσει στη λούμπα του επικοινωνισμού πριν καν κλείσει εξάμηνο.Καλό μας κουράγιο…ΠΗΓΗ: gianniotis
Read more

Το σοσιαλιστικό ξύλο είναι φαίνεται πιο γλυκό

Αν δίπλα στη Μέρκελ, ήταν ο Καραμανλής και απαντούσε «ότι αγαπάμε τα νησιά μας και δε είναι λύση η πώληση», φαντάζεσθε τι θα γινόταν στα κανάλια; Πόσα «τραπέζια» με έγκριτους δημοσιογράφους θα είχαν οργανωθεί; Πόσες ώρες θα μιλούσαν για τον «μειοδότη» πρωθυπουργό; Τώρα πέρασε και δεν ακούμπησε! Θεωρώ τραγική την απάντηση του Πρωθυπουργού. Αντί να στείλει στο διάβολο, αυτόν που υπέβαλε την ερώτηση, μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Μα δε βρέθηκε κανένας να τον προετοιμάσει;
Αν κυβερνούσε η ΝΔ και υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο… Πολύδωρας ή ο Μαρκογιαννάκης, και έπεφτε τόσο ξύλο όσο χθες δεν θα σηκώνονταν μέχρι και οι πέτρες; Αν η ΝΔ έριχνε δακρυγόνα κατά ιστορικού στελέχους της Αριστεράς δεν θα είχαμε αυτήν την στιγμή πολύωρα παράθυρα να μιλούν για το κράτος της Δεξιάς, για «χούντα» και για άλλα τέτοια; Ή μήπως το σοσιαλιστικό ξύλο είναι πιο γλυκό;
Και ο κ. Χρυσοχοϊδης; Ακλόνητος! Στο απυρόβλητο. Μόνο που δε μας είπαν ότι τον Γλέζο τον …παρέσυρε ο βοριάς και οι αστυνομικοί έπεσαν κατά λάθος επάνω του.
Αν αυτά τα μέτρα που επιβλήθηκαν τα είχε πάρει μια συντηρητική κυβέρνηση (στο όνομα, επειδή αυτή που έχουμε τέτοια είναι) δεν θα είχαμε λαϊκή εξέγερση; Το ΠΑΣΟΚ δεν θα έβγαινε στο… βουνό, δεν θα ξεσήκωνε τον κόσμο να αντισταθεί κατά του κεφαλαίου, των Ευρωπαίων και των αδίστακτων αγορών; Ακούσατε μήπως τίποτε αυτές τις ημέρες; Κάτι φανφάρες του ΚΚΕ και κάτι κορώνες του Τσίπρα που αγνοεί και εντελώς τα οικονομικά. Τα αντιλαϊκά μέτρα όταν ανακοινώνονται από (γιαλατζί) σοσιαλιστές είναι πιο ανεκτά;
Η απάντηση στους κ Μπόμπολα, Αλαφούζο, Αναστασιάδη, Χατζηνικολάου, Ψυχάρη κλπ.
ΠΗΓΗ: antinews
Read more

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΚΥΣΠΕ ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΗ

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287 Αθήνα, 4/03/2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ
Μεταθέσεις εκπ/κών Π.Ε.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Σας ενημερώνω πως το ΚΥΣΠΕ συνεδρίασε στις 3 και 4 Μαρτίου 2010 με θέματα Η.Δ. τα παρακάτω:
1. Εξέταση αιτήσεων εκπ/κών Π.Ε. για μεταθέσεις σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε και ΚΕ.Δ.ΔΥ
Το Συμβούλιο ολοκλήρωσε την εξέταση των αιτήσεων για την ύπαρξη ή μη των προϋποθέσεων που ορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.3699/2008 και της υπ’ αρ. 136599/Δ1/5-11-09 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας.
Οι μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ θα ανακοινωθούν μαζί με τις γενικές μεταθέσεις εκπ/κών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
2. Εξέταση αιτήσεων εκπ/κών Π.Ε. για μετάθεση στα Πειραματικά Σχολεία
Το Συμβούλιο προχώρησε σε πρόταση μετάθεσης εκπ/κών στα Πειραματικά Σχολεία αφού έλαβε υπόψη του τα κενά του σχολείων ανά ειδικότητα και το σύνολο ων μορίων που συγκέντρωναν οι υποψήφιοι με βάση τα κριτήρια που σας γνωστοποίησα σε προηγούμενο ενημερωτικό.
Απορρίφθηκαν 11 αιτήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει 5ετή διδακτική υπηρεσία.
Δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
3. Εξέταση αιτήσεων εκπ/κών για ένταξη σε ειδική κατηγορία μετάθεσης
Το Συμβούλιο εξέτασε την ύπαρξη ή μη των προϋποθέσεων του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/96, του άρθρου 1 παρ. 8 του Ν.3194/2003 και του άρθρου 17 του Ν.3402/2005 συμπεριλαμβανομένων και τις ασθένειες Hodgkin, non Hodgkin και Willebrand με βάση την απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Τις προϋποθέσεις πληρούσαν 44 αιτήσεις.
77 αιτήσεις δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Τονίζω για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθρου 13 του Π.Δ. 50 και την υπαγωγή νέων ασθενειών για εξάλειψη αδικιών.
Στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης περιλαμβάνονται και οι πολύτεκνοι.
Είχαν υποβάλει 27 αιτήσεις και το Συμβούλιο εισηγήθηκε θετικά για τις 25.
4. Μεταθέσεις εκπ/κών που έχουν εκλεγεί ως μέλη ΟΤΑ
Υποβλήθηκαν 6 αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν, καθώς σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις για τις μεταθέσεις εκπ/κών οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη δημοσίευση του Ν.3463/2008 δεν προβλέπεται ένταξη αυτών σε ειδική κατηγορία μεταθέσεων.
Άλλωστε το ΚΥΣΠΕ ικανοποιεί τα εκλεγμένα μέλη ΟΤΑ με αποσπάσεις.
5. Εξέταση αιτήσεων μετάθεσης για τα Διαπολιτισμικά Σχολεία
Το Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του τα οργανικά κενά των Διαπολιτισμικών Σχολείων και τις διατάξεις του άρθρου 8 του Π.Δ. 100/97 και την Υπουργική Απόφαση 114163/Δ2/14-10-2004, εισηγήθηκε την μετάθεση εκπ/κών στα παραπάνω σχολεία. Δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά λόγω έλλειψης αιτήσεων.
6. Εκπρόθεσμες αιτήσεις ανάκλησης αιτήσεων μετάθεσης
Το Συμβούλιο εισηγήθηκε να γίνουν όλες αποδεκτές (23 αιτήσεις), αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων μετάθεσης.
7. Τροποποίηση προτιμήσεων αιτήσεων μετάθεσης εκπ/κών
Με βάση και την εισήγηση της υπηρεσίας δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τροποποίησης των προτιμήσεων με το σκεπτικό ότι η τροποποίηση θα ισοδυναμούσε με νέα αίτηση.
8. Εξέταση αιτήσεων παραίτησης
Έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις (14) που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Συνάδελφοι, με βάση την εκτίμησή μου, οι γενικές μεταθέσεις θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης


Read more

Τι προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμούς κ.λ.π.

1. Στην καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχεται : α) κατά τη διάρκεια των σπουδών και εντάσσεται στο Πρόγραμμα των Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», β) μετά την αποφοίτηση και με βάση όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τα ανώτατα ιδρύματα.



2. Σε σχέδιο για την επιμόρφωση:

Ξεκινούμε άμεσα την σταδιακή επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών της χώρας με στόχο την ολοκλήρωση σε μία τριετία.

Η επιμόρφωση εστιάζεται στους τομείς:

α) επιστημονικό αντικείμενο,

β) παιδαγωγικές μέθοδοι,

γ) νέες τεχνολογίες,

δ) στελέχη καθοδήγησης και διοίκησης της εκπαίδευσης.



Τα σχετικά Προγράμματα περιλαμβάνουν τα εξής μέρη:

· Βασικό Σεμινάριο,

· Εκπαίδευση από Απόσταση,

· Σεμινάριο Ανατροφοδότησης.



Η διάρκεια των επιμορφωτικών προγραμμάτων υπολογίζεται σε 200 ώρες εκ των οποίων 50 ώρες κατά πρόσωπο και 150 ώρες εξ αποστάσεως. Και θα υλοποιηθούν από μεγάλο αριθμό εκπαιδευτών / πολλαπλασιαστών που θα επιλεγούν με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.



3. Στη διασφάλιση ενός αντικειμενικού και ενιαίου τρόπου επιλογής και πρόσληψης εκπαιδευτικών με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

Η πρόσληψη του νέου εκπαιδευτικού προσωπικού συναρτάται άμεσα με την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, την προσφορά στον μαθητή, αλλά και την αποδοτικότητα των πόρων που διατίθενται για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Κρίνεται επομένως αναγκαία η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων με βασικούς στόχους:

· Τον εξορθολογισμό του συστήματος με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό που προσδιορίζονται τόσο από τα διεθνώς ισχύοντα όσο και από τις ιδιομορφίες της χώρας και

· Την εμπέδωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Έτσι, η εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπεται :

· Με βάση τα κενά των σχολικών μονάδων

· Μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών που θα διαθέτουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης

· Με πρόσληψη από το Υπουργείο Παιδείας σε επίπεδο Δ/νσης Εκπ/σης , με βάση την επιτυχία του στον ΑΣΕΠ, συνυπολογίζοντας την προϋπηρεσία και τις μεταπτυχιακές σπουδές.

· Με μεταβατική περίοδο για γρήγορη αλλά ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.



4. Τη μετάθεση μόνον σε πραγματικά οργανικά κενά.

Η πολιτεία οφείλει να καλύπτει, κάθε φορά, τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς. Πρόβλημα προκύπτει όταν τα κενά που δίνονται είναι πλασματικά. Το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με την ενεργοποίηση και ευθύνη των Διευθύνσεων σε επίπεδο Νομού και την εκπόνηση οργανογραμμάτων που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες. Θα προχωρήσει επίσης η επανακατάταξη των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων στις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν υψηλή μοριοδότηση υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπηρετούν εκεί.



5. Την εφαρμογή του κανόνα πως «κανένας εκπαιδευτικός δεν θα μετακινείται εάν δεν υπάρχει ο αντικαταστατής του».

Επιπροσθέτως, για τις αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Παιδείας, οι θέσεις θα προκηρύσσονται αμέσως μετά τις μεταθέσεις. Στην προκήρυξη θα αναφέρονται:

- Ο αριθμός των θέσεων προς κάλυψη, κατά υπηρεσία ή φορέα

- Τα συγκεκριμένα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι,

- Ο χρόνος της απόσπασης .

Θα προβλέπεται επίσης ότι

- Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας θα μπορούν νααποσπασθούν σε άλλα σχολεία αλλά όχι σε υπηρεσίες.

- Εθελοντική μετάταξη εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις



6. Την ενεργοποίηση του θεσμού του «Δόκιμου εκπαιδευτικού».

Η ομαλή προσαρμογή των νέων εκπαιδευτικών στις συνθήκες της σχολικής ζωής και ιδιαίτερα στις συνθήκες της τάξης αποτελεί σοβαρή πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα. Προκειμένου ο απόφοιτος του πανεπιστημίου να μετατραπεί σε λειτουργό της εκπαίδευσης χρειάζεται ο νέος εκπαιδευτικός να υποστηριχθεί ώστε να αποδώσει καλύτερα στο έργο του στη συνέχεια.

Ο εκπαιδευτικός προβλέπεται να διορίζεται ως δόκιμος με διετή θητεία και θα μονιμοποιείται μετά από αξιολόγηση. Η αξιολόγηση μπορεί να καταλήξει:

• Σε πρόταση μονιμοποίησης

• Σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας



7. Την καθιέρωση αξιοκρατικού συστήματος επιλογής στελεχών διοίκησης στην εκπαίδευση.

Η ανάγκη αλλαγής του πλαισίου επιλογής στελεχών της διοίκησης στην εκπαίδευση προέκυψε από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την εφαρμογή του υφιστάμενου συστήματος επιλογών, με τις αυξημένες προϋποθέσεις προϋπηρεσίας και έλλειψη κινήτρων.

Με το νέο πλαίσιο, διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη διαδικασία επιλογής καθώς και η διεύρυνση της βάσης των υποψηφίων. Διασφαλίζονται χαρακτηριστικά και εχέγγυα για αξιοκρατικές επιλογές, αίρονται τα εμπόδια και οι περιορισμοί στη συμμετοχή με ταυτόχρονη αξιοποίηση των ικανοτήτων και γνώσεων που προκύπτουν από την εμπειρία, Καθίσταται υποχρεωτική η επιμόρφωση σε θέματα διοίκησης της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα υπηρετείται η διαμόρφωση ενός πλαισίου επαγγελματικής εξέλιξης των διοικητικών στελεχών. Προϋπόθεση επιλογής θα είναι η συμμετοχή σε προγράμματα αυτό- αξιολόγησης και αξιολόγησης σε δεύτερη φάση



8.Τη θέσπιση της Αυτο – αξιολόγησης/ Αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας αποτελεί μοναδική διαδικασία διαπίστωσης της θετικής αλλά και της αρνητικής πορείας, και εντοπισμού αδυναμιών. Σε πρώτη φάση ορίζεται ως εσωτερική διαδικασία – ως αυτοαξιολόγηση – που επιδιώκει την ενεργοποίηση των μελών της με στόχο τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών.

Αυτή αφορά σε τομείς που σχετίζονται με:

- τους Πόρους της Σχολικής Μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό)

- τη Διοίκηση της Σχολ. Μονάδας (συντονισμός σχολικής ζωής, διαμόρφωση-εφαρμογή σχολικού προγράμματος, αξιοποίηση μέσων και πόρων)

- την υλοποίηση του προγράμματος χωρίς απώλεια διδακτικών ωρών.

- το Κλίμα και τις Σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας

- Το συνολικό πρόγραμμα κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής δράσης του Σχολείου

- τις Εκπαιδευτικές Διαδικασίες και τις καινοτομικές δράσεις του σχολείου σε όλους τους τομείς

- τα αποτελέσματα (φοίτηση, επίδοση, ατομική-κοινωνική ανάπτυξη μαθητών)

Κάθε σχολείο μπορεί να τροποποιήσει ή να εμπλουτίσει τα πεδία αυτά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η Έκθεση Αυτο-αξιολόγησης περιλαμβάνει την αναλυτική παρουσίαση των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων της αυτο-αξιολόγησης και θα συνοδεύεται από συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της.
Read more

Και άλλα μέτρα ζητάει ο Όλι Ρεν

Ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν “ξαναχτύπησε” ζητώντας νέα μέτρα για το 2011 και το 2012, πριν ακόμα εφαρμοστεί η «καταιγίδα» που εξήγγειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Σε δήλωση-βόμβα στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα, ο επίτροπος αναφέρει ότι «τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα αρκούν για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα το 2010. Ωστόσο θα χρειαστούν και νέα μέτρα το 2011 και 2012».

“Ψυχρή υποδοχή” στα μέτρα από Μέρκελ και ΔΝΤ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε πως «η Ελλάδα και η κυβέρνηση έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν και τώρα πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες», αφήνοντας όχι εμμέσως, αλλά ξεκάθαρα, ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν η Ευρώπη «αποτύχει» να μας βοηθήσει, οι αντιδράσεις εκείνων που … λάμβαναν το μήνυμα ήταν ενδεικτικές των όσων μέλλει να συμβούν τις επόμενες ημέρες!

Αρχής γενομένης από τη Γερμανία και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που πλέον βλέπει στραμμένους πάνω της τους προβολείς και κυρίως την προσοχή αγορών, επενδυτών και αναλυτών …
Και είναι τέτοια η «πρόκληση» που καλείται να διαχειριστεί η κυρία Μέρκελ, που μετά την αποτυχία να καταλήξει σε μια κοινή γραμμή πλεύσης με τους εταίρους της στην κυβέρνηση, τώρα δημοσίως δηλώνει ότι στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν θα συζητηθεί «το ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα»!
Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ περιορίστηκε να … «καλωσορίσει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντάς τα ως «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» και εκτιμώντας ότι «αποτελούν σημαντική ένδειξη για τις αγορές ότι το ευρώ θα ενισχυθεί». Αλλά για την … ταμπακέρα ουδέν. Επισήμως τουλάχιστον!
Από την άλλη, το ΔΝΤ ομοίως «καλωσόρισε τα σημαντικά» δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση», αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κάθε είδους παρέμβασή του, εφόσον βεβαίως ζητηθεί κάτι τέτοιο.
Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για μέτρα που πρέπει να συνοδευτούν από μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.
Επισημαίνει επίσης ότι άλλο είναι να ανακοινώνονται μέτρα κι άλλο να υλοποιούνται. Χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση πως «το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος».
Καταλήγει όμως η ανακοίνωση με την σημείωση ότι «οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια για την υλοποίηση των ελληνικών στόχων» …
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=62528
Read more

Ακόμη και βραχονησίδες...

Από το http://www.kentri.gr/

Πολιτικοί του κυβερνώντος συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Ελευθέρων Δημοκρατών προτείνουν στη ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος, να βγάλει στο σφυρί κρατική περιουσία, συμπεριλαμβανόμενων και ακατοίκητων βραχονησίδων.
«Ένας που απειλείται με πτώχευση, πρέπει να ρευστοποιήσει ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει», τονίζει στην εφημερίδα «Bild» ο πρόεδρος της Ένωσης μικρομεσαίων του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Josef Schlarmann: «Η Ελλάδα κατέχει, κτίρια, επιχειρήσεις και...

ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσε να ρευστοποιήσει για την εξάλειψη των χρεών της», συμπλήρωσε.
Να φύγει από το ευρώ, συμβουλεύει την Ελλάδα ο γνωστός οικονομολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Hans-Werner Sinn.
Ο Sinn, πιστεύει ότι δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας εντός των πλαισίων της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Sinn. Η χώρα δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί μέσω των χρηματαγορών το έλλειμμά της. «Η δυνατότητα που μας μένει είναι να της χαρίσουμε τα χρήματα. Διαφορετικά θα υποβαθμίζουν, αυτό που τόσο επίπονο είναι στην ευρωζώνη, διότι επιτυγχάνεται μόνο με μείωση τιμών και μισθών». Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές εξεγέρσεις και αυτό είναι η συνταγή για ανθρωποκτονίες», καταλήγει ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ dakepekoz.blogspot.com: Τι άλλο θα ακούσουμε;
Read more

ΛΗΣΤΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Ανακοινώθηκαν χθες από την πλευρά της κυβέρνησης τα νέα, ληστρικά οικονομικά μέτρα σε βάρος των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Για πρώτη φορά από το 1950, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στη χώρα μας θα έχουν σημαντική μείωση των αποδοχών τους αφού η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2010 προβλέπει:
Α. Μείωση κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Ο 14ος μισθός θυσιάζεται στο βωμό της ανικανότητας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Β. Περικοπή επιδομάτων κατά 12%, 2% επιπλέον του 10% το οποίο είχε ανακοινωθεί.
Με απλά μαθηματικά, ο κάθε εκπαιδευτικός θα έχει απώλεια κατ’ έτος, τουλάχιστον, 1.522 €, χωρίς να υπολογίσουμε τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του εναπομείναντος μισθού του με βάση τη φοροεπιδρομή (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αυξήσεις στα καύσιμα, στα τσιγάρα κλπ., αλλαγή φορολογικών συντελεστών).
Μια μείωση που αν συνυπολογιστεί με τις περικοπές μισθού, τότε η απώλεια του εισοδήματος για το 2010 θα ξεπεράσει, τουλάχιστον, τα 3.000 € για κάθε εκπαιδευτικό.
Τα μέτρα δεν είναι, απλά, σκληρά και άδικα. Είναι στην κυριολεξία ληστρικά και δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης στους εκπαιδευτικούς.
Κανείς, βεβαίως, δεν είναι σίγουρος πως αυτά τα μέτρα είναι και τα τελευταία. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μας «χόρτασε» ψέματα.
Προεκλογικά υπόσχοντας αυξήσεις πέραν του πληθωρισμού. Μετεκλογικά, ο Πρωθυπουργός στις 12/12/2009 δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Κορυφής: «Δεν θα την πληρώσουν οι μισθωτοί. Δεν θα προχωρήσω σε περικοπές και πάγωμα μισθών. Η οικονομία δε βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Δεν είμαστε εκεί. Αν ήμασταν, θα κόβαμε μισθούς.»
Στη συνέχεια, μίλησαν για πάγωμα μισθών. Αργότερα, εξήγγειλαν περικοπές επιδομάτων κατά 10% και, σήμερα, εξήγγειλαν καταιγίδα οικονομικών μέτρων που μας οδηγούν στη φτώχεια.
Μετά απ’ όλα αυτά, ποιος μπορεί να τους εμπιστευτεί;
Αυτή η πολιτική της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, δυστυχώς, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας.
Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Παπανδρέου, είναι ομολογία χρεωκοπίας και αδυναμίας άσκησης σοβαρού και υπεύθυνου κυβερνητικού έργου.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Από τα παραπάνω, εύκολα, γίνεται αντιληπτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, ότι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι ο δρόμος του αγώνα.
Οι εκπαιδευτικοί δεν θα πληρώσουν την κρίση, για την οποία οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη φέρουν.

ΟΧΙ στην πολιτική της σκληρής, άδικης και μονόπλευρης λιτότητας
ΟΧΙ στη μείωση του εισοδήματός μας
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/03/2010
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 12:00μμ


Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Read more

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 05-03-2010

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 05-03-2010 εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική της σκληρής, άδικης και μονόπλευρης λιτότητας.
Ο μόνος δρόμος ανατροπής της πολιτικής της λεηλασίας των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση με τα νέα βαθιά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, είναι ο δρόμος του αγώνα.
Οι εκπαιδευτικοί δεν θα πληρώσουν την κρίση, για την οποία οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη φέρουν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/03/2010
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε
Read more

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τα νέα μέτρα

- Χάνουμε δυο μισθούς το χρόνο
- Νέα αύξηση σε ΔΕΗ, ποτά, τσιγάρα, καύσιμα
- Αύξηση 0,5% στο "χαμηλό" συντελεστή ΦΠΑ,1% στο "μεσαίο", 2% στο "υψηλό"
- Στο 12% από 10% οι περικοπές επιδομάτων - Η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου

Τα μέτρα σε τίτλους:

ΜΙΣΘΟΙ:
ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ : -30%
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ: -30%
ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: -30%

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ:
ΠΕΡΙΚΟΠΗ 12%

ΦΠΑ :
ΧΑΜΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ : ΑΠΟ 4,5 ΣΕ 5%
ΜΕΣΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: ΑΠΟ 9 ΣΕ 10%
ΥΨΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: ΑΠΟ 19 ΣΕ 21%

ΚΑΥΣΙΜΑ:
ΒΕΝΖΙΝΗ : 8 ΛΕΠΤΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: 3 ΛΕΠΤΑ

ΔΕΗ:
2,5 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟ
5 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ

ΤΣΙΓΑΡΑ:
ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ 63 ΣΕ 65%

ΑΛΚΟΟΛ:
ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 20%

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :
ΠΑΓΩΝΟΥΝ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ:
1% ΓΙΑ 100.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΙΧ ΑΠΟ 35.000 ΚΑΙ ΝΩ
ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ
ΣΚΑΦΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Την περικοπή δώρου Πάσχα κατά 30%,του επιδόματος αδείας κατά 30% και του δώρου Χριστουγέννων κατά 30% ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς αυτές οι περικοπές ισοδυναμούν με μείωση κατά 60% στον 14ο μισθό και θα εξοικονομήσουν για τα κρατικά ταμεία από 700 ως 800 εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Αποφασίστηκε επίσης περικοπή του επιδόματος των δικαστικών κατά 20%.

Μειώνονται αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πασης φυσεως κατα 7% στα ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τα επιδόματα, η περικοπή θα είναι αντί 10% όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στο 12%.
Τέλος "παγώνουν" γιά το 2010 οι συντάξεις. Οι περικοπές στα επιδόματα δεν αφορούν τους συνταξιούχους.

Επιπλέον ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ θα γίνει 5% από 4,5%, ο συντελεστής 9% θα αυξηθεί στο 10%, ενώ ο συντελεστής 19% θα ανεβεί στο 21%.
Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τα νησιά του Αιγαίου.

Τα καύσιμα θα αυξηθούν, η μεν βενζίνη κατά 8 λεπτά και το πετρέλαιο κίνησης κατά 3 λεπτά, ενώ ο φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αυξάνεται από 63 σε 65%.
Τα ποτά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 20%.

Εκτακτη οικονομική εισφορά 1% για εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.
Καθιερώνεται νέος συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ από το 2010 και μετά.

Επίσης καταργείται η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και προσαρμόζεται η χώρα στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα ορίζεται σε 2,5 ευρω ανα Μεγαβάτ στο εργοστασιακό και 5 ευρω ανα Μεγαβάτ στο οικιακό.

Επίσης, εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως ΙΧ με εργοστασιακή τιμή 17.000 ευρώ και τιμή αγοράς πάνω από 35.000, σε σκάφη και κοσμήματα.

'Εκτακτη εισφορά 2% σε ιδιαίτερα ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυξάνεται στο 15% σε ετήσια βάση η φορολογήση των ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε off shore εταιρείες.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει το 8%.

Επίσης μετά την απόφαση για περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων στα ταμεία των συνταξιούχων ΔΕΗ και ΟΤΕ, αναμένεται περικοπή των συντάξεών τους.
Υπολογίζεται οτι οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι 70.000 και κοστίζουν στο κράτος 1,5 δις ευρώ!

Παπακωνσταντίνου: Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα

Τα μέτρα δεν πρόκειται ν' αλλάξουν μέχρι να βγούμε από την κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε οτι οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν πιθανή πτώση της κατανάλωσης, ενώ όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα είπε οτι στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε το θέμα αλλά αποφασίστηκε να μην τον αγγίξουν.
Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Οι περικοπές μέσω της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν τις μικτές αποδοχές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι υψηλότερη από το μείον 0,3% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά δεν θα φθάσει στο ύψος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος (που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό κατά 1 έως 2%).
Σύμφωνα με τον υπουργό τα φορολογικά έσοδα για τον Φεβρουάριο είναι κοντά στο στόχο που έχει τεθεί αλλά δεν τον προσεγγίζουν καθώς υπήρξαν και οι απεργίες των ελεγκτικών μηχανισμών.
Read more

Τι είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής στην ΔΕΘ κ. Παπανδρέου;

Από Factorx Τετ. 03 Μαρ 2010, 15:19 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.


Στην Ελλάδα έχουμε ασθενή μνήμη, Σήμερα, «ο λεφτά υπάρχουν» Γιώργος Παπανδρέου μας ανακοίνωσε, δια του κ. Πεταλωτή, όχι ο ίδιος, τα …εθνοσωτήρια μέτρα (τα οποία μάλιστα σε μια έξαρση μεγαλοσύνης τον… παρακαλάμε να μας τα ..επιβάλλει).

Θεώρησα, λοιπόν, χρήσιμο να σας υπενθυμίσω τι είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής στην ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Καλόν είναι να δείτε και τα πρωτοσέλιδα του τύπου της επόμενης ημέρας.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

1ον: Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

2ον: Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία.
3ον: Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης.

4ον: Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.

5ον: Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.

6ον: Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

7ον: Αναδιάρθρωση των δαπανών του Προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).

8ον: Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.

9ον: Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.

10ον: Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και δημάρχων για μια διετία.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα

1ον: Εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ορισμένων δαπανών (πχ από μηδενική βάση).

2ον: Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.

3ον: Επιτάχυνση της εφαρμογής Προϋπολογισμών Προγραμμάτων, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και ακριβέστερη απεικόνιση των δαπανών σε κάθε τομέα δράσης (Παιδεία – Υγεία – Περιβάλλον κλπ.).

4ον: Υποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου.

5ον: Καθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει τέτοιους κανόνες.

2ος άξονας – Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής

Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή είπε ότι «όσοι έχουμε κυβερνήσει έχουμε τις ευθύνες μας», και τόνισε ότι «δεν θα συνεχιστεί αυτό όσοι κι αν ενοχληθούν». Εξήγγειλε συγκεκριμένα τα εξής:

1ον: Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές, όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

2ον: Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

3ον: Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

4ον: Εγκατάσταση συστήματος online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ..

5ον: Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

6ον: Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.

7ον: Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι υποχρέωση ισονομίας. Υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης. Δημιουργία βάσης δεδομένων για κάθε πολίτη και επιχείρηση, για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

3ος άξονας πολιτικής – Διαρθρωτικές αλλαγές.

Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία,

Αρση του καμποτάζ για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας.

Επίσης, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με τέσσερα στάδια για δημιουργία εταιρείας.

Ασφαλιστικό, αναπροσαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών. Αυστηρότερη εφαρμογή κριτηρίων για αναπηρικές συντάξεις.

ΚΡ
Read more

Τώρα εξηγούνται όλα...

Δημοσιεύθηκε από exomatiakaivlepo στο Μαρτίου 3, 2010

Τώρα συνειδητοποίησα το πόσο σοφά και προφητικά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού μας..
Τώρα κατάλαβα τη σημασία της πράσινης οικονομίας και της ελληνικής δίαιτας !!!
Η “πράσινη” οικονομία είναι αυτή που μας έφερε μέχρις εδώ.
Είναι αυτή που ‘είχε λεφτά” αλλά δεν τα βρήκε πουθενά.
Τώρα η ίδια “πράσινη” κυβέρνηση είναι αυτή που θα μας σώσει κυριολεκτικά.
Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα, με την περικοπή των μισθών, την αύξηση του φόρου στα τέλη κυκλοφορίας, στα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, προσέξτε σε τι αποσκοπεί:


- Που λεφτά να αγοράσεις κρέας, ακριβά τυριά και αλλαντικά. Άρα θα καταλήξουμε να τρώμε “πράσινα” προϊόντα, όπως ντομάτες, ελιές, μπομπότα και ξερό ψωμί. Εδώ κολλάει η ελληνική διατροφή…

- Τα ποτά, τα τσιγάρα (με τις νέες τιμές) και κατ’επέκταση τα ξενύχτια, τέρμα κομμένα.- Με την αύξηση των τελών και της τιμής της βενζίνης τέλος τα Ι.Χ, θα καταθέσουμε όλοι τις πινακίδες και θα κυκλοφορούμε με ποδήλατα. Για αυτό και τα προωθεί η κ. Μπιρμπίλη. Σημαντική θα είναι με αυτό τον τρόπο η μείωση των ρύπων, έχοντας έτσι καθαρό περιβάλλον.

- Με τον πιό πάνω πράσινο και υγιεινό τρόπο ζωής, επιτυγχάνεται η τόνωση της αγοράς με την αγορά ντόπιων προϊόντων και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας, που έχουν σαν άμεση συνέπεια την αύξηση του ορίου ζωής και του χρόνου εργασίας.
Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι, η κυβέρνηση ΟΧΙ μόνο έχει “πράσινο” “οικονομικοδιατροφικό” πρόγραμμα, αλλά προσέχει και την υγεία μας !!!

Υ.Γ: Ξέχασα να αναφερθώ στα αγγούρια τα οποία πάνε “πακέτο” με το λάδι, όχι για την χωριάτικη αλλά για να μην “ζοριστούμε” όταν θα τα “φάμε”
Read more

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι στους δρόμους

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠʼ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ κηρύχνουν τη λιτότητα.

Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες.

Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ʽρθουν.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μέσα στο περιβάλλον της τριπλής επιτήρησης (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ένα πακέτο μέτρων που οδηγεί στην τελική εξόντωση όλων των εργαζόμενων χωρίς καμία εξαίρεση: μίλησε για μείωση των μισθών από 14 σε 12,4 περικόπτοντας μέρος από το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και από το επίδομα αδείας, περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο κατά 12%, πάγωμα των συντάξεων στο δημόσιο το 2010, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση 20% στα τσιγάρα και στα ποτά, αύξηση της τιμής της βενζίνης 8 λεπτά το λίτρο, μέτρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα επιφέρουν 4,8 δις ευρώ καθώς και τη στήριξη της Ευρώπης. Γιʼ αυτό και ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη των μέτρων από όλους.

Η στάση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον προκλητική όταν βλέπουμε όλο το επιτελείο της να περιδιαβαίνει την Ευρώπη προσπαθώντας να πείσει ότι είναι διατεθειμένη να πάρει όσο γίνεται πιο σκληρά μέτρα αρκεί να ικανοποιήσει τις διαθέσεις και τις ορέξεις τόσο του διεθνούς κεφαλαίου όσο και των πολιτικών εκπροσώπων τους όπως η Μέρκελ, ο Αλμούνια, ο Μπαρόζο και όλο το σινάφι τους. Εκφράζουν με όλους τους τρόπους την υποτακτικότητά τους και τη διάθεσή τους να κηρύξουν τον πόλεμο στην ελληνική κοινωνία, να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε οριακό σημείο επιβίωσης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Περιμένουν, υπολογίζουν, μετράνε ποια θα είναι η αντίδραση του εργαζόμενου κόσμου για να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στη συνέχιση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, στην ουσιαστική και τυπική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Χωρίς καμία αναβολή λοιπόν είναι η στιγμή που πρέπει να απαντήσουμε. Ο κόσμος της δουλειάς να δείξει επιτέλους ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του.

Οι πολλές και διαφορετικές, κατακερματισμένες πρωτοβουλίες δεν είναι χρήσιμες ούτε και αποτελεσματικές. Χρειάζεται ένας ενιαίος συντονισμός που να αγκαλιάζεται από όλους.

Γιατί:

Έχουμε ανάγκη ΕΝΑ μεγάλο κίνημα ενάντια στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενάντια στο ζουρλομανδύα του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

Καλούμε στο συντονισμό και στην κοινή δράση όλο τον κόσμο της αριστεράς, τους κοινωνικούς αγωνιστές, τους συνδικαλιστές που σέβονται το ρόλο τους, όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, στη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ



03/03/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Read more

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, για τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην κοιτάξει τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Φυγομάχησε.

Αντί του κ. Παπανδρέου, ακούσαμε τον εκπρόσωπό του.

Γιατί ξέρει την προσωπική του ευθύνη:

Άργησε πέντε ολόκληρους μήνες να πάρει μέτρα. Αν τα είχε πάρει νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και λιγότερο επώδυνα. Και δεν θα τα επέβαλλαν κοινοτικοί «ελεγκτές».

Αυτή η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχει κόστος. Μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σχεδόν τα μισά από όσα θέλει να εξοικονομήσει με την περικοπή επιδομάτων, χάθηκαν ήδη από το αυξημένο κόστος δανεισμού.

Τα μέτρα αυτά, θα βαθύνουν την ύφεση. Μια που είναι βέβαιο ότι θα χαθεί το 25-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Και προσέξτε: αν δεν πάρουν άμεσα τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, για τα οποία φωνάζω εδώ και τρεις μήνες, θα υποχρεωθούν σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις.

Η κυβέρνηση δεν μας λέει πότε θα τελειώσουν οι δοκιμασίες για τους Έλληνες πολίτες. Σε ένα χρόνο; Σε δύο χρόνια;

Πότε;

Ποτέ ;

Τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά. Και γι’ αυτά έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν.

Ασφαλώς έχει ευθύνες και η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε. Σήμερα, έχει γυρίσει σελίδα. Δεν απολογούμαι, λοιπόν, για κανένα. Κοιτάζω το μέλλον.

Το πρόβλημα είναι του Πρωθυπουργού που, αντί να βλέπει το μέλλον, ασχολείται μόνο με το χθες.

Αλλά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μας έφεραν, πάνω απ’ όλα, οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο. Αυτά που έκανε. Και κυρίως αυτά που δεν έκανε…

Αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Και την ευθύνη αυτή, δεν μπορεί να τη μεταθέσει σε άλλους.

Ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κράτησα υπεύθυνη στάση. Όχι μόνο παρακίνησα έγκαιρα τη κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αλλά πρότεινα, πριν τρεις μήνες, διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κυβέρνηση άργησε απελπιστικά και τελικώς υιοθέτησε λάθος μίγμα.

Μας ρωτούν αν στηρίζουμε τα μέτρα της Κυβέρνησης. Απαντούμε: εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε βοηθά να βγει ο τόπος από την κρίση. Αλλά αυτό το μίγμα πολιτικής που προτείνουν σήμερα, δεν μας βγάζει από την κρίση. Θα απαιτήσει επί πλέον μέτρα. Και η Ελλάδα δεν τα αντέχει… Χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής:

Χρειάζεται περικοπή σπατάλης. Και τη δημόσια σπατάλη ελάχιστα την έθιξαν μέχρι στιγμής. Η ίδια η ΑΔΕΔΥ, μας ενημέρωσε ότι υπέδειξε εκατοντάδες κωδικούς για περιστολή της κρατικής σπατάλης. Δεν τους άγγιξαν…

Καθαρές κουβέντες, λοιπόν:

– Απορρίπτουμε την αύξηση του ΦΠΑ,

– Απορρίπτουμε κάθε αύξηση της φορολογίας στα Καύσιμα,

– Απορρίπτουμε την περικοπή του 14ου μισθού.

Ενώ αντίθετα προτείνουμε…

– Μεγαλύτερο φόρο στον Καπνό και τα Ποτά,

–Μεγαλύτερη φορολογία στα Είδη Πολυτελείας,

–Αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου,

– και Μεγαλύτερες περικοπές στα Λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Σε ευρώ, οι οικονομίες που προτείνουμε είναι ίσες, περίπου, με τις περικοπές, που απορρίπτουμε. Αλλά οι δικές μας δεν δημιουργούν ασφυξία, δεν είναι άδικες και δεν οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη.

– «Κόκκινη γραμμή» για μας, δηλαδή σημείο από το οποίο δεν υποχωρούμε, είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

– «Κόκκινη γραμμή» είναι, επίσης, η στήριξη της μεσαίας τάξης, κυρίως με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά.

– Ως θετική κατεύθυνση προτείνουμε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης.

– Και, πάνω απ’ όλα, την τόνωση της αγοράς σήμερα και την Ανάπτυξη αμέσως μετά.

Χρειάζονται, ακόμα, μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ήδη, έφυγαν, τους τελευταίους μήνες, πάνω από 10 δισεκατομμύρια, από τις κυβερνητικές επιπολαιότητες.

Ενώ τους δύο τομείς, όπου έχουμε εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ή τους ξέχασαν ή τους υπονόμευσαν.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία.

Την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό.

Διέξοδος, όμως, υπάρχει.

Είναι το δικό μας μίγμα οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση μπορεί να μην το βλέπει.

Εμείς το προτείνουμε, το προωθούμε και δίνουμε Ελπίδα».
Read more

Δεν πληρώνουμε !

Από Factorx | Τετ. 03 Μαρ 2010, 16:21 στην/στις κατηγορίες Επικαιρότητα.
Δεν πληρώνουμε εάν δεν μας πουν:

■Ποιοι φταίνε για την κακοδιαχείριση των χρημάτων μας
■Ποιοι φταίνε για την κλοπή των χρημάτων μας
■Εάν δεν πάνε φυλακή τουλάχιστον 10 ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι δέκα διοικητές ΔΕΚΟ και Δημοσίων Οργανισμών
■Εάν δεν πιαστούν για φοροδιαφυγή …
■τουλάχιστον 10 μεγαλοδικηγόροι, 10 μεγαλογιατροί και 10 μεγάλο επιχειρηματίες
■Εάν δεν κλείσουν δια παντός τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν
■Εάν δεν δικαστούν τουλάχιστον 20 πρώην υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς
■Εάν δεν ξεμπροστιαστούν οι μέτοχοι των off-shore εταιρειών και δεν δημευτούν τουλάχιστον 10 περιουσίες
■Εάν οι τράπεζες δεν σταματήσουν να αισχροκερδούν
■Τέλος , να μας διασφαλίσει κάποιος επιτέλους ότι μετά από δέκα χρόνια (αν ζούμε) δεν θα έχουμε πάλι τα ιδία.
■Τα ανωτέρω είναι φυσικά εντελώς ενδεικτικά. Εάν δεν γίνουν όμως, όλοι οι μισθωτοί θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους να αποφύγουμε «τα μέτρα» . Το φαγοπότι σε βάρος μας ΤΕΡΜΑ «κύριοι».”
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Read more

Στο υπουργικό συμβούλιο οι εκπαιδευτικές αλλαγές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2010 13:43


Εντός των επομένων ημερών έχει προγραμματισθεί να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου οι αλλαγές που θα προωθηθούν σταδιακά από το 2010-2011 στην σχολική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στην υποχρεωτική εκπαίδευση, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών (από το 2011 και μετά), μείωση της ύλης και νέες μεθόδους διδασκαλίας με μεγάλη χρήση νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη τα πρώτα πιλοτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά (από 100) ενώ η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου στα γυμνάσια και τα λύκεια μετατοπίζεται χρονικά. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του υπ. Παιδείας περιλαμβάνει:
- Σταδιακή αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και έμφαση στις ξένες γλώσσες
- Μείωση της διδακτέας ύλης με στόχο, «η τσάντα να μένει στην τάξη». Η μείωση θα αφορά αρχικά τις θετικές επιστήμες - μαθηματικά, χημεία, φυσική, βιολογία.
- Σταδιακή αντικατάσταση του κλασικού «μαυροπίνακα» από τον διαδραστικό πίνακα και δημιουργία της «ψηφιακής τάξης». Μεγαλύτερη αξιοποίηση του ιντερνετ και σύνδεσή του με το σχολικό βιβλίο.
- Δημιουργία νέου πλαισίου αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης κάθε εκπαιδευτικής μονάδας και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού
- Σχεδιασμός του «Πιστοποιητικού Εκπαιδευτικής Επάρκειας» χωρίς το οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα συμμετέχουν στον ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα σχέδια για το νέο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών, καθώς και τις μεταθέσεις, αποσπάσεις και τη διαχείριση του επαγγελματικού βίου των εκπαιδευτικών
Ένα δεύτερο «πακέτο» αλλαγών που θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά στο σύστημα προσλήψεων, υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών κ.ά. για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ήδη η δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη περίοδο. Αυτές περιλαμβάνουν:
* Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Οι πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται από τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά θα υπάρξει μικρή μεταβατική περίοδος για τους εγγεγραμμένους. Τη σχολική χρονιά 2010/11 οι προσλήψεις θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο, ενώ στο νέο σύστημα -που θα εφαρμοστεί με τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ- θα συνυπολογίζεται και η προϋπηρεσία (με βασική προϋπόθεση, πάντα, την επιτυχία στον ΑΣΕΠ). Ωστόσο όπως ήδη είναι γνωστό φέτος θα διοριστούν περίπου οι μισοί εκπαιδευτικοί από όσους προβλέπονταν να διοριστούν με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ οι άλλοι μισοί θα διοριστούν τη σχολική χρονιά 2011/12
*Νέο σύστημα μεταθέσεων – αποσπάσεων με μείωση του αριθμού τους και αλλαγή στη μοριοδότηση.
Ένα τρίτο «πακέτο» αλλαγών αφορά στα κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων και των διευθυντών, δηλαδή, των στελεχών της σχολικής εκπαίδευσης. Η Άννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την επιλογή το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα «μπει σε κίνηση» λίγο πριν το τέλος της θητείας των σημερινών προϊσταμένων.
Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες
Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τα υπαρκτά προβλήματα του κλάδου, προωθεί τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος προσλήψεων που στην ουσία οδηγεί δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομισθίους εκτός εκπαίδευσης». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών α) στο θέμα των διορισμών των εκπαιδευτικών δεν λαμβάνεται υπόψη η παρούσα κατάσταση με τους πάνω από 36.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας, αλλά και η εμπειρία που προέκυψε από την εφαρμογή των μέχρι σήμερα διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στην εκπαίδευση και η αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους και β) αντιμετωπίζονται αποσπασματικά κάποιες μόνο πλευρές του συνόλου των εργασιακών σχέσεων και των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (και αυτές αρνητικά για τον κλάδο, π.χ. υποχρεωτική τριετής παραμονή στο σχολείο διορισμού), και έτσι μένουν ουσιαστικά εκτός ατζέντας τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους εκπαιδευτικούς το ίδιο το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια (διάθεση στο ΠΥΣΔΕ, τοποθετήσεις, πολύτεκνοι, ΙΔΑΧ, επιμόρφωση, ωράρια κ.λπ.).
Η ΟΛΜΕ παράλληλα επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε μη εκπαιδευτικές υπηρεσίες και οργανισμούς έχει διευρυνθεί απαράδεκτα. Αυτό προκαλεί διαδοχικές παρενέργειες σ’ όλο το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών. Κρίνουμε αναγκαίο τα κενά διοικητικού προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, στις περιφερειακές υπηρεσίες, στα σχολεία κ.λπ. να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και με εθελοντικές μετατάξεις εκπαιδευτικών. Για όσο ακόμη χρόνο θα υπάρχουν τα κενά αυτά, η ΟΛΜΕ δεν είναι καταρχήν αντίθετη με την κάλυψή τους με αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολείων από την 1η του Σεπτέμβρη».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ dakepekoz: Η ΔΟΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;
Read more

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Σε 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου προχωρά η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα νέα μέτρα λιτότητας – Συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί

Την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας στις 16 Μαρτίου, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο πακέτο σκληρών μέτρων της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει επιπλέον μείωση στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στον «14ο μισθό»
Read more

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Οκτώβριος του 2006 όλα τα κανάλια μιλούν για την μεγάλη απεργία των δασκάλων. Απεργία διαρκείας που τερματίστηκε μετά τις δημοτικές εκλογές και αφού κράτησε 40 ημέρες. Όλο αυτό το διάστημα ο «στρατηγός» Μπράτης, πρόεδρος της ΔΟΕ, γυρνώντας κυριολεκτικά από κανάλι σε κανάλι, δύο και τρεις φορές την ημέρα καλούσε τους στρατιώτες, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, να σταθούν στις επάλξεις και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για τον κλάδο( «να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια με το μισθό μας «) και το υπόλοιπο του επιδόματος των 176 ευρώ, που δεν είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στις συναντήσεις με την τότε υπουργό κ Γιαννάκου υπήρξε διαφωνία ως προς τον τρόπο καταβολής του ποσού. Η υπουργός, αν θυμάμαι καλά, πρότεινε να δοθούν σε έξι δόσεις γιατί τότε δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά το κράτος, όμως ο «στρατηγός» μας ήταν ανένδοτος -τρείς δόσεις ή συνεχίζουμε- και φτάσαμε σε 6 εβδομάδες απεργία.

Και έφτασε το 2010 και ακούμε καθημερινά για μειώσεις μισθών, άρση μονιμότητας για, για…….. για και ο «στρατηγός» πουθενά. Εξάλλου τα μέτρα αυτά τα παίρνει η «καλή» κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα λες και η προηγούμενη είχε.

Και ευτυχώς που υπάρχει η δύναμη της εικόνας (ίσον με χίλιες λέξεις) για να μην ξεχάσουμε τον μεγάλο αγώνα του 2006. Εξάλλου φρόντισε να μας τον υπενθυμίσει ξανά τον Ιούνιο του 2007 με το DVD που έδειξε στο συνέδριο των αντιπροσώπων.

Οι σκέψεις, συνειρμοί και σχόλια των συναδέλφων.



Αντωνιάδης Αναστάσιος

Αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ

Δυτ. Μακεδονίας
Read more

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο κατά το ΠΑΣΟΚ «νέος πατριωτισμός»

Πού καταντήσαμε! Να αναζητούμε όραμα πάνω στα συντρίμμια που άλλοι δημιούργησαν κι όχι εμείς. Και μάλιστα να έρχονται κάποιοι νεόκοποι, παντελώς άγνωστοι πολιτικοί και να μας ζητούν

Βγήκε, λοιπόν, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κάποιος Σ. Ξυνίδης, και είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος πατριωτισμός. Δηλαδή όλοι οι Έλληνες να βάλουμε πλάτη και σε λίγο καιρό όλα αυτά που ζούμε να είναι μια κακή ανάμνηση.

Άκουσον, άκουσον. Θεωρούν πατριωτισμό ότι εκατομμύρια πολίτες θα γίνουν φτωχότεροι, πολλοί δεν θα έχουν ούτε για τα προς το ζην, άλλοι θα κόψουν από τις παροχές των παιδιών τους ή ακόμη και από το ίδιο το φαγητό τους. Αυτό είναι για το ΠΑΣΟΚ νέος πατριωτισμός.

Κι εγώ που νόμιζα ότι πατριωτισμός είναι όταν έχεις ένα όραμα ξεχωριστό για την πατρίδα. Ότι θα κάνεις το παν να τη δεις να προοδεύει στις τέχνες και τα γράμματα. Ότι θα είναι έτοιμη να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία. Ότι οι πολίτες θα είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να μην παραχωρηθεί σπιθαμή ελληνικής γης.

Ότι (στις μέρες που ζούμε) δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Γερμανό ή Αμερικανό να επιβουλευθεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο όνομα κάποιου δανείου για να σωθεί η οικονομία.

Με λίγα λόγια το όραμα του κ. Ξυνίδη είναι να βάλουμε όλοι μας το κεφάλι στον ντορβά και να θυσιαστούμε για τα λάθη άλλων, τα κλεμμένα από άλλους, τις λαμογιές των πολιτικών και των φίλων επιχειρηματιών τους.

Και εμείς που νομίζαμε ότι αξίζει το κόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο πατριωτισμό ώστε να φέρουν κάποιοι πίσω τα κλεμμένα και να πάψουν να κλέβουν την περιουσία της χώρας.

Εδώ ταιριάζει απόλυτα ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας ταιριάζουν…

ΠΗΓΗ: antinews
Read more

Ο «Τιτανικός» της «αλήτ»…

Όχι, η Ελλάδα δεν βουλιάζει. Βουλιάζει και χρεοκοπεί, ένα καθεστώς:

- Ελλειμματικό, ανίκανο, άδικο και τυφλό (αφού δεν έβλεπε πέρα από τη μύτη του), - Α-πολίτικο (αφού δεν έκανε μείζονες επιλογές ούτε ιεραρχήσεις, ενώ έτρεμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις είχε υποκαταστήσει με ανώδυνες υπεκφυγές),

- Άτολμο (αφού δεν μπορεί πια ούτε τη μιζέρια του να διαχειριστεί),

- Ανήθικο (αφού μισεί τα πρότυπα και κατάργησε τις αξίες)

- Απαίδευτο (αφού δεν γνωρίζουν πια οι εκπρόσωποί του ούτε καν στοιχειωδώς σωστά Ελληνικά)…

Όχι, η Ελλάδα δεν χάνεται. Το καθεστώς που την κυβερνά καταρρέει, αφού υποκατέστησε:

- Την Πολιτική με τη διαχείριση (και τα θαλάσσωσαν και σ΄ αυτήν)

- Τις ιδέες με τις «εικόνες» του νέο-πλουτίστικου life style.

- Το εθνικό με το «παγκοσμιοποιημένο»,

- Την Δικαιοσύνη με την ισοπέδωση των πάντων,

- Τα Δικαιώματα των Πολιτών με τα ποικίλα προνόμια των λίγων,

- Την Ανάπτυξη που καταπολεμά τη φτώχεια, με την κατανομή κοινοτικών κονδυλίων που φτιάχνει λίγους νεόπλουτους από τη μία και πολλούς νεόπτωχους από την άλλη.

- Τη Δημόσια κριτική με το λίβελλο και τη συκοφαντία

Καταρρέει η κυρίαρχη κάστα μεταλλαγμένων, που δεν είναι ούτε Αριστεροί (γιατί έχουν απεμπολήσει προ πολλού προτάγματα συλλογικότητας και κριτικής σκέψης), ούτε Δεξιοί (γιατί έχουν απεμπολήσει προ πολλού διαχρονικές αξίες και αρχές), ούτε Ευρωπαϊστές (αφού βλέπουν την Ευρώπη αποκλειστικά ως πηγή προνομίων και νεοπλουτισμού), ούτε Ατλαντιστές (αφού μισούν την Αμερική, αλλά σπεύδουν πρώτοι να υποκλιθούν στο παραμικρό νεύμα της), ούτε Προοδευτικοί (αφού καμιά αληθινή μεταρρύθμιση δεν αποτόλμησαν), ούτε Συντηρητικοί (αφού τίποτε δεν άφησαν όρθιο)…

Μια υποτιθέμενη ελίτ που συμπεριφέρεται ως «αλήτ», δεν έχει ήθος.

Μια υποτιθέμενη ελίτ που συμπεριφέρεται ως καρυδότσουφλο στο πέλαγο, δεν έχει έρμα.

Μια υποτιθέμενη ελίτ που συμπεριφέρεται ως σκουπίδι, εισάγει σκουπίδια, καταναλώνει σκουπίδια, αναδεικνύει σκουπίδια, συσσωρεύει σκουπίδια και μετατρέπει σε σκουπίδια ότι πολύτιμο αγγίζει…

Αυτή η αλήτ βουλιάζει τώρα τη χώρα!

Ο «Τιτανικός» τους βουλιάζει.

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι «Τιτανικός».

Το καθεστώς που έφτιαξαν είναι «Τιτανικός»…

Η Ελλάδα δεν είναι η σκουπιδο-αλήτ που βουλιάζει σήμερα…

Κι αυτό το «διαζύγιο» μιας κοινωνίας από την χρεοκοπημένη «ελίτ» της είναι πιο επώδυνο από την ίδια τη χρεοκοπία.

Και, ταυτόχρονα, πιο λυτρωτικό…

N.Z.
http://www.antinews.gr/?p=35629
Read more

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Φλώρινα, 28-02-2010
ΑΙΡΕΤΟΣ Π.Υ.Σ.Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
http://iarvanitis.blogspot.com/
E-mail: iarvanit@sch.gr
τηλ. κιν. 6974149379

Με αφορμή την επίθεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί από τα Μ.Μ.Ε.


Παραμονές του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης, για την «ορθολογική» διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού» βγήκαν πάλι στη δημοσιότητα δημοσιεύματα και μάλιστα με βαρύγδουπους τίτλους του τύπου «Κοπάνα» από 16.000 δασκάλους, «Υπεράριθμοι Εκπαιδευτικοί», «4.000 εκπαιδευτικοί με ψυχολογικά προβλήματα» και πολλά άλλα τα οποία δυστυχώς ανατροφοδοτούνται μέσα από ιστοσελίδες παρατάξεων εκπαιδευτικών, θέλω να πιστεύω μόνο από αφέλεια.
Σε ένα από τα πολλά που ακούμε και βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και τα πολλά δημοσιεύματα που διαβάζουμε, η εφημερίδα το Βήμα (19/2/2010) προσπαθεί να εμφανίσει ότι οι 10.000 αποσπασμένοι δάσκαλοι και οι 4.000, που έχουν δηλώσει ψυχολογικά προβλήματα ευθύνονται για τα κενά στην εκπαίδευση. Προκειμένου να αυξηθεί το νούμερο των «κοπανατζήδων» δασκάλων σε 16.000 προστέθηκαν και 1.700 που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια, αυτοί δηλαδή που νόμιμα και κατόπιν εξετάσεων επιμορφώνονται σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών.
Για άλλη μια φορά, εμφανίζεται μια εικόνα εκπαιδευτικών που κάθονται και παίζουν τάβλι ή κομπολόι σε κάποιο σχολείο στο οποίο απασχολούνται 3 με 4 ώρες την εβδομάδα.
Δεν χρειάζεται μεγάλη επιχειρηματολογία για να αποδείξουμε ότι τέτοια εικόνα δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο. Εξάλλου σε τελευταίο ενημερωτικό του αιρετού μας Βασίλη Παληγιάννη αναφέρεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, οι αποσπασμένοι δάσκαλοι σε φορείς (ΑΕΙ, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, ΟΕΕΚ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΕΕ, ΠΕΚ, Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Παιδείας, ΓΑΚ, κλπ.) ανέρχονται συνολικά σε 893.
Το σύνολο των αποσπασθέντων εκπαιδευτικών Π.Ε. (ΠΕ70, ΠΕ60, ΠΕ11, ΠΕ06 και ΠΕ16) σε φορείς ανέρχεται σε 2.385 και όχι σε 10.000 σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Οι αποσπάσεις στους παραπάνω φορείς γίνονται για την εξυπηρέτηση διοικητικών και εκπαιδευτικών αναγκών. Στη διάθεσή σας ο αναλυτικός πίνακας αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς.
Οι πραγματικοί άνθρωποι που εργάζονται στα σχολεία, οι μαθητές και οι γονείς τους, βιώνουν την πραγματική πραγματικότητα. Σε εποχές νηνεμίας, είναι αλήθεια ότι οι προπαγανδιστές της εξουσίας που θέλουν να απαξιώσουν τον κλάδο των εκπαιδευτικών είναι στα πάνω τους. Μόνο που όταν οι πραγματικοί άνθρωποι πιεστούν πολύ – όπως πιέζονται σήμερα – οι πένες της προπαγάνδας της εξουσίας δεν μπορούν να τους πείσουν. Η εικονική πραγματικότητα διαλύεται μπροστά στην πραγματική.
Από πότε η διαίρεση στο απλοϊκό επίπεδο του μέσου όρου στατιστικών στοιχείων που συλλέγουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τον αριθμό των εκπαιδευτικών και των μαθητών συνιστά έρευνα; Μάλλον για πρόχειρη ανάγνωση απογραφικών στοιχείων μοιάζει…
Η αβρότητα της ουδετερότητας των αριθμών κρύβει πάντα τη μεγαλύτερη κοινωνική αγένεια και απαξίωση προς τους εργαζόμενους και τους αδύναμους.
Πάντως, η εκπαίδευση και η κοινωνία δεν πάει μπροστά με τη διαίρεση. Πάει μπροστά με τον κοινωνικό πολλαπλασιασμό που δίνει περισσότερα στους πολλούς που έχουν λίγα σε σύγκριση με τους πολύ λίγους που έχουν πάρα πολλά.

Και για να το πούμε λίγο πιο ξεκάθαρα:
Λόγω της δουλειάς των εκπαιδευτικών έχει αντέξει ως τώρα η συνοχή του κοινωνικού ιστού, σε μια εποχή έντονων μεταβολών και αντιθέσεων (μεταναστευτικά ρεύματα, κοινωνία του θεάματος κ.λ.π), κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρά την συνεχόμενη υποχρηματοδότηση της παιδείας και την προσπάθεια απαξίωσης του έργου τους.

Με το τεράστιο έργο που επιτελούν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί κάτω από δυσμενείς συνθήκες (διπλοβάρδιες, ακατάλληλες αίθουσες, απουσία εποπτικών μέσων διδασκαλίας, βιβλίων, με εκπαιδευτικούς που κάνουν ακόμη και τους τραπεζοκόμους κ.λ.π.) με χαμηλούς μισθούς, μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά των φτωχών που φοιτούν στο δημόσιο σχολείο.

Κανείς δεν έμαθε γράμματα από δημοσιογράφους που αναζητούν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς και από ερευνητές που κάνουν διαιρέσεις στα γραφεία τους, θεωρώντας την παιδεία και το κοινωνικό κράτος αντιοικονομικά (για ποιον άραγε;).

Χωρίς εκπαιδευτικούς οι μαθητές δεν μαθαίνουν γράμματα. Χωρίς εργάτες δεν παράγονται προϊόντα. Χωρίς δημοσιογράφους και ερευνητές που απαξιώνουν τους πρώτους και τους δεύτερους δεν νομίζουμε ότι χάνει κάτι η κοινωνία.

Η όποια προσπάθεια κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών, απ’ όπου κι αν προέρχεται, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έργο και την προσφορά του Έλληνα δασκάλου.

Υ.Γ. : Μέσα από το ιστολόγιο που ανάρτησα στην τοποθεσία http://iarvanitis.blogspot.com/ μπορείτε να βρείτε ότι πιο νέο κυκλοφορεί στην εκπαίδευση και αφορά σε θέματα λειτουργίας Π.Υ.Σ.Π.Ε. – Νομοθεσία – εκπαιδευτική επικαιρότητα κ.λ.π. για την έγκαιρη, υπεύθυνη και έντιμη ενημέρωσή σας.
Read more

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

28/2/2010


Θα καθιερωθεί θεσμός δόκιμου εκπαιδευτικού

Αννα Διαμαντοπούλου «γεύμα με την “Κ”»


Του Στεφανου Kασιματη

Το πιστοποιητικό επάρκειας εκπαιδευτικών, ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού και η επί της ουσίας εφαρμογή επιμόρφωσης και αξιολόγησης, είναι τα μέτρα που θα δώσουν ώθηση, απεγκλωβίζοντας σε ισχυρό βαθμό την εκπαίδευση από το τέλμα της, υποστηρίζει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Μιλώντας στην «Κ», κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό της ιδιότητας δασκάλου-καθηγητή και για τον κομματισμό που προκαλεί τον τρόμο εκπαιδευτικών, ενώ υπογραμμίζει ότι στην επετηρίδα προτεραιοτήτων πρέπει να βρεθεί ο μαθητής. Δίνοντας το μέτρο των προθέσεών της, λέει ότι ειδικό βάρος θα δοθεί στα νηπιαγωγεία και την υποχρεωτική εκπαίδευση. Εάν σε τρία χρόνια δεν αλλάξουμε αυτά, η κατάσταση θα μείνει για πάντα αυτή που ξέρουμε, προειδοποιεί.

Το άσυλο

Μόνον έξι από τα εικοσιένα ΑΕΙ απέστειλαν απαντητικές επιστολές στο υπουργείο Παιδείας, στις οποίες περιγράφονται οι χώροι που καλύπτονται από το άσυλο, αλλά και πανεπιστημιακοί χώροι οι οποίοι τελούν υπό κατάληψη.

Πιστοποιητικό επάρκειας για εκπαιδευτικούς

Αννα Διαμαντοπούλου, υπουργός Παιδείας
Καθιερώνεται ο θεσμός του δόκιμου καθηγητή και δίνεται έμφαση στην αξιολόγηση

Δεδομένου του δυναμισμού της, η Διαμαντοπούλου ως πολιτική προϊσταμένη της διαλυμένης Δημόσιας Παιδείας θυμίζει τίγρη σε κλουβί. «Τα προβλήματα απαιτούν οργανωμένες κινήσεις μακροπρόθεσμης στόχευσης και, συγχρόνως, άμεσες παρεμβάσεις. Ο συνδυασμός με κάνει να ασφυκτιώ», λέει. «Στόχος του σχεδιασμού μας δεν είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις και τα πανεπιστήμια. Ξέρω ότι δεν βγάζει τίτλους αυτό, αλλά η προτεραιότητα είναι στα νηπιαγωγεία και την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αν σε τρία χρόνια δεν αλλάξουμε αυτά, η κατάσταση θα μείνει για πάντα όπως την ξέρουμε».

Την ρωτώ αν συμφωνεί με τη διαπίστωση της γενικής αποτυχίας του δημόσιου σχολείου, αφού μαθητές και γονείς το πληρώνουν εις διπλούν, οι πρώτοι με χρόνο, οι δεύτεροι με χρήμα. «Δεν θα μιλούσα για γενική αποτυχία, όμως το πρόβλημα επιδεινώνεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο και η επιδείνωση αποτυπώνεται στους δείκτες - να επισημάνω, εν παρόδω, ότι αυτή η απόρριψη των δεικτών είναι ελληνική πρωτοτυπία! Τόσο με τα κριτήρια του ΟΟΣΑ όσο και με της Πίζας, κατολισθαίνουμε σταθερά στις μετρήσεις, ιδίως στη γλώσσα, τα μαθηματικά και τη φυσική. Είμαστε στην 25η θέση, στους 27, όσον αφορά τη χρήση μέσων πληροφορικής στα σχολεία. Τα δε πανεπιστήμιά μας δεν εμφανίζονται πουθενά... Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις - πάντα υπάρχουν. Ομως μας ενδιαφέρει ο μέσος όρος, αυτό που ισχύει, δηλαδή, για τον μέσο μαθητή. Το οικονομικό πρόβλημα, η επιβάρυνση των νοικοκυριών με 4 δισ. τον χρόνο, είναι επίσης δεινό. Ακόμη μεγαλύτερο όμως είναι το ηθικό κόστος. Οταν θεωρείται από γονείς και από μαθητές φυσιολογικό ότι ο καθηγητής που διδάσκει το πρωί στην τάξη πάει το βράδυ στο φροντιστήριο και πληρώνεται από τον γονιό, όταν κανείς μας δεν αγανακτεί από αυτήν την κατάσταση, το σχολείο καταλήγει να διαμορφώνει έναν πολίτη ο οποίος ήδη από την ηλικία των 12 ξέρει ότι πλήρωσε τον δάσκαλό του. Αυτή είναι η βάση της ηθικής διαφθοράς! Με έχει απασχολήσει πολύ το πρόβλημα. Τι κάνεις; Συμβιβάζεσαι και τους επιβάλλεις, τουλάχιστον, να κόβουν αποδείξεις; Κάνεις ελέγχους και απολύεις αυτόματα όσους συλλαμβάνονται να διδάσκουν τους μαθητές τους;».

Αλλαγή προσανατολισμού

– Δεν νομίζω, πάντως, ότι αυτό αλλάζει με μια επανάσταση...

– Συμφωνώ. Αρα λοιπόν βάζεις στόχους, που κρίνονται στην πορεία. Ο γενικός στόχος είναι η αλλαγή προσανατολισμού του υπουργείου. Δεν μπορεί να είναι υπουργείο απασχόλησης εκπαιδευτικών! Δεν μπορεί πρωτίστως να μας ενδιαφέρει πόσοι θα προσληφθούν και πώς θα μετατεθούν, ώστε να ικανοποιηθούν οι δικαιολογημένες ανάγκες τους. Πρώτα ο μαθητής λοιπόν. Πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι ο δάσκαλος είναι στην τάξη...

Τις προάλλες διαβάσαμε για 16.000 δασκάλους που δεν βρίσκονται στις θέσεις τους.

– Εμείς φταίμε, οι πολιτικοί. Το θεσμικό πλαίσιο (πάνω από 30 νόμοι) που επιτρέπει αυτό εμείς το κάναμε. Αλλαγή προσέγγισης, επομένως, σημαίνει κατ’ αρχάς ότι κανένας δεν αφήνει την τάξη του αν δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Σημαίνει επίσης επαναπροσδιορισμό της ιδιότητας του εκπαιδευτικού. Πώς; Με το πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας. Με τον θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού. Με την επιμόρφωση και την αξιολόγηση. Ολα αυτά έχουν προετοιμασθεί και θα ανακοινωθούν σύντομα, ώστε η προσπάθεια για το νέο σχολείο να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Δεν έχουμε πρόβλημα εθνικής ταυτότητας

Αφού λοιπόν η συζήτηση πλησιάζει την «καρδιά του σκότους» (για να δανειστώ τον τίτλο της νουβέλας του Κόνραντ...), φθάνουμε και στην ελληνική «ιδιαιτερότητα», δηλαδή τον παραλογισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και την εθνική ταυτότητα: «Και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις (Μετσόβιο και Αριστοτέλειο) οι πρυτανικές αρχές έπραξαν καλώς. Να υπενθυμίσω, δε, ότι ανάλογη κίνηση είχαμε προ ημερών και στην Κρήτη, όπου ένα πανεπιστημιακό κτίριο ήταν κατειλημμένο επί χρόνια. Από την αρχή, έκανα σαφές ότι το υπουργείο θα υποστηρίξει εκείνες τις πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών, με τις οποίες θα προστατεύσουν τα πανεπιστήμια. Εστειλα μάλιστα και σχετική επιστολή στους πρυτάνεις. Η προστασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών πρέπει να είναι ο κοινός στόχος».

– Αισθάνεστε προσβεβλημένη από το εξώφυλλο του Focus;

– Μια χώρα με αυτοπεποίθηση δεν επιτρέπεται να φωνασκεί για το εξώφυλλο ενός περιοδικού. Η κακοήθεια του Τύπου κρίνεται από όλους. Προσωπικά, αισθάνομαι αρκετά ισχυρή ώστε να θίγομαι από το γεγονός. Δεν χρειαζόμαστε ούτε εσωτερικές ρητορείες ούτε εκστρατείες σε επίπεδο κοινής γνώμης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι, με τις πράξεις μας και τον ορθό λόγο, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας.

– Κρίνοντας από την ευθιξία μας στο θέμα, θα λέγατε ότι έχουμε πρόβλημα εθνικής ταυτότητας;

– Δεν έχουμε πρόβλημα ταυτότητας. Αντιθέτως, είναι πλεονέκτημά μας ότι ως έθνος έχουμε ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα. Το πρόβλημά μας είναι ότι η αμφισβήτηση και η κριτική μάς θίγουν υπερβολικά. Πώς αντιδρούμε στην κριτική; Κραυγάζοντας στους επικριτές μας «και ποιος είσαι εσύ ρε που μας αμφισβητείς!», αντί να εξετάσουμε σε τι, ενδεχομένως, έχουν δίκιο και τι θα κάνουμε. Ας πούμε, στα κριτήρια της Συνθήκης της Λισσαβώνας δεν πετύχαμε ούτε έναν δείκτη! Δεν δέχομαι ότι η κριτική είναι πάντα σωστή, κάποτε όμως πρέπει να μάθουμε να σκύβουμε στα λάθη μας, να τα μελετούμε και να τα διορθώνουμε.

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων, προϋπόθεση χρηματοδότησης

Ωχ! Με καταλαμβάνει ο φόβος ότι αν το νέο σχολείο πρόκειται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, εμείς οι κάτοικοι της Αθήνας πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα εξάμηνο συλλαλητηρίων. «Μην το λέτε. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει σημαντική ομάδα εκπαιδευτικών που θέλουν πίσω το κύρος της δουλειάς τους, που θέλουν να ξανακερδίσουν τον σεβασμό της κοινωνίας. Γι’ αυτό, μαζί με τον επαναπροσδιορισμό της ιδιότητας του εκπαιδευτικού, θα εισαγάγουμε τον θεσμό της ανάδειξης και επιβράβευσης των εκπαιδευτικών που ξεχωρίζουν. Η προεργασία έχει γίνει και στις 13 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε τους καινοτόμους εκπαιδευτικούς στους τομείς πληροφορικής, περιβάλλοντος, πολιτισμού και διδακτικής. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ξέρετε ότι υπάρχει σχολείο στη Φλώρινα επιπέδου Φινλανδίας; Μάλλον δεν το ξέρετε και είναι κρίμα. Αυτό, όπως και άλλα, οφείλονται σε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, με μεράκι και πάθος για τη δουλειά τους. Δεν φτάνει ότι τους ανθρώπους αυτούς δεν τους πληρώνουμε ανάλογα με την πραγματική αξία της δουλειάς τους, δεν τους επιτρέπουμε κι από πάνω να ξεχωρίσουν! Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θα τους αναδείξουμε σε όλα τα σχολεία, μέσω του Διαδικτύου, με το όνομα, τη φωτογραφία τους και τη δουλειά τους. Από του χρόνου θα προχωρήσουμε και στην υλική ανταμοιβή τους.

Αυτοαξιολόγηση των σχολείων

– Χίλια ή δύο χιλιάδες ευρώ δεν κάνουν διαφορά για έναν άνθρωπο με μεράκι. Κίνητρο για την επαγγελματική τους ανέλιξη θα υπάρξει ή θα εξακολουθήσουν οι καλοί να υφίστανται το βάρος των κακών;

Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα ολόκληρου του Δημοσίου: οι μηχανισμοί αξιολόγησης των καλύτερων. Οφείλεται, κυρίως, στον κομματισμό, που προκαλεί τον τρόμο των εκπαιδευτικών –εν πολλοίς δικαιολογημένο– ότι η αξιολόγηση θα τους κάνει έρμαια κομματικών σκοπιμοτήτων. Το πρώτο βήμα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών στη διαδικασία αξιολόγησης είναι η αυτοαξιολόγηση των σχολείων βάσει προγράμματος με συγκεκριμένους και ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι, στο τέλος της χρονιάς, θα ελέγχονται. Αφού λειτουργήσει αυτό, θα πάμε παρακάτω στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Στον νόμο που ετοιμάζουμε για την εξέλιξη των στελεχών, προβλέπουμε κριτήρια για την αντικειμενική κρίση των προϊσταμένων, χωρίς την ουσιαστική ανάμειξη του υπουργείου. Μη σας τα πω, όμως, προτού τα παρουσιάσω στο υπουργικό συμβούλιο».Τι γίνεται όμως με τον εύφλεκτο χώρο των πανεπιστημίων, θα αφεθούν ως έχουν; Σιγά σιγά και με το μαλακό, είναι η προσέγγιση της υπουργού και, όπως την βλέπω, μου επανέρχεται η εικόνα της τίγρης, αλλά σε διαφορετικό περιβάλλον: όχι στο κλουβί της, αλλά καθώς παρακολουθεί το θήραμά της. «Καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται να ανοίξουμε όλα τα θέματα ταυτοχρόνως... Πρώτα να ξεκινήσει να τρέχει η προσπάθεια για το σχολείο και μετά πάμε στο θέμα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Ηδη επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την αυτονομία, τη χωροταξική αναδιάρθρωση...

Κανένα νέο Τμήμα

Την διακόπτω. Αυτό που λέμε «κάθε πόλη και σχολή, κάθε χωριό ΤΕΙ», δηλαδή η αντίληψη των πανεπιστημιακών σχολών ως στρατοπέδων, που υφίστανται χάριν των τοπικών σουβλατζίδικων, θα τελειώσει κάποτε; «Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν εγκρίθηκε ούτε ένα νέο τμήμα, ενώ πέρυσι έγινε το πρωτοφανές να ανακοινώσουν, με Προεδρικό Διάταγμα και για τον επόμενο χρόνο, 17 νέα τμήματα. Οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες πίστευαν ότι επρόκειτο για συγκεκριμένα σχέδια, ενώ δεν υπήρχαν ούτε καθηγητές ούτε φοιτητές ούτε προγράμματα ούτε συγγράμματα, τίποτε απολύτως! Δεν ήταν εύκολο ξέρετε – υπήρξαν αντιδράσεις από νομάρχες, βουλευτές, προέδρους ΤΕΙ κ. ά.

– Για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του πανεπιστημίου, τι σχεδιάζετε;

– Να συνδέσουμε θέματα, όπως λ. χ. το εντελώς παράλογο να έχουμε εξετάσεις επί δύο μήνες, με την αξιολόγηση. Παντού στον κόσμο, τα πανεπιστήμια έχουν αυτονομία. Αυτή όμως αποκτά νόημα όταν συνδέεται με την αξιολόγηση. Διότι η χώρα πληρώνει τα λεφτά για τη λειτουργία τους και απαιτεί αποτελέσματα υψηλού επιπέδου. Πέρυσι είχαμε αξιολογήσεις σε ελάχιστα τμήματα επί συνόλου 459! Φέτος σκοπεύουμε να πιάσουμε τα 150. Οσα δεν θα μπαίνουν σε προγράμματα του υπουργείου δεν θα παίρνουν ερευνητικά προγράμματα. Η αξιολόγηση θα είναι η απόλυτη προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους.

Μια και τονίζετε τη σημασία της αξιολόγησης, πώς αξιολογείτε εσείς τη συνεργασία σας με τον κ. Πανάρετο;

– Είναι ένας ακαδημαϊκός με ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά ως υφυπουργός θα κριθεί από το έργο του. Καλό είναι να γίνει κατανοητό ότι θα κριθεί από το έργο του!
Read more