Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

•*¨*•.¸¸★ Μάνος Χατζιδάκις - Ερωτικό - Καληνύχτα...

Κι αν γεννηθείς κάποια στιγμή
Μιαν άλλη που δε θα υπάρχω
Μη φοβηθείς
Και θα με βρεις είτε σαν άστρο
Όταν μονάχος περπατάς στην παγωμένη νύχτα
Είτε στο βλέμμα ενός παιδιού που θα σε προσπεράσει
Είτε στη φλόγα ενός κεριού που θα κρατάς
Διαβαίνοντας το σκοτεινό το δάσος

Γιατί ψηλά στον ουρανό που κατοικούνε τ' άστρα
Μαζεύοντ' όλοι οι ποιητές
Και οι εραστές καπνίζουν σιωπηλοί πράσινα φύλλα
Μασάν χρυσόσκονη πηδάνε τα ποτάμια
Και περιμένουν
Να λιγωθούν οι αστερισμοί και να λιγοθυμήσουν
Να πέσουν μες στον ύπνο σου
Να γίνουν αναστεναγμός στην άκρη των χειλιών σου
Να σε ξυπνήσουν και να δεις απ' το παράθυρό σου
Το πρόσωπό μου φωτεινό
Να σχηματίζει αστερισμό
Να σου χαμογελάει
Και να σου ψιθυρίζει
Καλή νύχτα "

Read more

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ.

Η ελληνική σημαία κυματίζει ξανά στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδας Beira μετά από τέσσερις δεκαετίες – ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ! Και εδώ οι δοσίλογοι επιμένουν να θεωρούν την κοιτίδα του ανθρωπισμού, ένα μίζερο κρατίδιο – ουρά της Ευρώπης!

Στις 15 Αυγούστου 1976 ο μακαριστός π. Σπ. Ζαβραδινός από την Ιθακή, μαζί με τους εναπομείναντες ενορίτες του, τέλεσαν την τελευταία θεία λειτουργία στον όμορφο και ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος της μοζαμβικανής πόλης Beira, 1000 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λορέντζο Μαρκές (σήμερα Μαπούτο). Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν. Ο ναός και τα κτήρια απόμειναν, για να θυμίζουν το πέρασμά τους από την μακρινή αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Αφρικής, ωσάν απομεινάρι θαυμαστό δόξας και μεγαλείου.
Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Οι καιροί άλλαξαν, τα κτήρια εγκαταλείφθηκαν και σχεδόν ερημώθηκαν, αλλά με την παρέμβαση του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε (του και σημερινού Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου Β΄), στην δικαιοδοσία του οποίου υπαγόταν πνευματικά η χώρα της Μοζαμβίκης, δόθηκε λύση στο πρόβλημα και έγινε η αναγκαία ανακαίνιση, ώστε να μην καταρρεύσουν. Περαιτέρω σχεδιασμό είχε να γίνει μελλοντικά ένα πρότυπο ιεραποστολικό κέντρο για τις ανάγκες των ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών της περιοχής.
Εσχάτως, κατά την τελευταία 3ετία, μετά από τόσα χρόνια, ξανάνοιξε τις πόρτες του ο ιστορικός ναός, για να δοξολογείται ο Τριαδικός Θεός, αλλά και το όραμα του Πατριάρχη μας να γίνει πραγματικότητα. Στο ιεραποστολικό κέντρο, που ετοιμάζεται ήδη, πρόκειται να λειτουργήσει σχολείο, συσσίτιο και ιατρείο για την αντιμετώπιση των επιδημικών ασθενειών (ελονοσίας, χολέρας κ.ά.), καθώς και φροντίδα για καθαρό πόσιμο νερό.
Στις 24 Νοεμβρίου 2013, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, με τις ευχές και ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, εγκατέστησε στην Μπέιρα τον ιθαγενή ιερέα π. Τιμόθεο Νυέμπο ως εφημέριο του ναού και υπεύθυνο του ιεραποστολικού κέντρου.
Η τελετή και η υποδοχή του ιερέα από την κατοίκους της περιοχής έγινε σε κλίμα συγκίνησης, δείγμα της δίψας για τον ορθόδοξο ευαγγελικό λόγο και την ανθρωπιστική βοήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την εποχή του Εμφυλίου στη Μοζαμβίκη, ο χώρος είχε παραχωρηθεί, με πρωτοβουλία του αειμνήστου επιτίμου Γεν. Προξένου Γ. Τσιχλάκη για διαβουλεύσεις και συζητήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ειρήνευση στη χώρα.
Ευελπιστούμε ότι με τις απαραίτητες μετατροπές και συντηρήσεις στο υπάρχον κτηριακό συγκρότημα, που χρονολογείται από το 1907 και ύστερα από τις διαβουλεύσεις που είχε ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης με τους αρμοδίους της Ρωμαιοκαθολικής Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, καθώς δόθηκαν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις για την απελευθέρωση του υπό κατάληψη χώρου την τελευταία 12ετία, θα ευλογηθεί η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προεστώτος του Αλεξανδρινού Θρόνου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τον Φεβρουάριο του 2014, στην Εκκλησία της Μοζαμβίκης.
Read more

Ο εξαιρετικός Νίκος Αλιβιζάτος υμνεί την συμμορία Σημίτη στην Καθημερινή, όπως είχαμε αποκαλύψει…


20131206-215310.jpgΤι γράφαμε εχθές; Παρέμβαση – κόλαφο για την προάσπιση της “Αριστερής καθαρότητας” ετοιμάζει ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος!

Και -ω τι περίεργο- δικαιωθήκαμε. Ο εξαίρετος καθηγητής δια πάσαν χρήσιν, κύριος Αλιβιζάτος δεν πτοήθηκε και έκανε την επική του παρέμβαση, κατακεραυνώνοντας όσους τολμούν  να υπερασπίσουν τον λαό, την πατρίδα και το Σύνταγμα, χωρίς να έχουν πιστοποιητικό αριστερών φρονημάτων!

Πως τολμά κάποιος που δεν έχει νιώσει την ευωδία της κάλτσας του αγωνιστή Μαντέλη να μιλά για δικαιώματα; Πως τολμά ο βέβηλος που δεν αντίκρυσε την αξύριστη μασχάλη της Πόπης κάτω από το αγωνιστικά υψωμένο χέρι να μιλά για αντισυνταγματικότητα του μνημονίου;

ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣτον αντίποδα, εάν είχες την τύχη να συγχνωτιστείς με την Μαρία Δαμανάκη σε κάποιο μπιστρό, έχεις δικαίωμα να κάνεις τα πάντα χωρίς τον φόβο να σε πουν “φασίστα, νεοφιλελέ, ολοκληρωτικό, αντιλαϊκό, προδότη” και άλλα λαϊκίστικα. Μπορείς κάλλιστα να είσαι νομικός σύμβουλος του αγωνιστή Μπόμπολα. Μπορείς εύκολα να κάνεις γνωμοδοτήσεις υπέρ των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, άλλωστε και ο Μαρξ τραπεζίτης ήταν.

Μπορείς να βρίζεις τον Καραμανλή, υμνώντας την συμμορία Σημίτη ακόμα και αν οι μισοί είναι μέσα ή ένα βήμα πριν τα κάγκελα. Μπορείς ακόμα και να βρίζεις τους δικαστές, λησμονώντας όμως να αναφερθείς συγκεκριμένα σε αυτό το κάθαρμα της δικαιοσύνης που κρατά στα αζήτητα την δικογραφία του 1 εκ. στα μάυρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, που στέλνει άμεσα τον Σημίτη στην φυλακή και το ΠΑΣΟΚ σε διάλυση.

Γενικώς, με την ταμπέλα του “κάποτε αριστερού” μπορείς να αγωνίζεσαι για τον σοσιαλισμό όπως ο Γιάννος, ληστεύοντας παράλληλα την Ελλάδα. “Ο σοσιαλισμός και το Αιγάλεω να κερδίζουν, οι άλλοι να πα να γ***θούν” σε παράφραση της ιστορικης κασέτα της “παράγκας”.

«Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν μεγαλοαστό –που τα βρήκε όλα έτοιμα- ο οποίος από «αριστερός» μετά τη Μεταπολίτευση, μόλις «ενθρονίστηκε» ο Κώστας Σημίτης έκανε στροφή 180 μοιρών δεξιά και εκδήλωσε το χειρότερο συντηρητισμό, που έκρυβε χρόνια μέσα του.  Με απύθμενη μάλιστα ζήλια για τους συναδέλφους του συνταγματολόγους που γράφουν «Συνταγματικό Δίκαιο», ενώ αυτός ασχολείται μονίμως μόνο μ’ αυτό που μπόρεσε να μάθει: Κάτι ασήμαντες λεπτομέρειες της συνταγματικής ιστορίας…

Ύστερα από αυτό το μόνο υστερόγραφο που ταιριάζει στον «συνταγματολόγο» του σημιτισμού κ. Νίκο Αλεβιζάτο είναι οι «αθάνατοι» στίχοι του Μιχάλη Γκανά:

«Μόνο το φίδι ξέρει τι θα πει

ν’ αλλάζει το πετσί του.

Γι’ αυτό του περισσεύει το φαρμάκι».

Αυτό το ταπεινό άρθρο δεν θα μπορούσε βεβαίως να κλείσει με κάτι άλλο, πέραν του επικού σχολίου από τον γίγαντα Σπάρτακο, που βέβαια έχει γενική εφαρμογή χωρίς να αναφέρεται στα πρόσωπα που πραγματεύεται το άρθρο:

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. είπε

Αν δεν γίνεις πόρνη, σ’αυτήν την πιάτσα δεν προκόβεις.
Αλλά….πόρνη στα πενήντα, ”λέει”;;; Μάλλον δεν ”λέει”.
Ίσως όμως και να ”λέει”, αν σκεφτούμε πως η γριά η κότα
έχει το ζουμί. Εξάλλου μια πενηντάρα, μας κάνει δυο 25άρες.
Όπως και νά΄χει, η κοπελιά προέρχεται από τζάκι σοβαρό.
Με αρχές. Με σοβαρότητα. Μεγαλωμένη με δογματισμό
και στριμωγμένη σε σιδηροπαγείς κορσέδες. Τα χρόνια πέρασαν,
η στέρηση μεγάλη κι ανυπόφορη. Λειψυδρία, λειψανδρία.
Οι πρώτες ρυτίδες, χαράχτηκαν στο παρθενικά επιμένον
προσωπάκι της. Και αγανάκτησε. Κι επαναστάτησε. Κι άρχισε
να τα δίνει όλα. Αρχίζοντας από ένα βλέμμα μυστήριο, διφορούμενο
στην αρχή, σαφέστερο αργότερα. Πιο απαιτητικό, πιο πεινασμένο, πιο υποσχόμενο.
Και ήρθε το πρώτο, αθώο φιλί. Στο μάγουλο αρχικά. Και μετά, στο στόμα.
Κι ακολούθησε το γλωσσόφιλο. Ε! Μετά από ΑΥΤΟ, οι ουρανοί ήταν δικοί της.
”Θα κατακτήσω, το Μανχάταν”, ένα πράγμα. Τα ΙΝ μπαράκια, τα κυριλέ
vernissages, η Luis Vuitton τσαντούλα και το ‘λαϊκό’ ρολογάκι Bulgari,
σε αγαστή ισορροπία με τις διαδηλώσεις, τα πισωκολλητά και τ’ανάποδα
ψαλίδια. Μια απελευθέρωση, μια ανάταση, βρε παιδί μου. Αφού σφράγισε
οριστικά κι αμετάκλητα την πόρτα του μητρικού σπιτιού της, κλείνοντας μέσα
την άσπλαχνη δογματική μαμά της, ακολούθως έκαψε το σουτιέν της.
Και σαν γνήσια φεμινίστρια, τραγουδούσε στα Μέγαρα ”δεν είμαι του πατρός μου,
δεν είμαι του ανδρός μου, είμαι ο εαυτός μου”. Και νά΄σου ξοπίσω της οι ουρές,
των επιδόξων εραστών. Άλλοι με παχουλά πορτοφόλια, άλλοι -μεγιστάνες αυτοί-με
ανομολόγητα βίτσια κι άλλοι νταβραντισμένοι, υποσχόμενοι ”Θεού πρόσωπο”.
Και ύστερα, ήρθαν οι… Κατρουλήδες, οι Αλλοιβυζιάρηδες. Και την τραβολογούσαν
δώθε- κείθε, διεκδικώντας την καθένας για την πάρτη του. Γιατί σαν ”επιστήμονες”,
σαν γνήσιοι παραδόπιστοι προαγωγοί, αλλά και σαν έτοιμοι από καιρό, σωστά μετρήσανε
τα κάλλη της. Εξόχως εμπορεύσιμη, η μανδάμ. Και ζουμερή. Και χρωμοσαμπουάν, συνάμα.
Δυο σε ένα και νοικοκυρεμένα. Το πρωί στις πορείες, τις νύχτες στις γαλαρίες.
Όταν κάποτε κατάλαβε ότι δεν ήταν τίποτ’άλλο από μια χρυσοφόρα πόρνη,
μιά πόρνη του ”όλα τα κάνω και συμφέρω”, είδε τους εραστές να χάνονται ένας-ένας.
Απελπισμένη, γύρισε στο μητρικό τσαρδί. Βροντούσε και ματαβροντούσε την πόρτα
που η ίδια σφράγισε. Κι από μέσα, ακουγότανε η σώφρων δογματική μήτηρ, να φωνάζει
”Κόρη μου, σου τά΄χω ειπωμένα. Θα φωνάζεις κούϊ- κούϊ και κανένας, δεν θ’ακούει”.
Σέβας.
Read more

Τύμπανα πολέμου - Οι τούρκοι κατεβάζουν πολεμικό στόλο για τις γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 

Ενώ συνεχίζει ανενόχλητο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Paşa τις έρευνες του για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει σε πρώτη φάση σαν πολεμική συνοδεία στο ερευνητικό σκάφος την γνωστή υπερσύγχρονη φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έχει την ονομασία Gökçeada, δηλαδή Ίμβρος.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από την τουρκική πρωτεύουσα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε για να διασφαλίσει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros που διεξάγει εδώ και τρεις περίπου μήνες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με την πλήρη αδράνεια της ελληνικής πλευράς, να στείλει στην περιοχή σε πρώτη φάση την φρεγάτα Gökçeada η οποία, όπως τονίζεται, θα συνοδεύεται και από δυο «ειδικά» υποβρύχια.  
Η φρεγάτα αυτή θεωρείται από τους Τούρκους το τελειότερο όχημα του πολεμικού τους ναυτικού, διαθέτει ελικοδρόμιο για πολεμικά ελικόπτερα τελευταίου τύπου και είναι  εξοπλισμένη με πυραύλους  μακρού βεληνεκούς ενώ στελεχώνεται από επίλεκτα στελέχη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.


Η όλο και μεγαλύτερη παρουσία της Τουρκίας στην πολύ ευαίσθητη και αρκετά εύφλεκτη αυτή περιοχή, αποφασίστηκε στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας. 
Οι αναφορές που παρουσιαστήκαν στο Συμβούλιο ανέφεραν ότι η αυξανόμενη παρουσία του ρωσικού και αμερικανικού παράγοντα έχουν ανεβάσει το θερμότερο στην ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της κυριότητας των ενεργειακών κοιτασμάτων για τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή κυριότητα τους. 

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο αναγκαία η μεγάλη τουρκική παρουσία για να  διασφαλιστούν  τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή όπου σημειωτέον ακόμα μαίνεται οε εμφύλιος πόλεμος της Συρίας. 
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να σταλεί η φρεγάτα Gökçeada ενώ σχεδιάζεται και η αποστολή περισσότερων ναυτικών δυνάμεων σε μόνιμη παρουσία.  Μάλιστα ο τουρκικός στόλος, όπως έγινε γνωστό, θα χρησιμοποιεί το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου  και παρά τις όποιες κυπριακές αντιρρήσεις θα προχωρήσει στην πλήρη στρατικοποίηση της περιοχής που ένεκα των εξελίξεων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. 
Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή από της 21 Σεπτεμβρίου και σκοπεύει να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ακόμα και σε διαμφισβητούμενες θαλάσσιες εκτάσεις.


Οι τουρκικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της διαμφισβητουμένης περιοχής περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες αδιαφορώντας για τις όποιες κυπριακές ή ελληνικές αντιδράσεις. 
Πέραν όμως των τυχόν κυπριακών αντιδράσεων, η Τουρκιά σκοπεύει να τονίσει την παρουσία της και σαν καθοριστικός παράγοντας  για τις γενικότερες εξελίξεις  στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, προσπαθώντας να εκβιάσει έτσι ώστε το φυσικό αέριο να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Read more

Βίντεο τώρα: Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στους διεφθαρμένους συνδικαλησταράδες…

…που όμως πρόλαβαν και “σκότωσαν” τους αγανακτισμένους με τους κουκουλοφόρους μαχαιροβγάλτες που έφερναν για να διαλύσουν την μεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.


Σύνταγμα 7.12.2013, ώρα 18:25, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν καλέσει στις 18:00 τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο μπροστά στην Βουλή, αλλά για ακόμη μια φορά ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη!!!



Βίντεο Βασίλης Νούσης.

Read more

Βασίλης Παπακωνσταντίνου-Το Τραγούδι Της Πλατείας.

Read more

Όλα είναι έτοιμα για ένα παγκόσμιο ολοκαύτωμα


Σε δεινή θέση οι ΗΠΑ διαπιστώνουν πως χάνουν 
την παγκόσμια κυριαρχία τους με ταχύτατους ρυθμούς
Αποφάσεις - σοκ από την πλευρά του Πεκίνου, που 
ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου κατά της Ουάσινγκτον 

H 22 Νοεμβρίου ήταν μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την παγκόσμια οικονομία και όπως είναι φυσικό, τέτοιου μεγέθους ειδήσεις περνάνε απαρατήρητες από τα δελτία των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών και των λοιπών κυβερνητικών - μνημονιακών ΜΜΕ, διότι στο μπανανιστάν του κάθε Μπόμπολα το πρώτιστο καθήκον της ενημέρωσης δεν είναι η ενημέρωση, αλλά ο αποπροσανατιλισμός από τα μείζονα θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν όλους τους κατοίκους της Ελλάδας.
Κι επειδή η Ελλάδα δεν αποτελεί ούτο τον "ομφαλό" της γης, ούτε διαθέτει ισχύ τέτοια που να μπορεί να κινηθεί γεωπολιτικά και γεωοικονομικά προς την κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων της, αυτό δεν σημαίνει πως οι ειδήσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος δεν απασχολούν ή δεν πρέπει να απασχολούν την χώρα (που έγινε χώρος ελέω μνημονίων και ολίγιστων πολιτικών) οι πολίτες της οποίας θα πρέπε να ενημερώνονται για γεγονότα των οποίων η πιθανότατη εξέλιξη μπορεί να μεταβάλλει προς το ακόμη χειρότερο τα όσα ήδη βιώνει ο πληθυμσός της Ελλάδας.
Στις 22 Νοεμβρίου, λοιπόν, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε επίσημα ότι από εδώ και στο εξής θα σταματήσει να αποταμιεύει σε δολάρια (όσα έχει σιγά-σιγά θα τα ξοδεύει για να συνεχίσει να αγοράζει χρυσό αλλά και σε άλλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και στηρίζοντας το ευρώ αφού αυτό λόγω λιτότητας δεν πληθωρίζεται). Με απλά λόγια, ανακοινώθηκε η απόφαση της Κίνας να διαγράψει από παγκόσμιο νόμισμα το δολάριο και να μειώσει με ραγδαίους ρυθμούς την ισχύ των ΗΠΑ...
Μετά από λίγες ώρες ήρθε και η δεύτερη και -κατά πολύ μεγαλύτερης της πρώτης- έκπληξη από το Πεκίνο. Η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεσή της να δημιουργήσει στην Σαγκάη μια καινούργια αγορά πετρελαίου όπου το πετρέλαιο δεν θα διαπραγματεύεται σε δολάρια αλλά πιθανόν (όπως ειπώθηκε) σε γουάν!!!... Και αυτή η ανακοίνωση ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου προς τις ταλαιπωρημένες οικονομικά ΗΠΑ, οι οποίες απειλούνται πλέον ευθέως από την Κίνα και όχι από τον Σαντάμ Χουσεΐν ή τον Μουαμέρ Καντάφι. Το μέγεθος της απειλής είναι τεράστιο και απαιτείται τοποθέτηση - απάντηση από τον Λευκό Οίκο, που όμως μέχρι στιγμής προτιμά να σιωπά.
Σε ρυθμό κανονικού βομβαρδισμού ήρθε και η τρίτη βόμβα κατά των ΗΠΑ. Και αυτή τη φορά από μία άλλη μεγάλη δύναμη, από την Ινδία, η οποία είναι γνωστό ότι καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών της αναγκών αγοράζοντας πετρέλαιο από το Ιράν. Είναι επίσης γνωστό ότι από την ώρα που οι Αμερικανοί επέβαλαν το εμπάργκο στο Ιράν, η Ινδία πλήρωνε σε χρυσό επειδή λόγω εμπάργκο το δολάριο δεν μπορούσε να μπει στο Ιράν.
Αυτό που δεν είναι γνωστό (αλλά όχι ασήμαντο) είναι ότι Ιράν και Ινδία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ώστε στις μεταξύ τους συναλλαγές να χρησιμοποιούν το ευρώ!
Ο μόνος που είχε τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο ήταν ο Σαντάμ (πουλούσε πετρέλαιο και σε ευρώ) και η "τύχη" του ήταν να βρεθεί κρεμασμένος, ενώ αμέσως μετά την εκτέλεσή του επανήλθε το μονοπώλιο του δολαρίου...

Κι εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα: Μπορούν η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ να τα βάλουν με την Κίνα και την Ινδία; Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις -σε οικονομικό επίπεδο- αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τις οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, στην οποία παρέχεται και ρωσική στρατιωτική τεχνογνωσία αλλά και πωλήσεις πολεμικού υλικού, τότε είναι άγνωστο πόσο σύντομα η υπερδύναμη Κίνα θα είναι σε θέση να σταθεί και στρατιωτικά ικανότερη της αμερικανικής πολεμικής μηχανής. 
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μαζί, φτάνουμε δεν φτάνουμε τον μισό πληθυσμό της Κίνας.
Εμείς -οι λεγόμενοι Δυτικοί- έχουμε σφίξει τα λουριά λόγω οικονομικής κρίσης και πολύ φυσιολογικά αυτό έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας.
Ορθά σκεπτόμενοι οι Κινέζοι τι κάνουν;
Προχωρούν στην δημιουργία οικονομικών συνθηκών που με την σειρά τους θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί στην Κίνα μια μεσαία τάξη (που δεν υπάρχει) η οποία θα έχει την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνει, αλλά -κυρίως- να στηρίξει τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και σε "αντιπάλους" που μέχρι σήμερα μοιάζουν ανίκητοι. Μάλιστα, οι κινέζοι είναι τόσο πολλοί που είναι είναι σχετικά εύκολο να αντικαταστήσουν την αγορά που χάνουν λόγω κρίσης στην Δύση με δικούς τους καταναλωτές στηρίζοντας την ανάπτυξη τους, πετυχαίνοντας την δημιουργία μίας αυτόνομης πανίσχυρης διεθνώς οικονομίας.


1929 vs 2014Από την άλλη πλευρά, οι ειδήσεις και οι προβλέψεις γίνονται ολοένα και χειρότερες. Γνωστοί διαχειριστές Hedge Funds αρθρογραφούν τις τελευταίες εβδομάδες βλέποντας σαφή παραλληλισμό στην πορεία του οικονομικών μεγεθών με αυτή του “μαύρου” 1929. Τις τελευταίες ημέρες, η διακύμανση του ΓΔ Dow Jones έχει βαλθεί να τους επιβεβαιώσει καθώς όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο γράφημα, η πορεία προς το 1929 δείχνει να επαναλαμβάνεται.
Εάν ταυτίσουμε τους δείκτες για το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών, το γράφημα προκαλεί όντως ανατριχίλα (κλικ για μεγένθυση). Σαν κακόγουστη φάρσα, η ταύτιση που σύμφωνα με την “κόκκινη γραμμή”, το πρώτο μισό του Γενάρη είναι το σημείο κλειδί που θα δείξει εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε λίγες εβδομάδες δηλαδή.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές βλέπουν ακόμα πιο μακριά, συνδέοντας την οικονομική συγκυρία με τις τρέχουσες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι ΗΠΑ παρά τις νουθεσίες του Πούτιν που οδήγησαν στην απεμπλοκή τους από την Μέση Ανατολή και το Ιράν, ανοίγουν ένα μεγάλο μέτωπο με την Κίνα στον Ειρηνικό. Ο “δράκος” όπως έχουμε αποκαλύψει, τα δυο τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα “μαξιλάρι” έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση της Κίνας σε ομόλογα του Αμερικανικου δημοσίου παραμένει κολοσσιαία, αποτελώντας μία εν δυνάμει οπλισμένη βόμβα που εάν "σκάσει" θα δημιουργήσει προβλήματα στην Κίνα, αλλά θα ισοπεδώσει την αμερικανική οικονομία.
Εάν λοιπόν η ιστορία του 1929 επαναληφθεί, η Κίνα θα είναι αυτή που θα δώσει την χαριστική βολή στην Αμερικάνικη οικονομία, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αφού η κρίση διέλυσε τις επενδυτικές θέσεις κυρίως ιδιωτών.

Πρακτικά, σε ενδεχόμενη κατάρρευση η Κίνα θα μπορούσε να… αγοράσει την Αμερική με όπλο το διεθνές δίκαιο. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μόνη διέξοδος για την υπερδύναμη θα ήταν η “συνηθισμένη”. Μία εμπόλεμη σύρραξη με τον πιστωτή. Εκτός και εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναμετρηθούν με την Κίνα (αιφνιδιάζοντάς την, αφού σήμερα το Πεκίνο θεωρείται ανέτοιμο για μία μετωπική σύγκρουση με την Ουάσινγκτον) πολύ πριν από τις υπάρχουσες "λογικές" προβλέψεις. 
Μία τέτοια σύρραξη νομοτελειακά μοιάζει αναπόφευκτη, όπως μας έλεγε αξιόπιστος συνομιλητής από το city. Η ένταση της όμως θα μπορούσε να είναι από απλή εχθροπραξία μέχρι πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Επειδή, όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται, κι επειδή τα μέχρι στιγμής "δείγματα" αυτής της επανάληψης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία "βίαιη εκτόνωση" (όπως συνέβη με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι η ταχύτητα με την οποία σήμερα εξελίσσονται οι "παράγοντες" που θα οδηγήσουν την τελική λύση. Μετά την απώλεια ισχύος από την μη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει μία δεύτερη τακτική παγκόσμια υποχώρηση και απώλεια κύρους από την πλευρά της Ουάσινγκτον, η οποία θα προσπαθήσει να έχει τον έλεγχο για την επικείμενη κρίση - σύγκρουση, αποφασίζοντας τον τόπο, τον χρόνο και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτήν. Εξάλλου, οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως απέναντι στην Κίνα, ο χρόνος κυλάει εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και υπέρ της Κίνας...

Αναγνωστάκης Απόστολος 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Read more

Το γράφημα που προκαλεί παγκόσμια ανατριχίλα… Από το κραχ στον παγκόσμιο πόλεμο;


1929 vs 2014Γνωστοί διαχειριστές Hedge Funds αρθρογραφούν τις τελευταίες εβδομάδες βλέποντας σαφή παραλληλισμό στην πορεία του οικονομικών μεγεθών με αυτή του “μαύρου” 1929. Τις τελευταίες ημέρες, η διακύμανση του ΓΔ Dow Jones έχει βαλθεί να τους επιβεβαιώσει καθώς όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο γράφημα, η πορεία προς το 1929 δείχνει να επαναλαμβάνεται.

Εάν ταυτίσουμε τους δείκτες για το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών, το γράφημα προκαλεί όντως ανατριχίλα (κλικ για μεγένθυση). Σαν κακόγουστη φάρσα, η ταύτιση που σύμφωνα με την “κόκκινη γραμμή”, το πρώτο μισό του Γενάρη είναι το σημείο κλειδί που θα δείξει εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε λίγες εβδομάδες δηλαδή.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές βλέπουν ακόμα πιο μακριά, συνδέοντας την οικονομική συγκυρία με τις τρέχουσες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι ΗΠΑ παρά τις νουθεσίες του Πούτιν που οδήγησαν στην απεμπλοκή τους από την Μ. Ανατολή και το Ιράν, ανοίγουν ένα μεγάλο μέτωπο με την Κίνα στον Ειρηνικό. Ο “δράκος” όπως έχουμε αποκαλύψει στο Ολυμπία, τα δυο τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα “μαξιλάρι” έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση της σε ομόλογα του Αμερικανικου δημοσίου παραμένει κολοσσιαία.

Εάν λοιπόν η ιστορία του 1929 επαναληφθεί, η Κίνα θα είναι αυτή που θα δώσει την χαριστική βολή στην Αμερικάνικη οικονομία, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αφού η κρίση διέλυσε τις επενδυτικές θέσεις κυρίως ιδιωτών.

Πρακτικά, σε ενδεχόμενη κατάρρευση η Κίνα θα μπορούσε να …αγοράσει την Αμερική με όπλο το διεθνές δίκαιο. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μόνη διέξοδος για την υπερδύναμη θα ήταν η “συνηθισμένη”. Μία εμπόλεμη σύρραξη με τον πιστωτή.

Μία τέτοια σύρραξη νομοτελειακά μοιάζει αναπόφευκτη, όπως μας έλεγε αξιόπιστος συνομιλητής από το city. Η ένταση της όμως θα μπορούσε να είναι από απλή εχθροπραξία μέχρι πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Μακάρι όλα τα ανωτέρω να αποτελούν απλώς συμπτώσεις.

Read more

Άγνωστοι Έλληνες: Magna Grecia


Ακολουθώντας τόσον καιρό το ταξίδι των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, έχοντας «περιηγηθεί» σε τόσες χώρες και έχοντας εξερευνήσει τόσους πολιτισμούς και κουλτούρες, οι οποίες ασπάζονται τον Ελληνισμό είτε γιατί αποτελούν ένα κομμάτι του είτε γιατί απλώς συγκινούνται στην θέασή του, ολοκληρώνουμε την επίσκεψή μας σε ακόμη έναν προορισμό, που δεν είναι άλλος από την γενέτειρα ήπειρό μας, την Ευρώπη. 
Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε στην «Magna Grecia», την Μεγάλη Ελλάδα δηλαδή, που δεν είναι άλλη από την γειτονική μας Ιταλία.
Η διαφορά με τα υπόλοιπα μέρη είναι πως η Ιταλία δεν αποτέλεσε απλώς έναν σταθμό των Ελλήνων αλλά υπήρξε ένα από τα μέρη του αυτόχθονα Ελληνισμού. Η Ιταλία, δηλαδή, μαζί με την Ελλαδική χερσόνησο και την Μ. Ασία ήταν η κυρίως Ελλάδα!
Magna Grecia ονομάστηκαν η Κ.Ιταλία και η Σικελία, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους όσον αφορά την Ελλαδική χερσόνησο.
Επίσης, το όνομα Greci χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κ. Ιταλία και είχε σχέση με τους γηραιούς της Βοιωτίας.
ellhniko theatro italia
Η «Μεγάλη Ελλάδα» γέννησε κολοσσούς της διανόησης και της επιστήμης, μεταξύ των οποίων  οι δύο καλύτεροι νομοθέτες της Ελλάδας,  ο Ζάλευκος ο Λοκρός και ο Χαρώνδας, ο Αρχιμήδης, ο Παρμενίδης και ο Ζήνων, ιδρυτές της Ελεατικής Σχολής, ο Θεόκριτος, ο Ξενοφάνης, κλπ. Επίσης μεγάλος αριθμός γνωστών Ελλήνων την επισκεπτόταν συχνά: Πλάτων, Αισχύλος, Σιμωνίδης ο Κείος, Πίνδαρος, Βακχυλίδης, κ.α.
«Είσαι Γκρίκο; Εμπα στο σπίτι μον να μπει ο ήλιος».
Έτσι υποδέχονται οι Γκρεκάνοι, οι Έλληνες της Κ. Ιταλίας τους υπολοίπους Έλληνες σήμερα διατρανώνοντας την ελληνική τους καταγωγή με κάθε ευκαιρία!
Η γλώσσα τους, τα γκρεκανικά, έχουν τις ρίζες τους στα ελληνικά, όπως πιστοποιούν και οι ακόλουθες φράσεις, όπως διατυπώνονται στο «Λεξικόν Γκρίκο-Ελληνικό-Ιταλικό» του Αντόνιο Γκρέκο:

Κοιλάδα Ναών Σικελία
Κοιλάδα Ναών Σικελία
addomata  (εβδομάδα) (settimana στα ιταλικά), το «βδ» μετατράπηκε σε «dd»
afidi = φίδι (serpe στα ιταλικά)
agapisia = αγάπη, στοργή, πάθος, πίστη (affetto στα ιταλικά)
π.χ. «O pedi-mmu kanni in agapi min Maria» (= ο γιος μου είναι αρραβωνιασμένος με τη Μαρία)
Avrili = Απρίλης (aprile στα ιταλικά)
brokka = πηρούνι (forchetta στα ιταλικά)
cero = καιρός (tempo στα ιταλικά)
π.χ. «Simmeri o cero in vasta-ti mavri» (=σήμερα ο καιρός είναι στις μαύρες του)
chari = χάρις (grazia στα ιταλικά)
«chari», «grazia» και τα δύο προέρχονται από την ελληνική λέξη «χάρις»
choreo = χορεύω (ballo στα ιταλικά)
π.χ. «su serri na choressi?» (= εσύ ξέρεις να χορέψεις;)
Ακούστε το μαγευτικό νανούρισμα σε γκρεκανικά ελληνικά με τίτλο «Pedimmu» (Παιδί μου):

Μπορεί το ελληνικό κράτος να «γυρίζει την πλάτη» σε αυτούς τους Έλληνες, όμως οι πέτρες μιλούν αποκαλύπτοντας την πραγματική τους καταγωγή, το «una fatsa una ratsa» των εκεί Ελλήνων με τους Ελλαδίτες.
Οι ελληνικές πόλεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Ν. Ιταλία και Σικελία, άπειρες…
Μεταξύ αυτών η Γκρέτσια Σαλεντίνα (η Ελλάς του Σαλέντο), που περιλαμβάνει το Σολέτο, το Δαστρινιάνο ντέι Γκρέτσι (το καστράκι των Ελλήνων, που χτίστηκε από Κρητικούς), η Καλημέρα, γνωστή για την περίφημη επιγραφή της «Τσένη σου εν είσαι ετού στην καλημέρα (Ξένη εσύ δεν είσαι εδώ στην καλημέρα)», το Μαρτάνο (<αμαρτάνω: σφάλλω), κλπ.
Οι κάτοικοι της εν λόγω χερσονήσου ονομάζονται «Γκρεκοσαλεντίνοι» και η γλώσσα τους «Γκρεκοσαλεντίνικα»!
Αλλά και άλλες πόλεις, όπως η Καλλίπολις, ο Τάραντας*, που ιδρύθηκε από Σπαρτιάτες αποίκους, τους Παρθενίες (παιδιά άγαμων γονέων), η Ηράκλεια, οι Θούριοι, η Καλάβρια, το Ταυρομένιο με το μεγάλο ελληνικό θέατρο, η Κατάνη (σημ. Κατάνια), η Ακραγάς (σημ. Agrigento), η Ηράκλεια Μινώα με τους αμέτρητους ελληνικούς ναούς, η Σελινους, ο Πάνορμος (Παλέρμο), όπου ζει μέχρι σήμερα σημαντικός πληθυσμός Βορειοηπειρωτών, που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, η Νεάπολη (Ρόδιοι την είχαν ονομάσει Παρθενόπη και έπειτα οι Χαλκιδείς ίδρυσαν νέα πόλη: Νεάπολη), η Κύμη, η Νάξος (σημ. Τζιαρντίνι), για την οποία κάνει λόγο και ο Θουκυδίδης:
«Ελλήνων σε πρώτοι Χαλκιδείς εξ Ευβοίας πλεύσαντες, μετά Θουκλέους οικιστού, Νάξον ώκησαν και Απόλλωνος αρχηγέτου βωμόν, όστις νυν έξω της πόλεως έστιν, ιδρύσαντο».
tarantela pitsika* Στον Τάραντα υπάρχει ακόμη ο χορός «Ταραντέλα Πίτσικα», που έχει τις ρίζες του στο φαινόμενο «ταραντισμός», που ίσχυε από τα αρχαία χρόνια. Ο ταραντισμός ήταν ένα είδος κρίσης,  που απέδιδαν στο τσίμπημα (πιτσικάρισμα) μιας αράχνης. (Εξ’ ου και ταραντούλα).
Για να θεραπευτεί επομένως κάποιος διεξαγόταν μία «μουσική κάθαρση».
Φυσικά αξιοσημείωτες είναι και οι Συρακούσες, που παρά τις φοβερές καταστροφές που έχει υποστεί, διασώζει ικανοποιητικό αριθμό ελληνικών μνημείων (ναών, υδραγωγείων, βωμών).
Όλες οι προαναφερθείσες πόλεις διατήρησαν το ελληνικό χρώμα τους παρά την επικράτηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μιας και οι Ρωμαίοι στέκονταν με δέος στον ελληνικό πολιτισμό και παρά την δυσβάσταχτη κατάσταση, στην οποία περιήλθαν, επί Μουσολίνι, καθώς δεν τολμούσαν να δηλώσουν Έλληνες Ορθόδοξοι!
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε την ύπαρξη των Ετρούσκων στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας! Ο συγκεκριμένος λαός διέθετε ελληνική γλώσσα, ελληνική κουλτούρα, ελληνική στρατιωτική τεχνική, ελληνικά θέατρα, αλλά, σύμφωνα με την συμβατική ιστορία δεν ήταν Έλληνες!
Απάντηση δίνουν οι καθηγητές Μπενεντέτα Ροσινιόλι και Λαζάρου (Σορβόνη), οι οποίοι τονίζουν πως όχι μόνο η Β. Ιταλία αλλά ολόκληρη η Δαλματία απέναντι από την Αδριατική κατοικούνταν από Έλληνες.
Η Ιταλία επομένως αποτελεί έναν ακόμη αγαπημένο τόπο των Ελλήνων, γύρω από τα γνώριμα νερά της Μεσογείου, που ακόμη και σήμερα δεν έχει χάσει το «γαλανόλευκο χρώμα» της…


==========================
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2013/12/magna-grecia.html#more
Read more

Εξοργιστικό! (και) Ο Γιάννος Παπαντωνίου επιτίθεται στον …Καραμανλή!

20131207-151128.jpg
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς… Μετά τους νταβατζήδες, τους ρουφιάνους πατριδοκάπηλους, τον Στουρνάρα, την συμμορία Παπανδρέου, τον Παπακωνσταντίνου και κάτι ημίτρελλους γραφικούς, την σκυτάλη της …καραμανλοφαγίας πήρε ο τρισμέγιστος Γιάννος Παπαντωνίου!
Ο μέγας δημιουργός του Στουρνάρα, ο ευεργέτης του Ψυχάρη και του Μπόμπολα που – ω τι σύμπτωση – διώκεται για κακουργήματα, άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή. Που; Στο LSE που τείνει να καταντήσει άσυλο απατεώνων, αφού
εκεί είχε κατακεραυνώσει τον Καραμανλή και ο Παπακωνσταντίνου, πηγαίνοντας μάλιστα με το κρατικό αεροσκάφος και το …σόι του!
Αυτή η οπερέτα όμως έχει και την χρησιμότητα της. Καλό θα είναι οι εισαγγελείς με το που βλέπουν τέτοια συμπτώματα να ανοίγουν επι τόπου τους λογαριασμούς των Καραμανλοφάγων. Θα γλιτώνουν τον κόπο, αντί να περιμένουν λίστες, εξεταστικές κλπ. Είναι σίγουρο ότι όλο και κάποια ρεμούλα θα βρουν…
Read more

» ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ! ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ …ΜΑΝΤΕΛΑ!


20131207-143726.jpg
Ρεσιτάλ εξαπάτησης ή παραφροσύνη; Μόνον αυτές είναι οι εξηγήσεις για το απίστευτο θράσος του ρατσιστή Παπανδρέου να …τιμήσει την μνήμη του Μαντέλα, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ως “παράδειγμα” για τις “προοδευτικές” παρατάξεις!
Ο Παπανδρέου, προπαγανδιστής και βαποράκι του σχεδίου Ανάν, της γενοκτονίας στο Κοσσυφοπέδιο και βέβαια του ναζιστικού μνημονίου, έρχεται επιστεφής σε έναν άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ακριβώς επειδή είπε το μεγάλο ΟΧΙ στο αντίστοιχο σχέδιο
Ανάν στην χώρα του. Ο Μαντέλα μάλιστα ήταν το φωτεινό παράδειγμα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες που αντιτάχθηκαν στο ρατσιστικό σχέδιο, κατά τον αγώνα τους για την μη παράδοση της Κύπρου στις δυνάμεις του φασισμού.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης, για τη λύση αυτή στις 10 Νοεμβρίου 2008 σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Πρώτο» και το συνάδελφο Λάζαρο Μαύρο, όπως την μετέφερε η κορυφαία Φανούλλα Αργυρού στο εκπληκτικό της άρθρο για τον Μαντέλα:
“Πώς θα τολμήσω να αντικρύσω τον Μαντέλα όταν ήμουνα ο υπεύθυνος παγκοσμίως του αγώνα εναντίον του απαρχάιτ, εναντίον των φυλετικών διακρίσεων αν και μόνο προσυπογράψω φυλετικές διακρίσεις; Θα είναι αντίφαση ζωής.
Το να έρχεται το θύμα ή ένα τμήμα του θύματος να προσπαθεί να αποδώσει ευθύνη για το τεράστιο έγκλημα της κατοχής, της εθνοκάθαρσης, της καταπάτησης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μου επιτραπεί να πω ότι αυτό αποτελεί πολιτικό μαζοχισμό.”


Αυτά τα λόγια του μέγιστου Λυσσαρίδη θα αρκούσαν για να οδηγήσουν τον Παπανδρέου στην σιωπή απέναντι στην μνήμη του Νέλσωνα Μαντέλα. Το ότι συνεχίζει το παρανοϊκό κρεσέντο παρεμβάσεων ακόμα και σε αυτό το θέμα, οδηγεί σε ένα από τα δύο συμπεράσματα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου.
Read more

Να είσαι άνθρωπος: Το βίντεο που έκανε 2 εκατ. ανθρώπους να δακρύσουν!

Να είσαι άνθρωπος: Το βίντεο που έκανε 2 εκατ. ανθρώπους να δακρύσουν!
Το βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου!
Δίνει ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα αθλητισμού.
Απλά... ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ.
newsbomb.gr
Δείτε το:

Read more

Aθήνα 1920 -Γυναίκες πλένουν ρούχα στο ποτάμι, παιδιά παίζουν στις λάσπες στην Πλάκα -Η συγκλονιστική Ελλάδα που δεν υπάρχει πια [εικόνες]

Aθήνα 1920 -Γυναίκες πλένουν ρούχα στο ποτάμι, παιδιά παίζουν στις λάσπες στην Πλάκα -Η συγκλονιστική Ελλάδα που δεν υπάρχει πια [εικόνες]


Επί 30 χρόνια ο Μπουασονά φωτογράφιζε την Ελλάδα μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Μας άφησε έτσι πολύτιμες εικόνες από μια Αθήνα που είναι σήμερα άγνωστη σε πολλούς: μια πρωτεύουσα με ποτάμια, χωματόδρομους, νεοκλασικά αρχοντόσπιτα και φτωχικά λασπόσπιτα.

Το έργο του θεωρείται πρωτοποριακό και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα.
Η οικογένειά του καταγόταν από τη νότια Γαλλία, από τη Λιβρώνα, ένα χωριό κοντά στη Μασσαλία. Τότε που στη Γαλλία το κλίμα για τους προτεστάντες είχε γίνει εχθρικό, οι πρόγονοί του - μαζί με πολλές άλλες οικογένειες - αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Γενεύη της Ελβετίας.
Ελληνικές ρίζες
Η καταγωγή της οικογένειας έκανε τον Φρεντ να πιστεύει πως ήταν απόγονος γενναίων Ελλήνων θαλασσοπόρων που είχαν εγκατασταθεί εκεί, κοντά στις εκβολές του Ροδανού. Ίσως το τελικό σίγμα που έχει στην πραγματικότητα το όνομά του Boissonnas να είναι απομεινάρι και δείγμα ενός Έλληνα χαμένου για την Ελλάδα, που όμως τη στήριξε σε όλη του τη ζωή, με πράξεις κυρίως και όχι μόνο με λόγια.
Ο πατέρας του Φρεντ άσκησε στην αρχή το επάγγελμα του χαράκτη, η αδυναμία του όμως ήταν η φωτογραφία. Αυτή η αγάπη - που την κληρονόμησαν οι γιοι του - ήταν η αιτία που, αργότερα, άνοιξε στούντιο στη Γενεύη.
Ο Φρεντ(ερίκ) Μπουασονά γεννήθηκε το 1858. Ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Ανρύ και της Σοφί. Πολύπλευρο ταλέντο ο Φρεντ, κατάφερνε να συνδυάζει τα σπορ - ο αλπινισμός ήταν η μεγάλη του αγάπη - με τις σπουδές - παρακολουθούσε μαθήματα σχεδίου στη Σχολή Καλών Τεχνών - και μουσική - ήταν θαυμάσιος πιανίστας.
Μια καρδιακή κρίση του πατέρα του τον υποχρέωσε, πριν τελειώσει το γυμνάσιο, να αναλάβει για μερικούς μήνες το εργαστήριο. Παρά την απειρία του, κατάφερε να τα βγάλει πέρα. Οι φωτογραφίες του χαρακτηρίζονταν για τη ζωντάνια τους. Το ατελιέ του ήταν διαρκώς γεμάτο. Από το 1896 και μετά, κέρδισε πολλά βραβεία, στη Γενεύη, στο Παρίσι, στη Βέρνη, στη Βιέννη, στο Σικάγο.

Αγάπησε την Ελλάδα
Λίγα χρόνια αργότερα (1902) ο Μπουασονά πήρε ένα τηλεγράφημα από τον Σκωτσέζο Λόρδο Nάπιερ, που του παράγγελνε: «Πηγαίνετε να κάνετε για μένα στον Παρνασσό αυτό που κάνατε στο Λευκό Όρος». Μαζί με το τηλεγράφημα, ο Nάπιερ έστελνε και 1000 λίρες, ποσό που μπορούσε να καλύψει τα έξοδα της αποστολής. Ο Φρεντ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, αρνήθηκε. Επέστρεψε τα χρήματα και πρόσθεσε: «...Εάν σε ένα χρόνο έχετε την ίδια διάθεση...». Ένα χρόνο αργότερα (1903) βρήκε στο γραμματοκιβώτιό του νέο τηλεγράφημα με το ίδιο σύντομο περιεχόμενο. Αυτή τη φορά δέχτηκε την πρόταση.
Κέρκυρα, Παρνασός, Κρήτη
Πρώτος σταθμός του στην Ελλάδα η Κέρκυρα. Θαμπώθηκε από τον πολιτισμό των Ιονίων. Εντυπωσιάστηκε πιο πολύ από τα πασχαλιάτικα έθιμα του νησιού. Έφτασε τελικά στην Αθήνα και από εκεί στον Παρνασσό. Σχεδόν δυο μήνες πήρε η προσπάθεια του Φρεντ να τραβήξει ένα πλάνο αυτού του τιμημένου βουνού, που να τον ικανοποιεί. Τελικά, εγκαταστάθηκε στο Ζεμενό της Αράχοβας, απ' όπου μπορούσε να έχει πανοραμική άποψη του Παρνασσού.
Στο χωριό, που δεν είχε ξαναφανεί φωτογράφος, διοργανώθηκε γιορτή. Ο παπάς του χωριού του παραχώρησε το δωμάτιό του. Ο ίδιος αρκέστηκε στο στάβλο που έβαζε το γάιδαρό του. Όταν ο καιρός δεν επέτρεπε τη φωτογράφηση του Παρνασσού, ο Φρεντ φωτογράφιζε τους χωρικούς στις καθημερινές ασχολίες τους.

Εκανε υπομνήματα την κυβέρνηση
Από το πρώτο κιόλας ταξίδι του στην Ελλάδα, σκέφτηκε να συνδέσει τη δουλειά του με την τουριστική προβολή της χώρας.
Με διαδοχικά υπομνήματά του πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση τη χρηματοδότησή του για τη φωτογράφιση της Ελλάδας, αλλά - και αυτό έδειξε την φιλελληνική του διάθεση – και των περιοχών που επρόκειτο να ενσωματωθούν σ' αυτήν (Κρήτη, Μικρασιατικά Παράλια, Ήπειρος, Μακεδονία). Δηλαδή, έθεσε τις υπηρεσίες του στην προβολή των ελληνικών θέσεων στο Εξωτερικό με τη δύναμη της φωτογραφικής εικόνας.
Τις τελευταίες μέρες της ζωής του τις πέρασε σε ένα μικρό δωμάτιο κοντά στη μικρή του κόρη. Από τα γραπτά των δύο τελευταίων χρόνων της ζωής του, που περιγράφουν αλλόκοτα γεγονότα, φαίνεται ότι ο Φρεντ Μπουασονά έφτασε στα όρια μεταξύ διαυγούς διάνοιας και τρέλας: Πίστευε ότι βρισκόταν σε ένα πορφυρένιο παλάτι, άκουγε παράξενες μουσικές και τραγουδούσε αποσπάσματα από τον Μαγεμένο Αυλό...










Αυτός είναι ο φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά:






Πηγή: Aθήνα 1920 -Γυναίκες πλένουν ρούχα στο ποτάμι, παιδιά παίζουν στις λάσπες στην Πλάκα -Η συγκλονιστική Ελλάδα που δεν υπάρχει πια [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/133739#ixzz2mm2TKdsy

Read more

Στις ευρωεκλογές κλείνει ο κύκλος της δικομματικής Σαμαρά-Βενιζέλου


stis eyroekloges kleinei o kyklos ton samara benizeloy grayΓράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Το Μέγαρο Μαξίμου με την επιστροφή του Σαμαρά στην Ελλάδα απο την Γερμανία, απεδύθη σε θριαμβολογίες για την τάχατες στήριξη της Άνγκελας Μέρκελ πρός τον έλληνα πρωθυπουργό. Επι της ουσίας η πολιτική αυτή στήριξη ήταν άνευ ανταλλαγμάτων, αφού δεν συνοδεύτηκε με κάποια άξια λόγου παροχή βοηθείας πρός τον ελληνικό λαό, αλλά περιορίστηκε σε στείρα και ανούσια ευμενή λόγια πρός τον κ-ο Σαμαρά και την κυβέρνησή του. Ενα βήμα πιο πέρα η γερμανίδα καγκελάριος είχε κάθε λόγο να δώσει αυτά τα τζάμπα πολιτικά εύσημα στον Σαμαρά, αφού αφενός μεν δεν της κοστίζουν τίποτα, αφετέρου οι ιέρακες του Βερολίνου και των Βρυξελλών, δεν θα ξαναβρούν τέτοια εθελόδουλη κυβέρνηση για να εφαρμόζει χωρίς εθνική αξιοπρέπεια τις επιταγές τους. Γιατί να μην την τιμήσουν;  Ο έλληνας πρωθυπουργός απο την άλλη δεν έθιξε κανένα σοβαρό θέμα πρός διαπραγμάτευση στον Βερολίνο και πολύ περισσότερο απέφυγε επιμελώς να θίξει το θέμα της εξοφλήσεως απο την Γερμανία του κατοχικού δανείου, που δια επιβολής είχε λάβει απο την Ελλάδα.Ομως δεν χρειάζονταν να πάει στη Γερμανία ο Αντώνης Σαμαράς, απλά και μόνον για να ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, επιβάλλεται να εφαρμόσει το υποδειχθέν πρόγραμμα των δανειστών !!!

Θα είχε ουσία αυτή η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, πέραν του χαρακτήρα των δημοσίων σχέσεων, αν έμπαινε στο τραπέζι με την γερμανίδα καγκελάριο το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους. Γιατί είναι τοις πάσι γνωστό και πανθομολογούμενο πια απο τους πιο έγκυρους οικονομολόγους παγκοσμίως, ότι αν δεν επιχειρηθεί γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, η ελληνική οικονομία θα σύρεται στον θάνατο μέχρι την ολοκληρωτική κατάρρευσή της. Η κ-α Μέρκελ απο την πλευρά της υπεστήριξε ότι αν την άνοιξη διαπιστωθεί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν έλαβε όμως καμιά χρονική δέσμευση για αυτό, μήτε ακόμα και για τον χαρακτήρα της αναδιάρθρωσης οψέποτε αυτή υλοποιηθεί.Μέχρι τότε όμως η τραγωδία του ελληνικού λαού και το τέλμα της ύφεσης θα επιτείνονται. Στις διαπροσωπικές τους επαφές με ξένους αξιωματούχους τόσον ο πρωθυπουργός, όσον και οι υπουργοί του κραδαίνουν τον κίνδυνο της πολιτικής τους κατάρρευσης και επισείουν τον κίνδυνο της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για τις πιέσεις που τους ασκεί η τρόικα, με την επαγόμενη κατά αυτούς διάρρηξη του δημοσιονομικού προγράμματος σταθερότητας, σε μια αριστερή διακυβέρνηση. Πάραυτα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός δήλωσε πως και αν ακόμα επέλθει κάποιο ρήγμα στην κυβέρνησή του απο διαφωνούντες βουλευτές, υπάρχουν οι απαιτούμενες πολιτικές εφεδρείες. Επιχειρώντας να διαμηνύσει στην γερμανία, την καλή πολιτική ισορροπία της δικομματικής κυβέρνησης.

Όμως τόσο η  γερμανίδα καγκελάριος, όσο και οι ιέρακες των Βρυξελλών με την άκαμπτη στάση τους πρός την Ελλάδα, έδειξαν ότι επουδενί λόγω θα αλλαξουν την πολιτική τους απέναντί μας, στηρίζοντας έμπρακτα τον κ-ο Σαμαρά. Και αυτό διότι μια διαφοροποίηση του σκληρού προγράμματός τους μονοδιάστατης λιτότητας πρός την Ελλάδα, θα αποτελούσε την απαρχή αλλαγή της σύνολης πολιτικής τους λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο. Και για τούτο ο Σαμαράς επιστρέφοντας στην Ελλάδα, με αυστηρότητα ζήτησε απο τους υπουργούς του, να αποπερατωθούν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα.

Κεντρική πολιτική προσδοκία του Σαμαρά είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να φθάσει έως τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαίου, χωρίς να θραυστεί η ευάλωτη δικομματική κυβερνητική του πλειοψηφία. Το σενάριο αυτό είναι και το πιθανότερο απο την ζωή, εκτός και αν προκύψουν και νέα απροσδόκητα αυτυχήματα τύπου Τζάκρη. Δοθέντος ότι μεν η κυβέρνηση στηρίζετε σε μια εύθραυστη πλειοψηφία, αλλά ωστόσο βασίμως υπάρχουν απο την πλευρά Σαμαρά, αξιοσημείωτες κοινοβουλευτικές εφεδρείες, για να παράσχουν σωσίβιο σε εκδήλωση κρίσης. Σε αυτές περιλαμβάνται μερικοί ανεξάρτητοι σήμερα βουλευτές, χωρίς να αποκλείται και η ενσωμάτωση τμήματος της ΔΗΜΑΡ στην κυβερνητική πλειοψηφία, αφού δημόσια ένα τμήμα της, τοποθετείται υπερ της επανεισόδου στην κυβέρνηση.

Επομένως το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι κοινοβουλευτικό όπως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά πιο βαθιά πολιτικό. Και η εκτίμηση αυτή περίτρανα θα αποδειχθεί στις ευρωεκλογές, αφού η ελεύθερη και απεξαρτημένη απο μανιχαϊστικά διλήμματα ψήφος, θα δώσει την ευκαιρία εκτόνωσης της λαϊκής οργής στην ειδεχθή μνημονιακή πολιτική. Όπου και αναμένεται μετά βεβαιότητας, τα δυο κυβερνητικά κόμματα να υποστούν συντριβή.

Αν έτσι όπως αναμένεται και στην ζωή επιβεβαιωθουν αυτές οι εκτιμήσεις, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί πολιτικά – με μια οδυνηρή εκλογική ήττα στην πλάτη της – έστω και αν το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάζει άμεσα την αριθμητική της τρέχουσας κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας. Γιατί σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, η κυβέρνηση θα έχει χάσει επι της ουσίας την δημοκρατική της νομιμοποίηση. Όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσουν να πιάσουν μαζί ένα 25% του εκλογικού σώματος. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η κυβέρνηση θα κλυδωνιστεί σοβαρά και θα δρομολογηθεί αναπότρεπτα η κατάρρευσή της.

Για τούτο και οι Σαμαράς, Βενιζέλος, προκειμένου να αποτραπεί η πολιτική τους κατάρρευση και εκλογική τους πανωλεθρία, συζητούν τον ενδεχόμενο τον Μάϊο να διενεργηθούν στην Ελλάδα τριπλές εκλογές. Αλλά και σ΄αυτή την περίπτωση το να έλθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατια, εκτιμάται ως απίθανο γεγονός. Και θαύμα όμως και εαν εγένετο και έρχονταν η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και πάλι δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, δότι το πιθανολογούμενο οδυνηρά μικρό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, δεν θα συνιστούσε επαρκές πολιτικό συμπλήρωμα για να διασώσει την Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς η δικομματική αντιλαϊκή παράταξη του μνημονίου των Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, έστω και με τις κοινοβουλευτικές σημερινές της εφεδρείες, οδεύει αναπότρεπρα πρός τον πολιτικό της θάνατο …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Read more