Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ανεπανάληπτη επιτυχία

Μες την καλή χαρά ο μελλοντικός υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι πέτυχε στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΣΕΒ να μειώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων κατά 30% τουλάχιστον.

Ήταν πράγματι μια κοσμοϊστορική νίκη του εργατικού κινήματος και του αδέσμευτου συνδικαλισμού.

Το κουλουράκι που έδινε κάποτε ο Κινέζος και το σουσάμι που έδινε ο Κουρασμένος θεωρούνται πλέον αυξήσεις πάνω και από τα πιο τρελά όνειρα των μισθωτών.



Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτήν την νίκη των εργαζόμενων που έφεραν πράγματι σε δύσκολη θέση τους εργοδότες;

Η επίσημη μπαρούφα λέγεται «ανταγωνιστικότητα».

Και έρχεσαι τώρα εσύ, ο Έλληνας με τον καμένο εγκέφαλο και αναρωτιέσαι: τι στο διάολο παράγει ετούτη η χώρα που θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική;

Το μόνο που παράγει είναι αντιλαϊκά μέτρα. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι σε αυτά δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί κανένας.

Κατά τα άλλα ή δημόσιους υπάλληλους έχουμε ή προσφέρουμε υπηρεσίες. Δεν παράγουμε τίποτα που να αξίζει τον κόπο.

Άσε που αν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας ήταν απλά οι μισθοί πείνας που υπάρχουν στην Ελλάδα θα ήμασταν ευτυχείς.

Όμως μέσα στον γενικότερο χαμό, την προπαγάνδα και την πράσινη ανάπτυξη ήταν μια καλή ευκαιρία να εφαρμόσουμε εμμέσως αυτό που θέλουν οι τραπεζίτες. Μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών.

Η χώρα μας γνωρίζει την πιο βίαιη και πιο άγρια αναδιανομή πλούτου με τα χρήματα να συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια ενώ παράλληλα γνωρίζει την πιο βίαιη και άγρια απόσυρση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Και η καταστροφή δεν έχει τέλος. Ακολουθούν και άλλα μέτρα. Και επειδή αυτά τα μέτρα τα παίρνουν σοσιαλιστές που είναι ευαίσθητοι (κρυώνουν εύκολα αν κάθονται σε ρεύματα αέρα) να ετοιμάζονται και οι άνεργοι. Το επίδομα ανεργίας θα γίνει επίδομα άγριας κοροϊδίας. Θα μειωθεί δηλαδή…

Από την υπόσχεση ότι θα φτάσει στο 70% - 80% του βασικού μισθού θα καταλήξει να είναι το 20% του βασικού μισθού.

Βρε λες να είναι ύπουλο σχέδιο των σοσιαλιστών ώστε από την αγανάκτηση ο κόσμος να επαναστατήσει και να γκρεμίσει τον καταραμένο καπιταλισμό;

Από την άλλη, οι βουλευτές όλο σε επιτροπές συμμετέχουν και συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημα τους. Βλέπεις έχουν επιπλέον έξοδα αυτήν την εποχή. Πρέπει να αγοράζουν και χαρτομάντιλα για να σκουπίζουν τα δάκρυα τους από τον πολύ πόνο που νιώθουν για αυτά που τραβάνε οι πολίτες.

Η Ντόρα καταγγέλλει την αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων. Βλέπεις δεν έχει ιδρύσει ακόμα το δικό της κόμμα.

Θα φοβάται ότι θα τα μοιραστούν όλα οι άλλοι και δεν θα μείνει τίποτα γι΄ αυτήν.

Και ας υποθέσουμε ότι αναζητάς τον πολιτικό που θα τον εμπιστευτείς και πιστεύεις ότι δεν θα είναι ένα απλό όργανο της τρόικας αλλά θα έχει τον τσαμπουκά και την εξυπνάδα να εναντιωθεί και να δουλέψει για το καλό του λαού και όχι των τραπεζών.

Από τους ήδη γνωστούς πολιτικούς ποιος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά;
…. Σιωπή!

Διάβασα σε ένα άρθρο ότι το 90% του χρέους της Ελλάδας ήταν με βάση το ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει (αν καταλαβαίνω καλά, δεν είμαι και οικονομολόγος) ότι η Ελλάδα μπορούσε να αποφασίσει και να επιλέξει το πώς και το πότε θα έκανε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους όρους που η ίδια θα επέλεγε. Το δάνειο που παίρνουμε τώρα μας το δίνουν για να εξοφλήσουμε προηγούμενα δάνεια. Ουσιαστικά ανταλλάσουμε προηγούμενα δάνεια με αυτό της τρόικας. Μόνο που το δάνειο της τρόικας δεν διέπεται από το ελληνικό δίκαιο αλλά από το αγγλικό. Και έχουμε βάλει υποθήκη όλη την περιουσία και τα έσοδα του ελληνικού κράτους.

Δηλαδή εκεί που είχαμε στα χέρια μας το παιχνίδι το δώσαμε στην τρόικα… και μας παίρνουν και τα μέτρα.

Αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα χρωστάει στις μεγαλύτερες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατικές τράπεζες της Ευρώπης, μια ενδεχόμενη πτώχευση θα παρέσερνε την παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι ένα όπλο. Αλλά δεν το χρησιμοποιήσαμε. Βγάλαμε το νεροπίστολο μόνο για να γελάνε και τα παρδαλά κατσίκια μαζί μας….

Μικρός Φωκίων

http://mikrosfokion.blogspot.com/2010/07/blog-post_16.html
Read more

Ολο το νέο Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

ΤΑ 14 σημεία- φωτιά του νέου ασφαλιστικού τοπίου τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» μαζί με τη δημοσίευση ολόκληρου του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου (μαζί με τις τροπολογίες και τις προσθήκες) όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Οσον αφορά το νέο Ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοσηερμηνευτικών εγκυκλίων ώστε να αποσαφηνιστεί ποιοι ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες δεν θίγονται από τις ανατροπές. Η φιλοσοφία και των δύο νομοσχεδίων είναι ότι οι Ελληνες θα εργάζονται περισσότερο και θα παίρνουν μικρότερες συντάξεις. Με το νέο ασφαλιστικό τοπίο ανατρέπονται τα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού τους. Οι αλλαγές θα αρχίσουν από την 1.1.2011 ενώ από την 1.8.2010 θα ισχύσει ο νέος ΛΑΦΚΑ (εισφορά συνταξιούχων).


Τι ισχύει για ΔΕΚΟ, τράπεζες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες

1 Το 2015 όλοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών με 40 έτη ασφάλισης, στα οποία θα μπορούν να συνυπολογίσουν έως 7 πλασματικά έτη, ή στα 65 για πλήρη και στα 60 για μειωμένη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Εξαίρεση αποτελούν οι απασχολούμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι οποίοι έως το 2017 θα μεταφερθούν στα 60 (από 55). Από το 2011 αρχίζει η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων για συνταξιοδότηση ετών ασφάλισης. Υστερα από τις οριακές διορθώσεις που έγιναν στη Βουλή, για παράδειγμα, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα απαιτούνται 10.800

ημέρες για την έξοδο, ενώ όριο ηλικίας μένει το 58ο έτος (αρχικά προβλέπονταν 11.100 ημέρες και το 59ο έτος). Στα Ειδικά Ταμεία και στα Ταμεία Τύπου το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και όριο της ηλικίας παραμένει το 58ο έτος. Μέχρι το 2015 η έξοδος θα γίνεται υποχρεωτικά με 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Για τους ασφαλισμένους με 37 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως Ταμείου, διατηρείται το καθεστώς και το 2011, και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται από το 2012 μέχρι να φτάσουν τα 40 έτη. Οι γυναίκες με 33,3 έτη ασφάλισης (10.000 ένσημα) θα μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στο 56ο έτος (58ο ολόκληρη) το 2011. Θα είναι η τελευταία χρονιά που επιτρέπεται κάτι τέτοιο, αφού στο μέλλον θα απαγορεύεται η έξοδος με μειωμένη σύνταξη και 10.000 ένσημα (φέτος το όριο είναι το 57ο για πλήρη και αναπροσαρμόζεται στο 58ο το 2011 κ.ο.κ. μέχρι το 60ό έτος) και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (νέο ασφαλιστικό καθεστώς). Εως το 2013 αυξάνονται και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων. Απαραίτητες είναι και οι παρακάτω διευκρινίσεις:

- Δεν θίγονται όσες έχουν 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,3 συντάξιμα έτη) με ανήλικο έως 31-12-2010, οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος για μειωμένη και στο 55ο για πλήρη.

- Επίσης δεν θίγονται όσοι έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης έως 31-12-2011 (παραμένει το 58ο έτος).

- Οσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 (Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.λπ.) δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης.

2 Οι συντάξεις για την περίοδο ασφάλισης από 1/1/2011 θα υπολογίζονται με νέους, χαμηλούς συντελεστές, δηλαδή 2% σε όσα Ταμεία έχουν υψηλότερο συντελεστή (π.χ. πρώην ΤΕΒΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.ά.). Από 1/1/2011 θα εφαρμόζονται και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής- ανταποδοτικής σύνταξης (0,80- 1,50 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης) τόσο για τους πρωτοασφαλιζόμενους (στο σύνολο του εργασιακού βίου) όσο και για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά (μεικτός τρόπος υπολογισμού).

3 Από την 1η Αυγούστου 2010 αρχίζει η παρακράτηση του νέου ΛΑΦΚΑ. Οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλονται στους συνταξιούχους μειωμένες λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης (κλιμακωτά 3% για σύνταξη 1.400- 1

.

700 ευρώ, 4% από 1.700,01- 2.000 ευρώ, 5% από 2.000,01- 2.300 ευρώ, 6% από 2.300,01- 2.600 ευρώ, 7% από 2.600,01- 2.900 ευρώ, 8% από 2.900,01- 3.200 ευρώ, 9% από 3.200,01- 3.500 ευρώ και 10% για συντάξεις πάνω από 3.500,01 ευρώ).

4 Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου ασφάλισης τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Από το 2014 τα έτη θα είναι επτά, ενώ για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας η εισφορά (20% για ασφαλισμένο στον ιδιωτικό τομέα) θα υπολογίζεται με βάση τον (τρέχοντα) μισθό του προηγούμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης, αλλά θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% την περίοδο 2011 – 2014 και κατά 50% κατά τα επόμενα χρόνια. Τα 7 πλασματικά έτη θεωρούνται «αντίδοτο» στις μεγάλες ανατροπές που επιφέρει το νέο Ασφαλιστικό. Διευκρινίζεται ότι:

- Οσα πλασματικά έτη εξαγοράζονται θα είναι για την προσαύξηση της σύνταξης και όσα δεν εξαγοράζονται είναι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

- Χρήση των πλασματικών χρόνων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι έχουν πάνω από 12 συντάξιμα πραγματικά χρόνια. Τα πλασματικά έτη δεν θα είναι μόνο για να συμπληρώσουν την 40ετία. Δηλαδή μπορούν να έχουν 20 έτη και να προσθέσουν έως 7 πλασματικά κ.ο.κ. 5 Το 2015 αρχίζει να ισχύει ο θεσμός της βασικής σύνταξης την οποία θα εγγυάται το κράτος για όλους τους πολίτες (πλην των Ταμείων ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που θα την καταβάλλουν από ίδιους πόρους). Το ύψος της βασικής- την οποία θα δικαιούνται ολόκληρη όσοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη- έχει οριστεί στα 360 ευρώ για φέτος. Για να χορηγηθεί στους ανασφάλιστους θα ισχύουν σωρευτικά πλαφόν εισοδήματος στα 5.040 ευρώ το ατομικό και στα 10.080 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και μόνιμη διαμονή 15 ετών μεταξύ 15ου και 65ου έτους ηλικίας.

Εξίσωση σε 3 χρόνια ανδρών- γυναικών. Τι ισχύει για τους ένστολους

6 Εξίσωση εντός τριών ετών (2011- 2013) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Οι μητέρες ανηλίκων οι οποίες στα 25 χρόνια υπηρεσίας θεμελιώνουν δικαίωμα και στα 50 παίρνουν σύνταξη θίγονται περισσότερο αφού η ηλικία συνταξιοδότησης το έτος 2011 αυξάνεται στα 52, το 2012 στα 55 και το 2013 στα 65. Παρέχεται η δυνατότητα, στις μητέρες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης έως 5 έτη ως εξής: για τα τρία πρώτα παιδιά- ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για καθένα από τα επόμενα. Η αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και μητέρων ανηλίκων, από το 2011 έως το 2013, που απασχολούνται στο Δημόσιο, θεωρείται ακραία ανατροπή. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31.12.2010. Για τους νέους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν μετά την 1.1.1993, έτσι κι αλλιώς, δεν αλλάζει τίποτε διότι έχουν ενιαίο όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος της ηλικίας. Οριστικά από τις επερχόμενες ανατροπές δεν θίγονται και όσοι έχουν 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και έχουν προσληφθεί πριν από την 1.1.1983:

- Οσοι θεμελιώνουν έως τις 31.12.2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μητέρες με 15- 17,5 έτη, μητέρες με ανήλικο και 25ετία και τρίτεκνοι με 20ετία).

- Οι πριν από το 1983 ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) με ειδικές μεταβατικές διατάξεις (εξάμηνα και έτη υπηρεσίας).

- Οι πριν από το 1983 έγγαμες με 24,5 έτη υπηρεσίας που έχουν θεμελιώσει σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

7 Ολοι οι προσλαμβανόμενοι για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1-1-2011 και μετά καθώς και οι στρατιωτικοί υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ.

8 Καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

9 Θεσπίζεται εισφορά αλληλεγγύης (νέος ΛΑΦΚΑ) από 1.8.2010 για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (κύρια σύνταξη) με κλιμάκωση από 3% έως 10%.

10 Για τους ένστολους με το νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη της θεμελίωσης και καταβολής σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ενώ αυξάνονται με τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου από 20 σε 25 τα έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, τα οποία απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και καταβολής σύνταξης των στρατιωτικών που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες (π.χ. ιπτάμενοι, πυροτεχνουργοί, ΕΚΑΜ, ΤΕΕΜ, κ.λπ.). Οι μη έχοντες θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2014 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου υποχρεούνται να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία οι μεν πρώτοι μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή το 60ό έτος της ηλικίας τους και οι δε δεύτεροι 5 επιπλέον έτη, εφόσον έχουν υπηρετήσει 15 έτη στις ειδικές υπηρεσίες, ειδάλλως παραμένουν πέραν των 5 ετών και τα υπόλοιπα έτη που χρειάζονται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ισχύουν κάθε φορά (δηλαδή από 1 έως 15 έτη). Στους στρατιωτικούς αναγνωρίζεται μάχιμη πλασματική υπηρεσία πέντε ετών. Η αναγνώριση προϋποθέτει την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου. Παράλληλα θα προσμετρώνται και τα έτη σπουδών σε ανώτατες σχολές. Εξάλλου προχθές προστέθηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) που έχει καταταγεί μέχρι 31-12-1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά προσαυξάνεται κατά τρία έτη με την καταβολή από τις προβλεπόμενες εισφοράς για τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

11 Εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια θα τεθούν για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών, οι οποίες λαμβάνουν τη σύνταξη των γονέων τους. Οπως προβλέπεται, οι προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν για τις ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

- Να μην έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.

- Να μη λαμβάνουν άλλη σύνταξη και να μην έχουν ασφαλιστεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.

- Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. – Η σύνταξή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του Δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

12 Προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να έχουν παρέλθει από την τέλεση του γάμου τρία έτη για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και πέντε έτη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

13 Επεκτείνονται και στο Δημόσιο οι περιορισμοί στο ποσό της σύνταξης των επιζώντων συζύγων, εκτός των αναπήρων, που λαμβάνουν και σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται. Στις περιπτώσεις που στη σύνταξη συμμετέχουν ανάπηρα ή ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, το ποσό που περικόπτεται από τη σύνταξη του επιζώντος συζύγου επιμερίζεται στα παιδιά σε ίσα μέρη. Ταυτόχρονα επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής δύο συντάξεων από το Δημόσιο, στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τις διατάξεις του Κώδικα και δικαιούνται και εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη από το Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή η μία εκ των δύο συντάξεων, κατόπιν επιλογής τους, καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, όπως ισχύει και για τους λοιπούς συνταξιούχους του Δημοσίου που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

14 Αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης με βάση το οποίο υπολογίζεται η προσαύξηση της σύνταξης για τα έτη υπηρεσίας πέραν του 35ου και μέχρι του 40ού για όσους έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέχρι 31-12-1992.

Το πλήρες κείμενο το νέου ασφαλιστικού νόμου του υπουργείου Εργασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www. hellenicparliament. gr/ΝomothetikoΕrgo/Ρsifisthenta-Νomoschedia? law-id=dc6b107e-da79-4751-9150-83d3ac08e663


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4584794

http://www.antinews.gr/?p=54079
Read more

Περικοπές σε διορισμούς

Χάος αναμένεται να επικρατήσει στα δημόσια σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά, αφού θα υπάρξει αθρόα φυγή εκπαιδευτικών λόγω του συνταξιοδοτικού και λόγω των σοβαρότατων περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση (σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας) στις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών.

Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της  νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι τεράστια και  θα οφείλονται στα μεγάλα κενά που θα υπάρξουν σε εκπαιδευτικό προ
Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι τεράστια και θα οφείλονται στα μεγάλα κενά που θα υπάρξουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό

Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έχει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Αυτό της ομαλής λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί, όμως, από την πλευρά τους εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι τεράστια και θα οφείλονται στα μεγάλα κενά που θα υπάρξουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Περικοπές σε διορισμούς

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει ήδη έναν μεγάλο αγώνα δρόμο προκειμένου να «εξοικονομήσει» προσωπικό χωρίς να κάνει νέες προσλήψεις. Στο μεταξύ, όμως, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν κατατεθεί περίπου 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών και μέχρι τις 10 Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία, μπορεί να αυξηθούν σημαντικά.

Επίσης, φέτος υπολογίζεται ότι θα μειωθούν περίπου κατά 50% οι μόνιμοι διορισμοί και κατά περίπου 70%-80% οι προσλήψεις αναπληρωτών, δηλαδή συνολικά θα υπάρχουν «διαθέσιμοι» περίπου 10.000 λιγότεροι δάσκαλοι και καθηγητές από πέρυσι. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι οι φετινοί διορισμοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε το 50% των κενών θέσεων και δηλώνουν ότι τα σχολεία θα αντιμετωπίσουν μια «μαύρη» χρονιά, με πολλά και σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών για τους μαθητές.

Σύμφωνα μάλιστα με τους δασκάλους, αμφίβολο είναι αν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και τα 800 Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα (τα οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, θα έχουν διευρυμένο ωράριο -μέχρι τις 2 το μεσημέρι- και ενιαίο, εμπλουτισμένο πρόγραμμα), αφού δεν θα υπάρχουν δάσκαλοι ούτε και για τα κανονικά δημοτικά σχολεία.

Ιδιαίτερα γι’ αυτά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει φιλόδοξο πρόγραμμα (για το οποίο χρειάζεται χρήμα και προσωπικό), όπως ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος με προγράμματα φιλαναγνωσίας, ενίσχυση των μαθηματικών, ενίσχυση και βελτίωση της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, παιδαγωγική αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και εισαγωγή του μαθήματος των Η/Υ στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις κ.ά.

Κατά τα λοιπά, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι, λόγω των κενών στα σχολεία, οι μαθητές θα στριμώχνονται μέσα σε αίθουσες με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, αφού θα υπάρξει ανάγκη για σύμπτυξη τμημάτων.

Και προσπάθεια καταγραφής των «χαμένων» εκπαιδευτικών
Περιορισμός στις αποσπάσεις

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν γνώση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκεντρώσουν προσωπικό με κάθε τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έγιναν δραστικοί περιορισμοί στις αποσπάσεις (κατά 60%) σε διοικητικές θέσεις, ενώ ανακλήθηκαν εκπαιδευτικοί -προκειμένου να υπηρετήσουν στις οργανικές θέσεις τους- από το εξωτερικό, από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες κ.λπ.

Οπως τόνισαν χθες στο «Εθνος» υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, αυτήν τη στιγμή γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας ώστε το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξορθολογισμό στην κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται τακτοποίηση με τους υπεράριθμους, υπάρχουν ρυθμίσεις για να συμπληρώνουν τα ωράριά τους όσοι δεν το έκαναν μέχρι τώρα, ενώ ακόμη γίνεται προσπάθεια καταγραφής εκπαιδευτικών που είναι «χαμένοι».

Τέλος, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ασκεί πιέσεις ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά.

Αναπληρωτές - Ωρομίσθιοι για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα
«Μας στερούν την ελπίδα διορισμού»

Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που χρόνια τώρα στηρίζουν τα δημόσια σχολεία και καλύπτουν σοβαρές ανάγκες. Οπως οι ίδιοι λένε, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα (για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών) αδικεί και πλήττει καίρια μεγάλο αριθμό αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι ο θεσμός του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου αποτελεί μια μετονομασία του ωρομίσθιου και όχι αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, ενώ η τριετής παραμονή στον τόπο διορισμού του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού δημιουργεί πολλαπλά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.

Επίσης, κρίνουν ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας θεωρούνται τουλάχιστον ανεπαρκείς και ότι η ασάφεια των διατάξεων που αφορούν τη ρύθμιση του 30μηνου και του 24μηνου τους στερούν την ελπίδα διορισμού, ενώ ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ απομακρύνει από τις τεχνικές ειδικότητες τη δυνατότητα διορισμού. Γι΄ αυτούς τους λόγους η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών διεκδικεί:

  • Συνέχιση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών με το ισχύον σύστημα και μετά το 2012 με ποσοστό 60% από τον νέο προτεινόμενο πίνακα διορισμών και κατά 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας.
  • Διασφάλιση του διορισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα όσων εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του 24μηνου και του 30μηνου.
  • Μείωση του ορίου προϋπηρεσίας των 24 μηνών για ένταξη στον νέο πίνακα επιτυχόντων ΑΣΕΠ μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου και με ισχύ μέχρι τον μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών.
  • Ουσιαστική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον προτεινόμενο νέο πίνακα διορισμών και προσλήψεων.
  • Αύξηση του αριθμού εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
  • Βελτίωση των όρων λειτουργίας του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου.

Νικολ. Τρίγκα
ntriga@pegasus.gr


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=21250948

Read more

Η προσφορά Σάλλα στο μικροσκόπιο


http://avragioz.blogspot.com

Επειδή σέβομαι όλα εκείνα, για χάρη των οποίων σκόρπισα τα νιάτα μου και επειδή ακόμα κι όταν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά, με μερικές απλές κινήσεις θα σας ξεβρακώσω των Πειραιώτη ψευτοπρίγκηπα και με απλά και κατανοητά Ελληνικά, θα σας δώσω να καταλάβετε το μέγεθος της κομπίνας, του καραμπινάτου σκανδάλου επιχειρούμενης απαγωγής με ενδεχόμενη πρόθεση βιασμού, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από τη σαλοπαρέα των καρχαριών της Τράπεζας Πειραιώς, αντί πινακίου φακής.
Το παλικάρι της φακής λοιπόν, συγγνώμη ο Σάλας της Πειραιώς, βγήκε με νόθα γκουβαρντοσύνη και δίνει 701 ψωροεκατομμύρια για να αγοράσει δύο Τράπεζες, έναντι των βαρβάτων ποσοστών που αναλογούν στο Ελληνικό δημόσιο. Κάνοντας μια μικρή βόλτα στα οικονομικά στοιχεία των Τραπεζών-Θυμάτων, ψαρέψαμε τα στοιχεία εκείνα, που θα λάμβανε υπόψη κάθε σοβαρός υποψήφιος αγοραστής, προ του πειρασμού να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς, της .....πλάκας.

Κοντινή Προϊστορία Μετοχικών Κεφαλαίων ΑΤΕ και ΤΤ
Κατά ....σύμπτωση και τα δύο θύματα της απατηλής πρότασης Σάλα, εντός του 2009 ολοκλήρωσαν βαρβάτες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (βλέπε στοιχεία 6α και 6β του παραπάνω πίνακα), συνολικού ύψους +1.426.222.000 €. Από το ποσό αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το 2009 ζεστό χρήμα, περίπου 1.200.000.000 €, για να καλύψει τη συμμετοχή του στις δύο τράπεζες!!!! Κι ενώ βλέπει ο ψευτόμαγκας ο Σάλας, ότι μόνο για τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων στις δύο Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο έβαλε 1.200.000.000€ μετρητά, κι έρχεται πριν στεγνώσουν οι λογιστικές εγγραφές, για να μας πει τι???? Ότι δίνει 701.000.000€ για να ....αποκτήσει η εξυπνοπαρέα του τις Τράπεζες-Θύματα απαγωγής και βιασμού.
Όταν το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ή ανίκανο ή υποταγμένο και φύλλο δεν κουνιέται στη βλαχομπανανία, ε!!! όλο και κάποιος γαμήκουλας θα μας ξεφυτρώσει, ζητώντας ικανοποίηση για τη πρόθεσή του να κουνήσει την οικονομία της μπανανόφλουδας. Έτσι λοιπόν!!! Δίνει ο ψευτόμαγκας και αεριτζής 701 εκατ. €, ενώ έχουμε 1,2 δις φρέσκο χρήμα μόνο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ταμειακά Διαθέσιμα (Ρευστό)
Όλα τα ποσά του πίνακα προέρχονται από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις των δύο Τραπεζών-Θυμάτων (ΑΤΕ και ΤΤ), κλεισίματος της 31-12-2009. Δεν έλαβα υπόψη ενδιάμεσα στοιχεία Α' ή Β' τριμήνου 2010, γιατί ενδιάμεσα, κάθε Τράπεζα που σέβεται τις απάτες της, κάνει πανεύκολα αλχημείες και μαγειρέματα, κυρίως αν προγραμματίζονται εξαγορές.
Για να μας δείξει την ισχυροαποτέτοια του, μας λέει ότι δεν χρειάζεται καν να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και δεν βγήκε ούτε ένας να τον πλακώσει στις μπάτσες.... Ναρκωτικά πήρε πριν βγει να δώσει συνέντευξη???? Έχει, λέει, τα 701 εκατ. € σε μετρητό, αλλά δεν λέει ο μπαγάσας, ότι θα αποκτήσει τον άμεσο έλεγχο .....1.239.612.000 € μετρητά, από τις εξαγοραζόμενες Τράπεζες-Θύματα (βλέπε στοιχεία 1 του παραπάνω πίνακα).
Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία (Ακίνητα, Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, Εξοπλισμός)

Αν προσθέσουμε τα ποσά των στοιχείων 2, 3 και 4 του πίνακα βλέπουμε ότι οι δύο Τράπεζες Θύματα (ΑΤΕ και ΤΤ) διαθέτουν σημαντική υπολειπόμενη (αναπόσβεστη) αξία πάγιων στοιχείων, συνολικού (αθροιστικά) ποσού 2.952.694.000€. Όταν ο ΜπαρμπαΝίκος λέει υπολειπόμενη ή αναπόσβεστη αξία, διευκρινίζει στους μη κατέχοντες τη λογιστική τέχνη, ότι η πραγματική αξία των παγίων (ακίνητα, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, αυτοκίνητα, εξοπλισμοί κλπ) είναι σε γενικές γραμμές, από διπλάσια έως και πενταπλάσια της αναπόσβεστης λογιστικής υπόλοιπης αξίας. Μιλάμε ότι βάζουν 701 ψωροεκατομμύρια και εκτός των παραπάνω, στοχεύουν σε υπεραξίες πάγιων περιουσιακών στοιχείων, μόνο και μόνο, λόγω ....συγχώνευσης μετά τις εξαγορές, άνω των 3 δις €!!!!!

Χαρτοφυλάκιο (Μετοχές, Αμοιβαία, Παράγωγα)

Εδώ κι αν έχει χοντρή μάσα. Ενώ και 31-12-2009 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές ξύνουν πάτο, βλέπουμε ότι οι δύο Τράπεζες-Θύματα, διαθέτουν συνολικά, χαρτοφυλάκιο συνολικού ποσού 7.151.500.000 €, από τα οποία, μετοχές αξίας 6.800.000.000 € είναι ανά πάσα στιγμή ρευστοποιήσιμες. Εδώ το προσδοκώμενο από τη παρέα του Σάλα είναι, ένα χρηματιστηριακό ράλι. Φαντάζεστε τι υπεραξίες θα προκύψουν, με ένα χρηματιστήριο στις 3.000 και άνω μονάδες???? Τσάκα-τσάκα 7 δις € στο τσεπάκι των καρχαριών, που πολλές φορές τους έχω κάνει αφίσα. Δίνουν λοιπόν 701 ψωροεκατομμύρια, με προσδοκώμενο κέρδος 7 δις €, μόνο από τις υπεραξίες μετοχών χαρτοφυλακίου. Σε κάθε περίπτωση ζημιά δεν θα υπάρξει, γιατί είπαμε οι μετοχές ξύνουν πάτο!!!!!

Α ρε Σάλα που σαλεύεις και τις Τράπεζες γυρεύεις.........

Αέρας (άϋλα στοιχεία)

Και οι δύο Τράπεζες-Θύματα, είναι μαγαζιά-γωνία απανταχού Ελλάδος και είναι οι πολύφερνες νύφες για εξαγορά, εδώ και αρκετά χρόνια. Κάποιος αξιόπιστος οργανισμός εκτίμησης, θα πρέπει να οριστεί, μακριά από τα πιράνχας του Παπακωνσταντίνου και του Τζέφρι, για να μάθουμε σε τι ποσό φτάνει η υπεραξία "ΟΝΟΜΑ" των έτοιμων και καθιερωμένων επιχειρήσεων-Τραπεζών. Αν προσθέσουμε και αυτή την εκτίμηση για τον αέρα του ονόματος, καταλαβαίνετε ότι απομακρυνόμαστε ακόμα περισσότερο από τη γελοία προσφορά 701 εκατομμυρίων της ομάδας Σάλα.

Καθαρή Λογιστική Θέση

Η Καθαρή (λογιστική) Θέση μιας επιχείρησης προκύπτει, όταν από το σύνολο του ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ της (Ταμείο+Πάγια+Χαρτοφυλάκιο+Αποθέματα+Απαιτήσεις κλπ), αφαιρέσουμε τα ενεργά στοιχεία του ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ (Υποχρεώσεις+Αποσβέσεις+Ζημίες+Φόροι κλπ).

Βλέπουμε λοιπόν ότι μόνο λογιστικά (που σημαίνει ότι πιο κάτω δεν γίνεται αποδεκτή καμιά αποτίμηση), η ΚΑΘΑΡΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ των δύο Τραπεζών-Θυμάτων (ΑΤΕ και ΤΤ), είναι την 31-12-2009 συνολικά, 2.585.749.000 €!!!

Το Σαλεμένο θράσος έχει αφετηρία αυτό το ποσό, για αντιστοίχηση με τα ....701 ψωροεκατομμύρια της "προσφοράς Σάλα". Αν προσθέσουμε τις άμεσα προσδοκώμενες υπεραξίες παγίων λόγω συγχώνευσης μετά τις εξαγορές και των χρεογράφων, η εκτίμησή μου, ως οικονομολόγου που σέβεται όσα έχει φάει η κούτρα μου, θα πρέπει να μιλάμε για κόλπο που ξεπερνά τα 20 δις €.

Μη βγει κάποιος κόπανος και πει ότι οι Τράπεζες έχουν και υποχρεώσεις, γιατί δεν μίλησα ούτε για τις απαιτήσεις τους. Η εξέταση αυτών των στοιχείων είναι δευτερεύουσα για το θέμα και μεταξύ τους τα στοιχεία απαιτήσεων-υποχρεώσεων για τις τράπεζες, είναι σε μια σταθερή σχέση αλληλεξάρτησης.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΕΝΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Bookmark and  Share Share

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=2460
Read more

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Σάλλας: Μια ζωή κουβαλούσε νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε από dexiextrem στο Ιουλίου 16, 2010

http://olympiada.files.wordpress.com/2010/07/sallas.jpg?w=352&h=925
Ιδού η μνημειώδης δήλωση γλειψίματος του Σάλλα στο ΠΑΣΟΚ και τον Σημίτη:

«Το Χρηματιστήριο θα ξαναπάει στις 7000+ μονάδες στις αρχές του 2001…»

Η δήλωση έγινε 22 μέρες πριν τις εκλογές του 2000 ενώ ο τόπος βοούσε επειδή το ΠΑΣΟΚ έπαιζε τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο προκειμένου να κρατήσει το δείκτη πάνω από τις 4500 μονάδες

Φυσικά ο δείκτης στις αρχές του 2001 προσγειώθηκε ανώμαλα…
τον Μάρτιο έπεσε στις 3500 μονάδες,

τον Σεπτέμβριο στις 2000 μονάδες και

τον Μάρτιο τους 2003 έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του στις 1467 μονάδες…
μαζί του “προσγειώθηκαν” και οι δύσμοιροι που πίστεψαν τον Σάλλα και το ΠΑΣΟΚ…

http://olympia.gr/2010/07/16/24474/
Read more

WSJ: Μέ τη συγχώνευση η Πειραιώς θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να βελτιώσει την εικόνα της ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

(ΣΣ Η άποψή μας είναι ότι σέ κάποια θέματα δέν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τόν ελληνικό τύπο και τούς Ελληνες δημοσιογράφους. Καθόλου. Γιά τούς πολιτικούς τού βασικού και αναπληρωματικού κόμματος εξουσίας δέν χρειάζεται , πιστεύουμε, κανένα σχόλιο. Δείτε πιό κάτω τα - διακριτικά είναι αλήθεια - σχόλια ξένων αναλυτών )
Wall Street Journal
Η πρόταση προωθήθηκε μυστικά την Τετάρτη το βράδυ,

και έρχεται σε μια στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο εν μέσω ανησυχιών για τη μεσοπρόθεσμη υγεία των τραπεζών της χώρας.

Με τη συγχώνευση, η Πειραιώς αποκτά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά επίσης της δίνει πρόσβαση στη μεγάλη βάση καταθέσεων του Ταμιευτηρίου. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Πειραιώς και τη ρευστότητά της και να βελτιώσει την εικόνα της ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές δηλώνουν πως θα υπάρξουν αρκετές προκλήσεις στη συγχώνευση των τριών τραπεζικών δικτύων που έχουν διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα. Μία άλλη ανησυχία είναι ότι οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες -και ειδικότερα η ΑΤΕ- αντιμετωπίζουν δικά τους προβλήματα.

«Θεωρούμε ότι η προσφορά της Πειραιώς δεν αντιμετωπίζει κάποιες από τις βασικές προκλήσεις της εποχής - στην πραγματικότητα διπλασιάζει το στοίχημα για την ελληνική οικονομία, καθώς δημιουργεί μία μεγαλύτερη τράπεζα με πιο συστημική σημασία και πιθανώς αποτρέπει ενδεχόμενη προσπάθεια εξαγοράς εναντίον της Πειραιώς», δηλώνει ο κ. Antonio Ramirez, αναλυτής στην Keefe, Bruyette and Woods.

- Financial Times

Η Τράπεζα Πειραιώς, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, προχώρησε στη διατύπωση προσφοράς 701 εκατ. ευρώ για τα κρατικά μερίδια σε δύο ζημιογόνες τράπεζες. Η κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα συγχωνεύσεων στον προβληματικό τραπεζικό κλάδο της χώρας, που έχει απολέσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά.

Αξιωματούχος της Πειραιώς δήλωσε πως η τράπεζα είχε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών πριν ανακοινώσει την πρόταση ο κ. Σάλλας, αν και η Ελλάδα δεν έχει διατυπώσει επισήμως πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Καθώς είναι το μικρότερο από τα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα Πειραιώς πασχίζει το τελευταίο διάστημα να χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η πρόσβαση στη μεγάλη και σταθερή βάση καταθέσεων του Τ.Τ., η οποία πλησιάζει τα 9 δισ. δολ., αυτομάτως θα έλυνε το πρόβλημα χρηματοδότησης της Πειραιώς», αναφέρει αναλυτής.

http://www.antennaonline.gr/Economy/General/Pages/20107/b1ff790b-2c76-4c47-afcf-5d8cf2d04b44.aspx





(Σκίτσο Ανδρέας Πατρουλάκης απο Καθημερινή)

http://jimmy278.blogspot.com/2010/07/wsj.html#more
Read more

Παναγιωτακόπουλος: Η πώληση ΤΤ-ΑΤΕ σηκώνει ειδικό δικαστήριο... μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι σκευωρία!!!

Αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί η πρόταση για πώληση της Α.Τ.Ε και του Τ.Τ. Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ασκεί έντονη κριτική και κάνει λόγο για "ακραία κερδοσκοπικά φαινόμενα", τονίζει πως δεν πρέπει να πουληθούν κρατικές τράπεζες, ενώ καταλήγει πως η περίπτωση σηκώνει ακόμα και ειδικό δικαστήριο... μόνο που αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για σκευωρία!!!

Σε δήλωση του σημειώνει: "Με έκπληξη ακούσαμε την πρόταση Σάλλα για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόταση προέκυψε μία μόλις ημέρα μετά τις σχετικές «παραινέσεις» του Υπουργού Οικονομικών.
Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθεία πρόκληση κατά του Δημόσιου Τραπεζικού Συστήματος.

Η βουλιμία είναι χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων και των κερδοσκόπων. Τίποτα και ποτέ δεν είναι αρκετό. Αφού οδήγησαν την Ελλάδα στον εγκλωβισμό του μνημονίου και του ΔΝΤ, αφού πήραν και το τελευταίο ευρώ του εργαζομένου με ληστρικά επιτόκια, αφού λεηλάτησαν το ιερό αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο. Την κερκόπορτα τους την ανοίγουν οι γνωστοί νεοφιλελεύθεροι που με όχημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ απέκτησαν υπόσταση και υπογραφή.

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνιστά υπέρβαση κάθε γνωστού ορίου του όρου “πειρατεία”.

Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία πρωταγωνίστησε στο σχέδιο υπερχρέωσης της κοινωνίας και αποκόμισε τεράστια κέρδη διασώθηκε με την ένταξή της στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης των Τραπεζών και μέσω της λήψης δανείων από την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες επιχειρεί να εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής την ΑΤΕ η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος περιουσίας από την εποχή του Σουλτάνου μέχρι σήμερα. Το ερώτημα είναι: “Με τίνος τα χρήματα σκοπεύει να κάνει αυτή την εξαγορά;”

Ποιος θα τη δανείσει για να εξαγοράσει τους δανειστές της; Για να αντιληφθεί η κοινωνία περί τίνος πρόκειται, είναι ωσάν η Ελλάδα να θέλει να εξαγοράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αμετανόητοι κερδοσκόποι, αφού δεν έμεινε τίποτε άλλο να αγοραπωλήσουν, εφορμούν να διαλύσουν και το τελευταίο μέσο παρέμβασης του κράτους στην Τραπεζική Αγορά, δηλαδή τις δύο υγιείς Τράπεζες του συστήματος. Την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κάποιοι στο όνομα της «ανάτασης» του κράτους θέλουν να εκποιήσουν δημόσια περιουσία.

Να παραδώσουν σε ιδιώτες τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.

Το αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο βάζει στο μάτι την πλουσιότερη «νύφη» του χώρου και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι το ξεπούλημα δεν είναι αναπτυξιακή λογική.

Την ίδια στιγμή που παγκόσμια, τράπεζες επανέρχονται σε κρατικό έλεγχο, στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε ότι η εξασφάλιση ηγετικής θέσης στις αγορές και φυσικά τα υπερκέρδη τους, προϋποθέτουν οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα σαν αυτό που προτείνει ο κ. Σάλλας.

Η Κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα απορρίπτοντας χωρίς μισόλογα την πρόταση Σάλλα.

Είναι άλλο να συζητάς για τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διασφαλίζοντας την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος και άλλο να ξεπουλάς με τρόπο προκλητικό.

Και είναι πρόκληση το να προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς 700 εκ. ευρώ για την υποτιθέμενη εξαγορά όταν από το πακέτο των 28 δις πήρε 750 εκ. ευρώ!

Δεν υπάρχει τρόπος το ΠΑ.ΣΟ.Κ να συναινέσει στην άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου. Στην παράδοση των αγροτών στα χέρια των ιδιωτών που θα αντιμετωπίσουν τον αγροτικό κλήρο σαν οικόπεδο σε πλειστηριασμό.

Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου οφείλει να αποπέμψει άμεσα απ' την κυβέρνηση τους νεοφιλελεύθερους του Τ+10 και του deal της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτούς που δεν έχουν τίποτα να σεβαστούν.

Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει τόσο, που κινδυνεύουμε να μπούμε στην ουρά του Ειδικού Δικαστηρίου, πίσω απ' τους δεξιούς ενόχους της Εθνικής Παρακμής. Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν θα είναι σκευωρία"

http://www.new-deal.gr
Read more

Λεφτά υπάρχουν, όμως μόνο... για τα κόμματα!!!


Λεφτά υπάρχουν, όμως μόνο... για τα κόμματα! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πίσω τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων στην οποία είχε προχωρήσει πριν από λίγους μήνες. Συγκεκριμένα, με απόφαση της υφυπουργού Εσωτερικών κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, που δημοσιεύθηκε χθες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», τροποποιείται το «ψαλίδισμα» στις επιχορηγήσεις των κομμάτων που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Με τη νέα απόφαση τα κόμματα από 37 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να εισπράξουν, θα λάβουν 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα βγουν κατά 11 εκατ. ευρώ κερδισμένα! Οι μεγάλοι «τυχεροί» της εν λόγω τροποποίησης είναι το ΠαΣοΚ, που θα λάβει τέσσερα εκατομμύρια περισσότερο, η ΝΔ, με πέντε εκατομμύρια παραπάνω, το ΚΚΕ με 1,3 εκατομμύριο, ο ΛΑΟΣ με 700 χιλιάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ με 900 χιλιάδες ευρώ. Μικρή αύξηση θα έχουν επίσης και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι θα λάβουν περίπου 35 χιλιάδες ευρώ περισσότερα.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανακαλεί μερικώς τη δεύτερη μείωση που είχε αποφασίσει για την κρατική επιχορήγηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία ήταν της τάξης του 29% και προέβλεπε συνολική μείωση 15 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί άλλη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία μειωνόταν η επιδότηση των κομμάτων κατά 10%, δηλαδή από τα 58 στα 52 εκατομμύρια. Τα εν λόγω μέτρα ελήφθησαν στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών στον δημόσιο τομέα και, φυσικά, των αιματηρών θυσιών του ελληνικού λαού.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά παρέκκλιση της πάγιας πρακτικής που ήθελε την κατανομή της κρατικής επιδότησης στα τέλη του Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμη, παρ΄ ότι φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου! Αυτή η εξέλιξη σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στα οικονομικά των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι υπερχρεωμένα, ενώ τα μικρότερα πορεύονται με ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία.
(Το Βημα)

http://online-pressblog.blogspot.com/2010/07/blog-post_3750.html
Read more

Το επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις (δημοτικές ή άλλες) εκλογές

Από antinews
Η οικονομία είναι η βάση και η πολιτική το εποικοδόμημα…
Αφού λοιπόν είδαμε τι σημαίνει, σε οικονομικούς όρους, η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, ας… αποκαλύψουμε συνοπτικά πως εντάσσεται στο πολιτικό σχέδιο και στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης.
Όπως έχει γράψει εύστοχα πριν από λίγες μέρες το Antinews «στήνεται ένα ολόκληρο σκηνικό εκλογών». Η είδηση λοιπόν σήμερα είναι ότι ανεξαρτήτως εάν θα γίνουν οι εκλογές το σκηνικό στήνεται και εκεί έχουν αναλάβει εργολαβία μια σειρά από γρανάζια του συστήματος. Εξάλλου εκλογές θα έχουμε ούτως ή άλλως εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στο κομμάτι της Περιφέρειας θα εκλεγούν μικροί κυβερνήτες ..
4+1 σημεία-κλειδιά:
1. Θετικά Δημοσιεύματα: Αναμένεται μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων για το έργο του … Μνημονίου καθώς και την επίτευξη των στόχων του. Μια πρώτη γεύση πήραμε από τη χθεσινή διαρροή – συνεργασία Κυβέρνησης – ΔΟΛ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, όπως αποτυπώνεται στα δύο πανομοιότυπα κύρια άρθρα τους, που …προπαγανδίζουν την αναγκαιότητα συγχωνεύσεων των Τραπεζών. Λίγες ώρες μετά ο κ. Σάλλας υπέβαλε την γνωστή πρότασή του.
2. Οι αριθμοίβγαίνουν: Φορείς, Επικοινωνιολόγοι, Οικονομολόγοι, Ακαδημαϊκοί, και Αναλυτές, που κουβαλούν στη πλάτη τους το PR του Μνημονίου θα διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά πως η κυβέρνηση είναι μέσα στους στόχους της. Έχοντας εισπράξει τα συγχαρητήρια των «Τοποτηρητών» η κυβέρνηση θα κάνει λόγο για την «πολλαπλασιαστική αξία των μέτρων» που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και θα βγάλει τη χώρα από τον κύκλο της ύφεσης.
3. Το διάγγελμα της ΔΕΘ: Στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, σε μία χρονικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης θα ενταθεί ενόψει ΔΕΘ. Στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, που θα λάβει τη μορφή διαγγέλματος, θα εξαγγελθούν διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, ενώ με κάθε …επισημότητα θα ανακοινωθεί πως «το σχέδιο προχωρά και η χώρα βγαίνει από τη φάση της ύφεσης».
4. Η κάνουλα των τραπεζών: Όλως τυχαίως οι τράπεζες, λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του Παπανδρέου, θα ανοίξουν μερικώς τη κάνουλα των δανείων και το χρήμα θα έρθει ως φάρμακο στην καταπονημένη αγορά, και ως υπνωτικό στη συνείδηση του κόσμου.
5. Ανάσα στον Τύπο: Τα δάνεια θα καταλήξουν κατά κύριο λόγο στα διψασμένα ταμεία των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, που μέχρι τότε θα έχουν φροντίσει να «ξεφορτωθούν» το φθηνό και ευέλικτο δυναμικό τους. Το ντεμαράζ των επαινετικών δημοσιευμάτων, και αποθεωτικών ρεπορτάζ, θα συνεχιστεί μέχρι τις δημοτικές εκλογές…

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό μάρκετινγκ τελειώνει εκεί που ο απλός κόσμος αισθάνεται ανήμπορος να συμμετάσχει στη διοίκηση της ζωής του…
Και όσα Storytelling και να του φτιάξεις, όσα παραμύθια και να του διηγηθείς, η πλαστή ευμάρεια πλέον δε μπορεί να αποτελέσει το αποκούμπι κανενός.
Φυσικά στο παζλ μπαίνει και ο παράγοντας «επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ», αλλά εκεί νομίζω ότι έχουν πάει νοερά για μπάνια, παρά τις εντολές Σαμαρά
Σ&Β
Read more

Το επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις (δημοτικές ή άλλες) εκλογές

Από antinews
Η οικονομία είναι η βάση και η πολιτική το εποικοδόμημα…
Αφού λοιπόν είδαμε τι σημαίνει, σε οικονομικούς όρους, η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, ας… αποκαλύψουμε συνοπτικά πως εντάσσεται στο πολιτικό σχέδιο και στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης.
Όπως έχει γράψει εύστοχα πριν από λίγες μέρες το Antinews «στήνεται ένα ολόκληρο σκηνικό εκλογών». Η είδηση λοιπόν σήμερα είναι ότι ανεξαρτήτως εάν θα γίνουν οι εκλογές το σκηνικό στήνεται και εκεί έχουν αναλάβει εργολαβία μια σειρά από γρανάζια του συστήματος. Εξάλλου εκλογές θα έχουμε ούτως ή άλλως εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στο κομμάτι της Περιφέρειας θα εκλεγούν μικροί κυβερνήτες ..
4+1 σημεία-κλειδιά:
1. Θετικά Δημοσιεύματα: Αναμένεται μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων για το έργο του … Μνημονίου καθώς και την επίτευξη των στόχων του. Μια πρώτη γεύση πήραμε από τη χθεσινή διαρροή – συνεργασία Κυβέρνησης – ΔΟΛ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, όπως αποτυπώνεται στα δύο πανομοιότυπα κύρια άρθρα τους, που …προπαγανδίζουν την αναγκαιότητα συγχωνεύσεων των Τραπεζών. Λίγες ώρες μετά ο κ. Σάλλας υπέβαλε την γνωστή πρότασή του.
2. Οι αριθμοίβγαίνουν: Φορείς, Επικοινωνιολόγοι, Οικονομολόγοι, Ακαδημαϊκοί, και Αναλυτές, που κουβαλούν στη πλάτη τους το PR του Μνημονίου θα διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά πως η κυβέρνηση είναι μέσα στους στόχους της. Έχοντας εισπράξει τα συγχαρητήρια των «Τοποτηρητών» η κυβέρνηση θα κάνει λόγο για την «πολλαπλασιαστική αξία των μέτρων» που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και θα βγάλει τη χώρα από τον κύκλο της ύφεσης.
3. Το διάγγελμα της ΔΕΘ: Στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, σε μία χρονικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης θα ενταθεί ενόψει ΔΕΘ. Στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, που θα λάβει τη μορφή διαγγέλματος, θα εξαγγελθούν διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, ενώ με κάθε …επισημότητα θα ανακοινωθεί πως «το σχέδιο προχωρά και η χώρα βγαίνει από τη φάση της ύφεσης».
4. Η κάνουλα των τραπεζών: Όλως τυχαίως οι τράπεζες, λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του Παπανδρέου, θα ανοίξουν μερικώς τη κάνουλα των δανείων και το χρήμα θα έρθει ως φάρμακο στην καταπονημένη αγορά, και ως υπνωτικό στη συνείδηση του κόσμου.
5. Ανάσα στον Τύπο: Τα δάνεια θα καταλήξουν κατά κύριο λόγο στα διψασμένα ταμεία των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, που μέχρι τότε θα έχουν φροντίσει να «ξεφορτωθούν» το φθηνό και ευέλικτο δυναμικό τους. Το ντεμαράζ των επαινετικών δημοσιευμάτων, και αποθεωτικών ρεπορτάζ, θα συνεχιστεί μέχρι τις δημοτικές εκλογές…

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό μάρκετινγκ τελειώνει εκεί που ο απλός κόσμος αισθάνεται ανήμπορος να συμμετάσχει στη διοίκηση της ζωής του…
Και όσα Storytelling και να του φτιάξεις, όσα παραμύθια και να του διηγηθείς, η πλαστή ευμάρεια πλέον δε μπορεί να αποτελέσει το αποκούμπι κανενός.
Φυσικά στο παζλ μπαίνει και ο παράγοντας «επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ», αλλά εκεί νομίζω ότι έχουν πάει νοερά για μπάνια, παρά τις εντολές Σαμαρά
Σ&Β
Read more

Η απόδειξη πως ο Καραμανλής φταίει για όλα

Το γράφημα στα αριστερά αποδεικνύει μια και για πάντα ότι ο Καραμανλής φταίει για την αλματώδη άνοδο των ελλειμμάτων της χώρας μας, καθώς και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, και όχι κάποια... κρίση.

Στην ουσία ο Παπανδρέου έχει δίκιο. Όχι μόνο η λύση είναι πλανητική, αλλά και το πρόβλημα είναι πλανητικό. Και δεν το λένε κρίση. Το λένε Καραμανλή!!!





















http://vaspersview.blogspot.com/2010/07/blog-post_6588.html
Read more

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;;;


Αφιέρωμα για θύμηση και Ενέργεια

Του εκδότου του www.Apodimos.com Ξενοφώντα Φαφούτη

Καταρχάς ενημερώνουμε το μέγεθος του Αφιερώματος και για την πληρότητα των πληροφοριών που παρέχονται και αυτό διότι όλοι πιστεύαμε ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα βοηθούσε την Ελληνική Οικονομία και την ασφάλεια των χωρών που διερχόταν. Αλλά έπεσαν οι Τίτλοι τέλους για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη με την αποχώρηση της Βουλγαρίας για ικανοποίηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας εμείς δεν γνωρίζουμε ο Θεός ξέρει. Εμείς το μόνο θα κάνουμε είναι να ενημερώσουμε όλους τους Έλληνες (Ελλαδίτες, Κύπριους και Απόδημους) και Ομογενείς αδελφούς μας ότι με δεδομένα με σκοπό να γνωρίζουν τι θα είχαν ή θα έχουν εάν η Ελληνική κυβέρνηση προβεί τις κινήσεις προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Και να θυμίσουμε σε όλους πολυπληθείς επισκέπτες – αναγνώστες μας ότι στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση κορυφής του περασμένου Σεπτεμβρίου «σφραγίσθηκε» την 15 Μαρτίου 2007 με την υπογραφή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια από την εποχή που ένας Έλληνας προώθησε την ιδέα της ανάπτυξης του αγωγού του πετρελαίου κάτι που και ο πρωθυπουργός της εποχής αυτής και ο αργότερα υπουργός των εξωτερικών της Ελλάδος και σήμερα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το ενστερνίσθηκαν και το προωθούσαν και τώρα είναι πλέον γεγονός. Πλέον είναι γεγονός ότι Ελλάδα εισέρχεται στο Λόμπι των χωρών που διακινούν το πετρέλαιο διεθνώς. Ο Ρώσος Πρόεδρος μετείχε στη Ρωσο-Βουλγαρο-Ελληνική σύνοδο, που οδήγησε στην υπογραφή τριμερούς διακρατικής συμφωνίας «για την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης» κάτι που συνήθως δεν πραγματοποιεί.

Η αποχώρηση της Βουλγαρίας από την τριεθνή Συνεργασία τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα που είναι το χειρότερο από τη διαφαινόμενη κατάρρευση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία δεν είναι η διάψευση των ελπίδων και αυταπατών περί μετατροπής της χώρας μας σε «ενεργειακό κόμβο». Είναι κάτι πολύ σοβαρότερο, η προοπτική της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από αγωγούς φυσικού αερίου που έρχονται μέσω Τουρκίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα περιέλθει σταδιακά υπό τον ενεργειακό ζυγό εξάρτησης από την Αγκυρα! Φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων μέσω αγωγών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας είναι φυσικά ό,τι πιο εφιαλτικό θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα μας σε περίοδο ελληνοτουρκικής κρίσης.

Εδώ θα πρέπει να γνωρίσουμε σε όλους επισκέπτες – αναγνώστες μας για τι αναφερόμαστε με δεδομένα. Τους λέμε ότι γίνετε με σκοπό να γνωρίζουν τι θα είχαν ή θα έχουν εάν η Ελληνική κυβέρνηση προβεί τις κινήσεις προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας για αυτό θα αρχίσουμε με τις κινήσεις τις Βουλγαρικής Κυβερνήσεως που είναι και κράτος μέλος της ΕΕ.

Η συνέχεια εδώ:


ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;;;
Read more

Γ. Παπανδρέου: Δεν μπορούμε από τη μία να σώζουμε τις τράπεζες και από την άλλη να παγώνουμε μισθούς και συντάξεις…


Διαβάστε τι δήλωνε ο κ. Παπανδρέου τον Σεπ. 09 στην Ν. Υόρκη σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΝΑ ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΛΕΜΕ ΘΑ ΠΑΓΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, προήδρευσε χθες στη Ν. Υόρκη της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία απασχόλησαν δύο μεγάλα ζητήματα: Της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης. Μετά την συνεδρίαση ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
- «Αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα συγκλίνουν σε ένα πολύ απλό στόχο. Το στόχο να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, να πάμε σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, σε μια νέα συμφωνία, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια καισυμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη, με το περιβάλλον».
- «Αυτό σημαίνει όμως, ότι χρειάζεται να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις και για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας και των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και απ' την άλλη, να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία».
- «Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα αυτών των Επιτροπών, αλλά θα έλεγα και όλων των προοδευτικών σοσιαλιστικών κομμάτων, ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο και τα βάρη θα πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα, άρα και τη βιωσιμότητα».

Read more

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΙΡΕΤΟΥ ΚΥΣΠΕ ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι το ΚΥΣΠΕ συνεδρίασε στις 12 και 13 Ιουλίου 2010 με θέμα Η.Δ. τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Από τις 6.344 αιτήσεις αποσπάσεων που εξέτασε το ΚΥΣΠΕ, εισηγήθηκε την ικανοποίηση 3.998 αιτήσεων (ποσοστό 63,02%). Αναλυτικά:

Κλάδος

Αριθμός αιτήσεων

Αριθμός Αποσπώμενων

ΠΕ 70

3.714

2.241

ΠΕ 60

1.395

887

ΠΕ 16

126

92

ΠΕ 11

724

466

ΠΕ 06

385

312

ΣΥΝΟΛΟ

6.344

3.998

Όπως εύλογα διαπιστώνει κανείς, το ποσοστό των αποσπάσεων της Α΄ φάσης είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό του 2009, που ήταν 85,81%. Δυστυχώς, δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις.

Ως αιρετός, επέμεινα οι αποσπάσεις να πραγματοποιηθούν με βάση τα κενά που η ίδια η Υπηρεσία έθεσε υπόψη του Συμβουλίου και ανέρχονταν συνολικά σε 11.046 (ΠΕ 70 5.728, ΠΕ 60 1.927, ΠΕ 06 1.376, ΠΕ 11 1.349, ΠΕ 16 666). Αυτό δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα να παραμείνουν ανικανοποίητες αιτήσεις εκπαιδευτικών με πολλά χρόνια υπηρεσίας και με 2 ή 3 παιδιά, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε όλα σχεδόν τα ΠΥΣΠΕ της Ελλάδας, ακόμη και στα πιο «δύσκολα», όπως Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Φλώρινα κα. Ταυτόχρονα, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, οι δεύτερες ή τρίτες προτιμήσεις των συναδέλφων που θα έδιναν την ευκαιρία να αποσπαστούν σε περιοχές πέραν από την πρώτη προτίμησή τους.

Όσοι δεν πήραν απόσπαση μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανεξέτασης. Το ΚΥΣΠΕ πιθανόν να συνεδριάσει τέλος Αυγούστου για την εξέταση αυτών των αιτήσεων, των νέων αιτήσεων που θα υποβληθούν και των εκπρόθεσμων αιτήσεων που είχαν υποβληθεί αλλά με εισήγηση της Υπηρεσίας δε συζητήθηκαν στην παρούσα φάση.

Φέτος, είχαμε μικρό αριθμό μεταθέσεων, μικρό αριθμό αποσπάσεων και αναμένεται να έχουμε και μικρό αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών στην Π.Ε. Και με αφορμή το μεγάλο αριθμό κενών εκπαιδευτικών που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δέχεται, εύλογα, τίθεται από τώρα το ερώτημα με ποιο τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να καλύψει τα παραπάνω κενά;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με πολλά προβλήματα.


Read more

Ζητάν από τους μαθητές να επιστρέψουν τα απολυτήρια !

Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απίστευτο. Συνέβη, όμως, και αυτό επί ημερών ΠΑΣΟΚ: Η απόλυτη σύγχυση με απολυτήρια μαθητών, από τα οποία, άλλα αναγράφουν το νέο λογότυπο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και άλλα το παλαιό, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανακάλυψε τώρα, στα μέσα Ιουλίου και αφού οι απόφοιτοι Λυκείου παρέλαβαν τα απολυτήριά τους, για να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία και να φύγουν διακοπές, ότι ορισμένες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ακολούθησαν τις οδηγίες και δεν άλλαξαν το λογότυπο. Έτσι, καλούν τους μαθητές να επιστρέψουν τα απολυτήρια τους και να παραλάβουν νέα, διορθωμένα!

Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, που η ευαίσθητη εθνική υπόθεση της Παιδείας απαιτεί, παρεχώρησαν -για μια ακόμη φορά- τη θέση τους στην προχειρότητα. Η περιπέτεια των υποψηφίων συνεχίζεται…

Το Υπουργείο δεν μπορεί να διαχειριστεί σημαντικά θέματα, γεγονός που εμπνέει ανησυχία ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο».

http://www.antinews.gr/?p=53916

  • Share/Bookmark
Read more

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ


ΤΟ 40% ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΙΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗ: ΤΟ 40% ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΤΕ...
Read more

Μεγάλα ερωτηματικά συνοδεύουν την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την κρίσιμη οικονομική περίοδο, είναι θεμιτές και προφανώς βοηθούν στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Βοηθούν επίσης να σωθεί ο κόσμος και οι καταθέσεις του από τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας. Και επειδή στην Ελλάδα από τράπεζες να φάνε και οι κότες κι από πιθανότητες χρεοκοπίας το ίδιο, το να συγκεντρώνονται τραπεζικοί όμιλοι είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητό.

Αυτό, όμως, ισχύει όταν γίνονται με όρους διαφανείς, με τη θέληση και του αγοραστή και του αγοραζόμενου και το βασικότερο, με κέρδος και για τις δύο πλευρές. Mutual Benefit Agreement, που λένε και οι Σύμμαχοι. Ιδίως όταν σε ορισμένες τράπεζες βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, δηλαδή εμείς οι ηλίθιοι.

Όταν τα deals γίνονται για να σωθούν επιχειρηματίες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ή άλλοι που θέλει η κυβέρνηση να προσεγγίσει, τότε θα πρέπει να ασκείται έντονη κριτική.

Το παρασκήνιο λοιπόν της πρόταση Σάλλα για εξαγορά του 77% της Αγροτικής (ποσό 372 εκατ. ευρώ) και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ποσό 329 εκατ. ευρώ) είναι έντονο. Κι αν αληθεύουν όσα ακούγονται στην αγορά τότε ίσως είμαστε μπροστά σε διεργασίες οι οποίες πρέπει να καταστήσουν ιδιαίτερα προσεκτική την κυβέρνηση όσον αφορά τις αποφάσεις που θα λάβει.

Θέμα 1: Αληθεύει ότι σε δημοσιεύματα έγκριτων ξένων οικονομικών εφημερίδων περί κάποιων τραπεζών από χώρες μέλη της ΕΕ οι οποίες δεν κατάφεραν να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ φωτογραφίζονταν και η Πειραιώς; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, όμως, αν ισχύει ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και πήγε να δανειστεί από το πακέτο διάσωσης τραπεζών που έχει η ΕΚΤ για ώρα ανάγκης, τότε πώς μπορεί να κάνει προτάσεις εξαγοράς άλλων τραπεζών;

Θέμα 2: Αληθεύει ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε συμφωνία διατραπεζικού δανεισμού μεταξύ της Πειραιώς και του ΤΤ με την πρώτη να παίρνει ρευστό εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τη δεύτερη; Μάλιστα το ΤΤ που ελέγχεται από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο σωσίβιο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς άλλες τράπεζες έκλεισαν την πόρτα τους; Και γιατί η κυβέρνηση -αν έχει γίνει όντως κάτι τέτοιο- συναίνεσε στη σωτηρία της Πειραιώς δίνοντας το πράσινο φως στη διοίκηση του ΤΤ να δώσει αυτό το δάνειο;

Θέμα 3 : Αν το παραπάνω σενάριο είναι αληθές, πώς η Πειραιώς κάνει τώρα πρόταση για εξαγορά του 33% του ΤΤ έναντι 329 εκατ. ευρώ και με premium στην υπό διαπραγμάτευση μετοχή της τάξης του 29%; Δηλαδή με τα δανεικά που πήρε θα πάει να εξαγοράσει το ΤΤ;

Θέμα 4: Θεωρεί τόσο άθλια τράπεζα την ΑΤΕ ώστε να κάνει πρόταση για εξαγορά του 77% έναντι 372 εκατ. ευρώ με discount 50%; Ξέρουμε ότι η ΑΤΕ δεν είναι ΤΤ, έχει χρέη, ζημιογόνες εταιρείες κ.λπ. Έχει όμως και όλους τους αγρότες πελάτες ενώ πριν μία εβδομάδα περιήλθε στα χέρια της περίπου 10% της Αττικής Οδού το οποίο αποτιμάται στα 110 εκατ. ευρώ. Άρα, μήπως είναι ελάχιστο το τίμημα που προσφέρει;

Θέμα 5: Είναι αλήθεια ότι στις 30 Ιουνίου η Πειραιώς πήρε 2,2 δισ. ευρώ από αδιάθετα (ύψους 15 δισ.) των 28 δισ. ευρώ που έδωσε το κράτος για την ενίσχυση των τραπεζών; Πώς λοιπόν έρχεται να κάνει εξαγορές κρατικών assets όταν παίρνει βοήθεια η οποία μάλιστα πρέπει να κατευθύνεται στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς κι όχι σε εξαγορές;

Θέμα 6: Αληθεύει ότι επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των χιλιάδων εργαζόμενων του ΤΤ που δεν μπορούν να χωνέψουν πώς θα έλθει μια τράπεζα που φέρεται να έχει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, να αγοράσει ένα “μαζεμένο” μαγαζί;

Θέμα 7: Μήπως αυτό είχε στο μυαλό του ο κ. Σάλλας γι’ αυτό και διέθεσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να φιλοξενήσει πάνω από 60 δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική; Θα μπορέσουν να γράψουν τώρα όλοι αυτοί ελεύθερα για την πρόταση της Πειραιώς;

http://www.antinews.gr/?p=53894

  • Share/Bookmark
Read more