Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το χρονικό του αυταρχισμού στην εκπαίδευση

 
Του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη

Με αφορμή την παρακάτω παράγραφο που με σατυρική διάθεση έγραψε ο σΑτΥρΟπΡόΚοΣ (http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=52445) :
«Κάποιος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρότεινε ο μισθός των εκπαιδευτικών να συνδέεται με τις ώρες διδασκαλίας τους χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό θα αφορά και τον ίδιο. Η υπουργός παιδείας έσπευσε να προτείνει στον υπουργό εργασίας, ο παραπάνω Διευθυντής να ενταχθεί στους εργαζόμενους που κάνουν βαριά, ανθυγιεινά για τους εκπαιδευτικούς και ακατάλληλα για την εκπαίδευση, επαγγέλματα. Ο υπουργός εργασίας το αποδέχτηκε αμέσως.»
Αξίζει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναδρομή για το πώς φτάσαμε μέχρι το σήμερα όπου οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζονται πλέον από την επίσημη πολιτεία και τους εκπροσώπους της ως τα πειραματόζωα στα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι σύγχρονες αυταρχικές μέθοδοι συμπεριφοράς πάνω σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και όχι μόνο.
1ο Πρόσληψη των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση
Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται, ουσιαστικά, χωρίς κάποιους συγκεκριμένους κανόνες αφού παραμένουν αδιόριστοι όσοι έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ, και όσοι επίσης είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού με βάση είτε την προϋπηρεσία τους είτε την προϋπηρεσία τους σε συνδυασμό με την επιτυχία τους στον ΑΣΕΠ. Ο μόνος σταθερός κανόνας που ακολουθείται είναι η κατακόρυφη, μέχρι μηδενισμού, μείωση των διορισμών και η απαξίωση της διαδικασίας πρόσληψης.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την υποβάθμιση της προϋπηρεσίας καθώς επίσης και το ότι στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όποτε και αν αυτός πραγματοποιηθεί, δεν θα έχει προκηρυχθεί συγκεκριμένος αριθμός θέσεων, μπορούμε να συμπεράνουμε το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς.
2ο Θα κάνουμε το βίο αβίωτο στους νεοδιόριστους και όχι μόνο
Η περιβόητη υποχρεωτική τριετία για την οποία, ακόμη και οι πέτρες έχουν πειστεί πως, όχι μόνο δεν χρησιμεύει κάπου αλλά δημιουργεί προβλήματα και αδιέξοδα στους εκπαιδευτικούς, λειτουργεί ως πραγματική θηλιά στο λαιμό κάθε νεοδιόριστου που δεν ξέρει αν πρέπει να χαρεί ή να κλάψει για το διορισμό του. Αν προσθέσουμε και τη θέσπιση της διετίας του δόκιμου καθώς επίσης και του θεσμού του μέντορα, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο διορισμός έγινε με την προοπτική ο νεοδιοριζόμενος να οδηγηθεί με τη θέλησή του ή χωρίς αυτήν, εκτός δημόσιας εκπαίδευσης.
3ο Θα κάνουμε το βίο αβίωτο και στους πιο παλιούς
Η δυνατότητα απόσπασης των εκπαιδευτικών, με απόφαση της διοίκησης, σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες μεταθέσεις και αποσπάσεις που γίνονται με αίτημα των εκπαιδευτικών, έχει οδηγήσει πολλούς εκπαιδευτικούς σε ανυπέρβλητα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Η ψυχική και οικογενειακή γαλήνη καθώς και η οικονομική ανεξαρτησία των εκπαιδευτικών δεν θεωρούνται αναγκαίες συνθήκες από τους υπεύθυνους του υπουργείου παιδείας. Ήδη συζητείται η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών με την λειτουργία των σχολείων διπλής βάρδιας και η σταδιακή επέκτασή του σε όλα τα σχολεία.
4ο Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων. Καλλικράτης στην εκπαίδευση
Η αρχή του μαζικού γκρεμίσματος με το όνομα ενός αρχιτέκτονα που έχτιζε (Καλλικράτης) έγινε με την κατάργηση χιλιάδων σχολικών μονάδων και ανάλογων οργανικών θέσεων, σε συνδυασμό με την καταδίκη των σχολείων σε οικονομικό θάνατο, λόγω έλλειψης κονδυλίων στους δήμους στους οποίους πέρασε η ευθύνη της λειτουργίας τους.
5ο Οικονομική εξαθλίωση. Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω
Όλα άρχισαν με το πάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών. Μετά ακολούθησε η κατάργηση των δώρων των εορτών και στη συνέχεια η πρώτη μείωση μισθών. Έπειτα είχαμε κι άλλη μείωση, μετά άρχισαν οι έκτακτες εισφορές, τα χαράτσια, η μείωση στο αφορολόγητο, η ακρίβεια και τέλος η ταφόπλακα έπεσε με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που αποτελεί μνημείο εργασιακής ήττας για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.
6ο Αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση
Ο θεσμός της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης σε ένα πλαίσιο τιμωρίας του εκπαιδευτικού που δεν θα πιάσει τους στόχους και θα κινδυνεύει να χάσει ακόμη και του δουλειά του αφού η χρηματοδότηση θα συνδέεται με την επίτευξη των στόχων, καθιστά τον εκπαιδευτικό όμηρο των διαφόρων τεστ που θα χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν, υποτίθεται, το βαθμό αφομοίωσης των γνώσεων εκ μέρους των μαθητών. Δηλαδή, θα συμβεί ότι ακριβώς έγινε στις ΗΠΑ όπου εφαρμόστηκε το ίδιο μοντέλο αξιολόγησης και ανάγκασε τους υπεύθυνους, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το κατά πόσο η αξιολόγηση προσφέρει στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
7ο Εφάπαξ, συντάξεις, εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις
Τελευταίο κομμάτι του παζλ που ονομάζεται αυταρχισμός στην εκπαίδευση, αποτελεί η σημαντική μείωση των συντάξεων, το τσεκούρεμα στο εφάπαξ που συνιστά απειλή για την συνέχιση της καταβολής του και φυσικά, η εργασιακή εφεδρεία που οδηγεί σε απόλυση όταν εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση. Εννοείται πως καμία διαβεβαίωση εκ μέρους του υπουργείου παιδείας δεν μπορεί να θεωρηθεί φερέγγυα διότι η μη τήρηση των υποσχέσεων είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο συγκεκριμένο υπουργείο. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε, τις υποσχέσεις για το «πρώτα ο μαθητής» για τα βιβλία στην ώρα τους, για το μεταβατικό στάδιο στους διορισμούς κατά το οποίο θα προσλαμβάνονταν όλοι όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού, για τη δεύτερη ξένη γλώσσα, για την ειδική αγωγή κλπ 
Φυσική συνέχεια των παραπάνω η δημιουργία νέων πειθαρχικών συμβουλίων, και οι κατά καιρούς πρακτικές και δηλώσεις εκφοβισμού όπως η δήλωση-τοποθέτηση του παραπάνω Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον οποίο έγινε αναφορά στην αρχή του κειμένου.

Στις εποχές μνημονίου και άγριας λιτότητας, ο αυταρχισμός  και ο εκφοβισμός, σε όλες τους τις μορφές και εκφράσεις, παίζει πρωταρχικό ρόλο. Γι΄αυτό η προσπάθεια εκ μέρους της διοίκησης θα είναι, ο αυταρχισμός αυτός, να ενταθεί και να οξυνθεί ακόμη περισσότερο.
Χρήστος Επαμ. ΚυργιάκηςXrkyrgiakis@yahoo.gr


Read more

Τι φόρους (αναλυτικά) θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ» ΤΟΥ 2012

 

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και οι έκτακτες εισφορές (αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος) φέρνουν νέα υπέρμετρα βάρη στις πλάτες των φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν στην Εφορία τουλάχιστον έναν μισθό εντός του επόμενου έτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εισοδηματικές απώλειες είναι κατά πολύ υψηλότερες. Αν δε συνυπολογιστούν και οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, τότε προκύπτει περαιτέρω αφαίμαξη

Από τον Ιανουάριο του 2012, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου
Από τον Ιανουάριο του 2012, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου


«Φορτωμένο» φόρους είναι το 2012, με τα βάρη να πέφτουν κατά κύριο λόγο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και οι έκτακτες εισφορές (αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος) φέρνουν νέα υπέρμετρα βάρη στις πλάτες των φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν στην Εφορία τουλάχιστον έναν μισθό εντός του επόμενου έτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εισοδηματικές απώλειες είναι κατά πολύ υψηλότερες.
Αν δε συνυπολογιστούν και οι φόροι στην ακίνητη περιουσία τότε προκύπτει περαιτέρω αφαίμαξη.
Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου.
Πιο αναλυτικά, ο «λογαριασμός» βαραίνει το νέο έτος για τα νοικοκυριά αφού το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης φέρνει έξτρα φόρους για όλους. Συγκεκριμένα:
  • Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011. Κατά συνέπεια, μέσα στο 2012 θα επιβαρυνθούν τριπλά, αφού θα δεχθούν περαιτέρω πλήγμα από τη μείωση του αφορολογήτου, από την παρακράτηση της εισφοράς του 2012 και θα πληρώσουν και την εισφορά του 2011. Επίσης πολλοί φορολογούμενοι μαζί με την εισφορά του 2012 που θα τους παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό ή τη σύνταξή τους θα πληρώσουν στους πρώτους μήνες του νέου έτους και τις εναπομείνασες δόσεις των πολυεκκαθαρστικών που έχουν λάβει με την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα σημειώματα της Εφορίας θα πληρώσουν όλες τις δόσεις μέσα στο 2012.
  • Μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για το 2011 και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα προκύψουν έξτρα φόροι:
  • Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά και εισοδήματα μεγαλύτερα από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά ετήσιο φόρο εισοδήματος από 50 έως και 700 ευρώ. Εάν έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα χρεωθούν με επιπλέον φόρους από 700 έως 900 ευρώ.
Οσοι βαρύνονται με ένα ή δύο παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 7.000 και μέχρι 32.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους κατά 100 έως και 1.040 ευρώ.
Μέχρι και 6 φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2012 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το υπ. Οικονομικών καλεί τους φορολογουμένους να ελέγξουν και να διορθώσουν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου μέσω διαδικτύου τα στοιχε
Μέχρι και 6 φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2012 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το υπ. Οικονομικών καλεί τους φορολογουμένους να ελέγξουν και να διορθώσουν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου μέσω διαδικτύου τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011
Οι φορολογούμενοι με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 15.000 έως 32.000 ευρώ θα πληρώσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος έξτρα φόρο κατά 540 έως και 2.750 ευρώ.
  • Το «μαχαίρι» που μπήκε στις φοροαπαλλαγές εξανεμίζει τα φορολογικά οφέλη. Οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν κάθε χρόνο σημαντικού ύψους καταναλωτικές δαπάνες και έξοδα για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, τόκους στεγαστικών δανείων και ασφάλιστρα ζωής θα διαπιστώσουν ότι δεν έχουν σημαντικό όφελος αλλά και κανένα κίνητρο να ζητούν αποδείξεις (π.χ. από γιατρούς, φροντιστήρια). Με το νέο σύστημα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011 οι εκπτώσεις των ποσών αυτών από τον φόρο εισοδήματος μειώνονται δραστικά.
  • Περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες με το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης του 2012 θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 και τέλος επιτηδεύματος το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων.
Στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης
Τι φόρους θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι
Πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως με χαμηλά εισοδήματα, θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία είναι αυξημένα από 10% έως και 70%.

Για παράδειγμα, χαμηλόμισθος με ετήσιο 4.858 ευρώ κατοικεί σε μονοκατοικία 50 τ.μ. στο χωριό. Με το σύστημα των τεκμηρίων το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο ανέρχεται σε 6.520 ευρώ (3.520 ευρώ για την κατοικία και 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης). Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα των 6.520 ευρώ το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει φόρο 152 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητος με βάση το αφορολόγητο όριο των 12.000 €.
Φοροαπαλλαγές... ψίχουλα
Εκπτώσεις μόνο 10% από τον φόρο και όχι από το εισόδημα
Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, οι εκπτώσεις είναι πλέον μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Σε σχέση με τα εισοδήματα του 2010 περιορίζονται στο μισό και αντί για 20% εκπίπτει από τον φόρο το 10%, ενώ καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για τα δικηγορικά έξοδα.
Οι αποδείξεις από τους δικηγόρους μετρούν πλέον στις αποδείξεις που απαιτούνται για το αφορολόγητο όριο.
Περικοπή
Η περικοπή των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με το μειωμένο αφορολόγητο όριο και τη νέα φορολογική κλίμακα αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση για όλους τους φορολογούμενους.
Για τα εισοδήματα του 2011, που θα αποτυπωθούν στη φορολογική δήλωση του 2012, ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Εξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Εκπίπτει από τον φόρο το 10% της δαπάνης και έως 3.000 ευρώ.
2. Ενοίκια κύρια κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Εκπίπτει από τον φόρο το 10% της δαπάνης με μέγιστη έκπτωση τα 100 ευρώ.
3. Δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα ή για φροντιστήρια. Εκπτωση από τον φόρο 10% της δαπάνης και έως 100 ευρώ.
4. Τόκοι στεγαστικού δανείου απόκτησης πρώτης κατοικίας. Εκπτωση από τον φόρο 10% της δαπάνης ανεξάρτητα από τον χρόνο σύναψης του στεγαστικού δανείου και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής.
Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ και εφαρμόζεται για τόκους που καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.
5. Ασφάλιστρα ζωής. Εκπτωση φόρου 10% του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν.
Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων, επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια.

Παραδείγματα
Υπέρογκες οι φοροεπιβαρύνσεις του 2012 για τα χαμηλά εισοδήματα
Υπέρογκες είναι οι φορο-επιβαρύνσεις του 2012, όπως προκύπτει από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Αγαμος 32 ετών με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει 3.500 ευρώ τον χρόνο για ενοίκιο κύριας κατοικίας. Εχει συγκεντρώσει αποδείξεις 4.000 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2010:
  • Φόρος κλίμακας: 540 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από ενοίκια: 240 ευρώ
  • Εκπτωση φόρου από αποδείξεις: 190 ευρώ.
Φόρος για τα εισοδήματα του 2010: 110 ευρώ
Φορολογική επιβάρυνση για το 2011:
  • Φόρος κλίμακας: 1.240 ευρώ
  • Εκπτωση φόρου από ενοίκια: 100 ευρώ
  • Εκπτωση φόρου από αποδείξεις: 0
Φόρος για τα εισοδήματα του 2011: 1.140 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος για το 2011: 1.030 ευρώ
Εγγαμος με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 32.000 ευρώ. Πληρώνει για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας 4.000 ευρώ ετησίως, νοσήλια 3.000 ευρώ, δίδακτρα για το ένα παιδί 700 ευρώ και έχει συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2010:
  • Φόρος κλίμακας: 2.570 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από τους τόκους: 800 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από νοσήλια: 600 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από δίδακτρα: 240 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από αποδείξεις: 780 ευρώ.
  • Φόρος για τα εισοδήματα του 2010: 390 ευρώ.
  • Φορολογική επιβάρυνση για το 2011:
Φόρος κλίμακας: 5.320 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από τους τόκους: 400 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από νοσήλια: 300 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από δίδακτρα: 100 ευρώ.
  • Εκπτωση φόρου από αποδείξεις: 0
Φόρος για τα εισοδήματα του 2011: 4.520 ευρώ
Πρόσθετος φόρος το 2011: 4.130 ευρώ.

Συνολικά πάνω από 3,5 δισ. ευρώ
Εως 6 φόρους θα πληρώσουν το 2012 οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Εως και έξι φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2012 οι ιδιοκτήτες ακινήτων...
Συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων των ετών 2011 και 2012 που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το ΕΤΑΚ του 2009, την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και για το 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει αποφασίσει να «παγώσει» για τουλάχιστον 6 μήνες το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για να μην επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην κτηματαγορά, επιδιώκει να εισπράξει μέχρι το τέλος Ιουνίου καθυστερούμενα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΚ και το ΦΑΠ.
Για τον λόγο αυτόν, καλεί τους φορολογουμένους να ελέγξουν και να διορθώσουν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου μέσω διαδικτύου τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011.
Με βάση τις διορθώσεις που θα γίνουν, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να ταχυδρομεί στις αρχές του νέου έτους τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 και της έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν:
1. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν, τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009.
2. Την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Αφορά όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
3. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 που θα πληρώσουν περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
4. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που θα πληρώσουν πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
5. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2011. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των οποίων εξοφλείται και το ειδικό τέλος ακινήτων.
6. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012. Σχεδιάζεται να καταβληθεί σε περισσότερες από 4 δόσεις.
Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα / ΕΘΝΟΣ 10/12/2012
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=52579
Read more

Οταν στο Θεό μιλώ...Μελίνα Κανά...(Παντελής Θαλασσινός )

Read more

Αμερικανός A/ΓΕΕΘΑ: "Έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη λόγω ευρώ"!


Σε πρωτοφανείς δηλώσεις για μετατροπή της ευρωζώνης ή και της Ε.Ε. σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης ανάλογο με αυτό του Β'Π.Π. ή -στην καλύτερη περίπτωση- για δημιουργία ενός σκηνικού που θα χαρακτηρίζεται από εσωτερική βία και συνοριακές συγκρούσεις, προχώρησε ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης των ΗΠΑ, ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Martin Dempsey.
Η ζοφερή πρόβλεψη για αυτά που πρόκειται να συμβούν στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή, αφού δεν βγαίνουν από το στόμα κάποιου τυχαίου, αλλά από τον ηγέτη της ισχυρότερης πολεμικής μηχανής παγκοσμίως, ο οποίος έχει στην διάθεσή του, εκτός των άλλων και τεράστια επιτελεία ειδικών αναλυτών...
«Η ευρωζώνη βρίσκεται προ μεγάλου κινδύνου. Μας απασχολεί εξαιρετικά το γεγονός ενός υγιούς και βιώσιμου ευρώ γιατί κατά κάποιο τρόπο είμαστε και εμείς εκτεθειμένοι σε αυτό, αλλά γιατί επίσης ένα μη βιώσιμο ευρώ έχει τη δυναμική να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, διεθνικές συγκρούσεις και διάλυση της ΕΕ, η ενότητα της οποίας σφυρηλατείται εδώ και τόσα χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Dempsey μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής των ηγετών της ΕΕ εχθές Παρασκευή.
Το να φτάσει ο Αμερικανός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων να προβεί σε προβλέψεις πρόκλησης πολεμικών συγκρούσεων για ένα θέμα οικονομικής φύσης και δη ευρωπαϊκό προβλέποντας σε περίπτωση που το ευρώ δε θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί, τη διάλυση της ΕΕ και εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές στο ευρωπαϊκό έδαφος, σημαίνει πολλά: Σημαίνει καταρχήν, ότι υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις στο παρασκήνιο τα οποία αγνοούνται.
Συμβαίνουν πράγματα τα οποία σπρώχνουν την ευρωζώνη προς την άβυσσο, όχι της δημοσιονομικής αποτυχίας, αλλά προς τον όλεθρο του πολέμου. 
Ποτέ στο παρελθόν Αμερικανός στρατιωτικός και μάλιστα της εμβέλειας του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ  δεν είχε κάνει δηλώσεις για κάτι που στο τέλος είναι εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης.
Η αναφορά ενός τόσο σημαίνοντος προσώπου για ένα γενικευμένο ρεύμα κοινωνικών αναταραχών και επανάληψης των διεθνικών συγκρούσεων στην Ευρώπη σημαίνει πως αυτό που επιχειρεί να προβλέψει ο ίδιος μπορεί και να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, διαστάσεις οι οποίες θα απειλήσουν τη σταθερότητα σε όλη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Παράλληλα, τόσο οι διαδηλώσεις στη Ρωσία και οι δηλώσεις Πούτιν ότι πίσω από αυτές κρύβεται αμερικανικός «δάκτυλος» συνθέτουν  ένα ιδιαίτερο σύνθετο και δύσκολο στην εξέλιξή του σκηνικό. Οι διαφορές της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ζώνη, οι χθεσινές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι τυχόν εισδοχή της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να σημάνει και πόλεμο, θέτουν τα όσα ελέχθησαν από τον Αμερικανό στρατηγό κάτω από ένα νέο πλαίσιο. Αυτό της πυριτιδαποθήκης που μπορεί να θυμίζει η Ευρώπη σε λίγο καιρό.
Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο ο Αμερικανός στρατηγός να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι νέοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, καθώς η οικονομία της υπερδύναμης μαστίζεται σφόδρα και ο Barack Obama έχει αποτύχει να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και όλοι φανταζόμαστε αλλά φοβουμαστέ να ομολογήσουμε για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Το θέμα είναι τι κάνουμε στην Ελλάδα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον μοναδικό οργανισμό, την μοναδική κρατική οντότητα που λειτουργεί ακόμα σε ανεκτά επίπεδα: Η πολιτική ηγεσία, από οποιοδήποτε κόμμα και αν προέρχεται, τις ρίχνει στην απόλυτη ένδεια, τις καταδικάζει να στερούνται αξιοπρέπειας, τις συκοφαντεί με συνθηματολογία περασμένων δεκαετιών. Και αφήνει την χώρα, εν τέλει, απροστάτευτη...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Read more

Βάστα Παπαχρήστο! Ακούνε Καραμανλή και τρέμουν οι Γερμανοτσολιάδες του μνημονίου…


1

Διαβάστε άλλο ένα κείμενο ιστορικής σημασίας από τον κύριο Παπαχρήστο (Τα Νέα), πιστό υπερασπιστή του μνημονίου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Πρέπει να το διαβάσετε γιατί θα καταλάβετε από ποιά χαλκεία βγαίνουν κάποια σχολιάκια περι χασαποταβέρνας που βλέπουμε συχνά – πυκνά στο Ολυμπία.

Πιστοί υπηρέτες κάθε τυράννου που πέρασε από την Ελλάδα το γνωστό “συγκρότημα”.

Βασίζεται όμως στη μνήμη χρυσόψαρου που εμφυτεύουν στον πολίτη και στους κύκλους της ιστορίας που κάνει τους συνεργάτες των Ναζί να εμφανίζονται ως τιμητές της …Εθνικής αντίστασης!
Ή ακόμα χειρότερα, τους βιαστές (του γέρου) της δημοκρατίας, τους ανατροπείς του Μακαρίου, τους εφιάλτες του Ελληνισμού, να πωλούν δημοκρατικότητα.
Να ομιλούν όμως οι υπάλληλοι του “Δημοσιογραφικού” Οργανισμού Λαμπράκη περί “συνωμοσιολογίας, ε αυτό πάει πολύ την εποχή του διαδικτύου και της αφύπνισης του πολίτη που σπάει τα δεσμά του. Ποιοί; Αυτοί που έχουν ανάγει την συνωμοσιολογία, τον μεσσιανισμό και την τρομοκρατία σε επιστήμη…
Όχι τόσο για την φοβερή συνωμοσία των “σταγονιδιων” που αποκάλυψαν πριν από λίγες ημέρες, μέσω του σατανικού τραγουδιού “Καραγκούνα” που ακούστηκε στην σχολή Ευελπίδων…
http://olympiada.files.wordpress.com/2011/12/bhma.gif?w=483&h=402
Αλλά κυρίως, του δημοσιεύματος που ακολουθεί και αποτελεί την επιτομή της “συνωμοσιολογίας”.
http://olympiada.files.wordpress.com/2011/12/19.jpg?w=341&h=269
http://i.stpl.gr/image.ashx?m=Fit&f=L2ZpbGVzLzEvbmV3X2ltYWdlcy8yMDExLTEwLTE5LzI5LzcyNjUwOTAuanBn&t=634546217958426280&w=189&h=139
Προφανώς το είχε γράψει ο ίδιος ο Καραμανλής στο “Βήμα”, προβλέποντας ότι κάποτε, κάποιοι “Παπαχρήστοι” υπό το καθεστώς πανικού στο λυκόφως της “νέας διακυβέρνησης”, θα έδιναν ρεσιτάλ προπαγανδιστικής απόγνωσης, που παραπέμπει στο “Βάστα Ρόμμελ” και στα non papers του Γκαίμπελς τις τελευταίες ημέρες του (πολυαγαπημένου για τον ΔΟΛ) τρίτου Ράιχ.
Τα φράγκα όμως είναι πολλά. Στο 0,54 το Πετρέλαιο. Σοκ πραγματικό ε κύριε Παπαχρήστο;
Πάντως δεν είχαν δίκιο. Δεν είναι “ψευτοπαπανδρεϊκή” η εφημερίδα. Το αποδεικνύει κάποιες δεκαετίες μετά ο κύριος Παπαχρήστος, με την πίστη του στον “Φύρερ” της δημοκρατικής παράταξης, τον “μεγάλο στοχαστή”, Γιώργο Παπανδρέου.
Τα υπόλοιπα τα έχουμε γράψει εδώ:

Το συγκλονιστικό αφιέρωμα στις αποκαλύψεις του Ολυμπία για τους δοσίλογους και τα παιδιά τους.





Read more

ΚΙ ΑΛΛΑ <ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ>??? ΕΛΕΟΣ ΔΕΣΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.!!!!






Κι άλλα «νέα μέτρα»; Έλεος... 

Άκουσα τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδημο να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων τον επόμενο χρόνο αν εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί.Ταυτόχρονα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «προσθήκες» -όπως τις αποκάλεσε- σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους του 2011.

Με λίγα λόγια, αν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο δεν συγκεντρωθούν έσοδα, τότε έρχονται οι «προσθήκες» .Τα αναμενόμενα έσοδα αφορούν τον ΦΠΑ (απ όσους τον καταβάλουν εμπρόθεσμα), τακτικούς και έκτακτους φόρους και -φυσικά- το κομμάτι της φοροδιαφυγής.

Χωρίς να θέλω να κάνω τον προφήτη, στο πεδίο του ΦΠΑ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα εντυπωσιακό αφού η αγορά είναι παγωμένη και οι προσδοκίες πολύ χαμηλές. Σε ότι αφορά στις οφειλές από έκτακτες εισφορές, τέλη ακινήτων, φορολογία εισοδήματος κ.λ.π. τα πράγματα δεν πρόκειται να πάνε πολύ καλύτερα.

Με την ανεργία να καλπάζει και πολλές επιχειρήσεις που ακόμα απασχολούν κόσμο, να μην πληρώνουν, μάλλον πολύ αισιόδοξος είναι όποιος έχει προσδοκίες στον τομέα αυτό.

Τι μένει στο σκέλος των εσόδων; Μόνο οι στοχευμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ φτάνει τα 30 δις. ετησίως. Αυτή αποτελεί την μοναδική ελπίδα ανάκαμψης μαζί με την επιβολή της πολυσυζητημένης δημοσιονομικής πειθαρχίας.. 

Μόνο που ως τώρα, αυτό που ειδαμε είναι κάποιες συλλήψεις επωνύμων η λιγότερο επωνύμων που όμως δεν γνωρίζουμε τι απέφεραν στα κρατικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση ,προσπαθώ να σκεφτώ ποια άλλα «νέα μέτρα» μπορούν να επιβληθούν σε έναν λαό που έχει γονατίσει από την λιτότητα. Ποιες «προσθήκες» μέτρων μπορούν να γίνουν σε πολίτες που στην μεγάλη πλειοψηφία τους, μετράνε πλέον και το τελευταίο ευρώ. 

Σε μια χώρα με 1.000.000 εκατομμύριο άνεργους, και εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολουμένους και υποαμοιβόμενους.. Και, κυρίως, πόσο μπορούν να αποδώσουν μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, τη στιγμή που όσα έχουν ληφθεί ως τώρα, απέτυχαν παταγωδώς. Κάθε, λογική, απάντηση δεκτή..

http://georgekaragiannis.blogspot.com/2011/12/blog-post_3293.html
Read more

Όλα εδώ πληρώνονται Μανώλη Καψή.


Θυμάσαι Μανώλη Καψή, τότε που έγινε υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Θόδωρος Ρουσόπουλος,που "είχες βγεί στα κάγκελα" μαζί με τα άλλα παιδιά, εκεί στο Mega αλλά και και στα άλλα κανάλια και φωνάζατε για τη Μάρα Ζαχαρέα; Ότι δήθεν...
ήταν ανήθικο και αντιδεοντολογικό, ο άντρας της να είναι κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα εκπρόσωπος και αυτή να διαβάζει το auto que, αφού ήταν παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του ALPHA.
Μέχρι και την ΕΣΗΕΑ είχατε βάλει να παρέμβει.Η Μάρα Ζαχαρέα τότε απέδειξε ότι είναι αντράκι και "φοράει παντελόνια" και παραιτήθηκε.Δεν πιστεύουμε να το έχεις ξεχάσει,έτσι Μανώλη Καψή;

Τώρα, που έγινε ο αδελφός σου, ο Παντελής Καψής, υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τι γίνεται Μανωλάκη;Δεν υπάρχει το ίδιο θέμα με εσένα;Είναι δεοντολογικό και ηθικό τώρα;Και εσύ δεν διαβάζεις auto que.Μεταδίδεις ειδήσεις ,από...πληροφορίες σου (έτσι λες πάντα στον αέρα) και περνάς και άποψη στον κόσμο.Τι θα κάνεις τώρα Μανώλη Καψή;

Να υποθέσουμε πως θα παραιτηθείς, έτσι; (και μη μας πεις "ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω") 

planet-greece

Read more

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΑ 15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΗΚΑΝ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009…


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ.
ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΜΑΥΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ “ΣΚΟΤΕΙΝΟ” ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2009.
α, να μην ξεχάσω, την συνάντηση με Σόρος, λίγες ημέρες πριν. Την ΜΥΣΤΙΚΗ συνάντηση με Σόρος που διέρρευσε αργότερα.
εχουμε λοιπόν: CDS, επίσκεψη Σόρος, Τ3 – Τ10, μαζικές υποβαθμίσεις της Ελλάδας. τις ημέρες που εκταμιεύθηκε το ποσό.
Έχουμε άδικο να υποψιαζόμαστε;;
http://olympia.gr/2011/12/10/%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-15-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bc/
Read more

Και σύμφωνα με νέα έρευνα, οι Έλληνες εργάζονται τις πιο πολλές ώρες...

Σύμφωνα με έρευνα  που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας για τις ώρες εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται πως οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ ανά εβδομάδα (42,2 ώρες), έναντι 35,6 ωρών που εργάζονται οι Γερμανοί, 38 ωρών που εργάζονται οι Γάλλοι και 36,3 ωρών που εργάζονται οι Βρετανοί. 

Τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα, εργάζονται....
οι Ιρλανδοί (35 ώρες).

Σύμφωνα με την έρευνα  οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε Ελλάδα και Αυστρία εργάζονται περισσότερες ώρες (43,7) από ό,τι οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη ΕΕ.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα The Guardian, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση. Μάλιστα, ο Guardian δεν διστάζει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία Ελλάδας και Γερμανίας.

Σημειώνεται, όμως, ότι η εικόνα αυτή αντιστρέφεται από το δείκτη παραγωγικότητας, στον οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορούν το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2011

Από:  protothema.gr
Read more

Citi: Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ

Βγαλμένο από τη χολιγουντιανή ταινία «Ο πόλεμος των Ρόουζ» θα έμοιαζε, σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή της Citigroup, Willem Buiter το «διαζύγιο» της Ευρωζώνης: χαοτικό, επιζήμιο και χωρίς νικητές. Ενδεχόμενη διάσπαση της ομάδας των 17, είτε επρόκειτο για συνολική διάλυση είτε περιλάμβανε την αποχώρηση ενός ή περισσότερων αδύναμων οικονομικά και ανταγωνιστικά χωρών, θα είχε καταστροφικές συνέπειες, προειδοποιεί ο αναλυτής και απορρίπτει το σενάριο μιας οργανωμένης, τακτικής, σταδιακής λύσης των υφιστάμενων πολιτικών, οικονομικών και νομικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων. Το ελληνικό «διαζύγιο» Ο Buiter περιγράφει το σενάριο αποχώρησης από την Ευρωζώνη της δημοσιονομικά και ανταγωνιστικά αδύναμης Ελλάδας, δίνοντας μάλιστα πιθανότητα 20%-25% να συμβεί στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον αναλυτή, μετά την έξοδο της χώρας, οι περισσότερες συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών καταθέσεων, του δημόσιου χρέους, των συντάξεων και των μισθών θα αποτιμηθούν στη Νέα Δραχμή, ενώ θα ακολουθήσει μια ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, που μπορεί να φτάσει το 65%, με βάση το παράδειγμα της Αργεντινής. Πριν όμως από αυτό και μόλις η κρυστάλλινη σφαίρα δείξει χρεοκοπία, οι καταθέτες θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις ελληνικές τράπεζες και τα νέα δάνεια και η χρηματοδότηση θα διακοπούν. Προτού ακόμη η χώρα εξέλθει από την Ευρωζώνη, το κράτος, το τραπεζικό σύστημα και κάθε επιχείρηση που ανήκει σε κλάδο με υψηλή εξάρτηση από εξωτερικούς πόρους, θα αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο κατάρρευσης, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Μετά την έξοδο της χώρας, κάθε σύμβαση και χρηματοπιστωτικός τίτλος που υπόκειται σε ξένη νομοθεσία θα εξακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα να αποτιμάται σε ευρώ. Οι ισολογισμοί που θεωρούνταν ισορροπημένοι απουσία κινδύνου νέας αποτίμησης, θα αποσταθεροποιηθούν πλήρως με αποτέλεσμα την αφερεγγυότητα, την αδυναμία εξόφλησης χρεών και τελικά τη χρεοκοπία. Η ελληνική εγχώρια ζήτηση και παραγωγή θα καταρρεύσουν. Χωρίς τη χρηματοδότηση της τρόικας, ή τη στήριξη της ΕΚΤ για τα κράτη-μέλη που αποχωρούν, πολλά σημεία άντλησης ρευστότητας ενδεχομένως θα «στέγνωναν», καταθέτες και αποταμιευτές θα πολιορκούσαν τις τράπεζες, ενώ ίσως καταγράφονταν αναταραχές αλλά και έλλειψη τροφίμων ή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η «αποστάτρια» χώρα, αντιμετωπίζοντας τεράστιες διαταραχές στο ισοζύγιο πληρωμών, θα αναγκαζόταν να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, στην προσπάθεια της να διατηρήσει μια στοιχειώδη οικονομική τάξη. Ωστόσο, το άρθρο 63 της ενοποιημένης απόδοσης της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να αποκλείει την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων και πληρωμών, όχι μόνο μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ (ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη της Ευρωζώνης ή όχι), αλλά και μεταξύ των μελών της ΕΕ και χωρών εκτός της Ε.Ε. Το άρθρο 63 αναφέρει: «1. Στα πλαίσια των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίων μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών. 2. Στα πλαίσια των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, απαγορεύονται όλοι οι περιορισμοί στις πληρωμές μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών». Ευτυχώς, σημειώνει ο αναλυτής της Citi, για κάθε άρθρο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα άλλο άρθρο ή πρωτόκολλο που νομιμοποιεί το αντίθετο ή ανοίγει ένα παραθυράκι. Τα άρθρα 346, 347, 348 και 352 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. επικαλούνται την απειλή του πολέμου, τις σοβαρές εσωτερικές διαταραχές της δημόσιας τάξης και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα, ως παράγοντες που δικαιολογούν παράκαμψη των κανόνων που θεσπίζει η Συνθήκη. Τα άρθρα 258-260 παραθέτουν ένα προσχέδιο για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να χειριστούν ένα κράτος-μέλος το οποίο έχει παραβεί υποχρέωση εκ των συνθηκών. Το άρθρο φαίνεται να είναι κομμένο και ραμμένο για μια χώρα που θα επέβαλε ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων μετά την έξοδο της από την Ευρωζώνη. Απαραίτητη η καλή πίστη Εάν μια χώρα εξερχόταν από την Ευρωζώνη σε κλίμα αντιπαράθεσης και εχθρότητας, θα ήταν απίθανο να τύχει της ανεκτικότητας που θα ήταν δυνατή σε μια συναινετική έξοδο, εκτιμά ο Buiter. Στη χειρότερη περίπτωση, η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα επιτάχυνε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο παράδειγμά της Ελλάδας, η απότομη συρρίκνωση της εξωτερικής αξίας της Νέας δραχμής μετά την έξοδο θα έδινε προσωρινά στη χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αλλά η Ελλάδα (όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία) δεν έχει την ακαμψία στα ονομαστικά μεγέθη που παρουσιάζουν πιο κεϋνσιανές οικονομίες όπως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου ή ίσως ακόμη και της Ιρλανδίας, οι οποίες θα μετέτρεπαν μια υποτίμηση της ονομαστικής ισοτιμίας σε διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η έκρηξη του πληθωρισμού σε μισθούς και τιμές λόγω της κατάρρευσης του νομίσματος και της νομισματοποίησης των του εναπομείναντος δημοσιονομικού ελλείμματος, θα αποκαθιστούσε γρήγορα το μη ανταγωνιστικό status quo. Η επίσημη πρόβλεψη ότι η γενική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, φαίνεται αισιόδοξη, σημειώνει ο Buiter. Επιπλέον, το χρέος της Ελλάδας που υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο αλλά και στους νόμους της Νέας Υόρκης, περιλαμβανομένων των δανείων από το ΔΝΤ και άλλους επίσημους πιστωτές είναι απίθανο να μην εκτελεστεί ως υποχρέωση ή να απομειωθεί μετά από μια ελληνική έξοδο. Θα παραμείνει έτσι ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Η νομισματοποίηση του υπόλοιπου ελλείμματος με την έκδοση μιας νέας δραχμής, για την οποία θα υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη μόνη εναλλακτική λύση χρηματοδότησης. Το διατηρούμενο έλλειμμα στο ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και εμπορίου, που θα αντανακλά το δημοσιονομικό έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα, καθώς και έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα. Χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, οι εισαγωγές θα καταρρεύσουν, διαταράσσοντας περαιτέρω την εγχώρια παραγωγή που θα έχει ήδη αποδυναμωθεί από την κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης. Η συνολική ζήτηση και συνολική προσφορά θα κυνηγούν ή μία την άλλη προς χαμηλότερα σημεία ισορροπίας. Εάν η Ελλάδα χαράξει το δικό της δρόμο της έξω από την Ευρωζώνη, εξέλιξη που φαντάζει ολοένα πιο πιθανή, λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής και της οικονομικής αβεβαιότητας και αγωνίας της χώρας, ίσως οι φόβοι πως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες να είναι περιορισμένοι. Εάν όμως η Ελλάδα εξωθηθεί de facto σε φυγή, ας πούμε, επειδή προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου ή δε συμμορφώθηκε με τους όρους του προγράμματος της τρόικας με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό δημόσιο, ή η ΕΚΤ να κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες, οι αγορές ενδέχεται να αναζητήσουν το επόμενο θύμα. Το αποτέλεσμα θα ήταν τραπεζικός πανικός και ξαφνική διακοπή χρηματοδότησης του δημοσίου, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων. Ο αυτοεκπληρούμενος φόβος μπορεί να προκαλέσει την πραγματική αποχώρηση της χώρας από τη ζώνη. Ο «ιός» της εξόδου είναι πιθανό να μεταδοθεί στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης -Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία- και στη συνέχεια να αρχίσει να μολύνει τον «μαλακό πυρήνα» της Eυρωζώνης: Βέλγιο, Αυστρία και Γαλλία. Πηγή:www.capital.gr
http://taxalia.blogspot.com/2011/12/citi.html#more
Read more

Τάσσος : "Είμαι πρόεδρος, είμαι πλούσιος, έχω καρκίνο, δεν θα κάνω πίσω!"

Από τις περιβόητες εξομολογήσεις του Κ. Καραμανλή στον δημοσιογράφο, Χιωτάκη όπως δημοσιεύονται στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν.
Απόσπασμα με πρωταγωνιστή τον Τάσσο Παπαδόπουλο...

«...Η περίοδος που προηγήθηκε και ακολούθησε το Σχέδιο Ανάν ήταν γεμάτη εντάσεις. "Η Βρετανία για να πιέσει τον Τάσσο, έβαλε βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στον οργανισμό για τον Εύξεινο Πόντο (ΟΣΕΠ) και η Ελλάδα, σε απάντηση της πρόκλησης, έβαλε διά του Στυλιανίδη βέτο στη συμμετοχή της Βρετανίας στον ίδιο οργανισμό.
Όταν ο Κύπριος πρόεδρος είδε από κοντά τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αφού τον ευχαρίστηε για την ελληνική στάση, του είπε: "Είμαι πρόεδρος, είμαι πλούσιος, έχω καρκίνο, δεν πρόκειται να κάνω πίσω! Στ' αρχ..ια μου!". Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Το σχέδιο δεν πέρασε»


Επίκαιρα τ. 112, 08/12, σ. 15.
http://logia-starata.blogspot.com/2011/12/blog-post_9052.html
Read more

8/12/2009. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΩΣΑΤΕ 15 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
15 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, 8/12/2009
ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2009.
ΣΕ ΠΟΙΟΝ;
http://olympia.gr/2011/12/10/8122009-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B1%CF%84%CE%B5-15-%CE%B5%CE%BA-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD/
Read more

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ως διοικητικοί στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΗ'
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
 
Σειρά έχει η τελευταία Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό 278/6-12-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Παπακωνσταντίνου προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπό διορισμό μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Την ερώτηση εκ μέρους της Κυβερνήσεως θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Επειδή είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει το λόγο από τα υπουργικά έδρανα θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του και καλά έργα κατά τη διάρκεια της Υπουργικής του θητείας.
Παρακαλείται ο κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο ερωτών συνάδελφος, να λάβει το λόγο προκειμένου να αναπτύξει προσωπικά την ερώτησή του.
Ορίστε, κύριε Παπακωνσταντίνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε το γεγονός 900 εκλεγμένων μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ να βρίσκονται μετέωροι σε μεγάλο μέρος τους επί δυο τουλάχιστον χρόνια.
Ακόμα και ο διορισμός τετρακοσίων μελών διδακτικού ερευνητικού προσωπικού που εξαγγέλθηκε επίσημα και με δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, ανακλήθηκε –κατά τη γνώμη μου- προκλητικά για την επόμενη χρονιά. Αυτή η μετακύληση των τετρακοσίων που εξαγγέλθηκε επίσημα και εν συνεχεία ανακλήθηκε και μετακυλίεται για το 2012 επιδεινώνει το πρόβλημα και συνολικά, αλλά και των υπόλοιπων πεντακοσίων, με την έννοια και της παράτασης του χρόνου.
Θα ήθελα, λοιπόν, κι απ’ αυτήν την άποψη μεταφέρουμε και προβάλουμε μέσα στη Βουλή την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για το διορισμό όλων των υπό διορισμό μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.
Επίσης, σας ρωτούμε τι μέτρα θα λάβετε για να καλυφθούν όλες οι διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε εκπαιδευτικό προσωπικό μόνιμης, αποκλειστικής και σταθερής σχέσης εργασίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Παπακωνσταντίνου.
Παρακαλείται ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος να λάβει το λόγο, προκειμένου να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τις ευχές σας.
Ήθελα να χαιρετήσω και ως πανεπιστημιακός και με την σημερινή μου θέση την ευαισθησία του Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα των διορισμών που εκκρεμούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και σε διδακτικό και σε ερευνητικό και σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ώστε αυτά να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Αυτό, βέβαια, αντιμετωπίζει τις τεράστιες δυσκολίες που επιφέρει η σημερινή βαθύτατη οικονομική κρίση, η οποία πλήττει βέβαια και το χώρο της παιδείας κι αυτό κάνει τις δικές μας προσπάθειες επίσης πολύ δύσκολες.
Πάντως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έγιναν όλες οι ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος των διορισμών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Μέσα στα πλαίσια αυτά θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη υπογραφεί ο διορισμός τριακοσίων σαράντα εννέα μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων και πενήντα ένα μελών εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και προωθούνται για να πάρουν ΦΕΚ τη 2/1/2012. Βέβαια, αυτός ο διορισμός των τετρακοσίων συνολικά μελών ΔΕΠ και μελών εκπαιδευτικού προσωπικού καθυστέρησε, διότι υπήρξε αυτή η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων, η οποία δυστυχώς υπάρχει και στο χώρο της παιδείας.
Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ζητήσει επιπλέον πεντακόσιες θέσεις από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέσα στο 2012 και αν αυτές εγκριθούν, τότε ουσιαστικά θα έχουμε εκμηδενίσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, δηλαδή θα έχουν διοριστεί όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Το λέω αυτό διότι, όπως γνωρίζετε, η ολοκλήρωση του διορισμού των υπόλοιπων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ δεν άπτεται αποκλειστικά της αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μέχρι 31η Δεκεμβρίου του 2013 πρέπει αυτά να συναποφασίζονται. Οι προτεραιότητες δηλαδή και τα κριτήρια για την κατανομή μόνιμου προσωπικού πρέπει να συναποφασίζεται και με τα άλλα Υπουργεία και μέσα στα πλαίσια αυτά, εμείς έχουμε κάνει επιστολή προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το διορισμό και των υπολοίπων μελών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Παρακαλείται ο κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο ερωτών συνάδελφος, να λάβει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, και από την απάντησή σας αντιλαμβάνομαι πως είναι πραγματικότητα ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό, διδακτικό προσωπικό στραγγίζονται στο ρυθμό των απαγορεύσεων αυτής της σχέσης που λέει ένα προς δέκα.
 Καθότι κι εσείς δεν αμφισβητήσατε τις ανάγκες που υπάρχουν, το μέτρο της απαγόρευσης αυτής της αναλογίας 1 προς 10 έχει άμεση επίπτωση στο ότι μια σειρά από συγκεκριμένες, ζωτικές ανάγκες «στραγγίζονται».
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Είπε όμως ότι ένα μέρος ικανοποιείται.
 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, αλλά έπρεπε οι εννιακόσιοι να λήξουν το 2011. Μετακυλίονται οι τετρακόσιοι από τις 2 του Γενάρη –αυτό αντιλαμβάνομαι- και οι υπόλοιποι μετακυλίονται. Ας το πούμε έτσι. Το πρόβλημα παραμένει. Οι πληγές και οι αναγκαιότητες που αντανακλώνται σ’ αυτά τα πράγματα χαίνουν και απ’ αυτή την άποψη η απάντησή σας δεν με ικανοποιεί.
 Σας ευχαριστώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Παπακωνσταντίνου.
 Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Θα πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι τετρακόσιοι διορισμοί νομίζω ότι λύνουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι όσον αφορά τις άλλες θέσεις του προσωπικού γίνονται κι εκεί προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά τα οποία δημιουργούνται. Έχουμε ήδη κάποιες μετατάξεις κυρίως από τον ΟΣΕ προσωπικού που έχει προωθηθεί προς τα ΤΕΙ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και καταβάλλεται προσπάθεια ούτως ώστε κάποιοι υπεράριθμοι της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης να προωθηθούν προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ούτως ώστε και στο διοικητικό επίπεδο να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, αλλά με το διορισμό των τετρακοσίων μελών ΔΕΠ, με τις προσπάθειες που κάνουμε για το διοικητικό προσωπικό και ιδίως από τους υπεράριθμους στην τεχνολογική εκπαίδευση, νομίζω ότι θα λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν με τη δική μας συνεχή προσπάθεια και πίεση καταφέρουμε να εγκριθούν και οι πεντακόσιοι διορισμοί οι οποίοι εκκρεμούν κατά το 2012, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=52535
Read more

Υπουργείο Παιδείας (Εύη Χριστοφιλοπούλου): Ετοιμάζεται νέα Εγκύκλιος για τους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς - Τι θα προβλέπει για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΗ'
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Προχωρούμε στη επόμενη ερώτηση. Θα συζητηθεί η με αριθμό 266/6-12-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Δημητρίου Καρύδη προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη διαδικασία της β’ ξένης γλώσσας στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας.
Την ερώτηση εκ μέρους της Κυβερνήσεως θα απαντήσει η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Παρακαλείται ο ερωτών συνάδελφος κ. Δημήτριος Καρύδης να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το Υπουργείο Παιδείας το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε στην έκδοσή μιας σειράς Υπουργικών Αποφάσεων για τη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αξιολογώντας την μέχρι σήμερα εφαρμογή, οι αρμόδιοι φορείς της Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας, Δημοτικά Συμβούλια, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, διαπιστώνουν μια σειρά δυσλειτουργίες.
Άλλωστε  με την κυρία Υφυπουργό, επειδή έχουμε μια πολύ στενή επαφή, τα έχουμε συζητήσει κατά καιρούς. Σημασία έχει ότι ο χαρακτηρισμός των δημοτικών σχολείων σε γαλλόφωνα ή γερμανόφωνα δεν προχωρά όπως είχε σχεδιάσει το Υπουργείο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι περίπου το 40% των μαθητών της Ε΄ Δημοτικού αναγκάζεται να διδάσκεται άλλη γλώσσα απ’ αυτήν που επέλεξε, σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχουν περιοχές, όπως είναι ο Πειραιάς, όπου όσον αφορά τη δεύτερη ξένη γλώσσα,  διδάσκεται μόνο μία.
 Ερωτάται η κυρία Υφυπουργός: Προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την επαναφορά της διδασκαλίας της δεύτερης γλώσσας ξεκινώντας από την  Α΄ Λυκείου; Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών για το σχηματισμό τμήματος δεύτερης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια από δεκαπέντε σε δώδεκα μαθητές; Προτίθεται να θεσπίσει τη δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, εφόσον υπάρχουν μόνιμοι διαθέσιμοι καθηγητές της αντίστοιχης ειδικότητας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικών θέσεων σε κάθε σχολείο;
Επίσης, προτίθεται η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις των δημοτικών σχολείων, σε τμήματα με ελάχιστο αριθμό περίπου δέκα έως δώδεκα μαθητές; Προτίθεται να προχωρήσει στη σύσταση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της εκμάθησης της γλώσσας, με τελικό στόχο την πιστοποίησή της μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, κάτι που θα είναι πολύ καλό και για τα παιδιά μας που πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Καρύδη.
Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  κ. Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πράγματι, όπως κι εσείς γνωρίζετε, η προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας είναι να υπάρχει μία πολύ ουσιαστική και θα έλεγα ολοκληρωμένη διδασκαλία της πρώτης και της δεύτερης ξένης γλώσσας, με στόχο το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στην Γ΄ Γυμνασίου. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε εισάγοντας και την πρώτη ξένη γλώσσα ήδη από την Α΄ Δημοτικού.
Παραλάβαμε όμως –κι αυτό πρέπει να τονιστεί- ήδη ένα πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, όπως γνωρίζετε, που αφορούσε τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στην Ε΄ και  ΣΤ΄ Δημοτικού να διορίζονται αναπληρωτές καθηγητές και να διδάσκεται η αγγλική και η γερμανική γλώσσα. Παρότι το πρόγραμμα αυτό έληξε και παρά την πολύ δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και τις πολύ περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες  που έχουμε και στο Υπουργείο Παιδείας, θεωρήσαμε ότι  αυτό το πρόγραμμα και η πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι συνάδει και με τη δική μας δυνατότητα να βελτιώσουμε τη γλωσσομάθεια στα σχολεία, και το διατηρήσαμε.
Όμως, κύριε συνάδελφε, την ίδια στιγμή –κι εδώ εξηγούμαι, γιατί αναφερθήκατε σε σειρά εγκυκλίων που έχουν βγει- η παράλληλη διδασκαλία δημιουργούσε πολύ συχνά τμήματα με λίγους μαθητές -και αυτό συνέβαινε και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- τμήματα με πολύ κάτω από δώδεκα μαθητές και κατακερματισμένα τμήματα της β΄ ξένης γλώσσας με δύο και τρεις μαθητές. Αυτό, όπως είπα, συνέβαινε και στα δημοτικά και στα γυμνάσια.
Ταυτόχρονα, το κράτος και γενικότερα όλοι μας -κι ο Ευρωπαίος κι ο Έλληνας φορολογούμενος- ξόδευε χρήματα για να έχουμε αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές. Έπρεπε να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα από τη στιγμή που δεν είχαμε πια τη δυνατότητα να επενδύσουμε μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτό το εξήγησα και παρουσία σας –το γνωρίζετε- στους συνδέσμους καθηγητών γαλλόφωνης και γερμανόφωνης  εκπαίδευσης και ξέρετε πολύ καλά ότι κι εκείνοι το κατανοούν, διότι από τη μία πρέπει να αξιοποιήσουμε το πλεονάζον προσωπικό και από την άλλη δεν πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονάζον προσωπικό σπάζοντας τμήματα για να μπορούν οι καθηγητές να συμπληρώνουν το ωράριό τους. Και ξαναλέω ότι είναι προς τιμήν των καθηγητών της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας που έχουν στις συναντήσεις μας δεχθεί τις παρατηρήσεις αυτές εκ μέρους του Υπουργείου.
Πράγματι, τα όσα αναφέρατε έγιναν. Υπήρξαν όμως δυσλειτουργίες, όπως κι εσείς διαπιστώνετε. Στον Πειραιά, στον οποίο αναφερθήκατε, -και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με έχει κι εκείνος πληροφορήσει για το πρόβλημα- στην Θεσπρωτία και σε άλλες περιοχές βλέπουμε ότι η μία ή η άλλη γλώσσα κυριαρχεί σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούν οι μαθητές που επιλέγουν τη δεύτερη γλώσσα να την παρακολουθήσουν, όπως τα Γερμανικά στην περίπτωση του Πειραιά και τα Γαλλικά στην περίπτωση της Θεσπρωτίας -παίρνω δύο ενδεικτικά παραδείγματα- και έτσι να έχουμε δυσλειτουργία ως προς τη ξενόγλωσση εκπαίδευση.
Αυτό το αναγνώρισα και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τους καθηγητές της ξένης γλώσσας και τους μεν και τους δε. Νομίζω, λοιπόν, ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια σειρά από βελτιώσεις, τις οποίες μπορώ να σας πω σήμερα και οι οποίες θα πάρουν τη μορφή εγκυκλίων, αμέσως μετά την πάροδο των εορτών των Χριστουγέννων, έτσι ώστε με το ξεκίνημα της καινούργιας –όχι σχολικής- χρονιάς, να έχουμε και το νέο πλαίσιο της ξενόγλωσσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, έχω υπερβεί το χρόνο μου. Με την ανοχή σας, να πω για τις νέες προτάσεις, που θα πάρουν τη μορφή εγκυκλίων, στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Στη δευτερολογία σας, πολύ ωραία.
Ευχαριστούμε την Υπουργό, την κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Παρακαλείται ο ερωτών συνάδελφος, κ. Δημήτριος Καρύδης, να λάβει το λόγο για τη δευτερολογία του.
Ορίστε, κύριε Καρύδη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Εγώ χαίρομαι γιατί από το ύφος της Υπουργού, που πραγματικά έχουμε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις με όλους τους φορείς της ξενόγλωσσης και δείχνει να καταλαβαίνει τα προβλήματα ότι αυτό που θα πει στη δευτερολογία της σε σχέση με τις εγκυκλίους, θα οδηγήσουν σε μια οριστική επίλυση σε σχέση με τα προβλήματα αυτά.
Κυρία Υπουργέ, σε καμία περίπτωση -εγώ τουλάχιστον και πιστεύω και οι φορείς της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης- δεν θέλουμε να συνεχιστεί μια κατάσταση που πραγματικά ήταν απογοητευτική το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή του να έχουμε καθηγητές για να διδάσκουν δύο και τρία παιδιά είτε στο δημοτικό είτε στο γυμνάσιο. Από εκεί όμως, από αυτό το ακραίο γεγονός του να μην δημιουργείται ένα τμήμα στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο γιατί τα παιδιά είναι δεκατρία ή δεκατέσσερα, ενώ η εγκύκλιος λέει δεκαπέντε, νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το επιλύσουμε. Διότι αν δεν δημιουργηθεί το τμήμα με δώδεκα ή με δεκατρία παιδιά τότε αναγκαστικά τα παιδιά αυτά θα πάνε να κάνουν μια άλλη ξένη γλώσσα, την οποία δεν έχουν επιλέξει και την οποία δεν θέλουν. Και νομίζω ότι αυτό, σε συνεργασία και με τους φορείς και της Γαλλικής και της Γερμανικής μπορούμε μέσω των εγκυκλίων να το επιλύσουμε ουσιαστικά.
Πιστεύω ότι το κύριο θέμα είναι να διδαχθούν οι ξένες γλώσσες, γιατί είναι ανάγκη σήμερα για τα παιδιά μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Να επανέλθουμε δηλαδή σε αποφάσεις που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν περισσότερο στην εκπαίδευση, να μην κολλήσουμε, ώστε εάν κάποιος καθηγητής στη μέση εκπαίδευση είναι μόνιμος αλλά δεν έχει οργανική θέση στο σχολείο αυτό, εξ αυτού του λόγου, να μην διδάσκεται η Γαλλική είτε η Γερμανική, γιατί πραγματικά έτσι κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα. Και νομίζω ότι έτσι δεν θα έχουμε πλεονάζον προσωπικό, να υπάρχει ανασφάλεια σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γιατί δεν μπορούμε, όσο είναι δυνατόν, να ορθολογικοποιήσουμε το σύστημα και να το κάνουμε να προσφέρει πιο αποτελεσματικά. Και πρώτα απ’ όλα στα παιδιά μας, γιατί εκεί απευθυνόμαστε, αλλά και μετά στο εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτριο Καρύδη.
Παρακαλείται η Υφυπουργός, κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, να λάβει το λόγο προκειμένου να δευτερολογήσει και να μας ενημερώσει για τις εγκυκλίους, που είναι υπό σύνταξη .
Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
Θα πω πρώτα μια μόνο φράση για το ζήτημα της ανασφάλειας που θέσατε, κύριε συνάδελφε. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και στους ξενόγλωσσους καθηγητές. Μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το προσωπικό με τις προτάσεις που κάνουμε και σε άλλες ειδικότητες.
Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω με τον πιο σαφή τρόπο -όσο πιο σαφώς μπορώ- ότι δεν υπάρχει θέμα εφεδρείας στους εκπαιδευτικούς. Παρουσιάσαμε τα στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση στο Υπουργικό Συμβούλιο και είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να εξαιρεθούν από την εφεδρεία όλοι οι εκπαιδευτικοί. Είναι αδιανόητο να αποκεφαλιζόταν η εκπαίδευση από πολλούς και ικανούς διευθυντές σχολείων, παραδείγματος χάριν, από πολλά και ικανά στελέχη καθηγητές και δασκάλους των παιδιών μας.
Αυτό, λοιπόν, το ζήτημα έχει λήξει. Δεν υπάρχει εφεδρεία των εκπαιδευτικών. Και το λέω αυτό –κατανοείτε- για τους λόγους που και εσείς επισημαίνετε, της ανησυχίας που υπάρχει στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Τώρα, θα ήθελα να πω για την εγκύκλιο την οποία θα εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας. Στο δημοτικό θα είναι η δυνατή η παράλληλη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας τόσο στην πέμπτη όσο και στην έκτη τάξη εκ νέου, όπως είχα αναφέρει και στη συνάντηση με τους καθηγητές. Το όριο των μαθητών για τη δημιουργία τμήματος μπορούμε να το δούμε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ενώσεις, αλλά σας δηλώνω ευθέως ότι από τη μία δεν θα επιτρέψω να υπάρχουν τμήματα των δύο και τριών μαθητών ή των πέντε μαθητών και από την άλλη -ευλόγως λέτε τι δεκαπέντε, τι δεκατέσσερα- πρέπει να δούμε κάποιο όριο, κάποιο κριτήριο που να μην μπορεί να είναι ακραίο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Το να δώσεις μία ευελιξία σε μία εγκύκλιο -το έχουμε δει και στο παρελθόν πολλές φορές και από άλλες κυβερνήσεις και από την προηγούμενη και την προπροηγούμενη- μπορεί να σημαίνει ότι η χαραμάδα θα ανοίξει και θα γίνει τεράστιο παράθυρο και θα μπαίνουν από εκεί χιλιάδες τμήματα. Το έχουμε κάνει στην Ελλάδα αυτό, κύριε Πρόεδρε. Πάρα πολλές φορές δίνουμε μια δυνατότητα εύλογη…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτήν τη δυνατότητα την έχουν αξιοποιήσει κάποιες ενώσεις.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Το γνωρίζω, κύριε Καρύδη. Και για το σκοπό αυτό θέλω να δώσω το σωστό αριθμό κατά προσέγγιση, αλλά και μια πολύ μικρή ευελιξία ελεγχόμενη, έτσι ώστε για ένα ή δύο μαθητές πραγματικά να μην πούμε ότι δεν δημιουργείται ένα τμήμα.
Τώρα, στο γυμνάσιο προϋπόθεση για τη δημιουργία τμήματος θα είναι η ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού με οργανική θέση ή με διάθεση. Δεν χρειάζεται να είναι οργανική θέση. Μπορεί να είναι διάθεση του οικείου ΠΥΣΔΕ. Θέλω γι’ αυτό να κατανοήσετε και εσείς ότι σε αυτό μας οδηγεί η ανάγκη να αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό και η μη δυνατότητα διορισμών που έχουμε. Άρα, αυτή η προϋπόθεση μπαίνει γι’ αυτόν το λόγο.
Στο λύκειο θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής της ξένης γλώσσας μεταξύ αυτών που διδάχτηκαν στο γυμνάσιο τα παιδιά, με την προϋπόθεση πάντα –για τον ίδιο λόγο που ανέφερα- μόνιμου εκπαιδευτικού είτε με οργανική θέση είτε στη διάθεση του οικείου ΠΥΣΔΕ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό, όμως –και θέλω να το πω αυτό, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να μιλήσω για μισό λεπτό ακόμη- με το νέο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις ξένες γλώσσες που εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά, κύριε Καρύδη και καλύπτει όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης θα δώσει τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα παιδιά σωστά τη β΄ ξένη γλώσσα με νέες εκπαιδευτικές μεθόδους, με πολλαπλό υλικό, ηλεκτρονικό και έντυπο και να είναι σε θέση τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις γλωσσομάθειας στην πρώτη, αλλά γρήγορα και στη δεύτερη ξένη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε ουσιαστικά τα παιδιά μας, μαθαίνοντας πρώτα και κύρια τη μητρική μας γλώσσα, την ελληνική γλώσσα, αλλά και δευτερευόντως τις ξένες γλώσσες, να είναι πολίτες ενεργοί, πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν και να επικοινωνήσουν με διαφορετικές γλώσσες και σε διαφορετικούς πολιτισμούς, γιατί η γλώσσα συνδέεται απόλυτα με τον πολιτισμό.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε και εμείς την κ. Χριστοφιλοπούλου.
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=52534
Read more