Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Μεταναστεύουν και τα γαϊδούρια λόγω κρίσης

Ο Φώτης και ο Χριστοφόρος έγιναν πρωτοσέλιδο στην  Wall Street Journal... δεν πρόκειται για κάποιον βιοπαλαιστή Έλληνα εργάτη αλλά για δύο γαϊδουράκια από το όμορφο νησί της Κω.
Με τίτλο "Μια ελληνική τραγωδία με αίσιο τέλος" η Αμερικάνικη εφημερίδα αφηγείται το δράμα των συμπαθών τετράποδων που ξενιτεύτηκαν από το νησί των Δωδεκανήσων στην κρύα και  βροχερή Μεγάλη  Βρετανία.
Παίζοντας με τον πόνο μας η  Sara Schaefer Munoz  που ανακάλυψε την ιστορία αναφέρει ότι μπορεί ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Κάμερον να μην δέχτηκε να βοηθήσει οικονομικά τους Έλληνες, αλλά δεν απέτρεψε τις βρετανικές φιλοζωϊκές οργανώσεις από το να σώσουν δύο εγκαταλελειμμένα γαϊδούρια από το νησί Κω.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Χριστόφορος και ο Φώτης γλύτωσαν από την Ελλάδα της κρίσης και μετά από ένα ταξίδι πέντε ημερών μεταφέρθηκαν με ειδικό μεταφορικό μέσο  στο "Angmering Park", στο Littlehampton,  συνολικής έκτασης 11.000 εκταρίων που ανήκει στην Anne Herries κόρη του Δούκα του Norfolk.
Εκεί τα δυο γαϊδουράκια  απολαμβάνουν καθημερινή φροντίδα, ειδική διατροφή και συστηματικό καθαρισμό των δοντιών τους, ενώ το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά "Τα δύο ζώα θα πρέπει να νομίζουν πως προσγειώθηκαν στον παράδεισο των γαϊδουριών".
Το λιλιπούτειο γεύμα τους αποτελείται από φρέσκο σανό κάθε μέρα και ρίζες τζίντζερ ενώ  το βράδυ κοιμούνται σε θερμαινόμενου στάβλους με θέα στο κανάλι.
 
Η συγγραφέας αναφέρει ότι οι Βρετανοί, είναι γνωστοί  για  εκκεντρική μερικές φορές αγάπη  τους σε ορισμένα ζώα. Ιδιαίτερη είναι αυτή που τρέφουν  για τα γαϊδούρια. Γαϊδουράκια θα βρει κανείς στα  παραθαλάσσια θέρετρα όπως το Blackpool  και το Brighton.
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι τα ελληνικά γαϊδούρια είναι τα αθώα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα. Εργάζονται σκληρά στον τομέα του τουρισμού όπως στη Σαντορίνη. Δύστυχος όμως σήμερα τα  τα αφεντικά τους δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν τα εγκαταλείπουν. Για αυτό και στην Βρετανία λειτουργούν αρκετά κέντρα περίθαλψης ελληνικών γαϊδουριών και οργανώσεις όπως η "Σώστε τα Ελληνικά Ζώα".
 
Τέλος σύμφωνα με την εφημερίδα οι δύο "μετανάστες" χρειάστηκαν ένα απλό "διαβατήριο αλόγων" για να ταξιδέψουν στην Αγγλία, έγγραφο που καλύπτει και τα γαϊδούρια και τις ζέβρες, όπου αναγράφεται η ηλικία τους, πιθανή φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στα ζώα, καθώς και η φυσική τους περιγραφή  σε περίπτωση που χρειαστεί αναγνώρισή τους.
Με αλλά λόγια Βρετανικός σουρεαλισμός την εποχή των Μερκοζί...