Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ, ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΣΗ Ο κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;


Νέο Δεκανίκι βρήκε το ΠΑΣΟΚ στις μεθοδεύσεις του για εκποίηση του εθνικού πλούτου. Όχι, αυτή την φορά δεν προέρχεται από την αντεθνική δεξιά ή την νατοϊκή αριστερά, αλλά από το κόμμα που καταψήφισε το μνημόνιο και εως σήμερα δικαιώνεται από την επιλογή του: Τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά!!
Έτσι, ενώ από το πρωΐ το διαδίκτυο βρίθει από τις αποκαλύψεις για το νέο εθνικό φιάσκο, όπως γλαφυρά αποκαλύψαμε εδώ:
Αγαπητοί ‘ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ’ γιατί δε λέτε για το ΑΙΣΧΡΟ αντάλλαγμα του ξεπουλήματος κρατικής περιουσίας 50 δις;
Βγαίναι από το πουθενά ο κύριος Σταϊκούρας, Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (!!) της Νέας Δημοκρατίας και κάνει τις δηλώσεις που ακολουθούν:
Για «σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα» (!!!!!) έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.
Δόθηκε ένα σημαντικό, ένα ισχυρό, ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό μήνυμα -και προς τις αγορές και προς όλο τον κόσμο- ότι η Ευρώπη θέλει καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Και πρόσθεσε: «Αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ελλάδα. Κάθε χώρα θα αποφασίζει το δικό της μείγμα πολιτικών και θα λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες προκλήσεις σε κάθε χώρα, για το πώς θα αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα». (in.gr)
Σε αγαστή αρμονία με το ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Κουβέλη, την κυρία Μπακογιάννη και τον κύριο Καρατζαφέρη! Δηλαδή αυτούς που ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ!
Μπορεί ο ζάπλουτος κύριος Σταϊκούρας να έχει αυτές τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ απόψεις, αφού πιθανότατα ΒΟΛΕΥΟΥΝ όλους τους έχοντες και κατέχοντες αυτής της χώρας. Την περιβόητη Ελίτ του μνημονίου.
Η θεσμική του θέση όμως, έπρεπε να τον κάνει να κρατήσει έστω τα προσχήματα. Ή θα μπορούσε να διαβάσει μία από τις δεκάδες αναλύσεις για να κατανοήσει ΓΙΑΤΙ δεν πρόκειται για “επιτυχία”.
Παρ’ όλα αυτά, ο κύριος Σταϊκούρας έχει δικαίωμα να εκφράζει αυτές τις απόψεις, εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να πάει στο κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη.
Εκτός εάν η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά άλλαξε πλεύση και δεν το καταλάβαμε. Εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο και ο κύριος Σταϊκούρας ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ στη Νέα Δημοκρατία, είναι σίγουρο ότι θα δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις που την δείχνουν 7 μονάδες πίσω. Επιπλέον, θα έχει και την στήριξη όλων των μνημονιακών μεγαλοκάναλων. Όχι όμως των blogs.
Αναμένουμε λοιπόν…

Read more

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΤΙΛΟΓΟ! Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

Την τελευταία εβδομάδα άρχισε να αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος του ΠΑΣΟΚ την τελευταία 20ετια....Γιατί όμως 20ετια; Γιατί αγαπητοί μου αναγνώστες για να κατανοήσουμε πλήρως το μωσαϊκό της Ελλάδας του 2011 οφείλουμε να αρχίσουμε να βλέπουμε ψηφίδα προς ψηφίδα τη "δημιουργία" αυτού του Μωσαϊκού.

Όλα ξεκινούν όταν στη μνήμη μας επαναφέρουμε κάποια εντέχνως ξεχασμένα γεγονότα...Ήταν τότε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπαθούσε να υπογράψει την ένταξή μας στην ΕΟΚ και όλο το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο πεζοδρόμιο με το γνωστό σύνθημα: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Γνωρίζετε ή καλύτερα θυμόσαστε ποιος κρατούσε το λάβαρο αυτού του αγώνα; Όχι ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά ο Κώστας Σημίτης ο μετέπειτα οπαδός του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν ο βασικός πολέμιος(είχε γράψει και βιβλίο μάλιστα) της ένταξής μας στην ΕΟΚ.

Το 1996 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε το δαχτυλίδι της εξουσίας στον άσπονδο εχθρό του μέσα στο κόμμα, Κώστα Σημίτη. Ήταν τότε που ο Σημίτης νίκησε στη συνέχεια τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις εκλογές που διεξήχθησαν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του ιδρυτή του κινήματος και ήταν απολύτως φυσιολογικό να εκλεγεί και πρόεδρος μετά την παραίτηση του Αντρέα. Όμως όλες οι προβλέψεις διαψεύστηκαν με την πανυγηρική μάλιστα εκλογή του Κώστα Σημίτη. Όλοι υποψιάστηκαν ότι αυτός που έκρινε την εκλογή του Προέδρου ήταν ο ίδιος ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο σημερινός πρωθυπουργεύων συγχωρείστε με Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου..Το γιατί θα φανεί στη συνέχεια...


Η Ελλάδα επί Σημίτη γνωρίζει μεγάλες διεθνείς δόξες με κορυφαία αυτή της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως η Κυβέρνησή του ταλανίζεται από διάφορα σκάνδαλα όπως αυτό του χρηματιστηρίου ή το πιο σοβαρό το εθνικό ξεπούλημα δηλαδή την πράξη στα Ίμια αλλά και την αποσιώπηση σχετικά με τη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού. Παρ'όλα αυτά ο Σημίτης κρατιέται, βοηθιέται από τους Αμερικάνους, τους ευχαριστεί και από το βήμα της Βουλής μάλιστα..Ο κόσμος όμως δεν ξεχνά...Και αυτό φαίνεται από τις εκλογές του 2000. Ο Σημίτης για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο Αντρέας αλλά το Αμερικανάκι. Τα σκάνδαλα του Κοσκωτά και τα πάμπερς ξεχάστηκαν γρήγορα γιατί ήταν του Αντρέα τώρα όμως δεν ξεχνιούνται γιατί είναι του Σημίτη. Και ενώ λοιπόν εκατοντάδες χιλιάδες ΝεοΔημοκράτες και μη είναι στους δρόμους πανηγυρίζοντας την εκλογή Καραμανλή ξάφνου μια αόρατη(αμερικανική) χείρα αλλάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, με συνέπεια τη 2η τετραετία του Σημίτη. Την τετραετία της ένταξής μας στην ΟΝΕ.Και κάπου εδώ αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε τι μας είχαν προετοιμάσει...

Επί Σημίτη λοιπόν ξεπουλούθηκαν τα Ίμια, υπάρχουν ενδείξεις ως και βεβαιομένες πληροφορίες μάλιστα, ότι λίγο πριν την ένταξή μας στην ΟΝΕ ξεπούλησε σε εξευτελιστική τιμή όλο το χρυσό μας στη Γερμανία, λίγο πριν την ένταξή μας στην ΟΝΕ υποτίμησε τη δραχμή και μπήκαμε στο ευρώ σαν οι φτωχοί συμπέθεροι, επί πρωθυπουργείας του η Siemens έκανε την εμφάνισή της στην ελληνικά πολιτική στιγμή και άρχισε να μοιράζει μάρκα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο ίδιο το κόμμα αλλά ακόμα και στους συνδικαλιστές του, τα περίφημα swaps και greek statistics είναι και άλλα σκάνδαλα αυτού του ανθρώπου που παρέδωσε την εξουσία άνευ εκλογών στο πρόσωπο που τον είχε στηρίξει το '96 τον Γ.Παπανδρέου.

Μπαίνει τώρα στην ιστορία μας ο Καραμανλής. Ο Καραμανλής του όχι στο σχέδιο ΑΝΑΝ, δηλαδή το ξεπούλημα της Κύπρου(σε αυτό το σχέδιο ήταν υπέρμαχος ο Παπανδρέου), του Καραμανλή του διπλού βέτου στα Σκόπια(ΝΑΤΟ και ΕΟΚ), του Καραμανλή του ανοίγματος προς τη Κίνα, δηλαδή ναυπηγεία Σκαραμαγκά(τα καταπολεμούσε ο Παπανδρέου), του Καραμανλή του ανοίγματος στη Ρωσσία με τον αγωγό φυσικό αερίου και με τις συχνές του επισκέψεις στον Πούτιν. Και όμως αυτός ο άνθρωπος που μας απογαλάκτισε από την φιλοαμερικανική πολιτική είχε να αντιμετωπίσει κάθε καλοκαίρι μια φλαιγόμενη χώρα(τυχαίο δεν νομίζω) είχε να αντιμετωπίσει μία "τυχαία" δολοφονία ενός παιδιού που έδωσε το έναυσμα για να καίγεται η χώρα επί 20 μέρες, είχε να αντιμετωπίσει δεκάδες σκάνδαλα(που οι αποκαλύψεις τους συνέπεσαν όλως τυχαία με την θητεία του) που τελικά αποδεικνύονται είτε φούσκες είτε σκάνδαλα που έχουν μόνο πράσινο χρώμα και είχε να αντιμετωπίσει μία οικονομική κρίση που όλως τυχαίως ξέσπασε το 2008 στην Αμερική ένα δηλαδή χρόνο μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού στο πρόσωπό του...Το χαρακτηρισμό τυχαία θα τον καταλάβετε στη συνέχεια...Είχε λοιπόν ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ήδη από το Μάρτη του 09 για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τους κύριους Καραμανλή και Παπανδρέου τους είχε ενημερώσει και ο Μπαρόζο και ο Προβόπουλος για την ανάγκη λήψης μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, οι σχετικές ενημερώσεις είχαν γίνει από το Σεπτέμβρη.

Άρα τα πυροτεχνήματα περί "λεφτά υπάρχουν" ήταν λαϊκίστικα ψηφοθηρικά πυροτεχνήματα; Σφάλλετε...Ήταν μέρος του σχεδίου...Ο κύριος Παπανδρέου είχε συνομιλίες από το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 09 με το Στρος Καν περί προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Αν αυτά τα συνθήματα αποσκοπούσαν απλά στην αναρρίχησή του στην εξουσία τότε θα είχε ζητήσει και τη βοήθεια της ΕΕ. Ο κ Παπανδρέου απέρριψε τις προτάσεις της Ρωσσίας και της Κίνας(τις χώρες που είχε δημιουργήσει φιλικές σχέσεις ο Καραμανλής) για δανεισμό μας από αυτές με χαμηλό επιτόκιο. Πάγωσε κάθε οικονομική δραστηριότητα μαζί τους. Και κάπου εκεί ξέκίνησε να διασύρρει τη χώρα οδηγώντας μας στο ΔΝΤ και το μνημόνιο το Μάη του 10.

Τώρα λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την πρόταση της Μέρκελ, περί επιβολής συγκεκριμένων γερμανικών άρθρων οικονομικής σταθερότητας στο κάθε σύνταγμα χώρας του ευρώ, να βρίσκεται στο τραπέζι ξαφνικά η Αμερική έρχεται με το μέρος μας και ο Στρος Καν αποκυρήσσει τον Παπανδρέου.

Είναι φανερό ότι οι Αμερικάνοι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γλιτώσει την ομηρία της Μέρκελ επιτυγχάνοντας 3 πράγματα ταυτόγχρονα: 1) Νίκη κατά του ευρώ καθώς θα ελέγχουν απόλυτα μία τουλάχιστον χώρα της ΟΝΕ οπότε και θα μπορούν να καθορίζουν την τύχη της ΟΝΕ άρα της Ευρώπης
2) Εκμετάλλευση του φυσικού ορυκτού και κυρίως υποθαλλάσιου πλούτου της Ελλάδας(Αιγαίο κυρίως)
3) Κυριαρχία σε κάποια ελληνικά νησία, τα νησιά αυτά έχουν ήδη αποφασιστεί από το ΙΣΤΑΜΕ(το ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ δηλαδή)

Βλέπουμε λοιπόν τον προδοτικό ρόλο που διαδραμάτισαν το ΠΑΣΟΚ του κ Σημίτη και Παπανδρέου χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία των ΜΜΕ κατάφεραν όχι απλά να "ρίξουν" την κυβέρνηση Καραμανλή και την προσπάθεια απεξάρτησής μας από τους Αμερικάνους αλλά κατάφεραν και να εκχωρήσουν ακόμα μία φορά εθνική κυριαρχία αλλά το σημαντικότερο να υποθηκεύσουν το μέλλον όλης της Ευρώπης...

Μαρκέτος Κωνσταντίνος
Ο Φιλελεύθερος
Read more

«Από τη μία θέλουμε νέα ζευγάρια στο χωράφι, στο χωριό και από την άλλη κλείνουμε τα σχολεία στέλνοντας τα παιδιά τους στην πόλη…»


-Κ. Αγοραστός σε εκπροσώπους φορέων και γονείς από το Καλαμάκι Αγιάς: «Πως θα αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία όταν η ίδια η Πολιτεία καταργεί κοινωνικές υποδομές;»
- Τόνισε ότι: «Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή ύπαιθρος» και επανέλαβε την αντίθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων

Την ξεκάθαρη αντίθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο σχέδιο για συγχώνευση – κατάργηση σχολείων επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στη συνάντηση .....που είχε με εκπροσώπους φορέων και γονείς από το Καλαμάκι Αγιάς.
«Σε μια εποχή που η Ελλάδα στρέφεται στον πρωτογενή τομέα για την έξοδο από την κρίση και δηλώνει ότι πρέπει να στηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, η ίδια η Ελληνική Πολιτεία αυτοαναιρείται και αυτοδιαψεύδεται καταργώντας κοινωνικές υποδομές, όπως τα σχολεία, που είναι απαραίτητα για να ζήσει ένα νέο ζευγάρι στην περιφέρεια», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:
«Περιοδεύω σε όλη τη Θεσσαλία και συναντώ οικογένειες, νέα ζευγάρια που επιστρέφουν από την Αθήνα για διαφόρους λόγους – είτε αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής είτε για λόγους οικονομίας. Έρχονται στη Θεσσαλία βάζοντας μια σταθερά στον προγραμματισμό της ζωής τους, γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν σχολείο, θα έχουν υπηρεσίες υγείας και βασικές υποδομές.
Ξαφνικά διαπιστώνουν ότι ο σχεδιασμός τους ανατρέπεται και μου θέτουν το ερώτημα: Ποιον να εμπιστευθούμε; Γιατί το κράτος που θεωρητικά τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης μας αναγκάζει να ξαναγυρίσουμε πίσω στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα; Το ερώτημα αυτό είναι και δικό μας», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και έθεσε παράλληλα το εξής ερώτημα: «Έχει δικαίωμα ο πολίτης, και κατά συνέπεια τα παιδιά του, να απολαμβάνει τις υπηρεσίες που είναι θεσμοθετημένες από το Σύνταγμα στον τόπο που ζει και εργάζεται;»
Ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι: «Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή ύπαιθρος» και
ετάχθη υπέρ
-«Της μείωσης του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα κι όχι του «στριμώγματος» των μαθητών σε πληθωρικά τμήματα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.
-Της αναβάθμισης της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.
-Της υποστήριξης και όχι της ταλαιπωρίας των μαθητών που θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολειό και στη συνέχεια στο σπίτι τους».
Παράλληλα, επισήμανε ότι μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι τα ολιγοθέσια σχολεία αλλά:
-«Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, αφού το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία κυμαίνεται στο 2,7%, όταν άλλα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 5%.
- Η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, κιμωλίες κ.α.
- Τα απαρχαιωμένα αναλυτικά προγράμματα.
- Τα κακογραμμένα και με λάθη βιβλία.
- Η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής».
Read more

Tα απόνερα μιας παραίτησης...

Read more

Τι περιλαμβάνει το κείμενο του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας»




Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής των εθνικών κρατών επιδιώκει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», όπως μετονομάστηκε το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας και αναμένεται να εγκριθεί επί της αρχής από τους 17 ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης που μετέχουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Στο σχέδιο τελικών συμπερασμάτων, που βρίσκεται στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφονται συγκεκριμένοι στόχοι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Συντονισμός οικονομικών πολιτικών
Στο κείμενο, οι «17» αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών τους στο δημοσιονομικό, φορολογικό, μισθολογικό και συνταξιοδοτικό τομέα.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, «κάθε χρόνο, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν σε ανώτατο επίπεδο σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων».
Οι δράσεις που θα αποφασίζονται θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, που καλούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη στην Κομισιόν και στο Eurogroup προς αξιολόγηση, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Συγκράτηση μισθών
Παρότι δεν εκφράζεται ρητά, το «Σύμφωνο για το Ευρώ» καθιερώνει συγκράτηση μισθών. «Οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα». Επιπροσθέτως, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, οι μισθοί θα εξελίσσονται σε σχέση με την πραγματικότητα. «Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο», ενώ η σύγκρισή τους θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα, ρυθμίζει το Σύμφωνο.
Απασχόληση
Στον τομέα της απασχόλησης, το Σύμφωνο καθιερώνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που θα γίνει πιο ευέλικτη, ενώ επιδιώκει τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη δια βίου μάθηση. Μεταξύ των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται συγκαταλέγεται και η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.
Συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό
Το Σύμφωνο δεσμεύει τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας. Τα μέτρα που θα ληφθούν στον τομέα αυτό βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής των πολιτών κάθε κράτους-μέλους.
Δημόσια οικονομικά
Μηχανισμούς που θα θέτουν «φρένο χρέους» καλούνται να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη, που θα πρέπει να προχωρούν σε μέτρα όταν το χρέος υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο.
Φορολογικό
Τέλος, το Σύμφωνο δεσμεύει τις χώρες στην κατεύθυνση του συντονισμού των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης» αναφέρεται στο κείμενο.
http://www.newscode.gr
Read more

Κάνει καμάκι η Τζούλια Αλεξανδράτου;


Γιατί ο Γιώργος Κατατζαφέρης δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις;
Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή…
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του λαϊκού ορθόδοξου συναγερμού διέδιδε ότι ήταν σε συζητήσεις για προεκλογικές συνεργασίες και κοινή κάθοδο απ’ ευθείας με τον Σαμαρά. Μάλιστα οι διαρροές αυτές έγιναν πρώτο θέμα σε κεντρικές τηλεοπτικές εκπομπές όπου -όλως τυχαίως- προσκεκλημένος και σχολιαστής ήταν μόνο ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνήθως οι συγκυβερνήσεις και οι συνεργασίες θέλουν δυό.
Έσκασε λοιπόν σαν βόμβα η επικότερη δημοσκόπηση στην ιστορία του Γιώργου Καρατζαφέρη που τον απογειώνει στο 9%. Κολοσσιαία άνοδος, που βέβαια δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ως άνθρωπος της πιάτσας, αποκλείεται να μην γνώριζε, έστω να είχε μία αίσθηση αυτών των δεδομένων. Αποκλείεται επίσης να είχε τέτοια αποδοχή και να μην το είχε πάρει …είδηση!
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να ξέρεις ότι φτάνεις σε ποσοστά …εξουσίας και εσύ να τρέχεις να μιλάς για ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ συνεργασίες! Αντίθετα, κάθεσαι, απολαμβάνεις και περιμένεις τους γαμπρούς να σου χτυπήσουν την πόρτα! Κάνει καμάκι η Σίντυ Κρώφορντ;
Άρα λοιπόν δύο τινά συμβαίνουν:
Είτε ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις, για κάποιον λόγο που μόνο αυτός γνωρίζει και τρέχει να προσδεθεί σε ένα κόμμα που …κοντεύει να το φτάσει δημοσκοπικά,
ή
Η εν λόγω δημοσκόπηση έχει τον χαρακτήρα του γραφείου συνοικεσίων: Πάρτε την βρε παιδιά τη νύφη, μην την φτύνετε, έχει κρυφά χαρίσματα!
Κάποιοι κακόπιστοι όμως λένε ότι το ισόγειο έχει χωριστεί σε διαμερίσματα… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Ροντούλης, ο Βορίδης αλλά και ο Άδωνις, χειροκροτούσαν μετά μανίας τον Καμμένο μετά την ομιλία – κόλαφο στην βουλή για τα νησιά.
Αμφιβάλλετε; Για θυμηθείτε τι έλεγε ο Άδωνις για τον “κομμουνιστή” Καμμένο μετά τις αυτοδιοικητικές; Εμ πως είναι δυνατόν τώρα να τον αποθεώνεις, όταν μάλιστα λείπει ο …διαχειριστής;
SONY_DVD_RECORDER_VOLUME_Title1_1
SONY_DVD_RECORDER_VOLUME_Title1_1http://olympia.gr
Read more

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Read more

Δεσμεύσεις για τα 50 δισ. ευρώ ζητάει η Μέρκελ


Σύνοδος Κορυφής Ευρωζώνης: Περνάει στις υπόλοιπες χώρες η απαίτηση Μέρκελ να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ
11 Μαρ 2011 - 15:57
Picture 0 for Δεσμεύσεις για τα 50 δισ. ευρώ ζητάει η Μέρκελ

Όπως όλα δείχνουν πέρασε τελικά η γραμμή της Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στη βασική της απαίτηση να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. Ευρώ, προκειμένου η Γερμανία να δώσει τη συγκατάθεσή της αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Ευρώ.
Όπως ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εκδώσουν ανακοίνωση στήριξης για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο, στην οποία θα χαιρετίζουν τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Πορτογαλία για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
«Η ανακοίνωση θα προσφέρει μεγάλη στήριξη στον Παπανδρέου και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ», είπε η πηγή.
Όπως παρατηρεί το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να μην εγκρίνουν επίσημα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αν και είναι πιθανόν να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση επ' αυτού, με την πλειονότητα των κρατών της ευρωζώνης να ζητούν πρώτα τη δέσμευση της Γερμανίας για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σύμφωνο θα υπογραφεί επίσημα στη σύνοδο στις 24/25 Μαρτίου.
Read more

88.000 οι αγνοούμενοι από τα 8,9 Ρίχτερ - Εκατόμβες νεκρών, 300 πτώματα σε παραλία της Σεντάι - Συναγερμός στον Ειρηνικό


- Σοκάρει ο αριθμός των αγνοουμένων που μετέδωσε το επίσημο ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο

- Υγρός τάφος η πόλη Σεντάι - 117 οι νεκροί από τον σεισμό - Συνεχίζονται οι μετασεισμοί έως και 5,8 Ρίχτερ
- Αδειάζουν τα ράφια των σουπερ μάρκετ οι κάτοικοι του Τόκιο, χάος στους δρόμους
- 53 χώρες σε συναγερμό από το τσουνάμι που απειλεί ολόκληρο τον Ειρηνικό
- Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ για τις έρευνες ζήτησε η Ιαπωνία - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ









Οι εικόνες από την άνευ προηγούμενου καταστροφή που προκάλεσαν στην βορειοανατολική Ιαπωνία τα 8,9 Ρίχτερ αλλά και το τσουνάμι των 10 μέτρων, το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ετών, κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.

Αυτό κάποτε ήταν το αεροδρόμιο της Σεντάι - ΦΩΤΟ REUTERS
Αυτό κάποτε ήταν το αεροδρόμιο της Σεντάι - ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά τον εντοπισμό 200-300 πτωμάτων σε παραλία της πόλης Σεντάι επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι για τον αριθμό των νεκρών. Εκτιμάται ότι πρόκειται για κατοίκους της πόλης που παρασύρθηκαν από το τσουνάμι.
Αυτοκίνητα επιπλέουν, σπίτια έχουν βυθιστεί - ΦΩΤΟ REUTERS
Αυτοκίνητα επιπλέουν, σπίτια έχουν βυθιστεί - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό έχει φτάσει τους 117 σύμφωνα με το επίσημο ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 349 ανθρώπων, ενώ 241 έχουν τραυματιστεί.Πρόκειται για πολύ προσωρινό απολογισμό, καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων λόγω του μεγάλου αριθμού των περιοχών που έχουν πληγεί.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη χώρα για τις έρευνες διάσωσης. Σημειώνεται πως 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Καράβια στη στεριά, δυστυχώς έγινε πραγματικότητα - ΦΩΤΟ REUTERS
Καράβια στη στεριά, δυστυχώς έγινε πραγματικότητα - ΦΩΤΟ REUTERS
Τα πλάνα από την πόλη Σεντάι, επίκεντρο του σεισμού, αλλά και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου κόβουν την ανάσα. Το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό παρέσυρε τα πάντα. Κατέστρεψε τα πάντα και πήρε μαζί του εκατοντάδες ψυχές.

Στη νομαρχία Μιγιάκι, πλοίο που μετέφερε 100 ανθρώπους παρασύρθηκε από το τσουνάμι και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη του πληρώματος και των επιβατών. Εξαφανίστηκε επίσης επιβατικό τρένο, με άγνωστο αριθμό επιβατών, της γραμμής Σενσέκι, η οποία συνδέει τις πόλεις Σεντάι και Ισινομάκι και το οποίο βρισκόταν κοντά στο σταθμό του Νομπίρου τη στιγμή που προκλήθηκε το τσουνάμι.



Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλα τα κράτη που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού αναμένεται πως τσουνάμι θα πλήξει τουλάχιστον 53 χώρες από την Ιαπωνία μέχρι και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Στο Όρεγκον της Καλιφόρνια μάλιστα, ήχησαν οι σειρήνες και ο αυτοκινητόδρομος 101 είναι ήδη μποτιλιαρισμένος! Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου εξέφρασε την ανησυχία της για τις πιο φτωχές από τις παράλιες χώρες που απειλούνται.

Ήδη η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας διέταξε την εκκένωση των κατοίκων που ζει στις νήσους Λουαγιότε και τις ανατολικές ακτές της Γκραντ Κερ. Εκκένωση των παράλιων περιοχών διατάχθηκε και στον Ισημερινό.
Εν ριπή οφθαλμού τα ράφια των σούπερ μάρκετ του Τόκιο άδειασαν. Ο πανικός κατέλαβε τους Ιάπωνες - ΦΩΤΟ REUTERS
Εν ριπή οφθαλμού τα ράφια των σούπερ μάρκετ του Τόκιο άδειασαν. Ο πανικός κατέλαβε τους Ιάπωνες - ΦΩΤΟ REUTERS
Και αυτό γιατί «στην περιοχή, ιδιαίτερα στις ευάλωτες παράλιες περιοχές, διαθέτουμε αποθέματα καταφυγίων, τροφίμων και ιατρικού υλικού για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους» δήλωσε ο Πολ Κονίλι, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας. Τα κύματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 μέτρα και θα είναι υψηλότερα από πολλά νησιά του ωκεανού!

Στο Τόκιο «κατοικεί» ο πανικός. Χαρακτηριστικές οι εικόνες από σουπερ μάρκετ της πρωτεύουσας: ουρές και άδεια ράφια. Οι Ιάπωνες έχουν πανικοβληθεί και προετοιμάζονται για τον χειρότερο εφιάλτη τους. Θέλοντας μάλιστα να μεταβούν σε πιο ασφάλειες περιοχές, έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου μποτιλιάρισμα. 

Και στους δρόμους, το απόλυτο χάος - ΦΩΤΟ REUTERS
Και στους δρόμους, το απόλυτο χάος - ΦΩΤΟ REUTERS
«Βοηθάει» σε αυτό και το γεγονός πως οι αστικές συγκοινωνίες έχουν ακινητοποιηθεί. Για να φτάσουν σπίτια τους, ορισμένοι θα χρειαστεί να περπατήσουν έως και 20 χιλιόμετρα. Στην πρωτεύουσα δε λειτουργούν και οι τηλεπικοινωνίες. «Ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο Τόκιο».

80 φωτιές, εκκενώνεται η περιοχή γύρω από το φλεγόμενο πυρηνικό εργοστάσιο
Το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βγήκε εκτός λειτουργίας, η κυβέρνηση έθεσε τις εγκαταστάσεις σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι αρχές ειδοποίησαν 3.000 κατοίκους που διαμένουν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε θάλαμο όπου στεγάζεται μια τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα. Ωστόσο καμιά διαρροή ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων αυτών ούτε σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν ανιχνεύτηκε τις ώρες που ακολούθησαν τους ισχυρότερους μετασεισμούς.
Πόλεις κάτω από το νερό. Το τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα - ΦΩΤΟ REUTERS
Πόλεις κάτω από το νερό. Το τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα - ΦΩΤΟ REUTERS
Πάντως, διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία σε συνολικά 11 αντιδραστήρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας. Για την ώρα, όμως, εξακολουθεί να λειτουργεί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός Κασιουαζάκι-Καρίουα που διαχειρίζεται στην κεντρική νομαρχία Νιγκάτα, η οποία απέχει αρκετά από το επίκεντρο του σεισμού.
ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, στο μεταξύ, στο πετροχημικό εργοστάσιο της Σιογκάμα κοντά στην πόλη επίκεντρο του σεισμού, Σεντάι. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το εργοστάσιο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=68361&catid=7
Read more

ΥΠΟΙΚ: Έλλειμμα 1,028 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου


«Τρύπα» 865 εκατ. ευρώ στα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2011 αποκάλυψαν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η «τρύπα» σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθρεφτίζοντας την αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να επιτύχει τους στόχους.

Το έλλειμμα στο εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκε στα 1,028 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 944 εκατ. ευρώ το α’ δίμηνο του 2010.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. € (όταν ο στόχος του προυπολογισμού για το δίμηνο ήταν 8.808 εκατ. ευρώ) και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% η οποία οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. € αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.
 
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. € για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκ. περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
 
Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.
 
Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.


Πηγή:www.capital.gr
Read more

Νίκη Τζαβέλα: Θα με τιμούσε ιδιαίτερα να είμαι σε μια εθνική κυβέρνηση..



Ακούστε τι δήλωσε χθες η κ Νίκη Τζαβέλα ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 "Πρώτη Γραμμή", στους Λυριτζή και Οικονόμου.



Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα και τις πληροφορίες  ..
Έχετε καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται περί μιας καλά οργανωμένης ιστορίας ;
Το νέο σχέδιό τους που βγάζουν μπροστά έχει ολίγη από Καρατζαφέρη και πολύ από συγκυβέρνηση…

Ακούστε όλη την συνέντευξη

Read more

Ετοιμάζεται χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή;


Μια παλιά παροιμία λέει πως ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. 
Μια κρίση, έστω και ελεγχόμενης, χρεοκοπίας, μοιάζει με αναμπουμπούλα…
Τι φοβάται η κοινή γνώμη στην Ελλάδα σήμερα;
Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, την επιστροφή στη δραχμή, την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την επιστροφή σε αυτή, τον Αρμαγεδδώνα ενόψει του 2012...
Όσο από τον τόπο θα απουσιάζει ηγεσία ικανή να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να σχεδιάσει ένα χάρτη με την πορεία της εξόδου, οι καφετζούδες και οι απατεώνες έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους αδαείς...
Από δεκάδες πλευρές τις τελευταίες μέρες φτάνει ένα e-mail που αφορά μια επιστολή ενός δήθεν υψηλόβαθμου τραπεζικού που ανωνύμως μας μεταφέρει με λεπτομέρειες πως έχει υποπέσει στην αντίληψή του ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ με όλα τα τραγικά συμπαρομαρτούντα... 
Είναι προφανές πως προέρχεται από τους ίδιους κύκλους που ένα χρόνο πριν είχαν ασφαλείς πληροφορίες εκ των έσω, πως στο Χολαργό είχε αρχίσει η εκτύπωση της νέας δραχμής...


Τι υποστηρίζει το περίφημο μήνυμα "εκ των έσω"... 
«Είμαι υψηλόβαθμο στέλεχος σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας μας και θέλω να σας ενημερώσω ότι από την προηγούμενη εβδομάδα επικρατεί πανικός στις μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων μεταφέρουν τα κεφαλαία τους σε... τράπεζες του εξωτερικού και έχει δοθεί σαφής εντολή να σταματήσει κάθε είδους πληρωμή.
Έχουν μεταφέρει ακόμα και τα αποθεματικά των μισθοδοσιών αυτού του μήνα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρηματιών, στελεχών σε εταιρείες, πολιτικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών. Καθημερινά γίνονται μεταφορές αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Από την τράπεζα στην οποία εργάζομαι έχει δοθεί οδηγία να μην αναφέρουμε πουθενά αυτό που συμβαίνει. 

Σε επαφές και συναντήσεις που είχα με συναδέλφους αλλά και με άτομα του υπουργείου οικονομικών, όλοι έχουν την ίδια άποψη. 

Ετοιμάζεται χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή σε λίγες ημέρες και δεν το ανακοινώνουν για να δεσμεύσουν τις καταθέσεις των ιδιωτών και να αποφύγουν τον πανικό και το bank run. 

Από άτομα του υπουργείου εσωτερικών πληροφορήθηκα ότι στο γενικό λογιστήριο του κράτους έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις. Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία και το μόνο που απομένει είναι μόνο η εντολή. 

Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη με τους κυριότερους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας μας, εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών εσωτερικών δημόσιας τάξης και αμύνης. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν το γνωρίζω. 

Από χθες το απόγευμα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με άτομα του υπουργείου οικονομικών, συναδέλφους του τραπεζικού κλάδου αλλά και δημοσιογράφους όλοι είχαν ακριβώς την ίδια πεποίθηση. Πάμε για χρεωκοπία. 

Ο λόγος που γράφω τώρα αυτά είναι η συζήτηση που είχα με συντάκτη κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλου καναλιού σήμερα το πρωί.. 

Σας παραθέτω αυτά που μου είπε. 

"Η πτώχευση είναι πλέον θέμα ημερών και έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μηνός. Θα αναγγελθεί αργά το βράδυ της παρασκευής και θα παρουσιαστεί σαν αναγκαστικό αποτέλεσμα από την συνδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου. Το σαββατοκύριακο που ακολουθεί είναι ιδανικό για να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις. Δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν και ο κόσμος θα περάσει το πρώτο σοκ σπίτι του. 

Ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα και θα προσπαθήσει να παραληρήσει την κατάσταση με την εθνική μας επέτειο. 

Το κλίμα του διαγγέλματος θα είναι κάπως έτσι. 

Θα αναφέρει ότι για ακόμα μία φορά η χώρα μας δέχεται επίθεση από κάποιους που θέλουν να την καταστρέψουν και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε και να κάνουμε θυσίες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός. Μάλιστα θα αναφέρει ότι όπως αγωνιστήκαμε τότε και δώσαμε την ψυχή μας για την εδαφική ελευθερία και ανεξαρτησία, έτσι πρέπει να αγωνιστούμε και τώρα για την οικονομική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Ελλάδα το 1821 έκανε μόνο την αρχή και τώρα εξαρτάται από εμάς αν θα ολοκληρώσουμε το έργο των προγόνων μας. Αν τότε πολεμήσαμε για την εδαφική μας ανεξαρτησία σήμερα θα πολεμήσουμε για την οικονομική μας ανεξαρτησία. Μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει μάχες και στρατηγούς θα είναι διαφορετικός. Ήρωας θα είναι ο κάθε Έλληνας που δεν θα το βάλει κάτω και θα κάνει τις απαραίτητες θυσίες για να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου Ελληνικού έθνους εδαφική και οικονομική ανεξαρτησία ταυτόχρονα." 

Πιστεύω ότι καταλάβατε το νόημα. 

Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και γι αυτό δημοσιοποίησα όλα τα παραπάνω. 

Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό….

Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και γι αυτό δημοσιοποίησα όλα τα παραπάνω.

Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό.

Με εκτίμηση Γ.Β.
http://emprosdrama.blogspot.com/2011/03/25-2011.html#more
Τι δεν μας λέει ο «τραπεζίτης»...
Ο ίδιος μόλις διάβασα το παραπάνω κείμενο δεν είχα καμιά αμφιβολία. Έχουμε να κάνουμε με κάποιο βλάκα που ακούει και διαβάζει αυτά που θέλει, ή με κάποιο απατεώνα που προσπαθεί να κερδίσει κάτι από τον πανικό…

Υπάρχει περίπτωση ο ανώνυμος «τρομοκράτης» να λέει την αλήθεια;

Και αν ναι ή όχι πως θα το μάθουμε αυτό; Σίγουρα όχι ρωτώντας δεξιά και αριστερά τον μπατζανάκη, του κουμπάρου, της αδερφής, της κομμώτριας κάποιου που γνωρίζει το γιο συντάκτη του κεντρικού δελτίου...

Συνήθως δεν χρειάζεται να έχει ειδικές και αποκλειστικές πληροφορίες κάποιος, αλλά να κάνει τις σωστές σκέψεις... Όπως δηλ. συμβαίνει και στο χρηματιστήριο κατά τη γνώμη αυτής της χρηματιστηριακής στήλης που σε δύσκολους δημοσιονομικούς καιρούς ασχολείται με τα της μεταρρυθμιστικής προσαρμογής, τις καταθέσεις και την μακροοικονομική λογιστική...

Ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. 
Κατά τα ειωθότα του φτωχού αλλά άρτια λειτουργούντος κοινοβουλευτικού μας συστήματος ποιος και με ποιο τρόπο θα έπρεπε να πάρει αυτή την απόφαση;

Σίγουρα όχι ούτε ένας πρωθυπουργός μόνος του, ούτε κάποιοι υπουργοί σε μια άτυπη και μυστική σύσκεψη...
 
 
Μια απόφαση αυτού του βεληνεκούς θα αποφασιζόταν μετά από μήνες δημόσιου  διαλόγου και αντεγκλήσεων τουλάχιστον με τις ψήφους των 2/3 της Βουλής... Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην τζαμαχιρία του Καντάφι όπου τέτοια θέματα τα αποφασίζει η οικογένεια μεταξύ της...

Όπως και πέρυσι που κάποιοι κυκλοφορούσαν πως τυπώνονται οι δραχμές... Κανείς δεν έχει το δικαίωμα και ούτε και τη διάθεση να αποφασίσει μυστικά για ένα τέτοιο θέμα. Είναι απλά τα πράγματα, απλούστερα δεν γίνονται. Ιστορίες σαν την παραπάνω συνιστούν είτε πλάκες, είτε παπαγαλισμούς κάποιων πλανόδιων ντίλερς ξένων τραπεζών. Έστω να αποτελούν σατανικό νετσαγιεφικό σχέδιο αποσταθεροποίησης ακροαριστερών ή ακροδεξιών εξτρεμιστών...

Νομίζω πως δεν κινδυνεύουμε από την κακοήθεια των άλλων περισσότερο απ’ ό,τι κινδυνεύουμε από τη δική μας βλακεία όταν δίνουμε βάση σε τέτοιες ιστορίες από τις οποίες βρίθει το διαδίκτυο...


Το σενάριο της δραχμής...
Κατά τη γνώμη μου το σενάριο της δραχμής δεν παίζει καθόλου τώρα. Το σενάριο της δραχμής θα είχε κάποια μικρή πιθανότητα μετά από χρόνια, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρήσουν, έχει διαλυθεί ο κοινωνικός, οικονομικός και πολιτικός ιστός της χώρας και αφού μας έχουν «αποστειρώσει» οι ευρωπαίοι, μας οδηγήσουν στην έξοδο...

Μια απόφαση αυτού του βεληνεκούς προϋποθέτει ευρεία πλειοψηφία και δεν νομίζω πως σήμερα καμιά σοβαρή πολιτική δύναμη ή ρεύμα στη χώρα μας προωθεί αυτή την άποψη...

Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτό, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από τις θετικές, δεν νομίζω πως είναι δόκιμο σενάριο με τα δεδομένα που υπάρχουν.

Η άποψή μου παραμένει πως και η ευρωζώνη θα ανταπεξέλθει με επιτυχία της κρίσης αλλά και η Ελλάδα θα παραμείνει εντός αυτής και στα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε θα είναι αγνώριστη οικονομικά. Τόσο αγνώριστη, που το πιο επιτυχημένο μοντέλο μεταρρύθμισης του ΔΝΤ η γειτονική Τουρκία, θα είναι «χλωμό»...

Στις ανάποδες περιόδους οι άνθρωποι βγάζουν τις αρνητικές πλευρές τους, αλλά μετά το πρώτο σοκ, η λογική επιστρέφει και μαζί με αυτή και οι περισσότερο λογικές συμπεριφορές μέχρι που ο τροχός της κοινωνικής συμπεριφορικής αλλάζει και ξεκινά μια περίοδος που οι άνθρωποι συναγωνίζονται με θετικό πρόσημο...
 

Υ.Γ. Για άλλη μια  σχετική επιστολή από τραπεζικό φίλο της στήλης,  βλέπε:Κινδυνεύουμε μόνο από τη βλακεία μας...
 
2) Αλλαγή σκυτάλης;
Η αγορά τυρβάζει εν αναμονή των εξελίξεων. Κάθε μέρα που περνά και δεν πάει κατά κρημνών αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα θετικό σενάριο.

Παραμονή εντός της παρούσης ζώνης δίνει ελπίδες για καλύτερη πορεία την ερχόμενη εβδομάδα και ίσως οι βραχυπρόθεσμοι να πρέπει να σκεφτούν αυτή την πιθανότητα.

Κατά τα λοιπά, σήμερα το βράδυ θα έχουν μια πρώτη εικόνα όσων συζητούνται στην ευρωζώνη και κυρίως όσων δεν συζητούνται.

Επί της ουσίας όμως έχουμε ένα σενάριο αντιμετώπισης του ζητήματος χρέους της ευρωζώνης 
το οποίο βρίσκεται εντός άλλου το οποίο αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και την πιθανότητα διόρθωσης των διεθνών αγορών μετά από δυο χρόνια κατακόρυφης σχεδόν ανόδου σε περιβάλλον υπερβολικής ρευστότητας, πληθωριστικών προσδοκιών και υψηλού χρέους...

Όπερ, μια λαμπρή περίοδο τόσο για κερδοσκοπία όσο και για να στοιχηματίσει κάποιος επενδυτικά πως θα είναι ο κόσμος σε πέντε δέκα χρόνια... 

  
3) Οίκοι αξιολόγησης...
Όλα αυτά που ακούγονται για το να τεθούν κανόνες στους οίκους αξιολόγησης μοιάζουν με σαχλαμάρες. Οι οίκοι αξιολόγησης συνηθίζουν είτε να κάνουν λάθη είτε να κάνουν «λάθη» από σκοπιμότητα.

Όποιος πιστεύει ότι ξέρει τι θέλει και τι να κάνει, αδιαφορεί για τους οίκους αξιολόγησης, γιατί ακόμη και αν τον αδικούν, αυτοί είναι που θα πέσουν έξω και θα εκτεθούν απέναντι στους πελάτες τους.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ο οίκος αξιολόγησης είναι κάποιος που δεν έχει οριστεί με διοικητική απόφαση να αξιολογεί και γι’ αυτό έχει κάποια βαρύτητα και επιρροή η γνώμη του. 
Η γνώμη του έχει βαρύτητα μόνο στο βαθμό που κάποιοι την εμπιστεύονται και την ακολουθούν...

Για να το κάνουν αυτό εκατομμύρια ιδιώτες και θεσμικοί σε όλο τον κόσμο που θέλουν ένα μπούσουλα για το ρίσκο που έχουν διάφορα επενδυτικά προϊόντα σημαίνει πως κάνουν σε γενικές γραμμές καλά τη δουλειά τους ή ότι δεν έχουν άλλη επιλογή...

Οπότε, η μόνη απάντηση είναι να φτιάξεις έναν άλλο οίκο πιο αντικειμενικό και αξιόπιστο από αυτούς. Τα περί μηνύσεως των οίκων αξιολόγησης μοιάζουν με τις απειλές ενός χρεοκοπημένου στην τράπεζα επειδή τον θεωρεί αναξιόπιστο δανειοδοτήσεως...
Μόνο σε εντυπώσεις και φθηνό λαϊκισμό αποσκοπούν... 
Κώστας Στούπας / Capital
Read more