Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Δεσμεύσεις για τα 50 δισ. ευρώ ζητάει η Μέρκελ


Σύνοδος Κορυφής Ευρωζώνης: Περνάει στις υπόλοιπες χώρες η απαίτηση Μέρκελ να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ
11 Μαρ 2011 - 15:57
Picture 0 for Δεσμεύσεις για τα 50 δισ. ευρώ ζητάει η Μέρκελ

Όπως όλα δείχνουν πέρασε τελικά η γραμμή της Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στη βασική της απαίτηση να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. Ευρώ, προκειμένου η Γερμανία να δώσει τη συγκατάθεσή της αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Ευρώ.
Όπως ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εκδώσουν ανακοίνωση στήριξης για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο, στην οποία θα χαιρετίζουν τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Πορτογαλία για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
«Η ανακοίνωση θα προσφέρει μεγάλη στήριξη στον Παπανδρέου και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ», είπε η πηγή.
Όπως παρατηρεί το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να μην εγκρίνουν επίσημα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αν και είναι πιθανόν να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση επ' αυτού, με την πλειονότητα των κρατών της ευρωζώνης να ζητούν πρώτα τη δέσμευση της Γερμανίας για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σύμφωνο θα υπογραφεί επίσημα στη σύνοδο στις 24/25 Μαρτίου.