Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Mέρκελ: Ναι στην επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας εφόσον ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να στηρίξει τις γερμανικές προτάσεις


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX52dCbB3X8-WCpFKY04i9t8a1XpN1MFXVC-Nww38pdaBHOoJZJ6ygGKY1caf6FGn0Muw36hrJ78Il_D5CO8z_3HNwd756c_NmEMNsipN3O-rRx6TnLY7aNY-yIIxWkbuUK4WBfc4Hmz0/s1600/merkel5_534_355.JPGΗ Άγκελα Μέρκελ (στη φώτο τη βλέπετε να εξηγεί, με τη χαρακτηριστική κίνηση, στον κ. Παπανδρέου, τι θα γίνει αν δεν στηρίξει τις προτάσεις της) είναι πρόθυμη να συναινέσει, μετά από την προφανήδέσμευση Παπανδρέου να στηρίξει τις προτάσεις τηςστην επιμήκυνση και πέραν του 2013 της καταληκτικής ημερομηνίας για την εξόφληση του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζει η εφημερίδα Μπιλντ, η οποία αύριο θα δημοσιεύσει και σχετική συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου.

«Η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει τις συνέπειες των μεγάλων σφαλμάτων στον προϋπολογισμό της. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε μία τριετία. Εάν επιμείνουμε σε αυτό, τότε θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κλυδωνισμοί», τονίζει η Μέρκελ στα αποσπάσματα που δόθηκαν για προδημοσίευση από την εφημερίδα.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι και πριν λίγες μέρες η Μέρκελ δήλωνε πως ότι είναι να αποφασισθεί θα περιλαμβάνεται μέσα σε πακέτο μέτρων που προτείνει η Γερμανία και η Γαλλία. Προφανώς μετά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τις γερμανικές προτάσεις στη Σύνοδο κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος προχωρά για πρώτη φορά σε δημόσια δήλωση με την οποία στηρίζει την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας.

http://www.press-time.com/new/images/stories/PressT/249/sarkozi_merkel.jpgΤο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, παρά τους λεονταρισμούς περί βέτο (στη φώτο βλέπετε την αντίδραση της Μέρκελ μόλις έμαθε τα περί βέτο του κ. Παπανδρέου) έχει δεσμευθεί να στηρίξει τις γερμανικές προτάσεις, φαίνεται και από τιςδηλώσεις Ραγκούση που συμφωνεί να γίνει συνταγματική επιταγή ο περιορισμός του ελλείμματος. Μια πρόταση που έχει κάνει η Μλέρκελ για τα κράτη με υψηλά ελλείμματα και την οποία δεν είχε αποδεχθεί αρχικά ο Γ. Παπανδρέου.

Εξάλλου σε άλλη αποστροφή της συνέντευξής της στη Μπιλντ, η Μέρκελ επιμένει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο στον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

«Το ταμείο σταθερότητας δεν θα δίδει πίστωση, η οποία φυσικά θα εξοφλείται, παρά μόνον σε περιστάσεις ανάγκης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Και τέτοιου είδους βοήθειες μπορούν να αποφασισθούν μόνον δι’ ομοφωνίας, και ως εκ τούτου η Γερμανία μπορεί να ασκήσει βέτο εάν δεν πληρούνται τούτες οι προϋποθέσεις και εγώ θα κάνω χρήση του δικαιώματός μου αυτού», τονίζει.