Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο Ελληνισμός σε διωγμό - Πώς από το 2009 μέχρι σήμερα "έδεσαν" τα δύο ελληνικά κράτη


Η κλοπή των κυπριακών καταθέσεων με την απόφαση του Eurogroup oλοκληρώνει την εθνική απαξίωση του Ελληνισμού που ξεκίνησε από την ένταξη στο Μνημόνιο το 2009. Η Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η Κύπρος παύει να υφίσταται ως οικονομική οντότητα (καθώς η οικονομία της ήταν δομημένη επάνω στις υπηρεσίες που προσέφερε ως χρηματοοικονομικό κέντρο) την στιγμή που ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίων!
Ποιος εμπιστευθεί χρήματα ΘΑ ΞΑΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Η. οποίακλέβει ΤΟΥ ΤΟ 10% ή ακριβέστερα επιτρέπει να του κλέψουν το 10%?
ΕΙΝΑΙ ΚΑ ι ΕΝΑ Μήνυμα Πώληση τους διεθνείς διακινητές κεφαλαίων ΝΑ αποφεύγουν τέτοιες Επιλογές ΚΑΙ ΝΑ εμπιστεύονται τις ευρωπαϊκές τράπεζες αποστειρωμένες Που ελέγχονται ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους ΑΠΌ μυστικές ERASMUS Υπηρεσίες Η. ERASMUS Υπηρεσίες δίωξης Οικονομικών κερδών ΑΠΌ δραστηριότητες Που ΔΕΝ εγκρίνουν ΟΙ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ένας άλλος από τους βασικούς στόχους του "κουρέματος" είναι οι ρωσικές καταθέσεις που είναι στο νησί και ανέρχονται περίπου στο 40% του συνόλου των καταθέσεων και είχαν εξασφαλίσει πλούτο και ευημερία στην Κύπρο, αλλά είχαν εξασφαλίσει και "ασπίδα" προστασίας στο νησί:
Η Μόσχα "καίγεται" για την ασφάλεια των καταθέσεων αυτών. Ίσως όχι ο υπουργός Οικονομικών της ή ο διοικητής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας της, αλλά οι χιλιάδες εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι, κάποιοι από τους οποίους είναι μέλη της Δούμα και αυτοί που ελέγχουν την Ρωσία και στηρίζουν τον Β.Πούτιν.
Την Τρίτη όταν θα έχουν χάσει το 10% Των κεφαλαίων τους ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ Ανοικτό "κούρεμα" των καταθέσεων σε ένα επιπλέον ποσοστό 10% (έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο χθες. αφού αρχικά είχε ξεκινήσει η συζήτηση από το ... 40 % και εν συνεχεία ειπώθηκε "Ξεκινάμε από το 10% και βλέπουμε") θα χαθεί και αυτή η "ασπίδα" ...
Τα κεφάλαια της Κύπρου - ακόμα και των πλουσίων Κυπρίων - "σπρώχνονται" στο Λιχτενστάϊν, στο Λουξεμβούργο, ΣΤΗΝ Βουλγαρία κλπ ΓΙΑ ΝΑ ελέγχονται απόλυτα ΑΠΌ ΤΗΝ τρόικα. Και όλα αυτά για να βρεθούν 10 δισ. και να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν στην Κύπρο τα ελληνικά «κουρέματα».
Το αποτέλεσμα είναι ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικωνθεί σε τέτοιο βαθμό που από το χαμηλότερο έλλειμμα της Ευρωζώνης, θα "καταφέρει" να είναι στο 100% το 2020. Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι ποιος θέλει να ανήκει σε μια τέτοια οικονομική κοινότητα και ποιος θέλει να έχει τέτοια νομισματικά "δεσμά" και για ποιο λόγο από την στιγμή που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η εξαθλίωση.
Φυσικά, όπως προαναφέραμε ολα αυτα συμβαίνουν ΤΗΝ Στιγμή Που ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ Της εντοπίστηκαν μεγαλύτερα κοιτάσματα ΤΑ φυσικού Αερίου ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Της Ευρώπης ΚΑΙ ΣΤΟ εξασφαλίζουν δεύτερο Ελληνικό κράτος Όχι Απλα ευημερία ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ Επόμενα Χρόνια, αλλά πλούτο μυθικό, ανώτερο κατα κεφαλήν εισόδημα και από την Νορβηγίας.
Αν λοιπόν η Κύπρος έφτανε στην τιτλοποίηση των κοιτασμάτων ή ακόμα καλύτερα στην έναρξη εξόρυξης με μια υγιή οικονομία και με τις τραπεζικές δομές που είχε μέχρι χθες, απλά δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, όπως θα ελεγχθούν τώρα 100% αν δεν αλλάξει κάτι (υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στην Κύπρο που μπορούν να συμπαρασύρουν υπό προϋποθέσεις την προδοτική κυβέρνηση Αναστασιάδη) τα κοιτάσματα.
Είναι χαρακτηριστικό της όλης διαδικασίας ότι η τρόικα αρνήθηκε κάθετα να δεχθεί να συμπεριλάβει τα βέβαια μελλοντικά έσοδα της Κύπρου από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στον υπολογισμό του Μνημονίου για ευνόητους λόγους φυσικά.
Αλλά εδώ ανακύπτουν και ευθύνες για την κυβέρνηση Χριστόφια γιατί 18 μήνες μετά τον εντοπσμό των κοιτασμάτων δεν προχώρησε στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα επέτρεπε την τιτλοποίηση των κοιτασμάτων ... Και το ερώτημα είναι γιατί?
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Read more

Μόνο αν μας χωρίσουν μπορούν να μας νικήσουν...




Κοιτάζω την χώρα μου, την άλλοτε περήφανη να έχει ξεπέσει και από αρχόντισσα τιμημένη και ξακουστή, σήμερα την βλέπω να ξεπέφτει σαν πόρνη και να κυλιέται στα βρωμερά σεντόνια του νεκροκρέβατού της, στο πορνείο της ζωής και στο απόκαμα της ιστορίας, όπου οι νταβάδες ορίζουν την αξία του καθενός και αποφασίζουν -κατά το πώς τους ίδιους συμφέρει- με ποιο βδέλυγμα θα κοιμηθεί η άλλοτε όμορφη κυρά, πόσες φορές θα φτύσει την ψυχή της για την βρωμιά που λούζεται η ίδια, για την ατιμία που περνάνε τα παιδιά της… ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα βρεθεί εκείνος που θά ‘χει το θάρρος να σταματήσει όλους όσους θέλουν επάνω της να βγάζουν την βρωμιά της ψυχής τους και τα ανείπωτα γούστα τους. Και ξέρει πως όταν οι νταβατζήδες θελήσουν, θα την πετάξουν σε έναν ανθρώπινο βόθρο για να ζήσει ντροπιασμένη…

Διακονιάρης της καρδιάς και της ψυχής μου αποφάσισα να γίνω, όταν περπατώντας στους δρόμους μιάς πόλης που ζει έναν αόρατο πόλεμο, ένιωσα δύο ψιχάλες βροχής στο πρόσωπό μου, και θυμήθηκα πως είμαι ζωντανός κι έχω χρέος να ακούσω τα προστάγματα της καρδιάς, την ικεσία της ψυχής, εκείνη την βουβή προσευχή που μου ζητά να ζήσω… Μα περισσότερο ακόμη να κοιτάξω τα δικά σου μάτια, να διαβάσω όλα εκείνα τα μηνύματα που μου στέλνουν.

Μέσα σε αυτόν τον θόρυβο της σιωπής που μας ζώνει, πρέπει να βρούμε την καθαρότητα από το φως της ψυχής μας και συνάμα να πάψουμε να κοιτάζουμε κάτω και να σηκώσουμε το βλέμμα μας στ’ αστέρια, να τολμήσουμε να κοιτάξουμε μέσα από την προσευχή μας τον ήλιο και το φως που θα διώξει το σκοτάδι της σύγχυσης στο οποίο σήμερα είμαστε βυθισμένοι. Να τολμήσουμε να δούμε στον καθρέφτη το τραγικό μας είδωλο, που κομμένο στα δύο αλληλοσπαράσεται και μας καταστρέφει.

Πρέπει, αδελφέ, να μάθουμε ποια είναι όλα εκείνα που μας ενώνουν και να ξεχάσουμε όσα βάζουνε οι άλλοι ανάμεσά μας για να μας χωρίζουν. Αν δεν κάνουμε το αυτονόητο, τότε οι δαίμονες που απειλούν τη ζωή μας, μα πιότερο την ίδια μας την ψυχή, θα βρούνε πεδίο λαμπρό για να μας ταλαιπωρήσουν όσο δεν χωράει τ’ ανθρώπου ο νους, στην παγωμένη κόλαση που μας ετοίμασαν να ζήσουμε όλοι μας, μα ο καθένας μονάχος… 

Τι μας κάνουν αυτοί οι δαίμονες; Το έχουμε καταλάβει;  Μας έχουνε βάλει τον έναν απέναντι στον άλλο, αδέρφια να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και να ξεχνάμε πως οι δεσμώτες μας χωρίς ντροπή μας είχανε ομολογήσει ότι "θα συμμαχήσουν με τον διάβολο"... Και καθόμαστε να σκεφτούμε την μέρα που έρχεται, μα τίποτε δεν κάνουμε για την ημέρα που ζούμε. Χωριζόμαστε σε ψεύτικα στρατόπεδα, όπου μας στείλαν με τα συνθήματά τους και ξεχνάμε πως το δικό μας το στρατόπεδο είναι με την πατρίδα μας και με κανέναν άλλο. Μιλάμε με μεγάλα λόγια, ο καθείς έχει τα δικά του, για το πως θα χτίσουμε ένα όμορφο αύριο και ξεχνάμε την φρίκη που σήμερα μέσα της βυθιζόμαστε.

Κομμάτια την πατρίδα μας κάνουμε οι ίδιοι και καμωνόμαστε πως τάχα δεν το γνωρίζουμε, πως τάχα άλλοι είναι οι εχθροί της. Κι αν εσύ αδελφέ μου θέλεις να είσαι στ' αριστερά, τρέξε να συνταχθείς εκεί που το μυαλό σου ορίζει. Κι αν εσύ πατριώτη θέλεις να είσαι στα δεξιά, μην το ξανασκεφτείς, και κάνε όπως ο λογισμός σου ορίζει. Κι αν υπάρχουν κι άλλοι που θέλετε στο κέντρο να συνταχτείτε, τρέξετε να γίνετε στρατιώτες του κέντρου. Συγχωρείστε με όμως, αγράμματος είμαι, εγώ θα τρέξω να συνταχτώ με την πατρίδα μου, με την οικογένειά μου, με τους προγόνους μου που πρόταξαν αυτήν όταν οι εχθροί μας τους βάλανε να διαλέξουν. Κι εγώ εκεί θα καθήσω στο πλευρό της πατρίδας μου, γιατί δεν αντέχω να έχω απέναντι τ' αδέρφια μου. Προτιμώ να βλέπω απέναντί μου εχθρούς και αν είναι να πέσω, ας πέσω παλεύοντας εκείνους κι όχι το αίμα μου, τους συμπατριώτες και τ' αδέλφια μου.

Αυτά μου λέει η καρδιά μου να κάμω, αυτά μου προστάζει η ψυχή μου, αυτά βλέπω στα μάτια των παιδιών... Κι αν κάμω λάθος, προτιμώ το κρίμα στο λαιμό μου, παρά στον συμπατριώτη μου. Έτσι, ξεκινώ από το σήμερα να παλεύω τους δαίμονες που πάνε να με κάνουνε δικό τους. Αύριο, θα ξέρω πως πάλεψα και νίκησα ή... έχασα. Αλλά, θα έχω παλέψει για την πατρίδα μου και όχι για εκείνους, για το ψευτορωμέικο, που ανάλογα με το συμφέρον τους την εμπορεύονται. Το Σκοτάδι είναι εδώ και θα είναι μακρύ, βαθύ και γεμάτο τρόμο, αν το επιτρέψουμε εμείς...




Read more

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΣΕΚΕΡΗΣ (μπατζανάκης του Σαμαρά) ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!



από τον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Η διαπλοκή SIEMENS-ελληνικού κράτους εξαιτίας της οποίας η χώρα πήρε καταστροφική πορεία,
εξακολουθεί να καταδυναστεύει τον τόπο. Το «θα κάτσουμε στα τέσσερα» του Α. Σαμαρά (όπως αποκάλυψε ο πρώην βουλευτής του Ν. Νικολόπουλος), που δόθηκε ως μετεκλογική ντιρεκτίβα για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, έχει τις ρίζες του στην εξάρτηση που εξακολουθεί να έχει το πολιτικό σύστημα από τη Siemens. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, όπως φαίνεται είναι δεμένος πισθάγκωνα από την Μέρκελ, λόγω της μακρόχρονης σχέσης του με τη Siemens. Ο Ευάγγελος Σέκερης, σημαίνον στέλεχος της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας, είναι ο μπατζανάκης του Α. Σαμαρά (έχει παντρευτεί την μικρότερη αδερφή της συζύγου του Γεωργίας) που κρατάει στα χέρια του σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες επιβεβαιώνουν την υποτελή εξάρτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού από την Siemens. Εάν ο Σέκερης ανοίξει το στόμα του, τότε θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ο Σαμαράς συνεχίζει να εξαθλιώνει τον λαό. Θα αποκαλυφθεί γιατί ο Μεσσήνιος πολιτικός εξαπάτησε τον λαό με το «όχι άλλα μέτρα», για να αποδειχθεί τελικά προθυμότερος όλων να «καρφώσει το μαχαίρι στην πλάτη του λαού» και να ξεπουλήσει τον τόπο. Η σχέση Siemens-Σαμαρά θα αποκαλύψει πολλά για το αμαρτωλό παρελθόν του Έλληνα Πρωθυπουργού και θα καταδείξει γιατί η γερμανική μπότα συντρίβει τον ελληνικό λαό. Ο Ε. Σέκερης εάν μιλήσει, θα ρίξει τη κυβέρνηση. Η ελληνική Δικαιοσύνη όμως, καθεύδει!

Η ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS, ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ! ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΣΕΚΕΡΗ!!!
Κλικ στις εικόνες

Τουλάχιστον ως περίεργη χαρακτηρίζεται η στάση της ειδικής ανακρίτριας- εφέτου κ. Μαρίας Νικολακέα, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση της Siemens. Πήρε στα χέρια της το σχετικό φάκελο από τον συνάδελφό της Ν. Ζαγοριανό (ο ανακριτής που άφησε τους Καραβέλα-Χριστοφοράκο να αποδράσουν), συνεχίζοντας τη διερεύνηση της υπόθεσης με βραδύτατους ρυθμούς . Ουσιαστικά την έχει βάλει στο… ψυγείο και δείχνει να την έχει ξεχάσει εκεί. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η κ. Νικολακέα κάλεσε στις 17 Μαΐου 2010 τον Ευάγγελο Σέκερη να τον εξετάσει ως μάρτυρα, μετά από λίγο ειδοποίησε τηλεφωνικά την γραμματέα του Χριστοφοράκου (ο οποίος το είχε ήδη σκάσει στη Γερμανία), να μην πάει για κατάθεση!!! «Θα τον ειδοποιήσω εγώ πότε θα έρθει», είπε η ανακριτής. Μέχρι σήμερα κι ενώ συμπληρώνονται 3 χρόνια από την κλήση της κ. Νικολακέα προς τον Σέκερη, ο τελευταίος δεν έχει κληθεί να καταθέσει! Ποια… αναλαμπή ήταν αυτή που υπαγόρευσε στην τακτική ανακρίτρια να μετανιώσει για την κλήση που απέστειλε προς τον κ. Σέκερη; Ήταν μόνον η …αναλαμπή που απέτρεψε την κατάθεση Σέκερη ή προέκυψε κάτι άλλο; Και γιατί τέλος πάντων επί 3 χρόνια δεν ξανακλήθηκε από την ανακρίτρια ο Σέκερης; Δεν είναι ουσιώδης μάρτυρας; Ε λοιπόν, εμείς αποδεικνύουμε στην κ. Νικολακέα ότι ο Σέκερης έχει να πει πολλά και πρέπει να τον καλέσει.

Ιδού για ποιους λόγους:
1. ΙΔΙΟΧΕΙΡΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣ ΣΕΚΕΡΗ: «Ο Κιουλάφας ( Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής ΟΤΕ) μας ζήτησε γύρω στο 1’-2’ (εκατομμύρια) δρχ» !
Ο Ηλίας Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens (επί Χριστοφοράκου), ο οποίος ήδη για την υπόθεση είναι υπόδικος και κατέβαλε 700.000 ευρώ ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος, όταν βρισκόταν στη γερμανική εταιρεία απέστειλε τον Οκτώβριο του 1997 ιδιόχειρο σημείωμα στον Ευάγγελο Σέκερη, ο οποίος τότε ήταν επιφορτισμένος με το θέμα των συμβάσεων ΟΤΕ-SIEMENS-INTRACOM (Kόκκαλης). Το σημείωμα αυτό, ο Γεωργίου το γνωστοποιούσε και στους Καραβέλα –Σταυριανό. Ο μεν Καραβέλας, εκείνο το διάστημα ήταν Οικονομικός Γενικός Διευθυντής Επικοινωνιών της Siemens, ο δε Σταυριανός, Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνιών της γερμανικής εταιρείας. Σήμερα, ο Καραβέλας είναι φυγόδικος στο εξωτερικό, ενώ ο Σταυριανός υπόδικος.
Το ενημερωτικό σημείωμα προς τον Σέκερη, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και το διαβάζουμε με προσοχή:

«Υποβοηθητικές ενέργειες του κ. Κιουλάφα (βλέπε συνημμένα).
Μου έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στενός κορσές. Πάντως είναι αλήθεια ότι με τις ενέργειές του βοηθά στην γενικότερη διαμόρφωση του κλίματος. Γι’ αυτό το Συνέδριο (Ημερίδα) στη Σάμο την ουσιαστική βοήθεια θα την έχει στο χωριό. Από μας ζήτησε γύρω στο 1’-2’ Δρχ.
Φρονώ ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε.
Υπογραφή Γεωργίου 06.10.97».

Η ανακριτής κ. Νικολακέα γνωρίζει το συγκεκριμένο memo; Ενδιαφέρθηκε να μάθει τι σόι χρήματα ήταν αυτά που απαιτούσε ο Κιουλάφας από τη Siemens; Γιατί απαιτούσε ο Κιουλάφας το ποσό αυτό και τι ήθελε να το κάνει; Μίζες ήταν; Τι ήταν αυτά τα διαπλεκόμενα εκατομμύρια; Γιατί ο Γεωργίου συμβουλευόταν τον Σέκερη να τα δώσει ή όχι; Ο ίδιος μάλιστα ο Γεωργίου «φρονούσε» ότι έπρεπε να δώσουν τα χρήματα στον Κιουλάφα, διότι «με τις ενέργειές του βοηθά στην γενικότερη διαμόρφωση του κλίματος»!!! Ενώ, όπως συμπληρώνει ο Γεωργίου, ο Κιουλάφας θα «έχει ουσιαστικότερη βοήθεια από το χωριό»! Ποια… «ουσιαστικότερη βοήθεια» εννοούσε; Υλική; Και ποιο είναι το… χωριό; Μήπως έχει σχέση με την INTRACOM, το χωριό; Εύλογες απορίες διατυπώνουμε, για τις οποίες η κ. Νικολακέα δεν γνωρίζουμε τι απαντά. Ή αν την ενδιαφέρει να πάρει απάντηση. Γιατί αυτό που γνωρίζουμε έως τώρα, είναι ότι έχει κλειδώσει την υπόθεση Siemens στο ψυγείο χωρίς να καλεί τον Ευάγγελο Σέκερη ούτε τον κ. Κόκκαλη! Ή κάνουμε λάθος κυρία Νικολακέα;

2. Ο ΣΕΚΕΡΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η εξεταστική για το σκάνδαλο της Siemens επιτροπή της βουλής, κάλεσε και εξέτασε δύο φορές τον Ε. Σέκερη και όπως προκύπτει από τα πρακτικά τον θεώρησε αξιόπιστο μάρτυρα. 
Στο παρακάτω έγγραφο, τόσο ο Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής κ. Βαλυράκης, όσο και το μέλος Θανάσης Παφίλης, απονέμουν τα εύσημα για την αξιοπιστία του μάρτυρα:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, μου δώσατε και έναυσμα. Γιατί το ρωτούσαμε συνεχώς και μάλλον τώρα έχουμε οριστική απάντηση, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε φάει τα σαμάρια-όπως λέμε στο χωριό μου-να ρωτάμε συνέχεια ποιος πλήρωνε τη PRICE WATERHOUSE ενάμισι με δυο μήνες και τελικά έρχεται σήμερα να μας μιλήσει έγκυρα και υπεύθυνα ο κ. Σέκερης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας έδωσε και μια άλλη πληροφορία, ότι στο διαγωνισμό του 1.000.000 προσέφεραν και άλλοι.
Και ενώ ο κ. Σέκερης κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής δύο φορές, η ανακρίτρια κ. Νικολακέα αν και κάλεσε τον μάρτυρα, ξαφνικά μετάνιωσε. Και ακόμη, τρία χρόνια μετά, παραμένει… μετανιωμένη!!!

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ ΠΡΟΗΧΘΗ ΣΕ… ΥΠΟΥΡΓΟ!


Διαολεμένη σύμπτωση; Ο μέχρι πρότινος φυσικός προϊστάμενος της ανακρίτριας στην υπόθεση Siemens κ. Χρήστος Αθανασίου (Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ), όχι μόνον δεν έλεγξε για τη βραδύτητά της την κ. Νικολακέα, αλλά όλως συμπτωματικώς, πριν από λίγο καιρό τον πήρε ο Α. Σαμαράς στην ΝΔ τον έβαλε σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας και σήμερα είναι Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών! Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασίου, όπως κατήγγειλε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, είναι συγγενής του κ. Σικέλη, υπεύθυνου διαφάνειας της Siemens στην μετά Χριστοφοράκο εποχή. Ο κ. Σικέλης, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό-χάρισμα υπέρ της Siemens, που κανόνισε ο Σαμαράς! Περιέργως και ο κ. Σικέλης δεν εκλήθη να καταθέσει, ούτε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ούτε στην κ. Νικολακέα! Κοίτα κάτι συμπτώσεις;

ΜIZA SIEMENS ΣΕ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ!
Το ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης (κυκλοφορεί και σε youtube στο διαδίκτυο) ότι η Siemens μιζάρησε με 870.000 μάρκα μικρό κεντροδεξιό κόμμα την περίοδο 1999-2000 το οποίο δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή. Ποιο κόμμα ήταν αυτό άραγε; Για την ιστορία αναφέρουμε ότι την περίοδο εκείνη δεν μπήκαν στην Βουλή η «ΠΟΛ.ΑΝ» και το κόμμα του Στέφανου Μάνου.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΠΟΤΑ ΤΗΣ SIEMENS ΠΑΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ!
Ο Πρωθυπουργός δείχνει δέσμιος της Siemens, φοβούμενος χιονοστιβάδα αποκαλύψεων. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία πάντως, εμφανίζουν στοιχεία σχέσης διαπλοκής του κ. Σαμαρά με την γερμανική εταιρεία. 
Ιδού πού φαίνεται να εμπλέκεται το όνομα του Σαμαρά με τη Siemens:
1. Κουκούλωσε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Ενώ, η ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής καταλόγισε το ποσό των 2 δις ευρώ στην SIEMENS ως χρηματική αποζημίωση για την ζημιά που προκάλεσε στο δημόσιο, ο κ. Σαμαράς στις 23/8/2012 «κούρεψε» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δια του Στουρνάρα, στο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ!!! Με την ενέργειά του αυτή ο κ. Σαμαράς προκάλεσε το κοινό αίσθημα και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο. Ενήργησε υπέρ των συμφερόντων της Siemens, την ώρα μάλιστα που είχε έτοιμη την ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, η οποία είχε ήδη καταλογίσει το ποσό των 2 δις ευρώ στην γερμανική εταιρεία! Να επισημανθεί ότι την επομένη του εξωδικαστικού συμβιβασμού ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με την Μέρκελ! Προφανώς, με την ενέργειά του αυτή θέλησε να δώσει τα διαπιστευτήρια της αξιοπιστίας του στη γερμανίδα καγκελάριο!!! Μέχρι σήμερα όμως, αν και έχουν περάσει 7 μήνες από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να διεκδικεί ούτε καν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Μήπως η Siemens θα μας αποζημιώσει όπως μας …αποπλήρωσαν οι Γερμανοί το κατοχικό δάνειο;

2. Καρατζαφέρης: «Ο Σαμαράς είναι στις λίστες της Siemens». Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δηλώσει επί λέξει, σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται μέσα στις λίστες της SIEMENS. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από ‘κει και πέρα η οποιαδήποτε δικαιολογία δική του, δεν πείθει. Είπε ο κ. Σαμαράς ότι “ενδιαφερόμουνα για κάποιον συγγενή μου που ήταν στέλεχος της SIEMENS για να προωθηθεί”». Για να κληθεί ο Σαμαράς από συγγενή του να τον προωθήσει στη Siemens, αν μη τι άλλο σημαίνει ότι επικοινώνησε με υψηλά ιστάμενα στελέχη της γερμανικής εταιρείας ώστε να επιτύχει τον σκοπό του. Άρα, γνώριζε πρόσωπα και πράγματα μέσα στην Siemens.

3. Ο σύμβουλος του Σαμαρά, σε στενές σχέσεις με τη Siemens! Αλλά και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου, που φέρεται να είναι συνδιαχειριστής του επενδυτικού fund 550 εκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται πως έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Siemens, σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε προσπάθεια να αποτραπεί η διερεύνηση του προέλευσης των 550 εκατομμυρίων δολαρίων!

4. Καραβέλας: Χρηματοδότης της ΠΟΛ.ΑΝ;
Ο Καραβέλας, από τα σημαντικότερα στελέχη της SIEMENS λέγεται ότι υπήρξε χρηματοδότης της Πολιτικής Άνοιξης του κόμματος που ίδρυσε ο Σαμαράς μετά την αποχώρησή του από την ΝΔ.

5. Δώρα από τη Siemens κατευθείαν στο σπίτι του Σαμαρά
Ήδη το έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ για τα δώρα που έφταναν στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στη Κηφισιά, από την Siemens, όταν ήταν επικεφαλής της Πολιτικής Άνοιξης! Τα δώρα έστελνε τακτικά από τα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι, ο γιος του Μιχάλη Χριστοφοράκου! Τα δελτία αποστολής έφευγαν από την Siemens Ελλάς με την υπογραφή της Γραμματέως του Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου!

"Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής"
http://www.triklopodia.gr/2013/03/blog-post_6571.html
Read more

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΑΝΑΝΙΣΤΗ ΠΡΟΔΟΤΗ


ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ. Εμείς κάναμε πρωθυπουργούς τον προδότη των Ιμίων, τον προδότη του Ανάν και τον συνεταίρο του. Εμείς κάναμε υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες τους ανώμαλους που την έβρισκαν με παιδιά στα κατεχόμενα ή σε πολυτελή ξενοδοχεία των Βρυξελλών. ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ και καλά θα κάνουμε να επανορθώσουμε πριν η βλακεία μας εξαφανίσει το έθνος.
Read more

Πριν 5 μέρες… Αναστασιάδης : ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!!!



20130316-181221.jpg

Όταν εκλέγεις πρωθυπουργούς τους συνεργάτες του Παπανδρέου για το σχέδιο Ανάν όπου έρεε άφθονο το μαύρο χρήμα…
Όταν υπουργοί οικονομικών υπάρχουν σε βίντεο gay οργίων στα κατεχόμενα και εσύ τους στέλνεις να διαπραγματευθούν…
Στέλνεις σκουλήκια και λαδωμένους να διαπραγματευθούν για την πατρίδα σου…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα ….
κουρέματος καταθέσεων.
Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι η υπογραφή το συντομότερο δυνατό μιας δανειακής σύμβασης με την πολιτική δέσμευση για πιστή εφαρμογή της, ώστε η Κύπρος να μην βρεθεί ενώπιον ενός δεύτερου Μνημονίου.
Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, και ερωτηθείς πώς θα αναχαιτισθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους επείγει η υπογραφή του Μνημονίου το συντομότερο δυνατό, είναι ο τερματισμός του καθεστώτος αβεβαιότητας.
ΣΥΝ: Μαρία Λουκαίδου

Read more

6:40 BOMBA πριν από λίγο! Μπλόκαραν όλους τους λογαριασμούς καταθέσεων στην Κύπρο;;;



Screenshot_1
“Διάσωση” με έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις!
2

Οι καταθέτες σε αντάλλαγμα, θα πάρουν μετοχές!

Σε συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης της τάξης των 10 δισ. ευρώ ήρθε η Κύπρος μετά από μαραθώνιο eurogroup. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή εφάπαξ εισφοράς 9,9% επί των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% για μικρότερα ποσά. 
Προβλέπεται και αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από 10% σήμερα, αλλά και η επιβολή φόρου επί των τόκων στις καταθέσεις. Παράλληλα η Κύπρος υποχρεώνεται σε μείωση του τραπεζικού κλάδου ώστε να φτάσει το 2018 στο μέσο όρο της ΕΕ.
Αναφορικά με το μέλλον των υποκαταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες το ανακοινωθέν του eurogroup αναφέρει ότι το όργανο “καλωσορίζει την συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η οποία θα προστατεύει την σταθερότητα τόσο για το ελληνικό όσο και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνει το χρέος της Ελλάδας”.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ η συμφωνία θα προχωρήσει με τρόπο ώστε μια ελληνική τραπεζική οντότητα θα αγοράζει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των υποκαταστημάτων αυτών, και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ξεκαθάρισε.
Δικαιολογώντας την επιβολή της εισφοράς στις καταθέσεις ο επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ υποστήριξε ότι αυτό ήταν αναγκαίο δεδομένου του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθεση να τιμωρηθεί η χώρα για τις τράπεζες αλλά να μπει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Εκτίμησε ότι τα έσοδα από την εισφορά στις καταθέσεις θα φτάσουν τα 4,8 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ασμουνσεν ανέφερε ότι ο νόμος που θα επιβάλει την εισφορά αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να επιβληθεί με το άνοιγμα των τραπεζών.
Αναφορικά με το ρωσικό δάνειο που έχει πάρει η χώρα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις και θετικές ενδείξεις αλλά οι συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν.
Η Κριστιν Λαγκάρντ δήλωσε ότι “ζητούσαμε από την αρχή μια βιώσιμη λύση και αυτή η συμφωνία το πετυχαίνει αυτό η οποία μοιράζει δίκαια το βάρος. Παράλληλα, θέλαμε να μειωθεί ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο. Η πρόταση από την πλευρά μου είναι να συμμετέχει και το Ταμείο στην προσπάθεια”. Σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο με ποιο ποσό θα συμμετέχει το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ χαιρέτησε τη συμφωνία και κάλεσε την κυβέρνηση του νησιού να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή του. Τόνισε ότι η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος αποτελούσε συστημικό πρόβλημα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυγής καταθέσεων και ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτρέψει την πρόσβαση των τραπεζών του νησιού στο σύστημα χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας. Ενδιάμεσα θα στηριχθούν από τον μηχανισμό ELA.
Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι καταθέτες σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Read more

Ο "Αristos" στην κορυφή του κόσμου


Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ίσως να είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της λαϊκής ρήσης «τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία». Ο Κροίσος από την Σμύρνη και ίσως ο πιο διάσημος Ελληνας επιχειρηματίας κέρδισε τα πάντα: Χρήματα, δόξα, γυναίκες και μια ζωή bon viveur, εκτός από την οικογενειακή ευτυχία. Ο θάνατος του αγαπημένου του γιου Αλέξανδρου, στην κυριολεξία τσάκισε όλο το μεγαλείο του ανθρώπου που πίστευε πως πρέπει «στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός».
Τα πρώτα του βήματα: Πρόσφυγας, λαντζέρης, νυχτοφύλακας και τηλεφωνητής
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, του Σωκράτη και της Πηνελόπης, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1906 στη Σμύρνη. Σε ηλικία 16 ετών ήρθε στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας από τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου είχε δει τον αγαπημένο του θείο να απαγχονίζεται από τους Τούρκους. Στην αρχή έμενε σε άθλιες συνθήκες όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Υστερα από μια σύντομη παραμονή στην Κωνσταντινούπολη, τον Αύγουστο του 1923 κάνει το μεγάλο βήμα και με 250 δολάρια στην τσέπη ταξιδεύει για την Αργεντινή.
Η αρχή της νέας του ζωής στο Μπουένος Αϊρες, ήταν αρκετά δύσκολη, με τον Ωνάση να κάνει διάφορες δουλειές του «ποδαριού» όπως αυτή του λαντζιέρη και του νυχτοφύλακα, μέχρι να προσληφθεί ως νυκτερινός τηλεφωνητής από την Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρεία. Εκεί εκμεταλλευόμενος συνομιλίες που κρυφάκουγε, αποφάσισε να ιδρύσει μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων, με τον πατέρα του να τον βοηθά στέλνοντάς του καπνό-πολλές φορές λαθραίο-από την Τουρκία.
Η άνοδός του: Ο «Άριστος» στην κορυφή του κόσμου
Η επιχείρηση με την πώληση τσιγάρων πήγε αρκετά καλά, με τον Ωνάση έχοντας ήδη συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο, να εκμεταλλεύεται τις οικονομικές συγκυρίες που επέφερε το μεγάλο οικονομικό «κραχ» του 1929 και το 1932 και να στρέφεται σ 'έναν τομέα, που ανέκαθεν οι Ελληνες είχαν ιδιαίτερη έφεση: Τη ναυτιλία. Ο Ωνάσης παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ». Η άνοδος της ναυτιλίας ήταν αλματώδης και ο Ωνάσης αγόραζε διαρκώς νέα μεγαλύτερα τάνκερ. Οι πρακτικές του δεν ήταν πάντα έντιμες: Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί, με τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου όπως η Μόμπιλ, η Σοκόνι και η Τεξάκο, να προτιμούν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του, παρά να «πονοκεφαλιάζουν» με άλλους.
Ο γάμος του με την Τίνα Λιβανού που δεν «έπιασε» ποτέ
Στη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ωνάσης που είχε εγκατασταθεί εν τω μεταξύ στο Λονδίνο, το εγκατέλειψε για να εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη. Εκεί γνώρισε τη 16χρονη κόρη του μεγάλου Ελληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την Αθηνά (Τίνα) και κατά πολλούς θέλοντας να εκμεταλλευτεί την δύναμη του πατέρα της την παντρεύτηκε το 1946. Δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν τον γιο τους Αλέξανδρο και το 1950 την κόρη τους Χριστίνα. Οι σχέσεις του με την Τίνα Λιβανού δεν ήταν ποτέ ιδανικές και δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους χώρισαν.
Η ίδρυση της Ολυμπιακής, η Μαρία Κάλλας και ο γάμος με την Τζάκι Κένεντι
Το 1957, μετά από την παρότρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Ωνάσης ανέλαβε την μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε., για 2.000.000 δολάρια μετονομάζοντάς τη σε «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η Ολυμπιακή σύντομα γνώρισε ημέρες δόξας και αναπτύχθηκε σε παγκόσμια αεροπορική εταιρεία. Ο ζάπλουτος επιχειρηματίας είχε ήδη περίπου 70 εταιρίες σ 'όλο τον κόσμο και ήταν στο επίκεντρο της προσοχής, με όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του κόσμου να έχουν επαφές μαζί του. Οταν πίστεψε ότι κατόρθωσε όσα ήθελε, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα άγονο νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέβαλε στην καταπράσινη και υπερπολυτελή θερινή κατοικία του.
Το 1958 συνάντησε τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Η γνωριμία τους αυτή μετατράπηκε τα επόμενα χρόνια σε έναν φλογερό έρωτα, ο οποίος όμως δεν κατέληξε ποτέ σε γάμο. Ο Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Οκτωβρίου του 1968 την Ζακλίν Μπουβιέ γνωστή και ως Τζάκι Κένεντι, χήρα του δολοφονηθέντος γερουσιαστή Τζον Κένεντι.
Η πτώση του Κροίσου: Ο θάνατος του γιου του που δεν ξεπέρασε ποτέ
Να γεγονός που σημάδεψε τον Αριστοέλη Ωνάση και σηματοδότησε το τέλος του ίδιου και της αυτοκρατορίας του, ήταν στις 22 Ιανουρίου του 1972 όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά όταν συνετρίβη το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο τραυματισμός του Αλέξανδρου στο κεφάλι ήταν πολύ σοβαρός και λίγες ημέρες αργότερα με την συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί τον αποσυνέδεσαν από τα μηχανήματα και κατέληξε. Ο θάνατος του μοναχογιού του ήταν ολοκληρωτικό χτύπημα για τον Ωνάση, ο οποίος παρά την τεταμένη σχέση τους τον αγαπούσε παθολογικά. Ο Ωνάσης δεν πίστεψε ποτέ ότι ο Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1.000.000 δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες για το ποιος σκότωσε τον γιό του, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.
Ο Ωνάσης έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και τις επιχειρήσεις του οι οποίες άρχισαν να καταρρέουν, ενώ προσβλήθηκε και από μυασθένεια, μια νόσο που σιγά σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα. Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου κλήθηκαν στον Σκορπιό όπου είχε αποσυρθεί, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Ο Ωνάσης πέθανε τελικά στις 15 Μαρτίου του 1975 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.
Πριν η ψυχή του «πετάξει», ίσως να σκέφτηκε πως εάν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον και τον θάνατο του μοναχογιού του να είχε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του παρά στις επιχειρήσεις του, ενώ εάν έβλεπε τις πράξεις και άκουγε τα λόγια της εγγονής του Αθηνάς , ίσως να είχε επιλέξει να βύθιζε σε ένα τάνκερ όλα του τα χρήματα και να έκανε την απλή δουλειά (και ζωή) του λαντζιέρη όπου ξεκίνησε ...
[Πηγή iefimerida.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Read more

Όταν η Ελλάδα απειλούσε την Τουρκία με πόλεμο


Ιστορικα-Λάθη

Οι απόρρητες συνομιλίες του Καραμανλή με Φόρντ-Κίσινγκερ το 1974

imerisia_L  (Ουάσιγκτον – του Μιχάλη Ιγνατίου).

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο βρέθηκαν υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, πριν από 30 και πλέον χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη πετρελαίου, τον Ιανουάριο του 1974, στην περιοχή της Θάσου, όπως και σε άλλες περιοχές.

Το χουντικό πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και η τουρκική εισβολή, αύξησαν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και από τότε μέχρι και σήμερα, η Άγκυρα εγκαινίασε και συνεχίζει μία απαράδεκτη πρακτική διεκδικήσεων στο Αιγαίο, που έφερε τις δύο χώρες, αρκετές φορές, στα πρόθυρα ελληνοτουρκικού πολέμου.

Το θέμα απασχόλησε τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος το έθεσε επιτακτικά στις συναντήσεις που είχε με τον Τζέραλντ Φόρντ και τον Χένρι Κίσινγκερ, απειλώντας και με πόλεμο, εάν χρειαζόταν να υπερασπιστεί η Ελλάδα την εδαφική της ακεραιότητα.



Παράλληλα, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης -μαζί με το Κυπριακό- στις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού με τον Ελληνα ομόλογό του, Δημήτρη Μπίτσιο.

Σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, ημερομηνίας 29 Μαίου 1975, ο κ. Κίσινγκερ είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο πόλεμος δεν θα αποφευχθεί.

«Το πρόβλημα του Αιγαίου», γράφει στον κ. Φόρντ, ο οποίος την ίδια ημέρα είχε θυελλώδη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, «είναι δυνητικά περισσότερο εκρηκτικό από την Κύπρο, καθώς αναμειγνύονται βαθιά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Τουρκίας».

 Και συνεχίζει: «Πολλοί Έλληνες αξιωματικοί πιστεύουν ότι μία αντιπαράθεση με την Τουρκία στο Αιγαίο είναι αναπόφευκτη και έχουν αναλάβει την ετοιμασία αμυντικών σχεδιασμών για τα νησιά του Αιγαίου, όπως και για την ελληνική Θράκη. Η Αθήνα θεωρεί τα νησιά ως ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα τα υποστηρίξουν με όλα τα μέσα».

 Από τη συνομιλία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον κ. Φόρντ και τον κ. Κίσινγκερ, εξάγεται ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι ο πόλεμος αποφεύχθηκε μετά την αποδοχή από τους Αμερικανούς αξιωματούχους πρότασης του κ. Καραμανλή, με την οποία η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα εναντιωνόταν σε ελληνοτουρκικό πόλεμο με όλα τα μέσα.

 OI ΔΙΑΛΟΓΟΙ

 Ωρα: 29 Μαίου 1975, ώρα 9.30 π.μ.
Τοποθεσία: Οικία πρέσβη Φάϊαρστοουν στις Βρυξέλλες

Παραβρέθηκαν:
(Ελληνες): Πρωθυπουργός Καραμανλής, υπουργός Εξωτερικών Μπίτσιος, Πρέσβης Ιωάννης Τζούνης, πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης

(Αμερικανοί): Πρόεδρος Φόρντ, υπουργός Εξωτερικών Κίσινγκερ, στρατηγός Σκόουκροφτ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών Χάρτμαν

Πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ: (Οι πρώτες δηλώσεις έγιναν στην διάρκεια της φωτογράφησης και δεν τις άκουσα όλες). Επιθυμούμε πάρα πολύ να είμαστε βοηθητικοί στο μεσανατολικό. Προσβλέπω στη συνάντησή μου με τον Σαντάτ.

Καραμανλής: Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

kkford

Πρόεδρος: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ελληνικά (πολιτικά) πράγματα και είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε αυτή τη συνάντηση.

Εχουμε αρκετούς καλούς πολίτες που έχουν έρθει από την Ελλάδα. Ξέρετε, έχουν μία μεγάλη οργάνωση, την ΑΧΕΠΑ.

Υπουργός Χένρι Κίσινγκερ: Ναι, και είναι πολύ παθιασμένοι.

Καραμανλής:

Ναι, είναι η νέα γενιά τώρα, και όπως αντιλαμβάνομαι έχετε μέχρι δύο εκατομμύρια.

Πρόεδρος: Οχι, νομίζω ότι είναι τρία εκατομμύρια (οι Ελληνοαμερικανοί). Ενας εξ αυτών είχε πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωή μου όταν εργαζόμουν σε εστιατόριο στην πόλη που γεννήθηκα.

Κίσινγκερ: Ελεγα στον υπουργό σας των Εξωτερικών, ότι είναι ο πιό σκληρός διαπραγματευτής.

Πρόεδρος: Κύριε πρωθυπουργέ, έχουμε εντυπωσιαστεί πάρα πολύ και κλίνουμε θετικά προς εσάς και όλα όσα προσπαθείτε να κάνετε στην Ελλάδα.

Νομίζουμε ότι είχατε μεγάλη επιτυχία στις εκλογές, και πραγματικά, νοιώθω ζήλεια για την πλειοψηφία (που κερδίσατε).

Πιστεύουμε ισχυρά ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αυτό ήθελαν οι Αμερικανοί και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε και έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού και για τις διμερείς μας σχέσεις και σε θέματα της περιοχής σας αλλά και διεθνή.

Καραμανλής: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα σας ευχαριστήσω με την σειρά μου για αυτή τη συνάντηση, που γίνεται σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τον κόπο και τον χρόνο σας και την προσφορά βοήθειας.

Σε στιγμές που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια μεγάλα προβλήματα, η βοήθεια από φίλους όπως οι Ην. Πολιτείες, αξίζει πάρα πολύ.

Δημιουργούμε μία Δημοκρατία, αλλά απαιτείται η εδραίωσή της.

Για να το καταφέρουμε, πρέπει να επιλύσουμε τα σημερινά προβλήματα.

Η δκτατορία άφησε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε ένα χρόνο περίπου, η Ελλάδα θα είναι μία υγιής Δημοκρατία.

Επιλύσαμε το πρόβλημα της επιστροφής στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, επιλύσαμε το πρόβλημα της μοναρχίας, και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε σύνταγμα.

Δεν θα απομείνει καμία ανωμαλία.

Πρέπει να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι κατάφερα να επιτύχω πολλά από αυτά επειδή ο λαός με εμπιστεύθηκε.

Εκτός από αυτές τις επιτυχίες, καταφέραμε να επαναφέρουμε την πειθαρχία στον στρατό.

Αλλά για να δικαιολογείται αυτή η εμπιστοσύνη, πρέπει να σημειώσουμε επιτυχίες και στα (άλλα) πολλά προβλήματά μας.

Ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στο Κυπριακό και την οικονομία.

Κύριε Πρόεδρε, πως θα θέλατε να προχωρήσουμε τώρα;

Πρόεδρος: Αντιμετωπίζουμε με μεγάλο θαυμασμό όσα καταφέρατε, την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Αποτίω φόρο τιμής στις ηγετικές σας ικανότητες. Και εμείς αναγνωρίζουμε ότι εάν δεν αδράξουμε την ευκαιρία όταν τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, τότε η λύση είναι αδύνατη. Θα ήθελα να συζητήσω το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως θα μπορούσαμε να είμαστε υποβοηθητικοί σε εσάς.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Καραμανλής:

Επιτρέψετέ μου να αρχίσω μιλώντας για την πρόσφατη ιστορία.

Πριν επανέλθω στην εξουσία, έγινε το πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο.

Εδιωξαν τον Μακάριο.

Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι έδρασαν ως εγγυήτρια δύναμη, κάτι που τους έδωσε, όπως είπαν, το δικαίωμα να επαναφέρουν τη νόμιμη κύβέρνηση και να προστατεύσουν τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Η εγγύηση, όπως συμπεριλαμβάνεται στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, προνοεί την επαναφορά της νομιμότητας και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας.

Η νομιμότητα επανήλθε σε τρεις ημέρες μετά την εισβολή. Επέστρεψα και ανέλαβα την κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Κληρίδης ανέλαβε στην Λευκωσία.

Μετά από αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένουν στην Κύπρο.

Επιτεύχθηκε ο στόχος τους ως εγγυητές.

Αλλά βρίσκονται ακόμα εκεί.

Μερικές εβδομάδες μετά, κατέλαβαν το 40% του νησιού.

Θυμάμαι εκείνες τις ημέρες πολύ καλά, επειδή ο υπουργός σας των Εξωτερικών με ξύπνησε στις 4 το πρωί.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την δεύτερη τουρκική κίνηση.

Δεν κατασκευάζει κανείς στρατηγικούς σχεδιασμούς σε μία νύχτα.

Η στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό.

Η κατοχή του 49% του νησιού έγινε με βάση το στρατιωτκό σχέδιο γνωστό με το όνομα ΑΤΤΙΛΑΣ.

Αυτό δείχνει προμελέτη.

Αυτή η κίνηση δημιούργησε 250 χιλιάδες πρόσφυγες.

Μπορείτε να πείτε πως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, αλλά όλος ο πληθυσμός του νησιού είναι μισό εκατομμύριο.

Επίσης κατέλαβαν το 40%, που αποτελεί την μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική περιοχή.

Στις 14 Αυγούστου αντιμετώπισα εκρήξεις στον στρατό και ανάμεσα στο λαό.

Πήγα στην έδρα των Ενόπλων Δυνάμεων και απαίτησαν δράση.

Υπήρχε πίεση για κήρυξη πολέμου.

Ηταν φυσικό όλοι να νοιώθουν ότι ρεζιλεύτηκαν.

Αλλά, επέλεξα την μή δημοφιλή απόφαση να πω στον λαό να παραμείνει ψύχραιμος και να με εμπιστευθεί.

Είπα ότι θα δεχθούμε βοήθεια από τους φίλους μας για να βρούμε λύση. Εκείνη την δραματική στιγμή είχα τρεις επιλογές:

Πρώτον, να οδηγηθώ σε πόλεμο, δεύτερον, να αποχωρήσω για μία ακόμη φορά από την πολιτική, και τρίτον να αποχωρήσω από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επέλεξα την τρίτη επιλογή ως την λιγότερο επώδυνη.

Αυτή είναι η ιστορία της Κύπρου.

Είναι δύσκολο να αποδείξεις κάτι που είναι αυταπόδεικτο, αλλά οι Τούρκοι έκαναν λάθος.

Οι Ελληνες έδειξαν μετριοπάθεια παρά τα όσα συνέβησαν. Ακόμα δείχνουμε μετριοπάθεια. Για μεγάλο διάστημα οι Τούρκοι ζητούσαν γεωγραφική ομοσπονδικαή λύση. Σύμφωνα με την δική μας γνώμη έπρεπε να επιστρέψουμε στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, αλλά αποδεχθήκαμε γεωγραφική ομοσπονδία με δύο όρους:

Πρώτον, η περιοχή που ελέγχεται από τους Τούρκους να έχει σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού (των Τουρκοκυπρίων) και δεύτερον, η λύση να επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων.

Αυτή θα ήταν μία έντιμη και λογική λύση, αλλά οι Τούρκοι συνεχίζουν να μας προσφέρουν το fait accompli. Τι πρέπει να κάνουμε;

Πρόεδρος: Νομίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε υπό την προϋπόθεση των γεγονότων, ως έχουν.

kostantkaramanlis

Καραμανλής:

Πριν σχολιάσετε, επιτρέψτε μου να τελειώσω.

Εκτός την Κύπρο, έχουμε και τα προβλήματα στο Αιγαίο. Υποστηρίζουμε το status quo, το οποίο υπάρχει από το 1913.

Αλλά οι Τούρκοι συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα με την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, με τους αεροδιαδρόμους, και στην πραγματικότητα θέλουν να χωρίσουν το Αιγαίο Πέλαγος.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα δικά μας νησιά θα βρίσκονται στην τουρκική θάλασσα.

Προτείναμε να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά οι Τούρκοι, παρά το γεγονός ότι το αποδέχονται ως θέμα αρχής, αρνήθηκαν στην Ρώμη να παρουσιάσουν τα έγγραφα με τα οποία θα παραπέμπαμε το θέμα στο Διεθνές Δκαστήριο.

Πρέπει να σας πω ότι εάν όλα αυτά τα θέματα δεν επιλυθούν και παραταθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο και αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Και στις δύο χώρες, τα νεύρα είναι στα ύψη και θα ήταν ντροπή να ξεσπούσε πόλεμο κάτω από την μύτη των συμμάχων.

Εκανα και θα συνεχίσω να πράττω ότι μπορώ για να αποφευχθεί ο πόλεμος αλλά χρειάζεται να επιστρέψουμε σε περιεκτική προσέγγιση, η οποία θα συνεισφέρει στην αποφυγή του κινδύνου.

Δεν μπορώ, και δεν θα υποδείξω πως μπορείτε να βοηθήσετε. Είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας.

Πρόεδρος: Τα δύο πιό σημαντικά προβλήματα είναι η Κύπρος και το Αιγαίο.

Θέλουμε να συνεισφέρουμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Αισθανόμαστε ότι κάποιες εξελίξεις στην περιοχή είναι ατυχείς για το ΝΑΤΟ και δημιούργησαν τρομερά προβλήματα στις Ην. Πολιτείες.

Κάτι πρέπει να γίνει. Εχουμε αντανάκλαση αυτών (των προβλημάτων) στο Κογκρέσο.

Η βοήθεια προς την Τουρκία έχει περικοπεί. Αισθανόμαστε ότι αυτή η κίνηση είναι επιζήμια για την επιρροή μας προς τους Τούρκους και για την ικανότητα μας να επιτύχουμε υποχωρήσεις από την Τουρκία. Μπορέσαμε να αλλάξουμε την απόφαση στην Γερουσία και είναι πιθανό να αλλάξουμε τις απόψεις και στην Βουλή.Αισθάνομαι ότι εάν το Κογκρέσο διατηρήσει τους περιορισμούς (εννοεί το εμπάργκο όπλων), η επιρροή μας θα είναι ελάχιστη.

Γι’ αυτό, είχαμε πολλές διαβουλεύσεις με τους βουλευτές.

Τους είπαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουμε αυτή την πυώδη και μή υγιή κατάσταση στο ΝΑΤΟ. Τους εξηγήσαμε πόσο βλαπτικό είναι εάν δεν γίνει κάτι, και ότι φτάνουμε την στιγμή που οι τουρκικές αρχές ίσως κλείσουν τις αμερικανικές βάσεις, κάτι που θα βλάψει την άμυνά μας. Είπαμε ότι είναι η ώρα για το Κογκρέσο να δράσει. Και το γρηγορότερο το καλύτερο.

Είμαστε ενθαρρυμένοι με τις συνομιλίες που διεξάγουν οι δύο κοινότητες στη Βιέννη, και ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί πρόοδος. Αλλά πρέπει να πω ότι η επιρροή μας μειώνεται όσο παραμένει σε ισχύ το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ …
Κίσινγκερ: Μπορώ να προσθέσω μία λέξη, κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.

Αυτή είναι η εκτίμησή μου για το εσωτερικό πρόβλημα.

Ο Τσακλαγιαγκίλ επιθυμεί διευθέτηση.

Ο Ντεμιρέλ, βασικά επιθυμεί λύση, αλλά φοβάται πάρα πολύ ότι ο Ερμπακάν θα σπάσει τον συνασπισμό του εάν προχωρήσει προς την λύση.

Είπα στον Πρόεδρο, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι είμαι έτοιμος να σχηματίσω κυβέρνηση στην Τουρκία επειδή μίλησα με όλους τους πολιτικούς.

Είδα τους ηγέτες όλων των κομμάτων και τους ειπα ότι τώρα είναι η ώρα να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα.

Το κλειδί είναι ο Ετσεβίτ.

Εάν αυτός και εσείς είσαστε οι πρωθυπουργοί και είχατε ασχοληθεί με το πρόβλημα, είμαι πεπεισμένος ότι θα είχε διευθετηθεί.

Στην αντιπολίτευση, ο Ετσεβίτ, θα χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα και θα προσπαθήσει να σπάσει τον συνασπισμό.

Του μίλησα όταν ήμουν στην Αγκυρα. Τον γνωρίζω καλά. Ηταν μαθητής μου.

Καραμανλής:

Γι’ αυτό εμείς οι Ελληνες είχαμε υποψιαστεί ότι είσασταν φιλότουρκος.

Κίσινγκερ: Ο Ντεμιρέλ φοβάται ότι θα χάσει την πλειοψηφία.

Εάν είχε την δική σας πλειοψηφία (στη Βουλή) πιθανότατα θα υποστήριζε μία γρήγορη διευθέτηση. Αλλά ο Ντεμιρέλ χρειάζεται την αποκατάσταση της αμερικανικής βοήθειας ώστε να μπορεί να δείξει ότι πέτυχε κάτι.

Για να τον βοηθήσουμε είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε δημόσια την θέση μας ενάντια σ’ αυτά που λέει ο Ετσεβίτ, ο οποίος μιλά για «ορθές συγκυρίες».

Είπα ευθέως στον Ετσεβίτ ότι δεν πρέπει να εύχεται να λάβει την ευθύνη που άφησε αυτό το πρόβλημα άλυτο και προκάλεσε την δημιουργία αυτής της επικίνδυνης κατάστασης. Υπάρχουν δύο θέματα: Ο αυξανόμενος εθνικισμός εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολύχρονη αντιπάθεια εναντίον των Ελλήνων.

Αλλά να μου επιτ΄ρεψετε να σας πω την εκτίμησή μου. Τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουμε γρήγορα σε διευθέτηση.

Ηδη πείσαμε τους Τούρκους, ότι πρέπει να επιστρέψουν λίγο από το έδαφος (που κατέχουν) και δεύτερον ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να έχει λίγες εξουσίες. Δεν πιστεύουμε ότι μπορείτε να φτάσει στο 18% το ποσοστό του εδάφους (υπό τουρκική διοίκηση), παρά το γεγονός ότι αυτό που λέτε είναι δίκαιο.

Αλλά πρέπει να υπάρξει μείωση (του εδάφους) που οι Τούρκοι τώρα κατέχουν.

Δεν εξερευνήσαμε το θέμα των ποσοστών, αλλά πρέπει οποσδήποτε να είναι σημαντικό χαμηλότερο του 40%.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι έχουν τώρα άλλοθι για να μην πράξουν τίποτα λόγω του εμπάργκο.

Ο Ντεμιρέλ τρέμει τον Ετσεβίτ.

Καραμανλής:

Τα καταλαβαίνω όλα αυτά, αλλά αυτό που φαίνεται ότι λέτε είναι ότι λόγω αυτών των καταγέλαστων εσωτερικών προβλημάτων, πρέπει να πληρώσουμε εμείς οι Ελληνες. Αυτό είναι τρέλλα. Είναι παραλογισμός ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε τον εκβιασμό (της Τουρκίας). Τώρα, να μου επιτρέψετε να μιλήσω για το θέμα της βοήθειας. Γνωρίζω ότι το συζητήσατε με πλάγιο τρόπο, με τον υπουργό Εξωτερικών

Η βοήθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, ως απειλή…

Κίσιγκερ: Ναι, αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος.

Καραμανλής:

‘Η κόβεις την βοήθεια και λες ότι θα την επαναλάβεις όταν σημειωθεί λογική πρόοδος.

Προσπαθήσαμε το πρώτο για μήνες και δεν πετύχαμε κανένα αποτέλεσμα.

Τώρα προσπαθούμε το δεύτερο και μέχρι τώρα δεν έχουμε αποτελέσματα.

Οι Τούρκοι δεν δρουν με καλή τη πίστη.

Είναι παράλογοι.

Εγώ δεν έχω πάρει θέση.

Εάν έπρεπε να πω κάτι δημόσια, θα πρέπει να απορρίψω την αποκατάσταση της βοήθειας (στην Τουρκία) ώστε να είμαι στην ίδια γραμμή με την κοινή γνώμη στην χώρα μου.

Δεν μπορούμε να φωνάζουμε από την οροφή των κτιρίων ότι θέλουμε αποκατάσταση της βοήθειας προς την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι πιέζομαι, δεν έκανα καμία δημόσια ανακοίνωση.

Πρόεδρος:

Αντιλαμβάνομαι την θέση σας απόλυτα αλλά πρέπει να έχουμε αλλαγή σ’αυτό το θέμα. Είναι ελάχιστη ή μηδενική η ευκαιρία να επιτύχουμε πρόοδο στις συνομιλίες όσο διαρκεί το εμπάργκο. Ιστορικά, όπως γνωρίζετε, έχω δώσει όλη μου την υποστήριξη για να έχουμε στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Εχω προσωπικά αισθήματα για την ιστορία και το μέλλον της Ελλάδας και σας υποστηρίζω. Αλλά, εάν δεν επιτύχουμε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, θα δυσκολέψει όλες τις αποστολές μας. Εχω κάνει τα μέγιστα για να αλλάξουν την γνώμη τους οι Ελληνοαμερικανοί.

Μόλις αρθεί το εμπάργκο, μπορώ με σύνεση να χειριστώ τον χρόνο και το μέγεθος της βοήθειας που θα δοθεί στην Τουρκία.

Αλλά, οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν μέχρις ότου αρθεί το εμπάργκο.

Θα περιπλέξει το θέμα των βάσεων και την ασφάλεια της Δύσης.

Ελπίζω ότι οι συνομιλίες μπορεί να ειδωθούν (υπό το πρίσμα) ότι γίνεται πρόοδος ώστε να αναγκαστεί το Κογκρέσο να κινηθεί.

Σέβομαι την θέση που λάβατε δημόσια.

ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ …

Καραμανλής:

Καταλαβαίνω. Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ. Ακόμα και αν αρθεί το εμπάργκο, δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα είναι περισσότερο λογικοί. Θα συνεχιστούν οι εσωτερικές τους δυσκολίες. Συνεώς το πρόβλημα δεν θα είναι διαφορετικό.

Κίσιγκερ: Συμφωνώ μαζί σας ότι ότι εάν επαναληφθεί η βοήθεια, θα είναι δύσκολο να επιτύχουμε διευθέτηση, αλλά εάν (δεν αρθεί), θα είναι αδύνατον.

Επίσης, να μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω όσα είπε ο πρόεδρος, ότι εάν επαναληφθεί η βοήθεια, η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει την χορηγία της (ο κ. Μπίτσιος εξηγεί στα ελληνικά). Ακόμα και με την άρση του εμπάργκο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτύχουμε λύση, αλλά τώρα οι Τούρκοι έχουν άλλοθι και δεν αισθάνονται πίεση.

Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε για την ειθυμία μας να είμαστε υποβοηθητικοί και αναγνωρίζουμε ότι η μόνη λύση είναι να αναγκάσουμε τους Τούρκους να βρουν λύσεις.

Πρόεδρος: Εάν το εμπάργκο (ποιυ επέβαλε το Κογκρέσο) αρθεί, τότε άστε το θέμα σε μένα. Εχω την ευελιξία (κινήσεων). Θα αποφασίσει η Εκτελεστική Εξουσία.

Κίσιγκερ: Αυτός ο τύπος ο Ερμπακάν είναι τρελλός. Ανήκει στην αρμοδιότητα των ψυχιάτρων. Θα κάνει κάτι για να προσπαθήσει να εμποδίσει τις συνομιλίες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ουδετεροποιήσουμε τον Ετσεβίτ. Χωρίς τον Ετσεβίτ, δεν είναι πιθανή μία διευθέτηση.

Καραμανλής:

Είναι απογοητευτικό το συμπέρασμα σας. Αντί να ζητήσετε υποχωρήσεις από την Τουρκία, μου φαίνεται πως ρωτάτε γιατί να μην πληρώσουν οι Ελληνες…

Κίσινγκερ: Οι Τούρκοι πρέπει να εγκαταλείψουν τρία πράγματα: Πρώτον, έδαφος, δεύτερον, ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πραγματικές εξουσίες, και τρίτον, μερικοί πρόσφυγες να επιστρέψουν. Δεν υπάρχουν υποχωρήσεις από τους Ελληνες σ’ αυτά τα θέματα.

Καραμανλής:

Δεν βλέπω πολύ φως. Σε κάθε περίπτωση, θα δω τον Ντεμιρέλ το Σάββατο. Θα έχω μία λύση σύντομα και εάν δεν είναι έντιμη και δίκαιη λύση, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο. Αγοράζουμε προβλήματα για το μέλλον.

Κίσινγκερ: Δεν είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε οτιδήποτε που θα αδυνατίσει τον πρωθυπιυργό.

Καραμανλής:

Ούτε εγώ επιθυμώ να αδυνατίσει η θέση μου. Εάν η λύση είναι άδικη, δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να το γνωρίζετε από την ιστορία.

Κίσινγκερ: Τι πρέπει να πούμε στους Τούρκους;

Καραμανλής:

Είναι δύσκολο να (σας) πω. Σας είπα είπα πως βλέπω την κατάσταση και πιθανότατα εσείς και ο υπουργός των Εξωτερικών (Δημ. Μπίτσιος), μπορείτε να συζητήσετε αυτό το θέμα περαιτέρω.

Πρόεδρος: Σίγουρα δεν υπερασπιζόμαστε μία άδικη λύση, αλλά είναι χειρότερη η συνέχιση του προβλήματος. Υποστηρίζουμε μία έντιμη λύση αλλά θα εκτιμούσαμε πάρα πολύ εάν μπορούσατε να μας υποδείξετε πως μπορούμε να είμαστε υποβοηθητικοί.

Μία εισήγηση για το τι θα πούμε. Και με ευχαρίστηση θα το κάνουμε. Αυτό εξυπηρετεί τα κοινά μας δυτικά συμφέροντα.

Καραμανλής:

Είναι μία υπόθεση κατά την οποία οι δύο πλευρές έχουν δυσκολίες και ένας τρίτος δίνει συμβουλή σε λάθος κατεύθυνση.

Οι Τούρκοι διέπραξαν ατόπημα.

Επομένως, οι Τούρκοι, για ηθικούς και πολιτικούς λόγους, πρέπει να δώσουν πρόταση.

Αυτοί πρέπει να πιεστούν.

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας και θα πολεμήσουμε εάν πρέπει.

Πρόκειται για θέμα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά προσπαθώ να το αποτρέψω.

Για πόσο καιρό θα νοιώθουμε ταπεινωμένοι;

Υπάρχει πίεση για δράση.

Προσπαθώ να είμαι μετριοπαθής για να διευκολύνω την λύση. Ρωτείστε τους Τούρκους ποιές είναι οι προθέσεις τους.

Εάν έχουμε πόλεμο, οι Τούρκοι θα είναι τα πρώτα θύματα διότι θα ανοίξουν δίοδο στους Σοβιετικούς.

Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Οταν ένας λαός αισθάνεται ταπεινωμένος, και ενώ ο στρατός είναι φιλοκαραμανλικός, άρχισε να ακούγεται μία κριτική. Ισως εξαναγκαστώ να αναθεωρήσω τις πολιτικές της πατρίδας μου.

Το πιό υποβοηθητικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να πείτε στους Τούρκους όσα είπατε σε εμάς, αλλά πέστε το δημόσια, ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν στρατιωτική ενέργεια.

Κίσινγκερ: Ηδη, το είπαμε ιδιωτικά. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση στο Αιγαίο, θα υπάρξει και κάθετη αμερικανική αντίσταση.

Καραμανλής:

Οι Τούρκοι κινήθηκαν στην Κύπρο ως εγγυητές.

Και εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη και έχω κάθε δικαίωμα και στείλω στρατεύματα εκεί.

Πρέπει να πείτε δημόσια ότι δεν θα επιτρέψετε καμία ενέργεια που θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Πρέπει να πείτε δημόσια ότι θα βοήθησετε να αποτραπεί ο πόλεμος.

Αυτό θα κάνει τους Τούρκους πιό λογικούς.

Πρόεδρος: Είμαστε εναντίον κάθε στρατιωτικής επιχείρησης και θα κάνουμε την μέγιστη προσπάθεια να αποφύγουμε τον πόλεμο. Θα εργαστούμε για να αποφύγουμε τέτοια κατάσταση, αλλά εάν δεν έχω την δυνατότητα να πιέσω την Τουρκία, τότε πρέπει να αρθεί το εμπάργκο.

Είμαι πεπεισμένος ότι εάν αρθούν οι περιορισμοί θα βοηθήσει τις συνομιλίες. Είμαστε εναντίον στρατιωτικής επιχείρησης στο Αιγαίο. Αυτή είναι η θέση μας. Υπάρχει ένα ερωτηματικό για το κατά πόσον πρέπει να το πούμε δημόσια, αλλά η πολιτική είναι ξεκάθαρη και θα εναντιωθούμε σε στρατιωτική ενέργεια είτε από την Τουρκία, είτε από άλλο μέρος. Είναι η ίδια θέση που λάβαμε για την Μέση Ανατολή, όπου και εκεί είμαστε εναντίον στρατιωτικής ενέργειας. Πιστεύουμε ότι το αδιέξοδο οδηγεί στον πειρασμό της χρήσης όπλων.

Καραμανλής:

Τί πρέπει να κάνουμε; Από την εμπειρία μου, θα σας δώσω μία συμβουλή για το τί θα μπορούσατε να κάνετε για να δημιουργήσετε ελπίδα, αλλά εσείς θα πρέπει να λάβετε την τελική απόφαση. Εάν πείτε κάτι δημόσια, δεν (πρέπει) να προκαλέσει αντίδραση, αλλά αντίθετα να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα.

Θα καλεί για μετριοπάθεια και επίσης θα δηλώνετε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε καμία πλευρά να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Κίσινγκερ: Θα ενημερώσω τους δημοσιογράφους. Ισως θα πρέπει να «φυτέψουμε» μία ερώτηση και μπορώ να απαντήσω σύμφωνα με την γραμμή την οποία εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός.

Καραμανλής:

Για να αποφύγουμε κάθε παρεξήγηση, να μου επιτρέψετε να μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κρύβω τις σκέψεις μου και να αποφεύγω την ουσία.

Αυτό που εισηγούμαι δεν είναι για να προστατεύσω την Ελλάδα. Οταν φτάσουμε στο θέμα της προτασίας της Ελλάδας, θα προστατεύσω την Ελλάδα με δικές μας ενέργειες.

Αλλά ζητώ (να κάνετε) μία τέτοια δήλωση, ώστε να γίνουν οι Τούρκοι πιό λογικοί.

Κίσινγκερ: Εάν υπάρξει κίνδυνος για πόλεμο, θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε στρατιωτική ενέργεια.

Καραμανλής:

Αυτό θα απαλλάξει τους Τούρκους από τις απειλές τους. Εάν οι Τούρκοι δράσουν με οποιονδήποτε τρόπο που θεωρεί προκλητικός, αυτό θα βοηθήσει.

Πρόεδρος: Νομίζω ότι μπορούμε να το χειριστούμε απαντώντας δημοσιογραφική ερώτηση, και ο υπουργός θα το πράξει αυτό.

Κίσινγκερ: Αυτό που θα πω είναι ότι είμαστε ισχυρά εναντίον στρατιωτικής ενέργειας από οποιονδήποτε πλευρά της διαμάχης.

Καραμανλής:

‘Η σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγήσει σε επιδείνωση.

Πρόεδρος: Μπορούμε να απαντήσουμε με τον τρόπο αυτό.

Αυτό, ελπίζω ότι θα είναι υποβοηθητικό.

Μπορούμε να το κάνουμε ξακάθαρο, όπως το πράξαμε για τη Μέση Ανατολή.

Καραμανλής:

Να μου επιτρέψετε να σας εξηγήσω την συμπεριφορά μας όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Εξαναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας. Δεν μας πρόσφερε ικανοποίηση όταν το κάναμε.

Δεν υπήρχε άλλος τρόπος.

Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, όταν αποσυρθούν οι λόγοι για την ενέργειά μας αυτή.

Οι λόγοι πρέπει να αρθούν.

Εάν επιστρέψω στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας πριν την λύση του προβλήματος και αργότερα υπάρξει διαμάχη, τι θα σμβεί στην Συμμαχία.

Πρώτα, πρέπει να αποκαστήσουμε την ομαλότητα.

Εξήγησα τα προβλήματα. Δεν σας είπα πως θα μπορούσαν να διακανονιστούν αλλά ελπίζουμε ότι θα κάνετε το καλύτερο.

Πρόεδρος: Θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα στην Συμαχία.

Καραμανλής: Είμαι υπέρ της Συμμαχίας.

Είμαι ο πιό δυτικόφιλος πολιτικός στην χώρα μου.

Κίσινγκερ: Πάντα θαυμάζαμε την υψηλή πολιτική σας δεινότητα.

Καραμανλής: Αυτό ήταν επιβλαβές για την πολιτική μου τύχη.

Πρόεδρος: Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε.

Θα κάνουμε τα πάντα.

Θέλουμε να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα και επιθυμούμε να επιστρέψουν οι Ελληνες στο ΝΑΤΟ.

greeknewsonline.com

Ινφογνώμων

http://olympia.gr/

Read more