Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Στην Γερμανία εξήγαγαν τα φάρμακα! Ο Σαλμάς πήγε τα στοιχεία στον εισαγγελέα.


Εκτός από τις λίρες, τα κοσμήματα, τα τοκοχρεολύσια και την αξιοπρέπεια μας, καποιοι αδίστακτοι παίρνουν ακόμα και τα φάρμακα που προορίζονται για την Ελληνική αγορά εκμεταλλευόμενοι τις φθηνότερες τιμές και τα εξάγουν στην Γερμανία! Με αποτέλεσμα να στεγνώνει η αγορά και να κερδοσκοπούν οι σύγχρονοι Ηρόστρατοι!

Στον εισαγγελέα στέλνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, τα στοιχεία για τις φαρμακαποθήκες, γιατρούς και επιτηδευματίες, οι οποίοι μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ και του ΕΟΦ, διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται σε παράνομες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων που οδήγησαν στην έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Οι ελλείψεις εστιάζονται σε 75 σκευάσματα, όλα εξαγώγιμα, και όχι αναντικατάστατα, καθώς υπάρχουν άλλα με την ίδια θεραπευτική δυνατότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιφλεγμονώδη, για φάρμακα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ημικρανίες και τη στυτική δυσλειτουργία.

«Οι επανεξαγωγές φαρμάκων είναι νόμιμες όταν δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά», ανέφερε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας όμως ότι έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου γίνονται παράνομα και ανεξέλεγκτα, με στόχο το κέρδος, καθώς οι τιμές των φαρμάκων σε άλλες χώρες είναι αυξημένες.

Όπως αποκάλυψε, στο κύκλωμα εμπλέκονται -μέχρι στιγμής, καθώς οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε εξέλιξη- πέντε φαρμακαποθήκες, περίπου 700 φαρμακεία, αλλά και γιατροί, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες εξαγωγές κατευθύνονται στη Γερμανία, και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Σαλμά με τον Γερμανό υπουργό Υγείας, την Παρασκευή.

Εξήγησε ότι η αιτία του φαινομένου είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες και όχι η τιμολογιακή πολιτική, ή η μειωμένη διάθεση από τις εταιρείες, με τις οποίες ο υπουργός ολοκληρώνει τις επαφές του αύριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όπως αυτά προκύπτουν από ελέγχους του ΣΔΟΕ, φαρμακαποθήκες σε Αττική, Μεσσηνία, Κόρινθο και Κέρκυρα, προχωρούν στη συγκεκριμένη πρακτική χωρίς να διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά.

Στην Κόρινθο, βρέθηκαν 441 φαρμακευτικά σκευάσματα με επανακολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και 70 χωρίς αυτές, σε κουτιά υποδημάτων σε διπλανό κατάστημα φαρμακείου. Στη Μεσσηνία, φαρμακαποθήκη, σε συνεργασία με 15 φαρμακεία της περιοχής, συγκέντρωνε φάρμακα χωρίς να εκδίδει τιμολόγια και τα διακινούσε εκτός Ελλάδας. Στους εμπλεκόμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης επιβλήθηκαν πρόστιμα 1,932 εκατ. ευρώ.

Σε μια άλλη περίπτωση, φαρμακαποθήκη στους Αγίους Αναργύρους μάζευε φάρμακα από 40 φαρμακεία και στη συνέχεια τα προωθούσε στη Γερμανία. Φαρμακείο στην Αθήνα προχωρούσε σε απευθείας εξαγωγές, αλλά και μέσω φαρμακαποθήκης, σκευάσματος για την ωχρά κηλίδα. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται και φαρμακεία δημόσιων νοσοκομείων και φαρμακεία του ΙΚΑ, αλλά και διευθυντής κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο.

Εταιρεία διακίνησης φαρμάκων στην λεωφ. Συγγρού, θυγατρική βουλγάρικης εταιρείας, με ιδιοκτήτη Έλληνα γιατρό, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων, σε Βουλγαρία, Αγγλία, Γερμανία, με φάρμακα που προμηθευόταν από φαρμακεία όλης της χώρας και τιμολογούσε στη μητρική στη Βουλγαρία. Συνολικά, 202 φαρμακεία προμήθευσαν παρανόμως με φάρμακα την εταιρεία από 20/12/2011 έως και 15/1/2013.

Παράλληλες εξαγωγές πραγματοποιούσε φαρμακαποθήκη στο Περιστέρι σε συνεργασία με 260 φαρμακεία από όλη τη χώρα.

«Παρουσίασα, όπως είχα δεσμευθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα», τόνισε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία των ελέγχων θα αποσταλούν στον εισαγγελέα.