Αδιέξοδο με την τρόικα που επιμένει για απολύσεις και να παραμείνει το χαράτσι της ΔΕΗ για δύο ακόμα χρόνια σε ισχύ -Τρόμος στην κυβέρνηση από την απαίτηση για νέα μέτρα
Παρά το κλίμα εφησυχασμού που θέλησε να περάσει ο κ. Στουρνάρας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αφού οι τροϊκανοί πιέζουν για απολύσεις στο δημόσιο, παράταση της είσπραξης του χαρατσιού, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για δύο ακόμα χρόνια ενώ θεωρούν ότι η υστέρηση στόχων δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί, παρά μόνο με τη λήψη άλλων μέτρων.
Και σε μία τέτοια περίπτωση τα νέα μέτρα θα είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Αρνούνται επίσης να συζητήσουν την θέσπιση πολλών δόσεων για την αποπληρωμή φόρων και χρεών προς το δημόσιο, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθυστερεί αφού οι δανειστές θέλουν να γίνει με όρους απόλυτου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.
Ο πρωθυπουργός τους διεμήνυσε ότι όλα αυτά ισοδυναμούν με πτώση της κυβέρνησής του και κοινωνική έκρηξη αλλά οι εκπρόσωποι της τρόικα δήλωσαν αναρμόδιοι για τα πολιτικά ζητήματα.
Ουσιαστικά παρέπεμψαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην κ. Μέρκελ, με αποτέλεσμα οι μέρες που θα ακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Η Σύνοδος Κορυφής είναι ένα κομβικό σημείο ενώ από σήμερα ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει την γερμανίδα καγκελάριο ότι η λήψη νέων μέτρων και οι απολύσεις θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή.
Ο Α. Σαμαράς θα επισημάνει στην κ. Μέρκελ ότι ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές αλλά και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας κοιτάζει περισσότερο προς την Ουάσιγκτον παρά προς το Βερολίνο.
Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας αλλά και να μην ληφθούν μέτρα, όπως απολύσεις και μείωση μισθών που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την κυβέρνησή του.