“Μόνο ο Ιησούς μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη!”, λέει ο Bilal Hafeez της Deutsche Bank
Η Ευρωζώνη, στα 14 της χρόνια, περνά μια δύσκολη εφηβεία, παρουσιάζοντας όλα τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Είναι γεμάτη εσωτερικές συγκρούσεις, αναζητά απελπισμένα κάποια δομή και είναι καχύποπτη απέναντι σε κάθε είδους εξουσίας.
Κάπως έτσι περιέγραψε ο Bilal Hafeez, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Deutsche Bank την κατάσταση της Ευρωζώνης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της τράπεζας για τις μικρομεσαίες εταιρείες, στο Αμβούργο.
Ποιος μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο για την Ευρωζώνη; Αναρωτήθηκε ο Hafeez. “Σίγουρα δεν μπορούν να είναι οι “πατέρες”: Η Γερμανία ή η Γαλλία. Πρέπει να είναι μια εξωτερική μορφή, που να έχει το σεβασμό όλων των Ευρωπαίων. Και που τα κίνητρα και ο χαρακτήρας του να μην αμφισβητούνται. Αυτό αποκλείει κάθε ζωντανό πρόσωπο, καθώς ακόμα και το πιο ικανό άτομο μπορεί να υποπέσει σε παραπατήματα ή να έχει κάτι κρυμμένο στο παρελθόν του που να το υπονομεύσει”, διαπίστωσε ο αναλυτής.
“Αυτό μας αφήνει μόνο με ιστορικά πρόσωπα, των οποίων οι ζωές έχουν ξεγυμνωθεί από την ιστορία. Μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα πρόσωπο που έχει το σεβασμό των περισσότερων Ευρωπαίων και είναι αναμάρτητο. Τον Ιησού!”, κατέληξε ο Hafeez.
Και πρότεινε να μια κλασική αρχή του χριστιανισμού για να σταματήσουν οι διαρκείς καβγάδες στην Ευρωζώνη. “Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω”, είπε, αφού όλες οι χώρες έχουν παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες του ευρώ.
“Εάν όλοι σταματούσαν να πετούν πέτρες και να κατηγορούν, και αντ΄ αυτού εστίαζαν στο μέλλον, τότε θα είχαμε μια πιο ξεκάθαρη οπτική για τα όσα θα έρθουν. Τα δύο επείγοντα ζητήματα για την Ευρωζώνη είναι οι επιπτώσεις της λιτότητας και η επιβίωση της νομισματικής ένωσης, με τη σημερινή μορφή της”, σημειώνει.