Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Το αφοπλιστικό δίλημμα που θέτει η τρόικα και ο φόβος για τα χειρότερα...



Αιχμάλωτες οι τράπεζες, αναγκαίοι οι πλειστηριασμοί
 Ενώ στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν προχωρούν στη κεντρική πολιτική σκηνή στήνονται γραμμές Μαζινό, δηλαδή αυτές που είναι καταδικασμένες να πέσουν χωρίς μάχη. Στο παρασκήνιο, η επιτακτική στήριξης των τραπεζών για την αποφυγή της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης, που θα είχε τρομακτικές συνέπειες, σε συνδυασμό με την λειψυδρία στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, υπαγορεύουν τις λύσεις, ενώ κυβέρνηση και τρόικα αρκούνται στη διαμόρφωση των σεναρίων.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο οι οποίες επιβεβαιώνονται από υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία θα διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup δια ζώσης ή μέσω teleconference, το οποίο θα εγκρίνει τη συμφωνία και θα αποφασίσει την εκταμίευση των δόσεων.
Σύμφωνα με προσχέδια της συμφωνίας, η Ελλάδα παίρνει παράταση για την υλοποίηση δεσμεύσεων που αφορούν το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό, ολοκληρώνει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους και η Κομισιόν εκταμιεύει το ποσό.
Εν συνεχεία η δόση των 4,9 δισ. θα κατατμηθεί και θα αντιστοιχιστεί με τις αντίστοιχες δράσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά συμβαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει μέχρι τον Απρίλιο να υλοποιεί.
Ετσι μετατίθεται χρονικά και συζήτηση για τη βιωσιμότητα-διαχειρισιμότητα του χρέους, ενώ οι αρχιτέκτονες του deal υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί επίσημη σύγκρουση με το ΔΝΤ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου  γνωρίζουν το διακύβευμα της συμφωνίας για τους πλειστηριασμούς και έχουν στη διάθεσή τους τα σενάρια για τα αποτελέσματα των stress tests καθώς και τη νότα της ΕΚΤ για τη διαχείριση του ενεργητικού των τραπεζών.
Οι κόκκινες γραμμές και τα αναχώματα δεν έχουν σε αυτή τη φάση καμία απολύτως διαπραγματευτική αξία καθώς όλα υπαγορεύονται από τεχνικές και χρηματοοικονομικές αναγκαιότητες τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί καμία πολιτική.
Πλειστηριασμοί ή κούρεμα καταθέσεων
Χαρακτηριστική είναι φράση που αποδίδεται σε αξιωματούχο της ΕΚΤ: "Πλειστηριασμοί τώρα ή κούρεμα καταθέσεων το καλοκαίρι".  Η ρήση αυτή καθιστά σαφές το πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες, το οποίο αν και δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού είναι γνωστό στους γνωρίζοντες και την τρόικα.
Κάτω από τα σενάρια που επεξεργάζεται η τρόικα και η ΕΚΤ το κεφαλαιακό κενό των τραπεζών, αν υπολογιστούν τα κόκκινα δάνεια σήμερα, υπερβαίνει τα 10 δισ., που έχει ως μαξιλάρι το ΤΧΣ.
Αν η Ελλάδα όμως ζητήσει νέα κεφάλαια για στήριξη των τραπεζών, που είναι πλέον κρατικές, τότε θα αναγκαστεί να το πράξει υπό τη νέα συμφωνία του Eurogroup που προβλέπει ότι πριν τη διάσωση με κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης θα έχει προηγηθεί κούρεμα ομολογιούων μειωμένης εξασφάλισης, μετόχων (δλδ του Δημοσίου) και των καταθετών, αναλογικά.
Υπ αυτό το πρίσμα η μείωση των κόκκινων δανείων και η προοπτική αύξησης της τιμής μεταπώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων από το 20-25% που βρίσκεται σήμερα στο 30-35% της ονομαστικής τους αξίας είναι μονόδρομος.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τα υποθηκευμένα ακίνητα καταστούν εμπορικά. Αν δηλαδή ο κάτοχος του δανείου μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει ρευστότητα.
Γι αυτό το λόγο διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα οι αντικειμενικές αξίες, ενώ οι εμπορικές έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση.
 Πολιτικό παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση
Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δεν έχουν καμία διάθεση υποχωρητικότητας και προτάσσουν το στέρεο επιχείρημα, ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της και δεν αντέχει άλλο. Παράλληλα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ δεν είναι διατεθειμένες να στηρίξουν διατάξεις που θα επιδεινώνουν την ήδη πολύ κακή κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία.
 Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να επαναξιολογήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά και την απόφαση της ηγεσίας της τρόικας να αναβάλει την επίσκεψή της στην Αθήνα.
 Η συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι γίνεται δυο ημέρες πριν μεταβεί ο Πρωθυπουργός στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες έχουν εκφράσει σε ανώτατο επίπεδο, τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και ζήτησαν να μην συνεχιστεί η πίεση. «Δεν περνάνε αυτά που ζητάει η τρόικα από τη Βουλή» φέρεται να έχουν πει…

.inewsgr.com

http://hfaistos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_1012.html