Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Εκτός ορίων (και συνόρων) σύγκρουση Βενιζέλου – Στουρνάρα

Εκτός ορίων (και συνόρων) σύγκρουση Βενιζέλου – Στουρνάρα
Σενάρια κυβερνητικής κρίσης λόγω τρόικας και διαρροών
Η χθεσινή επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και μάλιστα από τις Βρυξέλλες όπου ο Αντιπρόεδρος είχε μεταβεί για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ήταν αποκαλυπτική της έντασης που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις εκκλήσεις – εντολές του Αντώνη Σαμαρά να πέσουν οι τόνοι και να εμφανιστεί ενιαία η κυβέρνηση απέναντι στους πιστωτές.
Ο κ. Βενιζέλος που σχολίασε δηκτικά το... ενδιαφέρον του Υπουργού Οικονομικών για τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού είχε ξεσπάσει εναντίον του Υπουργού και ένα 24ωρο νωρίτερα, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί είχε «καρφώσει» τον Υπουργό Οικονομικών ότι βρίσκεται πίσω από τις διαρροές που θέλουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σκληραίνει τη στάση του έναντι της τρόικας λόγω της δημοσκοπικής πίεσης που υφίσταται το κόμμα του.
Αυτό που δεν ανέφερε, τότε, ο κ. Βενιζέλος αλλά προκύπτει αβίαστα από το ρεπορτάζ είναι ότι αποδίδει στον κ. Στουρνάρα όχι μόνον τις διαρροές προς τον ελληνικό τύπο αλλά και... υπόγεια ενημέρωση προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και τον Επίτροπο της Ε.Ε. Όλι Ρεν. Σε αυτές τις συνομιλίες του με τους δύο αξιωματούχους, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να μετέφερε την εικόνα ότι είναι η άρνηση του κ. Βενιζέλου που οδηγεί σε τέλμα τη διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος επιθυμεί τη συμφωνία με την τρόικα.
Εφόσον αληθεύει η πληροφορία αυτή, που έχει ως πηγή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τότε εξηγείται η ξαφνική πρωτοβουλία των κ.κ. Σόιμπλε και Ρεν να τηλεφωνήσουν, εντός του Σαββατοκύριακου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τον... πιέσουν για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.
Πέραν του γεγονότος ότι, βάσει αυτών των πληροφοριών, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται με διαφορετική θέση από αυτή των δύο αρχηγών στις συνομιλίες του με Ευρωπαίους παράγοντες, η επιλογή να... «καρφώσει» τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε Σόιμπλε και Ρεν είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη και αιτιολογεί, χωρίς πάντως να νομιμοποιεί, το αντίστοιχο λάθος Βενιζέλου να... εξάγει στις Βρυξέλλες την αντιπαράθεσή του με τον Υπουργό Οικονομικών.
stoyrnarassamaras
Ο κ. Στουρνάρας που συνόδευσε, μαζί με άλλους υπουργούς, τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με το Κολλέγιο των Επιτρόπων βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο σεναρίων που αφορούν την ίδια την παραμονή του στην κυβέρνηση. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι η εκδοχή της άμεσης αντικατάστασής του, που διακινήθηκε στο παρασκήνιο, δεν έχει βάση καθώς ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι δεν αλλάζεις οδηγό στην πιο δύσκολη στροφή της διαδρομής.
Άλλωστε, ό,τι κι αν του χρεώνεται, ο κ. Στουρνάρας διατηρεί καλές σχέσεις με την τρόικα και τους υπουργούς της Ευρωζώνης και, συνεπώς, παραμένει όντως... αναντικατάστατος (σ.σ. κατά το σχόλιο Βενιζέλου), τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία.
Ωστόσο, είναι η ίδια η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει την τύχη του. Πλήρης εμπλοκή και κατάρρευση των συζητήσεων με την τρόικα θα πυροδοτήσει εξελίξεις, ενδεχομένως και από την πλευρά του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών που δεν αποκλείεται να επιδιώξει να «χρεώσει» την εξέλιξη στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Στον αντίποδα, ακόμη κι αν η κυβέρνηση υπερβεί το αδιέξοδο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγή του τσάρου της οικονομίας. Στο εσωτερικό, άλλωστε, στο Μαξίμου υπάρχει ισχυρό κίνημα στελεχών που εκτιμά ότι, ακόμη κι αν ο κ. Στουρνάρας επιτύχει το 100% όσων του ανατέθηκαν, το αρνητικό «γκελ» του Υπουργού στους πολίτες είναι τόσο ισχυρό που καθιστά αναγκαστική επιλογή την αντικατάστασή του, εφόσον φυσικά η Ν.Δ. θέλει να έχει τύχη στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/377943/ektos-orion-kai-synoron-sygkroysi-venizeloy-–-stoyrnara#ixzz2mWIpbacr