Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Παρά το «όχι» της Συγκλήτου ο Αρβανιτόπουλος επιμένει και στέλνει στο Πειθαρχικό τον Πελεγρίνη Πηγή: Παρά το «όχι» της Συγκλήτου ο Αρβανιτόπουλος επιμένει και στέλνει στο Πειθαρχικό τον Πελεγρίνη

Παρά το «όχι» της Συγκλήτου ο Αρβανιτόπουλος επιμένει και στέλνει στο Πειθαρχικό τον Πελεγρίνη
Παρά το «όχι» της Συγκλήτου, ο υπουργός Παιδείας  επιμένει και παραπέμπει στο πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη.
Ομοφωνα η Σύγκλητος έκρινε ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του επίμαχου Πρύτανη που να δικαιολογεί την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο καθώς και ότι δεν έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να αποφασίσει επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας.
Παρ΄ όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας απέστειλε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σωτήρη Ρίζο, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Ο κ. Ρίζος θα ορίσει άμεσα τον εισηγητή, ο οποίος θα κάνει πρόταση για την παραπομπή ή όχι του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Εάν κριθεί ότι πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Πρύτανη, τότε θα γίνει η παραπομπή του οριστικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του ΔΕΠ. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Πελεγρίνη, τότε ο υπουργός Παιδείας έχει τη δυνατότητα να τον θέσει σε προσωρινή αργία.
Όπως προβλέπει η νομοθεσία (άρθρο 65 Ν. 3900/2010), πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί από αντιπρόεδρο του ΣτΕ, εάν έχει κώλυμα.
Ακόμη, ο εισηγητής θα οριστεί από τον κ. Ρίζο και θα είναι ένας δικαστής από τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι ένας από τους αρεοπαγίτες Χριστόφορο Ευαγγέλου, Εμμανουήλ Κλαδογένη και Μαρία Λεοναδοπούλου, ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι ένας από τους συμβούλους Δημήτρη Πέππα, Δέσποινα Καβαδία και Αργυρό Λεβέντη.
Σε περίπτωση που εισηγητής οριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε από τον Άρειο Πάγο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης και εάν εισηγητής οριστεί από τον Άρειο Πάγο, τότε από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος από τους συμβούλους.
Τέλος, θα συμμετέχουν δύο Πρυτάνεις Πανεπιστημίων (εκτός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), οι οποίοι θα οριστούν από τον υπουργό Παιδείας.
Πηγή ΑΜΠΕ


Πηγή: Παρά το «όχι» της Συγκλήτου ο Αρβανιτόπουλος επιμένει και στέλνει στο Πειθαρχικό τον Πελεγρίνη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/133477#ixzz2mX87bUoM