Ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν “ξαναχτύπησε” ζητώντας νέα μέτρα για το 2011 και το 2012, πριν ακόμα εφαρμοστεί η «καταιγίδα» που εξήγγειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Σε δήλωση-βόμβα στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα, ο επίτροπος αναφέρει ότι «τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα αρκούν για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα το 2010. Ωστόσο θα χρειαστούν και νέα μέτρα το 2011 και 2012».
“Ψυχρή υποδοχή” στα μέτρα από Μέρκελ και ΔΝΤ
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε πως «η Ελλάδα και η κυβέρνηση έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν και τώρα πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες», αφήνοντας όχι εμμέσως, αλλά ξεκάθαρα, ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν η Ευρώπη «αποτύχει» να μας βοηθήσει, οι αντιδράσεις εκείνων που … λάμβαναν το μήνυμα ήταν ενδεικτικές των όσων μέλλει να συμβούν τις επόμενες ημέρες!
Αρχής γενομένης από τη Γερμανία και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που πλέον βλέπει στραμμένους πάνω της τους προβολείς και κυρίως την προσοχή αγορών, επενδυτών και αναλυτών …
Και είναι τέτοια η «πρόκληση» που καλείται να διαχειριστεί η κυρία Μέρκελ, που μετά την αποτυχία να καταλήξει σε μια κοινή γραμμή πλεύσης με τους εταίρους της στην κυβέρνηση, τώρα δημοσίως δηλώνει ότι στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν θα συζητηθεί «το ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα»!
Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ περιορίστηκε να … «καλωσορίσει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντάς τα ως «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» και εκτιμώντας ότι «αποτελούν σημαντική ένδειξη για τις αγορές ότι το ευρώ θα ενισχυθεί». Αλλά για την … ταμπακέρα ουδέν. Επισήμως τουλάχιστον!
Από την άλλη, το ΔΝΤ ομοίως «καλωσόρισε τα σημαντικά» δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση», αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κάθε είδους παρέμβασή του, εφόσον βεβαίως ζητηθεί κάτι τέτοιο.
Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για μέτρα που πρέπει να συνοδευτούν από μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.
Επισημαίνει επίσης ότι άλλο είναι να ανακοινώνονται μέτρα κι άλλο να υλοποιούνται. Χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση πως «το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος».
Καταλήγει όμως η ανακοίνωση με την σημείωση ότι «οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια για την υλοποίηση των ελληνικών στόχων» …
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=62528