Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΔΝΤ: Δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα για νέο δάνειο - Προς κύρωση... μόνο από την Ελλάδα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής - Το θέμα των εγγυήσεων βάζει φρένο στα ευρωπαϊκά κράτη

Την κύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου επιταχύνει η κυβέρνηση χωρίς να έχει ακόμα κυρωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ενώ εκκρεμούν ακόμα οι διεκδικήσεις περί εγγυήσεων από τις χώρες -μέλη.
Με το νομοσχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα κυρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει να πιέζει για την ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού, καθώς βρίσκεται στον αέρα η συνέχιση στήριξης -δανεισμού της Ελλάδας από τους πιστωτές της.
Η κυβέρνηση μπορεί να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας, αλλά ο διχασμός μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για εγγυήσεις -χρηματικές ή εμπράγματες, λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η αρχική συμφωνία με τη Φιλανδία αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παροχή χρηματικής εγγύησης γύρω στο 30% ή κοντά 500 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι η συμμετοχή της υπολογίζεται ότι φθάνει στο 1,8 δις. ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr