Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Περίεργη ....πρωτοβουλία Μπουτάρη


Στις 2 Αυγούστου, το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), συνέταξε την παρακάτω είδηση:
"Περισσότερες από 60 προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης, με πρώτο στη λίστα τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, συνυπογράφουν κείμενο με το οποίο δηλώνουν την υποστήριξή τους στις ..
βασικές αρχές του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ."

Η είδηση -όπως όλες οι ειδήσεις που αφορούν τον κ.Μπουτάρη- διεδόθη αστραπιαία σε όλα τα ΜΜΕ, ιδίως στα Αθηναϊκά, χωρίς όμως άλλα ονόματα!

Φυσικό επόμενο ήταν να ψάχνουν όλοι, ποιοί είναι οι υπόλοιποι 59.

Έτσι, μετά από πολύ ψάξιμο, το οποίο δεν μας οδήγησε πουθενά, ρωτήσαμε στις 5 Αυγούστου:
 
Απάντηση στα παραπάνω, δίνει το άκρως ειρωνικό άρθρο, μέλους της Πρωτοβουλίας (της παράταξης που ηγείται ο κ.Μπουτάρης), που αποκαλύπτει παράλληλα, πολλά και ενδιαφέροντα.

Γράφει λοιπόν, στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου:
 
"Τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος διακινεί προσωπικά προς υπογραφή ένα κείμενο υπεράσπισης του νομοσχεδίου, εστιάζοντας επιλεκτικά σε πέντε θετικά σημεία, αφαιρώντας τα από τα συμφραζόμενα, τα οποία σίγουρα δεν διάβασαν στην πλειοψηφία τους οι υπογράψαντες. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία: η Πρωτοβουλία έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιεί, με βάση το οποίο εξελέγη και με βάση αυτό ελέγχεται. Ούτε είχε, ούτε απέκτησε τώρα συγκεκριμένες θέσεις για το Πανεπιστήμιο. Συνεπώς, η κίνηση του Δημάρχου είναι αυστηρά προσωπική. Το κυριότερο και λυπηρό όμως είναι ότι οι 105 (μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος) υπογράψαντες (με πέντε ανώνυμους) «επιφανείς», αυτός ο κατάλογος των 100 επώνυμων «επιφανών» (sic!) φίλων, συναδέλφων και γνωστών του δημάρχου δεν είναι ούτε μεγάλος σε μέγεθος (όπως ήταν ο κατάλογος αυτών που τον στήριξαν για δήμαρχο), ούτε αντιπροσωπευτικός των κοινωνικών δυνάμεων που ψήφισαν τον Μπουτάρη για δήμαρχο, δηλ. τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Και το στένεμα αυτό, μικρόψυχο και πολιτικά λανθασμένο πλήττει το κύρος του ίδιου του Δημάρχου.

Kαι τέλος, ο μπακάλης: όπως και όλοι οι πολίτες-δημότες της πόλης πληρώνει φόρους και πρέπει να έχει λόγο για το Πανεπιστήμιο. Κυρίως πρέπει να είναι σίγουρος ότι ο τίμιος κόπος του «πιάνει τόπο», αξιοποιείται σωστά και δεν κατασπαταλάται. Αυτό μας οδηγεί αυτόματα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι στην Ελλάδα πάσχουν γενικώς, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.

Συνεπώς, και παραλλάσσοντας την πρώτη παράγραφο του κειμένου που διακίνησε ο δήμαρχος προσωπικά: «Η Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει ποτέ η πόλη των ανοιχτών οριζόντων και της επιτυχούς διασύνδεσης –πολιτιστικής, οικονομικής, πνευματικής– με το διεθνές γίγνεσθαι εάν δεν αναμορφωθεί η Tριτοβάθμια Εκπαίδευση (και όχι ‘παιδεία’! όπως λανθασμένα αναφέρεται)» με νηφαλιότητα, σεβόμενη την ιστορία των θεσμών, των προσώπων, της πόλης και της χώρας. Αυτό το κείμενο, κύριε Δήμαρχε, θα το υπέγραφα, ίσως και ο κ. Πρύτανης. Για τον μπακάλη, ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω…".
......
Επιμύθιο

Η κ.Χοντολίδου λοιπόν, αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για κείμενο που "υπογράφουν προσωπικότητες", αλλά για μιά προσωπική -και επίμονη- προσπάθεια του κ.Μπουτάρη, να υποστηρίξει την κ.Διαμαντοπούλου.
Θα ρωτήσετε προφανώς: "και γιατί τέτοιο ζόρι ο Μπουτάρης, να υποστηρίξει την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και την Διαμαντοπούλου;"
Αυτό δεν το ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι το κείμενο, του το ενεχείρισε -του το δωσε στο χέρι- η ίδια η Υπουργός, όταν τον επισκέφθηκε -ινκόγνιτο!- στο Δημαρχείο πριν ένα μήνα περίπου.

Το γιατί ο ίδιος δείχνει τέτοιον θρησκευτικό ζήλο, περιφέροντας από χωρίου εις χωρίον το χαρτί, είναι αλλουνού παπα Ευαγγέλιο.
Ίσως ξέρει κάτι παραπάνω ο Βαρδινογιάννης...