Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τις αρμοδιότητές τους και το προσωπικό τους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κλειώ Ιωάννου / alfavita.gr, 27/8/2011
 
 
Στο Σχέδιο Νόμου «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις» στο Άρθρο 33 γίνεται αναλυτική αναφορά για τα Γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, τη μεταφορά των αρμοδιοτητών τους και το προσωπικό τους:
 
 
 
 
Άρθρο 33
Κατάργηση των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης
1. Οι παρακάτω  αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταργούνται:
α) Τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προβλέπονται στα άρθρα 2, 5, και 8 του ν. 1304/1982 (Α΄ 144), όπως τροποποιήθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167).
β) Τα γραφεία φυσικής αγωγής που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ν. 1304/1982, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, και την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 2986/2002 (Α΄ 24).
γ) Τα γραφεία επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως μετονομάστηκαν με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3475/2006 (Α΄ 146) τα γραφεία τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 2043/1992 (Α΄ 79).
2. Οι αρμοδιότητες, οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 μεταφέρονται, αυτοδικαίως, ως εξής:
α) των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και
β) των γραφείων φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
3. Εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με απόφαση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γίνεται η περαιτέρω κατανομή των θέσεων που μεταφέρονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 καθώς και η τοποθέτηση του προσωπικού στις οικείες υπηρεσιακές μονάδες. Η τοποθέτηση του προσωπικού γίνεται ύστερα από γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.
4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 ανατίθενται ως εξής:
α) των προϊσταμένων των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και
β) των προϊσταμένων των γραφείων φυσικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
5. Υφιστάμενες μισθώσεις για τη στέγαση και λειτουργία των αποκεντρωμένων υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 λύονται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μπορεί να παραταθεί υφιστάμενη μίσθωση έως και ένα έτος, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος που μνημονεύεται στην απόφαση αυτή. Με όμοια απόφαση ρυθμίζεται και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λύση των μισθώσεων.
6. Οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα των οποίων μεταφέρονται οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιακών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 1 ευθύνονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς των κάθε μορφής αρχείων που τηρούνται στους χώρους στέγασης των καταργούμενων υπηρεσιακών μονάδων καθώς και για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά των υλικών ή αξιών που ανήκουν στη δημόσια περιουσία. Για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της προηγούμενης παραγράφου οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκδίδουν νομικές πράξεις και αναθέτουν την πραγματοποίηση υλικών ενεργειών σε υπαλλήλους των καταργούμενων μονάδων.
7. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρονται:
α)  το γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοούνται η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προβλέπονται στις παραγράφους 1 των άρθρων 4 και 7 του ν. 1304/1982, όπως είχαν τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, αντίστοιχα.
β) ο προϊστάμενος του γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο προϊστάμενος του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νοούνται ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπονται στο άρθρο 2 και στις παραγράφους 2 των άρθρων 4 και 7 του ν. 1304/1982, όπως οι τελευταίες είχαν τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985, αντίστοιχα.
γ) το γραφείο φυσικής αγωγής και το γραφείο επαγγελματικής εκπαίδευσης νοείται η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν. 1304/1982, όπως είχε τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985.
δ) ο προϊστάμενος του γραφείου φυσικής αγωγής και ο προϊστάμενος του γραφείου επαγγελματικής εκπαίδευσης νοείται ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπεται στο άρθρο 2 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ν. 1304/1982, όπως η τελευταία είχε τροποποιηθεί από την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του ν. 1566/1985.