Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Credit Agricole: 13 δισ. ευρώ επιπλέον τόκους θα πληρώσει η Ελλάδα για την αναχρηματοδότηση του χρέους- Χιονοστοιβάδα το χρέος

Επιπλέον τόκους 13 δις. ευρώ σε σύγκριση με τους τόκους που θα πλήρωνε αν οι αποδόσεις των ομολόγων της είχαν μείνει στα προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστεί να πληρώσει η Ελλάδα για το χρέος που πουλά μέσω κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν το Bloomberg και η Credit Agricole Corporate and Investment Bank.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι τόκοι για τα τρία ομόλογα που δημοπρατήθηκαν φέτος, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου 7-ετούς, θα ανέλθουν στα 7,7 δις. ευρώ, σε σχέση με τα 3,8 δις. ευρώ που θα ήταν αν είχαν πωληθεί με τον μέσο όρο του spread που επικρατούσε την περίοδο 2000-2008 μεταξύ του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου ελληνικού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Agricole η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με τόκους 18,9 δις. ευρώ για τις εναπομένουσες εκδόσεις ομολόγων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,4 δις. ευρώ που θα πλήρωνε πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη 10,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Μαϊου για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Αναλυτές: Χιονοστοιβάδα και μη-διατηρίσιμο το χρέος

«Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση σε αξιοπρεπή επίπεδα ώστε να μην γίνει χιονοστοιβάδα το πολύ μεγάλο χρεός που έχει» τόνισε ο αναλυτής της Credit Agricole, Peter Chatwell. «Η αγορά είναι απογοητευμένη από την έκδοση του 7-ετούς ομολόγου που δεν πήγε καλά και τα ελληνικά spreads αναμένεται να παραμείνουν στα παρόντα επίπεδα προς το παρόν».

«Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και η ιστορία αυτή θα συνεχίζεται καθώς αυτά τα επίπεδα δανεισμού δεν είναι διατηρήσιμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank. Η Credit Agricole προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δημοπρατήσει μέσα στο 2010 5-ετή ομόλογα ύψους 8 δις. ευρώ, 15-ετή ύψους 4 δις. ευρώ, 10-ετή ύψους 8 δις. ευρώ, ομόλογα 30 ετών ύψους 3 δις. ευρώ και 5ετή ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 5 δις. ευρώ. Υπενθυνμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πούλησε χρέος ύψους 8 δις. ευρώ σε 5ετή ομόλογα με απόδοση 381 μ.β. πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά, ενώ στις 4 Μαρτίου πούλησε 5 δις. ευρώ σε 10-ετή ομόλογα με απόδοση 3,25% πάνω από το Bund.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία: Bank Insider
bankingnews.gr