Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ηρωική έξοδος ή άσμα ηρωικό και πένθιμο;



Δεν γνωρίζουμε εαν οι σημερινοί κυβερνώντες παίζουν πόκα ή γνωρίζουν χαρτιά. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι την τελευταία φορά που οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος επιχείρησαν να κάνουν…μπλόφα ( ο πρώτος με το δημοψήφισμα και ο δεύτερος με το δήθεν διώξιμο της τρόικας από την Αθήνα ) στους δανειστές μας έκαψαν τη χώρα και τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής την πληρώνουμε ακόμη άπαντες. Το υπενθυμίζω αυτό με αφορμή τα όσα έγιναν στην Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο.

Τα πράγματα είναι όχι στο όριο αλλά πέραν του ορίου. Το “κράχ” είναι εδώ και εάν η στρατηγική που ακολουθήθηκε στη συνάντηση κορυφής ήταν ακόμη μια μπλόφα τότε ζήτω που καήκαμε. Το έχουμε γράψει και το επαναλαμβάνουμε. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο και πρέπει με επιχειρήματα αλλά και με συνεπή λογική να το καταλάβουν οι δανειστές. Ανεξάρτητα το πως θα βαπτίσουν τα μέτρα (νέα, παλιά, οριζόντια, κάθετα, διαρθρωτικά) η πραγματικότητα παραπέμπει στην κόλαση του Δάντη.

Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή όχι για την οικονομία, αλλεπάλληλα θα είναι τα φορολογικά «χτυπήματα» το νέο έτος σε μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το 2014 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν όλοι ότι έχει κοπεί σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών, ενώ για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο, εκτός από τις κατοικίες, για τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το 2014, παρά τις υποσχέσεις περί κατάργησης, θα ισχύσει και η έκτακτη εισφορά επί των εισοδημάτων που επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% ως 4% για όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.

Βαρύτερη θα είναι η φορολογία για ελεύθερους επαγγελματίες και όλους όσοι εισπράττουν ενοίκια.

Εαν σε αυτά προστεθούν αυτά που πρέπει να πληρώσουμε όσα έρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου (ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας, χαράτσια , συνταξιοδοτικό κλπ) τότε το άσμα που θα ακούγεται από σπίτι σε σπίτι θα είναι ηρωικό και πένθιμο.

Η φτώχεια και η ανισότητα στον τόπο μας μεγαλώνουν ενώ η μεσαία τάξη εξαφανίζεται.
Τα στοιχεία προκαλούν σοκ. Την ώρα που η τρόικα δεν λέει να κάνει πίσω και επιμένει σε μια αδιέξοδη πολιτική, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην πατρίδα μας από 19,7% που ήταν το 2008 έφτασε το 2012 στο 34,6%! Σχεδόν διπλασιάστηκε δηλαδή.

Αυτή είναι η… επιτυχία του Μνημονίου, των συνταγών της τρόικας, της δημοσιονομικής λιτότητας, της πολιτικής των απολύσεων και της κινητικότητας.

Η κυβέρνηση πλέον έχει την εικόνα του παζλ ολόκληρη μπροστά της. Εχει αποκαλυφθεί σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το σχέδιο των δανειστών μας. Το ερώτημα είναι εάν οι κυβερνώντες είναι έτοιμοι για μια ηρωική έξοδο ή γράφουν και πάλι ένα άσμα πένθιμο αλλά καθόλου ηρωικό. Για να δούμε τι θα επιλέξουν…