Το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με επίκεντρο τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων συνεχίζεται, χωρίς όμως να διαφαίνεται περίπτωση ουσιαστικών αλλαγών, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει μέχρι και η διατήρηση του χαρατσιού για ένα χρόνο.
Πάνω από 15 βουλευτές -κυρίως από την περιφέρεια- κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συμμετείχαν 74 εκ των 127 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δήλωσαν ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές διορθώσεις στο σχέδιο του υπουργείου, δεν θα το ψηφίσουν ούτε επί της αρχής.
Σαφής ήταν όμως και η στάση τού επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς από τον Νικήτα Κακλαμάνη εάν υπάρχει πρόθεση για βελτιώσεις, απάντησε: «Πρέπει να μαζέψω 2,9 δισ. Είμαι ανοιχτός σε αλλαγές, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν». Πρόσθεσε ότι θα δει με «δημουργικό τρόπο» τις προτάσεις, που πρέπει να στείλουν οι βουλευτές μέχρι την Κυριακή μέσω του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Μπούρα, αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.
Ορισμένοι βουλευτές της επαρχίας, που αγωνιούν περισσότερο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, υποστήριξαν πάντως ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει ακόμη και το χαράτσι και το 2014 μειωμένο κατά 10% (όσο δηλαδή θα μειωνόταν -υποτίθεται- η επιβάρυνση στα ακίνητα με τον ενιαίο φόρο). Κάποιοι μάλιστα πρότειναν να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή με ένα μικρό φόρο στα αγροτεμάχια.
Με την άποψη αυτή διαφώνησαν συνάδελφοί τους των αστικών περιοχών, που σχολίασαν ότι δεν είναι στόχος να διατηρηθεί το χαράτσι, αλλά και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, που επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα κριθεί αντισυνταγματικό. Ωστόσο, ακούστηκε η πρόταση από πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επανέλθει προς ψήφιση, για να ξεπεραστεί το θέμα της αντισυνταγματικότητας.
Στο στόχαστρο ο Καραβίτης
Στο στόχαστρο των βουλευτών βρέθηκε και ο σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Καραβίτης, συντάκτης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και πρώην γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επί κυβερνήσεων Σημίτη το 1997-2004, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει στο «Σκάι» ότι δεν καταλαβαίνει πού είναι η αδικία στο φόρο.
Τα βασικά ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές αφορούσαν τη φορολόγηση βάσει της αντικειμενικής αξίας την ώρα που η εμπορική έχει πέσει δραματικά, τις ανισότητες στη φορολόγηση μικρής και μεγάλης ακίνητης αγροτικής περιουσίας, την ανάγκη μείωσης των συντελεστών. Πολλοί μίλησαν με συγκεκριμένα παραδείγματα υπερβολικής φορολόγησης, ενώ οι βουλευτές των αγροτικών περιοχών χαρακτήρισαν άδικη την επιβάρυνση αυτών των περιφερειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους βουλευτές που πήραν το λόγο είπαν:
Ντόρα Μπακογιάννη: «Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Υπάρχει παράδειγμα ακινήτου αντικειμενικής αξίας 1,2 εκατ. που πωλείται προς 500 χιλιάδες».
Δάνης Τζαμτζής: «Κρατήστε το ΕΕΤΗΔΕ για ένα χρόνο μειωμένο κατά 10% για να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να κάνει κάτι σωστό».
Μιχάλης Ταμήλος: «Από 500 εκατ. ευρώ επί Καραμανλή το 2009, πήγαμε στο 1,17 δισ. επί Παπακωνσταντίνου το 2011 και 2,9 δισ. φέτος. Εφ' όσον μονιμοποιείται, πρέπει να υπάρχει αναπτυξιακή λογική».
Δημήτρης Σαμπαζιώτης: «Υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα, όπου παππούς με δυο - τρία στρέμματα σε ένα χωριό πληρώνει από 100 ευρώ, 1.000».
Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Τι διαφορά έχει ο ελαιώνας εάν είναι πιο κοντά στη θάλασσα από 800 μέτρα από αυτόν που είναι πιο μακριά;».