Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητοι κατά του φόρου 74 της Ν.Δ.

Το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με επίκεντρο τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων συνεχίζεται, χωρίς όμως να διαφαίνεται περίπτωση ουσιαστικών αλλαγών, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει μέχρι και η διατήρηση του χαρατσιού για ένα χρόνο.
Ο Στουρνάρας δείχνει στους «διαμαρτυρόμενους» για το φόρο ακινήτων βουλευτές της Ν.Δ. την... επιταγή της τρόικας: «Πρέπει να μαζέψω 2,9 δισ. ευρώ. Είμαι ανοιχτός σε αλλαγές, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν...»  (φωτ. ΑΠΕ)Ο Στουρνάρας δείχνει στους «διαμαρτυρόμενους» για το φόρο ακινήτων βουλευτές της Ν.Δ. την... επιταγή της τρόικας: «Πρέπει να μαζέψω 2,9 δισ. ευρώ. Είμαι ανοιχτός σε αλλαγές, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν...» (φωτ. ΑΠΕ)Πάνω από 15 βουλευτές -κυρίως από την περιφέρεια- κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συμμετείχαν 74 εκ των 127 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δήλωσαν ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές διορθώσεις στο σχέδιο του υπουργείου, δεν θα το ψηφίσουν ούτε επί της αρχής.
Σαφής ήταν όμως και η στάση τού επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς από τον Νικήτα Κακλαμάνη εάν υπάρχει πρόθεση για βελτιώσεις, απάντησε: «Πρέπει να μαζέψω 2,9 δισ. Είμαι ανοιχτός σε αλλαγές, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν». Πρόσθεσε ότι θα δει με «δημουργικό τρόπο» τις προτάσεις, που πρέπει να στείλουν οι βουλευτές μέχρι την Κυριακή μέσω του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Μπούρα, αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.
Ορισμένοι βουλευτές της επαρχίας, που αγωνιούν περισσότερο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, υποστήριξαν πάντως ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει ακόμη και το χαράτσι και το 2014 μειωμένο κατά 10% (όσο δηλαδή θα μειωνόταν -υποτίθεται- η επιβάρυνση στα ακίνητα με τον ενιαίο φόρο). Κάποιοι μάλιστα πρότειναν να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή με ένα μικρό φόρο στα αγροτεμάχια.
Με την άποψη αυτή διαφώνησαν συνάδελφοί τους των αστικών περιοχών, που σχολίασαν ότι δεν είναι στόχος να διατηρηθεί το χαράτσι, αλλά και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, που επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα κριθεί αντισυνταγματικό. Ωστόσο, ακούστηκε η πρόταση από πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επανέλθει προς ψήφιση, για να ξεπεραστεί το θέμα της αντισυνταγματικότητας.
Στο στόχαστρο ο Καραβίτης
Στο στόχαστρο των βουλευτών βρέθηκε και ο σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Καραβίτης, συντάκτης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και πρώην γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επί κυβερνήσεων Σημίτη το 1997-2004, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει στο «Σκάι» ότι δεν καταλαβαίνει πού είναι η αδικία στο φόρο.
Τα βασικά ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές αφορούσαν τη φορολόγηση βάσει της αντικειμενικής αξίας την ώρα που η εμπορική έχει πέσει δραματικά, τις ανισότητες στη φορολόγηση μικρής και μεγάλης ακίνητης αγροτικής περιουσίας, την ανάγκη μείωσης των συντελεστών. Πολλοί μίλησαν με συγκεκριμένα παραδείγματα υπερβολικής φορολόγησης, ενώ οι βουλευτές των αγροτικών περιοχών χαρακτήρισαν άδικη την επιβάρυνση αυτών των περιφερειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους βουλευτές που πήραν το λόγο είπαν:
Ντόρα Μπακογιάννη: «Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Υπάρχει παράδειγμα ακινήτου αντικειμενικής αξίας 1,2 εκατ. που πωλείται προς 500 χιλιάδες».
Δάνης Τζαμτζής: «Κρατήστε το ΕΕΤΗΔΕ για ένα χρόνο μειωμένο κατά 10% για να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να κάνει κάτι σωστό».
Μιχάλης Ταμήλος: «Από 500 εκατ. ευρώ επί Καραμανλή το 2009, πήγαμε στο 1,17 δισ. επί Παπακωνσταντίνου το 2011 και 2,9 δισ. φέτος. Εφ' όσον μονιμοποιείται, πρέπει να υπάρχει αναπτυξιακή λογική».
Δημήτρης Σαμπαζιώτης: «Υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα, όπου παππούς με δυο - τρία στρέμματα σε ένα χωριό πληρώνει από 100 ευρώ, 1.000».
Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Τι διαφορά έχει ο ελαιώνας εάν είναι πιο κοντά στη θάλασσα από 800 μέτρα από αυτόν που είναι πιο μακριά;».

ΣΥΡΙΖΑ: Πήρε πίσω τα «μαντριά», όχι το «άρμεγμα»

«Μπορεί ο πρωθυπουργός να πήρε πίσω τη φορολόγηση των μαντριών, αλλά το «άρμεγμα» των πολιτών συνεχίζεται με ένταση», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μέτρα που οδηγούν σε «δήμευση της περιουσίας των πολιτών». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερφορολογεί τα ακίνητα και τη γη και νομιμοποιεί το «χαράτσι» προσδοκώντας υπέρογκα έσοδα βασισμένα σε τιμές αντικειμενικών αξιών που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Για φόρο «εξ ορισμού μειωμένης εισπραξιμότητας» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει: Αφορά κάθε ακίνητο χωριστά, έχει ανάπηρη προοδευτικότητα, δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια, δεν διασφαλίζει ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα ακίνητα που συμμετέχουν στη βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή.
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι οδηγεί σε φοροεξόντωση του λαού. «Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα, είτε δημοσιονομικά είτε διαρθρωτικά, έχουν στόχο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από το τσάκισμα του λαού», αναφέρει.

Μητσοτάκης: Ποτέ δεν είπα για «στρατιωτικό νόμο»

Διαψεύδει ότι είπε τη φράση «στρατιωτικός νόμος» στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «La Libre Belgique» με χθεσινή γραπτή του ανακοίνωση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης, ταυτόχρονα, με επιστολή του στη διεύθυνση της βελγικής εφημερίδας ζητεί να υπάρξει «διόρθωση», τόσο στην έντυπη όσο και στη διαδικτυακή έκδοση, ενώ παράλληλα με επιστολή του διαμαρτυρήθηκε έντονα και προς την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
Ενημερώθηκε πως έκανε σύγκριση της μεταρρύθμισης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με μια «εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου». Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησα αυτές τις λέξεις, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας:«Η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για τη χώρα μας και για τους πολίτες. Η προσπάθειά σας να δημιουργήσετε εντυπώσεις δεν περιποιεί τιμή στην εφημερίδα σας».
Επίσης σε επιστολή προς την πρόεδρο της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου διαμαρτύρεται, διότι όσα είπε στη συνέντευξή του διαστρεβλώθηκαν βάναυσα.
«Συγκεκριμένα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, «στη συνέντευξη παρουσιάζομαι να κάνω λόγο για "εφαρμογή στρατιωτικού νόμου", κάτι που προφανώς ούτε είπα ποτέ ούτε θα διανοούμουν να εκστομίσω».