Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Το έλλειμμα στο επίπεδο του 2009 - Εξετάζεται επιμήκυνση του χρέους με μικρό “haircut”


Ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός κατά τους πρώτους μήνες του 2011  
οδηγεί εκ νέου το έλλειμμα προς τα υψηλά επίπεδα του 2009  
με αποτέλεσμα η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα να είναι δυνατή μόνο με πολιτική απόφαση.
Η απόφαση αυτή δεν θα είναι χωρίς κόστος για την Ελλάδα κόστος το οποίο θα καταστεί εμφανές κατά την...εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας το οποίο ήδη από τα 22 δις Ευρώ αυξήθηκε στα 23 δις Ευρώ ακριβώς λόγω της υστέρησης που παρατηρείται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες που δημιουργούνται από την υστέρηση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών κατά το 2011 η κυβέρνηση αναμένεται να επιταχύνει και τις αποκρατικοποιήσεις παρά το γεγονός ότι το χρηματιστηριακό κλίμα δεν είναι ιδανικό.
Εν τω μεταξύ τριβές με τους ελεγκτές της τρόικα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι κατά τις διασταυρώσεις των στοιχείων που λαμβάνουν από το Γενικό Λογιστήριο με αυτά που τους παρέχουν τα Υπουργείαπαρατηρούνται αποκλίσεις. 
Οι αποκλίσεις αυτές έχουν δημιουργήσει υπόνοιες στην πλευρά της τρόικα η οποία ταυτόχρονα επισημαίνει το γεγονός ότι υπάρχουν φορείς του δημοσίου που δεν παρέχουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι ανεπαρκής.
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει από συμπληγάδες για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος στις 15 Μαΐου να θέσει το δίλημμα «ή ψηφίζετε το πρόγραμμα ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι παρά τις επίσημες διαψεύσεις υπάρχουν συζητήσεις για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους τόσο στην ΕΕ όσο και του ΔΝΤ ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ενός μικρού haircut με αγορά ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεδομένου ότι τα έσοδα θα προκύψουν σταδιακά είναι πιθανή μια ενδιάμεση χρηματοδότηση για την επαναγορά χρέους η οποία θα αποπληρωθεί σταδιακά από τα έσοδα απ[οκρατικοποιήσεων.
newscode
http://emprosdrama.blogspot.com/2011/04/2009-haircut.html