Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ Φ/Α Πούτιν – Μεντβέντεφ προς Κίεβο: «Ή μαζί μας ή με το ΔΝΤ και την ΕΕ»

Προειδοποίηση προς άπαντες από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, ο οποίος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς πως στην περίπτωση που στην Ουκρανία σχηματιστεί φιλοδυτική κυβέρνηση τότε και η Ρωσία από την πλευρά θα επανεξετάσει τη χορήγηση του δανείου των 15 δισ. $ προς το Κίεβο αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου.
Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά τόσο σαφή προειδοποίηση  από ρωσικής πλευράς αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς που πρόκειται να επικρατήσει στην Ουκρανία και στο πως αυτό θα επηρεάσει στο εξής τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις.  
«Η Ρωσία θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας για να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο για την παροχή του δανείου ύψους 15 δισ.$ στη χώρα αυτή» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συνεχίσει λέγοντας:
«Ας περιμένουμε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και βλέπουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Τις δηλώσεις αυτές ο Ρώσος πρόεδρος τις έκανε  κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Πούτιν έκανε την παραπάνω δήλωση για να συμφωνήσει ουσιαστικά με τα όσα είπε Μεντβέντεφ ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε:
«Όσο αφορά την ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες, θα πρέπει να το κάνουμε με περίσκεψη και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρά μόνο όταν θα ξέρουμε ποια θα είναι η καινούρια κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αρχές της», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνάντηση ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισ!
Η Ουκρανία «ζητά και πάλι περιθώριο» για να αποπληρώσει το χρέος και «δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς»  μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο, υπογράμμισε. «Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση»πρόσθεσε με νόημα και όλοι κατάλαβαν φυσικά σε ποιους ουσιαστικά απευθυνόταν…
Οι προειδοποιήσεις αυτές της ρωσικής ανώτατης ηγεσίας προς την Ουκρανία αλλά και σε όσους στηρίζουν και προωθούν  μια αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, είναι πρακτικά μια περιγραφή του μέλλοντος που πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση αλλαγή κατεύθυνσης της ουκρανικής πολιτικής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr