Όσοι έχει τύχει να συνομιλήσουν με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή σχετικά με τα σενάρια, που επανέρχονται κατά περιόδους, ενός μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν μία σαφή απάντηση.
O κ. Καραμανλής απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο μίας «κυβέρνησης Παπαδήμου», αφού ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» προϋποθέτει την αποχώρηση του κ. Αντ. Σαμαρά από την Πρωθυπουργία, αντιστρατεύεται κάθε σχέδιο εξελίξεων ερήμην του Πρωθυπουργού και εκτιμά ότιόποια εκδοχή συνεργασίας δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα της βούλησης των εκλογέων μέσα από την κάλπη.
Η επιλογή του κ. Καραμανλή δεν είναι μόνον συμβατή με την αίσθησή του περί της τήρησης των συνταγματικών προβλέψεων και της πεποίθησής του ότι μία επιχείρηση επιβολής νέων κυβερνητικών σχημάτων θα εξωθήσει τους πολίτες σε πιο ακραίες ακόμη θέσεις αλλά αποτελεί και «απάντηση» στα επαναλαμβανόμενα σενάρια που τον φέρουν, τον ίδιο ή συνεργάτες του, σε τροχιά σύγκλησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με στενούς συνομιλητές του, ο κ. Καραμανλής εσχάτως ακούει με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον τα σενάρια και τις εκδοχές που του μεταφέρουν ή θέτουν υπόψιν του συνομιλητές του, χωρίς ωστόσο να έχει μεταβάλλει ούτε κατ' ελάχιστον θέση.
Ο κ. Καραμανλής μπορεί να μην αρνείται ότι η εικόνα του Αλ. Τσίπρα φέρνει μία «φρεσκάδα» στο πολιτικό σκηνικό, μπορεί να παρακολουθεί με προσοχή την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι λάτρης της ανάγνωσης του παρόντος με όρους ιστορικούς, ωστόσο δεν κρύβει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει, εν πολλοίς, ανώριμη και ότι η επιλογή της Ευρώπης αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, εφόσον δεν θέλει να καταστεί παρίας και... αποτυχημένο κράτος.
Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι κάθε φορά που σενάρια για έναν μεγάλο συνασπισμό ανακινούνται, στενοί συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού φροντίζουν με ηχηρό τρόπο να τα... καίνε. Αυτό έπραξε και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος ο οποίος έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» διαπλεκόμενων σεναριογράφων, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν αυτονομηθεί και πλέον πέρασαν οι εποχές που μπορούσαν να τους φορέσουν λύσεις «από πάνω».
«Αυτόνομος» και «μεσαιοχωρίτης» Άρης
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πήρε, ξανά, το όπλο του και όλο το τελευταίο διάστημα«πυροβολεί» αδιακρίτως προς την πλευρά του Μαξίμου. Είτε επικρίνοντας την ταύτιση της κυβέρνησης με την τρόικα, είτε λαμβάνοντας αποστάσεις από την τακτική της πόλωσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Β’ Αθήνας επιδιώκει να διαμορφώσει δικό του, διακριτό στίγμα, προκαλώντας συχνά την ενόχληση του Μαξίμου.
Ο Σπηλιωτόπουλος, που ως συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, είχε συνδράμει στη διαμόρφωση της τακτικής του «μεσαίου χώρου» επιδιώκει να ξαναφέρει στο προσκήνιο εκείνη την επιλογή, εκτιμώντας ότι η Ν.Δ. διολισθαίνει όλο και πιο δεξιά σε πολιτική πρακτική και έκφραση.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό οφείλεται στις απογοητευτικές για τον ίδιο μετρήσεις της Β’ Αθήνας, που τον θέλουν πολύ χαμηλά στις αξιολογήσεις των πολιτών και, συνεπώς, στα όρια της εκλογής. Η εκλογική επιβίωση είναι, σαφώς, ένακίνητρο για τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή που, μάταια, περίμενε να κτυπήσει το τηλέφωνό του προκειμένου να ενταχθεί στις δύο κυβερνήσεις Σαμαρά.
Ωστόσο, οι τοποθετήσεις Σπηλιωτόπουλου πυροδοτούν πλήθος σεναρίων, που τον φέρουν ακόμη και εκτός Ν.Δ. Πρόσφατα ο ίδιος δήλωσε ότι ανήκει στη Ν.Δ. και στηρίζει το έργο της κυβέρνησης, αλλά δεν συμφωνεί με όλα όσα γίνονται. Μόνον βέβαιο είναι ότι ως καλός γνώστης της επικοινωνίας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα παίξει το χαρτί του μέχρι τέλους και, φυσικά, δεν πρόκειται να προβεί σε βιαστικές κινήσεις, όπως προεξοφλούν αρκετά ΜΜΕ.
Μιλάει με πολλούς και, πάντως, είναι βέβαιο πώς εφόσον κρίνει ότι ο ζωτικός χώρος στο μεσαίο χώρο υπάρχει θα κινηθεί. Γι αυτό άλλωστε και το χθεσινό του σχόλιο στο twitter ότι «με σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για την Ελλάδα της ανάπτυξης μπορεί να χωρέσουμε πολλοί & από πολλά κόμματα!» ερμηνεύτηκε ως επιβεβαίωση των ζυμώσεων.