Με τον πρόεδρο της Ρωσίας συναντιέται σήμερα στις 5:00 το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, και την ίδια στιγμή η Βουλγαρία αποδέχεται οριστικά και αμετάκλητα το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού South Stream που θα κατασκευασθεί στη βουλγαρική οικονομική ζώνη.
Το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού «South Stream» έλαβε το πράσινο φως από το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλοντος. Σε συνεδρίαση του το Ανώτατο Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων, την Παρασκευή ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εκτός από το σωλήνα, που θα τοποθετηθεί στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, θα καλύψει ένα τμήμα 2,4 χιλιομέτρων στα παράλια μέχρι τον τερματικό σταθμό υποδοχής.
Το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία του έργου «South Stream Transport», στην οποία είναι μέτοχοι τη ρωσική «Gazprom» η γαλλική EDF,η ιταλική Eni και η γερμανική Wintershall.
Η σωλήνα από τη θάλασσα προς τη ξηρά δεν θα επηρεάσει την παραλία «Πασά Ντερέ», όπως αρχικά υπήρχε φόβος.
Η «South Stream Transport» θα κατασκευάσει σήραγγες για να μην επηρεασθεί αρνητικά η ακτή, ώστε να μην αποτρέπουν τους τουρίστες να προσέρχονται στην περιοχή, σημειώνει το δημοσίευμα του Στάρνταρτ.
Μετά την άρση των οποιονδήποτε πειβαλλοντικών εμποδίων, και την οριστική κατασκευή τμήματος του South Stream στην Βουλγαρία, η σημερινή συνάντηση Α.Σαμαρά και Β.Πούτιν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού υποτίθεται ότι επίσης για περιβαλοντικούς λόγους το ελληνικό τμήμα αναβλήθηκε "επ αόριστον".
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η συνάντηση θα έχει συμβολική σημασία, καθώς σηματοδοτεί την αναθέρμανση των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το Κρεμλίνο μετά από διάστημα αρκετών μηνών που έχουν μπει στον πάγο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ένα πρώτο βήμα είχε γίνει με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στην χώρα μας.
Οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων πάγωσαν μετά το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει τεράστια ευθύνη.
Αναμένεται στην συνάντηση Σαμαρά- Πούτιν να γίνει μία πρώτη γενική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος κυρίως στην οικονομία και στην ενέργεια (όπου θα θιχτεί και το θέμα του South Stream).
Θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις με βασιά θέματα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τους σιδηρόδρομους σε σχέση και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Θυμίζουμε ότι ο Α.Σαμαράς είχε συναντήσει τον Β.Πούτιν όταν ήταν στην αντιπολίτευση δύο χρόνια πριν στην Μόσχα. Έκτοτε δεν έχουν ξανασυναντηθεί.Στην κυβέρνηση πρέπει να έχει γίνει κατανοητό ότι την Ρωσία δεν την ενδιαφέρουν οι συμβολικές συναντήσεις και τα λόγια. Οι Ρώσοι θέλουν πράξεις, και όχι ευχολόγια, είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουν στην κυβέρνηση αυτή για να κάνουν δουλειές.
Και σίγουρα θα ζητηθεί και μια απάντηση για τον South Stream ο οποίος προς το παρόν θα περάσει από παντού πλην ημών, με δικιά μας ευθύνη, και με την ειρωνία ότι εμείς τον σκεδτήκαμε και τον σχεδιάσαμε. Αλλά τότε ήταν άλλες εποχές, άλλη κυβέρνηση,...αλλος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε και μια..."εξεγερση" να αντιμετωπίσει το 2008.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr