Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς προς Πούτιν: Μειώστε την τιμή του φυσικού αερίου (video)

Σαμαράς προς Πούτιν: Μειώστε την τιμή του φυσικού αερίου (video)
Το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνάντησή τους, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που έλαβε χώρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η μείωση της τιμής θα ήταν μια κίνηση που θα ανακουφίσει την οικονομία της Ελλάδας και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας.
«Συναντιόμαστε σήμερα ως φίλοι. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει». Με αυτά τα λόγια και απευθυνόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Πάνω σε αυτή τη φιλία χτίζουμε. Δεν υπάρχει διεθνής σταθερότητα, χωρίς συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά μια μακρά και πολύ επώδυνη ύφεση και ως εκ τούτου οι χαμηλές τιμές ενέργειας είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζοντας, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε επικεντρώνεται σε δύο κυρίως τομείς: στους σιδηρόδρομους και στα λιμάνια, κυρίως αυτό της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικό να υπάρξουν σύγχρονοι σιδηρόδρομοι, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για αγροτικά ελληνικά προϊόντα προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
Σχετικά με τον τουρισμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από την ελληνορωσική συνεργασία είναι εντυπωσιακά.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες. Επεσήμανε ότι οι συναλλαγές με την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 16% και το ίδιο συνέβη και με τις επισκέψεις των Ρώσων πολιτών κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και διήρκησε 40 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Α. Σαμαράς επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφτεί την Ελλάδα.
Επίσης κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν, εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τους σιδηρόδρομους, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ιδιαίτερα αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος.
samaraspoutin
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η βελτίωση της τιμής φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ελληνικής ΔΕΠΑ. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τιμή φυσικού αερίου ( 467 δολάρια / 1000btu) είναι πάρα πολύ υψηλή και η ελληνική πλευρά αναμένει μια πραγματική μείωση.
Σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Gazprom και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η αντιπαράθεση είναι έντονη και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα. «Η Ευρώπη θέλει να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Το θέμα είναι τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, από ελληνικής πλευράς έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Σότσι της Ρωσίας