Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα δυο σενάρια για το ενιαίο μισθολόγιο



ΤΟ ΑΡΓΌΤΕΡΟ ΜΈΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΊΟΥ ΘΑ ΈΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΊ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΟΙ ΔΙΑΤΆΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΏΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΊΩΝ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ. Η ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΣΥΣΤΑΘΕΊ ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ, ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΛΉΞΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΆ ΣΕΝΆΡΙΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΝΑΦΈΡΟΥΝ, ΌΤΙ ΤΑ «ΡΕΤΙΡΈ» ΤΌΣΟ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΎ ΔΗΜΟΣΊΟΥ ΤΟΜΈΑ, ΌΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ (Ο ΣΤΌΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ ΚΙ ΕΚΕΊ ΤΟ ΝΈΟ ΜΙΣΘΟΛΌΓΙΟ), ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΎΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΜΕΊΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΏΝ ΤΟΥΣ.

Τα δύο σενάρια τα οποία έχει εκπονήσει η επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο μισθολόγιο είναι τα εξής:

Το πρώτο προβλέπει μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων.
Ακούγεται ότι το συγκεκριμένο σενάριο στηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, όπως προκύπτει τουλάχιστον από σχετικές δηλώσεις του, θεωρείται και το πιο ήπιο.

Το δεύτερο σενάριο που στηρίζεται κυρίως από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ με παράλληλη ωστόσο οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Η θύελλα όμως, που θα προκαλέσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως αναφέρει «Το Βήμα», θα προκληθεί κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει πράξη δύο αρχές στις αμοιβές των υπαλλήλων:

Η πρώτη αρχή, περί της ανάγκης εφαρμογής της οποίας συμφωνούν όλοι, είναι ότι οι «υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας θα αμείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα που υπηρετούν».

Η αρχή αυτή εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει μόνον τους υπαλλήλους με τα υψηλά επιδόματα, όπως είναι εκείνους του υπουργείου Οικονομικών ή των ΔΕΚΟ που θα υποστούν σημαντική περικοπή στις αποδοχές τους, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγάλες μισθολογικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα. Κι αυτό γιατί με το ισχύον μισθολογικό χάος υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι, παρότι έχουν τα ίδια προσόντα, αμείβονται διαφορετικά ακόμη και εντός του ίδιου υπουργείου.

Η δεύτερη αρχή είναι ότι το επίδομα θέσης δεν θα χορηγείται σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με βάση την απόδοσή τους και μετά από αξιολόγησή τους.
Η ρύθμιση αυτή, παρότι όπως όλα δείχνουν, θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα - δεν θα εφαρμοστεί αμέσως αλλά μετά από ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής -, θα επιφέρει σοβαρές ανακατατάξεις στο μισθολογικό μωσαϊκό του Δημοσίου.