Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το ελληνικό πείραμα πέτυχε...

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Οι τραπεζίτες είναι ευτυχισμένοι που τέλειωσε η επαπειλούμενη πάλη των τάξεων και πως, τώρα πια, ήρθε επιτέλους, ο καιρός της απόλυτης κυριαρχίας τους. Τώρα πια μπορούν να αρχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους και σε άλλες χώρες. Αυτοί οι κύριοι της γης οφείλουν τώρα να υποκαταστήσουν το Θεό και να δημιουργήσουν τη βαθιά κι απόλυτη εμπιστοσύνη, έναντι εκείνων που δήλωσαν υποταγή και υπακοή στις εντολές τους.
Πριν ένα χρόνο, οι πρόεδροι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούσαν ανήσυχοι για τυχόν κοινωνικές εκρήξεις, έτοιμοι να χαλαρώσουν τα αυστηρά κριτήρια του διεθνούς συμφώνου νομισματικής σταθερότητας προς όφελος της αγοράς εργασίας. Τώρα, μετά το επιτυχές πείραμα της Ελλάδος, μπορούν, όχι μόνο να κοιμούνται ήσυχοι, αλλά να...

ελπίζουν για ακόμη περισσότερες περικοπές στα εισοδήματα των μοντέρνων σκλάβων και για ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια. Τώρα, μπορούν να δοκιμάσουν το πείραμα και σε άλλες χώρες.
Η νέα γενιά της Dot com δεν έχει δοκιμαστεί σε διεκδικητικούς αγώνες. Η νέα γενιά του καναπέ και του φραπέ, δεν χρειάστηκε ποτέ να αγωνιστεί ούτε για δημοκρατία, ούτε για ευημερία, ούτε για καλύτερες συνθήκες εργασίας αφού τα αγαθά αυτά τα βρήκε έτοιμα. Η νέα γενιά αποδείχτηκε η πιο συμβιβασμένη και παραδομένη από οποιαδήποτε άλλη γενιά του παρελθόντος, έτοιμη να ζήσει με λιγότερα από εκείνα που είχαν οι προηγούμενες γενιές. Το πείραμα πέτυχε. Οι άνεργοι στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορούν τώρα να ξεπεράσουν και το 20%. Αρκεί οι τιμές των ηλεκτρονικών ειδών, των επώνυμων ρούχων και του φραπέ στις καφετέριες, να μην είναι απαγορευτικές για τα εισοδήματά τους, διότι αυτό θα ήταν ο μόνος λόγος εξέγερσης.
Read more

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

« Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς.

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς.
Αν υπάρχει κάτι πραγματικά θετικό, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά. Αυτό το παλέψαμε ως Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ήταν μια από τις τρεις βασικές προτάσεις, που κατέθεσα στη συνάντησή μου με τους υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Όμως, για το κύριο μέρος της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς. Τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει:
* Πρώτον, στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι για να πάρει βοήθεια η Ελλάδα απαιτείται να έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο». Δεν προσδιορίζεται σαφώς ποιο είναι αυτό: Να δανείζεσαι με 6% από τις αγορές; Να δανείζεσαι με 8% από τις αγορές; Να μην μπορεί να δανειστείς καθόλου από τις αγορές;
Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, για να τη βοηθήσουν;
Εμείς όμως ζητήσαμε τη στήριξη, ακριβώς για να μην φτάσουμε στα όρια αυτά…


* Δεύτερον, ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η Συμφωνία επιβάλλει τη λήψη της τελικής απόφασης από κάθε χώρα της Ευρωζώνης με ομοφωνία. Το οποίο στην πράξη μπορεί να σημάνει και νέα μέτρα. Συνεπώς, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία.
* Τέλος, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της Συμφωνίας, φωτογραφίζει επί πλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και ευθεία υπονόμευση των Ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας Ευρωπαϊκής Οικονομίας από ένα κατ’ εξοχήν μη ευρωπαϊκό Οργανισμό.
Εδώ, λοιπόν, που είμαστε, ή παίρνουμε τώρα μέτρα τόνωσης της αγοράς, για να μην βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση, ή σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.
Το συμπέρασμα είναι ένα: η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο μόνη της. Και να σταθεί στα πόδια της μόνη της. Αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπεια της χώρας μας. Και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της.
Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Και θα το κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις ».
exomatiakaivlepo.gr
Read more

Στις 31 Μαρτίου, στις 18:30, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης οι κάτοικοι της πόλης φωνάζουν δυνατά χρησιμοποιώντας τη σιωπή τους! Διαμαρτύρονται για το ανύπαρκτο σύστημα υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Θύμα του διαλυμένου Ε.Σ.Υ. έπεσε πρόσφατα ένα βρέφος 14 μηνών, που οι γονείς του περιέφεραν σε τέσσερα νοσοκομεία, προκειμένου να σωθεί, αλλά τελικά αυτό δεν τα κατάφερε.
Read more

Η κερκόπορτα άνοιξε.

Κατηγορία Politis-gr blog
Ημερομηνία ανάρτησης: 26 Μαρτίου 2010.

Η χθεσινή ημέρα και οι αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σηματοδοτούν την απαρχή δραματικών εξελίξεων για τη χώρα μας και την ΕΕ γενικότερα.

Η προσπάθεια συγκάλυψης της επερχόμενης παραπομπής της Ελλάδας στο ΔΝΤ με το «φύλλο συκής» της αιγίδας της ΕΕ δεν σώζει τίποτα, ούτε καθιστά πιο αποδεκτά τα μέτρα κοινωνικής αγριότητας και βαρβαρότητας εναντίον των εργαζομένων Ελλήνων που σηματοδοτεί η εξευτελιστική υποταγή μιας χώρας στο ΔΝΤ.

Οι συμφορές που έφερε η υποταγή στο ΔΝΤ ευρωπαϊκών χωρών όπως η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία δεν αφήνουν περιθώρια αυταπατών ως προς το τι δυστυχία επιφυλάσσει για την πατρίδα μας η χθεσινή απόφαση.
Την αποκρουστική μορφή του «τέρατος» θα την δούμε σύντομα. Τόσο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, όσο κυρίως το έτος «λαιμητόμος» , το 2011 !

Ένα είναι σίγουρο. Οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν και άλλα σκληρά οικονομικά μέτρα. Έχουμε ήδη μπει στο φαύλο κύκλο ύφεσης, όπου οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες, λόγω της κρίσης και λόγω της ύφεσης. Αποτέλεσμα, το ΔΝΤ που θα έχει εγκατασταθεί και επίσημα πλέον στην Αθήνα , να ζητά καινούργια μέτρα, για να πετύχουμε τους στόχους και τα νέα μέτρα να φέρνουν και πάλι καινούργια και μεγαλύτερη ύφεση.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια, θα ματαιώσει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και θα σβήσει κάθε δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Η ευθύνη για το σημερινό κατάντημα ( γιατί περί καταντήματος πρόκειται ) ανήκει πρωτίστως στη κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου και στους χειρισμούς της. Την κυβέρνηση που ανησυχεί για τη «φυσιογνωμία» της και όχι για τη σωτηρία της χώρας. Την κυβέρνηση που πίστεψε ότι μπορούσε να κάνει το δικό μας πρόβλημα δικό τους, για να μας το λύσουν οι άλλοι.

Την κυβέρνηση που με φοβικά και ενοχικά σύνδρομα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της στα σκληρά μέτρα που πήρε και στα ακόμη σκληρότερα που θα αναγκαστεί να πάρει, δείχνοντάς μας με το δάκτυλο το ΔΝΤ , που δεν θα έχει κανένα πολιτικό κόστος.

Την κυβέρνηση που από το «λεφτά υπάρχουν» πέρασε στο «λεφτά υπάρχουν, αλλά στις τσέπες σας» και από το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» στο … «βουλιάξαμε αλλά όχι με μέτρα ΠαΣοΚ», λες και ο ελληνικός λαός ψήφισε ΔΝΤ και όχι ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές.

Την κυβέρνηση που μιλούσε για «όπλο επάνω στο τραπέζι» ως απειλή για τις διεθνείς αγορές, ξεχνώντας ότι το όπλο επάνω στο τραπέζι τοποθετεί και ο …..αυτόχειρας προετοιμάζοντας την πράξη του.

Και επειδή ως Έλληνες ξεχνάμε πολύ γρήγορα καλό θα ήταν να αποτυπώσουμε σε μια κόλα χαρτί ΠΟΙΟΙ ήθελαν ( Έλληνες και ξένοι) την εμπλοκή του ΔΝΤ και ΠΟΙΟΙ όχι και να την τοποθετήσουμε σε εμφανές σημείο στην οικία μας. Θα μας χρειαστεί πολύ σύντομα. Προετοιμαστείτε, γιατί «η προσγείωση θα είναι ανώμαλη»……
Read more

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ το σχέδιο «σωτηρίας» της Ελλάδας

Από Factorx Πεμ. 25 Μαρ 2010, 22:25 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.


Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το μεγαλύτερο μέρος των 22-23 δις που συμφωνήθηκαν για βοήθεια στην Ελλάδα θα τα καταβάλλουν χώρες – μέλη της Ε.Ε. Τη επίβλεψη όμως θα την έχει το ΔΝΤ.

Όπως εξάλλου μεταδίδεται στο κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί αναφέρεται ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης θα είναι ουσιαστική (substantial) και προφανώς θα αφορά και δημοσιονομικά ζητήματα.

Το πρώτο λοιπόν μεγάλο ερώτημα είναι: Το ΔΝΤ αποκτά ρόλο τοποτηρητή;

Οι πληροφορίες για τον ρόλο του ΔΝΤ εντείνουν τα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες στο παρά πέντε από τους Μέρκελ – Σαρκοζί. Η συμφωνία των οποίων όμως δεν γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό στο Παρίσι, όπου ο Σαρκοζί επικρίνεται ότι «τα έδωσε όλα στην Μέρκελ».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ένα πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, το ύψος του οποίου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εκτιμάται στα 22 έως 23 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού θα καλυφθεί από δάνεια χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ και το υπόλοιπο από το ΔΝΤ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, κατόπιν απαιτήσεως της κ. Μέρκελ ο μηχανισμός στήριξης και τα κεφάλαιά του θα ενεργοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση, δηλαδή εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές και «σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί».

Η συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας αναφέρει άλλωστε ρητώς ότι το πακέτο «θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης»

Όπως όμως έχουμε εξηγήσει ήδη ( Νίλα του Δράμαλη προδιαγράφεται στις Βρυξέλλες) «έσχατη λύση» σημαίνει όμως «αδυναμία δανεισμού», δηλαδή χρεοκοπίας.

- Η Ελλάδα ζητούσε βοήθεια για να μην χρεοκοπήσει.

- Η συμφωνία όμως θέλει να χρεοκοπήσουμε πρώτα για να μας βοηθήσουν μετά.

- Και σε όλο αυτό το διάστημα θα είμαστε υπό τη στενή επιτήρηση του ΔΝΤ

Άλλα ερωτήματα

1. Πόσα θα δώσουν, αν χρειαστεί, οι ευρωπαϊκές χώρες και πόσα το ΔΝΤ;

2. Πώς κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να δώσουν δεκάρα στην Ελλάδα; Η Μέρκελ πώς θα κάμψει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων της που δεν θέλουν με τίποτε να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Επομένως, μήπως υπάρχει κάτι στο σημείο της χρηματοδότησης που δεν γνωρίζουμε;

3. Το ΔΝΤ δε φημίζεται για ρόλους… κομπάρσου, επομένως, ποιους όρους επέβαλε ώστε να μπει στη συμφωνία;

4 Μήπως θα επιβληθούν στην Ελλάδα όροι τύπου ΔΝΤ; Δηλαδή, μήπως μας ζητηθούν νέα, επονείδιστα μέτρα που θα διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και θα έχουν ευρωπαϊκή κάλυψη;
Read more

Η πρώτη διπλωματική μάχη του Αντώνη Σαμαρά

Υποβλήθηκε την Πεμ, 25/03/2010 - 22:05.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η πρώτη διπλωματική μάχη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, βρήκε "απέναντί" του τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι υποστήριζαν μια μεικτή λύση (Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ) για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ακόμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αρχικά ήταν αντίθετος με την εμπλοκή του ΔΝΤ, τελικά "προσχώρησε" στην άποψη της κ. Μέρκελ. Απο την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη Σύνοδο, διατύπωσε την αντίθεσή του με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχέδιο οικονομικής στήριξης που ενδεχομένως χρειαστεί η Ελλάδα, παρουσιάζοντας ισχυρά επιχειρήματα. Σημαντικό, πάντως, είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ με πρωτοβουλία του και ύστερα απο τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου συνέβαλλε στη συγκρότηση ενιαίας ελληνικής θέσης στις Βρυξέλλες, στις Συνόδους ΕΕ και ΕΛΚ.

parapolitika.gr
Read more

Read more

Το ΟΧΙ του Προμηθέα, το ΟΧΙ της Αντιγόνης, το ΟΧΙ του Μεσολογγίου, το ΟΧΙ του Σολωμού, το ΟΧΙ του ΄40…

Από Factorx Τετ. 24 Μαρ 2010, 21:25 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.


«Παιδεία και θάρρος».*

“Για άλλη μια φορά, η ελληνική νύχτα μας αποκαλύπτει τους αστερισμούς που κοιτούσε ο φρουρός του Άργους καθώς περίμενε το σήμα για την πτώση της Τροίας, ο Σοφοκλής όταν έγραφε την Αντιγόνη — και ο Περικλής όταν σιγούσαν τα εργοτάξια του Παρθενώνα…

Για πρώτη φορά όμως ξεπροβάλλει μπροστά μας, μέσα από τούτη τη χιλιόχρονη νύχτα, το σύμβολο της Δύσης. Σε λίγο όλα αυτά θα είναι καθημερινό θέαμα, ενώ η νύχτα αυτή δεν θα ξανάρθει ποτέ. Μπροστά στο πνεύμα σου που αποσπάστηκε από τη νύχτα της γης, χαιρέτισε, λαέ της Αθήνας, την άσβεστη φωνή που υψώθηκε εδώ κι από τότε στοιχειώνει τη μνήμη των ανθρώπων:

«Όλα τα πράγματα είναι προορισμένα να παρακμάσουν, μακάρι όμως να μπορούσατε να πείτε για μας, μελλοντικοί αιώνες, ότι φτιάξαμε την πιο ξακουστή και την πιο ευτυχισμένη πόλη του κόσμου…»

Αυτή η έκκληση του Περικλή θα ήταν ακατανόητη στη μεθυσμένη από αιωνιότητα Ανατολή που απειλούσε την Ελλάδα. Και στη Σπάρτη ακόμα, κανείς δεν είχε, ως τότε, απευθυνθεί στο μέλλον. Πολλοί αιώνες την άκουσαν, αλλά απόψε τα λόγια του θα ακουστούν από την Αμερική ως την Ιαπωνία. Ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός άρχισε.

Μέσω αυτού του πολιτισμού και προς δόξαν του φωταγωγείται η Ακρόπολη, η οποία καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που κανείς άλλος πολιτισμός δεν έθεσε.

Το πνεύμα της Ελλάδας εμφανίστηκε αρκετές φορές στον κόσμο, δεν ήταν όμως πάντοτε το ίδιο. Ήταν λαμπρό στην Αναγέννηση, πόσο μάλλον που η Αναγέννηση πολύ λίγο γνώριζε την Ασία· είναι λαμπρό και συνταρακτικό σήμερα, που γνωρίζουμε την Ασία. Σε λίγο καιρό, θεάματα όπως αυτό θα ζωντανέψουν τα μνημεία της Αιγύπτου και της Ινδίας, θα δώσουν φωνή στα φαντάσματα όλων των στοιχειωμένων τόπων.

Η Ακρόπολη όμως είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και από το θάρρος.

Απέναντι στην αρχαία Ανατολή, ξέρουμε σήμερα ότι η Ελλάδα δημιούργησε έναν τύπο ανθρώπου που δεν είχε υπάρξει ποτέ ως τότε.

Η δόξα του Περικλή —του ανθρώπου αλλά και του μύθου που συνδέεται με το όνομά του— είναι ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος υπηρέτης της πόλης και ταυτόχρονα φιλόσοφος και καλλιτέχνης· ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής δεν θα μας συγκινούσαν με τον ίδιο τρόπο αν δεν ξέραμε ότι ήταν πολεμιστές.

Για τον κόσμο η Ελλάδα είναι πάντα η σκεπτόμενη Αθηνά που ακουμπάει στο δόρυ της. Και ποτέ πριν από αυτήν η τέχνη δεν είχε συνενώσει το δόρυ με τη σκέψη.

Δεν θα πάψουμε ποτέ να το διακηρύσσουμε: ό,τι σημαίνει για μας η τόσο συγκεχυμένη λέξη παιδεία —το σύνολο των έργων της τέχνης και του πνεύματος— η Ελλάδα το μετέτρεψε, προς δόξαν της, σε μείζον μέσον διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου.

Είναι ο πρώτος πολιτισμός χωρίς ιερό βιβλίο, όπου η λέξη ευφυΐα σήμαινε να θέτεις ερωτήματα. Ερωτήματα που έμελλε να γεννήσουν την κατάκτηση του κόσμου από το πνεύμα, της μοίρας από την τραγωδία, του θείου από την τέχνη και τον άνθρωπο.

Σε λίγο, η αρχαία Ελλάδα θα σας πει:

«Αναζήτησα την αλήθεια και βρήκα τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Επινόησα την ανεξαρτησία της τέχνης και του πνεύματος.

Αναβίβασα τον άνθρωπο και τον έθεσα αντιμέτωπο με τους θεούς του, τον άνθρωπο που είχε σκύψει το κεφάλι παντού εδώ και τέσσερις χιλιετίες.

Και την ίδια στιγμή τον έβαλα να αναμετρηθεί με τον δυνάστη».

Είναι μια γλώσσα απλή αλλά αθάνατη που την ακούμε ακόμα. Αυτή η γλώσσα ξεχάστηκε για πολλούς αιώνες και απειλήθηκε κάθε φορά που την ξανάβρισκαν οι άνθρωποι.

Ίσως ποτέ να μην ήταν πιο αναγκαία.

Το μείζον πολιτικό πρόβλημα της εποχής μας είναι να συμφιλιώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την ελευθερία· το μείζον πνευματικό πρόβλημα, να κάνουμε τα μεγάλα έργα προσιτά σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Και ο σημερινός πολιτισμός, όπως εκείνος της αρχαίας Ελλάδας, είναι ένας πολιτισμός που θέτει ερωτήματα. Δεν βρήκε όμως ακόμα τον υποδειγματικό τύπο ανθρώπου, έστω εφήμερο ή ιδεατό, και χωρίς αυτόν κανένας πολιτισμός δεν παίρνει σαφή μορφή.

Οι αμφιταλαντευόμενοι κολοσσοί που κυριαρχούν στον κόσμο μας φαίνονται πως μόλις υποψιάζονται ότι ο σπουδαιότερος στόχος ενός μεγάλου πολιτισμού δεν είναι μόνο η δύναμη, αλλά και μια ξεκάθαρη συνείδηση του τι περιμένει ο πολιτισμός από τον άνθρωπο, η ανίκητη ψυχή της Αθήνας που, έστω και υποταγμένη, καταδίωκε τον Αλέξανδρο στις ερήμους της Ασίας: «Πόσος μόχθος, Αθηναίοι, για να αξίζουμε τον έπαινό σας!»

Ο σημερινός άνθρωπος ανήκει σε όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν μαζί να τον δημιουργήσουν· το πνεύμα δεν γνωρίζει μικρά έθνη, γνωρίζει μόνο αδελφά έθνη.

Η Ελλάδα, όπως και η Γαλλία, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη για όλους τους ανθρώπους, και μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης. Παλιά έθνη του πνεύματος, το θέμα δεν είναι να επαναπαυθούμε στο παρελθόν μας, αλλά να επινοήσουμε το μέλλον που το παρελθόν απαιτεί από μας.

Στο κατώφλι της εποχής του ατόμου, για μια ακόμα φορά, ο άνθρωπος χρειάζεται να διαπαιδαγωγηθεί από το πνεύμα.

Και ολόκληρη η νεολαία της Δύσης χρειάζεται να θυμάται πως, όταν συνέβη αυτό για πρώτη φορά, ο άνθρωπος έθεσε στην υπηρεσία του πνεύματος τα δόρατα που αναχαίτισαν τον Ξέρξη.

Στους εκπροσώπους της γαλλικής νεολαίας που με ρώτησαν ποιο θα μπορούσε να είναι το σύνθημά της, απάντησα: «Παιδεία και θάρρος». Εύχομαι αυτό το σύνθημα, που το δανείστηκα απ’ τους Έλληνες, να γίνει κοινό για τους δύο λαούς μας.

Και αυτή την ώρα όπου η Ελλάδα αναζητεί τη μοίρα της και την αλήθεια της, σε σας, περισσότερο από μένα, εναπόκειται να το δώσετε στον κόσμο.

Γιατί η παιδεία δεν κληρονομείται, κατακτάται. Και κατακτάται με πολλούς τρόπους, που ο καθένας τους ταιριάζει σε όσους τον επινόησαν.

Από δω και πέρα στους λαούς θα απευθύνεται η γλώσσα της Ελλάδας. Αυτή την εβδομάδα την εικόνα της Ακρόπολης θα τη δουν περισσότεροι θεατές από όσους την είδαν μέσα σε δύο χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων δεν θα ακούσουν τη γλώσσα που άκουγαν οι αρχιερείς της Ρώμης ή οι άρχοντες των Βερσαλλιών· και ίσως να μην την ακούσουν καθόλου, εκτός και αν ο ελληνικός λαός αναγνωρίσει σ’ αυτήν τη βαθύτερη συνέχειά του — αν οι μεγάλες νεκρές πόλεις αντηχήσουν από τη φωνή του ζωντανού έθνους.

Μιλώ για το ζωντανό ελληνικό έθνος, για τον λαό στον οποίο απευθύνεται η ακρόπολη πριν απευθυνθεί σε όλους τους άλλους, που αφιερώνει όμως στο μέλλον του όλες τις ενσαρκώσεις του πνεύματός της που φώτισαν διαδοχικά τη Δύση: τον προμηθεϊκό κόσμο των Δελφών και τον ολύμπιο κόσμο της Αθήνας, τον χριστιανικό κόσμο του Βυζαντίου — τέλος, μέσα σε τόσα χρόνια φανατισμού, τον μοναδικό φανατισμό της ελευθερίας.

Ο λαός ωστόσο «που αγαπάει τη ζωή ακόμα κι όταν γίνεται οδύνη», είναι ταυτόχρονα εκείνος που έψαλλε στην Αγία Σοφιά κι εκείνος που άκουγε με δέος την κραυγή του Οιδίποδα στους πρόποδες αυτού του λόφου, κραυγή που επρόκειτο να διαπεράσει τους αιώνες.

Λαός της ελευθερίας, είναι εκείνος για τον οποίο η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων, εκείνος του οποίου η νεώτερη ιστορία είναι ένας ανεξάντλητος αγώνας για την Ανεξαρτησία — ο μόνος λαός που γιορτάζει την επέτειο του ΟΧΙ. Αυτό το ΟΧΙ ήταν το ΟΧΙ του Μεσολογγίου, το ΟΧΙ του Σολωμού.

Σε μας είναι το ΟΧΙ του στρατηγού Ντε Γκωλ, και το δικό μας. Ο κόσμος δεν ξέχασε ότι οι πρώτοι που το πρόφεραν ήταν η Αντιγόνη και ο Προμηθέας.

Όταν οι νεκροί της πρόσφατης ελληνικής Αντίστασης έπεφταν στο έδαφος όπου επρόκειτο να περάσουν την πρώτη νύχτα του θανάτου τους, έπεφταν σ’ ένα χώμα που είχε γεννήσει την πιο ευγενική και την πιο παλιά ανθρώπινη πρόκληση, κάτω από τα άστρα που μας κοιτάζουν απόψε, τα άστρα που ξενύχτησαν τους νεκρούς της Σαλαμίνας.

Μάθαμε την ίδια αλήθεια μέσα από το ίδιο αίμα που χύθηκε για την ίδια υπόθεση, την εποχή που Έλληνες και ελεύθεροι Γάλλοι πολεμούσαν πλάι πλάι στη μάχη της Αιγύπτου, την εποχή που οι άνδρες μου στο αντάρτικο έκαναν με τα μαντίλια τους ελληνικές σημαιούλες για να τιμήσουν τις νίκες σας, την εποχή που στα χωριά των βουνών σας χτυπούσαν τις καμπάνες για την απελευθέρωση του Παρισιού.

Ανάμεσα σε όλες τις αξίες του πνεύματος, οι πιο γόνιμες είναι εκείνες που γεννιούνται από την επικοινωνία και το θάρρος.

Είναι γραμμένο σε κάθε πέτρα της Ακρόπολης. «Ω ξειν’ αγγελειν Λακεδαιμονιοις οτι τηδε κειμεθα τοις κεινων ρημασι πειθομενοι…»

Φώτα της αποψινής νύχτας, πηγαίνετε να πείτε στον κόσμο ότι οι Θερμοπύλες καλούν τη Σαλαμίνα και τελειώνουν στην Ακρόπολη — με την προϋπόθεση ότι δεν τις ξεχνούμε!

Και είθε ο κόσμος να μην ξεχάσει, κάτω από τα Παναθήναια, την επιβλητική πομπή των αλλοτινών και των πρόσφατων νεκρών, που φυλάνε αγέρωχα σκοπιά και υψώνουν προς εμάς το σιωπηρό τους μήνυμα, ενωμένο, για πρώτη φορά, με την παλιά μαγική ωδή της Ανατολής: «Και αν αυτή η νύχτα είναι της μοίρας — ευλογημένη να είναι, ώσπου να φανεί η αυγή!»

* Ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας , André Malraux , με αφορμή την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, πραγματοποίησε τη περίφημη ομιλία του προς τιμήν της Ελλάδας, εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης

Αθήνα, 28 Μαίου 1959

Μετάφραση Βάσω Μέντζου

Υπεύθυνος για την αντιγραφή από την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Κώστας Ροδινός
Read more

Δυστυχώς, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο για την επανεκλογή της, παρά για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής ιδέας...

Τα τελευταία νέα από τις Βρυξέλλες
«Νυν υπέρ πάντων ο αγών» για την ελληνική διπλωματία στις Βρυξέλλες, κι όσο κι αν διαφωνούμε με την κυβέρνηση όλοι βρισκόμαστε στο πλάι της αυτές τις κρίσιμες ώρες. Άλλωστε, το είπε και ο Αντώνης Σαμαράς: «Βάζουμε πλάτη για την Ελλάδα», οπότε ακόμη κι αν όλα είναι μαύρα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Τα νέα που έρχονται αυτή τη στιγμή από τις Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένα, αλλά φαίνεται να γίνεται ένα....
απίστευτο διπλωματικό παζάρι προκειμένου να βρεθεί λύση η οποία θα έχει περισσότερο ευρωπαϊκό και λιγότερο ΔΝΤ χαρακτήρα. Η είδηση ότι μπορεί το ΔΝΤ να εμπλακεί περισσότερο στη σωτηρία της Ελλάδας έριξε το ευρώ έναντι του δολαρίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενώ και τα χρηματιστήρια δεν χαίρονται από τις εξελίξεις.

Ίσως η μόνη που χαίρεται από την πτώση του ευρώ είναι η Γερμανία η οποία είναι η χώρα της Ευρώπης με τις περισσότερες εξαγωγές, οπότε αδύναμο ευρώ σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη. Δυστυχώς, όμως, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη των γερμανικών επιχειρήσεων και για την επανεκλογή της, παρά για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής ιδέας.
Μέσα στο κλίμα αδιαλλαξίας της Γερμανίας και κάτω από την μάλλον μοιρολατρική στάση των άλλων ισχυρών, όπως της Γαλλίας, η ελληνική πλευρά επιθυμεί ακόμη να βρει πεδίο διαπραγμάτευσης για σχέδιο σωτηρίας μόνο από την Ευρώπη. Γεγονός μάλλον δύσκολο αφού η Α. Μέρκελ θέλει να φύγει από τις Βρυξέλλες νικήτρια και να επιστρέψει στο Βερολίνο χωρίς να έχει κάνει βήμα πίσω.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται η αυριανή σύνοδος κορυφής να καταλήξει σε φιάσκο, να μη βρεθεί δηλαδή λύση, ούτε καν να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της Ελλάδας. Οι πληροφορίες περί συνάντησης των χωρών του Γιουρογκρούπ πριν τη Σύνοδο είναι ακόμη στον αέρα και αν θα γίνει θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.
Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην με την υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας. Πλέον η Ελλάδα δεν είναι μόνη και ακολουθούν Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία οπότε η πίεση της ελληνικής πλευράς θα στηρίζεται στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση – πακέτο για όποια χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Αν η συζήτηση περιστραφεί γύρο από αυτό το θέμα τότε μάλλον θα αποτραπεί η καταστροφική για την Ελλάδα εμπλοκή του ΔΝΤ. Ίσως, από τη Σύνοδο κορυφής να μην προκύψει απολύτως τίποτε, να δοθεί παράταση της αγωνίας και ως την τελική λύση η Ελλάδα να δανειστεί με υψηλά επιτόκια.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν, και ας τους φωτίσει ο θεός να μην κάνουν καμιά γκάφα.


Από το ANTINEWS

Read more

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ο (χαμένος) χρόνος είναι (ακριβότερο) χρήμα …

Δημοσιεύθηκε από mitsosms στο Μαρτίου 23, 2010


Πάντως, για να παραδεχόμαστε και του στραβού το δίκιο, ήδη απ’ τον Γενάρη του 2010 ο κ. Παπανδρέου δήλωνε κατηγορηματικά ότι «κάθε σκέψη για το ΔΝΤ είναι αδιανόητη». Ευτυχώς που δεν είπε «ανόητη», διότι τώρα θα είχαμε άλλο πηλήκιον στο πηλίκον…

Είμαι πλέον βέβαιος ότι όλον αυτόν τον καιρό όταν ο Γιώργαρος ομιλούσε για ΔΝΤ εννοούσε το Διεθνές Τουρνουά Κρίκετ.

(θα μου πείτε ότι ΔΝΤ και ΔΤΚ δεν είναι ακριβώς το ίδιο! Μεγάλο το δίκιο σας, αλλά με κάτι τέτοιες μπλόφες έχουμε πάρει απ’ τη Μέρκελ όλους τους άσσους στο μανίκι μας)…

Ωπ-ωπ, διαπιστώσεις! γράφει χθες στα «ΝΕΑ» ο κ. Πρετεντέρης:…
«Η Ιστορία θα αναζητήσει κάποτε, για να φορτώσει με ευθύνες, τον λαμπρό εγκέφαλο που έμπλεξε στην υπόθεση το ΔΝΤ είτε επειδή το θεωρούσε σωστό είτε επειδή πίστευε ότι θα το χρησιμοποιούσε ως μπλόφα».

Ποιον «λαμπρόν εγκέφαλο» να εννοεί άραγε ο αρθρογράφος δεν γνωρίζω, αλλά για την μπλόφα αποφαίνεται το χθεσινό επίσης «Εθνος»: «Υπάρχουν τριών ειδών μπλόφες: Οι μπλόφες που σου βγαίνουν και κερδίζεις πολλά -ή τα πάντα. Οι μπλόφες που δεν σου βγαίνουν και χάνεις πολλά. Και υπάρχουν και οι μπλόφες που δεν σου βγαίνουν, και χάνεις τα πάντα, οπότε το μόνο που σου μένει είναι να… πηδήξεις απ’ το παράθυρο. Η μπλόφα για την προσφυγή στο ΔΝΤ φαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ότι συγκαταλέγεται στην τελευταία κατηγορία…».

Πω-πω, αγριάδες! (-θα έλεγα, αν δεν με προλάβαινε ο κ. Βενιζέλος λέγων κι αυτός χθες): «Η συζήτηση για το ΔΝΤ υπονομεύει τη συνολική προσπάθεια της χώρας».

του Στάθη στο Ναυτίλο
Read more

Επιδημιολογική έρευνα στο Νομό Κοζάνης

Η επίσημη έναρξη διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης στο Νομό Κοζάνης ανακοινώθηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης σε εκδήλωση που...

πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 στις 7:30 το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) Ν.Α. Κοζάνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης θα εκπονήσουν επιδημιολογική μελέτη στην προαναφερθείσα περιοχή υπό την επιστημονική επίβλεψη της Αν. Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής, Δρ. Αθηνάς Λινού. Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ν.Α. Κοζάνης.

Η εκπόνηση της μελέτης, που στοχεύει στην προάσπιση της υγείας του πληθυσμού του Νομού Κοζάνης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς στην περιοχή λειτουργούν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με βασικότερες αυτές της ΔΕΗ, οι οποίες δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και πιθανότατα δημιουργούν αυξημένους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Με βάση μάλιστα εκτιμήσεις των τοπικών υπηρεσιών υγείας, στον πληθυσμό του Νομού παρατηρείται αυξημένη επίπτωση και επιπολασμός διαφόρων μορφών καρκίνων, καρδιαγγειακών νοσημάτων και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Στα πλαίσια, λοιπόν, προστασίας της υγείας των κατοίκων του Νομού Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης δημόσιας υγείας, στόχος της μελέτης είναι να εκτιμηθεί το επίπεδο υγείας του πληθυσμού των περιοχών αυτών, να διερευνηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να εκτιμηθεί ο ρόλος τους στην υγεία των κατοίκων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί αρχείο καταγραφής νοσηρότητας και θνησιμότητας που θα συμβάλλει στη μακροχρόνια παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού. Η δημιουργία ενός τέτοιου αρχείου αποτελεί μια πρωτοποριακή δράση καθώς θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού βάσει των όποιων θα μπορούν να σχεδιαστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν λεπτομερή στοιχεία που αφορούν στο σκεπτικό, τους στόχους και τη μεθοδολογία της μελέτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, κ.κ. Παύλος. Από πλευράς Νομαρχίας μίλησε ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, από πλευράς Κέντρου Περιβάλλοντος, η Πρόεδρός του Κυριακή Αποστολίδου ενώ από πλευράς Πανεπιστημίου Αθηνών η Αθηνά Λινού, Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και η Δρ. Έλενα Ριζά, Επιδημιολόγος/Υγιεινολόγος.
http://lefkopigi.blogspot.com/2010/03/blog-post_23.html




Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/03/blog-post_9252.html#ixzz0j6l3KC9y
Read more

“ Wall Street Journal ” προς Γιώργο Παπανδρέου για ΔΝΤ: «Η σιωπή είναι χρυσός»

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, η διεθνής εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί, εξαιτίας των πολλών ταξιδιών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι, με αντιφατικά μηνύματα που στέλνει στην διεθνή κοινότητα και τις αγορές, σχετικά με τις προθέσεις του, οδήγησε σε εκτίναξη των spreads . Είναι χαρακτηριστική η τροπή που πήραν τα πράγματα, με την πιθανή προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η «μπλόφα», όπως χαρακτηρίστηκε, μετατράπηκε σε μπούμερανγκ που απογείωσε εκ νέου τα spreads .
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που.....
αντιμετωπίζουν τον Γ. Παπανδρέου ακόμη και αμερικανικές εφημερίδες. « Μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου: Η σιωπή είναι χρυσός ». Έτσι άρχιζε την Παρασκευή την ανάλυσή της η « Wall Street Journal » . Ιδιαίτερα για τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου η εφημερίδα τόνιζε ότι: « Κάθε φορά που ο Παπανδρέου ανοίγει το στόμα του για να παραπονεθεί για την έλλειψη υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα ή υπαινίσσεται ότι μπορεί να προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ, στην πραγματικότητα κάνει πιο δύσκολη την αποστολή της χρηματοδότησης του ελλείμματος της χώρας του ... Η εσφαλμένη επικοινωνιακή στρατηγική του Παπανδρέου είναι μεγάλο εμπόδιο στο να πέσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους... ».

hassapis-peter.gr
Read more

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να στείλουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ - Ασαφής ο ρόλος της ΕΕ στο σχήμα οικονομικής βοήθειας

23/03/10 - 18:44 Σε συμφωνία έχουν καταλήξει η Γερμανία και η Γαλλία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου που επικαλείται το δίκτυο Bloomberg.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει η Γερμανία να σηκώσει το βάρος της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στον ξένο Τύπο, καθώς Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την επιβολή σκληρών μέτρων ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε «εξαγωγή» του ελληνικού προβλήματος στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Η Γερμανία όπως όλα δείχνουν δεν θέλει να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αφού όπως επισημαίνει ο Γερμανός αξιωματούχος, η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε οικονομική βοήθεια. Θα ληφθεί απόφαση επί του θέματος μόνο αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της μέσα από τις κεφαλαιαγορές, πρόσθεσε.
Σκοπός της Γερμανίας είναι να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο οποιαδήποτε χώρα μέλος της ευρωζώνης θα τιμωρείται σε περίπτωση παρέκκλισης από τους κανόνες σύγκλισης.
Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία ο ρόλος της ΕΕ παραμένει ασαφής αν δηλαδή συμμετάσχει ή όχι.
Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι θα προχωρήσει μια συνδυαστική λύση με την ΕΕ και το ΔΝΤ να στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.
Αλλά διαφαίνεται ότι η Γερμανία θέλει να στείλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ

www.bankingnews.gr
Read more

Ο Σαμαράς κεντρικός ομιλητής στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες

Υποβλήθηκε την Τρι, 23/03/2010 - 15:59.
Σημαντικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, ως κεντρικός ομιλιτής για την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορές των "parapolitika.gr" ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σήμερα, η Ελλάδα και θα διατυπώσει τρόπους και προτάσεις εξόδου της χώρας μας από την κρίση, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Σκοπός του προέδρου της ΝΔ, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο που έχει στα χέρια του, ιδιαιτέρως προς τη γερμανική πλευρά, για να μπορέσει να συμβάλει ώστε η Γερμανία να συναινέσει στην εξεύρεση μιας σωστής λύσης για την Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, θα προετείνει να παρασχεθούν στην Ελλάδα οι απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να δανειστεί με όρους που συμφέρουν την Ελλάδα -όπως ακριβώς δανείζονται και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- ή να υπάρξει οικονομική βοήθεια, η οποία μπορεί να διακανονιστεί σε διμερές επίπεδο, ώστε να μην προσκρούει μια τέτοια απόφαση στις γνωστές κοινοτικές απαγορεύσεις.

"Ο πρόεδρος πάει για να «βάλει πλάτη» στην Ελλάδα, να στηρίξει την Ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε άμεσα, με τον πλέον σταθερό και ασφαλή τρόπο, να βγούμε από την κρίση", σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πυκνώσει το επόμενο διάστημα τις επαφές του με κεντροδεξιούς ηγέτες, πολλοί απο αυτούς μιλούν ήδη με τα καλύτερα λόγια για τις πρωτοβουλίες του στην ανασυγκρότηση της ΝΔ.
parapolitika.gr
Read more

«Ανόητη και επικίνδυνη η συζήτηση για το ΔΝΤ» κατά το Χρήστο Πρωτόπαπα

Υποβλήθηκε την Τρι, 23/03/2010 - 16:14.
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη Χρήστος Πρωτόπαπας. Σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash δήλωσε ότι τα χρήματα που θα μας δανείσει το Ταμείο θα επαρκούν μόνο για το επόμενο τετράμηνο, ενώ η προσφυγή δε θα μας εξασφαλίσει και καλύτερα επιτόκια αφού θα έχουμε χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστοι. «Δε θα είμαστε υπό επιτήρηση, αλλά υπό αναγκαστική διαχείριση» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Ορισμένοι φαίνεται να μην κατανοούν τι σημαίνει ΔΝΤ και απορώ πώς γίνεται αυτή η συζήτηση» συνέχισε ο κ. Πρωτόπαπας. Βέβαια, δε διευκρίνισε σε ποιους αναφέρεται αφού οι μόνοι που μιλάνε για τη δυνατότητα επιλογής του ΔΝΤ δεν είναι άλλοι από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομίας και φυσικά αρκετά στελέχη του κόμματός του.
parapolitika.gr
Read more

Οι όροι της Γερμανίας

Τρεις βασικούς όρους θέτει η Γερμανία, προκειμένου να συμφωνήσει στην παροχή πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επιβολής νέων αυστηρότερων όρων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης στην...
οικονομική εφημερίδα, το Βερολίνο «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον και καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα του ευρώ», ενώ μία διαπραγμάτευση για βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μόνο ως «έσχατη λύση» και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τρεις προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένο πακέτο στήριξης αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν πρόκειται να υπάρξει ένας «μηχανισμός» στήριξης, θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, εάν το ΔΝΤ συμφωνούσε να έχει «σημαντική συμβολή» στο πακέτο στήριξης και εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν για την επιβολή νέων κανόνων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης μιας τέτοιας κρίσης – κάτι που σημαίνει και αλλαγή των συνθηκών που διέπουν την ΕΕ.

Γαλλογερμανικές συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι γαλλογερμανικές συνομιλίες σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής θέσης για το ελληνικό ζήτημα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1793692
Read more

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

Αγαπητοί φίλοι.
Αφού διαβάσετε με τον ορθόδοξο τρόπο κάντε τον κόπο και διαβάστε κάθε πρόταση ξεκινώντας από το τέλος!
Αξίζει τον κόπο.

*

Στο κόμμα μας πραγματοποιούμε αυτό που υποσχόμαστε.
Μόνο οι ανόητοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι
δεν αγωνιζόμαστε κατά της διαφθοράς.
Διότι ένα είναι βέβαιο για μας
η τιμιότητα και η διαφάνεια είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε.
Αποδεικνύουμε ότι πλανάται όποιος πιστεύει πως
οι μαφιόζοι θα συνεχίσουν να μετέχουν στην κυβέρνηση όπως παλιά.
Διασφαλίζουμε, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ότι
η κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι ο κύριος σκοπός μας.
Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα ανόητοι που πιστεύουν πως
θα είναι δυνατόν να εξακολουθεί κανείς να κυβερνά
με παλαιοπολιτικά τερτίπια.
Όταν αναλάβουμε την εξουσία, θα κάνουμε το παν ώστε
να τεθεί τέρμα στις προνομιακές καταστάσεις και στην ευνοιοκρατία
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση
να πεθάνουν της πείνας τα παιδιά μας.
Θα πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας ακόμα και
να στερέψουν πλήρως οι οικονομικοί πόροι
θα ασκήσουμε την εξουσία ώσπου
θα έχετε καταλάβει ότι από δω και πέρα
είμαστε TO ΠΑΣΟΚ!!!

pyrgosnews
Read more

Τα γυρίζουν τώρα με Ευρώπη

Υποβλήθηκε την Τρι, 23/03/2010 - 11:21.
Απίστευτα, πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνα τα πισωγυρίσματα και οι παλινωδίες της κυβέρνησης στα οικονομικά. Εκεί που μέχρι χθες ο Παπανδρέου έλεγε ότι δεν θέλει λεφτά παρά μόνο πολιτική στήριξη και προχθές άφηνε υπονοούμενα ότι αν δεν τον στηρίξει η Ευρώπη θα βρει λεφτά από Αμερική ή Κίνα, σήμερα ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι η Ελλάδα επιλέγει την «ευρωπαϊκή λύση».

Η ... παιδική χαρά σε όλο της το μεγαλείο. Είναι βέβαιο , όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, ότι αν τελικά η Γερμανία ενδώσει και ... δώσει (σς που κάτι τέτοιο δεν φαίνεται), θα το κάνει με πολύ συγκεκριμένους όρους και ένας από αυτούς είναι να ξηλωθεί όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ακέφαλες υπηρεσίες Όλο δηλώσεις και συνεντεύξεις περί ελέγχων και πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι οι επιτελείς των εποπτικών αρχών αλλά ακόμη δεν έχουνε μαζέψει φράγκο.

Οι έλεγχοι είναι πλημμελείς επειδή οι υπηρεσίες είναι ακέφαλες. Σε τρεις μήνες και αν, θα πάρουν μπροστά τα κλιμάκια των εφοριών. Μέχρι τότε, θα πραγματοποιούν σποραδικά επιδρομές και όπου μπορούν θα «γράφουν». Κάτι τέτοια κάνει ο Ραγκούσης με τα νομοσχέδια του και έχει εκνευρίσει αφάνταστα τον Πάγκαλο.
parapolitika.gr
Read more

«Γιώργο ….βουλιάζουμε»…

Υπήρχε λόγος να βουλιάξουμε;

Το Α. Ε. Π. της Ελλάδος ανέρχεται περίπου στα 260 δις ευρώ.

Η παραοικονομία εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠ.

Οι καταθέσεις των ελλήνων στις εντός Ελλάδος τράπεζες, ανέρχονται περίπου στα 275 δις ευρώ.

Το δημόσιο χρέος μας υπολογίζεται στα 320 δις ευρώ. (οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτού του χρέους, οπότε το εξωτερικό μας χρέος εκτιμάται ότι είναι περίπου 250 δις)

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου στο 12.7% του ΑΕΠ.

Οι δανειακές μας ανάγκες για το 2010 θα ανέλθουν στα 65 δις ευρώ.

Αυτά είναι τα δεδομένα: Λοιπόν, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη συζήτηση για τη χρεοκοπία και αδυνατώ να την εξηγήσω με οικονομικούς όρους! Δεν είμαστε η γη της επαγγελίας και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν. Επί πλέον ίσως έχουμε το πλέον σπάταλο κράτος στην Ευρώπη. Αλλά ούτε με χρεοκοπία κινδυνεύουμε, ούτε κυρίως θα λύσουμε τα προβλήματά μας με τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα:

Κάτι που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει η κυβέρνηση είναι ότι κρίση χτυπάει όλες της χώρες της Ε.Ε.

Το Γερμανία εμφανίζει έλλειμμα 5%.

Η Ισπανία έχει έλλειμμα 11,2% , ανεργία 20% , ενώ το χρέος αυξάνεται με ρυθμό 20%.

Η Γαλλία έχει έλλειμμα 8,3% και το χρέος ανεβαίνει με ρυθμούς 10%.

Η Μ. Βρετανίας έχει έλλειμμα 12%, όσο της Ελλάδας, και με ρυθμούς αύξησης του χρέους στο 20%.

Η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, 1.8 τρις ευρώ! Δηλαδή, το ένα τέταρτο όλων των ευρωπαϊκών χρεών!

Στις ΗΠΑ, το ίνδαλμα του κ. Παπανδρέου, για φέτος και τον επόμενο χρόνο δημιουργεί έλλειμμα 10% να «βάλει» μπροστά την αμερικανική οικονομία!

Γιατί αυτή η εμμονή με την Ελλάδα;

Ποιος άρχισε τη συζήτηση για τη χρεοκοπία:

“Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας καθώς το δημοσιονομικό απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974” τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στην οικονομία έκανε λόγο για “πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική”.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Γ. Παπανδρέου!!! Γιατί; Γιατί νόμιζε ότι με τον τρόπο αυτό θα δικαιολογήσει, την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και την έλλειψη προγράμματος. Ο κ. Παπανδρέου άργησε να αντιληφθεί ότι άλλη βαρύτητα έχουν οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης (όταν διεκτραγωδούσε την κατάσταση της οικονομίας μας) και διαφορετική του πρωθυπουργού. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αγορές σε παίρνουν στα σοβαρά!

Μερικές απαντήσεις:

Η αλήθεια είναι ότι χώρα μας βίωνε την παγκόσμια οικονομική κρίση ηπιότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάτι το περίσσευμα ανάπτυξης από τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το μέγεθος της παραοικονομίας, κάτι η όχι και τόσο σφιχτή οικονομική πολιτική, κάτι εκείνο το πακέτο των 28 δις που θωράκισε τις Τράπεζες μας και διατηρήθηκε η ρευστότητα στην αγορά, και η κρίση δε μας έπληξε έντονα. Μέσα σ’ ένα δυσμενές εσωτερικό μέτωπο, με τη άκρατη σκανδαλολογία και τη αντιπολιτευτική υστερία, η Ελλάδα μέχρι και την άνοιξη του 2009 διατηρούσε ακόμα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη! Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι αν τον Οκτώβριο είχαν ληφθεί τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ, η συζήτηση για την χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί! Αν, δε είχαν ληφθεί από το 2008, η χώρα μας τώρα θα ξεπερνούσε την κρίση!



Οι αιτίες του οικονομικού μας προβλήματος

Το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και προφανώς οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Όλοι, όμως, παραδέχονται ότι το πρόβλημα με το χρέος και το έλλειμμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο στην πρώτη τετραετία του Α. Παπανδρέου. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το κόστος που πληρώνουμε για τη δημιουργία της εκλογικής πελατείας του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας κυβερνήσει περισσότερα χρόνια έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες. Φυσικά μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Καραμανλή.

Η αλήθεια για τα επιτόκια δανεισμού:

Η αλήθεια είναι ότι δανειζόμαστε ακριβά. Απλά, σε όσους ανησυχούν, να θυμίσω ότι το 1998 το δημόσιο δανειζόταν με 8%!!!

Η αλήθεια για τους ημι-υπαίθριους:

Οι ημιυπαίθριοι είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει περίπτωση να κατεδαφιστούν; ΟΧΙ. Τι θα έκανε ένα σοβαρό κράτος; Θα διευθετούσε την παρανομία και θα την απαγόρευε δια ροπάλου στο μέλλον! Η νομιμοποίηση των υπαίθριων, αυξάνει την αντικειμενική και την αγοραστική αξία του ακινήτου. Άρα προσθέτει πλούτο στον πολίτη και δημιουργεί προσδοκία εσόδων για το δημόσιο από μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες. Ας συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το ΣΤΕ.

Αφέλεια ή βλακεία;

Αν και με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία, εκτιμώ ότι η συζήτηση για τη χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί, αν είχαμε μια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση. Η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπικά του ιδίου. Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσω δηλώσεις που θυμάστε όλοι.

Υπάρχει εξήγηση;

Καμιά φορά η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή: Όταν ο κ. Παπανδρέου κέρδισε μ’ εκείνο το ανέλπιστο +11%, έπρεπε να δικαιολογήσει το «λεφτά υπάρχουν», την επί διετία οξύτατη κριτική του και την έλλειψη προγράμματος. Παράλληλα έπρεπε να απαξιωθεί η Ν.Δ. ως φορέας εξουσίας και ο Σαμαράς ως εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Ποιο ήταν το σενάριο: Φουσκώνουμε το έλλειμμα. Νέα κυβέρνηση είμαστε, η Ε.Ε. θα δείξει κατανόηση. Διεκτραγωδούμε την κατάσταση της οικονομίας για να απαξιώσουμε την Ν.Δ. και να δικαιολογηθούμε για την αθέτηση των προεκλογικών μας υποσχέσεων. Με τον κουρνιαχτό που θα σηκωθεί, περνάμε από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που θα μας εδραιώσουν στην εξουσία. Αυτό ήταν το σενάριο. Το είχαν κάνει στο παρελθόν. Όμως, τούτη τη φορά δεν τους βγήκε και την πάτησαν!

Έτσι δημιούργησαν ένα χάος, το οποίο δεν ξέρουν πώς να διαχειρισθούν! Και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Και το χειρότερο: παίρνουν μέτρα τα οποία όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το επιδεινώνουν. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Αυτή είναι η τραγική αλήθεια!

Κώστας Ροδινός

Από antinews.gr
Read more

Ακαμπτη η στάση της Μέρκελ

Από Factorx Τρ. 23 Μαρ 2010, 00:21 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.


Τις θέσεις της για το ζήτημα της Ελλάδας επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, παραμένοντας αμετακίνητη στη σκληρή στάση της.

«Το λέω ξεκάθαρα ότι κατά τη δική μου άποψη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε και για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε» υπογράμμισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

Επανέλαβε ακόμη πως κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «Πέμπτη και Παρασκευή, δεν πρόκειται (να συζητήσουμε) τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», επισημαίνοντας και πάλι ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Καταλήγοντας, τόνισε και πάλι πως μια ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα είναι αρμόζουσα παρά μόνον σε περίπτωση απειλής στάσης πληρωμών μιας χώρας μέλους. «Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι σε αυτή την κατάσταση» σημείωσε.

Με συνοδεία αυστηρών μέτρων η βοήθεια

Η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε από το Ευρωβουλή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με δωρεάν επιχορήγηση.

Οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα», ανέφερε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θεωρεί παράλογη την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος τη ζώνη του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την ουσία και το ρόλο του ενιαίου νομίσματος. «Το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.

Ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Ερωτήσεις υπέβαλαν στον Τρισέ οι ευρωβουλευτές, Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΝ).

Στις απαντήσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία.

Επίσης, ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα σχετικά υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν απολύτως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.

http://www.ethnos.gr/
Read more

Καζάνι που βράζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Κατηγορία Politis-gr blog
Ημερομηνία ανάρτησης: 23 Μαρτίου 2010.

Καζάνι που βράζει είναι το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση – εξπρές του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Στελέχη του κλίματος Παπανδρέου χαρακτήριζαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «μαθητευόμενο μάγο», η ομάδα των εκσυγχρονιστών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τραγικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με καταστροφικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, όλοι μαζί μίλησαν για κόμμα «που δεν υπάρχει» φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Σ. Ξυνίδη, οι υπουργοί… απείχαν και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αντί για πολιτική κουβέντα -κατά το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε μέλος του στον Ελεύθερο Τύπο- γίνεται ….ψυχοθεραπεία.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συντηρούν το σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ αλλά δεν βρήκαν ούτε ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου να στηρίξει μια τέτοια επιλογή. Κατά την εκτίμηση στενού συνεργάτη του ιδίου του πρωθυπουργού, «αν η κατάσταση δεν αποσυμπιεστεί σύντομα, τότε θα αρκεί μία σπίθα για να γίνει η μεγάλη έκρηξη», ενώ, κατά αρκετούς ομιλητές, με όποια λύση μετά το Πάσχα και κυρίως μετά το Σεπτέμβριο, τα πράγματα για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει» αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο γραμματέας Σ. Ξυνίδης άκουσαν πολλά.
«Γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών επέλεξαν τα εύκολα και άφησαν τα δύσκολα;», ρώτησε ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γ. Παναγιωτακόπουλος, ενώ ο Γ. Παρασκευάς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, όταν εκείνος ζήτησε τη συμβολή όλων των στελεχών, είπε: «Πρόεδρε, δεν είστε αρκετά ενημερωμένος»!

Κριτική που η κυβέρνηση αποδίδει παγίως στις… εμμονές της αντιπολίτευσης, όπως «γιατί το οικονομικό επιτελείο άφησε να περάσει τόσος χρόνος» ή «γιατί το φορολογικό έκανε έξι μήνες να ετοιμαστεί» ή «γιατί τα μέτρα τα ανακοίνωσε ο Γ. Πεταλωτής; Ηταν τόσο το κόστος για τον Γ. Παπακωνσταντίνου;», που μπήκαν ήδη με τη μορφή ερωτημάτων στην ημερήσια διάταξη του ΠΑΣΟΚ.

«Είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις», ήταν η απάντηση του Σ. Ξυνίδη στα στελέχη που έθεσαν το θέμα της απουσίας των κυβερνητικών στελεχών από τη συνεδρίαση, ο οποίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να ενσωματώσει τις διαφωνίες σε μία γραμμή. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ άκουσε πολύ σκληρή κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, τα όργανα που δεν συνεδριάζουν και την ανύπαρκτη φωνή του κυβερνώντος κόμματος στην κοινωνία.

Συγκροτημένη εμφανίστηκε η πάλαι ποτέ ομάδα των εκσυγχρονιστών, που εστίασε την κριτική της στην έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και στόχου, στον παραγκωνισμό σημαντικών στελεχών και στο σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ.
«Αποτελεί προσωρινή και μόνο οικονομική διευκόλυνση», είπε για παράδειγμα ο Ν. Μπίστης, που ρώτησε τον κ. Ξυνίδη: «Πού είναι οι υπουργοί;». «Τα μέτρα αργήσανε», συνέχισε, ενώ προέβλεψε ότι μετά το Πάσχα και κυρίως μετά το Σεπτέμβριο «την κυβέρνηση περιμένουν πολύ δύσκολες στιγμές».

«Πού είναι τα 31 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων χρεών από τα οποία θα δίναμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί;», ρώτησε ο Μ. Νεονάκης.
Read more

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΟΞΟΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Τις μέρες αυτές δημοσιεύθηκε στη The Guardian ένα άρθρο του Νίαλ Στάνειτζ που παρουσιάζει – επιδοκιμάζοντας – τις αλλαγές που επιχειρεί ο Μπάρακ Ομπάμα στην εκπαίδευση των ΗΠΑ. Το άρθρο του Νίαλ Στάνειτζ (με τίτλο Obama knows teachers must try harder : O Ομπάμα έχει συνειδητοποιήσει πως οι δάσκαλοι πρέπει να δουλέψουν περισσότερο) - παρόλο που γράφεται με μια άκρως νεοφιλελεύθερη ματιά- έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς παρουσιάζει τις αλλαγές που γίνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο άνεμος των οποίων έρχεται και στην Ευρώπη.
Το 41 σελίδων κείμενο καλείται να αντικαταστήσει το νόμο «κανένα παιδί να μη μείνει πίσω» (NCLB), που τον ψήφισε το 2002 ο πρόεδρος Μπους (Bush) και άφησε πίσω του αγράμματα παιδιά, κλειστά σχολεία, απολυμένους εκπαιδευτικούς και παιδεία σε συσκευασία κουπονιών και «μετρήσιμων στόχων».

Τώρα ο Ομπάμα θέλει να προχωρήσει περισσότερο. Μερικές από τις αλλαγές που προτείνει ο Ομπάμα : Αντί π.χ. της διαδικασίας δημόσιας αξιολόγησης των σχολείων, με βάση αποκλειστικά τον έλεγχο στις επιδόσεις των μαθητών του στη γλώσσα και τα μαθηματικά, προτείνεται οι εκπαιδευτικοί να αξιολογούνται και με άλλα κριτήρια, όπως π.χ. η άνοδος της συχνότητας της παρουσίας των μαθητών στα μαθήματα ή η αύξηση των ποσοστών επιτυχούς τους αποφοίτησης. Πως θα αντιμετωπίζονται τα σχολεία που δεν έχουν καλά αποτελέσματα; Ο Ομπάμα το λεει καθαρά: με πλήρες κλείσιμό τους ή η απόλυση τουλάχιστο του 50% του διδακτικού προσωπικού· Παράλληλα ο Ομπάμα επιχειρεί να επεκτείνει τα λεγόμενα «καταστατικά σχολεία» (σχολεία που χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιλέγοντας εντελώς ελεύθερα το προσωπικό τους).

Στη σημαντικότερη, από την ημέρα της εκλογής του στην προεδρία, ομιλία του για την εκπαίδευση, στο «επιμελητήριο ισπανόφωνων εμπόρων», εδώ κι ένα χρόνο ο Ομπάμα έδειξε τις πεποιθήσεις και τις προθέσεις του : «από τη στιγμή που οι μαθητές περνούν την πύλη ενός σχολείου, καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους δεν είναι το χρώμα του δέρματός τους ή το εισόδημα των γονιών τους, αλλά ο δάσκαλος που στέκεται εμπρός τους στην τάξη», δήλωσε. «Οι καλοί εκπαιδευτικοί που οι επιδόσεις των μαθητών τους βελτιώνονται περισσότερο, θα αμείβονται καλύτερα... Και είμαι σαφής πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συνεχίσουν να διδάσκουν άνθρωποι που τους έχει δοθεί μία ευκαιρία, δύο ευκαιρίες, τρεις ευκαιρίες για να βελτιωθούν -και δεν το κάνουν»..

Αυτή η αντιεπιστημονική τοποθέτηση μετουσιώθηκε σε πράξεις στο πρόγραμμα «κούρσα προς την κορυφή», που ανακοίνωσαν πέρυσι ο Ομπάμα και ο υπουργός εκπαίδευσής του 'Αρνι Ντάνκαν (Arne Duncan). Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε έναν πακτωλό 4 δις δολαρίων στη διάθεση των πολιτειών που θα επιδείκνυαν πραγματική βελτίωση στις σχολικές τους επιδόσεις. Αλλά το πραγματικά αξιοσημείωτο με αυτό το πρόγραμμα ήταν ένα σύστημα «πόντων» που επιβράβευε τις πολιτείες που θα αναλάμβαναν καινοτόμα θεσμικά μέτρα ώστε να αναμορφώσουν τα αποτυχημένα σχολεία, να προσλάβουν τους καλύτερους δασκάλους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα εκπόνησης αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων για την ποιότητα των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων.

Το απίστευτο, είναι πως οι παραπάνω θέσεις φαντάζουν σχεδόν ριζοσπαστικές για πολλούς από τους επιτελάρχες των Υπουργείων Παιδείας στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Κάποιοι μάλιστα από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να μάθουν και να μεταλαμπαδεύσουν στην Ελλάδα το νέο εκπαιδευτικό άνεμο. Εμείς απλά τους θυμίζουμε ότι το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα πάει επί χρόνια από το κακό στο χειρότερο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ομπάμα παραδέχθηκε πως πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές γυμνασίου, σχεδόν ο ένας στους τρεις, εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το σχολείο.


Για την alfavita.gr



Χρήστος Κάτσικας
Read more

Τα... χαλάσμενα τηλέφωνα του Γιώργου Παπανδρέου

Του Γιάννη Αγγέλη

“Χάος επικρατεί καθ’ άπασα την επικράτεια...". Η γνωστή αυτή ρήση φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εσωτερικό της Κυβέρνησης όσον αφορά την τύχη της εξυπηρέτησης του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού χρέους...

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε αντί να ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα και να επιβεβαιώσει την εικόνα που είχε λίγο-πολύ σχηματισθεί την Παρασκευή το απόγευμα για το τι θα γίνει τελικά με την απεύθυνση της ελληνικής Κυβέρνησης στις Βρυξέλλες για την κάλυψη των επόμενων ομολογιακών εκδόσεων, ...μπέρδεψε και πάλι την κατάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στην κα Μέρκελ μετά από δύο αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρόμποϊ, για να πάρει την απάντηση –σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στον Τύπο τόσο από το Βερολίνο όσο και από την Αθήνα– ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση είτε για διμερή, αλλά «εθελοντική» βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, είτε...
...από το ΔΝΤ, είτε και από τα δύο μαζί. Στις «λύσεις» αυτές όμως η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπολογίζει ότι στους εθελοντές θα είναι μέσα και η Γερμανία...

Τα τηλεφωνήματα δεν ξεκαθάρισαν καν οριστικά το αν τελικά η Σύνοδος Κορυφής θα βάλει στην ατζέντα της το θέμα της στήριξης της Αθήνας ή θα το παραπέμψει στο επόμενο Ecofin.

Κάπου εκεί η ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να έχουν χάσει εντελώς την... μπάλα και αρκούνται να επαναλάβουν για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα δεν ζητάει οικονομική βοήθεια αλλά πολιτική στήριξη (σ.σ. αυτή που έχει πάρει αρκετές φορές το τελευταίο δεκαήμερο με την μορφή δηλώσεων στήριξης).

Στο μεταξύ τα spreads έχουν για άλλη μια φορά πάρει την ανηφόρα πάνω από τα 320 μονάδες βάσης αφού ως γνωστόν η σύγχυση και η έλλειψη κατεύθυνσης τροφοδοτεί την άνοδό τους.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ παραμένει είναι αλήθεια στο τραπέζι ως ενδεχόμενο δανεισμού, αλλά όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα «έχει χάσει το πλεονέκτημα του έμμεσου εκβιασμού της Ε.Ε. από την στιγμή που η κα Μέρκελ και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους το αφήνουν ανοικτό σαν ΄νόμιμο και αποδεκτό΄ ενδεχόμενο...».

Στο μεταξύ οι ημέρες περνούν και τα διαθέσιμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (αυτά που έχουν δημιουργηθεί με την καθυστέρηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους) λιγοστεύουν γρήγορα. Το ταμειακό πλεόνασμα με τις εκταμιεύσεις για τα δώρα, τους μισθούς και τις συντάξεις του Πάσχα (ακόμα και μετά την περικοπή τους) μετατρέπεται σε έλλειμμα και πρέπει να καλυφθεί.

Δεν είναι απίθανο λοιπόν ο ΟΔΔΗΧ να υποχρεωθεί πολύ πριν ξεκαθαρισθεί από πού θα έρθει η... βοήθεια, να προχωρήσει σε νέο ομολογιακό δάνειο, με επιτόκιο σαν αυτό που ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε πριν λίγες ημέρες ότι δεν πρόκειται να ξαναδανεισθεί.

Capital.gr
Read more

Υπόθεση Εργασίας...

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010
Ας υποθέσουμε ότι υποχωρεί από τις θέσεις της η κ. Μέρκελ και την 25η Μαρτίου μία ομάδα χωρών στηρίζει όχι μόνο λεκτικά αλλά στην πράξη μία νέα έκδοση Ελληνικών ομολόγων 20 Δισ.€ με Spread 220 μονάδες.


Λύνει αυτό το πρόβλημα της χώρας;;;
Αλλάζει κάτι στην προοπτική του δημοσίου χρέους;;;
Θα παράξει κέρδη αυτός ο δανεισμός;;;

H απάντηση έρχεται αβίαστα και είναι δυστυχώς ΟΧΙ σε όλα τα παραπάνω.
Ο δανεισμός αυτός , θα χρησιμοποιηθεί να πληρώσει δάνεια περασμένων ετών καθώς και τόκους.
Το Ελληνικό δημόσιο θα παραμείνει ελλειμματικό όπως και τα ταμεία.
Οι φόροι μπορεί να μεταφέρουν χρήμα από τους πολίτες προς το δημόσιο ταμείο αλλά όταν το ταμείο έχει να πληρώσει περισσότερα από ότι εισπράττει το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Το δυστύχημα είναι ότι το ισοζύγιο του διεθνούς εμπορίου της χώρας είναι ΜΟΝΙΜΩΣ αρνητικό.
Κάθε χρόνο δεκάδες Δισ.€ φεύγουν από την οικονομία της Ελλάδος προς άλλες χώρες αφού οι Ελληνικές εξαγωγές πέραν της μή ανταγωνιστικής τιμής που έχουν ως προς όμορα προϊόντα άλλων χωρών , δεν έχουν το ΚΥΡΙΟ προϊόν που θα ζητούν ΟΛΟΙ.

Οι Γερμανία πχ έχει σαν κύριο προϊόν την βιομηχανία της που και ποιοτικά και από πλευράς μάρκετινγκ και τιμής θεωρείται σαν παραγωγή αναφοράς στα αντίστοιχα προϊόντα.
Οι Ιταλοί σαν βαριά βιομηχανία έχουν τον τουρισμό , αλλά κυρίως το Ντιζάιν .

Οι Άγγλοι το City όπου έχουν συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες εταιρείες του οικονομικού γίγνεσθαι αλλά και της Ναυτιλίας.

Η Ελλάδα σε ποιο προϊόν θεωρείται ΚΟΡΥΦΗ για να ανταγωνισθεί άλλα αντίστοιχα προϊόντα;;;
Μήπως στον τουρισμό;;;
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πρώτη επιλογή του τουρίστα.
Λίγο η ακρίβεια , λίγο το ερασιτεχνικό έως καταστροφικό σέρβις που παρέχουν τα λίγο πιο κάτω από πέντε αστέρων ξενοδοχεία , ταβέρνες , μαγαζιά σουβενίρ κλπ (για να μην μιλήσουμε για την ΚΛΕΙΣΤΗ Ακρόπολη , και τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους λόγω απεργιών , ωραρίου κλπ) έχει κάνει τον τουρισμό να κινείται μόνο για τρείς (3) μήνες και μάλιστα όχι σε υψηλών εισοδημάτων επισκέπτη...

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αφορά τα επιτόκια δανεισμού.
Αφορά πρωτίστως τον τρόπο ζωής , τον τρόπο σκέψης και φυσικά τον τρόπο που κυβερναται αυτή η χώρα.
ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση (ούτε η σημερινή δυστυχώς) δεν είπε ΣΤΟΠ σε αυτή την κατάσταση.
ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός δεν λέει το πραγματικό πρόβλημα στους Έλληνες πολίτες.

Συνεχίζοντας να βλέπουμε εξωτερικούς εχθρούς διαιωνίζουμε τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας με μηδενική προοπτική αλλαγής τάσης.
Το Δημοσίευσε ο Antilogos τήν 1:31:00 μ.μ.
Read more

Έκκληση Μπαρόζο στην Ε.Ε , αλλά ο Πρωθυπουργός είπε :

Σε τηλεφωνική συνομιλία με την κα. Μέρκελ ότι "η χώρα μας ΔΕΝ ΖΗΤΑ χρήματα" !!!
Ειλικρινά πιο αντιφατικά μηνύματα δεν μπορούν να υπάρξουν σε αυτή την συγκυρία!!!
Δεν μπορεί ο κ. Μπαρόζο να απευθύνει ΈΚΚΛΗΣΗ στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθήσουν την Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός να μην συμπλέει με αυτή την έκκληση.
Δηλαδή ο κ. Μπαρόζο αντιλαμβάνεται τι έρχεται και ο Πρωθυπουργός όχι;;;
Η κ. Μερκελ επαναλαμβάνει συνεχώς σε όλους τους τόνους ότι "Δεν ζητά βοήθεια ο κ. Παπανδρέου".
Μήπως αυτές οι συνομιλίες καταλήγουν τελικά σε ένα παιχνίδι τύπου "Δεν ζητάς =Δέν σου δίνω " απέναντι στο "Δεν ζητώ= Δώσε μόνη σου";;;
Είναι θέμα ποιος θα υποχωρήσει;;;
Είναι θέμα "ΥΠΟΤΑΓΗΣ";;;
Έχουμε ΒΑΡΕΘΕΙ να ακούμε τις θέσεις του κ. Πεταλωτή περί του "Τί ζητά η Ελλάδα" και "της αλληλεγγύης" που θα πρέπει να "Δείξουν" οι άλλες χώρες ...
Αν λοιπόν δεν δείξουν αλληλεγγύη;;;
Τα δικά μας προβλήματα τα βλέπει η κυβέρνηση;;;
Γιατί οι ξένοι τα βλέπουν.
Σήμερα η έκθεση της Τ.τ.Ε αναφέρει ότι για το 2010 η Ελληνική οικονομία μπαίνει σε "φαύλο κύκλο" ενώ προβλέπει την μείωση του ΑΕΠ κατά 2%...

Ο κ. Προβόπουλος τονίζει και τα απαιτούμενα για την διόρθωση της σημερινής τάσης.



Θεωρεί σαν μοναδική διέξοδο την δραστική μείωση ελλείμματος-χρέους...
Αναγνωρίζει ότι η κρίση της Ελληνικής οικονομίας είναι πολύπλευρη...
Τονίζει ότι θα κινδυνεύσουν τράπεζες αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία (όταν λοιδορούσαν ΟΛΟΙ τις τράπεζες για τα 28 Δισ. που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα το βρούν μπροστά τους;;;)...
Και για να υπάρξει έστω και μικρή ελπίδα ανάκαμψης ορίζει σαν προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση την δημοσιονομική εξυγίανση...
Από Antilogos.gr
Read more

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην χθεσινή εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, πραγματοποιήθηκε το 63,4% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε περιορίσει την υστέρηση εσόδων γύρω στο 3,2% το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Είχε ετοιμάσει ολόκληρο το μηχανισμό για να μειωθεί η υστέρηση εσόδων ακόμα χαμηλότερα, παρά την ύφεση. Και το ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο τρίμηνο, την εκτίναξε σε 13,3% και 6,2% για ολόκληρο το χρόνο! Στη συνέχεια, μετέθεσε πληρωμές της επόμενης χρονιάς στην τρέχουσα. Και εισπράξεις της τρέχουσας χρονιάς στην επόμενη. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληρωμές των χρεών των νοσοκομείων. Έτσι το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε άλλες τρείς μονάδες, με λογιστικό τρόπο. Και το εκτόξευσαν από 9,5% στο 12,7%! Πάλι καλά γιατί θα μπορούσαν να το πάνε και στο 13% και στο 14% και όσο ήθελαν.

Τι επιδίωξαν με αυτή τη διπλή διόγκωση του ελλείμματος; Επιδίωξαν να το εμφανίσουν υψηλότερο για το 2009, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να το επαναφέρουν στο 9% το 2010! Και να παρουσιάσουν τη στασιμότητα ως… «βελτίωση». Κι έτσι να προλάβουν να ικανοποιήσουν κι ένα μέρος των προεκλογικών τους παροχών. Είναι ίσως η μόνη φορά που μια χώρα έκανε δημιουργική λογιστική, όχι για να κρύψει τρέχον έλλειμμα, αλλά για να το μεγαλώσει! Ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά.

Όμως δεν υπολογίσατε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την αντίδραση των αγορών.



Τα spreads ήταν γύρω στις 130-135 μονάδες όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβριο. Κι όταν ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν διψήφιο, τα spreads έφτασαν στις 170 μονάδες.

Οι αγορές ακόμα δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Είδαν ότι ξέφυγε το έλλειμμα, ότι έφτασε τα επίπεδα της Ιρλανδίας, και περίμεναν να πάρει η Ελλάδα μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της Ιρλανδίας.

Αλλά η Ελλάδα δεν έπαιρνε μέτρα. Τι μέτρα να πάρει; Ούτε Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία δεν διόριζε…!

Και τότε ήταν που άρχισαν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και σκαρφάλωναν τα spreads πάνω από τις 300 μονάδες, για να πλησιάσουν κάποια στιγμή το Γενάρη τις 400 και να παραμείνουν ως σήμερα γύρω στις 300 μονάδες.



Αλλά στο μεταξύ η Κυβέρνηση χρειάστηκε να δανειστεί. Με αυξημένο επιτόκιο βεβαίως. Κι αυτό το αυξημένο κόστος δανεισμού δημιούργησε επί πλέον δαπάνη γύρω στα 300 εκατομμύρια ετησίως.

Αυτά τα σχεδόν 300 εκατομμύρια αυξημένης δαπάνης σε τόκους, απορρόφησαν ήδη το μισό από την μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. Ήδη η «θυσία» αυτή πήγε στο βρόντο. Όχι στην κάλυψη του ελλείμματος αλλά σε αυξημένους τόκους λόγω δανεισμού σε υψηλότερα επιτόκια.

Όπως γράφηκε τον Τύπο, από κάποιον αναλυτή που δεν είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ:

Ποιο ήταν το σφάλμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης; Ήταν ότι, ενώ είχε διαβάσει την κακή κατάσταση της οικονομίας, το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση…

Η κυβέρνησή σας έκανε το ακριβώς αντίθετο. Για την ακρίβεια, πρώτα άφησε τα δημοσιονομικά της χώρας να χειροτερέψουν. Ύστερα τα εμφάνισε ακόμα χειρότερα με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής». Ύστερα δημοσιοποίησε την άσχημη εικόνα τονίζοντας την με δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και «Τιτανικού». Κι ύστερα βγήκε να δανειστεί…

Ε πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου; Κι ύστερα αναρωτιέστε γιατί φτάσαμε ως εδώ…



Συμπερασματικά λοιπόν:

— Η υπερχρέωση της Ελλάδας την οποία πληρώνουμε δεν είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας, είναι διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αυτή την υπερχρέωση πληρώνουμε τώρα. Φταίει και η Νέα Δημοκρατία που πολλές φορές διαχειρίστηκε αυτό το σύστημα, αντί να το αλλάξει. Αλλά ήταν το ΠΑΣΟΚ που το δημιούργησε…

— Το διογκωμένο δημόσιο τομέα – που είναι πενταπλάσιος απ’ ό,τι θα όφειλε να είναι σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα – επίσης δεν το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Αυτή τη διόγκωση που κατέστησε το δημόσιο τομέα ανεξέλεγκτο, πανάκριβο και αναποτελεσματικό πληρώνουμε τώρα. Ούτε αυτό το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Είναι επίσης διαχρονικό δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Φταίει, βέβαια, και η Νέα Δημοκρατία που όταν είχε την ευκαιρία δεν το περιόρισε. Ή μάλλον το περιόρισε πολύ λιγότερο απ’ ότι θα ’πρεπε, γιατί δίστασε, αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε λυσσαλέα. Γιατί δικό του δημιούργημα ήταν κι αυτό…

— Τα αυξημένα spreads επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας…

— Το αδιέξοδο του πανάκριβου δανεισμού επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε επίσης, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας…

— Η αρνητική ψυχολογία και το σύνδρομο του «Τιτανικού» επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν, και με ευθύνη του. Όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

— Και τέλος βρεθήκατε στην εξουσία, επειδή εσείς εκβιάσατε εκλογές.



Ποιος «λιποτάκτησε», λοιπόν, κύριε Παπανδρέου; Εσείς εκβιάσατε προσφυγή στις εκλογές. Το ξεχάσατε; Και μάλιστα με πρόσχημα τη συνταγματικότητα του οποίου αμφισβήτησε δημόσια δικό σας στέλεχος, ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος…

Και τα μέτρα που παίρνετε σήμερα, είναι πολύ χειρότερα από εκείνα που καταγγέλλατε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί θελήσατε να περάσετε μια ακόμα χρονιά παροχών από δανεικά. Αλλά ήλθε η επίθεση των αγορών και χάλασε τα σχέδιά σας…

Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία…

Τέλος, ανοίξατε το δρόμο για έξω-ευρωπαϊκές λύσεις που εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε. Φέρατε την Ελλάδα σε πολύ δεινή θέση. Και τώρα φλερτάρετε με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Δεν παίζετε μόνο με τον ελληνικό δανεισμό. Παίζετε με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Και το χειρότερο, εξακολουθείτε, με αντιφατικές δηλώσεις, να επιτείνετε τη σύγχυση των διεθνών αγορών:

Μόλις την περασμένη Παρασκευή δηλώσατε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην αδυναμία δανεισμού. Πράγμα που ισοδυναμεί με αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους, δηλαδή με χρεοκοπία. Την επομένη, το Σάββατο, δηλώσατε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα spreads εκτινάχθηκαν ξανά πάνω από εκεί που βρίσκονταν πριν πάρετε τα τελευταία οδυνηρά μέτρα. Πάνω από τις 300 μονάδες…

Προσπαθήσατε να πιέσετε την Ευρώπη, αφήνοντας να διαφανεί ότι έχετε και την επιλογή να καταφύγετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ώστε να τους αναγκάσετε να σας στηρίξουν για να μην πάτε στο ΔΝΤ.

Δεν σας τα λέμε μόνο εμείς. Σήμερα γνωστός κεντρικός αρθρογράφος σε εφημερίδα που στήριξε την παράταξή σας γράφει τα εξής:

Η ιστορία θα αναζητήσει κάποτε… τον λαμπρό εγκέφαλο που έμπλεξε στην υπόθεση το ΔΝΤ, είτε επειδή το θεωρούσε σωστό είτε επειδή πίστευε ότι θα το χρησιμοποιούσε ως μπλόφα για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά το ΔΝΤ απεδείχθη περίπου αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Λέγε-λέγε το βάλαμε στο παιγνίδι…

Τα ίδια λέει και ο διεθνής Τύπος. Τα ίδια λένε και δικοί σας υπουργοί.

Άλλωστε στις 11 Φεβρουαρίου στο Κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί ότι αν λαμβάνατε επί πλέον μέτρα περιστολής του ελλείμματος, θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Τα μέτρα τα λάβατε. Εκείνοι το αναγνώρισαν επανειλημμένα και δημόσια. Που είναι η στήριξή τους; Γιατί δεν τους ζητάτε να τιμήσουν την υπόσχεσή τους και την υπογραφή τους;

Αυτό λέει και Σαρκοζύ. Εσείς μπερδέψατε λίγο Ευρώπη με λίγο ΔΝΤ, αντί να εστιάσετε την πίεσή σας στη δική τους υποχρέωση, στη δική τους υπογραφή.



Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να πάει μια χώρα της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που ίσως θα το ήθελαν. Χώρια που όσοι το θέλουν, μπορεί να είναι ισχυροί κύκλοι μέσα σε μια μεγάλη χώρα, όπως η Γερμανία…

Και τώρα κινδυνεύουμε να συνεργαστούν Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας δανείσουν. Αντί να χρησιμοποιήσετε τον ένα διεθνή θεσμό ως μέσο για να πιέσετε τον άλλο, προκαλέσατε την πιθανή συνεργασία τους! Που επίσης απεύχομαι…

Γιατί αυτή η εμπλοκή δεν είναι καλή μακροχρόνια ούτε για την Ευρώπη, ούτε για το ευρώ, ούτε για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Χώρια που τώρα σας θέτουν πρόσθετο όρο για ένα τέτοιο δανεισμό, να ζητήσετε τα χρήματα, δηλαδή να ομολογήσετε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με αποδεκτά επιτόκια.

Κι αν το κάνετε, θα σας δανείσουν, βέβαια, αλλά θα σας ζητήσουν νέα σκληρότερα μέτρα, άμεσα ή στο εγγύς μέλλον. Που δεν τα αντέχει ούτε η Κοινωνία, ούτε η Οικονομία…

Κι όλα αυτά, πριν ακόμα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα που ήδη πήρατε και που επίσης δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία ούτε η Κοινωνία…





Κύριε Παπανδρέου, έχετε γίνει πια εύκολος στόχος αντιπολίτευσης. Γιατί κάθε μέρα αποδεικνύετε ότι εκβιάσατε εκλογές χωρίς να έχετε κανένα σχέδιο.

Πραγματικά ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας.

Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής…

Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας.

Πιστεύω ότι πέσατε θύματα του παραδοσιακού λαϊκισμού σας.

Τώρα το καταλάβατε, ελπίζω. Αλλά τώρα είναι κάπως αργά.

Αργά για την αξιοπιστία σας.

Όχι αργά για την Ελλάδα…

Σε ένα πράγμα συμφωνούμε.

Την Ελλάδα, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.

Λάθη ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει…
Read more

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Γερμανία που εύκολα ξεχνά!

Από parapolitika.gr
Υποβλήθηκε την Δευ, 22/03/2010 - 09:09.
Η χθεσινή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας ότι η χώρα είναι «ανοιχτή στην ιδέα παροχής βοήθειας από το ΔΝΤ στην Ελλάδα», ίσως και να αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού βοήθησε τη Γερμανία να επανενωθεί μετά τη διάλυση του σοβιετικού συνασπισμού και αφού στήριξε τα εμπορικά της πλεονάσματα εκτρέποντας τις εξωτερικές συναλλαγές χωρών όπως η Ελλάδα, σήμερα δείχνει να αποτελεί εμπόδιο στα γερμανικά σχέδια για αυτοδύναμη οικονομική και πολιτική παρουσία στον κόσμο.

Εκτός και αν την τελευταία στιγμή το Βερολίνο και η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσουν, ότι αρκετά τράβηξαν το σκοινί και επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές λύσεις, που είναι εξίσου μεν επώδυνες για την Ελλάδα, αλλά θα δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ε.Ε. έχει συνοχή.

Να θυμίσουμε ότι τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας δημιουργήθηκαν και από ελληνικά ελλείμματα. Ωστόσο η ταυτολογία αυτή δεν εξαντλεί το ζήτημα. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα εντασσόμενη στην Ε.Ε. το 1981, αναγκάσθηκε να εκτρέψει το εξωτερικό της εμπόριο από τις διεθνείς αγορές προς τις χώρες της Ε.Ε.

Παράδειγμα δύο μεγάλα προϊόντα. Στο βοδινό κρέας και τα αυτοκίνητα για τα οποία η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά εισαγωγική, η κάλυψη των αναγκών μας στράφηκε υποχρεωτικά στη Γερμανία εγκαταλείποντας τη διεθνή αγορά. Και αυτό όχι διότι τα γερμανικά προϊόντα ήταν καλύτερα ή φθηνότερα, αλλά κυρίως διότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επέβαλε εμπορικό προστατευτισμό. Η δημιουργία της «Εσωτερικής Αγοράς» το 1992 και η εισαγωγή του ευρώ το 2001, διευκόλυναν ακόμα περισσότερο την πώληση των γερμανικών προϊόντων στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Έτσι η Γερμανία επωφελήθηκε για δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή «ιδέα», στην οποία τώρα βάζουμε... εισαγωγικά. Ευτυχώς η Κομισιόν παρά τον εξισορροπητικό της ρόλο δεν δίστασε να θυμίσει χθες στην κα Μέρκελ, ότι πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου των 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, όπου προβλέπεται στήριξη της Ελλάδας. Αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της Πέμπτης θα χαράξει δρόμους για την Ε.Ε.
Read more

Υπουργείο Παιδείας: Ενημέρωση για διορισμούς, αποσπάσεις, μετακινήσεις

Σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ αριθμ. 40 τ. Α΄/15-3-2010 δημοσιεύθηκε ο νόμος 3833/2010 « Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης ».

Με το άρθρο 7, η ισχύς του οποίου αρχίζει στις 1-3-2010, αντικαθίσταται το άρθρο 17 του Ν.3205/2003, που αφορά στις αμοιβές συλλογικών οργάνων και με το άρθρο 9 παρ. 1 του ίδιου νόμου, η ισχύς του οποίου αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου, ορίζεται ότι « Το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων κατ’ έτος και κατά μήνα ημερών εκτός έδρας της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν.2685/1999 ( ΦΕΚ 35 τ. Α΄) καθορίζεται σε εξήντα (60) ημέρες. Η υπέρβαση του ανωτέρω ορίου που προβλέπεται από τις διατάξεις της ίδιας παραγράφου, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες κατ’ έτος. »

Θέτουμε υπόψη σας, επίσης, ότι στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 ορίζεται ότι ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο 01-01-2011 έως 31-12-2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα.

Με την παρ. 8 του άρθρου 11 ορίζεται ότι: « Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα. Με ευθύνη του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις 30 Αυγούστου 2010.»

Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, την αναπροσαρμογή των κατ’ έτος δικαιούμενων ημερών εκτός έδρας σε εξήντα (60), στις εντολές ή εγκρίσεις μετακίνησης των υπαλλήλων αρμοδιότητάς σας καθώς και την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων σας σχετικά με τις νέες διατάξεις που εφαρμόζονται με τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΔΡ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ
Read more

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

!!!


Read more

Χρεοκοπήσαμε και τυπικά. To ΔΝΤ θα βάλει τα λεφτά και η ΕΕ τα μέτρα.

Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου στο Μαρτίου 20, 2010

Μετά την επικοινωνία πρόεδρου της Κομισιόν επικοινώνησε με τον κ. Παπανδρέου (από όπου προκύπτει κοινή δράση ΔΝΤ και ΕΕ και η κουβέντα φτάνει στο ρευστό) τα νέα Δεδομένα μοιάζει να έχουν ως εξής:

Ο δανεισμός από το ΔΝΤ ειναι οριστικός καταγράφεται στην ιστορία ως χρεοκοποπία της χώρας μας υπό τον Γεώργιο Παπανδρεου τον νεότερο.

Mε αυτή την “λύση” ξεπερνιέται το πρόβλημα της Γερμανίας και των υπολοίπων που δεν αντέχουν πολιτικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη ενώ τηρούνται τα προσχήματα και δεν πλήττεται η ευρωζώνη από την είσοδο του Αμερικανοκινούμενου ΔΝΤ στα πράγματα. Η ΕΕ θα φτιάξει ένα ευρώκελυφος για το ΔΝΤ μέχρι να φτιάξει η ίδια το ευρωΔΝΤ

Ταυτόχρονα επιτρέπεται στοιχειωδώς να μην εφαρμοστεί η καταστροφική πολιτική του ΔΝΤ αλλά μια πολιτική σχεδιασμένη στην ΕΕ με στόχο την σωτηρία του ευρώ κυρίως, ενώ ίσως αυξάνεται το όριο της βοήθειας που μπορεί να λάβει η Ελλάδα

θα πρέπει να ειπωθεί ότι η πολιτική αυτή βρίσκεται σε συνέχεια του σχεδιασμού που εφαρμόζεται από την ΕΕ προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και την είδαμε στην έκτακτη διακυβερνητική του Φεβρουαρίου. Αναφέρομαι στην πολιτική «σκληρή επιτήρηση με τεχνική στήριξη από το ΔΝΤ».

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της προφανώς απονευρώνεται οριστικά και μετά από αυτό ότι και να πει δημόσια «δεν θα μετράει»

Καθώς όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες πρέπει να ειπωθεί ότι για να ανοίξει το «χρηματοκιβώτιο» του ΔΝΤ θα πρέπει κάποιος να το ζητήσει και να κρατηθούν τα σχετικά στοιχεία του αιτούντος για το αρχείο.

Μένει να δούμε αν θα αναγκάσουν τον Γιώργο να ζητήσει επίσημα χρήματα από το ΔΝΤ παραδεχόμενος την πανωλεθρία του ή αν θα του επιβάλουν να τα πάρει με το ζόρι ως κηδεμονευόμενος.

Τυχών άρνηση το Γιώργου να συνεργαστεί θα σημαίνει καταστροφή για όλη την ΕΕ όποτε το σενάριο «δεν παίζει». Θα μας την πέσει ο Στόλος.

Αντε βρε ιδρώσαμε αλλά τα καταφέραμε να χρεοκοπήσουμε.
Read more

Γιατί να μην μπορώ να ξεχάσω ;;;

Ακολουθεί απόσπασμα με τοποθετήσεις του κ. Παπανδρέου από το:


Απομαγνητοφωνημένο κείμενο (τηλεοπτικός διάλογος)


Κώστα Καραμανλή
πρωθυπουργού - πρόεδρου της ΝΔ


Γιώργου Παπανδρέου
πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ (22/9/09)

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Το δίλημμα είναι πολύ ξεκάθαρο: ή θα έχουμε μία κυβέρνηση σε λίγες μέρες, η οποία θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα του Ελληνικού λαού, με πελατειακές εξυπηρετήσεις, οι οποίες βεβαίως αυτά τα έξι χρόνια απέτυχαν να ανορθώσουν την οικονομία μας, ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, μια κυβέρνηση η οποία θα φτιάξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια κυβέρνηση η οποία θα δώσει ανάσα στην αγορά, για να δούμε ξανά ανάπτυξη.
Το δίλημμα είναι ή, απ' τη μια μεριά, θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια, με τα μέτρα τα οποία προτείνει, ή μια κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να δώσει ξανά ελπίδα και οικονομική ευμάρεια για τον τόπο.

Αυτά θα τα βρούμε, εκεί όπου δεν μπορέσατε εσείς, γιατί δεν είχατε τη βούληση να τα βρείτε: στους ανείσπρακτους φόρους, που είναι 31 δις, κάποια από αυτά θα μπορέσουμε να πιάσουμε. ....
Εμείς μιλάμε με πολύ συγκεκριμένα νούμερα. Έχουμε σχέδιο, το κατέθεσα το σχέδιο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σχέδιο που μας δεσμεύει, 100 ημερών, για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Διότι αν δεν ξαναξεκινήσει η οικονομία κ. Καραμανλή, δεν θα μπορέσουμε, ούτε φόρους να εισπράξουμε, ούτε να έχουμε έσοδα.

Και αυτό δεν είναι δικό μου εφεύρημα. Είναι ακριβώς αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, 3,5% θεωρείται ότι έχει ανεβεί το ΑΕΠ με την τόνωση της αγοράς. Και βεβαίως, και στην Αμερική, και στην Κίνα, το ίδιο έχουν κάνει, με τις δικές τους πολιτικές.
Εσείς μιλάτε για πάγωμα. Για πάγωμα των μισθών, για πάγωμα των συντάξεων. Και θα βγάλετε πόσα από αυτά; 500 εκατομμύρια. Δεν μπορείτε αυτά να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους, που δεν θέλετε να πιάσετε; Ή από τη φορολογία που έχετε μοιράσει κομματικά σε φέουδα στις διάφορες εφορίες; Ή από τη φορολόγηση του πλούτου, που έχετε κάνει χαριστικές πράξεις και ζητάτε από τον Έλληνα, από τη μέση οικογένεια να πληρώσει αυτή σας την πολιτική;
Εμείς έχουμε μιλήσει για τόνωση της αγοράς, με ρευστότητα στην αγορά, με βοήθεια στους ανέργους, με ουσιαστική στήριξη των δανειοληπτών, με προγράμματα επένδυσης στις δημόσιες επενδύσεις, που εσείς έχετε μειώσει και δεν έχετε αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ. Και βεβαίως, μιλάμε και για μια ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος, με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και, παράλληλα, με άλλα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της οικονομίας, για να προχωρήσουμε μπροστά.
Αλλά που θέλει όμως μια κυβέρνηση με βούληση, μια κυβέρνηση με τη δύναμη να κάνει αυτές τις αλλαγές, μια κυβέρνηση που θέλει να τονώσει την αγορά άμεσα, στις εκατό πρώτες μέρες, με σχέδιο, με τρία δισεκατομμύρια, τα οποία μπορούμε να βρούμε, είτε από τους ανείσπρακτους φόρους, είτε από την φοροδιαφυγή, γιατί έχουμε την βούληση αυτά να τα αντιμετωπίσουμε, τα οποία όμως θα είναι και η βάση, για να μπορέσουμε να πάμε σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Να δώσουμε ελπίδα στη χώρα μας, ελπίδα στην οικονομία μας, ελπίδα στους πολίτες μας.
Read more

Η αλήθεια για το Δ.Ν.Τ.

Από Factorx Σαβ. 20 Μαρ 2010, 20:03 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Τις πληροφορίες για τους όρους του Δ.Ν.Τ. τις είχαμε πολύ νωρίτερα από την ημέρα που αναρτήθηκε το σχετικό άρθρο, στις 7η Μαρτίου 2010. Να διευκρινίσουμε εξ υπαρχής ότι η ενημέρωσή μας δεν προερχόταν από κυβερνητικές διαρροές.

Οι διαχειριστές του Antinews, προς τιμή τους, δεν ενέδωσαν στον πειρασμό της δημιουργίας εντυπώσεων. Τέτοια θέματα είναι πολύ σοβαρά, για να γνωστοποιούνται με επικοινωνιακούς όρους. Έτσι το άρθρο αναρτήθηκε, όταν, οι πληροφορίες διασταυρώθηκαν πλήρως.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, όλο αυτό το διάστημα, στα κρυφά συζητούσε και με το ΔΝΤ. Δημοσίως το εξόρκιζε και παρασκηνιακά το συμβουλευόταν.

Ένας από τους λόγους που η χώρα μας υφίσταται αυτή τη πρωτοφανή κρίση, είναι ο ερασιτεχνικός και επιπόλαιος τρόπος με τον οποίο την διαχειρίζεται η κυβέρνηση, από την ημέρα που ήρθε στην εξουσία.

Η αρνητική στάση της Ε.Ε. εν μέρει μπορεί να οφείλεται και σ’ αυτή τη διγλωσσία της κυβέρνησης.

Χρήσιμες διευκρινίσεις

Η κα. Κατσέλη, από την αρχή ήταν υπέρμαχος της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τον πρώτο καιρό εξόρκιζε τη λύση, αλλά όταν είδε ότι αδυνατούσε να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες, και μη έχοντας άλλο σχέδιο, άρχισε να εξετάζει την προοπτική.

Εκτίμηση έγκυρων τραπεζικών κύκλων, εντός και εκτός Ελλάδος, είναι ότι αν τα θέματα αυτά τα χειριζόταν εξ υπαρχής η κ. Κατσέλη, ίσως δε φτάναμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Να διευκρινίσουμε, επίσης, ότι η τελική λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα, ίσως είναι μέτρα ΔΝΤ, αλλά με περιτύλιγμα Ε.Ε.

Για την Ε.Ε. το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα.

Υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ, (με επικεφαλής Σαρκοζί και ο Μπαρόζο), που αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Ο Μπαρόζο σκέφτεται τη χώρα του, την Πορτογαλία. Είναι και αυτοί που ανησυχούν με την αυξανόμενη ηγεμονία της Γερμανίας και τις συνέπειές της σε βάθος χρόνο.

Αν, τελικά προκριθεί η λύση ΔΝΤ, τα προτεινόμενα μέτρα θα κλιμακωθούν σε βάθος χρόνου.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από την κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2010. Είμαστε τόσο βέβαιοι, όσο ότι αύριο είναι Κυριακή.

Αυτά, γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Ειδικός Συνεργάτης
Read more