Σάββατο 11 Μαΐου 2013

3 Doors Down - Landing In London (All I Think About Is You)

Read more

Εγώ θα είμαι πάντα με τους Δασκάλους γιατί μου έδειξαν τον ουρανό!




Στους δασκάλους μου

Σε επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα προχωρήσει η κυβέρνηση. 
Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους.

Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα γίνει μόλις επιδοθεί η απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις, αν και
υπήρξε η σκέψη να επιστρατευθούν οι καθηγητές πριν ανακοινώσουν την απεργία και να επιστρατευθούν και οι μαθητές και να δώσουν Πανελλαδικές σήμερα -όλα τα μαθήματα-, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Εν τω μεταξύ, όλα τα καθεστωτικά ξεπουλημένα σκυλιά των ΜΜΕ επιτίθενται με λύσσα στους εκπαιδευτικούς και μιλάνε για το δικαίωμα των παιδιών να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν σε πανεπιστήμια που μοιράζουν χαρτιά χωρίς κανένα αντίκρυσμα και να οδηγηθούν στην ανεργία ή στην σκλαβιά. 

Φυσικά, τα δικά τους παιδιά πάνε σε ιδιωτικά σχολεία και σπουδάζουν ή θα σπουδάσουν στο εξωτερικό γιατί δεν καταδέχονται να τα στείλουν μαζί με τα υπόλοιπα για τα οποία κόβουν φλέβες αυτές τις ημέρες, αν και στην πραγματικότητα τα έχουν γραμμένα .... 

Και όλοι μιλούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις -σαν οι εξετάσεις να είναι ο προορισμός της εκπαίδευσης και όχι η μόρφωση-, και κανείς δεν λέει πως όλο το σύστημα της εκπαίδευσης είναι εντελώς για...... , αφού κατάφεραν να μετατρέψουν τους δασκάλους σε υπαλληλάκους και τους μαθητές σε ζόμπι.

Οι δάσκαλοι είναι αυτοί που χτίζουν μια ανθρώπινη κοινωνία, κάνουν το σημαντικότερο -μαζί με τους γιατρούς- λειτούργημα, αλλά τους έκαναν αξιολύπητα ανθρωπάκια που αναγκάζονται να γίνουν αρπακτικά για να επιβιώσουν, ενώ όσοι αρνούνται να υποταχθούν στα κελεύσματα των καιρών και τους νόμους της αγοράς, και προσπαθήσουν να παραμείνουν άνθρωποι και Δάσκαλοι, θα σαλτάρουν ή θα πεθάνουν πριν από την ώρα τους από τους καρκίνους. 

Κι αντί μια ολόκληρη κοινωνία να είναι στα κάγκελα και να στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών με τους οποίους τα παιδιά τους περνάνε περισσότερο χρόνο απ’ ότι με τους ίδιους -και, άρα, είναι προς το συμφέρον σου, φτωχέ ....., αυτοί οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς-, ακούς να αναπαράγονται σχεδόν από όλους οι απίστευτες ....... των ξεπουλημένων τηλεδημοσιογράφων για τις λίγες ώρες που δουλεύουν οι καθηγητές, λες και δεν πήγαμε όλοι στο σχολείο και δεν ξέρουμε από τη δική μας εμπειρία πως δάσκαλοι και καθηγητές δεν έχουν μόνο τις ώρες διδασκαλίας αλλά ένα σωρό άλλες εργασίες και υποχρεώσεις μέσα στο σχολείο αλλά και στο σπίτι τους. 

Και αυτοί που είναι άνεργοι είναι έξαλλοι με τους καθηγητές που τολμούν να απεργήσουν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ενώ κι αυτοί που έχουν ακόμα δουλειά είναι επίσης έξαλλοι που οι καθηγητές τολμούν να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά δεν πειράζει, αφού, όταν θα είναι όλοι άνεργοι, δεν θα απεργεί κανείς και θα είναι όλοι οι Έλληνες ευχαριστημένοι.

Και η κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα παίζει το παιχνίδι του σάπιου συστήματος και στρέφεται κατά της άλλης και προσπαθεί να την τραβήξει κι αυτήν προς τα κάτω, αντί να ακολουθήσει αυτήν που δίνει τον αγώνα της για αξιοπρέπεια. 

Αλλά εγώ, φτωχέ ......., που στη ζωή μου, εκτός από τους γονείς μου, δεν αγάπησα κανέναν όσο αγάπησα πέντε έξι Δασκάλους που με ξεστράβωσαν και μου άνοιξαν πόρτες και παράθυρα και προσπάθησαν να με πείσουν πως έχω κι εγώ κάποια αξία σε αυτή τη ζωή -και θα τους είμαι αιώνια ευγνώμων γι’ αυτό- έχω να σου πω πως, όταν σε έκαναν να πιστέψεις πως ένας Δάσκαλος είναι ένας ξεφτίλας και ένας τίποτας μπροστά στους οικονομικούς νταβατζήδες, τους Πρετεντέρηδες, τα .......και τα λαμόγια που έχουν κατακλύσει τον τόπο, τελείωσες σαν άνθρωπος.
Οπότε, ζήσε τώρα μέσα στη σκλαβιά και στον βούρκο, και ρίξε εκεί και τα παιδιά σου που τόσο πολύ τα αγαπάς.
Εγώ θα είμαι πάντα με τους Δασκάλους γιατί μου έδειξαν τον ουρανό.
ΠΗΓΗ
Read more

Έσκισε το Σύνταγμα ο Σαμαράς και υπέγραψε την επιστράτευση των καθηγητών!


Tην απόφαση για την πολιτική επίταξη των καθηγητών που έχουν ανακοινώσει ότι την περίοδο των Πανελληνίων θα κάνουν απεργία υπέγραψε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται τα δελτία ατομικής πρόσκλησης που θα σταλούν από νωρίς το πρωί τη Δευτέρας σε όλους τους καθηγητές ενώ η ΟΛΜΕ σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα εμμένει στην απόφασή της για απεργίες.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το Μαξίμου αναφέρει ότι για τον πρωθυπουργό αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους (τώρα την θυμήθηκε...) και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και σε αυτή τη λογική, για να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει...
αβεβαιότητα αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, χθες, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την ΟΛΜΕ πως με την απόφασή της δημιουργεί ένταση και αναταραχή στην κοινωνία και θέτει σε ομηρία τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Την ίδια ώρα σε άτυπη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, όπου εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποστείλει τελικά «φύλλα πορείας» σε περίπτωση απεργίας των εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί έμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους για απεργία.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση προς τον κλάδο να απεργήσουν οι καθηγητές μέσα στις εξετάσεις, ενώ αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για αύριο το απόγευμα στις 6 στο κέντρο της Αθήνας.
Read more

Eros Ramazzotti - Un attimo di pace

http://lyricstranslate.com

A Moment Of Peace

TODAY I DONT WANT
TO SEE PEOPLE AROUND
CLOSE ALL THE DOORS
TODAY I SAY ’NO’
TO THE ONES THAT CONFUSE ME
WHO EVERYDAY CHANGES
THE TRUTH UPSIDE DOWN
I’M HERE ALONE WITH YOU
AND THE DANGER THAT EXIST
WE’LL PUT ON DISTANCE
I’M HERE ALONE WITH YOU
I WANT TO FINISH BEFORE
THE SKY FALLS DOWN ON THE ROOM
LET ME BREATHE
A MOMENT OF PEACE
THIS LAST DRAUGHT OF FRESH AIR
I WANT TO DEDICATE MYSELF ONLY
TO MY DEAREST FEELINGS
ESPECIALLY IF IT’S ABOUT YOU [IF THEY ARE FOR YOU]
LET ME ENJOY THIS
MOMENT OF PEACE
TO FEEL IT DEEP INSIDE ME
TODAY WHEN EVEN DREAMS LAND
AND CLOSE THEIR WINGS
BECAUSE IT’S NOT THE TIME TO FLY
SEE THE TOWN FROM THE HILL
IT SEEMS LIKE AN ENORMOUS FLIPPER
WITH ALL THESE LIGHTS
EVEN THOUGH THIS IS NOT A GAME..
WE ARE THE MARBLES
DARTED IN A CRAZY DANCE
LET ME BREATHE
A MOMENT OF PEACE
THIS LAST DRAUGHT OF FRESH AIR
I WANT TO DEDICATE MYSELF ONLY
TO MY DEAREST FEELINGS
ESPECIALLY IF IT’S ABOUT YOU [IF THEY ARE FOR YOU]
LET ME ENJOY THIS
MOMENT OF PEACE AWAY FROM EVERY
WAR THAT YOU DONT WANT EITHER
FROM THE GUST OF IMAGES
AND VARIOUS SPREADINGS
OF TOXIC INK AROUND US
A MOMENT LIKE THAT
WHO KNOWS WHEN IT WILL BE BACK
A MOMENT LIKE THAT
I WISH IT COULD BECOME A NORMAL THING
LET ME BREATHE
A MOMENT OF PEACE
THIS LAST DRAUGHT OF FRESH AIR
I WANT TO DEDICATE MYSELF ONLY
TO MY DEAREST FEELINGS
ESPECIALLY IF IT’S ABOUT YOU [IF THEY ARE FOR YOU]
LET ME ENJOY THIS
MOMENT OF PEACE
TO FEEL IT DEEP INSIDE ME
TODAY WHEN EVEN DREAMS LAND
AND CLOSE THEIR WINGS
BECAUSE IT’S NOT THE TIME TO FLY

Read more at http://lyricstranslate.com/el/un-attimo-di-pace-moment-peace.html#OiawfsS10DrcrskF.99
Read more

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ: Τώρα όλοι θυμήθηκαν την Κίνα… ξέχασαν όμως ποιός άνοιξε τον δρόμο.


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ 2010.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΕΖΑΣ ΖΗΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμα φωνές και πένες με αξιοπρέπεια σε αυτή την χώρα που τα πάντα τείνουν να φέρουν ετικέτα σουπερ μαρκετ με κάποια τιμή.

Μέσα από τους διθυράμβους του ηρωϊκού ταξιδιού του Σαμαρά για επενδύσεις στην Κίνα, από τα ίδια στόματα που χαρακτήριζαν “συνωμοσιολόγο” όποιον τολμούσε να μιλήσει για “άλλον δρόμο” τον καιρό της άθλιας μεθόδευσης του μνημονίου.

Αντί να σωπάσουν όλα αυτά τα ανδρείκελα του ψεύδους, υμνούν ακόμα και τον …Στουρνάρα που βαυκαλίζεται επειδή ανακάλυψε “Κινέζους επενδυτές”!

Που είναι λοιπόν βρε διεφθαρμένα φερέφωνα οι Γερμανοί “εταίροι” να επενδύσουν; Που είναι η ανάπτυξη που θα έφερνε το ΔΝΤ; Που είναι όλοι αυτοί οι σύμβουλοι και μυστικοσύμβουλοι με αμοιβές εκατομμυρίων που με την “σοφία τους” θα έφερναν το χρήμα με την σέσουλα;

ΠΟΥΘΕΝΑ. Στον δρόμο που χάραξε ο Καραμανλής το 2006, βαδίζει η χώρα ως ύστατη ευκαιρία για να επιζήσει. Τότε όμως, ακροδεξιά και ακροαριστερά ανδρείκελα του μνημονίου έσκουζαν με μαέστρο τον “μεγάλο στοχαστή”. Ο οποίος δυστυχώς πρόλαβε να καταστρέψει την Ελληνορωσική προσέγγιση με τον άθλιο ρόλο του.

Διαβάστε τι γράφαμε από τον Μάη του 2010! Πως μπήκε η ταφόπλακα στη συνεργασία με την Κίνα και πως εκτινάχθηκαν τα Spreads.

Και δείτε την ανάλυση της Ζέζας Ζήκου (κλικ)

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ ΚΙΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Read more

ΚΑΡΑΜΠΑ! Χουντικές μεθοδοι οι επιστρατεύσεις; Ποιός το είπε λέτε;



Αντώνης Σαμαράς: «Χουντικές μέθοδοι οι επιστρατεύσεις»!
σ.σ.netakias
Το ανέφερε σε ομιλία του στη Βουλή για το Αγροτικό.
Είχε προηγηθεί πριν από τρεις μήνες ο Νόμος για την Επιστράτευση Εξπρές του Καστανίδη για τους οδηγούς φορτηγών.
Αρα γνωρίζει ότι με “επιστρατεύσεις” παίζει με την κοινωνική έκρηξη.
Read more

"ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ Η CIA ΜΕ ΘΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΤΖΕΦΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ".!



ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ 'Η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1ο

"Η δολοφονία Γρηγορόπουλου ήταν άραγε ένα τυχαίο γεγονός ή μήπως ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο; Ήταν τυχαίες οι δηλώσει της μητέρας ......
του άτυχου μαθητή σε τηλεοπτική εκπομπή, πως αρκετό καιρό πριν την δολοφονία του γιου της, άγνωστοι παρακολουθούσαν το σπίτι τους και τις κινήσεις τους; 

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας ήταν ένας απλός ειδικός φρουρός; Όχι για όσους γνωρίζουν. Ο άνθρωπος που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή, θεωρείται ράμπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις και στη σχολή των αλεξιπτωτιστών. 

Το 1999 εισάγεται στη σχολή αστυφυλάκων ενώ από το 2000 υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα εξαρχείων. Θεωρείται σκληροπυρηνικός, δεν διστάζει να τα βάλει με κακοποιούς και αναρχικούς και γρήγορα γίνεται ο φόβος και ο τρόμος του κοινού εγκλήματος. 

Προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια της Μεσσηνίας, με προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Είναι φανατικός παλαιοημερολογίτης, θρησκευόμενος και θεοφοβούμενος,
ένας άνθρωπος έτοιμος να ανάψει φωτιά σε όποιον τον πειράξει, τον προκαλέσει, του αντισταθεί. 

Ο Κορκονέας για πολλούς ήταν απλά το πιόνι, σε μια προμελετημένη δολοφονία που προετοιμαζόταν διεξοδικά αρκετό καιρό πριν, σε μια προσπάθεια εξόντωσης του Καραμανλή και του πολιτικού συστήματος που υπηρετούσε".

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2ο

"Μεγάλος υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου και αντίθετος με την πολιτική του Κώστα Καραμανλή ήταν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος όπως υποστηρίζουν πολλοί, αγωνιζόταν επί δύο ολόκληρα χρόνια, εξ ονόματος των Αμερικανών, για την πτώση του πρώην πρωθυπουργού.

Οι μεθοδεύσεις του Σπέκχαρντ, προκύπτουν από μια σειρά απόρρητων τηλεγραφημάτων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγωνιούν ιδιαίτερα για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009. 

«Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές» αναφέρει σε ένα από τα τηλεγραφήματά του προς την Ουάσιγκτον, μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές και συμπληρώνει πως «ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και την συμφωνία για τον South Stream. 

Δύο μεγάλα έργα που απασχολούσαν ιδιαιτέρως την Αμερική, που δεν έβλεπε με καλό μάτι την συμφωνία Ελλάδος- Ρωσίας, μιας και οι Ρώσοι είναι οι μεγάλοι τους αντίπαλοι, αφού εναντιώνονται στα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα του Λευκού Οίκου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με τα wikileaks έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λευκού Οίκου από το 2007. 
Ως υπουργός Εξωτερικών έχει δημιουργήσει καλή φήμη στη διεθνή κοινότητα, ενώ όπως αναφέρεται σε διπλωματικό τηλεγράφημα, ο Παπανδρέου θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να αποφύγει χαρακτηρισμούς, όπως «αμερικανάκι». 

Η υπερδύναμη τάσσεται στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και θα κάνει, σύμφωνα με πολλούς ότι είναι ανθρωπίνος δυνατόν προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή. Και τελικά, τα κατάφερε".

 Από τις πυρκαγιές της Ηλείας στα Δεκεμβριανά και στο ΔΝΤ της Λαγκάρντ και του "μοιχού" Στρος Καν.!!
http://georgekaragiannis.blogspot.gr/2012/12/cia.html
Read more

ΜΑΝΑ



Όλες μου οι μνήμες αρχίζουν από σένα…Κι όλες σ’ εσένα καταλήγουν! Το πρώτο μου κύτταρο μες το δικό σου, ο πρώτος μου παλμός, του δικού σου παλμού αντίλαλος, η πρώτη μου γωνιά μες τη δική σου ασφάλεια, οι πρώτες μου εικόνες το περίβλημα της στοργής σου…
Μου έφτιαξες μια θάλασσα αγάπης για να κολυμπώ, απέραντη και ασφαλή, αποκλειστική κι αιώνια, μόνο για μένα, για να μάθω να πλέω, να βουλιάζω, ν’ αναδύομαι και πάλι να κολυμπώ, και τίποτα να μη φοβάμαι μες το δικό σου σώμα…Με κράταγες γερά μ’ ένα δεσμό, που ήταν δέσιμο και δόσιμο, δωρεά και δώρο, μ’ ένα λώρο που φτάνει στην αιωνιότητα και χάνεται στο άπειρο μονοπάτι της μνήμης, που θαρρείς κι αγκαλιάζει το σύμπαν…
Ναι!!! Η μήτρα σου ήταν σύμπαν ολόκληρο, ένα σύστημα με κέντρο εμένα! Εκεί τα γνώρισα όλα, εκεί μου τα 'μαθες όλα, κι ό,τι μετά νόμιζα πως ανακάλυπτα στη ζωή, ήταν μονάχα αναμνήσεις… μαμά μου!
Ο πρώτος μου τρόμος ήταν ο κόσμος, η πρώτη ανάσα, το φως το κοσμικό…όμως και πάλι εσύ ήσουν εκεί …Βρισκόμουν μέσα σου και έξω σου ταυτόχρονα, και ήσουν ξανά ο κόσμος μου…Η ανάσα σου ήταν εκεί για να σκορπίζει και να διαλύει ό,τι φοβόμουν…τα μάτια σου γίνονταν ήλιοι για να φωτίζουν το άγνωστο που γνώριζα…Κάθε χάδι σου ένα μάθημα ζωής, κάθε σου γέλιο τραγούδι και ύμνος, κάθε σου αναπνοή το πάπλωμα που σκέπαζε τα όνειρά μου, κάθε σου αγωνία κραυγή που γινόταν σεισμός απ’ τα σωθικά της γης για να φτάσει στο Θεό, κάθε τι δικό σου μοναδικό για μένα, μα και ταυτόχρονα παγκόσμιο, άχρονο, ατέλειωτο, αστείρευτο!
Τίποτα δεν τέλειωνε ποτέ σε σένα. Περιβεβλημένη με μια μαγεία, όσο έδινες τόσο γέμιζες…Κι όσο μεγάλωνα, περισσότερο μεγάλωνες, κι όταν χαιρόμουν σ’ έβλεπα να γίνεσαι ένας κόσμος απέραντος που χωρούσε όλες τις χαρές, όταν λυπόμουν γινόσουν μια σκοτεινή δίνη για ρουφήξεις τη λύπη μου, κι όταν πονούσα θεριό ανήμερο για να κατασπαράξεις τον πόνο μου…
Πώς τα κατάφερνες…πάντα αναρωτιόμουν…Πώς κατάφερνες να χωρέσεις τόσες δυνάμεις σ’ αυτό το πρόσωπο φεγγάρι, σ’ αυτή την αγκαλιά τη γεμάτη μυρωδιές, πώς αυτά τα ζεστά σου χέρια έσκιζαν πέτρες και σίδερα και πάντα ήταν απαλά για να κουρνιάζω… πάντα απορούσα … μανούλα μου!
Απαντήσεις ποτέ δεν πήρα – ίσως γιατί δεν υπάρχουν! Δεν υπάρχουν στα όρια της λογικής, του χρόνου, της συνείδησης…Όλες όμως βρίσκονται θαρρώ εκεί βαθιά μέσα μου, και περιβάλλουν το πρωτόπλαστο κύτταρό μου, τον πρώτο μου παλμό δικού σου παλμού αντίλαλος, το πρώτο μου άγγιγμα, το πρώτο μου γέλιο, το πρώτο μου κλάμα, τον πρώτο μου φόβο, την πρώτη μου παρηγοριά…Όλα δικά σου, μα και απόλυτα δικά μου.
Με τη σοφία αυτού που φυλάει το μυστικό του κόσμου, τη δύναμη αυτού που συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις σ’ έναν ομφαλό, την απλοχεριά αυτού που κρατάει ζωή και σύμπαν σε δυο χέρια, έφτιαχνες περίτεχνα τα φτερά μου, διαλέγοντας τα καλύτερα υλικά, μαθαίνοντας τις ασφαλέστερες τεχνικές, με μόνο λεξικό και οδηγό την πιο απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη και αδιαμφισβήτητη δύναμη, της αγάπης σου για μένα.
Σκέπασες γκρεμούς, κάλυψες φαράγγια, έσκισες βουνά για να μπορώ να πετάω με ασφάλεια. Και έμαθα να πετάω και ν’ ακουμπάω άφοβα τον ήλιο… Σ’ ευχαριστώ που ποτέ δεν έβαλες κερί για να κολλήσεις τα φτερά μου, σ’ ευχαριστώ που όμως ανάβεις κάθε μέρα ένα κερί για μένα! Σ’ ευχαριστώ που μ’ άφησες να ταξιδεύω στον κόσμο και στους γαλαξίες και μαζί να θυμάμαι τη ζεστασιά από το δικό σου σύμπαν! Σ’ ευχαριστώ που άντεξα να σ’ έχω μακριά μου, μα πάντα να σε κουβαλάω μέσα μου, δύναμη κι αδυναμία μου, πέρα από χρόνο και χώρο, δίχως να με τρομάζει ζωή και θάνατος, αιώνια μνήμη κι αλήθεια μου … αιώνια… ΜΑΝΑ ΜΟΥ!!!
Ειρήνη Λαρδούτσου – Κούρτη
Εκπαιδευτικός
Ιούλιος 2004
Read more

ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.


Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής δείχνει την έξοδο διαφυγής όλων των εμπλεκομένων στο περίφημο σκάνδαλο της Siemens. Mε απλά λόγια πάπαλα. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ ο σύμβουλος κ. Άθως Στυλιανού που επιχείρησε επί έναν χρόνο να αποτιμήσει τυχόν βλαβη του ΟΤΕ, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ανήκε στο Δημόσιο, δηλώνει αδυναμία να υπολογίσει όχι μόνο αν υπάρχει αλλά
και το ύψος της! Έτσι για 16 πρώην στελέχη του ΟΤΕ η υπόθεση κλείνει τον Ιούλιο!
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι την ίδια στιγμή 13 Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens βρίσκονται ως κατηγορούμενοι στο κατώφλι των τριών ελλήνων ανακριτών-Νικολακέα, Φιοράκη, Πιπιλίγκα.
Ανάμεσα στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ για τα οποία ανοίγει ο δρόμος της αθώωσης βρίσκεται και ο Χρήστος Καραβέλας, ο τρίτος φυγάς της ιστορίας μετά τους Χριστοφοράκου και Γιουγκ, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί εν μέσω θεωριών συνομωσίας, φημών και θρύλων που κυκλοφορούν ακόμη και στα πιο απόμακρα μοναστήρια της Αντιπάρου, εδώ όπου βρίσκεται ένα από τα σπίτια του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, o οποίος αν μη τι άλλο διαθέτει και χιούμορ. Όπως γράφει η Γιάννα Παπαδάκου «το κατηγορητήριο αναβιώνει όλο το σύστημα των πληρωμών μέσω του ψευδώνυμου «Franz» για τον Γεώργιο Σκαρπέλη του ΟΤΕ αλλά και περίεργων τοπωνυμίων που διατηρούσε ο Χρήστος Καραβέλας για λογαριασμούς του στην Ελβετία, όπως, «Υδρα», «Κορώνη» αλλά και «Ανοιξη»…»
Ο Καραβέλας εγκατέλειψε την Ελλάδα τον Μάιο του 2009 και έκτοκτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Λίγο πριν φύγει, ο επονομαζόμενος και «ταμίας της Siemens” επιχείρησε να συναντήσει 4-5 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα». Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ>
ΕΠΑΦΕΣ με τουλάχιστον τέσσερις πολιτικούς επιχείρησε ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Ηellas ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, Χρήστος Καραβέλας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη φυγή του. Ο επονομαζόμενος «ταμίας» της Siemens ζητούσε από τα πολιτικά πρόσωπα να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την αναφερόμενη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο για τη σύμβαση
8002 του ΟΤΕ με τη Siemens.
Η πλευρά του φυγόδικου μάνατζερ ισχυρίζεται μάλιστα ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στον κ. Καραβέλα ότι «θα γίνει το καλύτερο δυνατό» και ότι «θα υπάρξει προσπάθεια σχετικής εισήγησης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γιώργο Σανιδά». Αλλά αν αυτά είναι λόγια, υπάρχει μια ακόμη πιο χειροπιαστή ένδειξη «αρωγής» στον φυγόδικο. Αν και οι υπεύθυνοι μιας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες όχι μόνο μπλόκαραν τους λογαριασμούς του αλλά και αρνήθηκαν κατάθεση μέρους των 14.500.000 ευρώ που επιχειρούσε να διακινήσει ο κ. Καραβέλας την
άνοιξη του 2008, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την εκροή αυτών των χρημάτων στο εξωτερικό· ένα μέρος τους κατέληξε και στην Ουρουγουάη για την αγορά της βίλας στο διάσημο θέρετρο της Πούντα ντελ Εστε. Για αυτές τις ύποπτες συναλλαγές υπήρξε αλληλογραφία από τον Μάιο του 2008 μεταξύ των εκπροσώπων του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος και του τότε προϊσταμένου της επιτροπής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κ. Γιώργου Ζορμπά, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια από άλλες δικαστικές αρχές που ενημερώθηκαν σχετικά.
O Χρήστος Καραβέλας ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα- περισσότερα από 32.000.000 ευρώ- διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με τον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998- ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους. Οπως αναφέρει σήμερα άλλοτε συνεργάτης του οικονομικού διαχειριστή της Siemens, «ο Καραβέλας ήταν σε θέση να γνωρίζει, μαζί με το άλλο διευθυντικό στέλεχος της Siemensτον Ηλία Γεωργίου, ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα πήραν μίζες από τη Siemens είτε για συγκεκριμένες δουλειές ή στο πλαίσιο γενικών οικονομικών ενισχύσεων». Ηταν οι άνθρωποι των μυστικών και φέρονται, με βάση όσα ακούστηκαν κατά τις έρευνες στη Γερμανία, να έχουν χρηματίσει πέντε πολιτικούς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν τα χρήματα σε βαλίτσες. Μία φορά έστειλαν έμβασμα. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ποια υπηρεσιακά στελέχη δωροδοκήθηκαν. Μπορούν να περιγράψουν πρόσωπα, συναντήσεις και διαδικασίες» λέει ο ίδιος συνεργάτης.
▅ Η απειλή των αποκαλύψεων
Στις αρχές του 2008, όταν ο Χρήστος Καραβέλας αντελήφθη ότι ο δικαστικός κλοιός σύντομα θα στένευε, αποφάσισε ότι ίσως ήταν η ώρα να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για αυτές τις δωροδοκίες ή τουλάχιστον να απειλήσει ότι θα το κάνει. Το κύριο σκεπτικό του όπως και ορισμένων συνεργατών του ήταν ότι «θα μπορούσαν έτσι να αποφύγουν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες λόγω της σύντομης παραγραφής εξαιτίας και της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε διάπραξη αδικημάτων, όπως είχε συμβείδηλαδήμε τους συμμετόχους στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την εμπλοκή της ιταλικής εταιρείας Καλτσεστρούτσι» έλεγαν. Μάλιστα, τα στελέχη της Siemens είχαν επιδιώξει τότε να έλθουν σε επαφή με τον οικονομικό διευθυντή, την αντίστοιχη περίοδο, της Siemens στη Γερμανία Ράινερ Νιντλ , με τον οποίο συνεργάζονταν στην προώθηση των «ειδικών κονδυλίων». Στόχος ήταν να δοθούν «χέρι με χέρι» κάποια αποδεικτικά στοιχεία χρηματισμού ελλήνων πολιτικών που φέρεται να είχε ο κ. Νιντλ και τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα προκειμένου «να αποδειχθούν οι δωροδοκίες». Αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία ούτε εστάλησαν ούτε εμφανίστηκαν ποτέ για να αποδειχθεί και ότι πράγματι υπήρξαν. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ο Νιντλ είναι σήμερα σοβαρά άρρωστος και εμφανίζει «τάσεις σχιζοφρένειας».
Τα σχέδια άλλαξαν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της εταιρείας ΔΕΚΑ ΑΕ, με την οποία διαχωρίστηκε η δικαστική τύχη πολιτικών προσώπων και ιδιωτών, δημιουργώντας νέο «δεδικασμένο» και για την υπόθεση της Siemens. Απειλές αποκαλύψεων τέλος. Τo όπλο που απέμεινε στον Χρήστο Καραβέλα ήταν η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ενεργειών του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.
▅ Τελευταία γραμμή αμύνης
Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Καραβέλας και ο νομικός εκπρόσωπός του κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος επιχειρούσαν να συγκεντρώσουν σειρά παλαιότερων αποφάσεων κυβερνητικών συμβουλίων- από τη δεκαετία του 1980 ακόμη-, αλλά και προηγούμενες προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ που είχαν ελεγχθεί δικαστικά και είχαν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα. Στόχος της υπεράσπισης ήταν να αναδείξει ότι «όλες οι ενέργειες της Siemens στην προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ ήταν σύννομες και με βάση αποφάσεις κυβερνητικών συμβουλίων. Επιπλέον, η συμφωνία 8002 του ΟΤΕ είναι ακριβώς η ίδια με προηγούμενη σύμβαση του ΟΤΕ που είχε κριθεί από τη Δικαιοσύνη απολύτως σύννομη».
Σε αυτή την ύστατη προσπάθεια, ο φυγόδικος σήμερα μάνατζερ λέγεται ότι συναντήθηκε και με πολιτικούς, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα αυτά θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μαρκουλάκος που ρωτήθηκε από το «Βήμα της Κυριακής» γι΄ αυτά τα ραντεβού του Χρήστου Καραβέλα απάντησε σιβυλλικά: «Δεν θέλω να αναφέρω οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα αυτό».
Εγινε ή όχι, η προσπάθεια είναι βέβαιο ότι δεν απέδωσε, αφού στο τέλος ο Χρ. Καραβέλας, ακολουθώντας τα βήματα του Μ. Χριστοφοράκου, επέλεξε τη φυγή στη Γερμανία αναχωρώντας από την Ελλάδα πιθανότατα ακτοπλοϊκώς μέσω Πατρών για να αποφύγει οποιαδήποτε «εμπλοκή» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
▅ Τα ίχνη των εκατομμυρίων
Από τις αρχές του 2008 πάντως μια από τις προτεραιότητες του φυγόδικου ήταν να εξαϋλώσει τα ίχνη περίπου 14.500.000 ευρώ. Στις συναλλαγές αυτές ο Χρήστος Καραβέλας χρησιμοποίησε έναν νομικό σύμβουλο, ειδικό σε φορολογικά θέματα, και έναν χρηματιστή, τα ονόματα των οποίων ουδέποτε έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση. Οι δύο αυτοί συνεργάτες πρωτοστάτησαν στη μεταφορά κεφαλαίων στα μέλη της οικογένειας Καραβέλα, στη δημιουργία των off shore κυπριακών εταιρειών και στις «επενδύσεις» στην Ουρουγουάη.
Ορισμένες από αυτές τις κινήσεις μάλιστα είχαν μαθευτεί «από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και είχαν προκαλέσει τη δυσφορία ορισμένων συνεργατών που κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένοι. Τα 14.500.000 ευρώ από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν αρχικώς στην τράπεζα ΗSΒC στην Αθήνα και ακολούθως ένα μεγάλο τμήμα τους στάλθηκε σε άλλη, ελληνική αυτή τη φορά, τράπεζα. Είναι αυτή που αρνήθηκε την κατάθεση και ενημέρωσε την Αρχή για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Τα λεφτά βρέθηκαν τότε για τέσσερις πέντε ημέρες στον «αέρα», προκαλώντας πανικό στον Χρ. Καραβέλα. Τελικά μετακινήθηκαν άρον άρον σε άλλες τράπεζες. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν- σύμφωνα με πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων- δύο νέες off shore εταιρείες, η «Chamonix LΤD» (βαφτισμένη δηλαδή με το όνομα του διάσημου ελβετικού θερέτρου) και η «Αnisata LΤD», μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά 5.000.000 ευρώ. Και οι δύο εταιρείες έκλεισαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ-ΕΘΝΟΣ
“ΕΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΕΔΩΣΑ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ ΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ…”
Οι σχέσεις που έχω λειτούργησαν εναντίον μου και εναντίον της οικογένειάς μου. Η σύζυγος και η κόρη μου είναι προφυλακισμένες στον Κορυδαλλό, ενώ οι δύο μικρότερες κόρες μου και ο γιος μου μπορεί να πάνε κι αυτοί φυλακή”.Ο καταζητούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), μία μέρα μετά τις εκλογές, σχολιάζοντας το εάν συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα και στη συντριπτική διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας (Οκτώβριος 2009), οι συλλήψεις και προφυλακίσεις των μελών της οικογένειάς του, δηλώνει:
“Το αισθητήριο του κόσμου όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη είναι η κοινή συνείδηση του ανθρώπου, έκρινε ότι ο διωγμός, οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις της οικογένειάς μου ήταν εκδίκηση. Και με τον τρόπο αυτό, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του”…Ο Χρήστος Καραβέλας επαναλαμβάνει από κει όπου βρίσκεται ότι θα δώσει τη νομική του μάχη στο Μόναχο, όπου, βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, δεν εκδίδεται Ευρωπαίος πολίτης όταν στη χώρα που τον ζητάει απειλείται με ισόβια.
- Γιατί έφυγε:
“Ηταν προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη η φυλάκισή μου. Θεώρησα σκόπιμο να παλέψω από το εξωτερικό και όχι από τη φυλακή”.- Για την αντιμετώπισή του από τη Δικαιοσύνη:
“Επί δυόμισι χρόνια το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ δεν έκαναν πραγματογνωμοσύνη για να φανεί εάν υπέστησαν ζημιά από τη σύμβαση 8002. Εδώ ακολουθήθηκε μεθόδευση…”.- Για το εάν συνετέλεσε στη φυγή του το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής από τον πρωθυπουργό, που έφερε παραγραφή ποινικών ευθυνών πολιτικών σε σχέση με το σκάνδαλο της Siemens:
“Εάν είχαν δοθεί χρήματα σε πολιτικούς και παραδεχόμουν ότι έδωσα μίζες, για μένα θα ήταν ομολογία ενοχής και θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη, ενώ για τους πολιτικούς υπάρχει παραγραφή”.-Για την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη:
“Ημουνα στη Siemens από το 1968 μέχρι το 1998. Οτιδήποτε έχει γίνει σε σχέση με πολιτικούς, έχει παραγραφεί γι αυτούς”…- Φοβάται να μιλήσει;
“Γενικά φοβάμαι γι αυτά που έχουν γίνει και για μένα και για την οικογένειά μου”.- Εάν είχε έρθει σε επαφή με πολιτικούς και δικαστικούς, πριν από την απόδρασή του:
“Το μόνο που επιδίωξα και προσπάθησα ήταν να γίνει πραγματογνωμοσύνη, γιατί είναι σίγουρο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν βλάφτηκε. Ηθελα να αποδειχτεί η αλήθεια, για να μη βρεθώ εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στην πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται το κλειδί”.- Για τη Δικαιοσύνη:
“Ψάχνει σε λάθος δρόμο”…- Για τις συλλήψεις:
“Στην οικογένειά μου ξέσπασαν κυβέρνηση και δικαιοσύνη. Τα παιδιά και η σύζυγός μου δεν γνώριζαν τίποτα για τους λογαριασμούς, όπου είναι συνδικαιούχοι. Μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας μου, έκανα ό,τι κάνει κάθε Ελληνας γονιός. Μοίρασα την περιουσία μου στα παιδιά, φοβούμενος ότι μπορεί να πεθάνω…”.
Όταν ο Καραβέλας εγακατέλειψε την Ελλάδα η Δικαιοσύνη συνέλαβε την σύζυγο και τις κόρες του και τις προφυλάκισε.
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΒΕΛΑ>ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ
Αποσπάσματα συνέντευξης της Μάρθας Καραβέλα, (σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα, διακεκριμένη οφθαλμίατρος η οποία είχε διατελέσει επιμελήτρια στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ,) στον Φρίξο Δρακοντίδη για το «Πρώτο Θέμα»

-Η εμπειρία του εγκλεισμού στη φυλακή πώς ήταν για σας και για την κόρη σας;
-” Πολύ τρομακτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, μας πρόσφερε και την ικανοποίηση ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τη δοκιμασία με πολλή δύναμη. Μέσα από αυτή την εμπειρία οι δεσμοί της οικογένειας μας έγιναν ακόμα πιο ισχυροί. Δεθήκαμε περισσότερο. Τα παιδιά είναι ακόμα πιο αγαπημένα μεταξύ τους σήμερα. Δείξαμε ότι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια που επιζητά το αυτονόητο: να μείνει ενωμένη. Και όλα αυτά που γράφανε για μας, για δήθεν υπέρογκα χρηματικά ποσά ή ότι είμαστε «ψωνισμένοι», είναι όλα ψέματα. Τα παιδιά μου είναι φυσιολογικοί χαρακτήρες της καθημερινότητας. Με όνειρα και φιλοδοξίες. Ίσως αυτό να απογοητεύει κάποιους που θέλουν να γράψουν διάφορα, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς αυτή είναι η αλήθεια.”

-Φοβηθήκατε στη φυλακή;
-”Καθόλου. Καθόλου δεν φοβήθηκα. Δεν μπορώ να πω ότι πέρασα ωραία, αλλά δεν πέρασα και άσχημα. Το προσωπικό, οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι ήταν όλοι τους εξαιρετικοί. Οι άλλες κρατούμενες, μάλιστα, μας έδειχναν σεβασμό. Μας έλεγαν: «Εσείς δεν έχετε θέση εδώ πέρα. Πρέπει να βγείτε γρήγορα και είναι άδικο που είστε μέσα. Δεν ταιριάζετε με το περιβάλλον της φυλακής». Παρ’ όλα αυτά, μαζί με την κόρη μου καταφέραμε να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον της φυλακής. Δουλέψαμε στον κήπο, σκάψαμε, ποτίσαμε, μαζέψαμε σκουπίδια, κρατήσαμε τη βιβλιοθήκη.”

-Συνειδητοποιήσατε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να μείνετε για περισσότερο διάστημα μέσα στη φυλακή;
-”Το συνειδητοποιήσαμε και είπαμε οτι μπορεί να μείνουμε μέσα ακόμα κι έναν χρόνο, όσο δηλαδή μπορούσαν να μας κρατήσουν προφυλακισμένες. Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Το μόνο που παρακαλούσα ήταν να βγει έξω το παιδί μου το συντομότερο δυνατόν.”

-Κατά τη διάρκεια των εξελίξεων στην υπόθεση είχε ακουστεί ότι για όλα όσα συνέβησαν θεωρείτε αποκλειστικά υπεύθυνο τον σύζυγο σας και πως αυτός θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί πρώτος απ’ όλους ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει. Ισχύει;
-”Όχι βέβαια. Αυτό έλειπε. Με τίποτα. Δεν θα τον συγχωρούσα ποτέ αν έκανε κάτι τέτοιο. Δεν θα του το συγχωρούσα ποτέ, ούτε και τα παιδιά μας, αν έκανε κάτι τέτοιο.”

-Ακόμα και σήμερα δεν επιθυμείτε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης;
-”Όχι βέβαια. Ούτε κατά διάνοια.”

-Για ποιον λόγο; Αν είναι αθώος, τι έχει να φοβηθεί;
-”Φάνηκε ότι όλα ήταν δρομολογημένα να γίνουν. Τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, γιατί μετά κάτι φάνηκε να αλλάζει. Ο άντρας μου αναγκάστηκε να φύγει γιατί πίστευε ότι έτσι όπως παρουσιαζόταν η κατάσταση ήταν ήδη καταδικασμένος. Αλλιώς δεν θα έφευγε ποτέ. Όταν όμως είδε ότι ήταν όλα προγραμματισμένα και δρομολογημένα κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα αυτά που έλεγαν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι τους, αποφάσισε να φύγει. Και προς Θεού, κανένας από μας δεν ήθελε να γυρίσει. Οι δικοί μας άνθρωποι, τα παιδιά μας, παρακαλούσαν κάθε μέρα να μη γυρίσει. Μην τυχόν εμφανιστεί.”

-Πιστεύετε ότι τελικά θα δικαιωθεί;
-”Και βέβαια θα δικαιωθεί. Όλες οι κατηγορίες που του προσάπτουν δεν στέκουν. Θα το δείτε. Είναι όλα έωλα. Απλώς ελπίζω να αντέξει μέχρι τότε.”
Τι έγραφε η Σίβυλα του ΒΗΜΑτος για τον Καραβέλα και την Αντίπαρο
Το χειροποίητο Riva έφθασε κοντά στην ιδιωτική παραλία , λίγο πριν την ξακουστή περιοχή Απάντημα της Αντιπάρου. Η Εσθήρ προσπάθησε να συγκρατήσει το μακρύ, διάφανο καφτάνι της Donatella Versace εκείνο όμως «σύρθηκε» στα καταγάλανα νερά. Φόρεσα το μεγάλο ψάθινο καπέλο του οίκου Valentino, ιδιοκτησίας πλέον του Εμίρη του Κατάρ (owner επίσης του λιλιπούτειου ελληνικού νησιού Οξιά) και κοίταξα ψηλά στο εντυπωσιακό σπίτι του λόφου. «Τελικά μην τον… είδατε μην τον απαντήσατε τον monsieur Καραβέλα» γέλασα δυνατά. «Ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens παραμένει άφαντο την στιγμή που η βίλλα του αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, γνωστή και ως «πέτρινο μαυσωλείο» μοιάζει με τον αραχνιασμένο πύργο στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Κάρολου Ντίκενς» είπα.
Η παιδική μου φίλη προτίμησε να μην απαντήσει. Προχώρησε στην παραλία και στάθηκε δίπλα στον σιδερένιο φράχτη. «Κοίταξε εδώ!» με παρότρυνε να πλησιάσω στο συγκεκριμένο σημείο. «Ο φράχτης είναι πεσμένος στην άμμο ενώ στην ιδιόκτητη παραλίας της Καραβελίου επαύλεως απολαμβάνει το μπάνιο της μια μεγάλη παρέα» τέντωσε το χέρι της δείχνοντας προς τη μεριά του πανέμορφου seaside.
Έβγαλα τα γυαλιά μου και κοίταξα προσεχτικά τους κυρίους και δεσποινίδες οι οποίοι έτρωγαν καρπούζι, φέτα και έπιναν παγωμένο λευκό κρασί, καθισμένοι στην καυτή άμμο.
«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι η έπαυλη έχει ενοικιαστεί έναντι αδράς αμοιβής» σημείωσα . «Τελικά σε ποιόν ανήκει αυτό το σπίτι?» αναρωτήθηκα. « Η Karavelas family υποτίθεται ότι δεν έχει καμία «δικαιοδοσία» πλέον πάνω στο οίκημα με τις δεκάδες παρανομίες» συνέχισα. «Τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Χρήστου Καραβέλα, πρώην διευθυντή τηλεποικινωνιών της Siemens, πίστευα ότι έχουν κατασχεθεί από το κράτος» κούνησα το κεφάλι μου.«Εκτός και αν ανήκει σε κάποια από τις περιβόητες offshore του πρώην στελέχους».
To… φάντασμα του Καραβέλα
Η Εσθήρ είναι πεπεισμένη ότι ο Καραβέλας, για τον οποίο έχει εκδοθεί εδώ και χρόνια διεθνές ένταλμα σύλληψης, επέστρεψε από το περιώνυμο θέρετρο Punta Del Este της Ουρουγουάης στην Αντίπαρο των ισχυρών εφοπλιστών και περιφέρεται στα σαλόνια και τις κρεβατοκάμαρες μεταμφιεσμένος … σε Μανταλένα. «Είναι το μόνο μέρος που κανείς δεν θα σκεφθεί να ψάξει ποτέ» χαχάνισε η παιδική μου φίλη.
Το «πέτρινο μαυσωλείο» όταν χτίστηκε δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων όπως θυμούνται σήμερα οι επιφανείς επαυλοκρατούντες γείτονες. Το πανίσχυρο και πάμπλουτο τότε στέλεχος της Siemens είχε κλείσει ολόκληρο το δρόμο με την ογκώδη , κακόγουστη κατασκευή του ενώ είχε φρονίσει να «μπαζώσει» και την παραλία. Ο celebrity-Καραβέλας επιθυμούσε όπως κάθε …tycoon που σέβεται τον εαυτό του να απολαμβάνει μόνος το cocktail του σε μια πανέμορφη ιδιόκτητη παραλία.
Υπήρξαν αγανακτισμένοι κάτοικοι οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν έφοδο στο εσωτερικό του σπιτιού και να …κόψουν σε μικρά κομματάκια τις πολύτιμες πορσελάνες και τα υφάσματα επιπλώσεων του Ralph Lauren.
Το συρματόπλεγμα με …βάζει σε υποψίες! Κάτι περίεργο υπάρχει εκεί. Συρματοπλέγματα «διαπλοκές» και καρπούζια!
Κάποιοι πρέπει να ρίξουν μια ματιά στην «αμαρτωλή» έπαυλη. Την νύχτα ανάβουν μικρά φώτα. Ακούγωνται φωνές. Μην είναι το … φάντασμα του Καραβέλα; Μην είν οι «μυστηριώδεις» ενοικιαστές? Μην είν απλώς τουρίστες οι οποίοι εισβάλλουν στην ιδιόκτητη παραλία ρίχνοντας κάτω τα συρματοπλέγματα και κοιμούνται …τζαμπουίτα σε πολυτελή ιδιόκτητη περιοχή; Ίσως το κουβάρι πρέπει να αρχίσει να ξετυλίγεται και πάλι από την Αντίπαρο των μεγαλοεφοπλιστών του Bruce Springsteen του Steven Spielberg και βέβαια του Ελληνολάτρη Tom Hanks ο οποίος θα μπορούσε να «γυρίσει» ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό Καραβέλιο story.

Σ
Read more

Ακόμα κ αν λείπεις είσαι μαζί μου - Πυξ Λαξ

Read more

Παιδείας πάθη…


«όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή» (παροιμία)
…η κατοχική κυβέρνηση κλείνει σχολεία και ανοίγει φυλακές
γράφει οΚωνσταντίνος Π. Κουλούρης
Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ

Η ελληνική κατοχική Κυβέρνηση, σταθερά συστηματικά και μεθοδευμένα κλείνει σχολεία και ανοίγει φυλακές –στρατόπεδα συγκέντρωσης!!!
Στα πλαίσια της απόλυτης εξαθλίωσης που έχει υποστεί η Ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς, η μέγιστη ζημιά από την εφαρμογή των αποτυχημένων στο σύνολό τους σχεδίων «αποκατάστασης και ανάπτυξης», επιβάλλεται με την καταστροφή του μέλλοντος του τόπου δηλ της Παιδείας και της εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων. Η καταστροφή, ο προδιαγεγραμμένος θάνατος της νέας γενιάς…
Η εφαρμογή μεθόδων επιβολής σύντομου θανάτου των συνταξιούχων, από την μια με την εξευτελιστική μείωση των ετήσιων αποδοχών τους και από την άλλη με την ουσιαστική κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδιαίτερα της προληπτικής-διαγνωστικής και της εξαφάνισης των Νοσοκομειακών υπηρεσιών, που τους καταδίκασε σε θάνατο.
Ο θάνατος του νοικοκύρη και του εμποράκου, που του»απαλλοτρίωσαν» την οικογενειακή μικροπεριουσία, αφ ενός εξ αιτίας των αβάσταχτων φόρων και με την μείωση έως εξαφανίσεως της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και η μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών, όσων ακόμα εργάζονται.
Ο φαύλος κύκλος του θανάτου της αγοράς !!!
μια γενιά χαμένη …η νεολαία, η νέα γενιά…
και μια γενιά κατεστραμμένη, καταδικασμένη σε θάνατο!!!
-οι νοικοκύρηδες, έμποροι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Το εμπόριο έχει μεταλλαχθεί σε τομείς «σύγχρονης» κατοχικής αντίληψης… γέμισαν οι γειτονιές εμπορικά αγοράς χρυσού, τα ακίνητα πωλούνται σε τιμές μαυραγορίτικες και με ειδικές διατάξεις η εφορία διευκολύνει το ξεπούλημα των απαξιωμένων ακινήτων ενώ οι διάφοροι επιτήδειοι αρπάζουν σε τιμές «αυτοκτονίας» τα τελευταία απομεινάρια κειμηλίων του νοικοκύρη. Δυστυχώς συχνά «χάνονται» λίγο πριν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας προβούν σε απονενοημένες πράξεις απελπισίας, τις οποίες δυστυχώς λαλίστατοι σαλτιμπάγκοι της Βουλής και των καναλιών «δεν βλέπουν».
Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Τσολάκογλου, εφαρμόζει για μια φορά ακόμα την γνωστή συνταγή της χούντας. Γενική επιστράτευση καθηγητών που «τόλμησαν» να μην υπακούσουν τυφλά στις κατοχικές δυνάμεις… όπως την εποχή της κατοχής του Τσολάκογλου…
Και επί τέλους, αν οι μεγάλης ηλικίας Καθηγητές είναι πολλοί «ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ» όπως κάνουμε τώρα και με τους συνταξιούχους.
Οι άνθρωποι ΔΕΝ είναι αριθμοί! Η Ελλάδα έχει 3000 νησιά… θα έχουν σχολεία εκεί ή όχι;;; ποιος Νομοθετεί οι δοσίλογοι των κατακτητών;;; Φυσικά όχι. Οι εντολές έρχονται από τους εκπροσώπους των κατακτητών!
Υπάρχει Βουλή που βουλεύεται στην Ελλάδα;;;
με ποια μελέτη ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι μεγάλος; ΠΑΡΑΚΑΛΩ ζητήστε την. Η παπαγαλία των τροικανών εντολών ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ;;; ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΟΛΑ!!!
α. 2 ώρες ΜΑΘΗΜΑ σημαίνει πολλές ώρες δουλειά για σοβαρούς καθηγητές και διαμορφώνει το πλαίσιο για χιλιάδες απολύσεις, χιλιάδες ακόμη ανέργους.
β. αυθαίρετες μεταθέσεις σε άγνωστο τόπο χωρίς κριτήρια είναι ότι χειρότερο για να διαλύσει την εκπαίδευση, με καθηγητές που εκτός από τον βιοπορισμό που έχει κυριαρχίσει να σκέφτονται και την «εξορία» του αύριο…
…στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, καταργείται η Δημοκρατία
και επιβάλλεται ξένη κατοχή!!!
Αυτό δεν είναι Δημοκρατία, είναι ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, είναι κατοχή.
Όσο για τους ειδικευμένους επιστήμονες «μετανάστες», για τους 120 χιλιάδες Πτυχιούχους, που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν με μια πολύτιμη και πανάκριβη «επένδυση» της Ελληνικής κοινωνίας , το ουσιαστικό κόστος της φυγής και της απουσίας για την Ελλάδα υπερβαίνει τα 28 δις ευρώ.
konkoulouris
Read more

Γιατί πέρασαν στα ψιλά οι αθωωτικές αποφάσεις για τον “Πανίκα”;



20130511-133420.jpg
Και όμως καθημερινά το τοπίο αλλάζει και αποσαφηνίζεται πλέον η «θολούρα» που συγκεκριμένοι κύκλοι θέλησαν να δημιουργήσουν, γύρω από το όνομα και την προσωπικότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Ένας αβυσσαλέος πόλεμος επικοινωνιακής λάσπης, ενός πολέμου αριστοτεχνικά συντονισμένου, έχει ξεσπάσει σε βάρος ενός πολιτικού ανδρός που εδώ και τρεις δεκαετίες δοκιμάζεται στην πιο δύσκολη αρένα, σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και βγαίνει 
νικητής, χάρη στο τεράστιο έργο του, στην αγάπη και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.
Αθώος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για τις αμμοληψίες στον Αξιό, αθώος για την υπόθεση της μεταφοράς μαθητών, αθώος για την κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος στη λίμνη Κορώνεια, αθώος για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης που είχε υποβάλλει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος για το θέμα των Σκοπίων, αθώος στην κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για πολεοδομικές παραβάσεις στα Βρασνά. Αυτές, όμως, οι δικαστικές αποφάσεις πέρασαν στα «ψιλά» των εφημερίδων. Αν είχε καταδικαστεί, θα ήταν (πάλι) πρωτοσέλιδο…
Το «αμάρτημα» του Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν είναι ότι επέβαλε χαμηλότερα πρόστιμα, μια νόμιμη διαδικασία που οι γνωρίζοντες ξέρουν καλά ότι ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα. Ο Ψωμιάδης έγινε «κόκκινο πανί» γιατί μιλούσε ελεύθερα και συνεχίζει ακόμη να μιλά για πράγματα που «ενοχλούν».
Ο άνθρωπος που έχουν βάλει στο στόχαστρο δεν υπήρξε ποτέ «υπάκουος», αχυράνθρωπος και κλακαδόρος του συστήματος. Και αυτό το «αντάρτικο», το βρίσκει πλέον μπροστά του. Άσχετα αν ο ίδιος ήταν πάντα ο άνθρωπος των «επικίνδυνων» αποστολών.
Με τις δικές του πλάτες, εκμεταλλευόμενοι τη δική του δημοφιλία και δυναμική, αναρριχήθηκε σειρά προσώπων στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Πολλοί εξ αυτών που κάποτε κρατούσαν στασίδι έξω από το γραφείο του, τον παρακαλούσαν για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του, τώρα είναι εξαφανισμένοι. Βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι φορέων και οργανισμών, όλος ο καλός ο κόσμος. Αλλά είπαμε, δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται.
Πρωτοπαλίκαρο του συστηματικού πολέμου σε βάρος του Ψωμιάδη, ο γνωστός οικολόγος Μιχάλης Τρεμόπουλος. Με μια ρητορική που αγγίζει τα όρια της εμπάθειας, κατόρθωσε να γίνει συμπαθής στο σύστημα, ένας «βολικός σύμμαχος», που εκμεταλλεύτηκε τον κυοφορούμενο «αντι -Ψωμιαδισμό», ώστε να φτάσει ακόμη και στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.
Φαίνεται, όμως, πλέον, πως κάτι αλλάζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να καταργηθεί. Στο δικαστήριο της 19ης Απριλίου, όπου ο Π. Ψωμιάδης αθωώθηκε στη μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του ο Μιχ. Τρεμόπουλος για συκοφαντική δυσφήμιση για το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, ο κεντρικός μάρτυρας κατηγορίας Ιωάννης Σιάνης, παραπέμφθηκε για ψευδορκία. Θυμίζουμε μόνο, πως ο εν λόγω κύριος είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στις επόμενες δίκες που ακολουθούν (45άρια και δρόμος Ωραιοκάστρου), με την αξιοπιστία του πλέον να καταρρέει.
Όλα παίρνουν το δρόμο της δικαίωσης, παρά τον τιτάνιο δικαστικό αγώνα που δίνει ο ίδιος εδώ και τόσο καιρό. Η Δικαιοσύνη μέχρι και σήμερα έχει ελέγξει τα πάντα.
Δεν έχει διαπιστωθεί, ούτε καταγραφεί, ούτε αποδοθεί στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ή παραμικρή μομφή κατάχρησης – υπεξαίρεσης ή προσωπικού οικονομικού οφέλους. Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει στον Παναγιώτη Ψωμιάδη πως έχει καταχραστεί έστω κι ένα ευρώ. Και η οριστική δικαίωση, είναι βέβαιο πως στο τέλος θα έρθει.
Ι.Ν.
Read more

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ...... ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ‏


Υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός αυτοκτονιών αυτά τα τρία τελευταία χρόνια. Σας φαίνεται φυσιολογικό? Δηλαδή είναι λογικό να υπάρχει τέτοια αύξηση συνανθρώπων μας που αυτοκτονούν γιατί έχουν πέσει σε μεγάλα βάσανα? Σε δυσκολίες? Σε απόγνωση? Ένας λαός σαν τον δικό μας που
έχει γνωρίσει μεγάλη φτώχεια, πολέμους, διωγμούς, δυστυχίες, εμφυλίους, ξαφνικά αρχίζει και πηδάει από τα παράθυρα, κρεμιέται, πατάει τη σκανδάλη γιατί ήρθε το μνημόνιο και φτωχύναμε? Υπάρχει κάτι πολύ παράξενο σ΄αυτή την ιστορία. Θυμάστε, πιο παλιά, στο κύκλο σας, φίλους, συγγενείς, συναδέλφους που μαθαίνατε πως αντιμετωπίζουν κάποιο μεγάλο προσωπικό δράμα να αυτοκτονούν, σε τέτοια συχνότητα? Άνθρωποι που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια δεν πέρναγε καν στην άκρη του μυαλού τους σαν σκέψη?

Και τα συσσίτια? Χιλιάδες άνθρωποι στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ? Χωρίς να είναι πόλεμος, χωρίς να υπάρχει κατοχή? Κι άλλοι εκατοντάδες ζητιάνοι, άστεγοι να κοιμούνται στις σκάλες στις πλατείες, κάτω από γεφύρια, να ζητιανεύουν, να παρακαλάνε, άνθρωποι που μέχρι πριν λίγο καιρό αναθρέφανε οικογένεια, δουλεύανε δυο και τρεις δουλειές, ρισκάρανε, ξεπερνάγανε με το κεφάλι ψηλά προβλήματα οικογενειακά, αρρώστιας, αποτυχίας ή ότι άλλο?

Τόσοι πολλοί άνθρωποι με το πρώτο ζόρι, μια φτωχοποίηση, μια προσωπική χρεοκοπία, το ζόρι της ανεργίας, ή τα χρέη, να δείχνουν έτσι απελπισμένοι, με μηδενικό κουράγιο, με μηδενική δυναμικότητα να παλέψουν, να αγριέψουν, να σηκώσουν κεφάλι, να αγωνιστούν?

Αυτό δεν είναι οικονομική κρίση. Είναι ο μπαμπούλας! Μια σκιά που πλάκωσε τους ανθρώπους στον ύπνο και τους πήρε την ανάσα. Δεν υπάρχει λογική αντιστοιχία μεταξύ φτωχοποίησης και τέτοιας απελπισίας κι αδυναμίας να πάρει κάποιος τη ζωή στα χέρια του. Εκτός κι δεχτούμε πως η κοινωνία μας ήταν ένα φοβισμένο παιδί που κοιμόταν με παραμύθια κι ανοιχτό το φωτάκι στο δωμάτιο τις νύχτες και κάποιος του το έσβησε και το τρόμαξε. Αυτό που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι απλά το άδειασμα της τσέπης. Είναι το άδειασμα κάθε ενέργειας μέσα από τον άνθρωπο. Είναι ένας πρωτόγνωρος φόβος να κοιτάξει κάποιος την ντουλάπα της ζωής του γιατί έχει πεισθεί πως εκεί μέσα κάτι κακό τον περιμένει. κι είναι ανήμπορος να το πολεμήσει.

Περισσότερο από κρίση μοιάζει με αρρώστια. Μια μόλυνση που απλώνεται σιγά σιγά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με πολύ άσχημα συμπτώματα και μηδενικές αντιστάσεις. Φόβος, κακομοιριά, κλάψα από τη μία και βία, βαρβαρότητα, μίσος, σκοτεινιά στον αντίποδα. Και όχι μια κοινωνία δεν δημιουργεί μια τέτοια "σκιά" από πάνω της, χωρίς να έχει προηγηθεί πολύ βαθύ σκάψιμο στα θεμέλιά της. Η μετάλλαξη της κοινωνίας σε τρομαγμένο παιδάκι έχει ξεκινήσει πολύ πριν το μνημόνιο.

Πρέπει να σου ξηλώσουν όλες τις αντιστάσεις, να σε πείσουν πως είσαι ελάχιστος, ασήμαντος, χωρίς καμιά ελπίδα για να μπορείς έτσι άμεσα να μετατρέπεσαι σε αυτοκτονικό, καταθλιπτικό, σε ζητιάνο, σε τρομοκρατημένο. Πρέπει να σου έχουν αφαιρέσει αξίες δυνατές που σε κρατάνε στη ζωή. Πρέπει να σε έχουν φυλακίσει ολοκληρωτικά στο εγώ σου για να μην μπορείς να πιαστείς από πουθενά. Οι πατεράδες μας οι παππούδες μας πέρασαν πολύ μεγαλύτερη φτώχεια. Μηδενικές ευκαιρίες. Φεύγανε μ΄ενα τρύπιο παπούτσι και με άδειες τσέπες με σαπιοκάραβα στην άλλη άκρη της γης για να βρουν τη τύχη τους. Κάνανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, με μεγάλα βάσανα. Και το δελτίο των αυτοκτονιών ήταν ελάχιστο. Τα συσσίτια τα είδαμε μόνο στη κατοχή. Οι ζητιάνοι ήταν λίγοι. Δεν μπορεί έτσι σε δυο και τρεις γενιές μέσα να γίναμε τόσο ανήμποροι.
Οχι, αυτό που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι αδυναμία αντίστασης. Είναι αδυναμία αγάπης. Αγάπης για τη ζωή, αδυναμία αναγνώρισης της αληθινής αξίας της, αδυναμία προσέγγισης των ανθρώπων που στέκονται δίπλα μας, αδυναμία να εκφράσουμε τα όνειρά μας.

Δεν βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε ένα τούνελ. Οι έλληνες βρίσκονται στο τουνελ που έχουν σκάψει γύρω από τον ευατό τους. Οι διαμορφωτές συνειδήσεων δεν λειτουργούν πλέον με όρους πατριωτικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, λειτουργούν ξεκάθαρα σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται να προκαλέσεις φόβο πχ για μια απειλή πολέμου, ή για μια αλλαγή καθεστώτος. Εστιάζουν στα ουσιαστικά αποθέματα του κάθε ανθρώπου και του τα αφαιρούν. Δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις κάποιον για τα πολιτικά του φρονήματα. Αντί να του αφαιρέσεις την ελευθερία του, του αφαιρείς τη δυνατότητα να τη διεκδικεί.

Το μνημόνιο δεν είναι απλά ένα οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας. Είναι ένα φαινόμενο nocebo στη ψυχολογία των πολιτών. Ενα ωραίο πρωί, αρχίζεις να βομβαρδίζεις το πλυθησμό με την ίδια απειλητική είδηση. Αν δεν κάνουμε αυτό που λένε οι δανειστές, χαθήκαμε. Βάζεις μπροστά επιστήμονες, δημοσιογράφους, πνευματικούς υποτίθεται ανθρώπους, να παπαγαλίζουν συνέχεια την ίδια ιδέα. Μοιραία σε κάθε κίνηση που συνδυάζεται σε ανυπακοή κατά των δανειστών, οι πολίτες διστάζουν γιατί φοβούνται το μοιραίο. Η αντίσταση κάνει κακό. Αν πούμε όχι χαθήκαμε. Λέγοντας όμως ναι πάλι βλέπουμε πως χανόμαστε. Αρα αδιέξοδο ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ, άρα μπλοκάρισμα όλων των μηχανισμών προστασίας. Κατάθλιψη, τρέλα, αυτοκτονία, βίαιες αντιδράσεις, περιχαράκωση της κοινωνίας γύρω από το προσωπικό αγώνα επιβίωσης της κάθε μονάδας.

Είναι καλά εκπαιδευμένη μια κοινωνία που λάμβανε συνεχώς φάρμακα placebo κι αισθανόταν υγιής να αισθανθεί αυτόματα άρρωστη μόλις της τα αφαιρέσεις. Η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες γενιές επιβίωνε με ψέματα. Δεν γνωρίζει τις πραγματικές τις δυνατότητες, δεν γνωρίζει τους τρόπους αντίστασης στη μόλυνση γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί νοσεί. Εχει πεισθεί πως είναι εν δυνάμει ασθενής. Ακόμα κι αν δεν έχει συμβει τίποτα το αληθινά τραγικό σε κάποιον, εκείνος ΦΟΒΑΤΑΙ πως θα του συμβεί και περιμένει απραγος, τιμωρημένος. Εγώ φταίω, εσύ φταιες, όλοι μας φταίμε.

ΦΟΒΟΣ, ΕΝΟΧΗ, ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Το νοσηρό τρίπτυχο. Γεμίζουν οι αποθήκες με τρόφιμα μη τυχόν και συμβεί κάτι φοβερό. Κάνουμε ότι μας ζησήσουν στη δουλειά ακόμα και τα πιο παράλογα πράγματα μη τυχόν και μείνουμε άνεργοι. Κρυβόμαστε στο σπίτι μη τυχόν και στοχοποιηθούμε. Κάνουμε ουρές στη ΔΕΗ για διακονισμούς μη τυχόν και μας κόψουν το ρεύμα. Κάνουμε διακανονισμούς στην εφορία μη τυχόν και μας πάρουν το σπίτι. Φοβόμαστε νοιώθωντας πως εμείς φταίμε και έχοντας χάσει κάθε ελπίδα γιατί δεν υπάρχει έξοδος.

Κι όσοι έχουν τη δυνατότητα κάνουν κάτι πιο δραστικό. Ανοιγουν τη πόρτα από το σκοτεινό δωμάτιο και το σκάνε. Είτε με τον πιο θλιβερό τρόπο, αφαιρώντας τη ζωή τους είτε φεύγοντας μακριά. Σε άλλες χώρες. Χωρίς να κοιτάζουν πίσω. Μη τυχόν και γίνουν στάχτη...

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι κάνουμε εδώ μέσα όσοι γράφουμε για όλα αυτά. Τίποτα το σπουδαίο. Μοιραζόμαστε κοινές σκέψεις με πολλούς άλλους. Κοινά συναισθήματα. Οχι γιατί θα αλλάξει κάτι. Απλά αποδεικνύουμε στους εαυτούς μας πως μπορούμε, ακόμα, τουλάχιστον να σκεφτόμαστε. Υπάρχουν καλέσματα προς τα έξω. Ελάχιστοι συμμετέχουν. Γιατί? Γιατί δεν πιστεύει κανείς τίποτα. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ενας ασθενής δεν γιατρεύεται αν αρχίζει να διαμαρτύρεται γι΄αυτό που του έχει συμβεί. Για να ελπίζει στην γιατρειά του πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει από τι πάσχει.

Κι αυτό έχω την εντύπωση πως δεν το γνωρίζουμε ούτε κατά προσέγγιση. 
Read more