Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Αγωνία Βενιζέλου για τον διαχωρισμό σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς…


Evangelos-Venizelos-ParliamentΣτην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος δημοσιεύει άρθρο του με τον τίτλο «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο: το ψεύτικο δίπολο της κρίσης»(εδώ).
Στο άρθρο αυτό διαπιστώνουμε μια μεγάλη αγωνία του κ. Βενιζέλου να φύγει επιτέλους από την πολιτική σκηνή ο διαχωρισμός σε «μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς». Φαίνεται καθαρά ότι σε αυτόν τον διαχωρισμό αποδίδει την συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να τον εξαφανίσει. 

Δυστυχώς όμως για τον κ. Βενιζέλο, αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι τεχνητός, ώστε να μπορεί να εξαφανιστεί εύκολα. Τον γέννησε η ίδια η σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα και διατρέχει πλέον κάθετα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στην ουσία διαχωρίζει τους Έλληνες σε εκείνους που κερδίζουν (ή δεν χάνουν) από τα μνημόνια και σε εκείνους που υφίστανται βάναυσα την πολιτική των μνημονίων. Μάλιστα, η επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που την μια μέρα είναι με τους μνημονιακούς και την άλλη με τους αντιμνημονιακούς, θα πρέπει να κάνει την ηγεσία του να αντιληφθεί, ότι είναι η βασική αιτία που έχει καθηλώσει τα ποσοστά του κόμματος. Αν νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ξεπεραστεί εύκολα αυτός ο διαχωρισμός, που οδηγεί σε συντρίμμια μεγάλα στρώματα του λαού, απλά θα διχαστεί και ο ίδιος.
Επανερχόμενοι όμως στα γραφόμενα από τον κ. Βενιζέλο διακρίνουμε  ευκρινώς μια προσπάθεια να μετατεθεί το βάρος του διχασμού της κοινωνίας από τον υπαρκτό διαχωρισμό «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί» στον τεχνητό (κατά την άποψή μας) διαχωρισμό σε «δημοκράτες και φασίστες». Ειδικότερα στις δυνάμεις που δήθεν εκφράζουν το «δημοκρατικό τόξο» και στις δυνάμεις που εκφράζουν τον φασισμό. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μας καλεί να υιοθετήσουμε μια νέα διαχωριστική γραμμή και να χωριστούμε ως λαός σε δύο στρατόπεδα προκειμένου να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε την «δημοκρατία» που εκφράζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση.
Μάλιστα αγωνιά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσχωρεί επιτέλους στο «δημοκρατικό τόξο» αλλά επιμένει να μετέχει στις αντιμνημονιακές δυνάμεις και επισημαίνει την επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο σκοπεύει το πολιτικό σύστημα να στήσει τον νέο διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων. Ήρθε νομίζουμε επιτέλους η ώρα να βάλει ο ίδιος ο λαός τη δική του διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δημοκρατικών και Ολιγαρχικών, δηλαδή μεταξύ των δυνάμεων που εκφράζουν την πραγματική δημοκρατία και των δυνάμεων που εκφράζουν το «ολιγαρχικό τόξο» και ανάλογα να κατευθύνει τους αγώνες του από εδώ και στο εξής.
Πέτρος Χασάπης