Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ύποπτοι οι Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης...



Ο μεσαίος ως πότε θα συμπληρώνει το κάδρο μόνο στην φωτογραφία;;;; 

Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης.


Από την έρευνα που διενεργείται, όσον αφορά τη μη αξιοποίηση της λίστας, οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να εντόπισαν λόγους, για τους οποίους οι δύο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες
πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι το επίμαχο υλικό παρέμεινε αδρανές σχεδόν δύο χρόνια, αν και αφορούσε καταθέσεις 1.991 Ελλήνων στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, των οποίων η νομιμότητα θα έπρεπε να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης, με δήλωσή του για το θέμα, υποστήριξε ότι θεώρησε το εν λόγω υλικό μη αξιοποιήσιμο ως προϊόν υποκλοπής, 

ενώ ο κ. Καπελέρης φέρεται να παρέλαβε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ελάχιστα ονόματα από τη λίστα, με σκοπό να «εντοπίσει το οικονομικό τους προφίλ».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, πριν από μερικές ημέρες, έδωσαν παραγγελία στο ΣΔΟΕ για την πλήρη διερεύνηση των επίμαχων καταθέσεων κρίνοντας ότι η λίστα έχει επισήμως και νομίμως παραδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας της Κρ. Λαγκάρντ στον τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

 Η λίστα έχει περιέλθει στις γαλλικές Αρχές εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όταν κατάσχεσαν ψηφιακό υλικό από το σπίτι του πρώην υπαλλήλου της HSBC, καταζητούμενου από τις ελβετικές αρχές, Ερβε Φαλτσιάνι, ο οποίος είχε καταγράψει παράνομα τα στοιχεία περισσότερων από 20.000 καταθετών.!!!!!!
http://georgekaragiannis.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8826.html
Read more

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» (VIDEO)

Αποστολή-Θεσσαλονίκη, Γιώργος Θεοχάρης
Το «Αγιορείτικο Βήμα» σας μεταφέρει εκτενή ρεπορτάζ από τις εορταστικές εκδηλώσεις

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε η υποδοχή της Αγίας εικόνας της Παναγίας «Αξιον Εστί». Μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη παρουσία χιλιάδων πιστών στο Λευκό Πύργο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παρουσία της Αγιορείτικης αντιπροσωπείας, Ιεραρχών, αρχών της πόλης,απλών κληρικών και χιλιάδων πιστών, υποδέχτηκαν  στο Λευκό Πύργο  την ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η Δέησις και εν συνεχεία η μεταφορά της ιεράς Εικόνος  στον ιερόν Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε με λιτανευτική πομπή δια των οδών: Εθνικής Αμύνης, Πανεπιστημίου & αγίου Δημητρίου.
 

Πρόγραμμα

6.00 μ.μ.: Η επίσημος Δοξολογία εν τω ιερώ Ναώ του πολιούχου αγίου Δημητρίου. Προσφωνήσεις-Αντιφωνήσεις .

6.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνυμου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7.00 - 11.00 π.μ.: Ο Όρθρος, το Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Συλλείτουργον και η Δοξολογία επί τη επετείω της ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνος προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

11.30 π.μ.: Η έναρξις των εργασιών του υπό του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Α καδημίας Θεσσαλονίκης διοργανουμένου Συνεδρίου με θέμα: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: τρεις ταυτόσημοι αιώνιαι αξίαι και οντότητες» εις την αίθουσαν τελετών της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, Βογατσικού 7.

Προσκαλούνται όλοι να μετάσχουν στις εναρκτήριες επετειακές και εορταστικές εκδηλώσεις της τοπικής μας Εκκλησίας .
Read more

Όταν οι "δημοκράτες" έκαναν επεισόδια και απειλούσαν με βόμβες σε κινηματογράφους για την ταινία "Η Ελένη"!!!! (Περίεργο πράγμα αυτή η "ελευθερία της έκφρασης"...)



Η ταινία «Ελένη» (1985), βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου, όταν ο συγγραφέας-δημοσιογράφος ζούσε -παιδί ακόμα- στο χωριό του, τον Λια Θεσπρωτίας. 


Τα γεγονότα και τα πρόσωπα της «Ελένης» είναι πραγματικά και εξιστορούν το παιδομάζωμα που επέβαλλαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στα χωριά που καταλάμβαναν. 

Η Ελένη Γκατζογιάννη, μητέρα του Νίκου Γκατζογιάννη, θα πληρώσει με την ζωή της, την προσπάθειά της να γλυτώσει τα παιδιά της, βοηθώντας τα να δραπετεύσουν για να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών. 

Ο Νίκος Γκατζογιάννης, θα επιστρέψει, χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής των Νιου Γιορκ Τάιμς και θα προσπαθήσει ν' αναζητήσει τους υπαίτιους του θανάτου της μητέρας του.


Η ταινία, ουσιαστικά τελεί υπό καθεστώς (ημι)απαγόρευσης προβολής στην Ελλάδα. Δεν έχει προβληθεί ποτέ από κρατικό ή δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό (διατίθεται μόνο σε βιντεοκλάμπς). 


Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε αρνηθεί να γίνουν τα γυρίσματα στην Ελλάδα και τους αυθεντικούς χώρους (η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία), ενώ η προβολή της στους ελληνικούς κινηματογράφους διακόπηκε μετά από λίγες ημέρες, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από το ΚΚΕ και οπαδοί του προπηλάκιζαν τους θεατές που πήγαιναν να την δουν.

Ολόκληρη η ταινία εδώ

http://www.eglimatikotita.gr/2012/10/blog-post_3481.html
Read more

ΙΔΟΥ: Το απόρρητο έγγραφο της τρόικας για τις διαρθρωτικές αλλαγές


Δείτε τι μέτρα περιλαμβάνει η λίστα 

Aγώνα ταχύτητας για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές -SOS, τις οποίες απαιτεί μετ΄ επιτάσεως η τρόικα, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη δόση, τρέχει η κυβέρνηση. Έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Η  λίστα των Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς παραδόθηκε στην κυβέρνηση στις 30/9/2012....


 Το εμπιστευτικό αγγλικό έγγραφο ήρθε σε γνώση του “enikos.gr” που αποκαλύπτει πτυχές του σήμερα.  Χαρακτηριστικές είναι οι παρατηρήσεις της τρόικας για την πορεία υλοποίησης τους. Δίπλα σε καθεμία από αυτές τις 36 δράσεις- SOS σημειώνει: «not observed» (δεν ανιχνεύονται), «not  activated» (δεν έχουν ενεργοποιηθεί), «on going with delay» (σ΄εξέλιξη με καθυστέρηση), «delayted» (καθυστερημένες), «partially observed» (μερικώς ανιχνεύσιμες). 

      Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αποκαλύπτουν βέβαια και πόσο καλά «διαβασμένοι» είναι οι δανειστές. Δεν αναγνωρίζουν μια ενέργεια που μπορεί να έχει προχωρήσει μέχρι σ΄ένα βαθμό, αν δεν την δουν στην τελική της μορφή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση κατήργησε το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες. Η τρόικα θέλει να δει και τον εφαρμοστικό νόμο για να θεωρήσει ότι έγινε (done). Σε εκκρεμότητα είναι και το αν θα πουληθεί οριζοντίως ή καθέτως η ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, της οποίας η αποκρατικοποίηση υποτίθεται ότι ήταν  στο ...παρά πέντε.

     Τίποτα δεν φαίνεται να έχει γίνει μέχρι τώρα στο θέμα της αδειοδότησης των συχνοτήτων. Η τρόϊκα διαπιστώνει καθυστέρηση στην Δράση με αριθμό 78.  Αναμένεται η κατάθεση πρότασης για «το ψηφιακό μέρισμα και την έναρξη της διαβούλευσης για την τροποποίηση των σχεδίων που αφορούν τις συχνότητες και τις μεταδόσεις» όπως αναφέρεται στο κείμενο.

   Στην ίδια λίστα των 89 δράσεων υπάρχουν και αρκετές που είναι σε γκρι πλαίσιο. Πρέπει επίσης να γίνουν αλλά δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα του κατεπείγοντος και δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη δόση.

     Μερικές «καίνε» κυριολεκτικά. Θα  προκαλέσουν πολλές  αντιδράσεις. Αφορούν από την συγχώνευση των εναπομεινάντων Ταμείων σε έναν εξαιρετικά προβληματικό ΕΟΠΠΥ και την καθιέρωση με νόμο του κατώτατου μισθού, μέχρι το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με εκείνο των δικηγόρων να ξεχωρίζει, την επιτάχυνση μιας δικαιοσύνης που έχει κατεβεί από την έδρα λόγω των περικοπών, τις αδειοδοτήσεις των συχνοτήτων για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καμμία διαβούλευση και άλλα.
    Ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, με εντολή Σαμαρά, ανέλαβε να συντονίσει τα υπουργεία ως προς τη νομοθετική προεργασία που πρέπει να γίνει. Νομοθετικό «πυρετό» παρουσιάζει ο οικονομικός κύκλος των υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης κ.α) κάτω από τη γενική εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Αναμένεται «βροχή» τροπολογιών. Ο κύριος όγκος θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών και περιέχει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων. Το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα τρέχουν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων. Ετσι που έχουν καθυστερήσει τόσους μήνες, με ευθύνη και αρκετών σημερινών υπουργών, που φοβούνται τις αντιδράσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ολοκληρωθούν στο χρόνο- ρεκόρ που ζητάει η τρόϊκα.
            Ανάμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές- SOS από το σύνολο των 89 που αναφέρονται στο κείμενο, είναι και οι εξής:

*Μία σειρά από φορολογικά θέματα (Δράσεις 12, 13, 14) κάποιες από τις οποίες δρομολογούνται με το ν/σ του υπ.Οικονομικών που ετοιμάζει ο Γ.Μαυραγάνης. Θα κατατεθεί και αυτό στη βουλή, μέσα στις επόμενες ημέρες. Μεταξύ άλλων αφορούν: Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών με 5ετή θητεία, αντικατάσταση των διευθυντών Εφοριών, οι οποίοι δεν πιάνουν τους στόχους, δημοσίευση στο Διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης στις Εφορίες, ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση, βελτίωση του συστήματος προστασίας πληροφοριοδοτών για τη διαφθορά.


*Αναθεώρηση του κώδικα περί δικηγόρων και την λειτουργία της  άσκησης του επαγγέλματος (δράση 7). Ζητείται κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων και κατάργηση ελαχίστων ποσών για δικηγόρους που αμείβονται με έμμισθη εντολή. Αντιδρούν οι βουλευτές- δικηγόροι.

*Προσδιορισμός και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (Δράση 69). Αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις διότι θα επιφέρει περαιτέρω πλήγμα σε πολλές κατηγορίες εργαζόμενων.

*Αρση της απαγόρευσης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προκύπτουν από πτυχία τα οποία εκδόθηκαν μέσω δικαιόχρησης (franchise). (Δράση 56).

*Ενιαίο σύστημα πληρωμών. Δημιουργία αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος που θα συνδέει τη βάση δεδομένων της απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. (Δράση 28).

*Διακοπή των πληρωμών σε μετρητά και τραπεζικές επιταγές στις εφορίες και αντικατάσταση τους με ενδοτραπεζικές συναλλαγές ώστε να απελευθερωθεί το προσωπικό.

*Εγγραφο του υπ.Οικονομικών το οποίο να προσδιορίζει τρόπους με τους οποίους θα γίνουν βιώσιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια (Δράση 72).

*Εκσυγχρονισμός του τομέα Υγείας (συγχωνεύσεις κα.), Δράση 36.

*Μετακίνηση των μάνατζερ σε τακτά διαστήματα με προφανή στόχο την άσκηση μιας αμερόληπτης διοίκησης.

*Συγχώνευση όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.  Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτη είχε ανασταλεί η υπαγωγή στον ΕΟΠΥΥ (νομικών, δημοσιογράφων, μηχανικών κ.α). Με νέο άρθρο θα πρέπει να καταργηθεί η αναστολή. Η συγκεκριμένη δράση δεν είναι από τις επείγουσες και αναβάλλεται για το μέλλον, καθώς οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει θα είναι πάρα πολλές.
                    
Τέσσερα Προεδρικά Διατάγματα

     Σε καθημερινή επικοινωνία βρίσκεται ο Κ.Μπαλτάκος με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Κ.Μενουδάκο, προκειμένου τέσσερα προεδρικά διατάγματα του υπ.Ανάπτυξης να έρθουν στη βουλή με διαδικασίες- εξπρές την ερχόμενη εβδομάδα. Αφορούν τα εξής θέματα: Κανονισμός Λειτουργίας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Οργανισμός Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Μητρώο πιστοποιημένων επιθεωρητών για τη διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων των εγκαταστάσεων που λειτουργούν νόμιμα  κλπ. Εκτέλεση, συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθορισμός ειδικοτήτων κλπ.     

          Ανοιχτές Δράσεις
Υπάρχουν κι άλλες δράσεις που είναι ανοιχτές και πρέπει να υλοποιηθούν. Ανάμεσα τους είναι;

*Καθιέρωση προϋπολογισμού συνταγογράφησης για κάθε γιατρό και θέσπιση στόχου για το μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή.

*Απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και δημοσιοποίησή τους.
*Δημοσίευση των στοιχείων για προσλήψεις, αποχωρήσεις και μεταθέσεις.
*Μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων.

*Απλοποίηση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της εισόδου φθηνότερων γενοσήμων στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

*Διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

*Διευκόλυνση της αδειοδότησης ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηλιος».

*Μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια κατά 50%.


*της Χριστίνας Κοραή

http://planet-greece.blogspot.com/2012/10/blog-post_9387.html

dakepekoz: Ο σκλάβος στο έσχατο όριο της υποδουλώσεώς του χάνει την επιθυμία του να είναι ελεύθερος!!
Αυτό μας συμβαίνει;;;;; 
Μέχρι πότε θα τους αφήνουμε να μας απειλούν και να μας εξαθλιώνουν;;
Μέχρι πού θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν;;;
Read more

Απέτυχε η Μέρκελ να βελτιώσει την εικόνα του Ράιχ



Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Πανθομολογούμενη είναι σε όλη την Ευρώπη η αποτυχία της Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει προς το καλύτερο με την επίσκεψή της στη χώρα μας την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει η πλειονότητα των Ελλήνων για τη γερμανική πολιτική απέναντι στην πατρίδα μας.

«Αθήνα: η γοητεία της Μέρκελ δεν λειτουργεί» ήταν π.χ. ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό». «Οι δρόμοι της Ελλάδας υποδέχτηκαν με εχθρότητα την Ανγκελα Μέρκελ που ήρθε ''ως καλή φίλη''» έγραφε στον δικό της τίτλο η «Λε Μοντ», επίσης γαλλική. 
«Στις 9 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί έφευγαν από την Αθήνα καταστρέφοντας τα πάντα. Είναι βαρύς συμβολισμός να έρθει (σ.σ.: η Μέρκελ) στις 9 Οκτωβρίου» πρόβαλλε στους υπότιτλούς της η «Μοντ» μεταφέροντας τα λόγια Ελληνα διαδηλωτή, ο οποίος πρόσθετε ότι «σήμερα ζούμε μια οικονομική κατοχή». 
«Εξω το Τέταρτο Ράιχ» ανέφεραν πανό, σημειώνει ο ανταποκριτής της. Αλλο που δεν ήθελαν φυσικά οι Γάλλοι για να προβάλουν την αποτυχία του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. 
«Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης γιουχαΐστηκε από τον πληθυσμό ενός άλλου κράτους της ΕΕ» έγραψε μέχρι και η επαρχιακή γαλλική εφημερίδα «Σιντ - Ουέστ» του Μπορντό. 
Οι Ισπανοί δεν έχουν φυσικά λόγους να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από εκείνη των Γάλλων. «Στην περίπτωση που η Ανγκελα Μέρκελ είχε στόχο με την επίσκεψή της στην Αθήνα να καθησυχάσει τους Ελληνες και να κατευνάσει τα αρνητικά συναισθήματά τους απέναντί της, τότε απέτυχε» έγραφε χωρίς περιστροφές π.χ. η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». 
Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου, ο οποίος κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος ήταν στην απεικόνιση του κλίματος και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μέρκελ στη χώρα μας. «Η Ελλάδα που εμφανίστηκε χτες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δεν ανήκει στην οικογένεια του ευρώ» ισχυρίστηκε η ακροδεξιά «Μπλιντ», ένα φύλλο κατωτάτης υποστάθμης που όμως το διαβάζουν τουλάχιστον έξι (!) εκατομμύρια Γερμανοί την ημέρα.

«Η Μέρκελ υπόσχεται στην Αθήνα λιγουλάκι βοήθεια» ήταν ο εμφανώς σαρκαστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της σκληρής δεξιάς γερμανική εφημερίδας «Ντι Βελτ» στο προχθεσινό της φύλλο. «Μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. Κουκουλοφόροι πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς» τονιζόταν στους υπότιτλους. Από εκεί άρχιζε και το πρωτοσέλιδο κύριο σχόλιο της εφημερίδας: «Ενώ έξω έπεφταν πέτρες και μολότοφ, ενώ έξω κυμάτιζαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς και η κραυγή ''Μέρκελ, δρόμο!'' αντηχούσε, μέσα ανταλλάσσονταν φιλοφρονήσεις υπολογισμένες και εφοδιασμένες με μικρές δυσκολίες». 
Η επίσης συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έκανε, ως συνήθως, τη βαθύτερη προσέγγιση του θέματος. «Πουθενά μέχρι τώρα δεν έχουν υποδεχτεί έτσι την καγκελάριο: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό» έγραφε ευθύς εξαρχής στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οχι το Τέταρτο Ράιχ» στο οποίο ξεκαθάριζε ότι «η καγκελάριος δεν έχει τίποτα περισσότερο να δωρίσει στους Ελληνες».

Το άρθρο συνέχιζε: «Το υποσχόμενο από την καγκελάριο φως στο τέλος του τούνελ θα το δουν όμως οι Ελληνες μόνο αφού πρώτα καταλάβουν ότι δεν είναι το ''Τέταρτο Ράιχ'' υπεύθυνο για τις δυστυχίες τους. Οι διαδηλώσεις εναντίον της Μέρκελ πρέπει όμως να οδηγήσουν σε σκέψεις και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δείχνουν πόσο γρήγορα και εύκολα μπορεί η Ευρώπη να ξαναπέσει σε παλιά πρότυπα σκέψης και αντανακλαστικά, όταν σκιστεί ο λιπαντικός ιμάντας του μοτέρ της ενοποίησης, η ευημερία». 
Η εφημερίδα αποφεύγει όμως να πει αν αυτός ο «λιπαντικός ιμάντας» της ευρωπαϊκής ενοποίησης έσπασε τυχαία ή αν η πολιτική κάποιας χώρας είναι υπεύθυνη για αυτό το γεγονός με τις μοιραίες συνέπειες.
http://kostasxan.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4909.html
Read more

Poll - Anthrwpe agapa

Read more

Αποκάλυψη : Το τουρκικό κράτος δίνει ΔΩΡΕΑΝ τις τηλεοπτικές σειρές στον ΑΝΤ1



"Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν σε άλλες χώρες, τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, για το καλό της Τουρκίας", δήλωσε ο αν.Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Abdurrahman Arıcı, ομολογώντας έτσι ότι το κράτος βρίσκεται πίσω από τις τηλεοπτικές σειρές!

Αναφέρθηκε μάλιστα στη σειρά ...που παρουσιάζει ο ελληνόφωνος ΑΝΤ1 με τίτλο "Σουλεϊμάν οΜεγαλοπρεπής", (το αυθεντικό όνομα της σειράς είναι Muhteşem Yüzyıl, δηλαδή "μεγαλοπρεπής αιώνας", ο ΑΝΤ1 τη βάφτισε "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής" 


Read more

Τελεσφορούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα


Ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί με βάση και τις συζητήσεις που έχει κάνει με το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του, Χρήστο Σταϊκούρα, ότι εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων θα «κλειδώσουν« οριστικά τα μέτρα και η συμφωνία θα κλείσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.πηγη

Read more

Εμπλοκή κορυφαίου πολιτικού στη λίστα Λαγκάρντ!


Φαίνεται ότι η επιμονή του «μη ελεγχόμενου» οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη να βρεθεί οπωσδήποτε άκρη σε όλα όσα σχετίζονται με την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» θα οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό εν Ελλάδι!

Εμπλοκή κορυφαίου πολιτικού στη λίστα Λαγκάρντ!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb, στην λίστα αυτή περιλαμβάνονται και τα ονόματα μελών της οικογένειας κορυφαίου σήμερα πολιτικού!
Πρόκειται για οικογένεια που αν τελικά αποκαλυφθεί, θα προκληθούν σοβαρότατες αναταράξεις!
Και μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση θα εξηγηθούν πολλά γύρω απ’ τις… περιπέτειες αυτής της λίστας, τα πήγαινε-έλα, τα κρυφτούλια και γενικά τις σκοπιμότητες που την είχαν έως και πρόσφατα κρατήσει «κρυφή» και χωρίς κανένα έλεγχο απ’ το ΣΔΟΕ και όποιο άλλο ελεγκτικό όργανο!
Και φαίνεται ότι η αποκάλυψη θα καταστεί αναπόφευκτη αφού, επαναλαμβάνουμε, οεισαγγελέας Πεπόνης δεν «ελέγχεται», αντίθετα αναζητά όλες τις «άκρες» της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης.
Μάλιστα η πρωτοβουλία του, να ζητηθεί εκ νέου η λίστα απ’ το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας για να διερευνηθεί αν «πειράχτηκε» σε κάποιο σημείο της περιπετειώδους διαδρομής της στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ σημαντική όσο και ενδεικτική των προθέσεών του!Και συνιστά μείζον θέμα, αν και απ’ τα περισσότερα ΜΜΕ πέρασε «στα ψιλά»…
Για φανταστείτε, να αποκαλυφτεί ότι κάποια στιγμή κάποιο «χέρι» στην Ελλάδα έσβησε, ας πούμε, κάποιο όνομα ή κάποια ονόματα!
Αναμείνατε εξελίξεις!
Read more

Καμπανάκι από Ρωσία για "θερμή" σύγκρουση με ΝΑΤΟ: "Η κατάσταση είναι επικίνδυνη"


"Κρούει τον κώδωνα κινδύνου" για καταστάσεις που μπορούν να ξεφύγουν και να οδηγήσουν σε "θερμή" κρίση την Δύση με την Ρωσία ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZhD), Βλαντίμιρ Γιακούνιν και εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στην γερμανική επιθεώρηση Spiegel.
Ο Β.Γιακούνιν, μάλιστα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ρόδο (είναι ιδρυτής και πρόεδρος του διεθνούς φόρουμ «Διάλογοι Πολιτισμών» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Ρόδο) και είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη. 
Έτσι, την επαύριο της καταγγελίας της συνθήκης Συνεργατικής Μείωση των Απειλών CTR (Cooperative Threat Reduction) από την Ρωσία, (βρισκόταν σε ισχύ από το 1990 και έχει ως να ελεγχθούν τα πυρηνικά όπλα μετά την διάλυση της Σοβετικής Ένωσης) λόγω αντιπυραλικής ααπίδας  έρχεται ο Β.Γιάκούνιν και προετοιμάζει για "δύσκολες καταστάσεις".
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, ειδικά στο ζήτημα της κρίσης στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη», τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική επιθεώρηση Spiegel ο 64χρονος Γιακούνιν. 
«Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε μια οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη. Η Ρωσία είναι εναντίον της χρήσης εξωτερικών δυνάμεων [για την επίλυση της κρίσης]», συμπλήρωσε ο ρώσος αξιωματούχος, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα του γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με την εμπλοκή της χώρας του στο συριακό εμφύλιο.
«Η εμπλοκή της Ρωσίας στηρίζεται στη γνώση που έχουμε για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εξακολουθεί να τυγχάνει της υποστήριξης από τη συντριπτική πλειοψηφία του συριακού λαού και γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοι του εξοπλίζονται από κράτη του εξωτερικού», είπε εις εκ των ισχυρότερων ανδρών της Ρωσίας, που βρίσκεται στο «τιμόνι» των ρωσικών σιδηροδρόμων.
Όσον αφορά στο κατά πόσο η Ρωσία νοιάζεται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διενεργεί καθημερινά το καθεστώς Ασαντ, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν προειδοποιεί ότι«η εκδημοκρατικοποίηση της Μέσης Ανατολής, όπως επιτάσσεται από τη Δύση, οδηγεί αναπόφευκτα σε μια ολοένα αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών, οι οποιοι μέχρι πρότινος ήταν περιθωριοποιημένοι».
Τέλος, ο Γιακούνιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του πολιτικοποιημένου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που ενέσκηψε πρόσφατα, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις στην κοινή γνώμη της Ρωσίας. «Έχω την εντύπωση πως η Δύση δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί αυτό το καιρό, από μια ξεδιάντροπη συναυλία μερικών ατίθασων παλιοκόριτσων μέσα σε μια ορθόδοξη εκκλησία», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση της Ρωσίας κατά την περίοδο 2000-2003.
Ο Γιακούνιν είναι από το 2005 ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μεταφορικού οργανισμού στον κόσμο, με ένα αχανές δίκτυο γραμμών μήκους 88.000 χιλοομέτρων που το 2011 «έκοψε» 992 εκατομμύρια ατομικά εισιτήρια και μετέφερε 1,2 δισ. τόνους εμπορευμάτων. 
Read more

ΣΟΚ! Τσοχατζόπουλος: Άνθρωπος του Λάτση παρέδωσε 10 εκ. Ευρώ στον Σμπώκο πριν την συμφωνία με τα ΕΛΠΕ!!!


20121013-122314.jpgΣηµείωµα-φωτιά του έγκλειστου Τσοχατζόπουλου: Ισχυρίζεται ότι ο άνθρωπος του Λάτση παρέδωσε, για λογαριασµό του, το τεράστιο «πακέτο» στον Σµπώκο. Εάν ισχύει αυτό, συνέβη 3 µήνες πριν από την απορρόφηση της Πετρόλα του Λάτση από τα ΕΛΠΕ.
Mε την υπογραφή του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου
Η άνοιξη του 2003 ήταν σίγουρα µια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή για τον Σπύρο Λάτση. Και για τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Εδώ που τα λέµε… το ίδιο ισχύει και για τη µεταξύ τους σχέση.
Τι ήταν ο Σπύρος Λάτσης την άνοιξη του 2003; Αυτό που είναι και σήµερα. Επικεφαλής του οµίλου που έχει το όνοµά του. Εκτός από το όνοµά του, βέβαια, έχει και την τράπεζα 
Eurobank. Και το Golden Hall. Και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Καλά, και άλλα πολλά έχει, αλλά ας σταθούµε σε αυτά προς το παρόν.
Η Eurobank είναι η τράπεζα που απορροφάται από την Εθνική (µε τις ευλογίες της κυβέρνησης Σαµαρά), αφού απορρίφθηκε η συγχώνευσή της µε την Alpha και απέρριψαν και οι Γάλλοι της Credit Agricole την πρότασή της να αγοράσει την Εµπορική. Το Golden Hall είναι το γνωστό και ως «εµπορικό κέντρο των πλουσίων» το οποίο ο όµιλος Λάτση είχε νοικιάσει για άλλα 30 χρόνια µε 8 εκατ. ευρώ το χρόνο (σύνολο 240 εκατ. ευρώ) και το ελληνικό ∆ηµόσιο αποφάσισε όχι µόνο να του κάνει δώρο το υπόλοιπο του κτιρίου (21.600 τ.µ.), αλλά να του ρίξει και το µίσθωµα στα 900.000 ευρώ το χρόνο για 90 χρόνια (πετώντας, έτσι στη θάλασσα σχεδόν 160 εκατ. ευρώ –περισσότερες λεπτοµέρειες για το golden deal που έφερε στη δηµοσιότητα Το ΧΩΝΙ µε το πρωτοσέλιδο της περασµένης Κυριακής, στις επόµενες σελίδες).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ!
Read more

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!

Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση με το πακέτο ψήφισης των μέτρων...

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν οι διαπραγματεύσεις να κλείσουν άμεσα έχοντας υπόψη και το... εκτός συνόρων μήνυμα ότι η ψήφισή τους πρέπει μέχρι να έχει γίνει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, ημέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για νέες αναταράξεις στο εσωτερικό πεδίο. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, όπως αναφέρουν στις συζητήσεις τους υπουργοί και βουλευτές, αν η ψήφιση των μέτρων γίνει δέκα μέρες πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ή πριν από την εθνική εορτή, τότε η «πρόβλεψη» είναι πως... κανείς σχεδόν επίσημος δεν θα μπορεί να παραστεί στις παρελάσεις υπό το φόβο των αποδοκιμασιών.

Και μακάρι να μείνουμε μόνο στις αποδοκιμασίες...

Πλέον είναι ολοφάνερο πως η οργή του κόσμου είναι ανεξέλεγκτη! 
newsbomb.gr
http://www.agioritikovima.gr/koin%CE%BFnika/10961-fobountai-na-pa
Read more

Έτσι Εξηγείται…


Ώστε ο κακός Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που με τις αποκαλύψεις του για το ποιοι  «μεγαλοσχήμονες»  την έβγαλαν  «πετιμέζι»  με το χαράτσι της ΔΕΗ , είναι υπόδειγμα συνδικαλιστικού εκτροχιασμού… Αυτά όχι μόνο τα λένε κυβέρνηση , ΝΔ, ΠΑΣΟΚ  και οι «ιππότες»  του Φώτη, αλλά σε αντίστιξη εμφανίζουν και συνεπείς λέει συνδικαλιστές από το χώρο της ΔΕΗ , που μπορεί να διαφωνούν μαζί τους, αλλά είναι υπόδειγμα συνδικαλιστικής συμπεριφοράς, όπως ο Πρόεδρος του Συνδικάτου

« Σπάρτακος» στο χώρο της ΔΕΗ με βάση του το λεκανοπέδιο της Κοζάνης. Ο Γιώργος Αδαμίδης όμως, που πολλές από τις συνδικαλιστικές του επιθέσεις κατά Φωτόπουλου , έχουν γίνει σημαία της τρικομματικής κυβέρνησης δεν είναι και τόσο τυχαίο ή άσχετο πρόσωπο;  Είναι ο νέος γραμματέας συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ , εξ ου και οι σχετικές φωτογραφίες, στο οποίο ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ρόλο, ακριβώς την περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ , με αυτόνομο ρόλο βγήκε απέναντι στη πολιτική του ΠΑΣΟΚ των μνημονίων… Ο νέο πρόεδρος του κινήματος μάλλον εξετίμησε ιδιαίτερα  τα προσόντα της νομιμοφροσύνης του στο κόμμα, τον αναγόρευσε σε γραμματέα του συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ και ήδη τον ετοιμάζουν και για «εκπορθητή»  του Φωτόπουλου από την ΓΕΝΟΠ με την αρωγή και όσων όπως ακούγεται έχουν παραμείνει στη ΔΑΚΕ  με το κόμμα και όχι με τα ηγετικά της στελέχη που ήδη έχουν διαγραφεί. Μάλιστα οι πλέον προωθημένες σκέψεις αναφέρονται μέχρι και στη προεδρία της ΓΕΣΕΕ , εφόσον υπάρχει «φόβος» , για τέτοιο εγχείρημα από την βάση στο πρόσωπο του Φωτόπουλου.  Βασικό προσόν του Γιώργη , η στενή του σχέση με τον βουλευτή, άλλοτε δήμαρχο Κοζάνης και master voice στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σήμερα, του Πάρη Κουκουλόπουλου. Ε, η ανέλιξη στο κομματικό σωλήνα σε καθήκοντα συνδικαλιστικού καθοδηγητή ήταν αναμενόμενη, ιδίως τώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα συνδικαλιστή με αναφορά στη κοινωνία , όλοι έχουν χαράξει πορεία αυτόνομη. Οι καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά του πράσινου συνδικαλισμού , υποστηρίζουν , ότι χρόνια τώρα την πάλευε μία τέτοια κομματική ανέλιξη ο Γιώργης.

Κόλλησε πολλά ένσημα,  έκανε πολλά θελήματα στον θειο Πάρη, άδειασε  για χάρη του, κόσμο και κοσμάκη.

Χαλάλι, του άξιζε η προαγωγή.  Στο κάτω –  κάτω τώρα που το μαγαζί άδειασε, τώρα που έμειναν τρεις και ο κούκος, ας ανεβεί και αυτός στο πάνελ.

Είναι έγκλημα να έχεις φιλοδοξίες ;

Ο τύπος έχει ταλέντο. Τι είπατε, σήμερα που ο κόσμος και ο ντουνιάς καίγεται, αυτός κρύβεται  ; Σαχλαμάρες, ο Γιώργαρος έχει αναλάβει μεγάλες ευθύνες. Είναι ο νέος πολλά υποσχόμενος γραμματέας συνδικαλιστικού του μνημονιακού ΠΑ ΣΟΚ.

Τυχαία ο Βαγγέλης του ανέθεσε  την επιτήρηση του κινήματος. Υπάρχει σχέδιο. Ξεχνάτε ότι τα κάστρα από μέσα πέφτουν ;

Κάποιος έπρεπε να στηρίξει το σύστημα που κλυδωνίζετε. Κάποιος έπρεπε να εναντιωθεί στις παρωχημένες παλιομοδίτικες, πρακτικές, για αγώνες, συλλαλητήρια, καταλήψεις και απεργίες ;

Έχει όραμα και τακτική ο Γιώργης. Κάνουμε το παπί, κοιτάμε τον εαυτό  μας και άσε τους άλλους να καίγονται.

Κι αν έρθουν αύριο να μας πουλήσουν ;  Ε..  δεν χάλασε και ο κόσμος, παλιοσίδερα είναι και ο λιγνίτης είναι και ρυπογόνος, ας τον πάρουν οι ιδιώτες να ρυπανθούν αυτοί…

Read more

Online οδηγός χρήσης του Διαδικτύου για μαθητές από 6 έως 12 ετών.


Εναν νέο online οδηγό ασφάλειας για παιδιά από 6 έως 12 ετών δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο οδηγός εστιάζει σε τέσσερα βασικά θέματα (ασφάλεια, επικοινωνία, ηλεκτρονική παρενόχληση, διασκέδαση και κατέβασμα αρχείων).

Στην online πλατφόρμα του οδηγού τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα βρουν...
συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ και παιχνίδια, μέσω των οποίων αποκτούν τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου επισημαίνει, ιδιαίτερα, ότι ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη.

Οι χρήστες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους τον ειδικό Οδηγό Ασφάλειας σε μορφή PDF, ο οποίος περιλαμβάνει δύο βιβλιαράκια ασφαλείας για το Διαδίκτυο - τον οικογενειακό οδηγό διασκέδασης και τον οδηγό για γονείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκπαιδευτικοί - μαζί με 12 κάρτες περιπτώσεων γύρω από θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, τις οποίες μπορούν να κόψουν τα παιδιά και στη συνέχεια να διαβάσουν και να συζητήσουν μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές μπορούν να βρουν τον online οδηγό στη διεύθυνση www.esafetykit.net.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ο online οδηγός έχει δημιουργηθεί σε έντεκα ευρωπαϊκές γλώσσες, ως αποτέλεσμα της γνώσης του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο, Insafe, με πρωτοβουλία του European Schoolnet, συντονιστή του Δικτύου Insafe.

Στην ελληνική γλώσσα, o online οδηγός υλοποιήθηκε από τη δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Από:  kathimerini.gr
Read more

Άρης Σπηλιωτόπουλος..οι πολίτες προσαρμόζονται


 Ακούστε τι είπε το άτομο…

Τα νοικοκυριά συρρικνώνουν τα έξοδα τους, πουλάνε σπίτια, πουλάνε αυτοκίνητα..
Βλέπετε λοιπόν ότι οι πολίτες προσαρμόζονται…
Read more

Αφελείς, μύωπες ή και τα δύο;



Οι εξελίξεις, κατά κανόνα, στις ελληνοτουρκικές σχέ­σεις δεν προκύπτουν από τις επαφές και τις επίσημες επι­σκέψεις, όπως αυτή που πραγματοποί­ησε προχτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερι­κώνΑχμέτ Νταβούτογλου.

Αυτές οι επισκέψεις, ειδικά τα τελευ­ταία χρόνια, λειτουργούν για τη δημι­ουργία της ψευδαίσθησηςτων ανέφελων σχέσεων καλής γειτονίας. Κάτω από αυτήν την ψευδαίσθηση χάσκει η οδυνηρή και επικίνδυνη πραγματικότη­τα: η Τουρκία από την κρίση των Ιμίων και έπειτα αμφισβητεί την κυριαρχία επί νησίδων, ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Γι’ αυτήν την πραγματικότητα, προ­φανώς, δεν γίνεται κανένας λόγος κα­τά τις επίσημες δηλώσεις μετά τις συνα­ντήσεις οι οποίες έχουν στόχο τη δημι­ουργία της επικίνδυνης για την Ελλάδα ψευδαίσθησης περί καλών και εποικο­δομητικών ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κίνδυνος είναι απλός και έχει να κά­νει με ένα αφελές ερώτημα που ήδη – εδώ και αρκετά χρόνια – διατυπώνε­ται στο διπλωματικό προσκήνιο και πα­ρασκήνιο:

Πώς είναι δυνατόν να προβάλλεται με ένταση το καλό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τις ελληνι­κές κυβερνήσεις, από τη στιγμή που η Τουρκία, ούτε λίγο ούτε πολύ, αμφι­σβητεί την κυριαρχία επί τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ακόμη και επί κατοικημένων νησιών; Μάλιστα, αυτοί που – τεχνηέντως – δι­ατυπώνουν το ερώτημα σπεύδουν και να το απαντήσουν διαπιστώνοντας ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις έχουν βάση και περιεχόμενο, το οποίο μάλιστα ανα­γνωρίζεται από τις ελληνικές κυβερνή­σεις, παρότι, προφανώς, καμία χώρα δεν θα προχωρούσε στην προώθηση των σχέσεων με μια άλλη χώρα η οποία αμφισβητεί τμήματά της.

Μέσα από αυτό το πρίσμα αποκτά μια άλλη διάσταση η χθεσινή επίσκε­ψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερι­κών στην Αθήνα, καθώς, εισπράττο­ντας τα καλά και θερμά λόγια από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξω­τερικών για το καλό επίπεδο των ελλη­νοτουρκικών σχέσεων και την ένθερμη διάθεση για την επίλυση των εκκρεμο­τήτων, μπορεί να κατοχυρώσει σε διε­θνές επίπεδο το βήμα αμφισβήτησης τμημάτων της ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, την οποία μεθοδικά οικοδομεί η Τουρκία από τον περασμένο Απρίλιο.

Καταγραφή

Ας ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτήν την επιμελή τουρκική προσπάθεια, την οποία απλώς παρακολουθούν σιωπη­ρώς και χωρίς διάθεση ουσιαστικής αντίδρασης οι ελληνικές κυβερνήσεις. Έχει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», η Τουρκία προχώρησε μέσα στον Σεπτέμβριο σε επίσημη καταγραφή των ορίων της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο, που επικαλύ­πτουνμεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρώντας να δημι­ουργήσει τετελεσμένα.

Οι τουρκικές αξιώσεις αποκτούν επίσημο χαρακτήρα με την κατάθεση σχετικού εγγράφου στις 5 Σεπτεμβρί­ου στον ΟΗΕ. Το κείμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας πρέσβης Ερτουγρούλ Απακάν και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης στις 7 Σεπτεμ­βρίου (Α/66/899) αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην επίσημη διαμαρτυρία της Κύπρουγια την απόφαση του τουρ­κικού Υπουργικού Συμβουλίου να πα­ραχωρήσει για έρευνες στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ περιοχές που καλύπτουν την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Μεθόδευση

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η τουρκική κίνηση στον ΟΗΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι συστηματικοί αναγνώστες του «Π» (ή οι αναγνώστες του βιβλίου «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου» που έχει εκδώσει το «Π») γνω­ρίζουν το παρασκήνιο και τις λεπτομέ­ρειες της τουρκικής μεθόδευσης. Ας υπενθυμίσουμε τα στοιχεία εκείνου του ρεπορτάζ, έστω και αν χαλάνε τη σούπα των εποικοδομητικών ελληνο­τουρκικών σχέσεων και των χαμογε­λαστών υπουργών Εξωτερικών, όπως αποτυπώνονται στις φωτογραφίες τους έπειτα από κάθε τους συνάντηση.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2012, ενώ στην Ελλάδα εν μέσω προεκλο­γικής περιόδου γίνεται σαφής η έναρ­ξη μιας περιόδου πολιτικής αστάθειας (και δεδομένης της οικονομικής κατα­στροφής και κοινωνικής διάλυσης της χώρας), στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύονταιχάρτες με θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Ρόδου και του Κα­στελόριζου, οι οποίες παραχωρούνται προς έρευνα και εκμετάλλευση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Το καταρρέον ελληνικό πολιτικό σύ­στημα δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στην εν λόγω μελετημένη τουρκική κί­νηση. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν κέρδισε ούτε έναδευτερόλεπτο στην προεκλο­γική (δυστυχώς και τη μετεκλογική) συ­ζήτηση. Πρόκειται – όπως διαπιστώνα­με τότε – για ένα χαρακτηριστικό δείγ­μα επικίνδυνης ιστορικής αμνησίας, ανεπίτρεπτηςκαθώς υπάρχει ένα πρό­σφατο από ιστορική άποψη ανάλογο παράδειγμα:

Η ελληνoτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο άρχισε την 1η Νοεμβρίου 1973, όταν στην τουρκική Εφημερί­δα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν χάρτες θαλάσσιων περιοχών στα βο­ρειοδυτικά της Μυτιλήνης, τις οποίες η Άγκυρα παραχωρούσε προς έρευνα και εκμετάλλευση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Αυτή ήταν η πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας / κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Τουρκία.

Καθώς όλοι γνωρίζουμε τι ακολού­θησε από τότε στο Αιγαίο και τα ελλη­νοτουρκικά, μάλλον θα έπρεπε να στα­θούμε με μεγαλύτερη προσοχή στη νέα τουρκική προσπάθεια να διαμορφώσει τονχάρτη καταγράφοντας τις διεκδι­κήσεις της επί της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Δεδομένων όλων αυτών, μόνο πολι­τικά αφελείς ή μύωπες μπορεί να δώ­σουν βάση στα χαμόγελα και ένθερ­μα λόγια των δυο υπουργών. Οι ψυλλιασμένοι μάλλον αγωνιούν για το αν και πότε η χώρα θα εκπονήσει και θα υιοθετήσει μια ρεαλιστική στρατηγι­κή για την υπονόμευση και απόκρου­ση των τουρκικών προωθημένων διεκδικήσεων...

Read more