Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ποιούς περιμένουν οι κρεμάλες;



Ηταν Φεβρουάριος του 2009, δύο μόλις χρόνια πριν. Η Ελλάδα ήταν λαβωμένη από τα γεγονότα του "Δεκέμβρη του 2008" και ο Καραμανλής που είχε καταλάβει ότι οι Αμερικάνοι τον είχαν τελειωμένο, αφού οι πρόθυμοι συνεργάτες τους στην Ελλάδα, έκαναν διαγωνισμό μολότωφ, ενώ η παγκόσμια κρίση, χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας, προέβη σε διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό, με το οποίο..
 παράλληλα τόνιζε την αναγκαιότητα της συναίνεσης. Σχεδόν εκλιπαρούσε για συναίνεση το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε όπως ξέρετε (ξαναθυμηθείτε το εδώ): με ειρωνίες ότι "η συναίνεση είναι ένα κρύο ανέκδοτο και ίσως το τελευταίο ανέκδοτο του Καραμανλή" και άλλες τέτοιες Πασοκικές εξυπνάδες.
Και ο τύπος; Οι "μεγάλες" εφημερίδες που υποτίθεται ότι λειτουργούνδημοσιογραφικά, για το δημόσιο συμφέρον;
Βοήθησαν στην κατεύθυνση της συναίνεσης, ώστε να μην φτάσουμε σε αδιέξοδα;
Ας δούμε το εξώφυλλο του ΒΗΜΑτος, τότε και τώρα:
Τότε, το ΒΗΜΑ, που συμφωνούσε ότι υπάρχει κρίση, αντί να νουθετήσει την αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να "συναινέσει", εκμεταλλεύτηκε -λειτουργώντας ως κομματόσκυλο, που δεν δίνει δεκάρα για το εθνικό συμφέρον- τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η τότε κυβέρνηση και έγραφε πρωτοσέλιδα "ΝΔ κατά Καραμανλή - οι εσωκομματικές αντιδικίες αποδυναμώνουν τον Πρωθυπουργό". Ακριβώς δηλαδή αυτό που συμβαίνει και σήμερα με τον Παπανδρέου.
Αν η εφημερίδα λοιπόν ήταν ανεξάρτητη και είχε αρχές, σήμερα θα είχε το ίδιο ακριβώς πρωτοσέλιδο, με μοναδική αλλαγή στο όνομα: όπου "Καραμανλής", θα το άλλαζε με "Παπανδρέου".
Τα υπόλοιπα ....copy-paste.
Όμως στο σημερινό (Κυριακή 22-5-2011) πρωτοσέλιδο, οι δημοσιογράφοι (;) ανακάλυψαν τις "ευθύνες του λειτουργήματος :)))".
Κι έτσι ο τίτλος έγινε: "Αντώνη η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη".

Και γιατί δεν είχατε τίτλο το 2009 "Γιώργο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη;"
Υπενθυμίζουμε ότι τότε η Ελλάδα χρωστούσε 282 δις. (εδώ)
Σήμερα χρωστάει 354 δις. 72 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από τότε. Και συνεχίζει ανοδικά.
Γιατί λοιπόν δεν βοηθήσατε τοτε προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, που θα μας γλίτωνε από όλο αυτό το μαρτύριο που περνά σήμερα η χώρα; Γιατί τότε δεν λέγατε στους Έλληνες, αυτά που λέτε σήμερα, ότι δηλαδή "η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, να συναινέσουμε όλοι στις οδυνηρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν";

Ως πολίτης, αεξάρτητος, ακομμάτιστος, ελέυθερος, αγαπητοί μου δημοσιογράφοι, θέλω να σας μεταφέρω, ότι -σε ότι μου αναλογεί-, τις σφαλιάρες τις έχω φυλάξει για κάτι δημοσιογράφους σαν εσάς κι όχι για τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους, οφείλουν να κάνουν "πρωταθλητισμό". Εσείς οφείλετε να γράφετε για το κοινό καλό, όπως υπαγορεύει η συνείδησή σας. Εσείς υπήρξατε Φιλιππινέζες της πρεσβείας που ήθελε να ρίξει τον Καραμανλή και βυθίσατε με τον ανηλεή βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με ανοησίες τη χώρα στον πάτο που είναι σήμερα, όχι επειδή νοιώθατε ότι αυτά που γράφετε βοηθούν τη χώρα, αλλά επειδή είχατε τέτοια "γραμμή" από τους εκδότες σας, που πήραν τη "γραμμή" από την θυμωμένη πρεσβεία. Τόση ανεξαρτησία δηλαδή!.
Εσείς είστε τα λαμόγια, εσείς πρέπει να φάτε τις φάπες, όχι το ΠΑΣΟΚ, όχι ο Παπανδρέου. Αυτός έκανε τη δουλειά του. Εσείς όχι.
Εσείς φταίτε για την κρίση. Εσείς έχετε το 100% της ευθύνης.
Αν γράφατε, έτσι "υπεύθυνα" όπως γράφατε σήμερα, δεν θα είχαμε αυτά τα χάλια.
Αλλά, τότε ουρλιάζατε ότι το 4,5% των αυξήσεων ήταν "ένα κουλούρι την ημέρα". Τώρα μας βομβαρδίζετε (οι ίδιοι άνθρωποι) ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με μειώσεις -45% !

Οι κρεμάλες στο Σύνταγμα πρέπει να στηθούν για σας. Και τολμάτε και βγαίνετε στις τηλεοράσεις !
http://taxalia.blogspot.com
Read more

Γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη ο εισαγγελέας;

Έμμισθος μπρόκερ ο πρωθυπουργός κατά τον κύριο Καμένο και ο εισαγγελέας δεν τον έχει καλέσει ακόμη για εξηγήσεις!!

Παράξενα πράγματα!!!

http://taxalia.blogspot.com
Read more

Την Τρίτη τα «ραντεβού» με τους πολιτικούς αρχηγούς


Συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εκτός από την γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία απέρριψε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, θα έχει την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου, σε αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10.30 π.μ. με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στις 12.15 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη, στη 1.30 μ.μ. με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, στις 2.30 μ.μ. με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και στις 3.30 μ.μ. με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Αντ. Σαμαράς: Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη πολιτική
«Δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι να προσυπογράφει με το στανιό, την πολιτική της κυβέρνησης αλλά να υποδεικνύει άλλον δρόμο όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδα», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» [Βλέπε άρθρο] .
«Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, για το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τυχόν δεύτερο μνημόνιο, ενώ σημειώνει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκτός από κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης και κάποιες αποκρατικοποιήσεις.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνει πως η συναίνεση δεν μπορεί και ούτε επιτρέπεται να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής παρέμβασης ενώ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση πως τη συναίνεση τη θυμήθηκε πολύ αργά.
«Όχι» Αλ. Παπαρήγα
Η κ. Παπαρήγα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση, καθώς «θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από τη στιγμή που είναι και γνωστές και εκδιαμέτρου αντίθετες οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ».
Το ΚΚΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, «απορρίπτει τόσο το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της, όσο και τη γενική πολιτική της. ’λλωστε ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τους στόχους που έχει καθορίσει με την τρόικα».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην πολιτική που σφαγιάζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα» και καλεί τους εργαζόμενους «να μην πέσουν στην παγίδα της συναίνεσης, μέσα από την οποία η κυβέρνηση και η ΕΕ επιδιώκουν την πτώχευση του λαού, για να βγει το κεφάλαιο πιο ισχυρό από την κρίση που το ίδιο και οι πολιτικοί του εκφραστές δημιούργησαν».
ΛΑΟΣ: «Όχι» σε επικύρωση των πρακτικών του υπουργικού
Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ υπογράμμισε ότι «στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, εάν και εφ’ όσον ο Πρωθυπουργός επιθυμεί συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι τουλάχιστον το να μην αποφασίσει μέτρα μέχρι την ανταλλαγή απόψεων. Για επικύρωση των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου δεν είμαστε διαθέσιμοι».
ΣΥΝ: Συμπληρωματικότητα των θέσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
«Η συμπληρωματικότητα των θέσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι μίζες, η διαπλοκή και τα ρουσφέτια που χαρακτήρισαν το δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν τη βάση της μεταξύ τους συναίνεσης. Μια συναίνεση που δεν θα τους τη χαρίσει ο λαός, ο οποίος απαιτεί ριζικές αλλαγές και ανατροπή του μνημονίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.
Δημοκρατική Αριστερά: Ευκαιρία για ένα κοινό μήνυμα
Ως «ευκαιρία για να στείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κοινό μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά τις επικείμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Οφείλουν όλοι να εκπέμψουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα θα κάνει τα βήματά της, διασφαλίζοντας πρωταρχικά ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δοκιμάζονται. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος και όχι η κατ'επίφαση συμφωνία σε ένα αόριστο και απολίτικο πλαίσιο», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Read more

ΤΩΡΑ: Ξεσηκώνεται ο κόσμος στην Ισπανία, ζωντανή μετάδοση (live stream)


Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται στην Ισπανία η οργανωμένη κοινωνική δυσαρέσκεια για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και την κοινωνική κατάπτωση. ΔΕΊΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2011 - 23.55 μμ

 http://taxalia.blogspot.com/2011/05/live-stream.html
Read more

Απίστευτη επίθεση Κουκουλόπουλου στην Κυβέρνηση!


- Σκληρότερος και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κοζανίτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ!
- Τι είπε στην εκπομπή του Αλέξανδρου Τριανταφυλίδη, στην ΕΡΤ-3
Ρίξτε μια ματιά σε κάποιες από τις ατάκες του…
- Κανείς δεν είναι γεννημένος υπουργός. Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ξέρουν πολύ καλύτερα το κράτος από τους υπουργούς.
- Στο 18μηνο που κυβερνάμε η κατάσταση στο κράτος έχει χειροτερέψει αφάνταστα.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια και εμείς άδωμεν…
- Υπάρχει υπερεπείγουσα ανάγκη να λειτουργήσει το κράτος.
- Ερώτηση: Δηλαδή δε λειτουργεί;
- Απάντηση: Όχι.
- ΕΡ: Θα ψηφίσετε το νόμο περί απολύσεων στο Δημόσιο;
- ΑΠ: Εγώ για να ψηφίσω θα πρέπει να δω, αυτοί που μέτρησαν τους δημοσίους υπαλλήλους (οι Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου δηλαδή), τι μπορούν να κάνουν, για να τους αξιοποιήσουν. Εάν δεν μπορούμε και αυτό να αντιμετωπίσουμε πριν πάμε σε απολύσεις, ε, τότε ο Θεός και η ψυχή μας…
- (Σε άλλο σημείο της εκπομπής): Λόγω του “Καλλικράτη”, σε 30 νομούς της χώρας δεν μπορεί να βγει άδεια ούτε για ασανσέρ. ΣΧΟΠ δεν υπάρχει πουθενά, οπότε κανείς δεν μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια.
- ΕΡ: Εσείς, αυτό που περιγράφετε είναι ένα μπάχαλο…
- ΑΠ: Εσείς πώς αλλιώς θα το περιγράφατε;

taxalia

Read more

26.500 $ η μηνιαία σύνταξη του Strauss Kahn. (σε ηλικία 50 ετών και με 3 χρόνια υπηρεσία συνταξιοδοτούνται τα στελέχη του ΔΝΤ !!!)



Σύμφωνα με την σύμβαση που είχε υπογράψει με το ΔΝΤ ,ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ έπαιρνε μισθό περίπου 530.000$ ετησίως.
Επίσης , σύμφωνα με την σύμβαση, η σύνταξη που θα παίρνει θα είναι ίση με το 60% του μισθού του τελευταίου έτους ,δηλαδή γύρω στις 318.000 $ τον χρόνο(26.500 $ τον μήνα).



Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ιστοσελίδα του ΔΝΤ είναι ότι τα στελέχη του συνταξιοδοτούνται από την ηλικία των 50 ετών και με μόλις 3 χρόνια υπηρεσία ,δηλαδή αυτοί είναι χειρότεροι και από τους Έλληνες βουλευτές…


Read more

Πανελλαδικές: Παρέμβαση εισαγγελέα για διαρροή θεμάτων με SMS


Πανελλαδικές: Παρέμβαση εισαγγελέα για διαρροή θεμάτων με SMS
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένη Ράικου, μετά την καταγγελία για διαρροή στο μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο κύκλωμα συμμετείχε φροντιστήριο, το οποίο έχει ήδη εντοπιστεί, ενώ ερευνάται πώς έπαιρνε τα θέματα και εάν η διαρροή οφείλεται σε υποκλοπή των θεμάτων από τους κεντρικούς υπολογιστές του υπουργείου.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους για το θέμα της διαρροής αρνήθηκε να απαντήσει. Ωστόσο ο ο υφυπουργός Παιδείας Γ Πανάρετος δήλωσε πριν από λίγο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται κανονικά και με αδιάβλητο τρόπο ενώ ανέφερε:
«Πάντα υπάρχουν προσπάθειες δολίευσης των εξετάσεων οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται άμεσα» είπε ο κ. Πανάρετος. «Οι εκπαιδευτικοί έχουν δείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο μαθητής που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες οδηγείται στο εισαγγελέα και μηδενίζεται το γραπτό του»
Ο υφυπουργός Παιδείας διευκρίνησε, ότι τα θέματα είχαν ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στις 9.35 της ίδιας ημέρας, ενώ το μήνυμα προς τον μαθητή με τις απαντήσεις των θεμάτων από φροντιστήριο, ήταν στις 10.04. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας δεν τίθεται θέμα διαρροής των εξετάσεων. Η εν λόγω υποκλοπή αφορούσε το πρώτο ζήτημα του μαθήματος, έγινε χρήση κινητού τηλεφώνου και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα.
http://www.iefimerida.gr/news
Read more

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

“Πείτε την αλήθεια στον γερμανικό λαό” λέει η Financial times Deutschland!!! H Γερμανία έχει βγάλει έως τώρα 10 δις από την Ελλάδα!


Να πεί την αλήθεια στον Γερμανικό λαό για την Ελλάδα, καλεί η γερμανική έκδοση των Financial Times τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε!
Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής των Financial Times Deutschland στο άρθρο του έχει τίτλο ”Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει” και υπότιτλο ” Περίεργο, αλλά αληθινό: Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δις Ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες”.
Μάλιστα, επιτίθεται και στην εφημερίδα Bild, που στρέφει τα βέλη της συνεχώς προς την Ελλάδα, συχνά με προσβλητικούς και προκλητικές φωτογραφίες. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα η Bild, είχε σε φωτογραφία ένα ακέφαλο άγαλμα μπροστά από τoν Παρθενώνα, με τίτλο “Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;”
Χαρακτηριστικά το άρθρο αναφέρει:
«Μπορεί οι Έλληνες να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους.
Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της “Bild” χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».
Οι υπολογισμοί του αρθρογράφου κάνουν λόγο για σημαντικά κέρδη της Γερμανίας από τηνπώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ξεπερνάνε τα 500 εκατομύρια ευρώ!
Όμως, όπως αναφέρει τα τεράστια γερμανικά κέρδη προκύπτουν από αλλού: Οι επενδυτές προτιμούν τα γερμανικά ομόλογα λόγω του φόβου που έχει καλλιεργηθεί για τα αντίστοιχα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης ενώ με αυτό τον τρόπο ταυτόχρονα μειώνεται και το γερμανικό χρέος.
Μάλιστα, εξηγεί και τα κέρδη που βγάζει η Γερμανία όταν η ΕΚΤ πουλάει ομόλογα στην Ελλάδα!
Με άλλα λόγια, η κρίση στην Ελλάδα ασκεί πιέσεις στο ευρώ κάνοντάς το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό έναντι των άλλων νομισμάτων – κυρίως του δολαρίου – “απογειώνοντας” τις γερμανικές εξαγωγές!
Κάνοντας την πρόσθεση όλων αυτών προκύπτουν για τηνΓερμανία κέρδη 10 δισεκατομυρίων ευρώ από την Ελλάδα!
Πολύ σημαντική είναι και η διαπίστωση πως τα 22 δις ευρώ με τα οποία η Γερμανία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης δεν είναι πραγματικά χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων και το χειρότερο είναι πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πραγματικά τότε η Γερμανία και θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει βγάλει και κέρδος.
Και ο επίλογος του άρθρου;
” Η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση”.
Εμείς να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες, η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, κόβοντας παράλληλα διακοπές και αργίες!
Read more

Καταρρίπτεται ο μύθος ανάγκης ψηφίσεως του μνημονίου...


...και η υπογραφή του συνιστά εσχάτη προδοσία;
Γράφει Παναγιώτης Αποστόλου

Πριν  τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 ο Γεώργιος Παπανδρέου με στόχο την κατάληψη της εξουσίας είχε πολλές φορές προεκλογικό παραλήρημα και έταζε στον Ελληνικό λαό «λαγούς και πετραχήλια».
Με  σημαία το σύνθημα «λεπτά υπάρχουν» δεσμεύθηκε πως οι συντάξεις και οι μισθοί των εργαζομένων δεν θα μειωθούν αλλά θα γίνουν αυξήσεις που θα ακολουθούν τους δείκτες του πληθωρισμού.
Επίσης  εγγυήθηκε πως θα δημιουργήσει ένα κοινωνικό κράτος ευνομίας, δικαίου και ισοπολιτείας .
Δήλωνε  πως «θα ματώσει» αλλά θα πατάξει την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.
 Όταν  όμως ανέλαβε την πρωθυπουργία όχι  μόνο δεν έκανε πράξη όσα υποσχέθηκε στον Ελληνικό λαό, αλλά συνειδητά επεδίωξε και κατόρθωσε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε σκόπιμη και επιδιωκόμενη χρεοκοπία προκειμένου ο ίδιος και η Κυβέρνησή του να συνάψει συμφωνία (μνημόνιο) με την Τρόικα και να βυθίσει την χώρα στην Εθνική, κοινωνική, οικονομική εξαθλίωση και τον Ελληνικό λαό στην ανέχεια, την φτώχεια και την απελπισία.
Όλοι γνωρίζαμε πως η χώρα ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση και απαιτείτο το....
νοικοκύρεμα της οικονομίας με δραστικά και άμεσα μέτρα αλλά όμως δεν είχε κανένα πρόβλημα δανεισμού. Μπορούσε παρά το μεγάλο χρέος να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές άνετα και με πολύ λογικό επιτόκιο. 
Τα spreads, τα οποία προσδιορίζουν το ύψος του επιτοκίου ενός δανείου, ήταν τότε στις 134 μονάδες.
Ο πρωθυπουργός όμως που γνώριζε – είχε ενημερωθεί επακριβώς από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος - την πραγματικά άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και από την στιγμή που τα spreads ήταν χαμηλά αφού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2010, θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε δανεισμό από τις αγορές προς κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της χώρας.
Όμως  αυτός έχασε πολύτιμο χρόνο σε μια προσπάθειά του να πείσει τον  λαό πως η προηγούμενη Κυβέρνηση  και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τον κορόιδεψαν δίδοντάς του προεκλογικά, ψεύτικά στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας και έτσι δεν μπορούσε να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές εξαγγελίες.
 Το  επιχείρημα αυτό είναι τουλάχιστον  απαράδεκτο και παιδαριώδες όταν το επικαλείται πρώην αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που διετέλεσε παλαιότερα πολλές φορές υπουργός και εξελέγη βουλευτής, πολλές τετραετίες, δηλαδή να μην γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ακολούθως, ξεκίνησε η δυσφήμηση της χώρας με συνεχείς περιοδείες του Έλληνα Πρωθυπουργού που εξομολογείτο στους Ευρωπαίους ηγέτες πως «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα» και του κ. Παπακωνσταντίνου που διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά πως η οικονομία μας θυμίζει «τιτανικό».
Με  όλες τις παραπάνω ενέργειες η  Ευρωπαϊκή επιτροπή υποστήριξε μετά από έρευνά της, πως η συνεχής αυτή δυσφήμηση οδήγησε τους διεθνείς κερδοσκόπους και τοκογλύφους σε εκτίναξη των spreads, στο απίθανο ύψος των 850 μονάδων ώστε κατέστη απαγορευτικός ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Διευκολύνθηκε δε το διαβρωτικό τους έργο με θύμα την Ελληνική οικονομία.
 Έτσι  ο κ. Παπανδρέου αντί να έχει ως πλεονέκτημα την τοποθέτηση του πιστολιού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτός το παρέδωσε αμαχητί στους δανειστές μας και εκείνοι το τοποθέτησαν στον κρόταφο του Ελληνικού λαού.
Για να γίνει αντιληπτό και κατανοητό το πόσο κακό έκαναν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών στη χώρα και στον Ελληνικό λαό με αυτές τις ενέργειες τους, θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Σκεφτείτε ότι ένας τραπεζίτης, ο οποίος κατέχει  μία πολύ αξιόπιστη και εύρωστη οικονομικά τράπεζα, χάνει τα λογικά του και δηλώνει δημοσίως ότι η τράπεζά του είναι χρεοκοπημένη και ότι οι υπάλληλοί της την κλέβουν.
Να  είστε όλοι βέβαιοι ότι αυτή η  τράπεζα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα θα έχει χρεοκοπήσει, αφού όλοι μα όλοι οι καταθέτες της θα έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους  και η τράπεζα θα μείνει «πανί με πανί».
Δυστυχώς  αυτό ακριβώς έπραξε ο πρωθυπουργός μας και τελικά η χώρα βρέθηκε σε δεινή θέση μη μπορώντας να δανειοδοτηθεί από τις αγορές γιατί τα speads είχαν ήδη εκτιναχτεί και κατέφυγε στη σύναψη της δανειακής συμφωνίας με την τρόικα.
 Έτσι  για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση  και ο κ. Παπανδρέου είπαν ψέματα στον Ελληνικό λαό, πως ψήφισαν την τερατώδη και μονομερή αυτή σύμβαση προκειμένου να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις των πολιτών, ενώ απλά με τα 110 δις. € που πήραν δάνειο, ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την πληρωμή μισθών και συντάξεων ή για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, αλλά πληρώθηκαν οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια προϋπαρχόντων δανείων και ομολόγων.
 Δηλαδή εξασφαλίσαμε τα χρήματα για να πληρωθούν τα πανωτόκια των οι διεθνών νταβατζήδων μας.
Την τρανή απόδειξη αυτών την έδωσε  η επιτροπή της Eurostat, η οποία αναφέρει ότι το έλλειμμα του ΑΕΠ για τη χρήση 2009 της Ελλάδος είναι 15,6 με τους τόκους  και το πρωτογενές, χωρίς τους τόκους, έλλειμμα μόνο 3,9 δηλαδή καλύτερο και από το έλλειμμα της Γερμανίας.
Μετά  όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται πως  η Κυβέρνηση εάν είχε στραφεί  αμέσως μετά την εκλογή της προς τις διεθνείς αγορές δεν θα είχε κανένα πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων παρ’ όλη τη σπατάλη στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, την αδυναμία πάταξης της φοροκλοπής, της φοροδιαφυγής του παραεμπορίου και του ελέγχου της μαύρης αδήλωτης εργασίας που η πάταξή τους ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβερνήσεως.
Η Κυβέρνηση του επαχθούς μνημονίου, της νέας τάξεως πραγμάτων και  της παγκοσμιοποίησης είναι μία  ανίκανη κυβέρνηση που καθημερινά βυθίζεται στον οχετό των ψεμάτων και των άθλιων ανεφάρμοστων εξαγγελιών της.
Είναι η Κυβέρνηση που έχει επιφέρει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της κοινωνίας μας που μετά ενός χρόνου επιβολής του μνημονίου η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πιο δεινή θέση από αυτή που ήταν πριν την υπαγωγή της. 
Το  ερώτημα πλέον που τίθεται καθημερινώς, όλο και πιο έντονα στον Ελληνικό λαό, είναι: “ η επιλογή της Κυβέρνησης, να υπογράψει η χώρα τους επαχθείς και δυσβάσταχτους οικονομικούς όρους της δανειακής σύμβασης χωρίς καν να διαπραγματευθεί αυτούς τους όρους, αλλά ταυτόχρονα να υποθηκεύσει τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να παραιτηθεί ολοσχερώς οποιασδήποτε ασυλίας πηγάζει από νόμους ή συνθήκες, δηλαδή παραιτούμενη από οποιοδήποτε στοιχείο συνιστά Εθνική κυριαρχία, ήταν μονόδρομος; ” 
Μετά όμως τις αποκαλύψεις περί επανειλημμένων συναντήσεων του πρωθυπουργού της χώρας με τον Ντομινίκ Στρος Καν αρκετό χρονικό διάστημα πριν την υπαγωγή μας στο Δ.Ν.Τ., καταρρίπτονται όλες οι άλλες δικαιολογίες και ένα πλέον είναι το σίγουρο. 
Ο πρωθυπουργός συνειδητά υπέγραψε το «μνημόνιο» το οποίο προετοίμαζε πριν από την ψήφισή του και ουσιαστικά κατήργησε πραξικοπηματικά την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αφού ένα χρόνο
μετά δεν το έχει φέρει στην Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση (άξιο απορροίας βέβαια είναι γιατί να υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν αντιδρούν ) και επιπλέον προέβη σε βίαια Συνταγματική εκτροπή
(άποψη κορυφαίων  επιστημόνων της χώρας). 
 Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα στο δεύτερο  βιβλίο, ειδικό μέρος, πρώτο κεφάλαιο, προσβολές του πολιτεύματος, άρθρο 134, Εσχάτη προδοσία, άρθρο 2 αναφέρεται: 
Α)τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας ή με σφετερισμό της ιδιότητάς του ως οργάνου του Κράτους να καταλύσει ή να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού.
Β)επιχειρεί με τα μέσα που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και με τρόπο πρόσφορο να διαπράξει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, να αποστερήσει ή να παρακωλύσει τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή. 
Το σίγουρο  λοιπόν είναι πως το μνημόνιο δεν  ήταν μονόδρομος και αυτό που πρέπει να αναζητηθεί πλέον είναι εάν  ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει υποπέσει στο αδίκημα της Εσχάτης προδοσίας!!!
Read more

Πάνος Καμμένος: Δεν κάνω πίσω, νεκρός ή ζωντανός.


Ο Πάνος Καμμένος στέλνει μήνυμα σε αυτούς που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις του.
Απαντά όπως ένας Έλληνας που βάζει την Πατρίδα και την κοινωνία ΠΆΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ.
Απαντά ως ένας πολιτικός ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ.
Μα κυρίως, απαντά όπως όφειλε να απαντήσει όλο το πολιτικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που λήστεψαν την χώρα:
Σας ευχαριστώ όλους .
Τα στοιχεία πού έχω ενοχλούν πολλούς πολιτικά αλλά βασικά οικονομικά ΌΛΑ είναι Απόλυτα καί μή αμφισβητίσημα.
ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Η ΝΕΚΡΟΣ
ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
Δέν δέχομαι κίτρινες κάρτες από νενέκους καί ενεργούμενα τους. Έχω ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ .
Read more

H Fitch υποβάθμισε την εκτίμησή την Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες-Πανικός στο ΠΑΣΟΚ


http://www.banksnews.gr/portal/images/stories/fitch.jpgΣτην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά τρείς βαθμίδες, στο επίπεδο Β+ από ΒΒ+ προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, σύμφωνα με την οικονομική ειδησεογραφική υπηρεσία "Marketwatch".


Οι προοπτικές αξιολόγησης του χρέους παραμένουν αρνητικές, σύμφωνα με το Fitch, ο οποίος προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβαθμίσεις σε περίπτωση που η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.


"Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος, απαραίτητου για τη διασφάλιση της φερεγγυότητάς του κράτους και των θεμελίων για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη", επισημαίνει η Fitch σε ανακοίνωσή της.


Η υποβάθμιση κατά τρείς βαθμίδες στο επίπεδο "Β+" εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των Standard & Poor's στο επίπεδο "B" και της Moody's στο επίπεδο "B1".


"Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό", σημειώνει η Fitch στη σχετική της ανακοίνωση.
Read more

Βόμβα Πάνου Καμμένου: Μετά από αυτό, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ούτε μία ημέρα.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ! ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ CDS.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης οφείλουν άμεσα να αποσύρουν την στήριξη στην κυβέρνηση.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν μετά από την ενδελεχή έρευνα του βουλευτή Πάνου Καμμένου που πραγματικά δεν υπολόγισε τίποτα και φέρνει στο φως την εταιρεία που κερδοσκόπησε εις βάρος της πατρίδας. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ούτε μία ημέρα. Όσοι την στηρίζουν είναι συνυπεύθυνοι. 26 δις εκτιμάται το κέρδος της υπεραξίας.

Η εταιρεία έχει τον απίστευτο τίτλο: Informed Judgement Partners, Που βέβαια ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα αφού ο βαθμός πληροφόρησης της είναι τεράστιος ώστε να ποντάρει στο επίμαχο CDS την ώρα που μία πανίσχυρη κυβέρνηση είχε διαδεχθεί την παραπαίουσα κυβέρνηση Καραμανλή.

Δείτε τώρα τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Informed Judgement Partners:


 


Και στο Advisory board φιγουράρει η πασίγνωστη κυρία Μιράντα Ξαφά, του …ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. Πήγε εκεί μετά την παραίτηση της!

Πως σχετίζονται τα πρόσωπα αυτά με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο;

Διαβάστε και φρίξτε...

Οι οικογένειες Παπανδρέου – Figueres

Jose Maria Figueres: Σύμβουλος στο ίδρυμα i4cense που ιδρυσε ο Ανδρίκος Παπανδρέου, αδερφός του πρωθυπουργού! Σας λέει κάτι το περιβόητο “σκουώς” που έπαιξε με τον αδερφό του και πρωθυπουργό προ ολίγων ημερών; Το ντοκουμέντο που ακολουθεί αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου συνεργάζεται
  • 1. Με εταιρεία του αδερφού του και...
  • 2. Με εταιρεία που συμμετέχει στέλεχος της IJ Partners!


Οι οικογένειες Παπανδρέου – Figueres, διατηρούν στενές σχέσεις και σε άλλα επίπεδα...


Δείτε τώρα  τι αναφέρεται  σε παρουσίαση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (http://www.spef.gr/pdf/SPEF_GENIKH_SYNELEYSH_2011.pdf )

“Πράσινη Ανάπτυξη”. Καμαρώστε* την κυρία Figueres και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Davos πριν από λίγο καιρό.

Ξέρετε όμως γιατι δεν ήταν ο κύριος Figueres στο WEF; Γιατί απλούστατα παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με μίζες από την εταιρεία Alcatel που φερόταν να έχει λάβει!

Θεόδωρος Μαργέλλος, ο οποίος στο εξαιρετικά λιτό βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του fund αναφέρει «ότι είχε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα ως έμπορος προϊόντων και επιχειρηματίας στον τομέα των γεωργικών επιχειρήσεων». Επισημαίνεται ότι επιχειρηματίας με το όνομα Θεόδωρος Μαργέλλος είχε εμπλακεί στη δεκαετία του ’90 με την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, το οποίο επιτήδειοι «βάφτιζαν» ελληνικό και καρπώνονταν επιδοτήσεις εκατομμυρίων δραχμών. (πηγή: Το Ποντίκι). Ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ οι πληφορορίες που τον θέλουν να “εξαφανίζεται” μαζί του με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στα ταξίδια – μυστήριο του πρωθυπουργού στο Παρίσι, διαρρέονται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Michael Demirel (!!).
 Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, την εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραφε τα περιβόητα Swaps με τον κύριο Παπακωνσταντίνου σύμβουλο, για τα οποία η νυν κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις μηνύσεις.

Άλλη μία διαχρονική αγάπη δηλαδή: Η Siemens xορηγός σε ΜΚΟ του Αντρίκου! 

Και βέβαια, στην i4cense φιγουράρει το όνομα της κόρης του Ισμαήλ Τζεμ.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη Τουρκάλα σύμβουλος των Παπανδρέου, αφού έχει προηγηθεί το ασύλληπτο “μπουμπούκι” κυρία Nur Batur, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ηurriyet στην Αθήνα, συγγενή πρώτου βαθμού γυναίκας διπλωμάτη, η οποία υπηρετούσε ως πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα μας και είχε δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων.

Η Βatur συνόδευε αποστολές Ελλήνων πολιτικών στο εξωτερικό, «παρακολουθώντας» εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα, ενώ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα με την «αλλοίωση» κειμένου συνέντευξης υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ, προκαλώντας την πρώτη σοβαρή κρίση στους κόλπους της. H Νur Βatur που πρωτοστατεί σήμερα στην ίδρυση ελληνοτουρκικού συνδέσμου δημοσιογράφων, ήταν εκείνη που υπέγραφε το καλοκαίρι του 2000 συκοφαντικό άρθρο της Hurriyet με τίτλο «Σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική» με αθλιότητες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αθλιότητες που εδώ αναπαρήγαγε ένας άλλος υποστηρικτής του μνημονίου, ο κύριος Καρατζαφέρης.

Η συνέχεια στους “επαγγελματίες της ενημερωσης” και βέβαια στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.




Read more

Ο πολιτικός εφιάλτης του νέου μνημονίου


debttttttΣε έναν πολιτικό εφιάλτη για την κυβέρνηση εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το «Μνημόνιο 2», που θα «ξεκλειδώσει» το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο (προσωρινής) διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία, παρότι ο Λουκάς Παπαδήμος, που έφθασε στην Αθήνα από την Φραγκφούρτη και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, έφερε καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ, με την οποία «κάηκαν» οι απειλές τουEurogroup περί άμεσης, «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επαναφέρει τη διαπραγμάτευση στον αρχικό της προσανατολισμό, δηλαδή στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης για την αποφυγή οποιουδήποτε σεναρίου αναδιάρθρωσης του χρέους ως το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters και αποτέλεσαν το βασικό θέμα στη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Παπαδήμου, η ΕΚΤ έχει βρει μια λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ανοίγματος της Ελλάδας το 2012 και το 2013: οι ιδιώτες πιστωτές θα πιεσθούν από την κεντρική τράπεζα να αναχρηματοδοτήσουν τα ομόλογα που λήγουν, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας θα παραμείνει σε ετοιμότητα για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Όμως, για να προχωρήσει η εφαρμογή αυτού του σχεδίου, αλλά και για να «ξεπαγώσει» η τρέχουσα δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ζητούνται από την κυβέρνηση πολύ «ακριβά» ανταλλάγματα:
n  Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν λάβει οδηγίες να μην φύγουν από την Αθήνα και να μην εγκρίνουν το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αν δεν υπάρξει ριζική αναμόρφωσή του, μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης από το Eurogroup.
n  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «τροϊκανοί» θα επιμείνουν να πάρουν στα χέρια τους ένα δεσμευτικό σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα θερινό πρόγραμμα-εξπρές, με πωλήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ, αλλά μια λίστα με όλα τα ακίνητα που σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση.
n  Επιπλέον, όμως, από πολλές κυβερνήσεις του Βορρά έχει τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της παροχής κάποιας μορφής εγγύησης για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση, την οποία υποστήριξε με δημόσιες δηλώσεις του και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα που θα διεκπεραιώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, στον οποίο θα έχουν κεντρικό ρόλο εκπρόσωποι της τρόικας. Προς το παρόν η κυβέρνηση αντιδρά σε αυτή την πρόταση, τονίζοντας ότι θα την φέρει σε πολιτικά δυσμενή θέση στο εσωτερικό της χώρας.
n  Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση, η τρόικα επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί από την κυβέρνηση λίστα όλων των φορέων και οργανισμών του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν εντός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, μαζί με μια πρόβλεψη τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί «νερώσει» αυτό το σχέδιο, εισάγοντας στο παιχνίδι το ΑΣΕΠ, το οποίο θα αξιολογεί τους υπαλλήλους των φορέων που θα καταργούνται, ώστε να μην οδηγηθούμε σε ένα πρόγραμμα μαζικών απολύσεων χωρίς κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως και αν μεθοδευθεί πολιτικά αυτή η προσπάθεια «ακρωτηριασμού» του δημοσίου τομέα, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η μαζική μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο.
Είναι φανερό ότι τα μέτρα του δεύτερου μνημονίου δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός θα επιζητήσει την επόμενη εβδομάδα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους θα υπενθυμίσει τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας, αν δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του διεθνούς δανείου. Είναι βέβαιο, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση στα μέτρα και τελικά η δική της κοινοβουλευτική ομάδα θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.
Από την πλευρά της Ευρώπης, το πολιτικό πρόβλημα του ποιος και με ποιες εγγυήσεις θα υπογράψει και θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο είναι πολύ σοβαρότερο από όσο φαίνεται. Προς το παρόν, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η τρόικα έκαναν μερικά βήματα πίσω στις απαιτήσεις τους για έγκριση του μνημονίου με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, ωστόσο παραμένει «ανοικτή πληγή» η εκκρεμότητα με τη δανειακή σύμβαση του 2010, η οποία εκχωρεί σε μεγάλο βαθμό εθνική κυριαρχία, αλλά δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή και μάλιστα με την πλειοψηφία των τουλάχιστον 180 βουλευτών, που θα απέτρεπε οποιαδήποτε αμφισβήτησή της στο μέλλον.
Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν ότι όχι μόνο η κυβέρνηση με την οποία διαπραγματεύονται ένα πολύ αυστηρό μνημόνιο είναι αποδυναμωμένη πολιτικά και ασταθής, αλλά και ότι οι ίδιες οι νομικές δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραμένουν ανίσχυρες, στο βαθμό που η δανειακή σύμβαση του 2010 έχει μείνει μετέωρη. Αυτό προοιωνίζεται πολύ ισχυρές πιέσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, που θα συνεχισθούν σε όλη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του νέου μνημονίου, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η επόμενη κυβερνητική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί με την αμφισβήτηση όλων των συμφωνιών της χώρας με τους πιστωτές της.
Στο παρασκήνιο δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εξακολουθούν να συζητούνται σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα αναλάβει την εφαρμογή του μνημονίου με στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις του σημερινού Κοινοβουλίου. Ο Κ. Μητσοτάκης παρενέβη και πάλι δημόσια σε αυτή τη συζήτηση, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ κορυφαία συγκροτήματα του Τύπου και των ΜΜΕ ανεβάζουν καθημερινά το θερμόμετρο της αμφισβήτησης στους κυβερνητικούς χειρισμούς, προλειαίνοντας το έδαφος για οικουμενικά σχήματα διακυβέρνησης.
Αυτές οι λύσεις υποστηρίζονται και από ισχυρά εγχώρια συμφέροντα των επιχειρήσεων και της ενημέρωσης, που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο στην επόμενη φάση εφαρμογής του μνημονίου να μοιρασθεί εκ νέου η οικονομική πίτα υπέρ ξένων συμφερόντων, που θα εισέλθουν δυναμικά στη χώρα μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, αξιοποιώντας κατάλληλα και την αναβαθμισμένη πολιτική επιρροή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην Ελλάδα.
Στο τέλος του Ιουνίου, όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές, το πιθανότερο είναι ότι η χώρα δεν θα βρεθεί μόνο με ένα νέο μνημόνιο που θα οδηγήσει τα βήματά μας μέχρι το τέλος του 2015, αλλά και με εντελώς νέους συσχετισμούς στο πολιτικό σύστημα...
Read more