Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Την Τρίτη τα «ραντεβού» με τους πολιτικούς αρχηγούς


Συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εκτός από την γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία απέρριψε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, θα έχει την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου, σε αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10.30 π.μ. με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στις 12.15 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη, στη 1.30 μ.μ. με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, στις 2.30 μ.μ. με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και στις 3.30 μ.μ. με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Αντ. Σαμαράς: Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη πολιτική
«Δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι να προσυπογράφει με το στανιό, την πολιτική της κυβέρνησης αλλά να υποδεικνύει άλλον δρόμο όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδα», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» [Βλέπε άρθρο] .
«Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, για το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τυχόν δεύτερο μνημόνιο, ενώ σημειώνει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκτός από κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης και κάποιες αποκρατικοποιήσεις.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνει πως η συναίνεση δεν μπορεί και ούτε επιτρέπεται να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής παρέμβασης ενώ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση πως τη συναίνεση τη θυμήθηκε πολύ αργά.
«Όχι» Αλ. Παπαρήγα
Η κ. Παπαρήγα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση, καθώς «θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από τη στιγμή που είναι και γνωστές και εκδιαμέτρου αντίθετες οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ».
Το ΚΚΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, «απορρίπτει τόσο το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της, όσο και τη γενική πολιτική της. ’λλωστε ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τους στόχους που έχει καθορίσει με την τρόικα».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην πολιτική που σφαγιάζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα» και καλεί τους εργαζόμενους «να μην πέσουν στην παγίδα της συναίνεσης, μέσα από την οποία η κυβέρνηση και η ΕΕ επιδιώκουν την πτώχευση του λαού, για να βγει το κεφάλαιο πιο ισχυρό από την κρίση που το ίδιο και οι πολιτικοί του εκφραστές δημιούργησαν».
ΛΑΟΣ: «Όχι» σε επικύρωση των πρακτικών του υπουργικού
Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ υπογράμμισε ότι «στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, εάν και εφ’ όσον ο Πρωθυπουργός επιθυμεί συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι τουλάχιστον το να μην αποφασίσει μέτρα μέχρι την ανταλλαγή απόψεων. Για επικύρωση των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου δεν είμαστε διαθέσιμοι».
ΣΥΝ: Συμπληρωματικότητα των θέσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
«Η συμπληρωματικότητα των θέσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι μίζες, η διαπλοκή και τα ρουσφέτια που χαρακτήρισαν το δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν τη βάση της μεταξύ τους συναίνεσης. Μια συναίνεση που δεν θα τους τη χαρίσει ο λαός, ο οποίος απαιτεί ριζικές αλλαγές και ανατροπή του μνημονίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.
Δημοκρατική Αριστερά: Ευκαιρία για ένα κοινό μήνυμα
Ως «ευκαιρία για να στείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κοινό μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά τις επικείμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Οφείλουν όλοι να εκπέμψουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα θα κάνει τα βήματά της, διασφαλίζοντας πρωταρχικά ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δοκιμάζονται. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος και όχι η κατ'επίφαση συμφωνία σε ένα αόριστο και απολίτικο πλαίσιο», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.