Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Nanourisma - Alkinoos Ioannidis... Καληνύχτα!!!

Read more

Εξοπλιστικά: Έπαιρναν μίζες μέχρι και οι «αντίπαλες» εταιρείες!


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικα προγράμματα της περιόδου 1999-2002, καθώς σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μαντάτου στον αρμόδιο ανακριτή, μίζες εκτός από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο έπαιρναν και οι…ανταγωνίστριες εταιρείες!



Ολόκληρο δίκτυο διακίνησης χρημάτων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal προς τους Ελληνες αξιωματούχους περιέγραψε στην απολογία και στο απολογητικό του υπόμνημα ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, άνθρωπος-κλειδί για τη διερεύνηση της υπόθεσης με τις μίζες που δόθηκαν για την υπογραφή εξοπλιστικών συμβάσεων και δη για τα υποβρύχια.

Ο ίδιος ο Ματαντός φαίνεται πως διακίνησε 84 εκατομμύρια ευρώ μέσω της εταιρείας σε λογαριασμούς προσώπων, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να γνωρίζει τον σκοπό, όπως ο ίδιος αναφέρει. Όπως μάλιστα αναφέρει το κατηγορητήριο, τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ευρώ από αυτά τα χρήματα δόθηκαν ως μίζες σε Ελληνες αξιωματούχους, μεγάλο μέρος των οποίων φαίνεται να κατέληξε στον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Στην απολογία του ο Μ. Ματαντός έδωσε σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που γινόταν η διακίνηση των χρημάτων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης από Γερμανούς-στελέχη της εταιρείας και ότι υπήρξε «αφελής και καλόπιστος», ενώ έριξε άπλετο φως στο θέμα των συμβάσεων των υποβρυχίων που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερο από 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ματαντός, περιέγραψε επίσης μια οργανωμένη επιχείρηση που -σύμφωνα με τον ίδιο- στήθηκε από τους Γερμανούς, η οποία περιείχε ακόμα και δωροδοκίες αντίπαλων εταιρειών οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το έργο. Συγκεκριμένα αναφέρει «η εταιρεία KESREL αντιπροσώπευε πέραν της δεκαετίας το σουηδικό ναυπηγείο Kockums, το οποίο ήταν μαζί με τους Γάλλους ο σοβαρότερος ανταγωνιστής των Γερμανών στο πρόγραμμα των ελληνικών υποβρυχίων. Περί τα μέσα του 1999 η Kockums εξαγοράστηκε από τη HDW.

Οι Γερμανοί θεώρησαν ότι η Kestrel, την οποία αντιπροσώπευε ο Κομνόπουλος, έπρεπε να αμειφθεί από εμάς και μου υπέδειξαν να της καταβάλω το συνολικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ηταν ουσιαστικά το αντάλλαγμα για τη μη εχθρότητά της προς τη γερμανική κοινοπραξία και το πρόγραμμα εν γένει» και συμπλήρωσε «Τελικά, μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας, η οποία ανερχόταν σε 1,8 δισ. περίπου. Ετσι εγώ έλαβα με επιφύλαξη περί τα 28-29 εκατομμύρια ευρώ και έδωσα 51-52 εκατομμύρια σε τρίτους, σύμφωνα με τις εντολές τους.

Σύνολο καταβολών 80 εκατομμύρια, όλα στη UBS Λουκέρνης», είπε ο επιχειρηματίας κλείνοντας την απολογία του.

koolnews
http://www.logiosermis.net/2014/01/blog-post_8793.html#.UuQEXBBYnIU
Read more

Πορεία προς ρήξη με το ευρω-ιερατείο


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 

Με δεδομένη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέ­δρου Δημοκρατίας το απώτατο όριο ζωής της κυβέρνησης Σα­μαρά είναι ο Μάρτιος του 2015. Το πιθανό­τερο όμως είναι ότι θα τελειώσει εντός του 2014. Κι αυτό επειδή εξαντλούνται οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις που θα επέτρε­παν να συνεχιστεί για δεκατέσσερις ακόμα μήνες η εφαρμοζόμενη πολιτική της μονο­διάστατης λιτότητας.

Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε για την οικονομία στα τέλη του 2013 εξα­τμίζεται. Η κυβέρνηση μπορεί να υπερηφανεύεται για το (πλασματικό) πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το ψέμα έχει κοντά πό­δια. Όχι μόνο επειδή το Δημόσιο χρωστάει πάνω από 6 δις σε ιδιώτες, αλλά και επειδή είναι στοιχειώδες πως δεν μπορείς να έχεις υγιή δημόσια οικονομικά όταν καταστρέφεται η πραγματική οικονομία.

Όσο δεν αναδιαρθρώνεται το δημόσιο χρέος, δεν υπάρχει περίπτωση να πραγ­ματοποιηθούν άμεσες ξένες παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα θέσουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν το 2014 σταματήσει η ύφε­ση, η οικονομία θα σέρνεται. Ένας δεύτε­ρος λόγος που δεν πραγματοποιούνται πα­ραγωγικές επενδύσεις είναι ότι -παρά τον αντίθετο επίσημο ισχυρισμό- το ζήτημα της εξόδου από την Ευρωζώνη παραμένει ανοιχτό.

Στο κοινωνικό επίπεδο, η πολιτική της μο­νοδιάστατης λιτότητας συσσωρεύει ερεί­πια. Τα μικρομεσαία στρώματα επιδιώκουν τον απεγκλωβισμό από τη μνημονιακή πολιτική, αλλά έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να το επιτύχουν με ειρηνικές κινητοποιήσεις. Τις βασικές αποφάσεις για την Ελλάδα τις λαμβάνει η τρόικα, η οποία αδιαφορεί για τις ειρηνικές κινητοποιήσεις, όσο μαζικές κι αν είναι.

Στην πραγματικότητα, το δίλημμα που αντικειμενικά τίθεται στα μικρομεσαία στρώματα είναι ή να υποταχθούν με τίμη­μα τη μαζική εξαθλίωσή τους ή να οδηγη­θούν σε κοινωνική έκρηξη. Επειδή όμως συνειδητοποιούν ότι μια εξέγερση θα είναι εκ των πραγμάτων τυφλή και χωρίς ορατή πολιτική προοπτική, προς το παρόν απο­φεύγουν τις βίαιες αντιδράσεις.

Η πλειονότητα ελπίζει ότι θα ανατρέψει με την ψήφο τη μνημονιακή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ καταρ­ρέει και η ΝΔ συρρικνώνεται εκλογικά. Αυ­τός είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνει και διευρύνει το προβάδισμά του, παρότι δεν πείθει ως εναλλακτική λύση. Αυτός εί­ναι, τέλος ο λόγος που η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται ως τρίτος πόλος.

Σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας όμως δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, γεγονός που με τη σειρά του αποτρέπει τις παραγωγικές επενδύ­σεις. Η οικονομία λοιπόν, θα συνεχίσει να σέρνεται, παρά την αισιόδοξη ρητο­ρική του Σαμαρά. Στην πραγματικότητα, τα πολιτικά καύσιμα της κυβέρνησής του τελειώνουν. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις. Εάν στήσει και εθνικές κάλπες μπορεί να μειώσει την έκταση τής έτσι κι αλλιώς βαριάς ήττας, αλλά είναι απίθανο να την αποφύγει. Εάν πάλι επιχειρήσει να φτάσει μέχρι το Μάρτιο του 2015, θα δυσκολευτεί να το καταφέρει. Η διαφαινόμενη συντρι­βή στις ευρωεκλογές εκ των πραγμάτων θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή φρουράς.

Συγκυβέρνηση Η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θα σημαίνει μόνο αλλαγή κυβέρνησης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κάποιου είδους ρήξη με το ευρωιερατείο. Κύκλοι των αρχουσών ελίτ ελπίζουν ότι ο Τσίπρας πιεζόμενος ασφυκτικά, θα υποκύψει και τελικώς θα προσαρμοστεί στο μνημονιακό πλαίσιο. Για να διευκολύνουν, μάλιστα αυτή τη στροφή προωθούν το σενάριο της συ­γκυβέρνησης με τη ΝΔ χωρίς τον Σαμαρά.

Kατά την εκτίμησή μας οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι αμελητέες, όπως αμελη­τέες είναι και οι πιθανότητες να συμφωνή­σει το ευρωιερατείο με τον Τσίπρα για την ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής. Το Βερολίνο έχει συνείδηση ότι εάν αρχίσει τις εκπτώσεις στην Ελλάδα θα ξηλωθεί όλη η πολιτική του. Η Ελλάδα είναι εκ των πραγ­μάτων το πειραματόζωο για την εφαρμογή του σχεδίου για τη γερμανική Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος που η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα οδηγήσει σε κά­ποιου είδους ρήξη με το ευρωιερατείο, το οποίο θα επιχειρήσει να αποσταθερο­ποιήσει την αντιμνημονιακή κυβέρνηση, προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική οι­κονομία. Για λόγους επιβίωσης η Αθήνα θα υποχρεωθεί να λάβει έκτακτα μέτρα, που εκ των πραγμάτων θα τη θέσουν τουλάχι­στον με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης. Αυ­τός είναι ο λόγος που το ζήτημα του ευρώ παραμένει ανοιχτό.

Συνοψίζοντας το 2014 έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι έτος-καμπή στην τετράχρονη πορεία για τη μετατροπή της Ελλάδας σε νέου τύπου αποικία

Πηγή "Επίκαιρα"
Read more

ΑΠ: Το 2011 διεκόπη βίαια και ανήθικα το όραμά μου!

Και το 2009 έκοψες πολύ πιο βίαια, πολύ πιο ανήθικα το δικό μας όραμα... Το όραμα και το όνειρο ενός ολόκληρου λαού....



Έπιασε δουλειά τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην ιστοσελίδα της Αριάνα Χάφινγκτον "World Post" δίνοντας συνέντευξη "Για την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης" και δηλώνει "παρών" στις εξελίξεις που αφορούν την πορεία της ΕΕ και εμμέσως της Ελλάδας!

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τα όσα λέει στην συνέντευξη αποδεικνύουν αυτό που έχει πει κατά καιρό ο ίδιος, ότι πάντοτε θα υπερασπίζει τις αρχές και τις αξίες του και μιλά για το δικό του όραμα σχετικά με την Ενωμένη Ευρώπη, μέσα από μια ατζέντα που θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί ατζέντα ενός υποψήφιου Προέδρου της Κομισιόν.

Μάλιστα με αφορμή τα όσα λέει για την Ενωμένη Ευρώπη, μπορούμε να οραματιστούμε το “βήμα μετά” του οράματος που είχε και το οποίο όπως τονίζουν με νόημα “διεκόπη βίαια και ανήθικα τον Νοέμβρη του 2011”.

Το όραμα αυτό το ονομάζουν με το κωδικό όνομα “Papandreou Plus”, πρέπει να προσθέσει, λένε, αυτό που λείπει σήμερα από την Ελλάδα, το όραμα μιας Ελλάδας που δεν κλείνεται στα όρια του εθνικισμού, των ανισοτήτων, του επαρχιωτισμού, αλλά της Ελλάδα που ανοίγεται στον κόσμο, που ενσωματώνει τις μειονότητες, τους αποκλεισμένους, πετυχαίνοντας έτσι τους στόχους της.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σημειώνουν έφτιαξε την Ελλάδα των “δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο Ανδρέας Παπανδρέου ένωσε τους Έλληνες και εκδημοκράτισε τη χώρα. Κοινή συνισταμένη ότι και οι τρεις προσέθεσαν κάτι που πριν δεν υπήρχε, ξεπερνώντας την συντηρητική αντίληψη της “μικράς και εντίμου Ελλάδος”.

Στιγματίζουν μάλιστα όλες τις πολιτικές δυνάμεις είτε θέλουν να αφαιρέσουν ή να αναδιανείμουν τα ήδη υπάρχοντα, αδιαφορώντας στην λησμονημένη πράξη της πρόσθεσης και εξ ου και η λυσσαλέα πρόθεση των ΜΜΕ να του “αφαιρέσουν” το δικαίωμα να μιλάει δημόσια.

Πάντως στη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι “Μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, προτείνοντας ο ίδιος τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την φορολόγηση των επιχειρήσεων με σκοπό την επανεκπαίδευση των εργαζομένων και το περιβάλλον” και επισημαίνει “η κρίση δημοσίου χρέους της Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τη λιτότητα, αλλά και με την ανάπτυξη (Growth Story), δηλαδή αλλαγή μοντέλου με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα”.

Παράλληλα σημειώνει την αναγκαιότητα της συνεργασίας, η οποία θα συστήσει κοινές αξίες για μια πιο ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση, προκιεμένου να καταπολεμήσουν κατά τον ίδιο τον σωβινισμό, τον νεοεθνικισμό και τον εξτρεμισμό, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και παράλληλα απορρίπτει το υπάρχον μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, όπου η ανταγωνιστικότητα υπαγορεύεται από τις αγορές, που επιβάλλουν χαμηλούς μισθούς, σε έλλειψη συλλογικών συμβάσεων, την οικολογική υποβάθμιση και την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών

Κατά τον κ. Παπανδρέου η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει όχι σε μια τέτοιου είδους ανταγωνιστικότητα, όχι στο project της ανισότητας, (inequality), αλλά στο project της ποιότητας (quality), που σημαίνει επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, στην πράσινη ανάπτυξη, στις υποδομές, στο διαδίκτυο και υπογραμμίζει ότι σήμερα, υπάρχουν η εκπαίδευση, η πρόσβαση στην πληροφορία και πόροι που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως πλούτος, τεχνολογία, γνώση, ικανότητες, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Read more

Επνιξαν την αλήθεια στο Φαρμακονήσι

ЅɑIS-Ӵ鬜Х鱡霠ݶ衳᭠褐쥴᭜󴥲 𯵠䩡󾨧ꡭ 쥴ܠᵜ㩯 󴯠֡񬡪ﭞ󩮨EUROKINISSI-ԁԉM`̐ϋQǩΑπίστευτες προεκτάσεις, που μόνο στον διασυρμό της χώρας μας θα μπορούσαν να στοχεύουν, λαμβάνει από εγχώριους και διεθνείς επαγγελματίες «συνηγόρους» των ανθρώπινων δικαιωμάτων η τραγωδία του Φαρμακονησίου, με τους τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και οκτώ αγνοουμένους μετανάστες (διασώθηκαν 16) στα νερά του Αιγαίου. Το υπουργείο Ναυτιλίας ουσιαστικά κάνει λόγο για απαράδεκτη εκμετάλλευση του τραγικού περιστατικού, αφήνοντας πλέον σαφείς αιχμές για πολιτικά παιχνίδια στην «πλάτη» της Ελλάδας. Ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε χθες στη δημοσιότητα έναν χάρτη με το στίγμα του σκάφους στο οποίο επέβαιναν οι λαθρομετανάστες (25 Αφγανοί και τρεις Σύριοι), διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι το Λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει τη βάρκα στην Τουρκία. Την ίδια ώρα συγκλονίζει η αποκάλυψη ότι ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού, που έσπευσε για βοήθεια στο ακυβέρνητο πλοιάριο των παράνομων μεταναστών την περασμένη Δευτέρα, έχει βρεθεί… ο ίδιος προ ετών στην ίδια θέση με τους ναυαγούς του Φαρμακονησίου. Ειδικότερα, σε ηλικία 20 ετών ο σημερινός κυβερνήτης του Λιμενικού επέβαινε με τη μητέρα του στο πλοίο «Σαμίνα» που βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 λίγο έξω από την Πάρο. Ο ίδιος σώθηκε την τελευταία στιγμή, αλλά η μητέρα του δεν τα κατάφερε!
Και ενώ η Διεθνής Αμνηστία και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς έκανε λόγο για «υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης» (!) και η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ υποστήριξε ότι οι χώρες που δέχονται μεγαλύτερο όγκο μεταναστών είναι η Γερμανία και η Σουηδία, τα επίσημα στοιχεία πιστοποιούν τη (σχεδόν καθημερινή πια) ηρωική επέμβαση σκαφών του Λιμενικού σε εκατοντάδες περιπτώσεις. Μόνο την τελευταία τριετία το Λιμενικό εντόπισε 11.741 μετανάστες σώζοντας από βέβαιο θάνατο 3.186 αλλοδαπούς, σε 118 επιχειρήσεις διάσωσης.
Στο μεταξύ, οι καταθέσεις διασωθέντων στις ελληνικές Αρχές αμέσως μετά το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταγγελίες περί βίαιης ή απάνθρωπης συμπεριφοράς ανδρών του Λιμενικού. «Το σκάφος του Λιμενικού πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Στη διαδρομή μπήκαν νερά στο σκάφος. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά να δούνε και μετά η βάρκα αναποδογύρισε. Οι άνδρες του Λιμενικού μάς φώναζαν να κάτσουμε κάτω. Οσοι μπορούσαμε να κολυμπήσουμε πήγαμε κοντά στο σκάφος και μας τράβηξαν πάνω» κατέθεσε μια γυναίκα, σημειώνοντας ότι «αν δεν μας είχαν βοηθήσει, θα είχαμε πεθάνει όλοι».
Τα ίδια κατέθεσαν και άλλοι επιζώντες, ορισμένοι αποδίδοντας το ναυάγιο στις καιρικές συνθήκες, στην κακή κατάσταση της βάρκας ή ακόμα και στη μη συμμόρφωσή τους με τις οδηγίες των ανδρών του Λιμενικού. «Η βάρκα αναποδογύρισε και πέσαμε στη θάλασσα. Το πλήρωμα του σκάφους μάζεψε όσους ήταν στην επιφάνεια» ανέφερε ένας Αφγανός. Η εικόνα που δίνουν οι διασωθέντες μέσα από τις καταθέσεις τους απέχει πολύ από τις καταγγελίες που έγιναν για αδιαφορία και άσκηση βίας εις βάρος των ναυαγών. «Προσπαθήσαμε να ανέβουμε στο σκάφος του Λιμενικού, αλλά μας χτύπησαν με κλοτσιές και τα όπλα τους» δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία και στα ΜΜΕ κάποιοι από τους επιζώντες. Την έρευνα για τις συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος έχει αναλάβει το Ναυτοδικείο Πειραιά.
Νέα επιχείρηση στα βόρεια της Σάμου
Η πιο πρόσφατη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος έγινε μόλις προχθές στα βόρεια της Σάμου, όταν σκάφος του Λιμενικού περισυνέλεξε ακόμα 47 μετανάστες στα ανοιχτά του νησιού, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Υστερα από κλήση αλλοδαπού που επέβαινε στη λέμβο τους και ζήτησε βοήθεια μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης, έσπευσαν στο σημείο τρία σκάφη του Λιμενικού και ένα ναυαγοσωστικό, που μετέφεραν τους μετανάστες στο Βαθύ της Σάμου.
Δημοκρατία
Read more

Το μεγαλείο της ψυχής δε χρειάζεται γερά πόδια


Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
 
 
Η ώρα είχε πάει 8 και σε λίγη ώρα θα χτυπούσε το κουδούνι. Τα περισσότερα παιδιά βρίσκονταν ήδη στο προαύλιο του μικρού τετραθέσιου δημοτικού σχολείου του χωριού. Έξω από την πόρτα του σχολείου φτάνει και ο μικρός Γιώργος με τον πατέρα του. Εκείνος, του δίνει την τσάντα και του λέει: «Λοιπόν Γιωργάκη όπως είπαμε.

Να προσέχεις τη δασκάλα σου, να μη μιλάς μέσα στην τάξη και στο διάλειμμα να κάνεις παρέα με όλα τα παιδάκια. Όχι μόνο με τον Τάσο. Είπαμε, ο Τάσος δεν μπορεί να τρέξει και να παίξει ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζεται να χάνεις το παιχνίδι σου για τον Τάσο». 

Ο μικρός, κούνησε το κεφάλι του και μπήκε μέσα στο προαύλιο. Οι συμμαθητές του έτρεξαν να τον συναντήσουν. Τον περικύκλωσαν και άρχισαν να μιλάνε φωναχτά για όσα πέρασαν το προηγούμενο απόγευμα. 

Μόνο ένα παιδάκι, ξανθό, αδύνατο με μεγάλα καστανά μάτια και μακριά σγουρά μαλλιά δεν έτρεξε κοντά στο Γιωργάκη. Καθισμένο μονάχο του στο πεζούλι της αυλής κοιτούσε τα υπόλοιπα παιδιά χαμογελώντας λες και βρισκόταν εκεί μαζί τους. 

Ο Τάσος, αυτό ήταν το όνομα του μοναχικού παιδιού, ήθελε πολύ να τρέξει δίπλα στο συμμαθητή του. Μόνο η ψυχούλα του ήξερε πόσο πολύ το ήθελε. 

Όμως,
 τα πόδια του δεν τον βοηθούσαν να ικανοποιήσει την ψυχή του. Ένα πρόβλημα κινητικό που είχε από τη γέννησή του τον υποχρέωνε να βαδίζει με δυσκολία. 

Για τρέξιμο, ούτε λόγος να γίνεται. 

Το επίσημο χαρτί που έφερε η μητέρα του στη Διευθύντρια του σχολείου έκανε λόγο και για μία κινητική υστέρηση που ήταν η αιτία, ο Τάσος να κινείται με δυσκολία αλλά δεν τον εμπόδιζε σε τίποτα, να διαβάζει, να γράφει και να μιλάει με αρκετά μεγάλη ευχέρεια. 

Καταλάβαινε τα πάντα από όλα όσα του έλεγαν μα κυρίως η καρδιά του ήταν γεμάτη από όμορφα συναισθήματα και απέραντη καλοσύνη. 

Τι κι αν μερικά παιδιά κάποιες φορές τον κορόιδευαν που δεν μπορούσε να παίζει μαζί τους ποδόσφαιρο; Για κείνον, ήταν αρκετό να τους βλέπει και να χαίρεται βλέποντάς τους να παίζουν και να διασκεδάζουν. Πολλές φορές καθόταν στην άκρη και έκανε το διαιτητή.

Ούτε κράτησε κακία στη δασκάλα του όταν την άκουσε να συζητάει με κάποιους γονείς που της ζητούσαν να κάνει κάτι για να φύγει ο ίδιος από το σχολείο και να πάει σε κάποιο που είναι ειδικό για «καθυστερημένα» ώστε να μη μένουν πίσω τα υπόλοιπα «φυσιολογικά» παιδιά. 

«Αν περνούσε από το χέρι μου θα το έκανα όμως δεν μπορώ να υποχρεώσω τους γονείς του αν δεν θέλουν να το στείλουν σε ειδικό σχολείο. Άλλωστε δεν υπάρχει στην πόλη μας τέτοιο σχολείο. Πρέπει να πάει στη διπλανή πόλη. Βέβαια δεν είναι από τις βαριές περιπτώσεις, αλλά όπως να το κάνεις φρενάρει όλη την τάξη. Ακόμη και στη γυμναστική και τη μουσική η παρουσία του δημιουργεί εμπόδια». 

«Να φανταστείτε», συνέχισε η δασκάλα «οι γονείς του έχουν την απαίτηση να τον πάρουμε μαζί μας στην εκδρομή που θα πάμε στο ποτάμι. Εγώ προσωπικά, δεν αναλαμβάνω την ευθύνη να τον συνοδεύσω. Θα πρέπει να έχω την προσοχή μου μόνο σ’ εκείνον. Τα υπόλοιπα παιδιά τι θα γίνουν; Δεν ξέρω τελικά τι θα αποφασίσει ο σύλλογος, πάντως εγώ εξέφρασα την αντίθεσή μου». 

Η αλήθεια είναι πως ο Τασούλης στεναχωρήθηκε με την ιδέα πως δεν θα πήγαινε εκδρομή στο ποτάμι μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Την περίμενε πως και πως αυτή την εκδρομή. Είχε ξαναπάει στο ποτάμι με τους γονείς του και του άρεσε. 

Του άρεσε να βλέπει το νερό να κυλάει, να τρέχει, όπως εκείνος δεν μπορούσε να κάνει με τα πόδια του. Γι’ αυτό έτρεχε με τη φαντασία του. Το μυαλό του «κυλούσε» στις όχθες της ζωής που θα ήθελε να κάνει μεγαλώνοντας. 

Ήθελε να γίνει γιατρός κι ας ήξερε πως ήταν πολύ δύσκολο, για να βοηθήσει παιδιά που θα έχουν το δικό του ή παρόμοιο πρόβλημα, αν όχι να γίνουν καλά, τουλάχιστον να ζουν ευτυχισμένα. 

Το κουδούνι χτύπησε και ο μικρός Τάσος με μικρά και επίπονα βήματα έφτασε στην αίθουσα και κατευθύνθηκε στο θρανίο του. Η τσάντα που κουβαλούσε στην πλάτη του, δυσκόλευε την προσπάθειά του, μα πιο πολύ τον βάραινε το γεγονός ότι ο καλύτερός του φίλος, ο Γιώργος, δεν του είχε πει μέχρι τότε ούτε μία κουβέντα. Άλλες φορές, ήταν ο πρώτος που καλημέριζε και πάντα τον βοηθούσε κουβαλώντας την τσάντα του μέχρι την αίθουσα. Όχι πως είχε ανάγκη το κουβάλημα, αλλά, να, τον άφηνε να το κάνει γιατί έτσι τον αισθανόταν περισσότερο φίλο του. 

«Όταν θα γίνω καλά και θα μπορώ να περπατάω όπως εσύ, δεν θα σ’ αφήσω να κουβαλήσεις ποτέ και καμία τσάντα στη ζωή σου» είπε ένα πρωινό στο φίλο του καθώς πήγαιναν μαζί προς την αίθουσα. 

Ο Τάσος ανησύχησε ακόμη περισσότερο όταν είδε πως ο Γιώργος δεν τον πλησίασε σε κανένα από τα διαλείμματα και στο σχόλασμα ούτε καν τον χαιρέτισε. 

Γυρνώντας στο σπίτι, δεν μπόρεσε να κρύψει τη θλίψη του. Η Μητέρα του τον πλησίασε και τον ρώτησε τι τον απασχολούσε. Όταν της εξήγησε, εκείνη του υποσχέθηκε πως θα φροντίσει να πάει στην εκδρομή. 

Στην ανάγκη θα τον συνόδευε η ίδια ή ο πατέρας του. Όσο για τη συμπεριφορά του φίλου του, απλά του είπε να μην βιάζεται να βγάζει συμπεράσματα και να μην περιμένει από τους άλλους περισσότερα από όσα μπορούν να δώσουν. 

Το τελευταίο, δεν το κατάλαβε γιατί πίστευε πως οι φίλοι επιβάλλεται να δίνουν μεταξύ τους περισσότερα από όσα μπορούν, αλλιώς, δεν είναι φίλοι. 

Την επόμενη μέρα, η μητέρα του Τάσου, επικοινώνησε με τη διευθύντρια του σχολείου και της δήλωσε πως είναι πρόθυμη να συνοδεύσει το γιο της στην εκδρομή, απαλλάσσοντας έτσι και τους δασκάλους από το άγχος του να έχουν συνεχώς το νου τους στον Τάσο. 

Επιτέλους, η μέρα της εκδρομής έφτασε. Όλοι οι μαθητές επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και μετά από δύο ώρες έφτασαν στον προορισμό τους. 

Τα παιδιά με τους δασκάλους κατευθύνθηκαν στον τελικό τους προορισμό. Το τοπίο ήταν κάτι παραπάνω από μαγευτικό, καθώς η Άνοιξη δεν κράτησε κανένα χρώμα στην παλέτα της. Τα σκόρπισε όλα σε τούτο το μέρος. 

Ο Τάσος θα ήταν τρισευτυχισμένος αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο φίλος του ο Γιώργος, του είχε πει έστω και μια κουβέντα. Όχι μόνο κουβέντα, αλλά ούτε μια ματιά δεν του έριξε. 

Οι δάσκαλοι, άφησαν τα παιδιά να παίξουν στο γύρω χώρο αφού πρώτα τους απαγόρεψαν να πλησιάσουν στο ποτάμι, και κατευθύνθηκαν στο καφενεδάκι που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα. Από κει, θα μπορούσαν να βλέπουν και τα παιδιά και να τρέξουν, αν προέκυπτε κάτι. Τους δασκάλους, ακολούθησε και η μητέρα του Τάσου. Εκείνος, προτίμησε να κάτσει κάτω στα χόρτα σε ένα σημείο που μπορούσε να βλέπει το νερό να κυλάει στο ποτάμι. 

Χάζευε με τις πεταλούδες και ζήλευε τις ιτιές που μπορούσαν, όποτε ήθελαν, να σκύβουν και να δροσίζονται με το νερό του ποταμού. 

Μερικά παιδιά, ανάμεσά τους κι ο Γιώργος, κάνοντας έναν μικρό κύκλο, βρέθηκαν πίσω από μια συστάδα θάμνων που τους έκρυβε από τα μάτια των δασκάλων. 

«Να κατεβούμε λίγο στο ποτάμι;», ρώτησε ένα παιδί. 
«Εγώ δεν κατεβαίνω», είπε ο Γιώργος. 
«Ας πάμε τουλάχιστον λίγο πιο κάτω», πρόσθεσε ένα άλλο. 

Ο Γιώργος συμφώνησε και τα παιδιά, άρχισαν να κατεβαίνουν με προσοχή. 

Ο Τασούλης,
 από το μέρος που καθόταν, τους έβλεπε και σηκώθηκε να πάει να τους συναντήσει. 

Καθώς πλησίασε αρκετά, άκουσε φωνές και κατάλαβε ότι κάτι έτρεχε. Μόλις έφτασε στο μέρος των παιδιών τα είδε να προσπαθούν, πιασμένα χέρι-χέρι και δημιουργώντας αλυσίδα, να τραβήξουν το φίλο του το Γιώργο που βρισκόταν μέσα στο ποτάμι και προσπαθούσε, απεγνωσμένα να σκαρφαλώσει προς τα πάνω. 

Ένα παιδί δεν άντεξε και το χέρι του ξέφυγε από την αλυσίδα. Ο Γιώργος βρέθηκε μέσα στο ποτάμι με το χέρι απλωμένο να ζητάει βοήθεια. Τα παιδιά τα έχασαν και μερικά έτρεξαν να φωνάξουν τους δασκάλους οι οποίοι ήδη είχαν αντιληφθεί ότι κάτι τρέχει και κατευθύνονταν προς το σημείο του ατυχήματος. 

Ο Τασούλης, χωρίς να τον έχει προσέξει κανείς, έσυρε σιγά-σιγά το κορμί του και έφτασε στο νερό. Έπιασε με το ένα του χέρι, το χέρι του αγαπημένου του φίλου και βάζοντας το ένα του πόδι κόντρα στον κορμό μιας ιτιάς, άρχισε να τον τραβάει προς τα έξω. Είχε δύναμη στα χέρια ο Τασούλης, μα περισσότερη δύναμη είχε στην ψυχούλα του. Κατάφερε να τραβήξει το Γιώργο έξω. Το μόνο που πρόλαβε να δει ήταν τα μάτια του φίλου του να τον κοιτάζουν δακρυσμένα πριν τον αρπάξουν οι δάσκαλοι κι εκείνον η μητέρα του. 

«Γιατί Τάσο δεν ζήτησες βοήθεια;
 Θα μπορούσατε να πνιγείτε και οι δύο. Αχ, βρε Τάσο. Δεν πειράζει. Φτάνει που είστε και οι δύο καλά. Μη μου το ξανακάνεις όμως αυτό, εντάξει;». 

Ο Τάσος δεν είπε κουβέντα. Κούνησε μόνο καταφατικά το κεφάλι και με τη βοήθεια της μητέρας του έφτασε στο μικρό καφενεδάκι. 

Όλοι έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν και να του πουν ένα «μπράβο». Όλοι, εκτός από τη δασκάλα που δεν τον ήθελε μαζί της στην εκδρομή. 

Εκείνος σηκώθηκε και πλησίασε προς τη δασκάλα που βρισκόταν πιο πέρα και προσπαθούσε με το μπουφάν της να ζεστάνει το Γιώργο που ήταν μούσκεμα. 

«Βλέπετε κυρία; Κάποια πράγματα μπορούν να τα κάνουν κι εκείνοι που δεν έχουν και τόσο γερά πόδια», είπε στη δασκάλα και έστριψε για να φύγει. 

«Σ’ ευχαριστώ και με συγχωρείς», άκουσε το Γιώργο να λέει με τρεμάμενη φωνή. 

Κοντοστάθηκε
 για λίγο και γύρισε πίσω το κεφάλι του. Είδε τη δασκάλα, να στέκεται αμίλητη με χαμηλωμένο το κεφάλι και τον φίλο του να τον κοιτάζει στα μάτια. 

«Κι εσύ το ίδιο θα έκανες για μένα. Το ξέρουμε και οι δύο αυτό. Έτσι δεν είναι; Πες στον μπαμπά σου να μην ανησυχεί. Όσο για μένα, θα περιμένω λίγα χρόνια μέχρι να μεγαλώσεις. Ελπίζω να μη με ξεχάσεις. Τα λέμε τότε», είπε ο Τάσος και γύρισε στη μητέρα του. 

Με το Γιώργο δεν ξαναέκαναν παρέα όσο ήταν στο σχολείο. Μετά οι δρόμοι τους χώρισαν. 

Κανείς δεν ξέρει το τι απέγιναν τα δύο παιδιά. Κάποιοι, μετά από χρόνια είπαν, πως ο πατέρας του Γιώργου, μετά από ένα τροχαίο, μπόρεσε και περπάτησε χάρη σε κάποιον γιατρό που τον χειρούργησε. Δεν ήξεραν το όνομά του. Το μόνο που έμαθαν ήταν πως δεν είχε και τόσο γερά πόδια…


ΠΗΓΗ: 
http://kyrgiakischristos.wordpress.com/

http://resaltomag.blogspot.gr/2014/01/blog-post_25.html#more
Read more

Έτσι, χωρίς λόγο…

Η οργάνωση του εκπαιδευτικού και διδακτικού έργου, η προετοιμασία της διδασκαλίας και του υλικού, ο έλεγχος της εκπλήρωσης των στόχων, η συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, η καθοδήγηση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών, ο έλεγχος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η εφαρμογή σύγχρονων και κατάλληλων μεθόδων διδασκαλίας, που ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες όσο και στις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων, αλλά και πρακτικά, καθημερινά θέματα ρουτίνας, όπως η οργάνωση εκδηλώσεων, γιορτών, δράσεων, επισκέψεων, ενημέρωσης γονέων, συμμετοχής σε συνεδριάσεις του συλλόγου, συμπλήρωσης βαθμολογίας, εντύπων και φορμών (καινούργια μόδα), η διόρθωσηεπαναληπτικών, γραπτών ασκήσεων, αλλά και τόσα άλλα, αφήνουν χρόνο για να ασχοληθεί κάποιος και με αυτό που κάποιοι ονομάζουν:

 

«Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας;»

     Να υποθέσουμε ότι αφήνουν… Ποιον χρόνο αφήνουν; Ο εκπαιδευτικός  εργάζεται τουλάχιστον ως τις 2.00 το μεσημέρι στο σχολείο, εξαντλώντας το εργασιακό και κάνοντας λάστιχο το διδακτικό του ωράριο. Στη συνέχεια τον περιμένουν τουλάχιστον δύο ώρες προετοιμασίας στο σπίτι.

Σύμφωνα με πρόσφατη (2012) μελέτη της UNESCO κάθε ώρα διδακτικού έργου αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου! Αυτό συμβαίνει διότι η δυσκολία μίας εργασίας, καθορίζεται κατά βάση από το πλήθος και τη δυσκολία των αποφάσεων που καλείται να λάβει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκειά της.

          Περισσεύει λοιπόν ο χρόνος που χρειάζεται κάθε ζωντανό για να ανασάνει. Να βρει ξανά τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσει – επίτηδες δεν χρησιμοποιώ τον όρο: για να ζήσει, διότι πρόκειται για απλή επιβίωση – Φυσικά μέσα στο χρόνο αυτό δεν υπολογίζουμε αυτόν που πρέπει να αφιερώσει ο καθένας στην δική του οικογένεια, τα παιδιά τη σύζυγό του, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Και δεν τον υπολογίζουμε διότι δεν υπάρχει.

Εδώ ίσως ανακαλύψουμε και το πρώτο θεϊκό λάθος.

 

    «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην.[...] Και είπεν ο Θεός, γεννηθήτω φως και εγένετο φως. Και είδεν ο Θεός το φως, ότι καλόν και διεχώρισεν ο Θεός ανά μέσον του φωτός και ανά μέσον του σκότους. Και εκάλεσεν ο Θεός το φως ημέραν και το σκότος εκάλεσε νύχτα. Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα μία.»

Ναι, ημέρα μία, αλλά γιατί με 24 ώρες; Έπρεπε να έχει τουλάχιστον 48! ή καλύτερα 100. Αφού οι φωτεινοί εγκέφαλοι, οι σχετικοί με τα εκπαιδευτικά, αλλιώς τα σχεδιάζουν… Τι, δεν το ήξερε ο Θεός ότι η δημιουργία του θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αναβάθμιση της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής;

Πιστεύω ότι το ήξερε… και το έκανε επίτηδες.

Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων;

Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια.

Ποιοι όμως δημιουργούν τα ερείπια, σπουδαίε άνθρωπε, κυρ-Παντελή;

Read more

Υπέροχη, εικονική περιήγηση... Καλό ταξίδι!


Η ιστοσελίδα http://www.greecevirtual.gr/ δημιουργήθηκε για να σας «περιηγήσει» εικονικά, στα πανέμορφα νησιά της Δωδεκανήσου, μέσα από εκπληκτικές πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών και σας δίνει την δυνατότητα να δείτε τους χώρους και τα τοπία από κάθε πλευρά τους, γυρίζοντας την εικόνα με το ποντίκι σας, σε όποια κατεύθυνση θέλετε δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, συνοδευόμενη από τους φυσικούς ήχους του χώρου πού περιηγείστε! 

Η ιστοσελίδα αποτελεί ένα πρωτοποριακό εικονικό «ξεναγό» που σας ενημερώνει και σας ξεναγεί με εικόνα, βίντεο, ήχο (τον ήχο του κύματος , των γλάρων κλπ.) και σύντομες πληροφορίες για κάθε τόπο που επισκέπτεστε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στα σοκάκια και την εξοχή των νησιών ακόμα και το βράδυ , Κω, Ρόδου, Καλύμνου, Νισύρου, Πάτμου, Σύμης, Λειψών, Καρπάθου, Τήλου και Λέρου Πάρου, Αντιπάρου κ.ά. Μπορείτε να περπατήσετε στην «παλιά πόλη» του κάθε νησιού, να μπείτε στα καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, να μελετήσετε ιερούς χώρους και μουσεία, να αισθανθείτε το βαθύ μυστήριο της Μονής της Πάτμου, και την έκλυση αδρεναλίνης στο σπήλαιο της Καλύμνου και να διαλέξετε την παραλία που θα βουτήξετε!

Μπορείτε να δείτε την Αθήνα με τις γειτονιές της, την Έδεσσα με τους καταρράκτες της, τα Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι στην Αριδαία και την Χαλκιδική με τις κρυστάλλινες παραλίες της!

Η ιστοσελίδα είναι ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό project του δημιουργικούγραφείου ΚΙΝΗΤΡΟ της Κω, αποτέλεσμα μιας ορεξάτης καλλιτεχνικής παρέας η οποία συνεχώς ανεβάζει νέους όμορφους τόπους και πόλεις της πανέμορφης Ελλάδας μας.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ..
Read more

Νέα δημοσκόπηση

Με 5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Με διαφορά 5 μονάδων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει το 21% στην πρόθεση ψήφου.
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6%.
Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, το ΚΚΕ με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3,3%. Εκτός Βουλής, δημοσκοπικά, η ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει ποσοστό 1,6%. Στο 1,8% οι Οικολόγοι Πράσινοι, ποσοστό που ξεπερνά το αντίστοιχο της ΔΗΜΑΡ. Ο ΛΑ.ΟΣ συγκεντρώνει μόλις το 1,1%.
Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 11,9% των ερωτηθέντων.
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την κατανομή δηλαδή των ποσοστών των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 32,3% έναντι της ΝΔ η οποία συγκεντρώνει το 27,2%. Έτσι διευρύνει τη διαφορά του από το κυβερνών κόμμα στις 5,1 μονάδες.
Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%.
Οι ΑΝΕΛ αναδεικνύονται τέταρτο κόμμα με 5,9% ενώ με ελάχιστη διαφορά ακολουθεί το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το 5,8% Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό με 4,9%, ενώ η ΔΗΜΑΡ δίνει μάχη για το όριο του 3%, καθώς το ποσοστό της αγγίζει το 2,7%.
Read more

Ετοιμαστείτε για πολύ γέλιο με την ΑΥΡΙΑΝΗ...

"Real" ... 

Ναι !!!
 

Η φυλλάδα του Αληθινού δημοσιογράφου και του Κουρή , που όταν ήταν Π.Θ τον είχε ξεσκίσει κολλώντας του τα παρατσούκλια όπως "Βούδας της Ραφήνας" και "Playstation ΠΘ"...
Η φυλλάδα που άφηνε συνεχώς υπονοούμενα περί της βουλιμίας του και περί της οικογενειακής του ειρήνης ...
Η  φυλλάδα που πρωταγωνίστησε στον καταιγισμό των Ελλήνων με  "σκάνδαλα" του Κ.Κ και της ΝΔ  δημοσιεύοντας καθημερινά παραμύθια της Χαλιμάς που αποδείχθηκαν  φτερά στον άνεμο...
 Αυτή λοιπόν η φυλλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει ξανά ότι...
"μεταφέρει" το λόγο του "Σοφού" (να μην της χαλάσουμε το παρατσούκλι)Βούδα ... 
Λές και αν ποτέ αποφασίσει να μιλήσει θα πάει στον Νικόλα :)'
 
Λές και δεν έχουμε δεί ότι το Group Real είναι πλέον παράρτημα ακραίων αριστεριστών...
Λαικισμός μέχρι εκεί που τσιμπάνε οι χαζοί... 

πηγή
http://naxios.blogspot.gr/2014/01/blog-post_7530.html
Read more

Οι Ισπανοί διαφημίζουν καλύτερα την Ελλάδα από ότι εμείς οι ίδιοι! (εκπληκτικό βίντεο)


L1Το γύρο της Ισπανίας κάνει ένα εκπληκτικό βίντεο που φτιάχτηκε με σκοπό να αναδείξει την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα.
Εικόνες από τα ελληνικά νησιά, την ύπαιθρο, το ηλιοβασίλεμα, τα αρχαία Μάρμαρα που βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια συνθέτουν αυτό το εξαιρετικό βίντεο που αποτελεί μια όμορφη ολιγόλεπτη διαφήμιση της χώρας μας.
Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο και το οποίο έχει κανείς τη δυνατότητα να διαβάσει και στα ελληνικά επιλέγοντας την αντίστοιχη ένδειξη, κάτω δεξιά στο βίντεο, εκφωνήθηκε από τον ελληνιστή Πέντρο Ολάγια στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας, με αφορμή την πρόταση κατάργησης του μαθήματος των ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση.

http://olympia.gr/2014/01/25/%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5/
Read more

Το όπλο της αναδιάρθρωσης χρέους που δεν έβαλε ποτέ στο τραπέζι ο Παπανδρέου

Του Μιχάλη Ιγνατίου 

Όπως προκύπτει τόσο από τις δη­μοσιευμένες μελέτες όσο και από τα απόρ­ρητα έγγραφα του Διε­θνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αξιωματούχοι του ήταν σίγουροι από το 2010 πως το «ελληνικό πρόγραμμα» δεν έβγαινε και θα βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και όχι τους ιδιώτες πιστωτές (κυρίως ξένες τράπεζες και κερδοσκοπικά ταμεία). Για το λόγο αυτό προέκριναν μια άμεση αναδιάρθρωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους, αλλά τόσο οι ελληνικές Αρχές όσο και οι Ευρωπαίοι απέρριψαν την πρόταση αυτή του ΔNT. Είναι σχετικό και το δημοσίευμα της αμερικανικής εφη­μερίδας Wall Street Journal στις 8 Οκτω­βρίου 2013.
 
Όπως αναφέρει το έγγραφο που δημο­σίευσα στο Έθνος της Κυριακής, στη θυελ­λώδη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010 πολλά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ υπογράμ­μισαν ότι το «ελληνικό πρόγραμμα» ήταν σχεδιασμένο με λανθασμένο τρόπο και υποστήριξαν ότι τελικά θα είναι μη βιώσι­μο, ακριβώς επειδή δεν είχε αποφασιστεί ένα άμεσο «κούρεμα» του χρέους. Εκείνη την εποχή οι επικριτές του «ελληνικού προγράμματος» υπογράμμιζαν ότι το βά­ρος της «επώδυνης προσαρμογής», όπως χαρακτήριζαν τότε αλλά και τώρα τα σκλη­ρά, αβάσταχτα μέτρα που επέβαλε η τρόι­κα στον ελληνικό λαό, τοποθετήθηκε στις πλάτες των Ελλήνων χωρίς ουσιαστικά να απαιτεί οτιδήποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Από το έγγραφο αποκαλύπτεται ότι μπροστά στα πυρά των μελών του Δ.Σ. του ΔΝΤ οι αξιωματούχοι του Ταμείου απάντη­σαν ότι οι ίδιες οι ελληνικές Αρχές, δηλαδή η τότε ελληνική κυβέρνηση, απέκλεισαν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση της 9ης Μαΐου 2010, κλήθηκα στο ΔΝΤ και δέχτη­κα σφοδρά παράπονα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο επειδή έγραφα στο Έθνος και στην Ημερησία και μετέδιδα στο Mega ότι το ΔΝΤ επέβαλε το απαράδεκτο πρό­γραμμα στην ελληνική κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι δημιούργημα της ελληνι­κής κυβέρνησης. Αυτή το αποφάσισε, δεν της το επέβαλε το Ταμείο, σημείωσε.

Μου είπε ακόμα, τονίζοντας μία μία τις λέξεις, ότι, εκτός των άλλων, «τους προτείναμε “κούρεμα” του χρέους και το απέρριψαν».

Ομολογώ ότι η λέξη «κούρεμα» ήταν άγνωστη τότε όχι μόνο σε μένα, αλλά και σε εκατομμύρια Έλληνες. Αναζήτησα την αλήθεια, και ένας Έλληνας αξιωματούχος με έπεισε ότι το «κούρεμα» ήταν κατα­στροφή.

Ποιον έπρεπε να πιστέψω; Τον αξιωματούχο του «Ναού του Καπιταλισμού», έναν οργανισμό που διάβαζα ότι καταστρέφει χώρες και λαούς ή τον εκπρόσωπο της πατρίδας .Τότε, μάλιστα, έγραψα και σχε­τικό άρθρο για το θέμα.

Ήταν όμως κάτι που με βασάνιζε. Ξεκινή­σαμε έρευνα με προοπτική να γίνει βιβλίο και στην πορεία γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι η αναδιάρθρωση ήταν το μεγαλύτερο όπλο που είχε η Ελλάδα στα χέρια της. Και, βεβαίως εγώ κακώς πίστεψα τον Έλληνα αξιωματούχο.

Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε στο λίβελλο που δημοσιοποίησε εναντίον μου μέσω του κ. Ελενόπουλου ότι είχε ζητήσει από την αρχή το «κούρεμα» του χρέους αλλά αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι – οι Γερμανοί και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρι­κή Τράπεζα. Επίσης υποστήριξε ότι δεν δημοσιοποίησε τη θέση του αυτή επειδή υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.
 
Το ερώτημα που τίθεται στον απλό πα­ρατηρητή είναι το εξής: Ποιον να πιστέ­ψει, τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, που υποστήριζε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ολιγωρούσε για οκτώ περίπου μήνες ή τους αξιωματούχους του Ταμείου, οι οποί­οι κατέχουν και αποδεικτικά στοιχεία για τους σχετικούς διαλόγους εκείνης της πε­ριόδου; Όλα είναι στα χαρτιά και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η διαπραγμάτευ­ση έγινε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails).

Ένα άλλο σοβαρότατο ερώτημα είναι κι αυτό: Ποιος έχει την ευθύνη για την αύ­ξηση των spreads από τον Οκτώβριο του 2009 και την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση αυτή στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, που α­ναφέρθηκε στο μεγαλύτερο δημοσιονο­μικό έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009. Επίσης είναι γνωστό από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον ότι ο πρώην πρωθυπουργός λοιδορούσε την Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους ως μια χώρα διαφθοράς.

Θέτουν και ένα τρίτο ερώτημα: Γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν προχώρησε σε επαρ­κή δανεισμό από τις αγορές μέχρι και το Μάρτιο του 2010, όταν τα spreads ήταν ακόμα σε ανεκτό επίπεδο, ώστε να βελτιώ­σει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας απέναντι στους Ευρωπαίους;

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν εισήλθε σε δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους επειδή ήθελε να αποφύγει την αύξηση των ελληνικών spreads. Όμως από τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από τις αγορές, οι δε «κερδοσκόποι» είχαν πλέον προεξο­φλήσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Μετά την έγκριση του πρώτου Μνημο­νίου, ο Ντομινίκ Στρος-Καν πίεσε ξανά τον κ. Παπανδρέου να ζητήσει το «κούρεμα» του χρέους ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Γιατί δεν ακολούθησε τη συμβουλή του σοσιαλιστή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ;

Κατά τη γνώμη των περισσότερων ανα­λυτών, ήταν πολύ εύκολο για τον κ. Παπαν­δρέου να εξηγήσει στους Γερμανούς ότι μια άμεση αναδιάρθρωση θα είχε μικρό­τερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους (σε δάνεια των Ευρω­παίων προς την Ελλάδα) επειδή οι ιδιώτες πιστωτές θα πλήρωναν για το «κούρεμα» κι έτσι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελ­λάδας θα ήταν μικρότερες.

Έτσι οδηγήθηκε η Ελλάδα όχι σε μείω­ση, αλλά σε αύξηση του χρέους. Οι ιδιώ­τες πιστωτές (κυρίως ξένες τράπεζες και κερδοσκοπικά ταμεία) μπόρεσαν, με την καθυστερημένη αναδιάρθρωση (που ολο­κληρώθηκε το Μάρτιο του 2012) να απαλ­λαγούν από τα ελληνικά ομόλογα και έτσι να αποφύγουν οι τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας που είχαν πουλήσει CDS σε κατόχους ελληνικών ομολόγων, να πλη­ρώσουν σε αυτούς τις ασφαλιστικές απο­ζημιώσεις που δικαιούνταν.

Πιστεύω ότι στο θέμα της αναδιάρθρω­σης ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να συνταχθεί με τον Στρος-Καν. Ήταν ο πανίσχυρος γε­νικός διευθυντής του ΔΝΤ, τον οποίο εί­χαν ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ οι Ευρωπαίοι για να δαμάσουν την κρίση χρέους και, από τη στιγμή που τον διαβεβαίωσε ότι θα είχε την υποστήριξή του, έπρεπε να επιμένει. Άλλωστε είχαν ξεκινήσει να συζητούν το θέμα από τον Ιούλιο του 2009, πριν ακό­μα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο ίδιος επέλεξε να μην το πράξει. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι έκανε λάθος…

Υ.Γ.: Οι ομάδες «κρούσης» του κ. Παπαν­δρέου ισχυρίστηκαν ότι εξυπηρετώ τα συμφέροντα του… ΔΝΤ και του …Κώστα Σημίτη. Είναι γελοίοι. Είναι γνωστή η πο­λεμική μου στις πρακτικές του Ταμείου και της τρόικας και βέβαια με τον κ. Σημίτη δεν έχω την παραμικρή σχέση. Δημοσίευ­σα επίσημο απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ που αφορά στον κ.Παπανδρέου. Έπρεπε να στραφεί εναντίον του Ταμείου. Όσο δεν το κάνει, τους επιβεβαιώνει…

Πηγή "Επίκαιρα"
Read more

η διαφορά του μυαλού και της καρδιάς

OSHO: Η διαφορά του μυαλού και της καρδιάς
Γράφει ο Γιώργος Βασιλορεϊζης, κοινωνιολόγος
Έχεις δει ποτέ με την Καρδιά σου; Πολλές φορές μπορεί να έχεις σκεφτεί “ο ήλιος ανατέλλει και το πρωινό είναι όμορφο” και να νομίζεις πως βγαίνει από την καρδιά σου.Όχι!
Γιατί ο νους σου ακόμα φλυαρεί: “Ο ήλιος είναι όμορφος,το πρωινό είναι όμορφο.” Και μπορεί απλώς να επαναλαμβάνεις ιδέες άλλων. Έχεις νιώσει  Αληθινά ότι το πρωινό είναι όμορφο; Aυτό το πρωινό,το φαινόμενο που συμβαίνει εδώ; Ή μήπως απλώς επαναλαμβάνεις λέξεις; Όταν πλησιάζεις ένα λουλούδι, το πλησιάζεις πραγματικά; Το λουλούδι αγγίζει την καρδιά σου; Aγγίζει τον πιο βαθύ πυρήνα του Είναι σου; Ή μήπως απλώς κοιτάς το λουλούδι και λες “όμορφο,πολύ όμορφο!”
Κούφια λόγια, νεκρά! Που δεν έρχονται από την καρδιά σου. Από την καρδιά δεν έρχεται ποτέ καμιά λέξη. Έρχεται συναίσθημα, ποτέ λέξεις.Τα λόγια έρχονται από το κεφάλι, τα συναισθήματα από την καρδιά. Όλοι φρόντισαν ώστε να ζεις με το κεφάλι,όχι με την καρδιά, γιατί η καρδιά, στον κόσμο αυτό, μπορεί να σε οδηγήσει στην αποτυχία. Και είναι αλήθεια. Το κεφάλι σε οδηγεί στην επιτυχία αυτού του κόσμου.Είναι πονηρό, υπολογιστικό, χειραγωγεί, σε οδηγεί στην επιτυχία. Γι’αυτό κάθε σχολείο, κάθε κολέγιο, κάθε πανεπιστήμιο, σε μαθαίνει πως να γίνεις περισσότερο εγκεφαλικός.
Και οι εγκεφαλικοί παίρνουν τα χρυσά μετάλλια. Είναι επιτυχημένοι και κρατάνε τα κλειδιά αυτού του κόσμου. Ο άνθρωπος της καρδιάς όμως, θα είναι μια αποτυχία, επειδή δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί. Αγαπά τόσο, που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί. Αγαπά τόσο, που δεν μπορεί να είναι τσιγκούνης και να συσσωρεύει πράγματα.  Αγαπά τόσο, που μοιράζεται ό,τι έχει με τους άλλους, ό,τι έχει το δίνει, αντί ν’αρπάζει τα πράγματα των άλλων. Θα είναι μια αποτυχία.  Και θα είναι τόσο αληθινός που δεν μπορεί να σε ξεγελάσει.Θα είναι ειλικρινής, τίμιος και αυθεντικός. Τότε όμως είναι ένας ξένος σ’αυτόν τον κόσμο, όπου μόνο οι πονηροί μπορούν να πετύχουν. Τα πάντα έχουν γίνει πια πράξεις αριθμητικής.
Κι εσύ φοβάσαι την Αγάπη, γιατί κανείς δεν ξέρει πού θα σε οδηγήσει. Κανείς δεν γνωρίζει τους δρόμους της καρδιάς, είναι μυστηριώδεις. Με το κεφάλι βέβαια βρίσκεσαι στο “σωστό” δρόμο,στη λεωφόρο. Με την καρδιά όμως μπαίνεις σε μια ζούγκλα. Δεν υπάρχουν δρόμοι,ούτε σήματα. Πρέπει να βρεις το δρόμο μόνος σου.
~Οsho~
Read more

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ, ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ


20140125-103207.jpg
Θα «κάψει» την ελίτ
το ζεύγος Γριβέα
Πόσο πιθανό είναι η υπόθεση των δύο να πάρει τον δρόμο της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία;

Μπορεί οι Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του, Αναστασία Βάτσικα να αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από το Ειρηνοδικείο του Westminster του Λονδίνου, στο οποίο παραπέμφθηκαν μετά τη σύλληψή τους από τις βρετανικές αρχές στο Μάντσεστερ, όμως, φαίνεται πως αποτελούν «κλειδιά» της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτό, αναλόγως βέβαια της πορείας που θα πάρει η προσωπική τους υπόθεση.
Εδώ λοιπόν, υπάρχουν δύο σενάρια: Από τη μία, εάν τελικά το ζεύγος εκδοθεί και «πιεστεί», εκτιμάται, πως στο πλαίσιο των
αποκαλύψεων για το σκάνδαλο του Τ.Τ. θα «κάψει» την… ελίτ και θα βοηθήσει να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για την υπόθεση- για την οποία άλλωστε αναμένονται και νέες διώξεις οσονούπω.
Υπάρχει βέβαια και το σενάριο που θέλει τους δύο να μην εκδίδονται ποτέ και να μένουν στην Αγγλία… επ’ άπειρον.
Όπως και να έχει, το βρετανικό δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τις 3 Φεβρουαρίου και τότε θα εξετασθεί αν δικαιολογείται το αίτημα των Ελληνικών αρχών για την έκδοσή τους.
«Καίνε»
Την ίδια ώρα, οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας προχωρούν σε δημεύσεις ακινήτων που διατηρούν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγος του Αναστασία Βάτσικα, ενώ παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν στοιχεία που θα συνδέσουν την υπόθεση με την «ελίτ» που πήρε τα επίμαχα δάνεια και, εν πάση περιπτώσει, με όσους ισχυρούς εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Έτσι, ακίνητα που διαθέτει το ζευγάρι στην Ελλάδα τίθενται υπό καθεστώς δέσμευσης ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαβίβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη στοιχείων λογαριασμών που διατηρούν οι δύο σύζυγοι σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τυχόν συγκοινωνούντα δοχεία.
Υπό δέσμευση τίθενται συγκεκριμένα μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία.
Ο Αντρίκος
Οι κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν άμεση συνέργεια στα κακουργήματα, που φέρονται ότι διέπραξαν ο πρώην πρόεδρος του τραπεζικού ιδρύματος Αγγελος Φιλιππίδης και τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας, που τους χορήγησαν τα επίμαχα δάνεια.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων, τις οποίες το Τ.Τ. σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009 για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα.
Την περίοδο εκείνη, ο Κ. Γριβέας διατηρούσε υψηλές διασυνδέσεις στη ΝΔ, ενώ συνδεόταν στενά και με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παναδρέου, Αντρίκο- με τον οποίο συνδιοργάνωναν «πράσινα» συνέδρια με χορηγίες κυρίως από εταιρίες δηοσίου συμφέροντος. Ο κ. Παπανδρέου λέει επ’ αυτού πως είναι σε εξέλιξη μια «εκστρατεία λάσπης σε βάρος του», λέγοντας με νόημα πως «όλα τα δάνεια και η εκταμίευσή τους έγιναν επί κυβερνήσεως Καραμανλή».
«Καρμπόν» της Ηλία;
Πάντως, είναι απορίας άξιον αν το ζεύγος Γριβέα- Βάτσικα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τις δικλείδες ασφαλείας που του παρέχει το βρετανικό Δίκαιο, επιζητώντας να δικαστεί βάσει αυτού και να τύχει ελαφρύτερων ποινών (τέτοιες προβλέπονται εκεί), αλλά και στους «τόνους» στοιχείων που ζητά η βρετανική Δικαιοσύνη από την ελληνική ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχει παραβιαστεί το τεκμήριο αθωότητάς τους.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε αν όλα τα παραπάνω θα πετύχουν απλώς την καθυστέρηση έκδοσης στην Ελλάδα του ζεύγους, ή θα δημιουργήσουν μια υπόθεση «καρμπόν» αυτής της Αντωνίας Ηλία του παραδικαστικού κυκλώματος.
Η πρώην ανακρίτρια είχε διαφύγει στη Μεγάλη Βρετανία και συνελήφθη στο Λονδίνο. Αυτή η «λεπτομέρεια» ήταν ικανή να κάνει τη διαφορά, αφού η κ. Ηλία δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα και δεν λογοδότησε ποτέ για το σκάνδαλο του παραδικαστικού στην ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και αν από την τελευταία πλευρά υπήρχαν εντονότατες πιέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Άραγε, θα καταφέρει το ζεύγος Γριβέα να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης, αποφεύγοντας το να καθίσει στο εδώλιο σε ελληνικό έδαφος;
Διαβάστε τη συνέχεια στην “PRESS Time” που κυκλοφορεί το Σάββατο
Read more