Και ενώ η Διεθνής Αμνηστία και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς έκανε λόγο για «υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης» (!) και η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ υποστήριξε ότι οι χώρες που δέχονται μεγαλύτερο όγκο μεταναστών είναι η Γερμανία και η Σουηδία, τα επίσημα στοιχεία πιστοποιούν τη (σχεδόν καθημερινή πια) ηρωική επέμβαση σκαφών του Λιμενικού σε εκατοντάδες περιπτώσεις. Μόνο την τελευταία τριετία το Λιμενικό εντόπισε 11.741 μετανάστες σώζοντας από βέβαιο θάνατο 3.186 αλλοδαπούς, σε 118 επιχειρήσεις διάσωσης.
Στο μεταξύ, οι καταθέσεις διασωθέντων στις ελληνικές Αρχές αμέσως μετά το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταγγελίες περί βίαιης ή απάνθρωπης συμπεριφοράς ανδρών του Λιμενικού. «Το σκάφος του Λιμενικού πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Στη διαδρομή μπήκαν νερά στο σκάφος. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά να δούνε και μετά η βάρκα αναποδογύρισε. Οι άνδρες του Λιμενικού μάς φώναζαν να κάτσουμε κάτω. Οσοι μπορούσαμε να κολυμπήσουμε πήγαμε κοντά στο σκάφος και μας τράβηξαν πάνω» κατέθεσε μια γυναίκα, σημειώνοντας ότι «αν δεν μας είχαν βοηθήσει, θα είχαμε πεθάνει όλοι».
Τα ίδια κατέθεσαν και άλλοι επιζώντες, ορισμένοι αποδίδοντας το ναυάγιο στις καιρικές συνθήκες, στην κακή κατάσταση της βάρκας ή ακόμα και στη μη συμμόρφωσή τους με τις οδηγίες των ανδρών του Λιμενικού. «Η βάρκα αναποδογύρισε και πέσαμε στη θάλασσα. Το πλήρωμα του σκάφους μάζεψε όσους ήταν στην επιφάνεια» ανέφερε ένας Αφγανός. Η εικόνα που δίνουν οι διασωθέντες μέσα από τις καταθέσεις τους απέχει πολύ από τις καταγγελίες που έγιναν για αδιαφορία και άσκηση βίας εις βάρος των ναυαγών. «Προσπαθήσαμε να ανέβουμε στο σκάφος του Λιμενικού, αλλά μας χτύπησαν με κλοτσιές και τα όπλα τους» δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία και στα ΜΜΕ κάποιοι από τους επιζώντες. Την έρευνα για τις συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος έχει αναλάβει το Ναυτοδικείο Πειραιά.
Νέα επιχείρηση στα βόρεια της Σάμου
Η πιο πρόσφατη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος έγινε μόλις προχθές στα βόρεια της Σάμου, όταν σκάφος του Λιμενικού περισυνέλεξε ακόμα 47 μετανάστες στα ανοιχτά του νησιού, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Υστερα από κλήση αλλοδαπού που επέβαινε στη λέμβο τους και ζήτησε βοήθεια μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης, έσπευσαν στο σημείο τρία σκάφη του Λιμενικού και ένα ναυαγοσωστικό, που μετέφεραν τους μετανάστες στο Βαθύ της Σάμου.
Δημοκρατία