Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αλήθεια, τι θα γίνει αν οι δανειστές ζητήσουν νέα επώδυνα μέτρα;

ekthesi-troika-triti-dosi-625x469Και τι θα πράξουν οι βουλευτές;

Αν ισχύουν οι διαρροές που θέλουν την τρόικα να ζητά νέα επώδυνα μέτρα μέσα στον Φεβρουάριο, τότε ανοίγει για μια ακόμα φορά το ζήτημα του τι θα πράξει η Βουλή.

Αρχικά, γιατί μας είχαν πεί όχι νέα μέτρα (που μετά έγιναν όχι οριζόντια μέτρα) και έπειτα γιατί η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία. Ή μήπως όχι;

Κι όμως όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν. Οι βουλευτές έχουν αποδείξει ότι ψηφίζουν όποιο νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή, κι ας μην το έχουν καν διαβάσει ή ερμηνεύσει. Κάθε φορά τα τελευταία 2-3 χρόνια, βουλευτές ψηφίζουν ένα βαρύ νομοσχέδιο και νέα μέτρα, “για τελευταία φορά”.

Από την άλλη, οι κυβερνώντες δεν μας έχουν πείσει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, με όποιον μανδύα και αν τα τυλίξουν. Τέλος, για την ψηφοφορία νομοσχεδίων έχουν αλλάξει οι ισορροπίες μέσα στο κοινοβούλιο. Πλέον, δεν χρειάζονται 150+1 ψήφοι για να περάσει ένα σχέδιο νόμου, αλλά 148, αφού έξι βουλευτές της ΧΑ είναι προφυλακισμένοι.

Για να δούμε, αν ισχύει τελικά, ότι η τρόικα ζητά νέα μέτρα, ποιοί βουλευτές θα τα καταψηφίζουν εν μέσω και ευρωπαϊκής προεδρίας; Το ρητορικό ερώτημα της Κυριακής…