Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Εξοπλιστικά: Έπαιρναν μίζες μέχρι και οι «αντίπαλες» εταιρείες!


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικα προγράμματα της περιόδου 1999-2002, καθώς σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μαντάτου στον αρμόδιο ανακριτή, μίζες εκτός από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο έπαιρναν και οι…ανταγωνίστριες εταιρείες!



Ολόκληρο δίκτυο διακίνησης χρημάτων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal προς τους Ελληνες αξιωματούχους περιέγραψε στην απολογία και στο απολογητικό του υπόμνημα ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, άνθρωπος-κλειδί για τη διερεύνηση της υπόθεσης με τις μίζες που δόθηκαν για την υπογραφή εξοπλιστικών συμβάσεων και δη για τα υποβρύχια.

Ο ίδιος ο Ματαντός φαίνεται πως διακίνησε 84 εκατομμύρια ευρώ μέσω της εταιρείας σε λογαριασμούς προσώπων, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να γνωρίζει τον σκοπό, όπως ο ίδιος αναφέρει. Όπως μάλιστα αναφέρει το κατηγορητήριο, τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ευρώ από αυτά τα χρήματα δόθηκαν ως μίζες σε Ελληνες αξιωματούχους, μεγάλο μέρος των οποίων φαίνεται να κατέληξε στον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Στην απολογία του ο Μ. Ματαντός έδωσε σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που γινόταν η διακίνηση των χρημάτων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης από Γερμανούς-στελέχη της εταιρείας και ότι υπήρξε «αφελής και καλόπιστος», ενώ έριξε άπλετο φως στο θέμα των συμβάσεων των υποβρυχίων που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερο από 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ματαντός, περιέγραψε επίσης μια οργανωμένη επιχείρηση που -σύμφωνα με τον ίδιο- στήθηκε από τους Γερμανούς, η οποία περιείχε ακόμα και δωροδοκίες αντίπαλων εταιρειών οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το έργο. Συγκεκριμένα αναφέρει «η εταιρεία KESREL αντιπροσώπευε πέραν της δεκαετίας το σουηδικό ναυπηγείο Kockums, το οποίο ήταν μαζί με τους Γάλλους ο σοβαρότερος ανταγωνιστής των Γερμανών στο πρόγραμμα των ελληνικών υποβρυχίων. Περί τα μέσα του 1999 η Kockums εξαγοράστηκε από τη HDW.

Οι Γερμανοί θεώρησαν ότι η Kestrel, την οποία αντιπροσώπευε ο Κομνόπουλος, έπρεπε να αμειφθεί από εμάς και μου υπέδειξαν να της καταβάλω το συνολικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ηταν ουσιαστικά το αντάλλαγμα για τη μη εχθρότητά της προς τη γερμανική κοινοπραξία και το πρόγραμμα εν γένει» και συμπλήρωσε «Τελικά, μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας, η οποία ανερχόταν σε 1,8 δισ. περίπου. Ετσι εγώ έλαβα με επιφύλαξη περί τα 28-29 εκατομμύρια ευρώ και έδωσα 51-52 εκατομμύρια σε τρίτους, σύμφωνα με τις εντολές τους.

Σύνολο καταβολών 80 εκατομμύρια, όλα στη UBS Λουκέρνης», είπε ο επιχειρηματίας κλείνοντας την απολογία του.

koolnews
http://www.logiosermis.net/2014/01/blog-post_8793.html#.UuQEXBBYnIU